Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Απριλίου 2024, 22:40:20

Αποστολέας Θέμα: Στα μαλακά 26 γιατροί για τα βαλιτσάκια.....  (Αναγνώστηκε 5806 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

8 Ιανουαρίου 2011, 17:35:24
Αναγνώστηκε 5806 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει παρακινήσει τους διοικητές των νοσοκομείων να λαμβάνουν πειθαρχικά μέτρα κατά γιατρών ακόμη και με απλές ενδείξεις. Όμως, όπως αποδεικνύει η πιο μαζική υπόθεση πειθαρχικού ελέγχου γιατρών στην ιστορία του ΕΣΥ, στην πράξη, για να τιμωρηθούν γιατροί, δεν αρκούν ούτε αποδείξεις!



Πρόσφατα, το Πειθαρχικό Συμβούλιο για θέματα γιατρών της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) αθώωσε 20 από τους συνολικά 26 γιατρούς, για τους οποίους είχαν προκύψει σοβαρές κατηγορίες, έπειτα από έρευνα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή. Έξι κρίθηκαν ένοχοι, αλλά «τιμωρήθηκαν» με έγγραφη επίπληξη!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρακιντζής είναι έξαλλος από την εξέλιξη αυτή και έχει αποφασίσει να υποβάλει ένσταση επί των αποφάσεων αυτών. Με βάση την κείμενη νομοθεσία, το θέμα θα παραπεμφθεί στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο των Γιατρών του ΕΣΥ, το οποίο εδρεύει στο υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, αν και στο στάδιο αυτό δεν απονεμηθεί δικαιοσύνη, ο κ. Ρακιντζής είναι αποφασισμένος να προσφύγει έως το ΣτΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι είχαν επισκεφθεί τον κ. Ρακιντζή ξένοι δημοσιογράφοι, κάνοντας ρεπορτάζ για τη διαφθορά στο ελληνικό Δημόσιο. Όταν έμαθαν για την υπόθεση, είχαν μείνει άφωνοι. Μάλιστα, ρωτούσαν επίμονα τον κ. Ρακιντζή πώς είναι δυνατόν οι γιατροί αυτοί να συνεχίζουν να εργάζονται...

Ιστορικό

Ας δούμε, όμως, τι έχει συμβεί. Στις 10.11.2008, ο τότε αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» Αθηνών υπέβαλε αναφορά προς τον κ. Ρακιντζή, καταγγέλλοντας τον τρόπο λειτουργίας των χειρουργικών κλινικών τις ημέρες γενικής εφημερίας. Ο κ. Ρακιντζής έδωσε εντολή να γίνει έρευνα στους ιατρικούς φακέλους των ασθενών, που είχαν χειρουργηθεί στο νοσοκομείο την περίοδο 1.9.2007 μέχρι και 15.11.2007. Κατά την έρευνα, ελέγχθηκαν περίπου 2.100 φάκελοι, τα στοιχεία των οποίων διασταυρώθηκαν με το αρχείο των εισιτηρίων του νοσοκομείου, με τα μητρώα όλων των χειρουργείων, καθώς και με τις βάσεις δεδομένων των εργαστηρίων. Από την έρευνα προέκυψαν τέσσερις κατηγορίες σοβαρών παραπτωμάτων:

1 Ασθενείς εισάγονταν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας σαν έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, ενώ αποδείχθηκε ότι ήταν προγραμματισμένα εκ των προτέρων. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι επρόκειτο για πελάτες των γιατρών, οι οποίοι στη νοσοκομειακή αργκό είναι γνωστοί ως «βαλιτσάκια». Η περίπτωση αυτή αφορούσε τις εξής κλινικές: ΩΡΛ, Αγγειοχειρουργική, Α' και Β' Ορθοπεδική, Νευροχειρουργική, Α', Β' και Γ' Χειρουργική.

