Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Θέματα Εργασίας => Εργασία στον ιδιωτικό τομέα (αυτοαπασχόληση) => Μήνυμα ξεκίνησε από: Ωφελέειν στις 5 Ιουλίου 2010, 18:19:09

Τίτλος: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: Ωφελέειν στις 5 Ιουλίου 2010, 18:19:09
Καλησπέρα σε όλους,

Είμαι νέος συνάδελφος (όσο νέος μπορεί να είναι κάποιος που έχει τελειώσει Ιατρική,Ειδικότητα,Αγροτικό,Στρατ.υποχρεώσεις,κλπ) στον ιδιωτικό τομέα. Παρακολουθώ αρκετό καιρό το forum με μεγάλο ενδιαφέρον (αλλά χωρίς να συμμετέχω ιδιαίτερα στις ενδιαφέρουσες συζητήσεις σας). Πριν λίγο διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον ένα post σχετικά με το κατά πόσο οι Ιατροί είναι dealer φαρμάκων ή όχι (σε άλλη ενότητα του forum)..

Η απορία που μου ήρθε αυθόρμητα και έπειτα από λίγους μήνες στον Ιδιωτικό τομέα ως Γενικός Ιατρός είναι κατά πόσο μπορεί ένας νέος Ιατρός (σαν εμένα), να "σταθεί" επαγγελματικά και κυρίως οικονομικά χωρίς "βοηθήματα" ή φαρμακευτικούς "σπόνσορες"..προς το παρόν δεν ασχολούμαι με το συγκεκριμένο "άθλημα", αλλά ομολογώ ενώπιον όλων σας ότι δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσω να αντισταθώ και στο μέλλον (ίσως και στο εγγύς λόγω καθημερινής πολιορκίας από ιατρ.επσικέπτες). Όπως όλοι γνωρίζετε τα τρέχοντα έξοδα είναι αρκετά και τα έσοδα σχετικά λίγα. Η οικονομική κρίση έχει μειώσει αρκετά τις ιδιωτικές επισκέψεις (ο κόσμος δεν έχει λεφτά για τον γιατρό, αλλά για το κομμωτήριο, τις διακοπές, κλπ περισσεύουν...άλλο θέμα αυτό βέβαια), το δημόσιο πληρώνει μετά από 12 μήνες τουλάχιστον και για τα υπόλοιπα ταμεία αν δεν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη ούτε συζήτηση..

Οπότε εύλογα νομίζω έρχεται το ερώτημα κατά πόσο η "όαση" των φαρμακευτικών dealerships είναι μονόδρομος ή όχι και μήπως τελικά χωρίς αυτό τον τρόπο απλά δεν γίνεται να υπάρξει ένα ιδωτικό ιατρείο..

Ευχαριστώ που με ακούσατε..
Τίτλος: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: Harper στις 5 Ιουλίου 2010, 21:46:26
το ερώτημα που θέτεις είναι καθαρά σε ηθική βάση και είναι από αστείο ως ανήθικο να περιμένεις απάντηση από εμάς για το πως να τροποποιήσεις τη συμπεριφορά σου.
Είναι σα να θες να κάνεις το έγκλημα και ζητάς ηθικούς αυτουργούς.Μόνος σου τα λες καλά,δείχνεις να τα ξερεις,να τα έχεις ψάξει....ζυγισέ τα λοιπόν ,μίλα με τον εαυτό σου,δες τι φορτίο μπορεις να σηκώσεις και αποφάσισε.Άλλοθι δε θα σου δώσει κανείς ούτε θα ελαφρύνει τη συνείδηση σου.
Είναι δυνατόν να σου πει κάποιος εδώ μεσα "ΜΕΓΑΛΕ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ...ΠΑΡΤΑ!!!"

Μη τσαντίζεσαι με αυτά που σου λέω, δε σου τη λέω απλά νομίζω με καταλαβαίνεις τι θέλω να πω!

Από την άλλη είναι σαφές πως η όαση που αναφέρεις καλα κρατεί.Για μένα δεν έχει σημασία πόσα βγάζεις ή τι ανταλλάγματ ζητάς.Είναι σα να λες τον σκότωσα λίγο ή την βίασα λίγο.Η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση είτε αφορά συνέδρια-ταξίδια είτε λεφτά στο χέρι είναι το ίδιο επιλήψιμη.Και σε ρωτώ:αυτό τη ρημάδι το κράτος πως αφήνει εταιρείες να στέλνουν γιατρούς σε συνέδρια?Δε φαντάζεται τη ΔΙΑΠΛΟΚΗ???
Μα φυσικά και τα ξέρει και κάνει το μακάκα γιατί είναι και το ίδιο διαπλεκόμενο και αν δε το έκανε όφειλε να αυξήσει τα επιδόματα επιμόρφωσης που πρόσφατα πετσόκοψε ή τουςμισθούς .Ή αλλιώς το ΚΡΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΦΑΚΕΛΛΑΚΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ υπόγεια και ας δέχνει έκπληξη!!!Κι όποιος διαφωνεί με αυτά που λέω ας μου πει πως δεν πήγε ποτέ συστημένος σε συνέδριο...Αντε,σταματώ εδώ γιατί μου πάτησες τον κάλλο και θα αρχίσω τα καντηλια....

Τα πάντα είναι ΓΤΠΚ που λέγαμε και στο στρατο και κάνε ό,τι νομίζεις...Έχω βαρεθεί και αρχίζω να τα γράφω και εγώ ΟΛΑ!

Τίτλος: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 6 Ιουλίου 2010, 00:21:55
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Όπως όλοι γνωρίζετε τα τρέχοντα έξοδα είναι αρκετά και τα έσοδα σχετικά λίγα.

Το ίδιο ισχύει και για τους ιατρούς του ΕΣΥ.

Ο Ν. Καββαδίας, θυμάται στη «Βάρδια» του, την εποχή που είχε μείνει ξέμπαρκος σε κάποιο ευρωπαϊκό λιμάνι, όπου έσκιζε τις γόπες από τ’ αποτσίγαρα και γέμιζε με τον εναπομείναντα καπνό τους, το τσιμπούκι του, μιας και το μπατιριλίκι του δεν είχε φράχτη.

Το ερώτημα είναι αν η οικονομική στενωπός δικαιολογεί/νομιμοποιεί έναν ιατρό να χορηγεί περιττά, ακριβά φάρμακα ή εξετάσεις σε ασφαλισμένους αποσκοπώντας σε δικό του, αθέμιτο, παράπλευρο όφελος.

Η απάντηση είναι απερίφραστα: ΟΧΙ!

Ευτυχώς τώρα με την κρίση:
- τα φάρμακα υποτιμήθηκαν (και άρα και το ποσοστό που τάζουν ως interest στον γιατρό που τα σπρώχνει - δεν είναι σύμπτωση η επιδημία από "κανόνια" φαρμακάδων που αθετούν τα deals.)
- τα Ασφαλιστικά Ταμεία ξύπνησαν (βλ. εγκυκλίους του ΙΚΑ που προβλέπουν αυστηροποίηση των προϋποθέσεων χορήγησης φαρμάκων, καταγγελία της σύμβασης με τους ιατρούς που υπερχρεώνουν το Ίδρυμα, ποινικές διώξεις για τους παρανομούντες και -θα πρόσθετα- υποχρέωση του παραβάτη ιατρού να καταπιεί ο ίδιος τα φάρμακα που έδινε εκτός ενδείξεων στους ασφαλισμένους)

