Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Οκτωβρίου 2017, 01:19:00

Τελευταία μηνύματα

Σελίδες: [1] 2 3 ... 10
1
Updated: Apr 03, 2017

Knee Arthrocentesis Technique

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Να αναφέρω την εμπειρία μου όταν αδειάζει κανείς ένα γόνατο από υγρό με βάση αυτά που βίωσα στα Κέντρα Υγείας στην Σουηδία (στην Ελλάδα λόγω του πληθωρισμού των Ιατρών δεν χρειάστηκε ποτέ να αδειάσω γόνατο στο ιδιωτικό μου Ιατρείο):

Εννοείται ότι πάντα δουλεύουμε σε συνθήκες ασηψίας.

Η καλύτερη κατά την γνώμη μου θέση είναι από την κάτω εξωτερική μεριά της άρθρωσης με τον ασθενή ξαπλωμένο και το γόνατο στις 90 μοίρες (αλλά μετά ίσως χρειαστεί να ισιώσει κάπως το γόνατο για να κατεβεί περισσότερο υγρό).

Δεν χρειάζεται πάντα να κάνει κανείς τοπική αναισθησία (γιατί και αυτή με την σειρά της πονά). Συχνά μια βελόνα με μαύρο χρώμα στο πλαστικό περίβλημά της κάνει μια χαρά για να αδειάσει κανείς ένα γόνατο.

Δεν είναι πάντα απαραίτητο να στείλει κανείς το υγρό που βγάζει για ανάλυση λευκοκυττάρων, γλυκόζης, πρωτείνης, ουδετερόφιλων κτλ. Αν βέβαια έχει κανείς την παραμικρή υπόψια για μικροβιακή αιτιολογία πρέπει να στείλει κανείς το υγρό για ανάλυση.

Είναι πολύ χρήσιμο να έχει κανείς και μια αποστειρωμένη λαβίδα για να κρατήσει με αυτή την πλαστική βάση της βελόνας εάν χρειαστεί να αποκολλήσει κανείς την σύριγγα από την βελόνα για να αδειάσει την σύριγγα από το υγρό.

Μερικοί αφού αδειάσουν το γόνατο εγχύουν μετά και λίγο κορτιζόνη. Προσωπικά είμαι αρκετά επιφυκακτικός σε αυτό για να μην πυροδοτήσω καμιά υποβόσκουσα λοίμωξη.
2
SUMMARY AND COMMENT | PEDIATRICS AND ADOLESCENT MEDICINE

October 11, 2017

Decline in Beta-Cell Function Among Adolescents with Type 2 Diabetes Mellitus
 

Alain Joffe, MD, MPH, FAAP reviewing Elder DA et al. J Adolesc Health 2017 Sep 18.


Adolescents with newly diagnosed T2DM had a 25% ( !!!! ) annual decline in beta-cell function despite receiving treatment.

Beta-cell function declines over time in adults with type 2 diabetes mellitus (T2DM), but whether this occurs in adolescents is uncertain. Investigators prospectively compared beta-cell functioning over time between 39 adolescents with newly diagnosed T2DM (mean age, 15 years; body-mass index z-score, 2.4) and 32 obese adolescents without T2DM of comparable body-mass index, gender, and race (mean age, 14) during a 2-year period.

All participants were in later stages of puberty (Tanner stage 4 or greater). More than half of adolescents with T2DM were being treated with insulin, and 80% were taking oral anti-T2DM medications. Beta-cell function, as measured by the disposition index (insulin secretion in response to an intravenous glucose load adjusted for insulin sensitivity) was assessed at baseline and 6, 12, and 24 months later.

At baseline, adolescents with T2DM had significantly higher levels of both insulin resistance and fasting glucose (116 vs. 85 mg/dL) compared with controls. The disposition index in patients with T2DM was only 10% of that of controls. During the 2-year study, adolescents with T2DM experienced a significant increase in fasting glucose and a 25% annual decline in disposition index, while both indicators remained unchanged among controls.
 Comment

These results are particularly concerning given that these adolescents with T2DM were receiving standard treatment for their illness and had hemoglobin A1c levels below 8% at each follow-up assessment. Over 90% of severely obese adolescents have reversal of their T2DM following bariatric surgery. Weight loss, which improves insulin sensitivity, hopefully would also result in slowing or reversing declining beta-cell function in adolescents with T2DM, though no evidence yet supports this.
 
