Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 00:34:35

Αποστολέας Θέμα: Πότε πρέπει να δίνουμε αντιτετανικό ορό;  (Αναγνώστηκε 213295 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Σεπτεμβρίου 2014, 11:33:11
Απάντηση #45
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η πρόληψη γίνεται με καλό μηχανικό καθαρισμό του τραύματος και αυτό είναι επείγουσα αντιμετώπιση.
Σε επιμολυσμένα με "χώμα" τραύματα με πάνω από 3 ώρες χωρίς καθαρισμό, δίνουμε αντιβιωτική αγωγή. Ανεξαρτήτως κατηγοριοποίησης του τραύματος, παρακολουθούμε το τραύμα και εάν χρειαστεί δίνουμε αντιβιοτική αγωγή. Οι ειδικές περιπτώσεις ανοσοκαταστολής έχουν ιδιαίτερη αντιμετώπιση.
Ευχαριστώ πολύ και βέβαια συμφωνώ ότι ο έλεγχος του τραύματος είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Και πολλές φορές παραβλέπεται γιατί οι ασθενείς επαναπαύονται στην λήψη ορού ή κάποιας εμπειρικής αντιβίωσης.

22 Σεπτεμβρίου 2014, 23:26:53
Απάντηση #46
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
"ή σε τραύμα επιρρεπές σε τέτανο σε εμβολιασμένα άτομα με πάνω από 10 χρόνια από τον τελευταίο εμβολιασμό, χορηγούμε συμπληρωματικά με το εμβόλιο και 250IU ανθρώπινη αντιτετανική ανοσοσφαιρίνη"
Κάποια σχετική βιβλιογραφία για το ότι πρέπει να δίνουμε και την ανοσοσφαιρίνη σε άτομα που έχουν κάνει την σειρά του βασικού εμβολιασμού;
O αντιτετανικός γίνεται μαζί με το εμβόλιο, την ίδια μέρα, στο άλλο χέρι, σε τραύμα επιρρεπές σε τέτανο, όταν έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια από τον τελευταίο εμβολιασμό.
Μπορείς να το δεις στο εθνικό συνταγολόγιο και επισυνάπτω και το SPC του αντιτετανικού.

Το επείγον είναι το εμβόλιο, αυτό θα δώσει άμεσα αντισώματα και σε μεγάλη ποσότητα. Ο αντιτετανικός απλά θα κρύψει τα συμπτώματα του τοπικού τέτανου.

Το επιρρεπές στο τέτανο τραύμα είναι το τραύμα το οποίο ήρθε σε επαφή με χώματα ή κόπρανα και δεν καθαρίστηκε επιμελώς για πάνω από δύο ώρες μετά τον τραυματισμό. Σε τραύματα με βαθιά και στενή δίοδο που ο καθαρισμός τους είναι δύσκολος ή μη εφικτός, είναι εξ ορισμού μολυσμένα.

Θα διαφωνησω με την προταση που εχω υπογραμμισει με κόκκινο. Ο αντιτετανικος ορός ειναι που δινει άμεσα αντισώματα και σε μεγάλη ποσότητα (αν και ενίοτε ανεπαρκή για την πρόληψη του τετάνου, εάν το τραυμα ειναι ιδιαιτερα μολυσμένο και ο ασθενης ανεμβολίαστος). Το εμβόλιο θα δωσει ικανοποιητική ποσότητα αντισωμάτων μετά απο περίπου 15 ημέρες και ουσιαστικά γίνεται για να καλύψει το ενδεχομενο περίπτωσης με μεγάλο χρόνο επώασης. Μιλάω βέβαια για την περίπτωση ανεμβολίαστου ή ανεπαρκώς εμβολιασμένου ασθενούς.
Γιατί Πάνο πρέπει να γίνω κακός; Δες την δημοσίευση που έχω βάλει νωρίτερα που δίνει καμπύλες αντισωμάτων και θα καταλάβεις γιατί έχεις άδικο. Ειδικά όταν υπάρχει ανοσολογική μνήμη.
Επίσης, τι θεραπεύεις με τον αντιτετανικό ορό; Τον τοπικό τέτανο; Το βακτήριο σίγουρα όχι. Και να σε πάω πιο βαθειά και αχαρτογράφητα.... Η τετανική ανοσοσφαιρίνη από τα άλογα δεν χρησιμοποιείται γιατί προκαλεί αλλεργίες. Η ανθρώπινη έχει πιθανότητες να κάνει αλλεργία; Επίσης, τι πιθανότητα υπάρχει ο οργανισμός να βγάλει αντισώματα στην τετανική ανοσοσφαιρίνη;
Πριν απαντήσεις, σκέψου ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα με τόσο συχνή και μεγάλη κατανάλωση αντιτετανικών ορών ανά κάτοικο στον κόσμο.... Οι υπόλοιπες χώρες απλά έχουν μια καλή εμβολιαστική κάλυψη και σπάνια κάνουν αντιτετανικούς ορούς.

