Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

e-diagnosis -Ηλεκτρονική Έκδοση Παραπεμπτικών -Σχόλια/Οδηγίες

<< < (111/187) > >>

pzogr:
Σε αρκετές εξετάσεις αυτό γίνεται σαφές από την περιγραφή. Υπάρχουν όμως κι εξετάσεις, που δεν μπορεί κανείς να πει σίγουρα. πχ αλβουμίνες-σφαιρίνες.
Ξέρει κανείς (εργαστηριακός ή μη) αν υπάρχει συγκεκριμένος μπούσουλας για το τι ζητά κανείς και τι πρέπει να περιμένει να πάρει;
Για παράδειγμα σε γνωστό ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας την καμπύλη σακχάρου ζητούν να τη γράψεις τόσες φορές όσες οι λήψεις. Σε όλα τα άλλα, που έχουν πάει παραπεμπτικά μου, τα κάνουν όλα με μία καταχώρηση.
Άλλο: σε γνωστό ιδιωτικό εργαστήριο δημιουργούν προβλήματα με τις "καλλιέργειες για Yersinia, Salmonella". Τους ζητούν να γραφούν ως κοινές καλλιέργειες με λίγο μεγαλύτερη χρέωση και στο τέλος ενώ ζητάς (στο σχόλιο Salmonella) σου δίνουν Yersinia μόνο :P
Σε όλα τα άλλα εργαστήρια που ξέρω κάνουν αυτό που λέει η εξέταση και σέβονται το σχόλιο του γιατρού που παραπέμπει...
κτλ κτλ
Ένα άλλο παρόμοιο πρόβλημα είναι ότι μερικές εξετάσεις αρνούνται να τις εκτελέσουν επειδή "δεν έχουν σύμβαση γι'αυτές".
Υποψιάζομαι ότι ο καθένας κάνει ό,τι κατεβάσει η κούτρα του, αλλά ρωτάω μήπως...

GirousisN:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣτην έκδοση παραπεμπτικών μπήκε μια κατηγορία "ΒΙΟΔΕΙΚΤΕΣ" με εξετάσεις χωρίς να αναφέρεται τιμή (κόστος).
Έχετε καμιά ιδέα τι είναι και που γίνονται;

--- Τέλος παράθεσης ---
Αναφέρονται σε συγκεκριμένα γονίδια ή μεταλλάξεις τους που παρατηρούνται σε ορισμένους τύπους καρκίνου και χρησιμοποιούνται σαν βιοδείκτες αυτών( BRAF V 600 σε μελάνωμα, HER-2 σε μαστό). Πιθανότατα προστέθηκαν μετά από συνάντηση διευθυντών ογκολογίας με τον Άδωνι στα τέλη Απριλίου. Όσο για το κόστος, επειδή εμπλέκονται αντιδράσεις PCR υπολογίστε > 300Ε.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

EzeΤΡΟΛ:
Κοντός: Όποτε θέλω θα καταργώ με αποφάσεις εμού του ιδίου εξετάσεις και πράξεις!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςς

Την απενεργοποίηση από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης 123 κωδικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων αποφάσισε ο ΕΟΠΥΥ με στόχο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, τον εξορθολογισμό του συστήματος αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων και μετά από μελέτη του σχετικού καταλόγου κωδικοποίησης.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, προχώρησε αυτή την απόφαση καθώς για τις συγκεκριμένες εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, έχουν παρατηρηθεί τα εξής:


1. Αφορούν σε διπλές καταχωρήσεις της ίδιας εξέτασης

2. Περιλαμβάνονται σε άλλες εξετάσεις

3. Είναι παρωχημένες και δεν χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη ιατρική πράξη

4. Περιλαμβάνονται στην ιατρική επίσκεψη, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και δεν τιμολογούνται μεμονωμένα.

Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ στηρίχθηκε στο πόρισμα 5μελούς Επιτροπής, που συστάθηκε με την συμμετοχή εκπροσώπων από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Ιατρών Βιοπαθολόγων – Κυτταρολόγων – Παθολογοανατόμων.

Επίσης, παρατηρήσεις και προτάσεις έγιναν και από επιστημονικές εταιρείες (Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών και Καρδιολόγων Ελλάδας, Ωτορινολαρρυγγολογική εταιρεία, Οφθαλμολογική εταιρεία, Ενδοκρινολογική εταιρεία, Νευρολογική εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας).

Οι διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα δεν θα αποζημιώνονται, καθώς έχουν ήδη εξαιρεθεί από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Οι πρωτοβουλίες του ΕΟΠΥΥ για το εξορθολογισμό του πλαισίου αποζημίωσης διαγνωστικών εξετάσεων με την εισαγωγή κανόνων και οδηγιών θα συνεχιστούν.

Δείτε αναλυτικά τις εξετάσεις και τις ιατρικές πράξεις, που δεν θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ
    

Denominator:
Για να δούμε αν εκτός απο τις διαγραφές θα θυμηθούμε να προσθέσουμε και κάποιες απαραίτητες σύμφωνα με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα εξετάσεις που δεν υπάρχουν.

Update:
- Στο θεραπευτικό πρωτόκολλο της οστεοπόρωσης (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο ελάχιστος συνιστώμανος έλεγχος προ θεραπείας σμπεριλαμβάνει την 25 υδροξυβιταμίνη D ορού, εξέταση που δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, στο ίδιο θεραπευτικό πρωτόκολλο, αναφέρεται ότι, αναλόγως ιστορικού, πρέπει να διενεργείται έλεγχος των αντισωμάτων έναντι της ιστικής τρανσγλουταμινάσης (tTG), εξέταση που πάλι δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.
- Στο θεραπευτικό πρωτόκολλο του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) αναφέρεται, στον προτεινόμενο απεικονιστικό έλεγχο, διενέργεια σπινθηρογραφήματος παραθυρεοειδών με sestamibi, εξέταση που δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.
- Στα θεραπευτικά πρωτόκολλα των αιματολογικών νοσημάτων (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) και στη σελίδα 23 (μυελοδυσπλαστικά/μυελοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα) αναφέρεται η σημασία του ελέγχου της βιταμίνης Β12. Η βιταμίνη Β12 δε χορηγείται παρά μόνο με ραδιοανοσομέτρηση, γεγονός που αναγκάζει τον ασθενή να καλύπτει τη δαπάνη αυτής στα μικροβιολογικά εργαστήρια.
Οι πιο πάνω εξετάσεις είναι σχετικά συχνές και θα μπορούσα να αναφέρω και αρκετές άλλες με τεκμηριωμένη χρήση στην ιατρική.

pzogr:
Η επικαιροποίηση του συστήματος ήταν απαραίτητη. Νομίζω ότι πρέπει να επικαιροποιηθούν και οι υπάρχουσες (όσες δεν αφαιρέθηκαν) εξετάσεις.
Γιατί αφαιρέθηκαν τα ΑΜΑ;
Πότε επιτέλους θα βάλουν το μαγνήσιο μπας και καταφέρω να κόψω καμια εφ'όρου ζωής αγωγή με μαγνήσιο;  :P
Για δείτε το εκεί στον ΕΟΠΥΥ... με 5 ευρουλάκια θα γλυτώσετε 12 κουτιά μαγνησίου το χρόνο...  :D

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση