Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
26 Νοεμβρίου 2014, 05:40:17

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
19 Νοεμβρίου 2014, 22:51:20 simpleso - E-Omicron.gr νεα Cloud ιατρική εφαρμογή δοκιμαστε την με user name & password admin
20 Νοεμβρίου 2014, 20:50:34 bipol - γεια!
Δες τα όλα 
* Αρχική Βοήθεια Φόρμα επικοινωνίας Λέξεις κλειδιά Ημερολόγιο Ζωντανή συνομιλία Σύνδεση Εγγραφή
+  Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
|-+  Τελευταία μηνύματα
Σελίδες: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10

 31 
 στις: 24 Νοεμβρίου 2014, 16:16:13 
Ξεκίνησε από Gatekeeper - Τελευταίο μήνυμα από pzogr
Συνάδελφε D-Michalis απλώς απάντησα στην περιπτωσιολογία! Όταν δε συγκρίνω τις 2 ειδικότητες αναφέρομαι ακριβώς στην εκπαίδευση. Όλοι ξέρουμε τι κάνουν 8/10 ειδικευόμενους που θα βρεθούν σε ένα τμήμα για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ασφαλώς και είναι ατομικό θέμα τι πορεία θα ακολουθήσει κανείς, αλλά σε επίπεδο εκπαίδευσης (και σε πραγματικές συνθήκες) νομίζω ότι συμφωνούμε στην ανεπαρκή εκπαίδευση. Με αυτό λοιπόν ως δεδομένο κάνω τη σύγκριση. Ο παθολόγος ακόμα και σε ένα κακό τμήμα θα έχει συνεχή σταθερή τριβή και αν είναι στοιχειωδώς επαρκής ως απόφοιτος ιατρικής θα αποκτήσει μια ικανή εμπειρία για τα βασικά.
Και πάλι υπενθυμίζω ότι θεωρώ το γενικό γιατρό το πιο βασικό κομμάτι της ΠΦΥ, αλλά δεν μπορούσα να μη σχολιάσω συγκρίσεις επί ιδανικών καταστάσεων, που απλώς δεν υπάρχουν αφ'ενός και την κακή εντύπωση για τις άλλες ειδικότητες αφ'ετέρου (ότι δηλαδή οφείλουν να χειρουργούν, να ρυθμίζουν ορούς και κάλια ή δεν ξέρω τι άλλο σε ένα νοσοκομείο και μόνο).
Η δε εξάπλωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού οφείλεται στις ανάγκες (οικονομικές ή άλλες).  Προφανώς δεν είναι δυνατό να εξετάζονται όλοι από τον απόλυτα ειδικό, αλλά μην ισχυριζόμαστε ότι είναι κι ευλογία, είτε αυτό αφορά στους γενικούς γιατρούς είτε στους παθολόγους...

 32 
 στις: 24 Νοεμβρίου 2014, 14:29:45 
Ξεκίνησε από Ο διακομιστής - Τελευταίο μήνυμα από Ο διακομιστής
Καταργείται η άδεια λειτουργίας για 900 επαγγέλματα
Αίρονται τα εμπόδια στην είσοδο νέων επαγγελματιών και εργαζομένων.

 33 
 στις: 24 Νοεμβρίου 2014, 12:59:34 
Ξεκίνησε από Argirios Argiriou - Τελευταίο μήνυμα από GirousisN
Νέο τσεκούρι στην υγεία φέρνει ο προϋπολογισμός του 2015 (clawback - rebate ήρθαν για να μείνουν).

Στα δικά τους έσοδα θα πρέπει να στηριχτούν από εδώ και στο εξής τόσο ο ΕΟΠΥΥ, όσο και τα δημόσια νοσοκομεία, με την κρατική χρηματοδότηση στον τομέα της Υγείας να πέφτει του χρόνου στο ναδίρ.  Όπως προκύπτει πιο συγκεκριμένα από τον προϋπολογισμό του 2015 που κατατέθηκε στην Βουλή, η χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία είναι μειωμένη κατά 22,9%, φτάνοντας τα 1,18 δισ. ευρώ από 1,45 δισ. που ήταν οι φετινές οικονομικές ενισχύσεις, ενώ στον  ΕΟΠΥΥ η κρατική επιχορήγηση θα φτάσει στα 526 εκατ. ευρώ μόλις, μειωμένη κατά 17% σε σύγκριση με φέτος (η χρηματοδότηση θα φτάσει μέχρι το τέλος της χρονιάς τα 633 εκατ.). Το υπουργείο Υγείας τέλος θα έχει στη διάθεσή του συνολικά 4,22 δισ. ευρώ, έναντι 4,74 δισ. το 2014.

