Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 12:57:17

Ψηφοφορία

Με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς επιβαρύνεστε

Λιγότερο
1 (11.1%)
Περισότερο
8 (88.9%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 9

Αποστολέας Θέμα: Καθεστώς ασφάλισης και σύνταξης. Τι ισχύει τελικά;  (Αναγνώστηκε 516685 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Νοεμβρίου 2015, 12:29:34
Απάντηση #225
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μου θυμίζει την "δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού":
20/11/2-15    Ανεξάρτητο και βιώσιμο ταμείο ζητούν οι υγειονομικοί φορείς
Δελτίο Τύπου.
.......
   Ευφάνταστα σενάρια. Τι να πρωτοπεί κανείς;
   Θέλουμε "διατήρηση της ανεξαρτησίας του ΤΣΑΥ" στα πλαίσια του ΕΤΑΑ αλλά το θέμα του επαγγελματικού ταμείου το κάνουμε γαργάρα. Φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει, δεν έχω αυταπάτες. Αλλά ζητάμε και την κρατική εγγύηση (κατώτερη σύνταξη) αλλά και την ανεξαρτησία.
   Ζητάμε αυτά που χάθηκαν στο PSI, γιατί όχι και έντοκα. Αλλά ξεχνάμε αυτά που χάθηκαν στα δομημένα ομόλογα, κρίμα, παράλειψη. (Ε, ρε πλάκες...)
   Ζητάμε την τριμερή χρηματοδότηση (το κρατικό τμήμα) που δεν πήραμε ποτέ απο τότε που καταργήθηκαν οι κοινωνικοί πόροι. Νομίζω ότι δίκαια τα ζητάμε. Οι οικονομικές συνθήκες της χώρας έχουν ωριμάσει πλέον και αντέχουν  :laugh: :laugh: :laugh:
   Υπάλληλοι σε κομματικά γραφεία; Ποιοι και που; Ονόματα και διευθύνσεις.
   Αν αποδώσεις την προσωρινή σύνταξη πως θα αποσυμφορηθεί ο όγκος των αιτήσεων; Εκτός αν οι προσωρινές γίνουν μόνιμες και δεν ελεγχθούν ποτέ. Με αναβολές δεν κάνεις αποσυμφόρηση, κάνεις μετάθεση του προβλήματος. Για αποσυμφόρηση χρειάζεται  να εργαστούν και κάποτε οι υπάλληλοι του ΤΣΑΥ...
   Τα 360 ευρώ (αν θα είναι και τόσα) που αναφέρει φαντάζομαι το λέει για τους ΝΑ (εμού συμπεριλαμβανομένου) Μην κοροϊδευόμαστε να ξέρουμε τι περιμένουμε (φυσικά οι νυν συντάξεις συνεχίζονται... το έχουμε συζητήσει σε άλλο λήμμα άλλωστε).
   "Η σχεδιαζόμενη ενοποίησή του, θα έχει ιδιαίτερα δυσμενή αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους." Εγώ διαβάζω: για τους τωρινούς συνταξιούχους, τους ΝΑ τους έχουμε γραμ... εμ, ξεχάσει. Εξάλλου το λέει συνεχίζοντας: ""η σύνταξη θα πάψει να είναι ανταποδοτική και αξιοπρεπής"" (η σύνταξη αυτών που παίρνουν ήδη).

25 Νοεμβρίου 2015, 16:12:23
Απάντηση #226
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Εξαΰλωση της αξίας των τραπεζικών μετοχων του ΤΣΑΥ . Απο 212 εκ ευρώ που κόστισαν για να αποκτηθούν ,σήμερα αξίζουν 1,6 εκ. Η απομείωση αγγίζει το 99,2% (απο σημερινή ανάρτηση του Medispin). Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το ΤΣΜΕΔΕ που είχε επενδύσει στην τράπεζα Αττικης. Βαδίζουμε ολοταχώς προς το ένα συνταξιοδοτικό ταμείο για όλους.

26 Νοεμβρίου 2015, 21:54:05
Απάντηση #227
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
26/11/2015
 
«Κακά» και «καλά» κουρέματα στο ΕΤΑΑ- ΤΣΑΥ !

Θύμωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος με την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ολέθριες συνέπειες που είχε το PSI στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Και ξέρετε τι κάνει ο περί ου ο λόγος όταν θυμώνει..
Ετοιμάζει μια ατάκα, κουστουμάρεται και βγαίνει στις κάμερες αγριεμένος, επιδιώκοντας να διατηρήσει λίγα ψίχουλα από την επικοινωνιακή δόξα που απολάμβανε το πάλαι ποτέ.
Είπε λοιπόν ο θυμωμένος Λοβέρδος ότι το PSI του Βενιζέλου έσωσε τα ασφαλιστικά Ταμεία!
Δεν αμφιβάλλουμε..
Εξάλλου το πόσο σωτήριο ήταν το PSI του Βενιζέλου φαίνεται στο δικό μας Ταμείο, το ΤΣΑΥ. Στην έκθεση που κατέθεσε προ ημερών ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής στον ΠΙΣ, σχετικά με την οικονομική κατάσταση του ΤΣΑΥ, αναγράφεται επί λέξει:

Οι συνολικές απώλειες από το PSI είναι:
781.880.000 – 278.760.000 = 503.120.000 €
Απώλεια της τάξης του 65%


Ανεξάρτητα όμως από τις εγκληματικές ευθύνες Λοβέρδου-Βενιζέλου το ζητούμενο είναι τι μέλλει γενέσθαι με το μέλλον του ασφαλιστικού στη χώρα μας, για το οποίο δεν προοιωνίζονται θετικές εξελίξεις.
Η κινητοποίηση των συνδικάτων στις 3 Δεκέμβρη αποτελεί την πρώτη ευκαιρία οργανωμένης κοινωνικής αντίδρασης στα δεινά που επέρχονται.
Δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια..
YGEIANET.GR

ΣΧΟΛΙΟ MEDISPIN:

Το πρώτο «κακό» κούρεμα των αποθεματικών, το διαδέχθηκε ένα εξίσου απεχθές και υποχθόνιο κούρεμα του μετοχικού χαρτοφυλακίου του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μετά το οποίο χάθηκαν περίπου

213 εκατομμύρια,
που αποτελεί απώλεια 99,5 % του αρχικού κεφαλαίου ,


χωρίς να υπάρξει καμία αποτρεπτική ενέργεια και χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Δεν μνημονεύεται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και προκύπτει το αβίαστο ερώτημα: Yπάρχουν δύο ειδών κουρέματα: «κακά» και «καλά» ;;;;;

Άννα Μαστοράκου

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Νοεμβρίου 2015, 09:02:25
Απάντηση #228
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Γενικευμένο και χωρίς… εξαιρέσεις το "σφαγείο" στις συντάξεις

- Το επικρατέστερο σενάριο το οποίο όπως - όλες οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν -  έχει στα χέρια της η κυβέρνηση –ειδικά σε περίπτωση που οι δανειστές απορρίψουν μία γενναία αύξηση των εργοδοτικών εισφορών- προβλέπει, παράλληλα μείωση της βασικής σύνταξης (μέσω της "Εθνικής Σύνταξης" ) κατά 20% και "πλαφόν" στα ποσοστά αναπλήρωσης το 60%, το οποίο θα τσακίσει τις κύριες συντάξεις άνω των 1000 ευρώ. Σ ΄ αυτήν την περίπτωση θα πληγούν 600.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν τη βασική σύνταξη (ή το ¼ του συνόλου) και άλλοι 900.000 που λαμβάνουν κύριες συντάξεις άνω των 1000 ευρώ  (ή το 1/3 του συνόλου).
- Στο απυρόβλητο δεν θα βρεθούν και οι επικουρικές συντάξεις οι οποίες απειλούνται με μεσοσταθμικές μειώσεις 6,6% μέσω της επιβολής κατώτερης σύνταξης στα περίπου 173 ευρώ, όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr . To "πλαφόν" αυτό σε συνδυασμό με  το "ταβάνι" των 300 ευρώ αναμένεται να πλήξει 330.000 επικουρικές συντάξεις (ή το 1/4 του συνόλου τους) κυρίως του Δημοσίου και των πρώην ΔΕΚΟ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Γι' αυτό αναζητείται ευρεία συναίνεση από την κυβέρνηση. Εκείνη η επαναφορά της 13ης σύνταξης τι να έγινε άραγε ?

1 Δεκεμβρίου 2015, 00:07:27
Απάντηση #229
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
30/11/2015

Την ένταξη όλων των Ταμείων σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης και κατώτατη εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ στην οποία θα προστίθεται αναλογική σύνταξη, σύμφωνα με τα εισοδήματα και τις εισφορές, με ποσοστό αναπλήρωσης 60% θα πάρουν σύνταξη και οι υγειονομικοί… Αυτά ανακοίνωσε ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κατρούγκαλος σε αντιπροσωπεία υγειονομικών, που τον επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αλλά το …νέο αυτό δεν «καταπίνεται» εύκολα από τον κλάδο!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Κάπως έτσι, τα νέα δεδομένα στην σύνταξη γιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών και κτηνιάτρων, σε συνδυασμό με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο τους, ΤΣΑΥ μετά το κούρεμα των αποθεματικών του, αλλάζει τα πάντα για τους άλλοτε προνομιούχους επιστήμονες υγείας.

Σε έκθεση που κατατέθηκε προ ημερών από τους γιατρούς, αναφέρεται ότι:

Οι συνολικές απώλειες από το PSI είναι: 781.880.000 – 278.760.000 = 503.120.000 ευρώ. Απώλεια της τάξης του 65%.

MEDISPIN: Και απώλεια 211 εκ κατά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Παρά τα προβλήματα, η επιβίωση του Ταμείου είναι δεδομένη, εφόσον εξασφαλιστεί η τριμερής χρηματοδότηση. Η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι υψηλή (4 προς 1) και τα αποθεματικά αρκούντως ισχυρά, παρά τη μείωση με το PSI. Έτσι, οι υγειονομικοί ζητούν από το υπουργείο Εργασίας τη διατήρηση της ανεξαρτησίας του Ταμείου τους ΕΤΑΑ.

Ο κ. Κατρούγκαλος, ωστόσο, εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υπάρξει καμία εξαίρεση και να συγχωνευθούν τα Ταμεία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Δεκεμβρίου 2015, 00:25:29
Απάντηση #230
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μου θυμίζει την "δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού":

20/11/2-15

 Ανεξάρτητο και βιώσιμο ταμείο ζητούν οι υγειονομικοί φορείς

Δελτίο Τύπου.

Η βιωσιμότητα του Ταμείου των Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), ο συντονισμός δράσεων για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας του στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΕΤΑΑ και η διερεύνηση των δυνατοτήτων αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, απασχόλησαν τους εκπροσώπους των Υγειονομικών Φορέων στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Αθανάσιος Κατσίκης, οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ.κ. Απόστολος Βαλτάς Αντιπρόεδρος και Σεραφείμ Ζήκας μέλος ΔΣ, καθώς και η Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου κα Αθηνά Τραχήλη και η εκπρόσωπος κα Μάγδα Βουδούρη. Επίσης συμμετείχε στη συνάντηση  και ο  Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) κ. Στάθης Τσούκαλος ο οποίος παρείχε εκτενή ενημέρωση στους Φορείς για την κατάσταση του Ταμείου.

Κοινή πεποίθηση των εκπροσώπων των Φορέων είναι η διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα του Ταμείου μέσα από την επαναφορά της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης των 360 ευρώ που καταργήθηκε, τη συμμετοχή του Κράτους στη τριμερή χρηματοδότηση, καθώς και την εξόφληση των εργοδοτικών εισφορών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια.

Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των Υγειονομικών Φορέων, η βελτίωση των υπηρεσιών του Ταμείου μπορεί να επιτευχθεί με την επάνοδο αποσπασμένων υπαλλήλωνσε άλλους φορείς,  όπως τα κομματικά και υπουργικά γραφεία, αλλά και με στοχευμένες προσλήψεις, ανάληψη δράσεων και ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος.

