Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 19:47:29

Ψηφοφορία

Πρέπει να έχει συμμετοχή ο ασφαλισμένος στις ιατρικές υπηρεσίες ΠΦΥ;

Όχι
Ναι, όταν εξετάζεται ιδιωτικά
Ναι, σε κάθε περίπτωση

Αποστολέας Θέμα: Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.  (Αναγνώστηκε 409326 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Ιανουαρίου 2015, 13:25:41
Απάντηση #120
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
....
Για τις επισκέψεις σε γιατρούς το ποσό που αρχικά έχει υπολογισθεί αγγίζει τα 110 εκατ. ευρώ, ποσό βέβαια που θεωρείται από τον κλάδο εξαιρετικά περιορισμένο σε σύγκριση με τα γενικότερα έξοδα του ΕΟΠΥΥ. ( Στις 22/11/2014  το Medispin έγραφε ότι για τους Ιατρούς το 2015 ο ΕΟΠΥΥ προϋπολογίζει 36 εκατ. Ποιον να πιστέψουμε; ...
   Επειδή για φέτος ~5000 ιατροί*12*1800 € = 108 μύρια € ειμαι υπέρ των 110... Απο την άλλη ο ...προ...υπολογισμός του ΕΟΠΥΥ αποδεικνύεται λάστιχο που θα μεταβάλλεται (ός του 2015) μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο (νομίζω ότι η χρήση της λέξης "προϋπολογισμός" από το "δημόσιο τομέα" της Ελλάδος αποτελεί βιασμό της Ελληνικής γλώσσας).
   Στην τελική τι σημασία έχει; Θα δώσουν ότι τους περισσεύει (ότι προαιρούνται). Και τα προσχέδια της νέας σύμβασης (που θα ισχύσει αναδρομικά απο το ...1821) λένε ακριβώς αυτό.

12 Ιανουαρίου 2015, 00:48:13
Απάντηση #121
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 11/01/2015
της Πεννυς Μπουλουτζα.


Ηλεκτρονική συνταγογράφηση για όλες τις παροχές Υγείας, τελεία και παύλα. Με αυτό το «σύνθημα» ο ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να κλείσει κάθε «μαύρη τρύπα» διαφυγής δημόσιων πόρων μέσω ανεξέλεγκτων και πολλαπλών διαδικασιών στον χώρο της Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό εντός των ημερών θα ξεκινήσει η υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση των οπτικών ειδών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που θα καταργήσει τις χειρόγραφες γνωματεύσεις και τις επισκέψεις των ασφαλισμένων στους ελεγκτές γιατρούς. Και έπεται συνέχεια...

Ο Οργανισμός έχει ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες για την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ιατροτεχνολογικά υλικά (οπτικά, ορθοπεδικά βοηθήματα, επιθέματα, υλικά κολοστομίας, αναλώσιμα υλικά για διαβητικούς, αναπνευστικές συσκευές κ.ά.) σε μία προσπάθεια για ουσιαστικό έλεγχο της συγκεκριμένης δαπάνης που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως(όταν για αμοιβή των Ιατρών του, ο ΕΟΠΥΥ προϋπολογίζει για το 2015,Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος 110 εκατ), η οποία αυτή τη στιγμή γίνεται βάσει χειρόγραφων γνωματεύσεων «διασκορπισμένων» σε περίπου 200 περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και του ΙΚΑ! Και όπως έλεγε χαρακτηριστικά στην «Κ» στέλεχος του ΕΟΠΥΥ, «ακόμα κι αν ένας γιατρός γράψει σε ένα χωριό 20 αναπηρικά καροτσάκια την ίδια ημέρα, εμείς πιθανότατα θα το μάθουμε μετά πέντε μήνες»!

