Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 17:43:34

Αποστολέας Θέμα: Καθορισμός ποσοστών συμμετοχής ασφαλισμένων  (Αναγνώστηκε 413302 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

18 Ιουλίου 2014, 13:33:42
Απάντηση #780
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ανοιχτή Επιστολή στον Υπουργό Υγείας
«Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος»  :laugh:

Παράφραση από το γνωστό σενάριο της ταινίας του Γιώργου Τζαβέλα.  :laugh:

Ανοιχτή Επιστολή στον Υπουργό Υγείας

Παρακολουθώντας σας κε Υπουργέ στις πλείστες όσες τηλεοπτικές εμφανίσεις σας, διαπιστώνω πως τα πλαίσια στα οποία κινείται ο λόγος σας, φαίνεται πως είναι της λογικής, της συνεννόησης και του ρεαλισμού. Χωρίς λοιπόν να χάσω χρόνο μπαίνω ευθέως στο θέμα και θέτω 3 δεδομένα που προκύπτουν από την εφαρμογή της δικής σας πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου.

·         Φαρμακευτική ουσία Τικαγρελόρη 90mg. Αντιθρομβωτικό φάρμακο. Λιανική τιμή 82,61€. Ασφαλιστική Τιμή (που αποζημιώνει ΕΟΠΥΥ) 18,38€. Αν δοθεί σε ασθενή με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (με συμμετοχή 0%) ο ασθενής θα πληρώσει 50€ και ο ΕΟΠΥΥ 31€. Για να  συνεννοούμαστε λοιπόν κε Βορίδη η συμμετοχή του ασθενούς είναι 60,52% κι όχι 0%. Εάν δε το λάβει ασθενής με στεφανιαία νόσο (με συμμετοχή 25%) η πραγματική του συμμετοχή ανεβαίνει τελικά στο 66%. Ο ασθενής δεν μπορεί να το αντικαταστήσει γιατί το φάρμακο βρίσκεται εντός πατέντας και δεν υπάρχει γενόσημο. Άρα οι επιλογές που έχει ο ασθενής με το γιατρό του είναι 3 με βάση το δικό σας ρεαλισμό: ή θα πειραματιστεί με κάποιο άλλο αντιθρομβωτικό φάρμακο ή θα διακόψει την αγωγή ή θα παίρνει το φάρμακο με οικονομική ανοχή του φαρμακείου, αφήνοντας χρέος τη συμμετοχή του αφού πχ ένας ασθενής με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια υπό αιμοκάθαρση με το προνοιακό επίδομα 300-350€  που λαμβάνει όποτε η Κυβέρνησή σας και ο Τσάρος της Οικονομίας κρίνουν σκόπιμο να μοιράσουν ψίχουλα, είναι αδύνατο να δώσει το 1/7 του επιδόματος ενώ λαμβάνει άλλα 7-8 σκευάσματα για τη θεραπεία του.

·         Άριπιπραζόλη 30mg.  Λιανική Τιμή 216,12€. Ασφαλιστική Τιμή 71,74€. Δίνεται σε νέους σε ηλικία ασθενείς κυρίως για ψυχικές νόσους. Η συμμετοχή παρά το 0% είναι 50€ (23,52%). Και εδώ ισχύουν τα προαναφερθέντα.

·         Ροσουβαστατίνη 40mg για οικογενειακή υπερλιπιδαιμία. Ασθένεια ιδιαίτερα επικίνδυνη με μεγάλη συχνότητα στη χώρα μας. 21,73€ στα 14 χάπια η Λιανική Τιμή. 8,42€ η Ασφαλιστική Τιμή. Συνολικό κόστος μηνιαίας αγωγής 43,36€. Με θεωρητική συμμετοχή 25% ο ασθενής πληρώνει 30,73€, δηλαδή συμμετοχή στο70,93%.