Έτσι ο ΕΟΠΥΥ καλείται την επόμενη χρονιά να βασιστεί σχεδόν αποκλειστικά στις εισφορές περίθαλψης που αποδίδουν οι ασφαλισμένοι προκειμένου να μπορέσει να τηρήσει τις βασικές του υποχρεώσεις προς τους παρόχους Υγείας. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επαναλαμβάνει πάντως ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα ελλείμματα στα ταμεία του Οργανισμού, καθώς οι προϋπολογισμοί για το φάρμακο, τις διαγνωστικές εξετάσεις και τα νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές θα είναι πάλι «κλειστοί», οπότε οι όποιες υπερβάσεις θα επιμεριστούν στους παρόχους. Όπως προβλέπεται άλλωστε και στο κείμενο του Προϋπολογισμού, τα διαθέσιμα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ διασφαλίζονται μέσω της εφαρμογής των μηχανισμών καθιέρωσης ποσού επιστροφής (rebate) και αυτόματων επιστροφών (clawback).

Για τον ΕΟΠΥΥ εντούτοις το μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιούργησαν τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι την ένταξή τους σε αυτόν. Για να είναι ο Οργανισμός συνεπής με τους παρόχους, αναμένεται να τονωθεί με το ποσό των 344 εκατ. ευρώ από την ειδική χρηματοδότηση για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων. Αντίστοιχα, αναμένεται να διενεργηθούν εντός του ίδιου έτους πληρωμές για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Οργανισμού ύψους 652 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το ταμειακό έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται στα 200 εκατ.

Από την άλλη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι όποιες σκέψεις για κατάργηση του εισιτηρίου των πέντε ευρώ για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων φαίνεται να πέφτουν πλέον στο κενό, αφού το ποσό αυτό από τους ασθενείς αναμένεται να είναι από τα βασικά έσοδα του ΕΣΥ. Τα νοσοκομεία, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, εκτιμάται φέτος ότι θα εμφανίσουν αρνητικό ταμειακό αποτέλεσμα 42 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, οι οποίες στο σύνολό τους άγγιζαν τα 400 εκατ.

Στην έκθεση του Προϋπολογισμού αναφέρεται ακόμη ότι ταυτόχρονα υλοποιούνται διαρθρωτικές δράσεις που αποσκοπούν στην περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο προϋπολογισμός του φαρμάκου θα παραμείνει αμετάβλητος κοντά στα 2 δισ. ευρώ και του χρόνου, παρόλα αυτά η υπέρβαση των διαθέσιμων κονδυλίων έχει γίνει πια μόνιμο φαινόμενο. Για τη μείωση της υπέρβασης, οι λύσεις φαίνεται να είναι η συνεχής αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων βάσει των τριών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χαμηλότερες τιμές, η προώθηση της συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων κι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία.

http://www.capital.gr/News.asp?id=2164337

 34 
 στις: 24 Νοεμβρίου 2014, 11:38:28 
Ξεκίνησε από Gatekeeper - Τελευταίο μήνυμα από D-Michalis
Αν και η τελευταία παράγραφός σου δείχνει δυσπιστία και μάλλον σκοπτική αν όχι ειρωνική διάθεση, επειδή το θέμα είναι σοβαρό, θα τα προσπεράσω και θα απαντήσω.
Ενημερώθηκε αρμοδίως και ο προϊστάμενος συντονιστής του γιατρού και ο συντονιστής εφημερίας και η διοίκηση.
Για όσους με ξέρουν, ξέρουν ότι δεν ανήκω δυστοιχώς για μένα -και το εννοώ το δυστυχώς- σ΄αυτούς που απλά καταγγέλουν στα "καφενεία".

Τα υπόλοιπα είναι δουλειά αλλουνού.

 35 
 στις: 24 Νοεμβρίου 2014, 01:11:44 
Ξεκίνησε από Gatekeeper - Τελευταίο μήνυμα από jupiter
D-Michalis έχω περιέργεια και συγνώμη που το λέω αλλά έκανες καταγγελία ή έστω μια αναφορά στο συνάδελφο πχ που λόγω υπερβολικής μπουρδολογίας μάλλον οδήγησε στο θάνατο τον ασθενή με ανεύρυσμα? Ή από τότε έχει στείλει άλλους δέκα στον αγύριστο, μπορεί και κάποιον δικό μου ή δικό σου?
Γιατί το να τον αναφέρεις σε αυτό το φόρουμ δε μου λέει τίποτα απολύτως. Και εγώ έσωσα έναν εξωγήινο από βέβαιο πνιγμό στα καταπράσινα νερά του Δούναβη...