Το τελευταίο δεν το λέω εγώ, αλλά το υπεραμύνονταν κάποιος άγνωστος συνάδελφος, θαμώνας ενός καφενείου σε κάποιο μακρινό τόπο, που δεν ανήκει πλέον στην ελληνική επικράτεια, που συνάντησε φευγαλέα ο μπάρμπας του γράφοντος πριν την Καταστροφή και που μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, έφυγε για την Αυστραλία, άνοιξε Κλινική στη Μελβούρνη και κάηκε (λέει) πριν καμιά 25αριά χρόνια σε ατύχημα εγκλωβισμένος σε καμπριολέ τζιπ, μαζί με τα μοναδικά πρωτότυπα χειρόγραφα του «Τσελεμεντέ των Μαόρι» που ετοίμαζε να εκδόσει, θεόσχωρέστον...
Τίτλος: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: πρώτη & καλύτερη στις 6 Ιουλίου 2010, 16:29:53
Οι εξής κάτωθι λύσεις διαφαίνονται:

1) Τα παίρνεις και τα μισά τα καταθέτεις στο ταμείο για την έρευνα και τεχνολογία. Τα άλλα μισά στην τσέπη σου. Από αυτά στην τσέπη σου, υπολόγισε το 14% για τον ημιυπαίθριο, 3% οικολογικό τέλος και 2% φόρος εισοδήματος.
2) Τα παίρνεις και τα βάζεις όλα στο ταμείο για το χρέος της Ελλάδας. Οπότε, σύμφωνα με την αρχή των συγκοινωνούντων, τα παίρνεις από εδώ, τα βάζεις εκεί, μία η άλλη έρχονται τα πράγματα.
3) Τα παίρνεις και αγοράζεις τον μπάρμπα στην Κορώνη, ή και την ίδια την Κορώνη (εκεί που έχουν φτασει τα πράγματα). Οπότε δεν έχεις ανάγκη ούτε την Μεθώνη, αλλά το σημαντικότερο, ούτε και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση (ΣΕ).
4) Αλήθεια, για τί ποσό μιλάμε?
5) Δεν τα παίρνεις και τα δίνουν σε κάποιον άλλο, γιατί κάπου θα τα δώσουν, δε μπορεί -άλλωστε για αυτό είναι αυτά τα λεφτά. Αλλά αυτό που έχει σημασία αγαπητέ μου, είναι ότι πάλι στην Ελλάδα θα μείνουν και δε θα πάνε στους Τούρκους που απεργάζονται σενάρια εθνοπροδοσίας. Πατριδοκάπηλοι.
6) Δεν τα παίρνεις προς ώρας και ρωτάς και αλλού. Αλλά που θα βρεις διακομιστή αλλού?


Τίτλος: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: Ωφελέειν στις 6 Ιουλίου 2010, 19:38:54
Καταρχήν σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις..

Ομολογώ πως δεν περίμενα θύελλα αντιδράσεων στην απορία μου (και όχι δήλωση ότι θα το κάνω απαραιτήτως). Ειδικά από ανθρώπους που έχουν περάσει από εκεί που βρίσκομαι εγώ τώρα (υποθέτω)..Η ερώτηση-απορία μου για όποιον δεν το κατάλαβε ήταν σχεδόν ρητορική. Σαν να μιλούσα με τον εαυτό μου δυνατά (ίσως αυτό ήταν το λάθος μου)..άλλωστε ποτέ δεν έχω κάνει το εν λόγω "πρωπατορικό ιατρικό αμάρτημα" στο ιατρείο μου..Ακόμα και σε συνέδριο δεν έχω πάει με τη συνδρομή φαρμακευτικών εταιριών (κι όμως ίσως είμαι ο μοναδικός στον "χώρο" και όποιος θέλει ας το πιστέψει)..και οπωσδήποτε δεν περίμενα από κανένα από εσάς ηθική συμπαράσταση στο έγκλημα που όλοι διαπράττουν αλλά κανείς δεν λέει ..

Επίσης θέλω να τονίσω ότι δε τίθεται εδώ προς συζήτηση ο γρήγορος πλουτισμός με δόλιους και ανήθικους τρόπους αλλά η ίδια η επιβίωση του ιατρείου και αν δεν έχει κανείς οικογενειακή περιουσία, του ίδιου του ατόμου. Γιατί όσοι δεν είστε στο "δημόσιο" θα ξέρετε ότι τα ενοίκια, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και τα ασφαλιστικά ταμεία μας δεν πληρώνονται ως δια μαγείας (αγαπητέ διακομιστή δεν καταλαβαίνω πως ισχύει αυτό και για τους ιατρούς του ΕΣΥ)..

Ήθελα απλά να δω πως αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες συνάδελφοι με τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανησυχίες (όσοι δεν στρουθοκαμηλίζουν τουλάχιστον)..Και μη μου πει κανείς ιδιώτης ότι στις αρχές δεν μπήκε ποτέ σε πειρασμό σαν το δικό μου γιατί απλά δεν θα τον πιστέψω (ανεξαρτήτως αν τελικά δεν το έκανε).

Καλή συνέχεια και καλό καλοκαίρι σε όλους σας..
Τίτλος: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: dimipap73 στις 6 Ιουλίου 2010, 21:31:50
Nα κανω και εγω κάποιες παρατηρήσεις στο παραπάνω θέμα οι οποίες ξεκινάν απο την αρχή οτι είναι κατακριτέα κάθε μορφή συναλλαγής μεταξύ φαρμακευτικών εταιριών και γιατρών.
1)Κατα πρωτον στα αυτιά μου εχουν φτάσει οτι τα μπατζετ για προωθηση φαρμάκων εχουν ελαττωθεί,αυτό σημαίνει οτι πολλοι ιατροί θα πληρώσουν κανονικά τις διακοπές τους, στα γνωστα πρακτορεία των ιμαλαηων τα τηλεφωνα για κρατήσεις εχουν ελαττωθεί,και οι πιστολιές υποσχεσεων αγγιζουν πλέον και τα βαρια στυλο συνταγογράφησης.Στις ειδήσεις ακούς για προσφορές στα πεντάστερα των κορυφαίων τουριστικών προορισμών,(σαν φάρα δεν εχουμε και τη συνήθεια να βάζουμε εύκολα το χερι στην τσέπη) και αυτό μόνον καλό θα ειναι για τον κλάδο μας γιατι θα οδηγήσει στην αυτοκάθαρση του κλάδου μας .Πως μπορεί να γίνει αυτό?ΚΌΒΕΤΑΙ ΤΟ ΚΊΝΗΤΡΟ και πείτε μου αν δεν υπάρχει το κίνητρο ποιος ο λόγος να ξεκινήσει κάποιος με γλιπτίνη του κατοστάρικου και οχι με μετφορμίνη της πεντάρας,ποιος ο λόγος να μπεί ΑΤΙ αντι για καταξιωμένο αμεα,για το θέμα με τις κλοπιδογρέλες παραπεμπω στα guide lines ιδιαίτερα στο για πόσο χρόνο χρειάζεται. Ημείωση της τιμής των φαρμάκων λοιπόν ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ  θα επιφέρει στον κλάδο μας γιατι πέρα απο την μείωση της οναμαστικής αξίας των φαρμάκων οδηγεί ήδη και σε μείωση της προκλητής ζήτησης και αυτο μπορεί να δώσει λίγες ανάσες στους κλάδους υγείας των ταμείων μας.Πλάκα πλάκα φαίνεται οτι η νέα κυβέρνηση θα το στρώσει το θέμα (και αυτο δεν αποτελεί κοματικη αποψη).Τωρα οσον αφορα τον φιλο μας μαλλον δεν ειναι καλό το timing για να στηρίξει το χτίσιμο του ιατρείου του σε προσφορές η διευκολύνσεις απο εταιρίες,τα πράγματα ζορίζουν και οι ασθενείς γίνονται επιλεκτικοι και απαιτητικοι και κατι μου λέει οτι όταν οσμίζονται συναλλαγη στην πλάτη τους φεύγουν μακρυα.ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ  με το πως το να αφηνουν τα ταμεία απλήρωτους τους γιατρούς που ιδιωτεύουν και να περικόπτουν οι διοικητές αδικα εφημερίες μπορεί να καταστρέψει την προσπάθεια εξορθολογισμου των δαπανών υγείας
Τίτλος: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: Harper στις 6 Ιουλίου 2010, 22:37:14
Συμμερίζομαι τις ανησυχίες και προβληματισμούς του ΜΑΝΟΣ 555.Σου εύχομαι καλή δύναμη και επιτυχία στο επιχείρημα του ιδιωτικού τομέα.
Προσωπικά ομιλώ με την ομπρέλλα του σταθερού μισθού του ΕΣΥ αλλά πίστεψέ με υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν και η καλύτερη επιλογή.Ας όψεται η κρίση...Γιατί ειλικρινά για τη δουλειά που βγάζω καθημερινά το να καθαρίζω 2000 μαζί με 3 ενεργείς εφημερίες το μήνα και 3-4 ετοιμάτητας (μετά περικοπών εποχή)και να κάνει να με δει το σπίτι μου μέρες ειλικρινά είναι η απόλυτη απαξίωση.Δεν είμαστε ούτε δικαστές ούτε κριτές...το σύστημα βρωμάει και υποθάλπτει το φακελλάκικαι την κατευθυνόμενη συνατγογράφηση...μην κοροιδευόμαστε.Οπότε αν  θες να τα πάρεις,πάρτα.Απλά μη χάσεις το μέτρο γιατί ο κόσμος έχει αιθητήρια και έιναι πλέον υποψιασμένος ενώ από την άλλη κάποιοι συνάδελφοι με πολύ χαρά θα σου σκάψουν το λάκκο και θα σε δώσουν.
Πιστεύω πως επιλέγεις τον ιδιωτικό τομέα λόγω μη εύρεσης περιφερειακού ιατρείου κοντά στο μέρος που θες να ζήσεις.Αυτό το σέβομαι.Αν όμως έχεις και την επιλογή του ΕΣΥ και προτιμάς τον ιδιωτικό τομέα λυπάμαι που θα το πω αλλά οι εποχές δεν είναι οι καλύτερες για μεγάλες μπάζες και ίσως πρέπει να το ξανασκεφθείς.Επίσης να πω πως οι πιο πολλοι γενικοί που ξέρω και εργάζονται ως ιδιώτες έχουν εξασφαλίσει τα περισσότερα ταμεία ή ΚΑΠΗ-γηροκομεία.Τυχαίο?δε νομίζω...θέλει και λίγο άκρες...