 

Editor Disclosures at Time of Publication

Disclosures for Alain Joffe, MD, MPH, FAAP at time of publication


Editorial boards
 
JAMA Pediatrics
 
 

Citation(s):


Elder DA et al. β-cell function over time in adolescents with new type 2 diabetes and obese adolescents without diabetes. J Adolesc Health 2017 Sep 18; [e-pub]. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
 
 


 
3
Ενδιαφέροντα Links / Απ: www.edosafakelaki.org
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις Χθες στις 19:22:20 »
05-10-2017

"Κατάγγειλε τους επίορκους με ένα κλικ στο κινητό σου"

Του Παναγιώτη Στάθη

Μια ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας κατά της Διαφθοράς, ανοίγει την πύλη στους πολίτες για να καταγγέλλουν ακόμα και ανώνυμα αν επιθυμούν  φαινόμενα δωροδοκιών και διαφθοράς από κρατικούς αξιωματούχους. Ο πολίτης μπαίνει στην ιστοσελίδα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος της Γενικής Γραμματείας κατά της διαφθοράς και επιλέγει την εφαρμογή "Καταγγελίες" .

Εκεί ανώνυμα ή επώνυμα αναφέρει την εμπλεκόμενη δημόσια υπηρεσία και το εμπλεκόμενο πρόσωπο. Ακολούθως επιλέγει αδίκημα και γράφει μια περίληψη της υπόθεσης. Επισυνάπτει στοιχεία ή έγγραφα και στη συνέχεια αναφέρει ονόματα τυχόν άλλων μαρτύρων ή εμπλεκομένων προσώπων. Η καταγγελία καταχωρίζεται και επιλαμβάνεται εισαγγελέας που έχει επιφορτιστεί με αυτό το καθήκον στην Γενική Γραμματεία κατά της Διαφθοράς.   

Δεν γνώριζαν που να απευθυνθούν
 Η εφαρμογή δημιουργήθηκε διότι σε πρόσφατη έρευνα της Γενικής Γραμματείας μετρήθηκε πως οι 2/3 πολίτες θα κατήγγειλαν ένα κρούσμα διαφθοράς, αλλά το 55% από αυτούς δεν ήξεραν που να απευθυνθούν.

Έτσι δημιουργήθηκε ειδικό γραφείο και ειδική εφαρμογή που ο πολίτης μπορεί να  τηλεφωνεί για να καταγγείλει:


-μέλη της δημόσιας διοίκησης για δωροδοκία και διαφθορά.
-Κακοδιαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και άλλα αδικήματα
-Στη συνέχεια επιλαμβάνεται εισαγγελέας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τόνισε (μιλώντας στο STAR) "όπως έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η διαπλοκή στην Ελλάδα είναι σαν την Λερναία Ύδρα. Για να την εξουδετερώσεις πλήρως απαιτείται καυτηριασμός κάθε κεφαλιού που κόβεις. Στην προκειμένη περίπτωση καυτηριασμός είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Αυτή η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί με την βοήθεια των νέων. Είναι πολύ σημαντικό η αντιμετώπιση της διαφθοράς να διδάσκεται στα σχολεία".

Μάθημα
 Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εισέρχεται στα σχολεία πρόγραμμα κατά της διαφθοράς. Έτσι:

-Ξεκίνησε συνεργασία με καθηγητές και ερευνητές από Ελληνικά Πανεπιστήμια σε ζητήματα καταπολέμησης διαφθοράς και λαθρεμπορίου. Μάλιστα υπάρχει χρηματοδότηση ερευνών από κονδύλια της Ε.Ε

-Ξεκίνησε καμπάνιας με τίτλο "Παίζω τίμια", σε συνεργασία με το Υπ. Παιδειας για την ευαισθητοποίηση των  μαθητών και των νέων σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
4
Οκτωβρίου 17, 2017 • By enieopyy

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Ανακοίνωση επίσχεσης διαμαρτυρίας την Παρασκευή 20/10/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας και τις σχετικές κινητοποιήσεις μας για το ακανθώδες ζήτημα της έγκαιρης πληρωμής των αμοιβών των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, ο οργανισμός διαμέσου του Προέδρου του παρέχει συνεχείς υποσχέσεις για την εξάλειψη του νοσηρού αυτού φαινομένου, οι οποίες όμως ουδέποτε τηρούνται.