Ο τελικός στόχος είναι η παροχή των ιατροτεχνολογικών υλικών στους ασφαλισμένους να γίνεται όπως και με τα φάρμακα, που σημαίνει απεμπλοκή του ασφαλισμένου από τον ρόλο του μεσολαβητή σε ό,τι αφορά τις πληρωμές των προμηθευτών για τα προϊόντα αυτά: ο ασφαλισμένος απλώς θα πληρώνει τον προμηθευτή μόνο το ποσό που του αναλογεί -ανάλογα με τη συμμετοχή του στη δαπάνη- και ο ΕΟΠΥΥ θα εξοφλεί απευθείας τον προμηθευτή για το υπόλοιπο ποσό. Σήμερα οι ασφαλισμένοι αφού λάβουν τη χειρόγραφη γνωμάτευση, την οποία εγκρίνει ο ελεγκτής γιατρός, αγοράζουν από τον προμηθευτή το υλικό, πληρώνοντας το σύνολο της δαπάνης, και αφότου υποβάλλουν τα δικαιολογητικά στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ή του ΙΚΑ λαμβάνουν πίσω τα χρήματά τους με κατά μέσο όρο έξι μήνες καθυστέρηση, η οποία ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να φτάσει και τον χρόνο!

Το σχέδιο της επέκτασης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στα ιατροτεχνολογικά υλικά και της απευθείας πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

1ο. Ηλεκτρονική εφαρμογή. Η διεύθυνση πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ έχει αναπτύξει την εφαρμογή για τη συνταγογράφηση των ιατροτεχνολογικών υλικών.

2ο. Ηλεκτρονική πιστοποίηση γιατρών. Εχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο έχει γίνει και «διάκριση» των γιατρών που ανάλογα με την ειδικότητά τους θα μπορούν να γράφουν τα αντίστοιχα υλικά. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να μπει και «ηλεκτρονικός» κόφτης ώστε π.χ. να μην μπορεί ένας ορθοπεδικός να γράφει γυαλιά μυωπίας.

3ο. Πιστοποίηση των προμηθευτών των ιατροτεχνολογικών υλικών (εταιρείες ή καταστήματα).

4ο. Υπογραφή σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους προμηθευτές, ώστε να πληρώνονται απευθείας από τον Οργανισμό, και να απεμπλακούν οι ασφαλισμένοι από τη διαδικασία. Αυτό προβλέπεται στον επικείμενο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας.

Η συνολική ετήσια δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιατροφαρμακευτικά υλικά υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 100 εκατ. και είναι ενδεικτικό ότι για τα οπτικά είδη η δαπάνη είναι 40 εκατ. ευρώ, για τις αναπνευστικές συσκευές 28 εκατ. και για τα ορθοπεδικά είδη-βοηθήματα 10 εκατ. Και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί «σημάδια» ότι αποτελεί πεδίο διαφθοράς λόγω αδιαφανών διαδικασιών. Ενδεικτική είναι η περίπτωση που ερευνά η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης του ΕΟΠΥΥ με εταιρεία που φέρεται να χρέωσε σε δύο ασφαλισμένους τον ίδιο τύπο επιθέματος σε διαφορετική τιμή προκειμένου να «συμπληρώσει» και στις δύο περιπτώσεις το ανώτατο πλαφόν μηνιαίας δαπάνης που καλύπτει ο Οργανισμός.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Ιανουαρίου 2015, 00:55:22 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Ιανουαρίου 2015, 07:49:18
Απάντηση #122
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
2ο. Ηλεκτρονική πιστοποίηση γιατρών. Εχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο έχει γίνει και «διάκριση» των γιατρών που ανάλογα με την ειδικότητά τους θα μπορούν να γράφουν τα αντίστοιχα υλικά. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να μπει και «ηλεκτρονικός» κόφτης ώστε π.χ. να μην μπορεί ένας ορθοπεδικός να γράφει γυαλιά μυωπίας.
Ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση; Κι εμείς μείναμε με τον κλειδάριθμο στο χέρι;