Για να συνεννοούμαστε λοιπόν :o κε Υπουργέ προκύπτουν ανάγλυφα τα εξής:

·         Οι συμμετοχές που αναγράφονται είναι αμιγώς εικονικές και παραπλανούν προσπαθώντας να μετακυλήσουν την ευθύνη σε γιατρούς, φαρμακοποιούς ή σε λάθη του συστήματος. Εάν αυτό δεν ονομάζεται ακραίος λαϊκισμός οπορτουνιστικού χαρακτήρα, πως αλλιώς ονομάζεται; οικονομική προσαρμογή στα δεδομένα μιας χρεοκοπημένης χώρας, μάλλον

·         Με δεδομένη την οικονομική πολιτική σε συνταξιούχους και προνοιακούς δικαιούχους, καθίσταται αδύνατο οι ασθενείς αυτοί, να έχουν πρόσβαση αν και ασφαλισμένοι σε θεραπευτικές αγωγές, με φάρμακα εντός πατέντας. Για να συνεννοούμαστε λοιπόν  :o κε Υπουργέ, ως διαπρεπείς νομικός, η συγκεκριμένη νομοθέτηση εμπίπτει στα όρια του Συντάγματος και της Πολιτείας Δικαίου;

·         Με το ΦΕΚ 1920 16/7/14 προσπαθείτε να μετακυλήσετε την ευθύνη της βάρβαρης οικονομικής επίθεσης που δέχονται οι ασθενείς από τις επιλογές σας, καταθέτοντας νομοθετικό πόνημα με το οποίο εξαναγκάζετε τους μεν φαρμακοποιούς να προσπαθούν βιαίως να πείσουν για θεραπεία με το φθηνότερο φάρμακο υπό τον πέλεκυ της εξωσυμβατικότητας, τους δε ασθενείς να υπογράφουν σε ειδικό χώρο - εφόσον επιθυμούν να πληρώσουν όλη τη διαφορά από την τσέπη τους - και σα να μη φθάνουν αυτά να γνωστοποιούνται αυτά τα στοιχεία στο κέντρο μηχανογραφικής επεξεργασίας της ΗΔΙΚΑ ώστε με δεδομένα που δε μας κάνετε γνωστά οι φαρμακοποιοί να διαχωριστούν σε «πρωτοτυπάκηδες»  :laugh: ή «γενοσημάκηδες»  :-* με άγνωστες τις διαθέσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους μεν ή τους δε, οι δε ασφαλισμένοι να περάσουν από το γκισέ της εφορίας για μια δεύτερη ματιά στα οικονομικά τους.

Για να συνεννοούμαστε λοιπόν κε Υπουργέ, αστεία πράγματα! Εκεί που η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τον ασφαλισμένο και να τον προτρέψει να πάρει το καινοτόμο φάρμακο που διατηρεί πατέντα, τον βάζετε να πληρώνει γι’ αυτό συμμετοχή άνω του 50%. Και εκεί που ο ασθενής διατηρεί ακόμη μια μικρή δυνατότητα να πληρώσει μικροδιαφορές για να εξακολουθήσει την αγωγή του τον αναγκάζετε να υπογράψει δήλωση μετανοίας σαν άλλο πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Για να συνεννοούμαστε λοιπόν κε Υπουργέ - και εδώ η άποψή σας περί νομιμότητας και συντάγματος φαίνεται να είναι αρκούντως «διεστραμμένη» και έρχεται να «κλειδώσει» με τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί του ΣτΕ, που φυσικά για τη δημοκρατική σας αντίληψη όταν γνωμοδοτεί υπέρ της Κυβέρνησης (στο 90% των περιπτώσεων) είμαστε υποχρεωμένοι να το σεβόμαστε. Όταν όμως ξεφεύγει από τη πεπατημένη τότε το αμφισβητούμε και αναζητούμε επίμονα τρόπους να ακυρώσουμε τις γνωμοδοτήσεις του.

Ας μη μακρηγορούμε όμως. Να ξέρετε οι φαρμακοποιοί και αυτή την Υπ. Απόφαση νομικά θα την ακυρώσουν και πρακτικά δεν θα την εφαρμόσουν. Διότι, για να συνεννοούμαστε κε Υπουργέ, τι σας κόφτει εσάς πόσο θα πληρώσει ο ασθενής αφού δεν επιβαρύνεται ο ΕΟΠΥΥ που προΐσταστε; Από πού προκύπτει το έννομο συμφέρον του ΕΟΠΥΥ για την τσέπη του ασφαλισμένου τη στιγμή που δεν επιβαρύνεται οικονομικά ο ίδιος; Αν είχατε πράγματι ενδιαφέρον θα φροντίζατε τα εντός πατέντας φάρμακα να παραμείνουν στο 50-50 κι όχι να βρεθούν στο 100-0 όπως νομοθετήσατε. Και επίσης ποιες θα πρέπει να είναι οι ενέργειες του φαρμακοποιού απέναντι σε ασθενή με πχ 9 σκευάσματα, που όλα διαθέτουν γενόσημο σε ώρα εφημερίας με την ουρά ως την πόρτα και τον ασφαλισμένο ή να μην καταλαβαίνει ή να μη θέλει να υπογράψει για λόγους προσωπικών δεδομένων; Θα πρέπει να του εφαρμόσουμε λαβές κορεάτικης πάλης  :laugh: ή να τον στείλουμε στο επόμενο φαρμακείο ώστε τελικά να δεχτεί να υπογράψει ότι του δώσουν; Τι θα πράττατε εσείς στην περίπτωση που συγγενικό σας πρόσωπο χρειαζόταν τα φάρμακα αυτά; Σίγουρα δεν μπορείτε να αντιλήφθητε αφού οικονομικά δεν έχετε βρεθεί ποτέ κοντά  :laugh: σε αυτό που βιώνουν οι πολίτες αυτής της χώρας.

Κλείνοντας και περνώντας στο ουσιαστικότερο από τα θέματα για τα οποία αναγκάστηκα να σπαταλήσω χρόνο σας, θέτω τον εξής προβληματισμό: Εφόσον διαλαλείτε πως φάνηκε το φως στην άκρη του τούνελ και η πολυθρύλητη ανάπτυξη έχει ήδη ξεκινήσει, μήπως είναι ώρα - για να γίνετε και πειστικότεροι - να ασχοληθείτε με τα έσοδα του Οργανισμού που λέγεται ΕΟΠΥΥ και όχι μόνο με το εξοδολόγιο που οδηγεί σε περικοπές; Διότι για να κάνουμε την τελική συνεννόηση, τα έσοδα είναι αυτά που κρίνουν και την ανάπτυξη και την ποιότητα υπηρεσιών που οφείλετε να παρέχετε στους πολίτες. Διαφορετικά αντί για λογική θα πρέπει να συνεννοούμαστε με τη σολομωνική  ???.

 

Με εκτίμηση,

Πρ. Φ.Σ. Αχαΐας


* Ευθεία αναφορά στη διάσημη φωτογραφία του Υπουργού με το αυτοσχέδιο τσεκούρι.
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Ιουλίου 2014, 13:38:19 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

18 Ιουλίου 2014, 14:13:33
Απάντηση #781
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Τέτοια λένε εκεί στην Πάτρα και τους λένε Φαρμακοπώλες....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

14 Σεπτεμβρίου 2014, 02:12:27
Απάντηση #782
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Βρισκόμαστε μπροστά σε νέα αλλαγή των ποσοστών συμμετοχής, με βάση τις εξαγγελίες του επόμενου Πρωθυπουργού της χώρας.

3. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη
Το πρόγραμμά περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό - έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες - της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.
(από Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

14 Σεπτεμβρίου 2014, 23:59:47
Απάντηση #783
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Βρισκόμαστε μπροστά σε νέα αλλαγή των ποσοστών συμμετοχής, με βάση τις εξαγγελίες του επόμενου Πρωθυπουργού της χώρας.
...
  Μα τώρα σοβαρά ακούτε τι λένε οι πολιτικοί (αρχηγοί) στα πρόβατα; Κάποιος άλλος (μνημονιακός) ετοιμάζεται -λεει- να "σκίσει" το μνημόνιο. Θα ακούσουμε πάρα πολλά μέχρι τις εκλογές (όποτε γίνουν).
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Σεπτεμβρίου 2014, 00:04:07 από Ορθοπαιδικός »

15 Σεπτεμβρίου 2014, 07:08:31
Απάντηση #784
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Αν καταλαβαίνω σωστά, αμφισβητείτε την ικανότητα του κ. Τσίπρα να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του; Τις θεωρείτε δηλαδή ένα κακέκτυπο του Ζαππείου 1, 2, 3... και τον ίδιο τόσο αφερέγγυο όσο οι προκάτοχοί του στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας;
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Σεπτεμβρίου 2014, 12:12:43
Απάντηση #785
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν καταλαβαίνω σωστά, αμφισβητείτε την ικανότητα .............. .....   ...  στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας;
   Ναι κάπως έτσι, και προβληματίζομαι αρκετά τι θα επιλέξω σε επικείμενες (ή επόμενες) εκλογές.