Και πάλι βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να διαμαρτυρηθούμε για το γεγονός, ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί αμοιβές ιατρών των μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαϊου και Ιουνίου 2017, οι οποίες έχουν προ πολλού καταστεί ληξιπρόθεσμες, σύμφωνα με την σύμβαση μας.

Επίσης, ενώ παρατάθηκε η εξόφληση των παλαιότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών(από το 2010) μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018, η διαδικασία εκκαθάρισης τους, ενώ αποτελεί υποχρέωσή του εκ του νόμου και υπηρεσιακό του καθήκον, ακόμη παραμένει στα αζήτητα!

Οι καθυστερήσεις αυτές καθίστανται ακόμα πιο επαχθείς για τους ιατρούς την παρούσα χρονική στιγμή, κατά την οποία ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εγείρει συνεχώς, μονομερώς, χωρίς καμία διαβούλευση και χωρίς νόμιμο δικαίωμα, νέες απαιτήσεις από τους ιατρούς, χωρίς από την μεριά του να τιμά ταυτόχρονα τη μία και μοναδική (αλλά και αυτονόητη) υποχρέωσή σας να πληρώνει για όσα απαιτεί. Ο ορισμός χρονικού ορίου της ιατρικής επίσκεψης/εξέτασης στα 15’ με εντελώς αυθαίρετα κριτήρια και ουρανοκατέβατους κανόνες «ορθής ιατρικής πρακτικής» που εμπνεύστηκε ένας στατιστικολόγος, είναι το ελάχιστο παράδειγμα του παραλογισμού των αποφάσεων του ΕΟΠΥΥ.

Kατόπιν απόφασης του Δ.Σ. της Ένωσής μας,προκηρύσσουμε επίσχεση για την Παρασκευή 20η Οκτωβρίου 2017. Την ημέρα αυτή οι ιατροί/μέλη μας θα απέχουν από την διενέργεια ιατρικών πράξεων και εξετάσεων στους ασφαλισμένους μέσω ΕΟΠΥΥ σε ένδειξη διαμαρτυρίας, απαιτώντας την ανταπόκριση του ΕΟΠΥΥ στα φλέγοντα αναφερθέντα θέματα. Ζητούμε, τέλος, την κατανόηση των ασφαλισμένων, οι οποίοι επίσης θίγονται από τους παράλογους «κανόνες» που τίθενται στην άσκηση της ιατρικής επιστήμης.

Η επίσχεση κοινοποίηθηκε εξωδίκως στην έδρα του Οργανισμού.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος              Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου   Χρήστος Παπασιδέρης


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
5
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
6
ΕΟΠΥΥ / Απ: Τι αναλώσιμα δικαιούνται όσοι λαμβάνουν Victoza ;
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις Χθες στις 18:12:48 »
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
50 ταινίες / δίμηνο.

200 σκαρφιστήρες / έτος


100 βελόνες / τρίμηνο.Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Απ'ό,τι γνωρίζω ο ΕΚΠΥ δεν έχει προβλέψει αυτή την περίπτωση, εκτός αν μου διαφεύγει κάτι... Ξέρει κανείς αν υπάρχει γραμμένο κάπου αυτό που απάντησε ο ΕΟΠΥΥ;

Άνοιξε το παραπάνω λινκ. Εκεί θα βρεις και σχετικό έγγραφο του ΕΟΠΥΥ.
7
Δεν είναι ξεκάθαρο το θέμα.Το ζήτημα  είναι αν έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε.Οπως δεν μπορούμε να γνωματεύσουμε καρδιογράφημα για προεγχ. έλεγχο π.χ έτσι νομίζω και για το πιστοποποιητικό, άσχετα αν είναι καλή η όχι η ακτινογραφία.
8
ΕΟΠΥΥ / Απ: Τι αναλώσιμα δικαιούνται όσοι λαμβάνουν Victoza ;
« Τελευταίο μήνυμα από pzogr στις Χθες στις 01:49:47 »
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
50 ταινίες / δίμηνο.