  Οχι, Δημήτρη, δεν χρειάζεται να γίνεις κακός, απλά χρειάζεται να δώσεις μια λογική και τεκμηριωμένη απάντηση στα ερωτήματα που σου τίθενται. Κατ' αρχάς δεν πρόσεξες οτι αναφέρομαι αποκλειστικά στις περιπτώσεις ανεμβολίαστων ή ανεπαρκώς εμβολιασμένων ασθενών.  Σε αυτους τους ασθενείς, όταν υπάρχει σοβαρή μόλυνση απο κλωστηρίδια τετάνου (περίπτωση πολύ πιθανή όταν το τραύμα ειναι ιδιαίτερα ρυπαρό) και χορηγηθεί μόνο το εμβόλιο, ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να παραγάγει αντισώματα με επαρκη ταχύτητα για να δεσμεύσει την ραγδαία παραγόμενη τετανοσπασμίνη και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση με εξωγενή χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων (με τον αντιτετανικό ορό). Στους εμβολιασμένους ειναι διαφορετικά, γιατί λόγω ανοσολογικης μνήμης η αύξηση του τίτλου αντισωμάτων γίνεται  πολύ γρήγορα. Για να το θέσω το θέμα και διαφορετικά, εάν, όπως ισχυρίζεσαι, το εμβόλιο ειναι αυτό που δίνει άμεσα και γρήγορα αντισώματα σε μεγάλη ποσότητα, τότε τί μας χρειάζεται ο αντιτετανικός ορός; (όταν εχει ένδειξη σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες βέβαια, και όχι με βάση την ελληνική καταχρηστική πρακτική).
  Επίσης, εαν προσέξεις τις καμπύλες παραγωγης αντισωμάτων της δημοσίευσης που αναφέρεις, θα δεις οτι αυτη που αντιστοιχεί στα ανεπαρκως εμβολιασμενα άτομα (1 δόση εμβολίου μόνο) φτάνει στο μέγιστο (peak) στις 50 ημέρες και μάλιστα αυτος ο μέγιστος τίτλος ειναι χαμηλότερος απο τους αντίστοιχους των επαρκως εμβολιασμένων ατόμων.

 
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν δίνω αντιβιώσεις και σίγουρα όχι για αναερόβια σε κάθε τραύμα. Η ερώτηση μου είναι πως θα καταπολεμηθεί η τοπική εξάπλωση του βακτηρίου αφού ούτε ο ορός ούτε το εμβόλιο δεν το επηρεάζουν.

  Παλιά έδιναν πενικιλλίνη για το σκοπό αυτό. Σήμερα απο ό,τι διάβασα στην βιβλιογραφία δίνουν μετρονιδαζόλη (Flagyl). Πιστεύω οτι και το Augmentin θα εχει ικανοποιητική δράση (μικρότερη όμως απο τη μετρονιδαζόλη), ως αντι-αναερόβιο αντιβιοτικό, όταν η μόλυνση ειναι περιορισμένη (πάντα αναφέρομαι στο μικρόβιο καθαυτό και όχι στην τετανοτοξίνη).
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