12 Ιανουαρίου 2015, 08:43:43
Απάντηση #123
Συνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δείτε τα πιο περίεργα επιδόματα και χρήματα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ! Τα κινητά, οι κηδείες και οι …βόθροι

Χρήματα για περίεργα…επιδόματα, για φιλοξενίες και δεξιώσεις, για ατελείωτες ώρες…ομιλίες αλλά ακόμη και για …εκκαθαρίσεις βόθρων προβλέπει ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2015.
Μπορεί οι παροχές προς τους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους να κουρεύονται χρόνο με το χρόνο, όχι όμως και τα περίεργα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ.
Ο προϋπολογισμός του μεγαλύτερου οργανισμού της χώρας κουρεύτηκε μόνο για τους ασθενείς οι οποίοι θα έχουν λιγότερες δωρεάν εξετάσεις, επισκέψεις και νοσηλείες. Αντίθετα όλα τα υπόλοιπα προνόμια δε φαίνεται να επηρεάζονται από την κρίση.

Να σημειωθεί πως για το 2014 ο προϋπολογισμός ήταν 6.651.120.715,64  ενώ το 2015 θα διαμορφωθεί στα  5.472.031.769,36 ευρώ.
Το healthreport.gr συνέλεξε τα πιο περίεργα κονδύλια που διατίθενται από τον ΕΟΠΥΥ σε καιρούς κρίσης και …κρίσεων…

-Για κάποιους φαίνεται πως η ευθύνη πρέπει να πληρώνεται. Πως αλλιώς να δικαιολογηθεί το «Επίδομα θέσης ευθύνης» που θα δοθεί συνολικού ύψους 1.100.000,00  ευρώ. Το 2014 οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ ήταν πιο γαλαντόμοι και έδωσαν 1.900.000,00 ευρώ.

Πολίτες του …κόσμου αποδεικνύονται οι άνθρωποι του ΕΟΠΥΥ καθώς προβλέπονται αμοιβές μεταφραστών και στενογράφων που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες με την
ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία ύψους 20.000,00 ευρώ.

Μπορεί πέρυσι και φέτος δόξα τον Παντοδύναμο, να μη χρειάστηκαν κονδύλια, αλλά ο …Large ΕΟΠΥΥ έχει ειδικό κωδικό όπου εντάσσει χρήματα για τα έξοδα κηδείας υπαλλήλων και των συνταξιούχων όπως και για τα έξοδα κηδείας «μελών οικογενειών υπαλλήλων και συνταξιούχων».

Κατά τα άλλα όπως φαίνεται ο ΕΟΠΥΥ προτίθεται να απολύσει κόσμο μέσα στο 2015 αλλιώς πώς να εξηγηθεί ότι το 2014 κατέβαλε για αποζημιώσεις απολυομένων 100.000,00 ευρώ και φέτος τα διπλασιάζει στα 200.000,00 ευρώ.

Πάντως τα τηλέφωνα στον οργανισμό παίρνουν φωτιά όπως δείχνουν τα κονδύλια καθώς για τηλεφωνικά, τηλεγραφικά και τηλετυπικά τέλη εσωτερικού θα δοθούν όπως και πέρυσι 2.500.000,00 ευρώ ενώ προβλέπονται και έξοδα τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων κ.λπ. 50.000,00 ευρώ.
Και ποιος δεν έχει κινητό στις μέρες μας. Κάτι που κοστίζει στην υπηρεσία 10.000 ευρώ ενώ πέρυσι κόστισε 9.500 ευρώ.

Όλα αυτά χωρίς να υπολογίσει κανείς ότι για Συντήρηση και επισκευή τηλεπικοινωνιακών μέσων χρειάζονται φέτος 115.000 ευρώ ενώ πέρυσι 20.000 ευρώ.