200 σκαρφιστήρες / έτος


100 βελόνες / τρίμηνο.Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Απ'ό,τι γνωρίζω ο ΕΚΠΥ δεν έχει προβλέψει αυτή την περίπτωση, εκτός αν μου διαφεύγει κάτι... Ξέρει κανείς αν υπάρχει γραμμένο κάπου αυτό που απάντησε ο ΕΟΠΥΥ;
9
Αν είναι αρνητική η θώρακος, γιατί όχι;
10
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
..... ορκίστηκαν 156 γιατροί, και μάλιστα με υψηλότατο μέσο όρο βαθμού πτυχίου (8,2). Εξ αυτών, οι μισοί αυθημερόν ζήτησαν ειδικό αντίγραφο του πτυχίου τους για χρήση στο εξωτερικό.
«Είναι ευνόητο ότι, εκτός της ημέρας της ορκωμοσίας, δηλαδή τους επόμενους μήνες ή και χρόνο, πολλοί ακόμα θα θελήσουν να έχουν αντίγραφο πτυχίου για χρήση στο εξωτερικό, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρονιά» δηλώνει σχετικά ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, διευθυντής Α' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Πέτρος Σφηκάκης. «Αν και το ακριβές ποσοστό των αποφοίτων μας που τελικά σταδιοδρομεί στο εξωτερικό δεν είναι γνωστό, εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 50%» συνεχίζει σχολιάζοντας το θέμα....
   Το πτυχίο για χρήση στο εξωτερικό είναι μόνο ένδειξη. Την μακρινή εποχή που πήρα πτυχίο, έδιναν 6 αντίγραφα με την ορκομωσία (ως πακέτο, αν ήθελες και άλλα πλήρωνες έξτρα). Όλοι παίρναμε 1-2 για χρήση στο εξωτερικό. Βέβαια τότε δεν φεύγαν πολλοί...
   Οι πανεπιστημιακοί σφυρίζουν αδιάφορα για τις δικές τους ευθύνες όσον αφορά την ειδικότητα. Εκπαιδευτικό έργο συχνά μηδενικό και ο ειδικευόμενος μόνο για εξυπηρέτηση πελατείας. Το υπαινίσσεται ο συνάδερφος στη Σκωτία όταν αναφέρει την (μη υπάρχουσα) αξιοκρατία.

  Και για να ευθυμήσουμε λίγο: δεν εξάγουμε μόνο γιατρούς αλλά και άλλους επιστήμονες. Και πρόσφατα και (τυχεροί Γερμανοί) πολιτικούς: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παράθεση
Υποψήφιος στη Γερμανία για τις ευρωεκλογές του 2019, θα είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σύμφωνα με δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοπου Euractiv.com, ο οποίος φιλοξενεί σήμερα συνέντευξή του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος του Γ. Βαρουφάκη με την εν λόγω υποψηφιότητα, είναι «να δείξει ότι το ομοσπονδιακό μοντέλο είναι εφικτό, καθώς και ότι η πολιτική που ακολουθεί σήμερα η Γερμανία είναι επιβλαβής και για τους Γερμανούς».

Στη συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα το Euractiv, ο Γ. Βαρουφάκης στηρίζει τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου για ομοσπονδιακής κατεύθυνσης βήματα στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο, εκφράζει τη θέση ότι μόνο μία πραγματική απειλή θα μπορούσε να μεταπείσει τη Γερμανία στο πλαίσιο των προτάσεων αυτών.

Ειδικότερα, ο Μακρόν θα πρέπει, κατά τη γνώμη του, να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ντε Γκολ, ο οποίος είχε αποσύρει όλους τους υπουργούς του από το Συμβούλιο της ΕΕ, ασκώντας εκ των πραγμάτων βέτο σε όλες τις αποφάσεις. Η διαφορά θα είναι, κατά την εισήγηση Βαρουφάκη, ότι ο νυν Πρόεδρος θα υιοθετήσει την τακτική της «κενής έδρας», μία πολιτική «εποικοδομητικής ανυπακοής», για να προωθήσει το ομοσπονδιακό μοντέλο και όχι για να προασπίσει τα εθνικά κράτη, όπως ο πρώτος διδάξας.

«Ο Μακρόν έχει κάποιες καλές ιδέες, αλλά έχει ήδη χάσει, έχει υποτιμηθεί από τη Γερμανία» υποστηρίζει ο πρώην υπουργός, ενώ παραμένοντας στο θέμα της Γερμανίας ισχυρίζεται ότι η άνοδος του ακροδεξιού AfD στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές προσφέρει στη Γερμανία την τέλεια δικαιολογία για να οπισθοχωρήσει στο επίμαχο ζήτημα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σελίδες: [1] 2 3 ... 10