23 Σεπτεμβρίου 2014, 00:12:21
Απάντηση #47
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 Οχι, Δημήτρη, δεν χρειάζεται να γίνεις κακός, απλά χρειάζεται να δώσεις μια λογική και τεκμηριωμένη απάντηση στα ερωτήματα που σου τίθενται. Κατ' αρχάς δεν πρόσεξες οτι αναφέρομαι αποκλειστικά στις περιπτώσεις ανεμβολίαστων ή ανεπαρκώς εμβολιασμένων ασθενών.  Σε αυτους τους ασθενείς, όταν υπάρχει σοβαρή μόλυνση απο κλωστηρίδια τετάνου (περίπτωση πολύ πιθανή όταν το τραύμα ειναι ιδιαίτερα ρυπαρό) και χορηγηθεί μόνο το εμβόλιο, ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να παραγάγει αντισώματα με επαρκη ταχύτητα για να δεσμεύσει την ραγδαία παραγόμενη τετανοσπασμίνη και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση με εξωγενή χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων (με τον αντιτετανικό ορό). Στους εμβολιασμένους ειναι διαφορετικά, γιατί λόγω ανοσολογικης μνήμης η αύξηση του τίτλου αντισωμάτων γίνεται  πολύ γρήγορα. Για να το θέσω το θέμα και διαφορετικά, εάν, όπως ισχυρίζεσαι, το εμβόλιο ειναι αυτό που δίνει άμεσα και γρήγορα αντισώματα σε μεγάλη ποσότητα, τότε τί μας χρειάζεται ο αντιτετανικός ορός; (όταν εχει ένδειξη σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες βέβαια, και όχι με βάση την ελληνική καταχρηστική πρακτική).
  Επίσης, εαν προσέξεις τις καμπύλες παραγωγης αντισωμάτων της δημοσίευσης που αναφέρεις, θα δεις οτι αυτη που αντιστοιχεί στα ανεπαρκως εμβολιασμενα άτομα (1 δόση εμβολίου μόνο) φτάνει στο μέγιστο (peak) στις 50 ημέρες και μάλιστα αυτος ο μέγιστος τίτλος ειναι χαμηλότερος απο τους αντίστοιχους των επαρκως εμβολιασμένων ατόμων.


Η δημοσίευση που παραθέτω συγκρίνει ανθρώπους που έχουν κάνει 1, 2, 3 δόσεις στη ΖΩΗ τους. Παίρνει έγκυες γυναίκες, που δεν έχουν λάβει τις 5 δόσεις στην παιδική ηλικία, κάνουν για πρώτη φορά στη ζωή τους εμβόλιο για τον τέτανο, ακολουθώντας τις οδηγίες του WHO (εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) και παρά την πτώση της άμυνας λόγω εγκυμοσύνης στην ΠΡΩΤΗ δόση ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ κάνουν 50 ημέρες να κάνουν peak αλλά ακόμη και σε αυτές, την 3η ημέρα, στο διάγραμμα έχουν αντιτετανική τοξίνη στο αίμα τους που αντιστοιχεί σε μισή ένεση αντιτετανικής ανοσοσφαιρίνης.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι και που τελευταία φορά έχουν εμβολιαστεί πριν από λιγότερο από 10 χρόνια, όπως θα δεις σε άρθρο στην βιβλιογραφία του παραπάνω άρθρου, (ΝΑΙ, κοιτάμε και την βιβλιογραφία των άρθρων) κυκλοφορούν κατά μέσο όρο με επίπεδα ενδογενούς αντιτετανικής σφαιρίνης που αντιστοιχεί σε 70 φορές περισσότερο τίτλο από αυτό που παρέχει προστασία και χρόνο διατήρησης των αντισωμάτων βάση των μαθηματικών μοντέλων για 11 χρόνια κατά μέσο όρο.
Στην Ελλάδα πρακτικά όλα τα παιδιά έχουν κάνει τις 5 δόσεις στην παιδική ηλικία, είναι δόσεις που χρειάζονται για τα ΑΔΥ στο σχολείο και τα αγόρια έχουν κάνει τουλάχιστον μια ακόμη δόση στο στρατό. Αν εξαιρέσεις τους Ρομά και τους εγκεφαλικά βλαμμένους που αρνούνται τα εμβόλια, όλοι οι υπόλοιποι, έχουν κάνει 5 δόσεις σαν παιδιά ή 3 δόσεις σαν ενήλικες και πάνε στην καμπύλη νούμερο 2, όπου η παραγωγή είναι άμεση και σε ποσότητα και όχι σε 50 ημέρες.
Γιατί λοιπόν ο WHO συστήνει σε μη επαρκώς εμβολιασμένους και σε τραύματα που δεν καθαρίστηκαν σωστά για πάνω από 3 ώρες μετά τον τραυματισμό να γίνει εκτός από το εμβόλιο KAI o αντιτετανικός ορός που ουσιαστικά μόνο από τον τοπικό τέτανο θα προστατέψει;
Δεν θα σου πω. Εφόσον το ξέρεις, γράψε το όπως έγραψες και τα αντιβιοτικά. Πάντως όχι για προστασία να μην γίνει συστηματικός, ούτε για να επιβιώσει ο άτυχος ασθενής που μολύνθηκε από τέτανο.
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Σεπτεμβρίου 2014, 00:17:38 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