Το άκρως …περίεργο είναι πως στον ΕΟΠΥΥ γίνονται και εκκενώσεις βόθρων που κόστισαν πέρυσι 10.000 και φέτος θα κοστίσουν 5000 ευρώ.
Και εν μέσω κρίσης και μνημονίων οι αρμόδιοι φαίνεται πως σκέφτηκαν ότι είναι καιρός για…εξωστρέφεια. Γι αυτό και θα δώσουν περισσότερα χρήματα για Διαφημίσεις και δημοσιεύσεις. Πέρυσι κατέβαλαν 10.000 ευρώ και φέτος τα τριπλασιάζουν στα 30.000 ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο και οι Φιλοξενίες και δεξιώσεις για καλύτερες…επαφές όπου θα καταβληθούν 3000 ευρώ ενώ για την οργάνωση συνεδρίων άλλα 30.000 ευρώ.
Και βέβαια εκεί στον ΕΟΠΥΥ αποδεικνύονται πολυγραφότατοι καθώς φέτος θα χρειαστούν 220.000 ευρώ για γραφική ύλη και μικροαντικείμενα γραφείου. Πέρυσι χρειάστηκαν 500.000 ευρώ. 

Το …φως το αληθινό ψάχνουν όπως φαίνεται στον ΕΟΠΥΥ καθώς θα απαιτηθούν 15.000 ευρώ για ηλεκτρικούς λαμπτήρες ενώ πέρυσι χρειάστηκαν 25.000 ευρώ.
Άγνωστο παραμένει όμως ποιον ακριβώς θα …ταΐζει ο ΕΟΠΥΥ αφού και φέτος θα δώσει 90.000 ευρώ ως αντίτιμο τροφής. Να σημειωθεί πως για τους γιατρούς και το προσωπικό των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ που τώρα έγιναν ΠΕΔΥ και μεταφέρθηκαν στο ΕΣΥ, δεν προβλεπόταν σίτιση.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

12 Ιανουαρίου 2015, 17:37:18
Απάντηση #124
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
09/01/2015.

Μικρότερες κατά 30% οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις του τελευταίου τριμήνου του 2014.

Μειωμένη τουλάχιστον κατά 30% ήταν η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ το τελευταίο τρίμηνο του 2014, για το σύνολο των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων.
 
Μόνο τον Οκτώβριο εκτελέστηκαν κατά 41% λιγότερες αιματολογικές εξετάσεις έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2013 (385.000 λιγότερες εξετάσεις), καταγράφοντας μείωση της δαπάνης κατά 51%.
 
Ο αριθμός των ανοσολογικών εξετάσεων μειώθηκε τον ίδιο μήνα κατά 60% (275.663 εξετάσεις έναντι 440.909) σε σχέση με το 2013. Επίσης, εκτελέστηκαν κατά 46% λιγότερες βιοχημικές εξετάσεις ΕΟΠΥΥ (4.384.513 έναντι 6.385.120 τον Οκτώβριο 2013) ενώ για τις ορμονικές εξετάσεις η μείωση έφτασε το 60% (488.835 έναντι 781.815 τον 10ο/2013).
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι για τις τέσσερις (ποιές τέσσερις, μήπως εννοεί τρεις;) αυτές κατηγορίες εξετάσεων, ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να πληρώσει συνολικά για τον Οκτώβριο 2014 το ποσό των 24,1 εκατ. ευρώ, έναντι 38,06 εκατ. ευρώ που ήταν το κόστος τον περυσινό Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι ο φετινός προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις ήταν 328 εκατομμύρια ευρώ και ο στόχος είναι να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και το 2015.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Ιανουαρίου 2015, 17:42:47 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Ιανουαρίου 2015, 21:55:47
Απάντηση #125
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
14/01/2015.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr


Χρονιά “λιτότητας» αναμένεται να είναι και η φετινή για τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος για ακόμη μια φορά καλείται να ακολουθήσει σφικτή οικονομική πολιτική για να μην παρουσιάσει νέα ελλείμματα και να θέσει “αυστηρά» όρια στα διαθέσιμα κονδύλια προς τις επιχειρήσεις Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η κρατική επιχορήγηση που θα λάβει ο Οργανισμός για το 2015 θα είναι κατά 17% μειωμένη σε σύγκριση με πέρσι και θα φτάσει τα 526 εκατ. ευρώ από 633 εκατ. το 2014 και 1,108 δισ. το 2013. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο φετινό προϋπολογισμό, τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ καθορίζονται στα 4,98 δισ. ευρώ έναντι 5,36 δισ. το 2014.

Αντίστοιχα ο συνολικός προϋπολογισμός του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας διαμορφώθηκε τελικά στα 5,47 δισ. ευρώ. από 6,65 το περσινό έτος, μειωμένος κατά 1,2 δισ. ευρώ. Η μεγάλη αυτή διαφορά στα οικονομικά του Οργανισμού οφείλεται, όπως σημειώνει η διοίκησή του, στο γεγονός πως μειώθηκαν δραστικά τα λειτουργικά του έξοδα, δεδομένου πως τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και μαζί τους οι εννιά χιλιάδες γιατροί και υγειονομικοί υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτά μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και πλέον ανήκουν στις δομές του ΠΕΔΥ.

Η μείωση των διαθέσιμων κονδυλίων δεν είναι “πρωτόγνωρη» για τον ΕΟΠΥΥ, καθώς οι περικοπές στα οικονομικά του άρχισαν πριν ακόμη δημιουργηθεί. Ο αρχικός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2012, τη χρονιά δηλαδή που ξεκίνησε τη λειτουργία του, μετά και τις τροποποιήσεις ήταν 5,9 δισ. ευρώ, όταν το 2011 τα ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν σε αυτόν είχαν διαθέσιμα 6,77 δισ. (μείωση 13%). Η κρατική επιχορήγηση του 2013 είχε περιοριστεί στα 800 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ ή 20% σε σχέση με τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ το 2012.

Ο ΕΟΠΥΥ θα ακολουθήσει και φέτος τη λογική των “κλειστών» προϋπολογισμών, το οποίο σημαίνει πως αν οι δαπάνες Υγείας ξεπεράσουν το όριο που έχει θέσει ο Οργανισμός, τότε τη διαφορά θα καλύψουν οι ιδιώτες πάροχοι.

Τα διαθέσιμα κονδύλια συνεχίζουν όμως να μην επαρκούν. Η φαρμακευτική δαπάνη έχει οριστεί ξανά, όπως και πέρσι, στα 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων ( γιατί τότε τα εμβόλια να μην υπολογίζονται στο κόστος των φαρμάκων που συνταγογραφεί ένας Ιατρός;), ποσό που συναντά τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Ομοίως ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να διαθέσει και φέτος για διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του 328 εκατ. ευρώ, όσα και το 2014, παρά το γεγονός πως τα χρήματα αυτά είχαν εξαντληθεί ήδη από το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τέλος για τις ιδιωτικές κλινικές για φέτος προβλέπονται 235 εκατ. ευρώ, για τις ψυχιατρικές κλινικές 45 εκατ. ευρώ, ενώ για τους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ 110 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Ιανουαρίου 2015, 22:00:50 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Ιανουαρίου 2015, 08:20:21
Απάντηση #126
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Χρονιά “λιτότητας» αναμένεται να είναι και η φετινή για τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος για ακόμη μια φορά καλείται να ακολουθήσει σφικτή οικονομική πολιτική για να μην παρουσιάσει νέα ελλείμματα και να θέσει “αυστηρά» όρια στα διαθέσιμα κονδύλια προς τις επιχειρήσεις Υγείας.
Αντίστοιχα ο συνολικός προϋπολογισμός του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας διαμορφώθηκε τελικά στα 5,47 δισ. ευρώ. από 6,65 το περσινό έτος, μειωμένος κατά 1,2 δισ. ευρώ.
Ο ΕΟΠΥΥ θα ακολουθήσει και φέτος τη λογική των “κλειστών» προϋπολογισμών, το οποίο σημαίνει πως αν οι δαπάνες Υγείας ξεπεράσουν το όριο που έχει θέσει ο Οργανισμός, τότε τη διαφορά θα καλύψουν οι ιδιώτες πάροχοι.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Α στο καλό, και ήμασταν τόσο κοντά στην ανάπτυξη  ;)

24 Φεβρουαρίου 2015, 21:55:13
Απάντηση #127
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
05/11/2014.


.........................

Τα μεγέθη, επισήμανε, δεν πρόκειται να αλλάξουν το 2015 και η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη δεν θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ, ενώ έκανε σαφές ότι «η προσαρμογή θα συνεχιστεί και στις δαπάνες των νοσοκομείων,(δείτεΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος τι συμπεριλαμβάνουν αυτές οι δαπάνες των νοσοκομείων) όπου από 1,6 δισ. που έχουν προϋπολογισθεί για φέτος, θα πρέπει να πάμε στα 1,450 δισ. ευρώ το 2015».

......................................

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

24/02/2015
του Βασίλη Βενιζέλου.


Να ανησυχούμε για τον ΦΠΑ στα φάρμακα;

«Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις».

Χρειάζεται άμεσα να υπάρξει μία διευκρίνιση από την κυβέρνηση, γιατί η ως άνω φράση, η οποία περιλαμβάνεται στη δέσμη μέτρων την οποία προτείνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στους ομολόγους του στο Eurogroup, έχει προκαλέσει ήδη αναστάτωση στην αγορά του φαρμάκου στη χώρα μας.

Το πρόβλημα προκύπτει όχι μόνον επειδή μία τυχόν αύξηση του σημερινού κατώτατου συντελεστή του ΦΠΑ για τα φάρμακα (6,5%) θα επιβαρύνει και πάλι τους συνήθεις υπόπτους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αλλά και επειδή ο ΦΠΑ για τα φάρμακα περιλαμβάνεται εντός του ανώτατου ορίου της δημόσιας εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015, δηλαδή περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ στα 2 δισ. ευρώ και τα 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να συμπιέζεται, εάν το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα επαληθευθεί, το περιθώριο για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων, και κυρίως των ανασφάλιστων, για πλήρη κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψής τους.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε σχετικές διευκρινίσεις για το θέμα, καθώς η υπόθεση της φαρμακευτικής περίθαλψης συνδέεται άρρηκτα με την ανθρωπιστική κρίση, την οποία η ίδια η κυβέρνηση επιθυμεί να ανατάξει, αρχίζοντας από τώρα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Μαρτίου 2015, 00:23:34
Απάντηση #128
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
01/03/2015. ΤΟ ΕΘΝΟΣ.

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Υπ. Υγείας: Δεν μειώνεται ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων
Διαψεύδει το υπουργείο Υγείας την πληροφορία ότι μειώνονται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων κατά 50%.

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το έτος 2015 οριοθετήθηκαν από την προηγουμένη κυβέρνηση με συνολικό ποσό δαπάνης 1.388.587.994 € για:
Φάρμακα.
Υγειονομικό υλικό.
Ορθοπεδικό υλικό.
Αντιδραστήρια.
Μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού, υπηρεσίες (outsourcing) και λοιπές, τη στιγμή μάλιστα που το αντίστοιχο ποσό για τον προϋπολογισμό το 2014 ήταν στα 1.618.000 €. Η κατανομή του ποσού αυτού ανά ΔΥΠΕ αποφασίσθηκε στην 43η απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ στις 6/10/2014 και κατανεμήθηκε στα νοσοκομεία κάθε ΔΥΠΕ με απόφαση των διοικήσεων των ΔΥΠΕ.