Από την άλλη μην είσαι αυστηρός και με όσους λες πως στρουθοκαμηλίζουν.Είναι δυνατόν να βγει κάποιος σε δημόσιο φόρα και να πει ή να προτρέψει συναλλαγές με φαρμακευτικές εταιρείες?έστω και ανώνυμα?Είναι σα να μπαίνεις σε site φοροτεχνικών-πολιτικών μηχανικών-δημοσίων υπαλλήλων και να παραδέχονται πως χρηματίζονται...έστω και ανώνυμα!Το ξαναλέω και δε θέλω να με παρεξηγησεις...θεωρώ την ερώτησή σου από αφελή ως "περίεργη"...
Τίτλος: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: dimipap73 στις 6 Ιουλίου 2010, 22:46:52
Απο πότε έχουν να πληρώσουν τα ταμεία
ΟΠΑΔ            ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 ο τελευταίος μήνας που πληρώθηκε
τυδκυ           ΙΟΥΛΙΟΣ 2009
ΣΤΡΑΤΟΣ      ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009
ΤΥΔΕ            ΜΑΡΤΙΟΣ 2009
ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ   αυτοι κατι εχουν παθει και πληρώνουν
Πείτε μου τώρα αν κάποιος άνοιξε το ιατρείο του πριν από 1 χρόνο ,πως μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του όταν μενει απλήρωτος απο τη δουλειά του ,είναι η δεν είναι ευάλωτος στα κελέυσματα κάθε φαρμακά.Να πως το κράτος ωθεί στην παραοικονομία για λόγους επιβίωσης.Ενα συχνο φαινόμενο στην περιοχή μας είναι οι απολύσεις γραμματειακου προσωπικου=ανεργια,ενω σκάσαν μύτη και οι πρώτες διακοπές συμβάσεων με μεγαλα ταμεια.ΠΟΙΟΙ ειναι υποψηφιοι να πληρώσουν τη νυφη?1)το βοηθητικό προσωπικο του ιατρειου που δεν εισπράτει 2)οι προμηθευτες των αναλωσίμων 3)οι ασθενείς που μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων
Φανταστείτε να εχετε εργαστηριο μικροβιολογικό η ακτινολογικό, να εχετε χρεωθεί για τα μηχανήματα,να χρεωνεστε αναλώσιμα και λειτουργικά κόστη και το κράτος να μη σας δίνει τα χρήματα σας
Τίτλος: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: Ωφελέειν στις 7 Ιουλίου 2010, 01:07:41
Φίλε dimipap73 στο 2ο post σου περιγράφεις γλαφυρά την πικρή πραγματικότητα..Εδώ δεν μιλάμε για ομπρέλα 2000 ή 3000 ευρώ..Δυστυχώς συζητάμε όχι για το πόσα βγάζουμε αλλά για το αν μπαίνουμε μέσα ή οχι προς το παρόν..Όποιος επιχείρησε να φτιάξει ιδιωτικό ιατρείο ξέρει πολύ καλά για τι μιλώ και για ποιο λόγο άνοιξα αυτή την "κουβέντα"..Τα πράγματα λόγω timing, λόγω νοοτροπίας ή δεν ξέρω κι εγώ γιατί είναι από δύσκολα έως αδύνατα για έναν Ιατρό στο ξεκίνημα του..

Φίλε jack πίστεψε με αυτό που περιγράφεις (με τις εφημερίες) το έχω ζήσει και καταλαβαίνω απόλυτα τι θες να πεις..παρόλα αυτά δυστυχώς δεν είχα κάποια άκρη για να "μπω στο δημόσιο" κι εγώ απλά γιατί δεν είχα κάποια "άκρη" (πάντα είχα την απορία πως γίνεται το 99% να την έχουν)..

Και θα σας πω το εξής κωμικοτραγικό μεταξύ σοβαρού και αστείου (αν και ξέρω ότι θα σχολιαστεί αρνητικά)..Προχθές ήμουν στο φανάρι με το αυτοκίνητο μου και ήρθε ο γνωστός πακιστανοινδός για τα τζάμια..εκείνη τη στιγμή ήμουν αποροφημένος στις σκέψεις μου για το ιατρείο και μου πέρασε η σκέψη ότι αυτός ο άνθρωπος που είναι στα θεωρητικά όρια της εξαθλίωσης έχει πιο πολλά τρέχοντα έσοδα από εμένα γιατί δεν πληρώνει ούτε ΤΣΑΥ, ούτε ενοίκια, ούτε τίποτα..πριν αρχίσετε να με κατακρίνετε για αυτό που ξεστόμισα να πω ότι δεν είμαι ούτε ρατσιστής, ούτε έχω το νεοελληνικό κόμπλεξ του "γιατί να έχει ο γείτονας και όχι εγώ"..αυτό που θέλω να πω απλά είναι ότι πολλές φορές, παρόλο που θεωρητικά έχουμε κουραστεί πιο πολύ από πολλούς άλλους για να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε (εμείς στα 35 αρχίζουμε όταν οι περισσότεροι είναι στη μέση της σταδιοδρομίας τους), με το που ακούγεται ο,τιδήποτε σχετικό με τα οικονομικά μας ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα ηθικής κατακραυγής (επειδή είμαστε "γιατροί")..

Και ερωτώ: Είναι άραγε τόσο κακό να δώσουμε ένα φάρμακο αντί κάποιου άλλου (όταν και τα 2 έχουν ελεγθεί από τον ΕΟΦ) και δεν είναι επιπέδου πλυντηρέξ (επικίνδυνο φασόν εννοώ)? Και όταν τόσοι άλλοι σε τόσα άλλα επαγγέλματα παίρνουν μίζες, φακέλους (και όχι φακελάκια), προμήθειες και δεν ξέρω και γώ τι άλλο δεν είναι κατακριτέοι? και μήπως οι φαρμακευτικές με τους προυπολογσμούς μικρών κρατών δεν θα πάθουν και τίποτα αν δώσουν μια βοήθεια στους δύσμοιρους ιατρούς??