23 Σεπτεμβρίου 2014, 08:43:44
Απάντηση #48
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

  Παλιά έδιναν πενικιλλίνη για το σκοπό αυτό. Σήμερα απο ό,τι διάβασα στην βιβλιογραφία δίνουν μετρονιδαζόλη (Flagyl). Πιστεύω οτι και το Augmentin θα εχει ικανοποιητική δράση (μικρότερη όμως απο τη μετρονιδαζόλη), ως αντι-αναερόβιο αντιβιοτικό, όταν η μόλυνση ειναι περιορισμένη (πάντα αναφέρομαι στο μικρόβιο καθαυτό και όχι στην τετανοτοξίνη).

Ποια γνώμη έχουν οι χειρουργοί για τον ευρύ καθαρισμό / νεαροποίηση ενός ρυπαρού τραύματος; Γιατί έχω την εκτίμηση ότι πολλές φορές τον ξεχνάμε ή τον αμελούμε, αν και είναι ίσως το πιο βασικό άμεσο μέτρο που προφυλάσσει από αναερόβιες λοιμώξεις.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

23 Σεπτεμβρίου 2014, 10:53:51
Απάντηση #49
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Η πιο ενδιαφέρουσα και ολοκληρωμένη κλινική ανασκόπηση για τον τέτανο (αν και κάπως παλιά) που μπόρεσα να βρω στο PubMed, με τρία comments:

Cook TM(1), Protheroe RT, Handel JM. Tetanus: a review of the literature. Br J Anaesth. 2001 Sep;87(3):477-87.

Author information:
(1)Department of Anaesthesia and Intensive Care, Royal United Hospital, Combe Park, Bath BA1 3NG, UK.

Comment in
    Br J Anaesth. 2002 May;88(5):740-1; author reply 741-2.
    Br J Anaesth. 2002 Jun;88(6):882.
    Br J Anaesth. 2002 Jan;88(1):152-3; author reply 153.
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Σεπτεμβρίου 2014, 10:56:05 από Denominator »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