15 Σεπτεμβρίου 2014, 14:39:02
Απάντηση #786
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν καταλαβαίνω σωστά, αμφισβητείτε την ικανότητα .............. .....   ...  στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας;
   Ναι κάπως έτσι, και προβληματίζομαι αρκετά τι θα επιλέξω σε επικείμενες (ή επόμενες) εκλογές.
Εναλλακτική λύση από αυτόν έχουμε? (είμαστε ως πολίτες ικανοί και αποφασισμένοι  να έχουμε???) Δεν βλέπω ως λαός να έχουμε την ικανότητα ή δυνατότητα  να δημιουργήσουμε εναλλακτική λύση, πέραν της επιλογής: ‘’ αλλάζουμε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΥΖΑ  ή μένουμε στα ίδια?? Εγώ δεν βλέπω δυνατότητα ή πιθανότητα άλλης επιλογής από τον λαό, εάν και η άποψή μου είναι ότι θα έπρεπε τόσα χρόνια να είχαμε δημιουργήσει συνθήκες και για άλλες επιλογές , με τις πράξεις μας και την συμμετοχή μας σε διαφορετικό επίπεδο πολιτικής από αυτό που μας πλασάρει το κατεστημένο και διεφθαρμένο  πολιτικό σύστημα.
Ο λαός είναι ικανός να   αποφασίζει , ναι ή όχι ??? αυτό είναι  το ζητούμενο που πρέπει να απαντήσει ο καθένας ατομικά και όλοι μαζί συλλογικά ή πρέπει να επιλέγει μια από τις δυνατότητες που του δίνει το υπάρχον πολιτικό σύστημα??  Έχει την ικανότητα ή δυνατότητα να αποφασίσει κάτι διαφορετικό από αυτό που του πλασάρουν ως επιλογές???

30 Σεπτεμβρίου 2014, 13:25:08
Απάντηση #787
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Ισχύει ακόμη το 50-50 στη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής;
Στην παραπάνω εικόνα 2 κουτιά Crestor 10 με λιανική 12,55 και ασφαλιστική 4,93.
Η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 2,46 που αντιστοιχεί στο 25% του 4,93 (x2).
Ενώ όμως η διαφορά λιανικής με ασφαλιστική ΑΝΑ κουτί είναι 7,62 φαίνεται η διαφορά ασφαλισμένου στα 2 κουτιά 7,62 κάτι που με κάνει να πιστεύω ότι ισχύει ακόμη το 50-50 σε κάποια (ποια άραγε; ) σκευάσματα.

30 Σεπτεμβρίου 2014, 13:42:30
Απάντηση #788
Αποσυνδεδεμένος

md


Καλησπερα,
αντιμετωπιζω ενα προβλημα με  το Lyrica.Προσπαθωντας να το συνταγογραφησω με ενδειξη F41.1-Γενικευμενη αγχωδης διαταραχη-η οποια αναφερεται στο spc του φαρμακου μου βγαζει μηνυμα οτι αποζημιωνεται μονο με ενδειξη Κεντρικος Νευροπαθητικος Πονος.Τι κανουμε σε αυτη την περιπτωση?

30 Σεπτεμβρίου 2014, 14:09:08
Απάντηση #789
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Εαν θέλεις να το δώσεις με αυτήν την διάγνωση, το πληρώνει ο ασφαλισμένος. Διαφορετικά το γράφεις με την διάγνωση με την οποία αποζημιώνετα.
Δεν συμφωνώ με το δεύτερο !!!!
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Σεπτεμβρίου 2014, 14:11:51 από Γ.Κτιστάκης »

30 Σεπτεμβρίου 2014, 15:43:01
Απάντηση #790
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
Tο 50 50 επεστρεψε με τον καινουργιο τιμοκαταλογο,τουλαχιστον ετσι μου ειπαν τα φαρμακεια.εντυπωση μου προκαλει οτι δεν εγινε σημαια της αναπτυξης απ τα καναλια.καταλαβαινουμε λοιπον πως εχει αποφασιστει η αλλαγη εξουσιας και αρα αρχιζουν να κανουν καλα την δουλεια τους απ την αναποδη...Το lyrica αν οντως το παιρνει για Γ.Α.Δ αλλαξε το γιατι με την τιμη που εχει τον βλεπω να ξεκινα και αντιψυχωσικο....!!!!