Αναφερόμενοι στους συνταξιούχους που ήταν έμμισθοι στο Δημόσιο και παίρνουν προσωρινή σύνταξη (από το Δημόσιο), συμφώνησαν ότι πρέπει να επιτραπεί η χορήγηση προσωρινής σύνταξης και από το ΤΣΑΥ, που σήμερα απαγορεύεται, καθώς η απονομή σύνταξης του ΤΣΑΥ μπορεί να καθυστερήσει έως και τρία χρόνια. Επίσης, η απονομή προσωρινής σύνταξης θα αποσυμφορήσει τον όγκο των αιτήσεων προς συνταξιοδότηση και θα επιτρέψει τη γρηγορότερη απονομή σύνταξης και στους μονοσυνταξιούχους.

Οι Υγειονομικοί Φορείς ζητούν από το Κράτος την απόδοση των αποθεματικών, που στέρησε από το Ταμείο (π.χ. PSI, δομημένα ομόλογα, κ.λπ.), καθώς και τη συμμετοχή του στη τριμερή χρηματοδότηση. Με τον τρόπο αυτό, τονίστηκε, να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του Ταμείου και θα ενισχυθεί η λειτουργία του.

Κύρια διεκδίκηση των Υγειονομικών αποτελεί η ανεξαρτησία του ΕΤΑΑ. Επίσης, εκφράζουν την κάθετη αντίθεση τους στη συγχώνευση και ενοποίησή του με άλλα Ταμεία.

Η σχεδιαζόμενη ενοποίησή του, θα έχει ιδιαίτερα δυσμενή αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους. Θα χαθούν και τα υπόλοιπα αποθεματικά του Ταμείου που έχουν απομείνει, χρήματα των ασφαλισμένων από τις εισφορές τους, ενώ η σύνταξη θα πάψει να είναι ανταποδοτική και αξιοπρεπής.

Οι απόψεις που κατατέθηκαν θα συζητηθούν στα Διοικητικά Συμβούλια των Υγειονομικών Φορέων, προκειμένου να συντονιστούν δράσεις και παρεμβάσεις στις παραπάνω κατευθύνσεις.

                            ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος



Παραθέτω σε μορφή pdf σχολιασμούς (στο δεξιό μέρος των δύο σελίδων του pdf στα κουτάκια με το ροζ χρώμα), του συνάδελφου Βασίλη Σπαθόπουλου. Εύστοχοι σχολιασμοί κατά την γνώμη μου.
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Δεκεμβρίου 2015, 00:27:06 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Μαρτίου 2016, 18:46:08
Απάντηση #231
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


...στη Γερμανία στην συνταξιοδοτική δαπάνη δεν υπολογίζονται οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι επικουρικές καθώς και τα εφάπαξ.

 Στην Ελλάδα το μηνιαίο εισόδημα των συνταξιούχων έχει κατέβει στα 658.3 ευρώ ενώ στη Γερμανία ανέρχεται σε 1416,6 ευρώ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

30 Μαρτίου 2016, 21:00:22
Απάντηση #232
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...στη Γερμανία στην συνταξιοδοτική δαπάνη δεν υπολογίζονται οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι επικουρικές καθώς και τα εφάπαξ.

 Στην Ελλάδα το μηνιαίο εισόδημα των συνταξιούχων έχει κατέβει στα 658.3 ευρώ ενώ στη Γερμανία ανέρχεται σε 1416,6 ευρώ.

   Ωραίο ως πρόταση αλλά τι ακριβώς σημαίνει; Σε τι ακριβώς συγκρινόμαστε με τη Γερμανία;

30 Μαρτίου 2016, 22:48:30
Απάντηση #233
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Οι Γερμανοί την δεκαετία του μεγάλου δικού μας φαγοποτιού είχαν καθηλωμένες τις αμοιβές τους με αποτέλεσμα από ελλειματικούς προϋπολογισμού αρχές του 2000 να έχουν φτάσει στα σημερινά πλεονάσματα.

Μάλιστα εγκαλούνται από κάτι "Κεϋνσιανούς" τύπους γιατί δεν αυξάνουν τους μισθούς τους κι την κατανάλωση, ενώ αντίθετα συνεχίζουν την αποταμίευση.

« Τελευταία τροποποίηση: 30 Μαρτίου 2016, 22:51:52 από kopritis »

31 Μαρτίου 2016, 08:21:00
Απάντηση #234
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Το κυριότερο πρόβλημα με το ασφαλιστικό ΔΕΝ είναι το ύψος των συντάξεων, αλλά η αναλογία συνταξιούχων προς ασφαλισμένους, που ανέρχεται στο 1/1,3. Η συνολική δαπάνη για συντάξεις ανέρχεται στο 18% του ΑΕΠ, γιατί στο 25% των κατοίκων της χώρας έχουν απονεμηθεί 1 ή περισσότερες συντάξεις, σε μέση ηλικία < 60 ετών, ενώ κάθε έτος > 200.000 άνθρωποι βγαίνουν σε σύνταξη (στοιχεία μέχρι το 2013).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

7 Απριλίου 2016, 13:57:43
Απάντηση #235
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
By Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παράθεση
Ειχα πολλα χρονια να δω την ξαδερφη μου την Κατια. Τοσα, που αν την πετυχαινα καποια στιγμη στον δρομο θα υπηρχε η περιπτωση να μην την γνωρισω! Ηταν καλοζωισμενη και τετραπαχη, κι'ομως η θεια μου μού ελεγε οτι περασε προσφατα μια (ηπια ευτυχως) καταθλιψη.

-Που βρισκεσαι βρε Κατια? Χρονια και ζαμανια...
-Καλα ειμαι Αρη μου, ας τα λεμε δηλαδη, γιατι οπως ξερεις μας εχουν διαλυσει στις περικοπες
-Ναι καταλαβαινω, σας εχουν περιορισει τον μισθο...Ασε κι'εμεις ψιλοχαλια παμε., σ'ενα καζανι βραζουμε...
-Οχι τον μισθο, την συνταξη Αρη. Ειμαι συνταξιουχος πια, δεν το'ξερες?
-Μα....Δεν εισαι ουτε 45 χρονων! Ποτε προλαβες?
-Εμεις της Ολυμπιακης στα 42 μας βγαινουμε, τουλαχιστον μεχρι τοτε που εφυγα εγω. Λιγο πριν κλεισω 17 χρονια εργασιας συνταξιοδοτηθηκα. Αλλα να, με τοσες μειωσεις τα φερνω δυσκολα βολτα...

Η θεια μου εκανε νοημα να μην επιμεινω, "Βρε Αρη μου ουτε εναμησι χιλιαρικο δεν της μενει, καταλαβαινεις, στενοχωριεται η καημενη...". Σκεφτηκα να της απαντησω, να της διευκρινησω οτι για τους περισσοτερους σημερα το εναμιση χιλιαρικο αποτελει ονειρο θερινης νυχτος. Οτι αγωνιζομαι καθημερινα για πολυ λιγοτερα κι'ομως Δεν παραπονιεμαι τοσο! Οτι με τον δικο μου τον ιδρωτα γινεται τετραπαχη η ιδια και η κορη της και στη συνεχεια παθαινει και Καταθλιψη απο πανω! Να της πω οτι Δεν της φταινε η μειωσεις και οι περικοπες της συνταξης που πηρε στα 42(!) της και αρρωσταινει, αλλα η Αεργια! Το γεγονος οτι ειναι τοσο νεα κοπελα και δεν κανει απολυτως τιποτα!

Ομως ηξερα οτι Δεν θα με καταλαβαινε Καμια τους. Το αντιθετο μαλιστα, μαλλον θα με αποκαλουσαν και ακραιο και σκληρο αν τολμουσα να μιλησω. Τις αφησα στον μικροκοσμο τους. Εσκυψα το κεφαλι και παλι και εκανα "μοκο" κατα το κοινως λεγομενο.