 36 
 στις: 23 Νοεμβρίου 2014, 22:38:01 
Ξεκίνησε από Loumakis - Τελευταίο μήνυμα από D-Michalis
      Οσοι διαθέτουν στοιχειώδη ικανότητα ανάγνωσης του πολιτικού γεωγραφικού χάρτη βλέπουν ότι ο θολός  Θεοδωρακήσιος  ποταμός εκβάλλει στο τρικυμιώδες  Μνημονιακό πέλαγος, όπου ναυαγούν και πνίγονται καθημερινά δεκάδες συμπατριώτες μας.

Το βρίσκω πολύ ποιητικό. Εξοχο.
............
Εάν είχαν αγοράσει  π.χ. ένα καινούργιο αυτοκίνητο και δεν ανταποκρινόταν ο εξοπλισμός του στα συμφωνηθέντα με τον έμπορο, θα έκαναν φασαρία και χαμό για την αθέτηση της συμφωνίας. Εδώ, που δεν αφορούσε  καταναλωτικό προϊόν, αλλά πολιτικό πρόγραμμα που επηρέαζε και μάλιστα καταστροφικά τους ίδιους, τα παιδιά τους και την πατρίδα τους γενικότερα, έκαναν «τουμπεκί».  Επομένως, για να μη μακρηγορώ άλλο, άς είμαστε έτοιμοι όσοι ψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές υπέρ της κατάργησης του μνημονίου και του τερματισμού της προϊούσας εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας, να υποστηρίξουμε σθεναρά την κυβέρνηση που θα έχει πάρει τη σχετική εντολή έναντι των σίγουρων εκβιασμών που θα δεχθεί.

Ακριβώς. Έχουμε τις κυβερνήσεις που μας αξίζουν.

 37 
 στις: 23 Νοεμβρίου 2014, 22:02:58 
Ξεκίνησε από Gatekeeper - Τελευταίο μήνυμα από D-Michalis
Αγαπητέ συνάδελφε pzogr δεν είναι «πόλεμος», είναι ανταλλαγή σκέψεων.
Σε όλο το παραπάνω topic σου παίρνεις συγκεκριμένους γιατρούς και συγκρίνεις.
Εδώ είναι και το λάθος.
Δεν μιλάμε για συγκεκριμένους γιατρούς, αλλά για το ρόλο των ειδικοτήτων με βάση την προβλεπόμενη εκπαίδευση.
Αν υπάρχουν κακοί γιατροί, ας γίνουν καλοί. Αν εσύ αγάπησες την ορθολογικότητα και δεν παρασύρεσαι από το συρμό, εύγε, αλλά το θέμα δεν είναι «εγώ» «εσύ» αλλά ο ρόλος των ειδικοτήτων. Έτσι πρέπει να το δούμε.
Το είπα και πάλι: Έχω δει παθολόγους ποιο «Γ.Γ.» από πολλούς Γ.Γ. Και λοιπόν? Μιλάμε για ειδικότητες και όχι για άτομα.

Όσο για το μόλις προηγούμενο κείμενο του Denominator είναι υπέροχη προσέγκυση και δείχνει όντως πως –άσχετα ειδικότητας- όλοι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί με τον ασθενή μας, αν τον βάλουμε στο κέντρο του ενδιαφέροντος και λειτουργήσουμε με επιστημονικό ορθολογισμό.
Όμως, παρ’ όλα αυτά, πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε οικογενειακό γιατρό και πως τον θέλουμε, μιας και πρωσωπικά μπήκα στη συζήτηση έχωντας αυτό στο μυαλό και όχι το αν ο Α παθολόγος ή ο Β Γ.Γ. κάνει πολύ καλή δουλειά ή όχι.

Σχετικά με αυτό που έβαλα σε παράθεση:
- γρέζι από το μάτι δεν ξέρω να βγάζω κι ακόμα κι αν είχα εκπαίδευση 3 μηνών σε κάποια οφθαλμολογική κλινική δεν θα το έκανα
Εδώ είναι τις περισσότερες φορές η σύγχυση (και πολλάκις δικαίως). Ο Γ.Γ. κάνει rotation για να μαζέψει δεξιότητες, αλλά καμία δεξιότητα και γνώση δεν βάζει τελεία και παύλα φεύγοντας από το σχετικό Τμήμα. Σε ένα σωστά εποπτευόμενο σύστημα εκπαίδευσης, ο Γ.Γ., ακόμη και όταν είναι στα ΤΕΠ π.χ. στο παθολογικό, οφείλει να πάει κοντά στον οφθαλμίατρο, όταν προκύψει «γρέζι» Δεν γίνεται γιατί η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι «τσιφλικοκρατούμενη».
Προσωπικά έχω βγάλει πολλές φορές γρέζι στο Κ.Υ. γιατί και παρακολουθούσα όταν μου τύχαινε, και είχα –όπως πολλάκις είπα- παθολόγο δ/ντή που ήταν «Γ.Γ.» και κοντά του έβγαλα κάμποσα άλλα στο Κ.Υ. Ούτε ο σουηδός συνάδελφος έκανε 2 χρόνια οφθαλμολογία, αλλά επικαιροποιεί συνέχεια τη δεξιότητα σε αυτό, γιατί την απαιτεί η λειτουργία του, ενώ στον παθολόγο, όχι.
Ας μη περιπτωσιολογούμε όμως. Δεν προάγει τον επιστημονικό προβληματισμό. Και εγώ ξέρω Γ.Γ. που ισχυρίζονταν ότι «τι είμαι εγώ? Να, λίγο πιο πάνω από τον αγροτικό», όπως ξέρω και παθολόγο που εξάνθημα το βάφτισε «ευλογιά» (όχι από παραδρομή της γλώσσας δυστυχώς), χρόνια μετά την εξαφάνισή της.
Ώπως ξέρω και παθολόγο που υποδέχτηκε στα ΤΕΠ περιστατικό που εστάλη από Γ.Γ. με διάγνωση (κλινική) διαχωριστικού ανευρύσματος αορτής και εκείνος ισχυρίζονταν ότι «το Γ.Γ. θα ακούσω εγώ? (αδιαφορώντας να επιβεβαιώσει έστω αυτά που επικαλείτο ο Γ.Γ., όπως διαφορά σφύγμού/πίεσης άκρων, εξέλιξη άλγους, κ.λπ.) Εγώ δε στέλνω αξονική. Α/α και πολύ του είναι γιατί πρόκειται για μυοσκελετικό πρόβλημα», με αποτέλεσμα να μπεί στο χειρουργείο νέος άνθρωπος με 3 ώρες καθυστέρηση και τελικά να χάσει τη μάχη.
Όπως ξέρω και Γ.Γ. και παθολόγο και Χειρουργό και Ακτινολόγο που δεν έβλεπαν τον πνευμοθώρακα από σφαίρα, ούτε και τα σημεία εισόδου / εξόδου της (ναι καλά ακούτε) και τα είδε ο παιδίατρος (επρόκειτο για παιδί 12 ετών).
Αυτά θα άξιζαν αν έναν έναν όλους αυτούς τους «πιάναμε» και τους ξαναστέλναμε για εκπαίδευση.
Τώρα όμως –στο θέμα μας- δεν έχουν νόημα.

Ας μη περιπτωσιολογούμε λοιπόν, αλλά ας σταθούμε στις ειδικότητες και στο πώς πρέπει να είναι και το ποια πρέπει να είναι για τι.
Αυτή η συζήτηση αξίζει.

 38 
 στις: 23 Νοεμβρίου 2014, 21:43:18 
Ξεκίνησε από Gatekeeper - Τελευταίο μήνυμα από Denominator
Επιτρέψτε μου, αγαπητοί Αργύρη και @pzogr να κάνω μία παρέμβαση - ενδεχομένως φιλοσοφικής αξίας και μόνο.
Αν κάτι αρχίζω να υποψιάζομαι μπαίνοντας στο εικοστό έτος άσκησης της ιατρικής, είναι ότι ο καλύτερος γιατρός (και εννοώντας καλύτερος έχω στο μυαλό μου αυτόν που θα βοηθήσει πιο αποτελεσματικά τους περισσότερους ασθενείς με το μικρότερο κόστος, ενώ θα χάσει τα λιγότερα δυνατά περιστατικά) είναι αυτός που κάνει πολύ καλά τα πιο απλά πράγματα - και αφήνει τους "παπάδες" για άλλους. Το λέω αυτό γιατί παλιότερα μου άρεζαν πολύ οι "παπάδες" - και για να πω την αλήθεια κάποια στιγμή πίστευα ότι κι εγώ έκανα κάτι ανάλογο. Σιγά-σιγά όμως συνειδητοποίησα ότι ο άρρωστος θέλει να λύσει το πρόβλημά του άμεσα, χωρίς ταλαιπωρία και με όσο το δυνατόν ανθρώπινο τρόπο. Επίσης γνώρισα συναδέλφους που έδιναν σημασία σε πολύ απλά πράγματα, τα οποία όμως αν τα προσπεράσει κανείς, κινδυνεύει να βρεθεί στο κενό. Άρχισα λοιπόν να διαμορφώνω την άποψη ότι "κάνε πρώτα σωστά τα βασκά, και μετά δες για τα υπόλοιπα". Υπό αυτήν την έννοια, τόσο ο παθολόγος όσο και ο γενικός γιατρός είναι θεωρητικά ισότιμοι. Πρακτικά όμως, το μυαλό του παθολόγου, έχει την τάση να ξεφεύγει σε περισσότερους δρόμους. Αυτό είναι ταυτόχρονα το προνόμιό του αλλά και η κατάρα του. Το πώς θα το διαχειριστεί μπορεί να τον κάνει πραγματικά ξεχωριστό αλλά και να τον υποβιβάσει σε βαρίδι του συστήματος. Με όσα λέω δεν παίρνω καμία θέση, αλλά νομίζω ότι οι δυο σας κοιτάτε (όπως και όλοι μας, βέβαια) το ίδιο πράγμα (τον άρρωστο, δηλαδή) από μια άλλη όψη, η οποία εξ' ορισμού δεν μπορεί να είναι η ίδια - και θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς γι' αυτό. Πολλές φορές έτυχε να ζητήσω γνώμη από γενικό γιατρό που εμπιστεύομαι, και επίσης χαίρομαι να δίνω τη γνώμη μου όταν κάποιος γενικός γιατρός μου τη ζητάει. Η αλληλοσυμπλήρωση και η συνεργασία είναι, κατά την άποψή μου, ο πλέον αποδοτικός δρόμος για όλους μας. Το να βρίσκουμε διαφορές είναι εύκολο, το να βρούμε κοινή τομή δύσκολο. Το να την εφαρμόσουμε δε, σοφία.

 39 
 στις: 23 Νοεμβρίου 2014, 21:32:29 
Ξεκίνησε από Gatekeeper - Τελευταίο μήνυμα από D-Michalis
Σχέση με τα παραπάνω έχουν και αυτά που αναφέρατε για την Γ.Ι. Ότι σε ετοιμάζει να δουλέψεις κλπ κλπ. Και τότε κάποιος πολύ εύκολα θα μπορούσε να ρωτήσει, και οι πανεπιστημιακές σπουδές στην ιατρική, για τι πράγμα σε προετοιμάζουν? Αν ένας απόφοιτος ιατρικής δεν μπορεί να ασχοληθεί με την πρόληψη και προαγωγή της υγείας, την αντιμετώπιση χρονίων συχνών καταστάσεων και τη διαχείριση ενός επείγοντος περιστατικού, τότε τι είδους πανεπιστημιακή ιατρική εκπαίδευση παρέχεται?

Νομίζω ότι, αν προσέξει κανείς αυτά που γράφω θα πάρει απάντηση.
Είπα ότι ο ΚΑΘΕ ΙΑΤΡΟΣ μπορεί –αρκεί να θέλει- αφού έχει πτυχίο ιατρικής και όχι Χ ειδικότητας, να ασχοληθεί με όλα τα συστήματα και θέματα υγείας του ασθενή.
Το αποδεικνύουν εξ’ άλλου περίτρανα, όχι μόνο αξιόλογοι –αλλά ασπασθέντες το ρόλο του γιατρού της ΠΦΥ παθολόγοι, αλλά ακόμοι και επιτυχημένοι ιατροί ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ.

Κακά τα ψέματα. Η πολύεπίπεδη εκπαίδευση του πανεπιστημίου μας έδωσε γνώσεις και λίγες δεξιότητες, αλλά και οι γνώσεις αυτές, διατηρούνται πιά, όχι σε όλα τα επίπεδα, αλλά σε αυτά με τα οποία διατηρήσαμε επαφή (Ο ΠΟΥ π.χ. λέει ότι χάνουμε 30% ανά 5ετία από τη γνώση αν δεν την επικαιροποιούμε. Θεωρητικά λοιπόν σε 10 -15 χρόνια –σε τόσα θα βγούμε στην «αγορά»- μας έμεινε μόνο το 10 -40 % από εκείνη τη γνώση σε όσα αντικείμενα δεν εντρυφούμε συνεχώς, μέσα από την ειδικότητά μας ή λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος).
Έτσι, ακόμη και αν είχαμε εκπαιδευτεί θεωρητικά στο πανεπιστήμιο σε όλα όσα θα συναντήσουμε, πρέπει να είμαστε εξοικειωμένοι στο πρόσφατο παρελθόν με αυτά που καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Από την άλλη, το σύστημα πρέπει να προετοιμάζει –σε λογικούς αριθμούς- γιατρούς που θα εντρυφούν σε διαφορετικά πράγματα η κάθε ομάδα / ειδικότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η διαφορά του Γ.Γ. είναι ότι –τουλάχιστον με το τι προβλέπεται εκπαιδευτικά- εμβαθύνει, όχι σε κάποιο σύστημα ή ομάδα νοσολογική, αλλά στον «ασθενή» και στον «πολίτη». Σαφώς και μπορεί να το κάνει αυτό ο κάθε άλλος, αν το αγαπήσει και το «δουλέψει». Το ίδιο όμως μπορεί ο κάθε άλλος να κάνει πολύ καλή διαχείριση π.χ. ενός ενδοκρινολογικού προβλήματος αν και δεν είναι ενδοκρινολόγος, αφού τον ενδιαφέρει και παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με αυτό.

Τι πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ένας γενικός γιατρός, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένας παθολόγος στην ΠΦΥ; Μπορείτε να δώσετε μερικά παραδείγματα; Σε ποιά αντικείμενα πιστεύετε ότι χρειάζεται περαιτέρω εκπαίδευση;


Ανέφερα ήδη ότι η πολυεπίπεδη εκπαίδευση του πανεπιστημίου μας έδωσε γνώσεις και λίγες δεξιότητες, αλλά και οι γνώσεις αυτές, διατηρούνται πιά, όχι σε όλα τα επίπεδα, αλλά σε αυτά με τα οποία διατηρήσαμε επαφή.

Με βάση τα ανωτέρω λοιπόν, ποια τα αντικείμενα? Νομίζω ότι ο κ. Αργυρίου ήταν αρκετά περιγραφικός.
Θα αναφερθώ και σε μερικά άλλα, που έπρεπε –με βάση την εκπαίδευσή του- να είναι ο Γ.Γ. ικανός και για τα οποία ο οιοσδόποτε γιατρός μπορεί να είναι ικανός, αλλά αν έχει εντρυφήσει σε άλλη ειδικότητα –για τους ανωτέρω λόγους- θα χρειαστεί επιπλέον εκπαίδευση –εξοικείωση, όπως θα γινόταν και για τον γ.Γ. αν αποφάσιζε να ασχοληθεί με τους νοσηλευόμενους μίας παθολογικής κλινικής.
-Έρευνα σε τοπικό επίπεδο και συσχέτιση αποτελεσμάτων της με τα τοπικά προβλήματα με παράλληλο σχεδιασμό δράσεων για τροποποίηση των αρνητικών ευρημάτων. Εκπαιδεύεται –και οφείλει- γι’ αυτό. Κεφάλαιο ξεχασμένο και παραμελημένο.
-Διαχείριση αδιαφοροποίητων καταστάσεων με αλγοριθμική μεθοδολογία εξέταση->απλές εξετάσεις->πρόσθετες εξετάσεις->σύνθετες εξετάσεις-> … Όσο και αν φαίνεται απλό, πέστε μου πόσες φορές το βλέπουμε στη νοσοκομειακή αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών (αναφέρομαι σ’ αυτούς που προσφεύγουν στα «ΤΕΠ» των νοσοκομείων για ΠΦΥ προβλήματα). Είναι εξόφθαλμο το παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Αργυρίου και δεν είναι εξαίρεση. Όλοι το βιώνουμε.
-Διαχείριση εμβολιασμών ενηλίκων, αλλά και παιδικής ηλικίας
-Γυναικολογική εξέταση σε άτυπα ενοχλήματα κάτω κοιλίας, αλλά και για άλλους λόγους.
-Οικογενειακός προγραμματισμός –προληπτική ιατρική σχετικά με τον γυναικείο πληθυσμό (περιορίζομαι σ’ αυτό γιατί στον άλλο πληθυσμό συνήθως εξοικειώνονται οι παθολόγοι).
-Ορθοσιγμοειδοσκόπηση, ωτοσκόπηση, εκτίμηση ακουστικής λειτουργίας.
-Αντιμετώπιση απλών κακώσεων μυοσκελετικού.
-Διαχείριση τραυμάτων σε επίπεδο ΠΦΥ.
-Ρινικός επιπωματισμός.
-Ξένο σώμα οφθαλμού –άλλες παθήσεις οφθαλμού
-Φροντίδα χειρουργικού ασθενή στο μετανοσοκομειακό χρόνο αποκατάστασης (αλλαγές τραυμάτων, πλύσεις εμπυημάτων κ.λπ), διαχείριση χειρουργική μικρών δερματικών βλαβών (π.χ. αθηρωματικών κύστεων, κ.λπ)
-Φροντίδα τελικού σταδίου

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα αλλά σταχυολόγησα μερικά από την δική μου καθημερινότητα.


Τέλος
Στην ιατρική δεν υπάρχουν στεγανά. Ωστόσο τα συστήματα υγείας οφείλουν να εκπαιδεύουν κάποιους σε κάτι πιο εστιασμένα για να γίνεται πιο μεθοδικά και «διακριτά» η διαχείριση. Να εντρυφούν δηλαδή σε διαφορετικά πράγματα η κάθε ομάδα / ειδικότητα.
Και με αυτό το πνεύμα, εκπαιδεύουν το Γ.Γ. για να δουλέψει ως οικογενειακός γιατρός.
Βεβαίως ως «πολυδύναμο κύτταρο» ο κάθε γιατρός μπορεί να επιτελέσει το έργο του «οικογενειακού γιατρού» με την ανάλογη προετοιμασία. Το ίδιο μπορεί να επιτελέσει και το έργο της φροντίδας του παθολογικού ασθενή κ.λπ.
Αν θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται κάποιοα από αυτές τις «κατευθύνσεις», όπως π.χ. η ετοιμασία ενός γιατρού για λειτουργία οικογενειακού γιατρού, ας το πούμε ευθαρσώς και ας δημιουργήσουμε ένα άλλο σύστημα.
Αν όμως θέλουμε σύστημα με «συντονιστή» του ασθενή / πολίτη στο σύστημα, τότε δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι αυτό το ρόλο εκπαιδεύονται να ασκήσουν οι Γ.Γ. σε αντίθεση με άλλες ειδικότητες που εκπαιδεύονται να ασκήσουν άλλους ρόλους.

Η υπερπαραγωγή ειδικών που αναγκαστικά δραστηριοποιούνται στην ΠΦΥ (σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς από τους απαιτούμενους στην ΠΦΥ) για βιοποριστικούς λόγους, δεν σημαίνει ότι (επειδή η ανάπτυξη της οικογενειακής ιατρικής θα αφαιρούσε κομμάτια πίττας από το πιάτο άλλων δραστηριοποιούμενων σε αυτή) πρέπει να μας καθηλώνει στο διηνεκές στην απραξία ως προς την ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού ή πολύ περισσότερο στην απαξίωση του ρόλου του Γ.Γ. στην οικογενειακή ιατρική.
Στις χώρες που δεν έχουν ιατρικό πληθωρισμό –και κυρίως ιατρικό πληθωρισμό ειδικοτήτων- αυτά τα θέματα είναι λυμένα. Εμείς όμως ?

 40 
 στις: 23 Νοεμβρίου 2014, 21:28:20 
Ξεκίνησε από Loumakis - Τελευταίο μήνυμα από Loumakis
      Την Τεταρτη 19/11 ειχα αδεια από την εργασία μου και ετυχε να ανοιξω την τηλεοραση στο STAR, όπου η Πόπη Τσαπανίδου ειχε τηλεφωνική συνομιλία με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξη Μητρόπουλο για κάποιες δηλώσεις του. Ο βουλευτής ειχε κάνει την πολύ λογική παρατήρηση ότι ακόμα και αν είναι  πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, κινδυνεύει να μη μπορέσει να εφαρμόσει τις εξαγγελίες κατάργησης του μνημονίου εάν δεν διαθέτει αυτοδυναμία, διότι θα είναι «όμηρος» του κόμματος-υποψήφιου εταίρου στο σχηματισμό κυβέρνησης και των όρων που θα θέσει για να συμπράξει σε αυτή. Αυτό λοιπόν προσπάθησε με επιμονή να το παρουσιάσει ως πολιτική «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ . Οταν ο συνομιλητής της εξήγησε ότι δεν προκειται περί παλινωδίας, αλλά αναπόφευκτης καταστασης που απορρέει από την εφαρμογή του εκλογικού νόμου και ότι πρέπει, για τον λόγο αυτό, ο ελληνικός λαός να δώσει ισχυρή πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ, «άλλαξε τροπάριο» και έκανε λόγο για εκβιαστικά διλήμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για το STAR και τα λοιπά τηλεοπτικά κανάλια-δεκανίκια του συστήματος, όταν ο νύν πρωθυπουργός πριν τις εκλογές του 2012 μιλούσε για ισχυρή εντολή στη Ν.Δ. για να μην υπάρξει ακυβερνησία και να εφαρμόσει το πρόγραμμα του μνημονίου, τότε δεν ήταν εκβιαστικό δίλημμα, είναι όμως τώρα που τη ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ  για να καταργήσει το μνημόνιο. Σα δεν ντρέπονται όλα τους….
   Με αφορμή όμως τα παραπάνω, έκανα κάποιες σκέψεις πάνω στις πολιτικές εξελίξεις. Οποιος παρακολουθεί την πολιτική επικαιρότητα δεν μπορεί να μην εχει εντυπωσιασθεί από τις ανένδοτες απαιτησεις των τροϊκανών και την απροθυμία τους να ανταποκριθούν στις αγωνιώδεις εκκλήσεις της κυβέρνησης να «βάλουν νερό στο κρασί τους» για να μην καταρρεύσει η κυβέρνηση. Φαίνεται ότι  Μέρκελ και Σόϊμπλε το έχουν πάρει απόφαση ότι η παρούσα συγκυβέρνηση «έχει φάει τα ψωμιά της» και προετοιμάζονται να ελέγξουν τη διάδοχη κατάσταση, όπου πρώτο κόμμα θα είναι ο  ΣΥΡΙΖΑ (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου). Εδώ θα παίξουν δύο σενάρια:
    Εάν στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ  βγεί πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, δεν χρειάζεται παρά να χειραγωγήσουν το κόμμα-εταίρο στη μέλλουσα συγκυβέρνηση. Θα βάλουν τέτοιους όρους για συμμετοχή στην κυβέρνηση, που θα ισοδυναμούν με ακύρωση των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή αποκλείονται για τον ΣΥΡΙΖΑ  εξ αρχής ως εταίροι, το ΚΚΕ να εχει  δηλωσει ότι δεν συμμετέχει  (μια ζωή στο καβούκι τους αυτοί), τη  ΔΗΜΑΡ εκτος Βουλής καθώς φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις , ο πιθανότερος υποψήφιος εταίρος θα είναι το «Ποτάμι» του Θεοδωράκη. Εδώ αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο ρόλος του ήταν να αποσπάσει σημαντική μερίδα δυσαρεστημένων ψηφοφόρων που διαφορετικά θα κατέληγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, να του στερήσει έτσι την αυτοδυναμία και να γίνει ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων προς όφελος του συστήματος.  Οσοι διαθέτουν στοιχειώδη ικανότητα ανάγνωσης του πολιτικού γεωγραφικού χάρτη βλέπουν ότι ο θολός  Θεοδωρακήσιος  ποταμός εκβάλλει στο τρικυμιώδες  Μνημονιακό πέλαγος, όπου ναυαγούν και πνίγονται καθημερινά δεκάδες συμπατριώτες μας.
   Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ  βγεί πρώτος με διαφορά και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, εκεί θα τεθούν σε εφαρμογή οι εκβιασμοί, όπως αποτελεσματικότατα τους εφάρμοσαν οι Γερμανοί στην Κύπρο. Ή παίρνετε πίσω τις εξαγγελίες για κατάργηση του μνημονίου ή λεφτά «γιόκ». Μάλιστα πιστεύω ότι το εχουν σίγουρο ότι οι εκβιασμοί τους θα πιάσουν τόπο, γιατί εχουν σχηματίσει για εμάς τους Ελληνες  την εικόνα λαού που μοιάζει με κοπάδι προβάτων, που τελικά θα σκύψει μοιρολατρικά το κεφάλι και θα αποδεχθεί  ότι η μοίρα του είναι για σφάξιμο. Βλέπετε φρόντισαν για τα καλά να σχηματισθεί αυτή η εικόνα οι ψηφοφόροι της Ν.Δ., οι οποίοι μετα τις εκλογες του 2012, παρ’ ότι τους ειχε υποσχεθεί ο Σαμαράς επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, όταν βγήκε ο υπουργός οικονομικών  Στουρνάρας και είπε ότι δεν γίνεται αλλιώς, «δεν κουνήθηκε φύλλο».  Παρενθετικά, φοβερό δείγμα παρακμής και ευτελισμού μερίδας της ελληνικής κοινωνίας. Εάν είχαν αγοράσει  π.χ. ένα καινούργιο αυτοκίνητο και δεν ανταποκρινόταν ο εξοπλισμός του στα συμφωνηθέντα με τον έμπορο, θα έκαναν φασαρία και χαμό για την αθέτηση της συμφωνίας. Εδώ, που δεν αφορούσε  καταναλωτικό προϊόν, αλλά πολιτικό πρόγραμμα που επηρέαζε και μάλιστα καταστροφικά τους ίδιους, τα παιδιά τους και την πατρίδα τους γενικότερα, έκαναν «τουμπεκί».  Επομένως, για να μη μακρηγορώ άλλο, άς είμαστε έτοιμοι όσοι ψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές υπέρ της κατάργησης του μνημονίου και του τερματισμού της προϊούσας εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας, να υποστηρίξουμε σθεναρά την κυβέρνηση που θα έχει παρει τη σχετική εντολή έναντι των σίγουρων εκβιασμών που θα δεχθεί.


Σελίδες: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Sitemap Έγκυρη XHTML 1.0! Έγκυρα CSS!
Δημιουργία σελίδας σε 0.114 δευτερόλεπτα. 20 ερωτήματα.

Η Google επισκέφτηκε τελευταίως αυτή τη σελίδα 22 Νοεμβρίου 2014, 11:05:28