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση..και όταν η δράση είναι αρνητική, τέτοια είναι και η αντίδρασή της..
Τίτλος: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 7 Ιουλίου 2010, 09:36:01
Παράθεση από: Manos555
Γιατί όσοι δεν είστε στο "δημόσιο" θα ξέρετε ότι τα ενοίκια, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και τα ασφαλιστικά ταμεία μας δεν πληρώνονται ως δια μαγείας

Αγαπητέ Μanos555, αναφέρομαι στα κόστη που έχει ν΄αντιμετωπίσει ένας ιατρός ΕΣΥ όταν αφήνει τον τόπο του και εγκαθίσταται στον τόπο εργασίας του (ενοίκιο σπιτιού, λογαριασμοί, μετακινήσεις κ.λπ.). Πραγματικά, αυτά τα κόστη μαζί με τα λειτουργικά έξοδα συντήρησης μιας οικογένειας υπερβαίνουν πλέον κατά πολύ τις αποδοχές του, μετά μάλιστα και τις γνωστές περικοπές και καθυστερήσεις πληρωμών εφημεριών.

Παράθεση από: Manos555
δυστυχώς δεν είχα κάποια άκρη για να "μπω στο δημόσιο" κι εγώ απλά γιατί δεν είχα κάποια "άκρη" (πάντα είχα την απορία πως γίνεται το 99% να την έχουν)..

Η παραπάνω αναφορά θυμίζει το νανούρισμα με το οποίο οι μανάδες Ινουί ( = φυλή Εσκιμώων της Γροιλανδίας ) νανουρίζουν τις θυγατέρες τους αιώνες τώρα: "Είτε τα καταπιείς είτε όχι, π......α θα σε πουν". Έτσι και εδώ στην Ελ, είτε χρησιμοποιήσεις βίσμα είτε όχι, βισματία θα σε πουν. Όμως, για ποιά χρησιμοποίηση βίσματος μιλάμε τουλάστιχον στην περίπτωση διεκδίκησης θέσης υπόχρεου υπηρεσίας υπαίθρου, όπως έχουν κάνει οι περισσότεροι ως τώρα Γ.Ι.;

Ο φαρμακάς κουβαλάει νερό στο μύλο του φαρμακοποιού, και αποτελεί επομένως τακτικό αντίπαλο. Προσωπικά, οι φαρμακάδες με αποφεύγουν είτε επειδή τους καταχεριάζω όταν οι τιμές των φαρμάκων τους είναι εξωπραγματικές είτε επειδή τους στριμώχνω ζητώντας τους να μου αποκαλύψουν το ΝΝΤ (number needed to treat) του φαρμάκου τους, είτε και τα δύο (στην περίπτωση των αναστολέων Ach).

ΝΝΤ είναι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζεται να πάρουν το φάρμακο για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα σε έναν, και όσο πιο μικρός είναι, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το φάρμακο ενώ όσο πιο μεγάλος είναι, τόσο πιο άχρηστο. Π.χ. το Sintrom έχει ΝΝΤ που αγγίζει το 1, δηλαδή προκαλεί το επιθυμητό αποτέλεσμα (παράταση του ΙΝR) πρακτικά σε κάθε ασθενή που το λαμβάνει. Αντίθετα, η καλσιτονίνη έχει ΝΝΤ …μερικές χιλιάδες, δηλαδή πρέπει να την παίρνουν ξερωγώ 10,000 ασθενείς με οστεοπώρωση για να γλιτώσουμε ένα κάταγμα, δηλαδή από άποψης αποτελεσματικότητας είναι να την κλαίνε οι ρέγγες (και οι σολωμοί της Αλάσκας).

Τώρα, αν έχω κάνει εγγραφή/εγγραφές σε συνέδρια μέσω φαρμακάδων, είναι είτε επειδή δεν με ξέρανε (και μου τις κόψανε όταν με μάθανε) είτε επειδή με τον τρόπο αυτό αποζημιώνω την όχληση που υφίσταμαι από τις αλλεπάλληλες ενημερώσεις των πιο πεισματάρηδων από αυτούς.

Όπως έχω γράψει και αλλού, υπάρχουν φασόν και καραφασόν. Και αν τα δεύτερα δεν τα ακουμπάω ποτέ, δεν είμαι αρνητικός για τα πρώτα, πάντα σε περιπτώσεις που το να δώσεις ένα φάρμακο έχει σημαντικά μικρότερη αβεβαιότητα στο να βοηθήσει έναν ασθενή σε σχέση με το να μη δώσεις τίποτε (βλ. και το thread του κ. Argiriou "Το να μη κάνεις τίποτε").  Ειδικά μάλιστα καθώς τα φασόν έχουν 20% χαμηλότερη τιμή (κανονικά θα έπρεπε να είναι έως και 80% φθηνότερα) και με τον τρόπο αυτό περιορίζουν κατά  4.7% το κέρδος του φαρμακοποιού (Carthago delenda  est) σε σχέση με το αν πωλούσε ένα πρωτότυπο.

Αξίζει να σημειωθεί η τεράστια πρόκληση ένα μέσο φαρμακείο να πραγματοποιεί ακόμη και σήμερα για πλάκα τζίρο από 400,000 και πάνω το χρόνο, ενώ υπήρχε και φαρμακείο με ετήσιο τζίρο 6 εκ. ευρώ και τα ηλίθια τα Ασφαλιστικά Ταμεία το αποζημίωναν κανονικά χωρίς να μπουν στον κόπο να ελέγξουν τις συνταγές που τους προσκόμιζε! 
Τίτλος: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: Ωφελέειν στις 7 Ιουλίου 2010, 10:14:17
Καταρχήν φίλε διαχειριστή να σε συγχαρώ για το συγγραφικό σου ταλέντο και τις ενδιαφέρουσες απόψεις σου..Επιγραμματικά:

1) Στο θέμα των εξόδων δυστυχώς θα διαφωνήσω κάθετα μαζί σου..κι αυτό γιατί τα έξοδα που περιγράφεις ισχύουν έτσι κι αλλιώς είτε βρίσκεσαι στην Άνω Ραχούλα είτε στα Κάτω Πατήσια..το μόνο που αποδέχομαι είναι τα έξοδα μετακίνησης..αν προσθέσω και τα έξοδα ενοικίου του σπιτιού μου και τους λογαρριασμούς του σπιτιού σε αυτά του ιατρείου απλά διπλασιάζεται το ποσό!Όσο για τις καθυστερήσεις πληρωμών πίστεψε με το έχω ζήσει σε ειδικότητες-αγροτικά,κλπ, αλλά σε καμμία περίπτωση δε συγκρίνονται οι 2-3 μήνες καθυστέρησης του ΣΙΓΟΥΡΟΥ μισθού του δημοσίου με τους 12-15 μήνες αβέβαιης πληρωμής από τα "χαρτάκια-παράβολα" αυτού..

2) Στο θέμα του υπόχρεου υπηρεσίας υπαίθρου ομολογουμένως έχεις δίκιο (απλά γιατί δεν μπορούμε (θεωρητικα) να τα έχουμε όλα σε αυτή τη ζωή..(προσωπικά βέβαια πιστεύω πως μπορούμε αλλά δεν θα το αναλύσω τώρα και εδώ)..

3) Πίστεψε με σε συγχαίρω για τη στάση σου απέναντι στους ιατρικούς επισκέπτες (αν και δεν μου φταίνε φυσικά τίποτα οι ίδιοι αλλά τα φαρμακευτικά μεγαθήρια που τους κατευθύνεουν)..στους λίγους μήνες λειτουργίας είναι πράγματι εντυπωσιακό για μένα πόσοι με επισκέπτονται και τι μου λένε!!

4) Το ΝΝΤ δεν το γνώριζα σαν όρο και ζητώ συγγνώμη για την άγνοια (αν και το παράδειγμα με την οστεοπόρωση είναι από τα αγαπημένα μου)..

5) Στο θέμα των συνεδρίων - διακοπών στα μαγευτικά νησιά koh- samui, απλά δεν το γνωρίζω γιατί (προς το παρόν) κανείς δεν μου το πρότεινε..έχω να σημειώσω επ'αυτού πως τα παιδιά (που προσωπικά δεν έχω ακόμα) δεν τρώνε ούτε συνέδρια ούτε μπανάνες από το εν λόγω νησί (πόσο μάλλον χαρτάκια του δημοσίου)..και ο νοών νοείτο!!

6) Στο θέμα των φασόν και της τιμής αυτών θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου..άλλωστε αν δεν προσπαθούσαμε να ανακαλύψουμε για ακόμη μία φορά τον τρόχο (για ευνόητους λόγους πάντα) και απλά αντιγράφαμε το status quo των άλλων ευρωπακιών χωρών, αυτό θα ίσχυε..

Τέλος και συμπερασματικά θέλω να τονίσω για ακόμη μία φορά ότι ενώ δεν κάνω τίποτα από όσα φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω να αντισταθώ στο μέλλον (εννοώ την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση του μη καραφασόν πλυντηρέξ που σωστά αναφέρεις), δέχτηκα μια επίθεση όχι από τον απλό κόσμο που θέλει να "σταυρώσει" τον απλό γιατρουδάκο που "τα παίρνει", αλλά από συναδέλφους που αν μη τι άλλο ξέρουν καλά τι και πως λειτουργεί στο έρημο σύστημα υγείας της χώρας..αλλά τελικά κάτι τέτοιο "πουλάει" εκτός από τους πολίτες και σε εμάς τους ίδιους τους γιατρούς!!

Ελπίζω στο μέλλον να προσπαθήσουμε αντί να τρωγόμαστε μεταξύ μας, να κοιτάξουμε πως να ενωθούμε απέναντι στα κοινής λογικής προβλήματα που ταλανίζουν 10ετίες τώρα όλους μας..

Με εκτίμηση....
Τίτλος: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: tsoukase στις 3 Νοεμβρίου 2010, 20:34:23
Ως νέος ιδιώτης ο ίδιος, η πηγή του φαρμακο-προβληματισμού πηγάζει από έναν μοναδικό ρόλο: 15 χρόνια που η Ελλάδα οργίαζε στη Μύκονο και γέμιζε χιλιάρικα τους ιδιώτες εμείς στην ειδικότητα περναμε 930 ευρώ και τώρα που είπαμε να "φάμε" λίγο πέσαμε καρφωτοί στην κρίση όπως οι γερμανοί στη μάχη της Κρήτης. Αν δεν υπήρχε κρίση, οι "σύμμαχοι" φαρμακάδες συνέχιζαν να στέλνουν τους ιατρούς για Πάσχα στο Βανκούβερ και για εσπρέσσο στη Ρώμη και οι ασθενείς δεν περνούσαν για 15η γνώμη και από εμάς τότε δε θα σκεφτόμασταν να βγάλουμε από τη μύγα ξύγγι. Τώρα όμως που και ασθενείς του δημοσίου πάνε στο ΕΣΥ κλαίμε τη μοίρα μας... Συγχωρέστε το ύφος, αλλά μόλις πριν διάβαζα αρκετά  ποστς του διακομιστή.
Τίτλος: Απ: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: Δημήτριος στις 4 Νοεμβρίου 2010, 01:46:59
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Η παραπάνω αναφορά θυμίζει το νανούρισμα με το οποίο οι μανάδες Ινουί ( = φυλή Εσκιμώων της Γροιλανδίας ) νανουρίζουν τις θυγατέρες τους αιώνες τώρα: "Είτε τα καταπιείς είτε όχι, π......α θα σε πουν".


Aπιστευτο!!Εδω ειναι που λεω βαλτε ενα donate link να τα κονομησετε!τετοιες αποκαλυυψεις πρεπει να αμειβονταοι αδρα!δεν ξερω..ξαφνικα νιωθω οτι αναβαθμιστηκα γνωστικα!
Τίτλος: Απ: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: timex στις 4 Νοεμβρίου 2010, 06:50:59
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η παραπάνω αναφορά θυμίζει το νανούρισμα με το οποίο οι μανάδες Ινουί ( = φυλή Εσκιμώων της Γροιλανδίας ) νανουρίζουν τις θυγατέρες τους αιώνες τώρα: "Είτε τα καταπιείς είτε όχι, π......α θα σε πουν".

Κατάλαβα...οι Εσκιμώοι είναι χειρότεροι απο τους Έλληνες...
Τίτλος: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 4 Νοεμβρίου 2010, 18:36:15
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ως νέος ιδιώτης ο ίδιος, η πηγή του φαρμακο-προβληματισμού πηγάζει από έναν μοναδικό ρόλο: 15 χρόνια που η Ελλάδα οργίαζε στη Μύκονο και γέμιζε χιλιάρικα τους ιδιώτες εμείς στην ειδικότητα περναμε 930 ευρώ και τώρα που είπαμε να "φάμε" λίγο πέσαμε καρφωτοί στην κρίση

Hoşgeldiniz tsoukase, και χαιρετισμούς στην όμορφη, ακριτική Φλώρινα που μας προμηθεύει πάντοτε με εξαίρετους συνομιλητές. Σήμερα είμαι βραχνιασμένος και δεν μπορώ να μιλήσω πολύ, αλλά θα ήθελα να σε ρωτήσω -με το συμπάθειο- αν έχουν υποπέσει στην αντίληψή σου ασφαλισμένοι που λαμβάνουν χωρίς επαρκή ιατρικό λόγο αναστολείς ΑchE, και ποιά είναι η γνώμη σου για τους συναδέλφους που χορήγησαν τα σκευάσματα αυτά σε ασφαλισμένους που δεν τα χρειάζονταν. 
Τίτλος: Απ: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: tsoukase στις 5 Νοεμβρίου 2010, 01:37:06
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Hoşgeldiniz tsoukase, και χαιρετισμούς στην όμορφη, ακριτική Φλώρινα που μας προμηθεύει πάντοτε με εξαίρετους συνομιλητές. Σήμερα είμαι βραχνιασμένος και δεν μπορώ να μιλήσω πολύ, αλλά θα ήθελα να σε ρωτήσω -με το συμπάθειο- αν έχουν υποπέσει στην αντίληψή σου ασφαλισμένοι που λαμβάνουν χωρίς επαρκή ιατρικό λόγο αναστολείς ΑchE, και ποιά είναι η γνώμη σου για τους συναδέλφους που χορήγησαν τα σκευάσματα αυτά σε ασφαλισμένους που δεν τα χρειάζονταν.  

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Βεβαίως και θα απαντήσω εκτενώς.

Το ότι οι αναστολείς της AchE έχουν καθολική αποδοχή στα guidelines όλων των επιτροπών σημαίνει ότι καταρχήν έχουν θέση στη θεραπευτική ανοϊκών συνδρόμων. Στην Ελ όμως, ξαχνάμε την τελευταία πρόταση αυτών των οδηγιών: ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΑ ΙΑΤΡΟ. Στα χέρια ενός μη νευρολόγου είναι δυστυχώς άχρηστα, όπως σωστά τονίζεται επανειλημένα στο forum. Ο μη ειδικός δεν μπορεί να διακρίνει τη βεβαιωμένη ανοϊκή συνδρομή με χολινεργικό έλλειμα από μια σωρεία άλλων καταστάσεων όπως MCI, διαταραχή προσοχής, κατάθλιψη, ψευδο-άνοια κα. Επίσης δεν γίνεται να εκτιμήσει το αποτέλεσμα της θεραπείας, που απαιτεί μελέτη όχι μόνο του MMSE, αλλά και πιο ευαίσθητων δεικτών (νευροψυχολογικά και visuospatial τεστ καθώς και κλιμάκων όπως CDI, NPI κτλ). Γενικά η άνοια δεν υπόθεση του "ποδαριού" όπως νομίζει όλη η ιατρική κοινότητα εκτός των νευρολόγων.

Εσκεμένα όμως οι "4" (Novartis, Pfizer, Lilly και Lundbeck) ώθησαν τους πολιτικούς και επέτραψαν τη θεραπεία της άνοιας από τους μη ειδικούς, ακριβώς για να συνταγογραφούνται αυτά τα ακριβά φάρμακα σε όλες τις περιπτώσεις που ΜΟΙΑΖΟΥΝ με άνοια. Σε αυτήν την ευκολία συμβάλει και το εξωφρενικό δωρεάν της υπόθεσης. Χωρίς καμιά διάγνωση και επίβλεψη, μήνας μπαίνει - μήνας βγαίνει τα κουτιά γράφονται από αυτο-ανακυρηγμένους "ανοιο-λόγους" σε καημένους multi-drug παπούδες. Οι εταιρείες όμως πέτυχαν: άπειρα κουτιά γράφονται ανά την επικράτεια από παθολόγους, γενικούς ιατρούς και αγροτικούς! Απειρα ταξίδια έχουν γίνει ανα τον κόσμο με σκοπό την συνταγογράφηση ακόμα και σε υγιείς...

Φυσικά και περνούν από μένα πολλοί που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα χωρίς να έχουν άνοια. Σε μερικούς είναι δυστυχώς δύσκολο να διακοπούν, γιατί φαίνεται να δημιουργούν κάποιου είδους "εξάρτηση" και υπάρχει ο κίνδυνος rebound χολινεργικού ελλείματος. Η γνώμη μου για τους ιατρούς που τα έγραψαν (συνήθως παθολόγοι) είναι μετριοπαθής: δεν τους κατακρίνω για την ημιμάθειά τους γιατί δε φταίνε αυτοί. Τους έμαθαν ακριβώς τόσα ώστε να νομίζουν ότι ξέρουν (για να έχουν την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να το χειριστούν) αλλά όχι περισσότερα ώστε να μπορούν να διαγνώσουν που και πως πρέπει να τα χορηγούν. Επειδή λοιπόν ο καθένας μας θα μπορούσε να είναι στη θέση τους (ακόμα κιεγώ στο αγροτικό παρολίγο να έγραφα τα "νέα αντι-ανοϊκά" φάρμακα) και είναι έρμαια των φαρμακευτικών δεν τους κατακρίνω. Αντίθετα συγχαίρω το συνάδελφο που διακρίνει οτι υπάρχει νοητικό έλλειμα και παραπέμπει το περιστατικό στον ειδικό.

Σε σχέση με το post για την ειδικότητα της παθολογίας (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,999.0.html (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,999.0.html)) θέλω να τονίσω ότι πρέπει οι παθολόγοι λίγο να "γενικο-ιατροποιηθούν". Να μάθουν να παραπέμπουν περισσότερο και να κάνουν πιο ποιοτική ιατρική, όχι μόνο για τους ασθενείς τους, αλλά γιατί θέλουν να λέγονται ειδικοί... Ευτυχώς τα υπόλοιπα ακριβά νευροψυχιατρικά φάρμακα (Mirapexin, Keppra, Zyprexa κτλ) σκοτώνουν, γιαυτό υπάρχει μια εγκράτεια, αν και εκεί υπάρχουν τρανταχτές εξαιρέσεις... Η λύση είναι μία, άμεση και δοκιμασμένη στη βόρεια χώρα όπου έζησε ο φίλος Αργύρης: την πρώτη φορά αναγκαστική παραπομπή στον ειδικό και ακολούθως
συνταγογράφηση μόνο μετά τις οδηγίες αυτού.

Ελπίζω να σε κάλυψα!
Τίτλος: Απ: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 5 Νοεμβρίου 2010, 22:11:09
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
την πρώτη φορά αναγκαστική παραπομπή στον ειδικό και ακολούθως συνταγογράφηση μόνο μετά τις οδηγίες αυτού.

Βρήκες το ευαίσθητο σημείο μου, κι αυτό είναι μείον μου, κι αυτό είναι μείον μου...

Μπορεί να μην είμαι ειδικός σε όλες τις παθήσεις (π.χ. άνοια, ψωρίαση, χοληστερίνη κ.λπ. που λέει και η κα Δρέττα) αλλά τουλάστιχον [psomiadis mode]έχω χέρια καθαρά και μια καρδιά μεγάλη[/psomiadis mode]  και θέλω να βοηθώ όσο μπορώ τους ασφαλισμένους. Όμως, πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι τους βοηθώ όταν μου φέρουν για αναπαραγωγή συνταγές από ειδικούς, όλες ίδιες σαν να βγήκαν με καρμπόν, με φαρμακάρες εκατοντάδων ευρώ, όπου ο "ειδικός" δεν έχει μπει καν στον κόπο να γράψει πάνω στη συνταγή τη διάγνωση; Και ούτε έχει μπει στον κόπο να γράψει τη διάρκεια της αγωγής, λες και είμαστε τόσο λαρτζ χώρα που δεν τον αγγίζει το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί το Ασφαλιστικό Ταμείο; Πόσο σοβαρά μπορώ να πάρω έναν τέτοιο ειδικό, το κέρατό μου το τράγιο;

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Νευρολόγοι φιγουράρουν πολύ ψηλά στη λίστα με τους "Πρωταθλητές" του ΙΚΑ, μετά τους Παθολόγους και τους Καρδιολόγους. Η αιτία είναι προφανής και (μεταξύ άλλων) ακούει στα ονόματα Aricept, Ebixa, Exelon και Reminyl ( "καλύτερα" αποτελέσματα με συνδυασμό τους και/ή η υπέρβαση της δοσολογίας) με αλμυρή τιμή και ποσοστό συμμετοχής ...φυσικά 0%!
Τίτλος: Απ: Απ: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: tsoukase στις 8 Νοεμβρίου 2010, 17:48:46
Αυτοί οι γιατροί έχουν άλλη ειδικότητα από αυτή της νευρολογίας. Μπορεί να είναι ψυχίατροι ή "νευρολόγοι-ψυχίατροι" (sic) ή ότι άλλο έχουν σπουδάσει, πάντως όχι ειδικοί στην άνοια. Οι αναστολείς της AchE βγήκαν στην αγορά μετά το 1995, οπότε γιατροί άνω των 50 απλά δεν τα διδάχθηκαν από την "πηγή". Τα ταξίδια στα τουριστικά αξιοθέατα των εκάστοτε συνεδρου-πόλεων δυστυχώς δεν αναγράφουν τις ενδείξεις χορήγησής τους. Συνεπώς δεν εννοούσα αυτούς όταν έλεγα ειδικοί.
Η ενδεδειγμένη στάση απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις είναι αμφίβολη. Είτε θα συνεχιστεί η αγωγή ως έχει, είτε θα ληφθεί η ευθύνη της διακοπής της. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, τόσο ασθενούς όσο και... γιατρού, συνεπώς ανάλογα και με το γιατρό θα πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις...
 