Αλλωστε...ειναι σιγουρο οτι φταιει εκεινη που ειναι 45 χρονων συνταξιουχος? Εκεινη φταιει η μηπως μια ολοκληρη, ανωριμη και αδιαφορη κοινωνια που της το επετρεψε
?

Περιπτώσεις σαν την παραπάνω, γνωρίζω κι εγώ αρκετές.

Το τραγικό είναι ότι επί δεκαετίες το πολιτικό σύστημαε είχε εκπαίδευσει τον κόσμο να θεωρεί περίπου ως... αυτονόητη την πρόωρη σύνταξη, χωρίς να αναρωτιέται κανείς (εκτός των τρισκατάρατων "νεοφιλελεύθερων" που γκρίνιαζαν από παλιά) από που θα βρεθούν τα χρήματα για να πληρώνονται όλες αυτές οι στρατιές των πρόωρων συνταξιούχων, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί που βρέθηκαν από 2 και 2,5 χιλιάρικα (και 100 εφάπαξ) στο 1,5 χιλιάρικο, να "πιέζονται" και να ψηφίζουν Αλέξη για να τους αποκαταστήσει τις συντάξεις !
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Απριλίου 2016, 14:05:58 από kopritis »

15 Απριλίου 2016, 08:26:25
Απάντηση #236
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Aπό 1.1.2017 η ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης.

Παράταση 6 μηνών θα λάβει η ενοποίηση των ταμείων, ενώ τα ταμεία θα ενοποιηθούν σε μία ενιαία ενότητα και δεν θα "μετονομαστεί" το ΙΚΑ σε "Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης".
Η συγχώνευση των ταμείων κύριας ασφάλισης θα γίνει από την 1.1.2017 (και όχι από την 1.1.2016). Ο ΟΓΑ θα ενταχθεί στο νέο υπερ-ταμείο το 2021 και όχι στον ίδιο χρόνο όπως τα άλλα ταμεία.
Ο νέος "Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης" δεν θα προκύψει από την ένταξη των υφιστάμενων φορέων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ αλλά από την ένταξη όλων των υφισταμένων ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα εντελώς νέο υπερ-ταμείο κύριας ασφάλισης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

25 Απριλίου 2016, 17:32:52
Απάντηση #237
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Ιουλίου 2016, 19:40:58
Απάντηση #238
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Χθες διαβάζοντας τυχαία την 'ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" (εφημερίδα) βρήκα μια διαμαρτυρία του συλλόγου διδασκάλων για ... φυλετικές διακρίσεις. Αφορούσε τη (μη) πρόωρη συνταξιοδότηση δασκάλων πατέρων με ανήλικο τέκνο. Ίδου λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για εργατολόγους (όπως πχ νυν υπουργός).... Παραθέτω σχετικό άρθρο για ένα θέμα που δεν το ήξερα αλλά θα έπρεπε να το είχα φανταστεί:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Την εφαρμογή απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το δικαίωμα Σύνταξης των Ανδρών με ανήλικο τέκνο ή ανάπηρη σύζυγο ή ανάπηρο τέκνο στην ηλικία των 50 ετών και άνω με θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης (25ετία) στις 31 Δεκεμβρίου 2010 ζητά με επιστολή της η ΑΔΕΔΥ προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ο κ. Χουλιαράκης