24 Σεπτεμβρίου 2014, 21:03:34
Απάντηση #50
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η δημοσίευση που παραθέτω συγκρίνει ανθρώπους που έχουν κάνει 1, 2, 3 δόσεις στη ΖΩΗ τους. Παίρνει έγκυες γυναίκες, που δεν έχουν λάβει τις 5 δόσεις στην παιδική ηλικία, κάνουν για πρώτη φορά στη ζωή τους εμβόλιο για τον τέτανο, ακολουθώντας τις οδηγίες του WHO (εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) και παρά την πτώση της άμυνας λόγω εγκυμοσύνης στην ΠΡΩΤΗ δόση ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ κάνουν 50 ημέρες να κάνουν peak αλλά ακόμη και σε αυτές, την 3η ημέρα, στο διάγραμμα έχουν αντιτετανική τοξίνη στο αίμα τους που αντιστοιχεί σε μισή ένεση αντιτετανικής ανοσοσφαιρίνης.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι και που τελευταία φορά έχουν εμβολιαστεί πριν από λιγότερο από 10 χρόνια, όπως θα δεις σε άρθρο στην βιβλιογραφία του παραπάνω άρθρου, (ΝΑΙ, κοιτάμε και την βιβλιογραφία των άρθρων) κυκλοφορούν κατά μέσο όρο με επίπεδα ενδογενούς αντιτετανικής σφαιρίνης που αντιστοιχεί σε 70 φορές περισσότερο τίτλο από αυτό που παρέχει προστασία και χρόνο διατήρησης των αντισωμάτων βάση των μαθηματικών μοντέλων για 11 χρόνια κατά μέσο όρο.
Στην Ελλάδα πρακτικά όλα τα παιδιά έχουν κάνει τις 5 δόσεις στην παιδική ηλικία, είναι δόσεις που χρειάζονται για τα ΑΔΥ στο σχολείο και τα αγόρια έχουν κάνει τουλάχιστον μια ακόμη δόση στο στρατό. Αν εξαιρέσεις τους Ρομά και τους εγκεφαλικά βλαμμένους που αρνούνται τα εμβόλια, όλοι οι υπόλοιποι, έχουν κάνει 5 δόσεις σαν παιδιά ή 3 δόσεις σαν ενήλικες και πάνε στην καμπύλη νούμερο 2, όπου η παραγωγή είναι άμεση και σε ποσότητα και όχι σε 50 ημέρες.
Γιατί λοιπόν ο WHO συστήνει σε μη επαρκώς εμβολιασμένους και σε τραύματα που δεν καθαρίστηκαν σωστά για πάνω από 3 ώρες μετά τον τραυματισμό να γίνει εκτός από το εμβόλιο KAI o αντιτετανικός ορός που ουσιαστικά μόνο από τον τοπικό τέτανο θα προστατέψει;
Δεν θα σου πω. Εφόσον το ξέρεις, γράψε το όπως έγραψες και τα αντιβιοτικά. Πάντως όχι για προστασία να μην γίνει συστηματικός, ούτε για να επιβιώσει ο άτυχος ασθενής που μολύνθηκε από τέτανο.

   Αυτο που ρωτας το εγραψα ήδη στην ανάρτηση μου. Ειναι σύμφωνο με αυτα που διδαχθηκαμε για τις αρχες της ενεργητικης και της παθητικης ανοσοποίησης και με τις επισημες διεθνεις  οδηγιες αντιμετωπισης τραυματος για προληψη τετάνου. Εαν οι επιστημονες της ερευνας  που αναφερεις πιστευουν οτι πρεπει να αναθεωρηθουν οι οδηγιες με βαση τα ευρηματα τους, ας απευθυνθούν σχετικά στις αρμόδιες επιτροπες που εκδιδουν τις οδηγιες.  Μεχρι τότε όμως εγω προσωπικά θα τις εφαρμόζω ως έχουν. 