Τίτλος: Απ: Απ: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: Loumakis στις 10 Νοεμβρίου 2010, 21:32:22
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
την πρώτη φορά αναγκαστική παραπομπή στον ειδικό και ακολούθως συνταγογράφηση μόνο μετά τις οδηγίες αυτού.
Βρήκες το ευαίσθητο σημείο μου, κι αυτό είναι μείον μου, κι αυτό είναι μείον μου...
Μπορεί να μην είμαι ειδικός σε όλες τις παθήσεις (π.χ. άνοια, ψωρίαση, χοληστερίνη κ.λπ. που λέει και η κα Δρέττα) αλλά τουλάστιχον έχω χέρια καθαρά και μια καρδιά μεγάλη  και θέλω να βοηθώ όσο μπορώ τους ασφαλισμένους. Όμως, πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι τους βοηθώ όταν μου φέρουν για αναπαραγωγή συνταγές από ειδικούς, όλες ίδιες σαν να βγήκαν με καρμπόν, με φαρμακάρες εκατοντάδων ευρώ, όπου ο "ειδικός" δεν έχει μπει καν στον κόπο να γράψει πάνω στη συνταγή τη διάγνωση; Και ούτε έχει μπει στον κόπο να γράψει τη διάρκεια της αγωγής, λες και είμαστε τόσο λαρτζ χώρα που δεν τον αγγίζει το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί το Ασφαλιστικό Ταμείο; Πόσο σοβαρά μπορώ να πάρω έναν τέτοιο ειδικό, το κέρατό μου το τράγιο;
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Νευρολόγοι φιγουράρουν πολύ ψηλά στη λίστα με τους "Πρωταθλητές" του ΙΚΑ, μετά τους Παθολόγους και τους Καρδιολόγους. Η αιτία είναι προφανής και (μεταξύ άλλων) ακούει στα ονόματα Aricept, Ebixa, Exelon και Reminyl ( "καλύτερα" αποτελέσματα με συνδυασμό τους και/ή η υπέρβαση της δοσολογίας) με αλμυρή τιμή και ποσοστό συμμετοχής ...φυσικά 0%!

  Τι κάνω προσωπικά στις περιπτωσεις που μου φέρνουν για συνταγογραφία φαρμακευτικές αγωγές απο ειδικούς γιατρούς.
  Ελέγχω τη γνωμάτευση για την πληρότητα της (να έχει ονοματεπώνυμο ασθενούς, διάγνωση, δοσολογία φαρμάκων, ημερομηνία και υπογραφή-σφραγίδα του ειδικού γιατρού) και την αντιγράφω κανονικά, αναγράφοντας επάνω στο στέλεχος της συνταγής τα στοιχεία της γνωμάτευσης του ειδικού γιατρού. Αυτό το κάνω απαρέγκλιτα, όταν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, γιατί θεωρώ κατ' αρχάς οτι είναι δικαίωμα του ασθενούς να επιλέγει τον γιατρό του.
  Εάν η γνωμάτευση είναι ατελής ή έχει λήξει ή την έχει χάσει ο ασθενής κλπ., την πρώτη φορά του γράφω τα φάρμακα της χρόνιας θεραπείας του (με βάση και τις προηγούμενες καταχωρήσεις του συνταγολογίου), αλλά του τονίζω οτι τον επόμενο μήνα αυτό δεν θα επαναληφθεί, εάν δεν προσκομίσει την (έγκυρη) γνωμάτευση του ειδικού γιατρού. Με αυτό τον τρόπο και τον ασθενή εξυπηρετώ και τον κάνω "σύμμαχο" και όχι εχθρό μου και, με την πίστωση χρόνου που του δίνω, εξασφαλίζω την τήρηση της νομιμότητας. Σε αυτούς που διαμαρτύρονται οτι ο θεράπων ειδικός γιατρός τους είναι μακριά και δεν μπορούν να τον ξανα-επισκεφθούν, τους προτρέπω να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους για να στείλει με FAX στο Κέντρο Υγείας τη γνωμάτευση.
  Εάν η γνωμάτευση μού φαίνεται αμφίβολη και "ύποπτη" απο πλευράς διάγνωσης, θεραπείας κλπ., τη βγάζω φωτοτυπία και την κρατάω στο αρχείο μου για λόγους ασφαλείας. Για να είμαι "εντάξει" και προς τον ασθενή, διατυπώνω τις σχετικές αμφιβολίες μου, είτε διακριτικά, είτε ανοιχτά, ανάλογα με την περίπτωση π.χ. "Νομίζω οτι η θεραπεία που σας έδωσε ο συνάδελφος είναι πολύ ισχυρή και με μεγάλο κίνδυνο παρενεργειών. Γι' αυτό καλό είναι να πάρετε και μια δεύτερη γνώμη απο τον συνάδελφο Β". Εννοείται, βέβαια, οτι τα κριτήρια της παραπομπής μου στον συγκεκριμένο συνάδελφο Β βασίζονται στην επιστημονική του επάρκεια και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και όχι στην προσδοκία "μίζας" απο την παραπομπή.
  Εάν ο ασθενής με ακούσει και αλλάξει γιατρό "έχει καλώς" για τον ίδιο, αλλά και για το ασφαλιστικό του ταμείο.
  Εάν δεν με ακούσει και, παρά τις επανειλημμένες αντίθετες προτροπές μου, επιμένει στην αγωγή του επιστημονικά ανεπαρκούς ή ανέντιμου συναδέλφου, σέβομαι και αποδέχομαι την επιλογή του.
  Θα μου πείς, ενδεχομένως, "καλά, ο ασθενής αυτός είναι άξιος της τύχης του και ουσιαστικά αυτοτιμωρείται με το να ακολουθεί μία ακατάλληλη και επικίνδυνη αγωγή, αγνοώντας τις υποδείξεις του οικογενειακού γιατρού του, αλλά τι φταίνε τα ασφαλιστικά ταμεία να επωμίζονται παράλογο κόστος και να πληρώνουν την ασυνειδησία ή την ασχετοσύνη του ειδικού γιατρού και την ανοησία του ασθενούς;"
 Συμμερίζομαι αυτή την ένσταση, αλλά δεν έχω εύκολη λύση να προτείνω. Μία απόπειρα να διορθωθεί αυτη η κατάσταση θα ήταν να βρώ το θάρρος να κάνω μία αναφορά στο ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς, αναφέροντας το πρόβλημα και αποστέλλοντας συνημμένες τις φωτοτυπίες των επίμαχων, ύποπτων και πανάκριβων γνωματεύσεων του ειδικού γιατρού με την ελπίδα οτι "θα βγάλουν αυτοί το φίδι απο την τρύπα". Η μήπως όχι και θα αποδειχθούν φρούδες οι ελπίδες μου;
 Εσείς τι γνώμη έχετε;
  
Τίτλος: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 10 Νοεμβρίου 2010, 22:07:54
Με εγκύκλιο του υπ.υγείας απαγορεύεται η συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ φαρμακευτικής αγωγής που χορηγήθηκε από ιδιώτες ιατρούς μη συμβεβλημμένους με το ταμείο του ασθενούς. Άλλωστε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ενιαία. Αν επιλέγει κάποιος να πληρώσει τον γιατρό του, πληρώνει και τα φάρμακα που του χορηγεί.
Τίτλος: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: tsoukase στις 10 Νοεμβρίου 2010, 22:26:33
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Με εγκύκλιο του υπ.υγείας απαγορεύεται η συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ φαρμακευτικής αγωγής που χορηγήθηκε από ιδιώτες ιατρούς μη συμβεβλημμένους με το ταμείο του ασθενούς. Άλλωστε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ενιαία. Αν επιλέγει κάποιος να πληρώσει τον γιατρό του, πληρώνει και τα φάρμακα που του χορηγεί.

Επειδή πολλές εγκύκλιοι έχουν βγει, που διακρίνουν τους γιατρούς μέσα στο κάστρο από αυτούς που έχουν "ιδιωτεία" , έχω να πω ότι τίποτα δεν εφαρμόζεται. Ιδίως στο παρόν, οι ΕΣΥτες δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν κάπου όπου δεν μπορεί ιδιώτης (Δ/Υ, ΟΓΑ), οπότε δεν έχει καμία χρησιμότητα. Αντίθετα θα ήταν αλλαγή εποχής αν έλεγαν το ίδιο για τους ΙΚΑτζήδες ή ακόμα να απαγόρευαν σε μη-ειδικούς να συνταγογραφούν χωρίς γνωμάτευση ειδικού... Αλλά έχω μια απορία: δεν μπορεί ο ΕΣΥτης να συμφωνεί με τη γνωμάτευση του ιδιώτη, δηλαδή πρέπει αναγκαστικά να γράψει άλλο φάρμακο?
Τίτλος: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: Γ.Κτιστάκης στις 11 Νοεμβρίου 2010, 00:14:27
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Με εγκύκλιο του υπ.υγείας απαγορεύεται η συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ φαρμακευτικής αγωγής που χορηγήθηκε από ιδιώτες ιατρούς μη συμβεβλημμένους με το ταμείο του ασθενούς. Άλλωστε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ενιαία. Αν επιλέγει κάποιος να πληρώσει τον γιατρό του, πληρώνει και τα φάρμακα που του χορηγεί.
Εάν την έχεις αυτήν την εγκύκλιο ή υπάρχει αναρτημένη στο διαδίκτυο, επισύναψέ την ή πες μας που να την βρούμε για να μην την ψάχνουμε , γιατί στην ιστοσελίδα του ΥΥ δεν την βρίσκω..
Τίτλος: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 11 Νοεμβρίου 2010, 18:39:27
Παράθεση
Με εγκύκλιο του υπ.υγείας απαγορεύεται η συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ φαρμακευτικής αγωγής που χορηγήθηκε από ιδιώτες ιατρούς μη συμβεβλημμένους με το ταμείο του ασθενούς. Άλλωστε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ενιαία. Αν επιλέγει κάποιος να πληρώσει τον γιατρό του, πληρώνει και τα φάρμακα που του χορηγεί.

Μέχρι να δούμε τη συγκεκριμένη εγκύκλιο ας θέσουμε μερικές (εύλογες???) απορίες:
- Το υπ. υγείας επιτρέπει τη συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ φαρμακευτικής αγωγής που χορηγήθηκε από ιδιώτες ιατρούς συμβεβλημένους με το ταμείο του ασθενούς; Π.χ. συνταγές από ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με ΟΓΑ ή Δημόσιο που παραπέμπονται για αντιγραφή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του ΕΣΥ.
- Το υπ. υγείας επιτρέπει τη συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ φαρμακευτικής αγωγής που χορηγήθηκε από γιατρούς του ΕΣΥ που δεν έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης στο ταμείο του ασθενούς; Π.χ. συνταγές από νοσοκομειακούς γιατρούς σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ (άλλες φορές εξωτερικοί ασθενείς κι άλλες φορές νοσηλευόμενοι που παίρνουν εξιτήριο και αγωγή για το σπίτι) που παραπέμπονται για αντιγραφή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του ΕΣΥ.
- Το υπ. υγείας επιτρέπει τη συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ φαρμακευτικής αγωγής που χορηγήθηκε από γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης στο ταμείο του ασθενούς; Π.χ. συνταγές από νοσοκομειακούς γιατρούς σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ (άλλες φορές εξωτερικοί ασθενείς κι άλλες φορές νοσηλευόμενοι που παίρνουν εξιτήριο και αγωγή για το σπίτι) που παραπέμπονται για αντιγραφή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του ΕΣΥ.
Τίτλος: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: tsoukase στις 12 Νοεμβρίου 2010, 15:43:52
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μέχρι να δούμε τη συγκεκριμένη εγκύκλιο ας θέσουμε μερικές (εύλογες???) απορίες:
- Το υπ. υγείας επιτρέπει τη συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ φαρμακευτικής αγωγής που χορηγήθηκε από ιδιώτες ιατρούς συμβεβλημένους με το ταμείο του ασθενούς; Π.χ. συνταγές από ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με ΟΓΑ ή Δημόσιο που παραπέμπονται για αντιγραφή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του ΕΣΥ.
- Το υπ. υγείας επιτρέπει τη συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ φαρμακευτικής αγωγής που χορηγήθηκε από γιατρούς του ΕΣΥ που δεν έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης στο ταμείο του ασθενούς; Π.χ. συνταγές από νοσοκομειακούς γιατρούς σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ (άλλες φορές εξωτερικοί ασθενείς κι άλλες φορές νοσηλευόμενοι που παίρνουν εξιτήριο και αγωγή για το σπίτι) που παραπέμπονται για αντιγραφή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του ΕΣΥ.
- Το υπ. υγείας επιτρέπει τη συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ φαρμακευτικής αγωγής που χορηγήθηκε από γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης στο ταμείο του ασθενούς; Π.χ. συνταγές από νοσοκομειακούς γιατρούς σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ (άλλες φορές εξωτερικοί ασθενείς κι άλλες φορές νοσηλευόμενοι που παίρνουν εξιτήριο και αγωγή για το σπίτι) που παραπέμπονται για αντιγραφή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του ΕΣΥ.

Συνέχεια...
- Το υπ. υγείας επιτρέπει τη συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ;
- Το υπ. υγείας επιτρέπει τη συνταγογράφηση;
- Το υπ. υγείας επιτρέπει;
- Το υπ. υγείας;

Από τις παραπάνω ερωτήσεις μπορώ να απαντήσω μόνο στην τελευταία: ΟΧΙ._
Τίτλος: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: fanisgp στις 4 Ιουνίου 2017, 22:48:41
Θυμήθηκα αυτό το θέμα με τις απορίες νεου συναδέλφου για την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.Καλό είναι να μην είμαστε τόσο ανελαστικοί σε κάποιους κανόνες ειδικά σε κάτι  εξώφθαλμο να προτρέπουμε σε δεύτερη και τρίτη γνώμη δεν είναι κακό και θα πρέπει να το εφαρμόζουμε και οι ίδιοι.Εδώ βεβαίως  ούτε λύνουμε προβλήματα και δεν ήθελα να δημιουργήσω πρόβλημα αλλά αν κατά λάθος ένας χριστιανός ρωτήσει κάτι που τέλος πάντων μοιάζει περίεργο δεν έχουμε ευθύνη αν δεν τον βάλουμε έστω σε σκέψη;
Τίτλος: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 5 Ιουνίου 2017, 00:28:26
Παράθεση
Πιστεύεται ότι είναι η υπερβολή  και να ζητησω απο τον γιατρό να παίρνω  ασπιρίνη ?

και
Παράθεση
Σίγουρα απλα επειδή ψάχνοντας για την κλοπιδογρελη έπεσα σε ένα post από το φόρουμ για αλογισιστη συνταγοφραφιση προβλιματιστικα και είπα να ρωτήσω.

Βλέπεις ότι ο συγκεκριμένος μπήκε για να ρωτήσει για την κλοπιδογρέλη και την ασπιρίνη, προφανώς ψάχνοντας στο internet. Όσα του ανέφερες εσύ δεν είχαν περάσει καν από το μυαλό του και τα θεωρούσε λογικά.
'Αλλωστε κανέναν δεν έβλαψε λίγος σίδηρος, λίγο φυλλικό και λίγο ασβέστιο παραπάνω, ε; Βιταμινούλες και τονωτικά είναι για τον περισσότερο κόσμο. Με την κλοπιδογρέλη άρχισε να προβληματίζεται!
 
Θεωρούμε πάντα ότι ο θεράπων γιατρός ξέρει πολλά περισσότερα από εμάς (ως συζητητές σ' αυτό το φόρουμ) και μάλλον και από τον ασθενή. Εμείς ξέρουμε όσα μας μετέφερε ο ασθενής χωρίς να έχουμε πρόσβαση σε  ιστορικό, κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις.
Τίτλος: Απ: Μια (εύλογη??) απορία..
Αποστολή από: fanisgp στις 5 Ιουνίου 2017, 12:35:31
Έχεις δίκιο Διαμαντή όπως πάντα. Απλώς μ'έπιασε το πατριωτικό συνειδησιακό