30 Σεπτεμβρίου 2014, 15:54:34
Απάντηση #791
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Tο 50 50 επεστρεψε με τον καινουργιο τιμοκαταλογο,τουλαχιστον ετσι μου ειπαν τα φαρμακεια.εντυπωση μου προκαλει οτι δεν εγινε σημαια της αναπτυξης απ τα καναλια.καταλαβαινουμε λοιπον πως εχει αποφασιστει η αλλαγη εξουσιας και αρα αρχιζουν να κανουν καλα την δουλεια τους απ την αναποδη...Το lyrica αν οντως το παιρνει για Γ.Α.Δ αλλαξε το γιατι με την τιμη που εχει τον βλεπω να ξεκινα και αντιψυχωσικο....!!!!
Το 50-50 επέστρεψε για όλα τα σκευάσματα που έχουν διαφορά από την ασφαλιστική τιμή ή μόνο για όσα δεν υπάρχει αντίγραφο; (τώρα βλέπω ότι το crestor το βγάζει off patent χωρίς αντίγραφο)
Τώρα βλέπω ότι άλλαξαν και οι ασφαλιστικές τιμές στο lyrica! Στο 75αρι λιανική 41 και ασφαλιστική 37,4! Πριν λίγο καιρό με ασφαλιστική γύρω στα 10 αν θυμάμαι καλά, ο ασφαλισμένος πλήρωνε γύρω στα 32 στο κουτί.
Το 50-50 επιβαρύνει το μέσο όρο μας, αφού επιβαρυνόμαστε το 50% που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Σεπτεμβρίου 2014, 15:57:22 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

30 Σεπτεμβρίου 2014, 17:00:50
Απάντηση #792
Αποσυνδεδεμένος

md


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εαν θέλεις να το δώσεις με αυτήν την διάγνωση, το πληρώνει ο ασφαλισμένος. Διαφορετικά το γράφεις με την διάγνωση με την οποία αποζημιώνετα.
Δεν συμφωνώ με το δεύτερο !!!!

Ουτε εγω,ασε που πρακτικα ειναι για μενα αδυνατον,καθωες δεν ειμαι ουτε νευρολογος ουτε γ.ιατρος!
Οπως λεει και ο κ.Σκουφαλος ομως ,τωρα ακριβως που σχεδον εξισωθηκαν ασφαλιστικη και λιανικη τιμη δεν ειναι λιγο αδικο,ειδικα απο τη στιγμη που αναφερεται στο spc του φαρμακου?
Για να μην αναφερω την αδικη μεταχειριση των ιατρων-ο παλιος νευρολογος/ψυχιατρος το γραφει ανετα ''πειραζοντας''τη διαγνωση!
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Σεπτεμβρίου 2014, 17:34:12 από Denominator »

13 Νοεμβρίου 2014, 17:53:56
Απάντηση #793
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Την κάλυψη από τους φμφ ;) των αναλώσιμων για τους διαβητικούς ανασφάλιστους, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Υγείας.

Τις ανακοινώσεις αυτές, πραγματοποποίησε ο κ. Βορίδης, με αφορμή την αυριανή παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) και θέλοντας να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης στις ευπαθείς ομάδες που είναι οι ανασφάλιστοι διαβητικοί.

Ακόμη, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Βορίδης έδωσε ξεκάθαρη απάντηση σε σχέση με όσα έχουν δει το «φως της δημοσιότητας» τις τελευταίες ημέρες για την νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη των μερικώς ασφαλισμένων, τονίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση, καθώς παρέχεται σε όλους, χωρίς καμία διάκριση ή διαφοροποίηση. Το εκτιμώμενο κόστος είναι της τάξης των 250.000 ευρώ το μήνα, τόνισε ο κ. Βορίδης, και θα προστεθεί όπως είπε, στη συνολική εκτίμηση που έχουμε κάνει για τη δαπάνη των ανασφαλίστων, τρόπο με τον οποίο θεωρούμε ότι διευθετείται ένα κενό το οποίο υπάρχει στο θέμα των ανασφαλίστων διαβητικών.

Η σκέψη μου ως προς το νομικό ζήτημα θα ολοκληρωθεί αμέσως, επεσήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας, ότι χρειάζεται και μια συμφωνία από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά το ποσό είναι τέτοιο που θα μπορέσουμε να την έχουμε αυτή τη συμφωνία. Δεν είναι μια μεγάλη επιβάρυνση, ειδικά στο βαθμό που αυτή θα συμπεριληφθεί και συμπεριλαμβάνεται στην εκτίμηση που έχουμε κάνει για το ποσό της συνολικής κάλυψης των ανασφαλίστων.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα, ήδη σήμερα στην Ελλάδα, έχουμε 63 διαβητολογικά ιατρεία σύμφωνα και με τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης. Σκοπός της λειτουργίας των εξωτερικών διαβητολογικών ιατρείων και των διαβητολογικών κέντρων των νοσοκομείων είναι μεταξύ των άλλων η πρόληψη με ένταση, η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη καθώς και η παροχή ειδικής εκπαίδευσης ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι αλλά και κοινωνικής φροντίδας στους διαβητικούς ασθενείς και στο οικογενειακό περιβάλλον ώστε να μπορεί να τους υποστηρίξει με επάρκεια. Επίσης, υπάρχει ειδική γραμμή στην οποία κλείνονται ραντεβού, η γραμμή 1535.

Αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία που έχει το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη με στόχο την καλύτερη πρόληψη της νόσου και την καλύτερη και αποτελεσματικότερη ενημέρωση του κοινού.

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, τόνισε ότι σήμερα σε όλο τον κόσμο έχουμε περίπου 150 εκατομμύρια ανθρώπων με διαβήτη. Και το 2020 αυτά τα 150 θα έχουν φτάσει τα 600 εκατομμύρια. Ο διαβήτης, συνέχισε, είναι η κύρια αιτία θανάτου για περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Στην χώρα μας έχουμε ένα αρκετά υψηλό ποσοστό διαβητικών ατόμων το οποίο ανέρχεται στο 12% περίπου του συνολικού πληθυσμού, ποσοστό δηλαδή το οποίο ξεπερνά και το ποσοστό των φορέων και πασχόντων από μεσογειακή αναιμία.

Ο καθηγητής Παθολογίας και Πρόεδρος του ΕΚΕΔΙ, Σωτήρης Ράπτης, υπογράμμισε, ότι το Εθνικό Κέντρο για το Διαβήτη ιδρύθηκε το 1992 και αποτελεί τον επίσημο σύμβουλο του Υπουργείου Υγείας, όσον αφορά το θέμα για το διαβήτη, προσθέτοντας ακόμη, ότι υπάρχουν διαβητικοί που ανέρχονται περίπου στο 12% του πληθυσμού της Ελλάδας, όσο δηλαδή και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Περίπου 1.200.000 Έλληνες πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξοικονομήσουν τα προς το ζην, χρειάζονται πολλά, χρειάζονται όμως πολλά και για την περίθαλψή τους γιατί ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία κατάσταση η οποία δεν είναι φθηνή.
Και για αυτό είμαστε τουλάχιστον ευτυχείς που μπορούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, εισηγούμενοι διάφορα πράγματα στο Υπουργείο, αλλά δεν είναι και εύκολα όλα αυτά. Τα χρειώδη για το διαβήτη είναι πανάκριβα, αρχίζοντας από την ινσουλίνη και τελειώνοντας στα αντιδιαβητικά δισκία και σε άλλα πολλά, υπογράμμισε ο κ. Ράπτης.

Πηγή: onmed.gr
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

31 Δεκεμβρίου 2014, 14:33:49
Απάντηση #794
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

(Σ.Σ: σας είχαμε ενημερώσει σχετικώς από τις 13/12)

Νέες οριζόντιες μειώσεις στα φάρμακα προβλέπει νέα απόφαση για την κοστολόγηση των φαρμάκων που κυοφορείται εδώ και καιρό στο υπουργείο Υγείας, και η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι αύριο.
Η απόφαση προβλέπει κλιμακωτές μειώσεις μονοψήφιου ποσοστού, ανάλογα με το ύψος της τιμής του κάθε φαρμάκου, και συγκεκριμένα προβλέπεται μείωση της τιμής των πρωτοτύπων 4% για όσα κοστίζουν πάνω από 12 ευρώ, 2% για όσα κοστίζουν μεταξύ 6-12 ευρώ και καμία μείωση για όσα κοστίζουν μέχρι 6 ευρώ.