   Επι τη ευκαιρία, να εξετασουμε και την αντίστροφη πρακτική, αυτων που δεν θέλουν να κανουν το εμβόλιο. Θα μπορούσε π.χ. να πεί κάποιος που εχει ενεσοφοβία, γιατί να μην αρχίζω μια θεραπεία με αντιβιοτικά (τύπου Augmentin ή Flagyl) αμέσως μετά τον τραυματισμό μου, ώστε να σκοτώνονται  τα κλωστηρίδια που ενδεχομένως εχουν μολύνει το τραύμα, πριν προλάβουν να πολλαπλασιασθούν και να παραγάγουν τετανοτοξίνη, και να αποφύγω έτσι και τον τέτανο και την ένεση του εμβολίου.  'Η, θα μπορούσε να πεί ενας ομοιοπαθητικός που αρνείται τα εμβόλια, για να αποφύγουμε τη διέγερση του ανοσοποιητικού ας δίνουμε ετοιμα αντισώματα μετά απο κάθε τραυματισμό (δηλαδή μια δόση αντιτετανικού ορού) ώστε να προλαμβανουμε με αυτον τον τρόπο τον τέτανο. Η απάντηση στις παραπάνω δύο απόψεις ειναι η εξής:  Ενα μολυσμένο τραύμα πιθανόν να μην έχει ζωντανά κλωστηρίδια τετάνου, αλλά μόνο σπόρους (ως γνωστόν το κλωστηρίδιο του τετάνου ειναι σπορογόνο βακτήριο).  Στους σπόρους τα αντιβιοτικά και ο αντιτετανικός ορός δεν κάνουν πράμα (φέτος έκανα διακοπές στην Κρήτη, όπως ξέρεις, και μου έμεινε η έκφραση χούϊ). Εάν το σημείο ενοφθαλμισμού των σπόρων εχει καλή αιμάτωση (ειναι δηλαδή σε αερόβιο περιβάλλον), όπως π.χ. ειναι η περίπτωση τσιμπήματος δακτύλου απο αγκάθι τριανταφυλλιάς, οι σπόροι θα παραμείνουν εκεί σε λανθάνουσα κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν όμως κάποια στιγμή σε αυτό το σημείο γίνει είτε κάποια θλάση ιστών, καταστροφή αγγείων και αιμάτωμα, είτε  έγκαυμα, είτε κρυοπάγημα, είτε γενικά οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που δημιουργεί κακή αιμάτωση και αναερόβιο περιβάλλον (ας μην ξεχνάμε οτι  τα κλωστηρίδια του τετάνου ειναι υποχρεωτικά αναερόβια βακτήρια, αναπτύσσονται δηλαδή αποκλειστικά σε συνθήκες κακης ιστικης αιματωσης), οι σπόροι που παρέμεναν σε “ύπνωση” θα βλαστήσουν και θα δώσουν ολοζώντανα μικρόβια που θα προκαλέσουν (στα ανεμβολίαστα ατομα) γενικευμένο τέτανο μεγάλο χρονικό διάστημα μετα τον αρχικό τραυματισμό (που ενδεχομένως εχει ξεχασθεί). Αυτος ειναι ο λόγος που το αντιτετανικό εμβόλιο ειναι “εκ των ουκ άνευ” στην αντιμετώπιση των τραυμάτων.

   Υ.Γ. Ειμαι ομοιοπαθητικός όπως ξέρεις, αλλά ειμαι απο αυτούς που δεν απορρίπτουν συλλήβδην και δογματικά όλα τα εμβόλια, άρα η ρετσινιά του εγκεφαλικά βλαμμένου δεν με αφορά. Εάν όμως θεωρείς οτι με αφορά, αυτό αποτελεί βαρειά προσβολή που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Θύμισε μου να σε χαστουκίσω την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε.
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

24 Σεπτεμβρίου 2014, 22:44:02
Απάντηση #51
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Υ.Γ. Ειμαι ομοιοπαθητικός όπως ξέρεις, αλλά ειμαι απο αυτούς που δεν απορρίπτουν συλλήβδην και δογματικά όλα τα εμβόλια, άρα η ρετσινιά του εγκεφαλικά βλαμμένου δεν με αφορά. Εάν όμως θεωρείς οτι με αφορά, αυτό αποτελεί βαρειά προσβολή που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Θύμισε μου να σε χαστουκίσω την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε.

Πάνο, νομίζω ότι έχεις τη μύγα και μυγιάστηκες. Είχα ξεχάσει ότι ασχολείσαι με την ομοιοπαθητική ή τουλάχιστον δεν είχα καταλάβει ως συχνή μια τέτοια ασχολία.
Να πω την αλήθεια έχω επίσης ξεχάσει τους ομοιοπαθητικούς εδώ και πολύ καιρό αν και τώρα τελευταία όταν πετύχω ομοιοπαθητικό ρωτάω εάν το νερό διατηρεί μνήμη από τα κόπρανα των εντόμων, ζώων και ψαριών όταν καταλήγει σε δίκτυα ύδρευσης από λιμνοδεξαμενές ή εάν το χλώριο εξουδετερώνει και τη μνήμη του νερού. Είχα ξεχάσει ότι πολλοί ομοιοπαθητικοί αρνούνται τα εμβόλια αλλά βαρέθηκα να ασχολούμαι, αφήνω τους πελάτες τους βορά στη φυσική επιλογή.
Πιο συχνά συναντώ πλέον εγκεφαλικά βλαμμένους που αρνούνται τα εμβόλια γιατί διάβασαν κάτι στο Internet ή γιατί τους το είπε η γειτόνισσα.

Τώρα το θέμα με την αντιβίωση δεν είναι τόσο απλό, είναι αρκετά πιο πολυδιάστατο..... Επίσης, σε άλλο άρθρο που μελέτησαν την ανοσία σε κάθε εμβόλιο του "βασικού" εμβολιασμού, είδαν ότι τα πράγματα δεν είναι τα ίδια παντού και κάθε αντιγόνο δημιουργεί διαφορετική αντίδραση και δεν ισχύουν αυτά που μαθαίναμε παλαιά. Σε κάθε αντιγόνο βλέπουν διαφορετικούς χρόνους, μνήμη, συμπεριφορά.....  αλλά κουράστηκα.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

25 Σεπτεμβρίου 2014, 19:39:30
Απάντηση #52
Αποσυνδεδεμένος

kakalos


tetagam = αντισώματα κατά της τετανικής τοξίνης

d.t. vax = αντισώματα έναντι του τετάνου

25 Σεπτεμβρίου 2014, 19:50:00
Απάντηση #53
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
tetagam = αντισώματα κατά της τετανικής τοξίνης

d.t. vax = αντισώματα έναντι του τετάνου
ΛΑΘΟΣ
d.t. vax = εμβόλιο έναντι του τετάνου
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

25 Σεπτεμβρίου 2014, 23:43:12
Απάντηση #54
Αποσυνδεδεμένος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
tetagam = αντισώματα κατά της τετανικής τοξίνης

d.t. vax = αντισώματα έναντι του τετάνου
ΛΑΘΟΣ
d.t. vax = εμβόλιο έναντι του τετάνου

Αν επιτρέπετε, μια διόρθωση/συμπλήρωση, d.t. vax = παιδιατρικό εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας και τετάνου

----------------------------------------
το εμβόλιο περιέχει Diptheria και Tetanus toxoids (τοξοειδή, δλδ απενεργοποιημένες τοξίνες). Υπάρχουν πολλές μορφές εμβολίων:
- μόνο του τετάνου (T)
- συνδιαστικό τετάνου και διφθερίτιδας (Dt και Td)
- συνδιαστικό τετάνου, διφθερίτιδας και κοκκύτη (DTaP και TDaP)
(λόγω του οτι το εμβόλιο περιέχει ακυτταρικό κοκκύτη/acellular Pertussis σαν αντιγόνο, η συντομογραφία του γίνεται aP)

* όταν προηγείται το "D" ο συνδυασμός αναφέρεται σε καθαρά παιδιατρικό σκεύασμα, πχ DTap ή Dt, ενώ όταν προηγείται το "T" αναφέρεται σε προέφηβους κ ενήλικες, πχ Td (που αναφέρει και το πρωτόκολλο λοιμώξεων του ΕΟΦ 2014) ή TDaP.

--------------------------------------
Οι συνημμένες φωτό είναι από "Οι Λοιμώξεις στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και η Θεραπεία τους (ΕΟΦ 2014)"
και από τον γαληνό Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Σεπτεμβρίου 2014, 02:47:10 από KΛ »

26 Σεπτεμβρίου 2014, 00:47:32
Απάντηση #55
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
tetagam = αντισώματα κατά της τετανικής τοξίνης

d.t. vax = αντισώματα έναντι του τετάνου
ΛΑΘΟΣ
d.t. vax = εμβόλιο έναντι του τετάνου

Αν επιτρέπετε, μια διόρθωση/συμπλήρωση, d.t. vax = παιδιατρικό εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας και τετάνου

Προσωπικά συνηθίζω να κοιτώ το περιεχόμενο και όχι το όνομα.
Έτσι το D.T. Vax που το πλήρες εγκεκριμένο του όνομα από τον ΕΟΦ είναι: "D.T.VAX (ΑDULTS) (ΠΡΟΣΡΟΦΗΜΕΝΟΥ ΕΜΒΟΛ.ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑΣ,ΤΕΤΑΝΟΥ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ & ΕΝΗΛΙΚΕΣ)" περιέχει:
PURIFIED DIPHTERIA TOXOID   4.000000   IU
PURIFIED TETANUS TOXOID   40.000000   IU
Σύμφωνα με τον WHO η δόση που δίνεται σε τετανικό τοξοειδές είναι 40IU ανεξαρτήτως ηλικίας. Αντίθετα, η διφθερίτιδα στα παιδικά εμβόλια είναι στις 30IU και όχι στις 4IU.