Η επιστολή της ΑΔΕΔΥ:
   Κύριε Υπουργέ: Με πρόσφατη απόφαση του (790/2016), το Ελεγκτικό Συνέδριο δικαιώνει για μια ακόμα φορά, εν δυνάμει άνδρα συνταξιούχο, που εργαζόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» με πρόσληψη από 1-1-1983 έως 31-12-1992, για χορήγηση Σύνταξης στην ηλικία των 50 ετών με ανήλικο παιδί, αν και συμπληρώνει 25 έτη Ασφάλισης το έτος 2010 (Διαδοχική Ασφάλιση).
   Η απόφαση αυτή βασίζεται στις διατάξεις του Ν.3865/2010, άρθρο 6, παρ.2βα, 2ββ, οι οποίες αντικαθιστούν το πρώτο και δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης β παρ.1 του άρθρου 56 του Π.Δ. 169/2007 και βάσει των οποίων εξισώνονται τα μεταβατικά μειωμένα όρια ηλικίας Ανδρών – Γυναικών με ανήλικο τέκνο ή ανίκανο τέκνο ή ανίκανο σύζυγο για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (25ετία), μετά την 1-1-2011. Αρκετοί άνδρες ασφαλισμένοι, προκειμένου να δύνανται να ενταχθούν στην ανωτέρω ρύθμιση αποποιούνται το χρόνο Διαδοχικής Ασφάλισης, για να αποφύγουν την θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης (25ετία) μέχρι την 31-12-2010.
   Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ.11 του Ν.3865/2010 οι διατάξεις των παραγράφων 1 έως 9 του άρθρου αυτού (εξίσωση των ορίων ηλικίας Ανδρών – Γυναικών λόγω ανήλικου τέκνου ή ανάπηρου συζύγου ή ανάπηρου τέκνου), δεν έχουν εφαρμογή για όσα από τα πρόσωπα, που αναφέρονται σε αυτές τις διατάξεις έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010, κατά τις οικείες διατάξεις της Συνταξιοδοτικής Νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως ισχύουν κατά τη δημοσίευση του Νόμου αυτού.
   Ως εκ τούτου η ρύθμιση του άρθρου 56, παρ.1, περιπ. β του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (Π.Δ. 169/2007), που θεσπίζει το 50ο έτος ως όριο ηλικίας μόνο για τη συνταξιοδότηση των γυναικών Δημοσίων Υπαλλήλων, που είναι μητέρες με ανήλικα τέκνα ή ανίκανα παιδιά κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω ή ανίκανο σύζυγο, κατά ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%), εφόσον έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, δεν ισχύει για τους ΑΝΔΡΕΣ.
    Κύριε Υπουργέ, Θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση του Υπουργείου σας, για προφανείς λόγους ίσης αντιμετώπισης των δύο φύλων, την αποδοχή και διεύρυνση σε όλους τους δικαιούχους της υπ’ αριθμ.790/2016 Απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Συνιστά κατάφωρη αδικία άνδρες ασφαλισμένοι να παραμένουν επιπλέον μέχρι και 17 έτη στην εργασία λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας με τους Ν.4336/2015 και Ν.4337/2016 γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις στο μεταβατικό στάδιο 2015 -2021.
    Και φυσικά, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το φαινόμενο ασφαλισμένοι άνδρες να αναγκάζονται να αποποιούνται πολλών ετών Διαδοχικής Ασφάλισης για τα οποία έχουν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να έχουν την δυνατότητα χρήσης των ανωτέρω διατάξεων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

18 Σεπτεμβρίου 2016, 09:51:49
Απάντηση #239
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
17/09/2016

Από τη συνταξιοδότηση του μηνός Οκτωβρίου, η οποία θα καταβληθεί στο τέλος του Σεπτεμβρίου, ξεκινάει η επιβολή εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ σε όλες τις κύριες συντάξεις που καταβάλλει το ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ:

1. Από 1/7/2016, η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας σε είδος των συνταξιούχων που καλύπτονται για παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, καθορίζεται σε ποσοστό 6% και υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού κύριας σύνταξης, αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Επιπλέον, από 1/7/2016, καταργούνται οι διατάξεις, οι οποίες, υπό προϋποθέσεις, παρείχαν στους ασφαλισμένους δικαίωμα επιλογής οργανισμού ασφάλισης ασθενείας.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι, σε περίπτωση συρροής περισσότερων της μίας κύριων συντάξεων στο ίδιο πρόσωπο, η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας σε είδος υπολογίζεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων, ανεξαρτήτως αιτίας (από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης) και, αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην προαναφερόμενη εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Στην περίπτωση δε που συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη (κύρια και τυχόν επικουρική - οδηγίες για την παρακράτηση εισφορών ασθενείας από τις επικουρικές συντάξεις τ. Ε.Τ.Ε.Α.Μ. θα δοθούν, αφού προηγηθεί ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Τ.Ε.Α.) και αποδοχές από μισθωτή εργασία, καταβάλλεται το προβλεπόμενο, ως ανωτέρω, ποσοστό εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επί της συντάξεως που λαμβάνει, καθώς και το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών ή επί του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Ως καταβαλλόμενο ποσό κύριας σύνταξης επί του οποίου υπολογίζεται η κράτηση κλάδου ασθενείας θεωρείται:

α) Για τις καταβαλλόμενες κατά την 12/5/2016 συντάξεις, καθώς και για όσες εφαρμόζονται ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης οι προγενέστερες του ν. 4387/2016 διατάξεις, ως καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά 6% ορίζεται το ακαθάριστο ποσό σύνταξης, μετά των πάσης φύσεως προσαυξήσεων (επίδομα τέκνων, συζύγου), επιδόματος απόλυτης αναπηρίας ή εξωιδρυματικού επιδόματος, μετά την αφαίρεση όλων των κρατήσεων και, πριν τον υπολογισμό του φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.).

β) Για τις συντάξεις που θα υπολογισθούν με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού του ν. 4387/2016, (δηλαδή θα αποτελούνται από το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων των άρθρων 30 και 94, του ν. 4387/2016 και προσωπική διαφορά), συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας εξωιδρυματικού επιδόματος, ως καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά 6% ορίζεται το συνολικό ποσό που προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους ποσών. Από το συνολικό αυτό ακαθάριστο ποσό αφαιρούνται τα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και, πριν τον υπολογισμό του φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.).

Διευκρινίζεται ότι επί των προνοιακών επιδομάτων κοινωνικής αλληλεγγύης ηλικιωμένων και υπερηλίκων του άρθρου 91, καθώς και επί των επιδομάτων τέκνων της παρ.1, του άρθρου 10, του ν. 4387/2016 (αφορά τις συντάξεις που θα υπολογισθούν με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης), δεν γίνεται παρακράτηση υπέρ υγειονομικής περίθαλψης.

Ομοίως, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του κλάδου ασθενείας.

Οι ανωτέρω διατάξεις δεν εφαρμόζονται σε συνταξιούχους εξ ιδίου δικαιώματος ή θανάτου (κύριας και επικουρικής ασφάλισης), καθώς και σε απασχολούμενους συνταξιούχους, οι οποίοι υπάγονται για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε φορείς, εκτός του ΕΟΠΥΥ και για τους οποίους εξακολουθούν να ισχύουν τα προβλεπόμενα από τους οικείους κανονισμούς των Ταμείων Υγείας που διατήρησαν αυτοτέλεια.

Τέλος, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η παρακράτηση εισφοράς κλάδου ασθενείας συνταξιούχων, σε εφαρμογή των ανωτέρω νομοθετικών μεταβολών, θα διενεργείται με ενέργειες αρμοδιότητας της αρμόδιας Διεύθυνσης Εκμετάλλευσης της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής - Τμήμα Παραγωγής και Διακίνησης Αναφορών Συντάξεων - αρχής γενομένης της συντάξεως του μηνός Οκτωβρίου 2016, το ποσό δε της εισφοράς που προκύπτει, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις από 1/7/2016 θα παρακρατηθεί σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, με την πρώτη δόση να παρακρατείται μαζί με τη σύνταξη του μηνός Νοεμβρίου 2016.

Επιπλέον, τα ανωτέρω ποσά παρακρατούνται με την υποχρέωση χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι, από 1/8/2016 έως 31/12/2016, απαλλάσσονται από την παρακράτηση εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη όλοι όσοι έχασαν άνω των 30 ευρώ, μηνιαίως, της παροχής ΕΚΑΣ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
19834 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Οκτωβρίου 2010, 12:24:29
από Gatekeeper
200 Απαντήσεις
164532 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Ιουνίου 2019, 13:25:37
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
12061 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Ιανουαρίου 2018, 07:09:26
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
14110 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Μαΐου 2019, 00:28:04
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
18949 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Οκτωβρίου 2019, 07:53:22
από Argirios Argiriou