Αντίστοιχα για τα γενόσημα, προβλέπεται μείωση 2% για όσα κοστίζουν πάνω από 12 ευρώ, 1% για όσα κοστίζουν μεταξύ 6-12 ευρώ και καμία μείωση για όσα κοστίζουν μέχρι 6 ευρώ.
Στόχος είναι να επέλθει μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη, σε αντιστάθμισμα των αυξήσεων που θα προκύψουν στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ από τα καινούρια φάρμακα που μπήκαν σε κυκλοφορία στην αγορά την τελευταία χρονιά.
Η νέα αυτή απόφαση, θα χρησιμοποιηθεί για τη γενική ανακοστολόγηση των τιμών των φαρμάκων που πρέπει να γίνει εντός Ιανουαρίου, όμως λόγω προεκλογικής περιόδου εκτιμάται ότι θα γίνει από την Κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις επόμενες εκλογές.
Συμμετοχή ασθενών
Παράλληλα, με μια ακόμη απόφαση που επίσης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί άμεσα, αλλάζει το ποσοστό συμμετοχής στη δαπάνη των μοναδικών φαρμάκων, μεταξύ ασθενών-ασφαλισμένων, φαρμακοβιομηχανίας και ΕΟΠΥΥ.
Συγκεκριμένα, οι ευρείες θεραπευτικές κατηγορίες που έχουν δημιουργηθεί, εμπεριέχουν φάρμακα με διαφορετικές δραστικές ουσίες, μορφές, περιεκτικότητες κλπ. Υπάρχουν περιπτώσεις φαρμάκων που εντάσσονται σε αυτές τις θεραπευτικές κατηγορίες και δεν έχουν γενόσημο, παρότι η προστασία της πατέντας τους έχει λήξει. Όμως καθώς η τιμή αναφοράς αφορά τη θεραπευτική κατηγορία και όχι την τιμή αναφοράς της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας, οι ασθενείς πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής τους καλούνταν αρχικά να επωμίζονται ολόκληρο το κόστος της διαφοράς από την τιμή αναφοράς (που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ), μέχρι τη λιανική τιμή του φαρμάκου που τους συνταγογραφήθηκε.

Στη συνέχεια, η διαφορά από την τιμή αναφοράς μέχρι τη λιανική τιμή του φαρμάκου μοιράστηκε κατά 50% στον ασφαλισμένο και 50% στην παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρία.
Τώρα, με την καινούρια απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο ασθενής θα υποχρεούται να καταβάλει το σύνολο της διαφοράς τιμής εφόσον η διαφορά αυτή είναι μέχρι 6 ευρώ. Για διαφορές τιμής μεγαλύτερες των 6 ευρώ ανά φάρμακο, το ποσοστό παραμένει 50% για τον ασθενή, ενώ το υπόλοιπο 50% μοιράζεται μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και ΕΟΠΥΥ, σε ποσοστό 30% και 20%, αντίστοιχα.
Σημειώνουμε ότι όπως έχει δείξει πρόσφατη μελέτη, η εξ΄ ολοκλήρου κάλυψη της διαφοράς από τους ασθενείς το 2012, προκάλεσε αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων κατά 2,41%, ενώ φέτος, με τον επιμερισμό του 50%-50% μεταξύ ασθενών – φαρμακοβιομηχανίας, έφερε τη συμμετοχή των ασθενών στο 47,72% και του 15% μόλις, στον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης.

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
6639 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Ιουλίου 2009, 11:35:28
από Argirios Argiriou
43 Απαντήσεις
38520 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Μαρτίου 2012, 20:39:27
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
13 Απαντήσεις
12979 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Ιουλίου 2012, 16:42:30
από Γιώργος Κανελλόπουλος
11 Απαντήσεις
19393 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Μαρτίου 2024, 09:21:21
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
10156 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Ιανουαρίου 2019, 09:11:20
από GirousisN