Πως το βγάλατε παιδιατρικό,.... Μόνο ένας φαρμακοποιός μπορεί να το εξηγήσει...
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

26 Σεπτεμβρίου 2014, 01:24:55
Απάντηση #56
Αποσυνδεδεμένος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
* όταν προηγείται το "D" ο συνδυασμός αναφέρεται σε καθαρά παιδιατρικό σκεύασμα, πχ DTap ή Dt, ενώ όταν προηγείται το "T" αναφέρεται σε προέφηβους κ ενήλικες, πχ Td (που αναφέρει και το πρωτόκολλο λοιμώξεων του ΕΟΦ 2014) ή TDaP.

πχ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πως το βγάλατε παιδιατρικό,.... Μόνο ένας φαρμακοποιός μπορεί να το εξηγήσει...
Μάλλον έτσι φαίνεται   ::) Πάντως δεν υπήρχε κάτι το "ανταγωνιστικό" στο σχόλιο μου. Μια αποσαφήνιση ήθελα να κάνω και διάφοροι εδώ μέσα όλο ειρωνίες είστε, απλά και μόνο λόγω διαφορετικής επαγγελματικής ιδιότητας. Δε βλέπω σε τι οφελεί το θέμα της συζήτησης


26 Σεπτεμβρίου 2014, 01:39:54
Απάντηση #57
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
d.t. vax = εμβόλιο έναντι του τετάνου

Αν επιτρέπετε, μια διόρθωση/συμπλήρωση, d.t. vax = παιδιατρικό εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας και τετάνου

το DT Vax ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ παιδιατρικό εμβόλιο. Δεν είναι αποσαφήνιση. Παραπληροφόρηση είναι. Τουλάχιστον έτσι λέει το λεξικό ελληνικής γλώσσας που έχω.
Τώρα το εάν θα είναι d ή D στην διφθερίτιδα (και όχι στον τέτανο) και τι δόση τοξοειδούς διφθερίτιδας έχει αυτό δεν αφορά το εμπορικό του όνομα.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

26 Σεπτεμβρίου 2014, 02:53:16
Απάντηση #58
Αποσυνδεδεμένος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
d.t. vax = εμβόλιο έναντι του τετάνου

Αν επιτρέπετε, μια διόρθωση/συμπλήρωση, d.t. vax = παιδιατρικό εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας και τετάνου

το DT Vax ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ παιδιατρικό εμβόλιο. Δεν είναι αποσαφήνιση. Παραπληροφόρηση είναι. Τουλάχιστον έτσι λέει το λεξικό ελληνικής γλώσσας που έχω.
Τώρα το εάν θα είναι d ή D στην διφθερίτιδα (και όχι στον τέτανο) και τι δόση τοξοειδούς διφθερίτιδας έχει αυτό δεν αφορά το εμπορικό του όνομα.


Ναι έχετε δίκιο, διόρθωσα το εν λόγω post

2 Οκτωβρίου 2014, 18:53:15
Απάντηση #59
Αποσυνδεδεμένος

Γιώργος Κανελλόπουλος


Να συμφωνήσω πως τo D.T. Vax Adults είναι Td κι όχι DT. Μάλλον άστοχο το όνομα.
Business coaching για επαγγελματίες υγείας

Mentoring σε νέους ιατρούς

Balint Group Leader

Προετοιμασία Γενικού Ιατρού για εργασία στην Ιρλανδία

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
13 Απαντήσεις
120496 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαΐου 2015, 16:45:29
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
13189 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Σεπτεμβρίου 2016, 07:48:39
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
7783 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Αυγούστου 2016, 09:52:13
από GirousisN
4 Απαντήσεις
7868 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιουλίου 2018, 03:03:01
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
21971 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Οκτωβρίου 2021, 21:59:08
από Argirios Argiriou