2 Πλαστογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων. Στους φακέλους ασθενών δεν υπήρχαν προεγχειρητικές εργαστηριακές εξετάσεις στο όνομα τους. Αντ' αυτών, βρέθηκαν εξετάσεις στο όνομα άλλων ασθενών (!), το οποίο χειρόγραφα έχει αντικατασταθεί με αυτό του πραγματικού ασθενούς. Πέραν της πλαστογραφίας αυτής, σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, οι πραγματικοί ασθενείς ανήκαν σε διαφορετικό ασφαλιστικό φορέα απ' αυτόν των εικονικών. Αυτό σημαίνει ότι κάποιο Ταμείο πλήρωσε για εξετάσεις ασθενών άλλων Ταμείων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το νοσοκομείο δεν θα αποζημιωθεί γι' αυτές λόγω του κλειστού νοσηλίου. Η περίπτωση αυτή αφορούσε τις κλινικές: ΩΡΑ, Α' και Γ' Χειρουργική.

3 Βρέθηκαν φάκελοι ασθενών, χωρίς το ιστορικό ή αποτελέσματα εξετάσεων. Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι γνωστό από τι έπασχαν αυτοί, για το αν και πότε υποβλήθηκαν σε επέμβαση, σε τι είδους επέμβαση και πότε εξήλθαν από το νοσοκομείο. Σκεφθείτε να θέλει κάποιος να ελέγξει αν έγινε κάποιο ιατρικό λάθος! Η περίπτωση των ελλιπών φακέλων αφορούσε την Ουρολογική και τη Γ' Χειρουργική, ενώ χωρίς αποτελέσματα εξετάσεων τις κλινικές ΩΡΛ, Αγγειοχειρουργική, Α' και Γ' Χειρουργική.

4 Ασθενείς που είχαν εισαχθεί για επείγουσα κατάσταση, ελάμβαναν άδεια εξόδου από το νοσοκομείο μέχρι και για έξι ημέρες! Όπως αποδείχθηκε, οι ασθενείς αποχωρούσαν, επειδή δεν ήταν δυνατή η άμεση εγχείρηση τους για διαδικαστικούς λόγους. Το εισιτήριο της εισαγωγής τους όμως παρέμενε ανοιχτό, το Ταμείο τους κατέβαλε ανύπαρκτα έσοδα νοσηλείας και το κρεβάτι τους είτε δινόταν σε άλλον ασθενή (ο οποίος δεν εμφανίζονταν πουθενά) είτε παρέμενε κενό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του νοσοκομείου.


 Στον εισαγγελέα

Να σημειώσουμε ότι αρχικώς στην υπόθεση εμπλέκονταν 32 γιατροί. Για τους τέσσερις εξ αυτών δεν έγινε πειθαρχικός έλεγχος, γιατί ήταν ειδικευόμενοι, ενώ ένας πρόλαβε και υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης τον Μάρτιο του 2009 (οι αρμόδιες υπηρεσίες επέδειξαν τρομερή ανικανότητα) και για άλλον έναν δεν κινήθηκε καμία πειθαρχική διαδικασία. Η υπόθεση έχει διαβιβαστεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για το ποινικό κομμάτι.

Όλα όσα προαναφέρθηκαν δείχνουν ξεκάθαρα ότι το ισχύον σύστημα πειθαρχικού ελέγχου των γιατρών σε επίπεδο ΔΥΠΕ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του. Με δεδομένο ότι ο κ. Γ. Ρα-γκούσης σχεδιάζει την αλλαγή του πειθαρχικού ελέγχου ευρύτερα στο Δημόσιο, είναι ανάγκη να κάνει αλλαγές και ο Ανδ. Λοβέρδος. Άλλως, οι εντολές για αυστηρότητα προς τους διοικητές θα είναι στάχτη στα μάτια των πολιτών...


Κόσμος του Επενδυτή 8/1/11
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

8 Ιανουαρίου 2011, 18:14:20
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Ο καλύτερος τρόπος να καταργηθούν τα βαλιτσακια είναι με την νομιμοιποιηση τους.

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ 24h to 24ωρο ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

Και οχι μόνο στην γενικη εφημερια....Απλα πραγματα.... 
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
7 Απαντήσεις
38652 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Αυγούστου 2008, 23:58:32
από Δ. Κουναλάκης
7 Απαντήσεις
9824 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Μαΐου 2011, 10:18:43
από EzeΤΡΟΛ
1 Απαντήσεις
3648 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Μαρτίου 2009, 01:10:24
από Δ. Κουναλάκης
106 Απαντήσεις
60072 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Δεκεμβρίου 2011, 23:51:26
από alfie
0 Απαντήσεις
2002 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαρτίου 2024, 07:20:17
από Argirios Argiriou