Οι αγορές των νοσοκομείων του μηνός Ιανουαρίου 2015, ανήλθαν στα 87,7 εκ. € στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες επικουρικού προσωπικού και πρόσθετων αμοιβών οι οποίες βαρύνουν τα έσοδα των νοσοκομείων.

Από τα απολογιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου (υπόλοιπα λογαριασμών σε τράπεζες) προκύπτει ότι τα νοσοκομεία έχουν ταμειακά διαθέσιμα 31/1/2015 258,5 εκ. € και εξ αυτών δεσμευμένα 93,4 εκ. € , δηλαδή προς διάθεση 165,1 εκ. € .

Εκτιμώντας την ταμειακή κατάσταση κάθε νοσοκομείου (υπόλοιπα τραπεζών), για τις αγορές του μηνός Ιανουαρίου 2015 χρηματοδοτήθηκαν στο σύνολο των δαπανών τους τα νοσοκομεία με μικρό ταμειακό υπόλοιπο όπως το ΚΑΤ, της Μυτιλήνης, το Χατζηκώστα των Ιωαννίνων κ.α. Συνεπώς δεν υπάρχει νοσοκομείο ακάλυπτο ως προς την πληρωμή των υποχρεώσεών του σε προμηθευτές.

Η συνολική χρηματοδότηση για τις αγορές Ιανουαρίου 2015 ανήλθε στα 43,3 εκ. € και τα υπόλοιπα θα αποδοθούν στα νοσοκομεία που οφείλονται, όταν αυτά πληρώσουν στους προμηθευτές τα χρήματα που διαθέτουν στις τράπεζες από προηγούμενες χρηματοδοτήσεις.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Μαρτίου 2015, 22:58:37
Απάντηση #129
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Όταν για αμοιβή των Ιατρών του (οι οποίοι στις 4/3/2015 έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Νοέμβριο του 2014), ο ΕΟΠΥΥ προϋπολογίζει για το 2015, στην καλύτερη περίπτωση, 110 εκατ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


οι κερασμένοι καφέδες στη ΓΕΝΟΠ θα κοστίζουν 33 εκατ. ευρώ/έτος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Μαρτίου 2015, 23:06:38 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Μαρτίου 2015, 09:14:37
Απάντηση #130
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Όταν για αμοιβή των Ιατρών του (οι οποίοι στις 4/3/2015 έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Νοέμβριο του 2014), ο ΕΟΠΥΥ προϋπολογίζει για το 2015, στην καλύτερη περίπτωση, 110 εκατ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


οι κερασμένοι καφέδες στη ΓΕΝΟΠ θα κοστίζουν 33 εκατ. ευρώ/έτος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ίσα κι όμοια είμαστε;
Οι γιατροί δεν κατέβασαν ποτέ κανένα... διακόπτη, αν και είχαν ισχυρότερο.
Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος: Η συνεννόηση είναι τόσο δύσκολη μεταξύ μας, που ακόμη κι αν θέλαμε, θα ήταν πρακτικά ανέφικτο...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

5 Μαρτίου 2015, 10:07:08
Απάντηση #131
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η συνεννόηση είναι τόσο δύσκολη μεταξύ μας, που ακόμη κι αν θέλαμε, θα ήταν πρακτικά ανέφικτο...

Και το μέχρι πρότινος λαλίστατο και αγωνιστικό ygeianet ανέβασε ένα συμβολικό τραγούδι:

Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

17 Μαρτίου 2015, 21:17:47
Απάντηση #132
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τρίτη 17 Μαρτίου 2015
Αλλάζει άρδην η πολιτική φαρμάκου! Τι κόβει και τι δίνει ο υπουργός Υγείας

Έτοιμο είναι ήδη το σχέδιο για την αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής που θα εφαρμόσει κυβέρνηση.

 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τις επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσει στις αλλαγές που έχει σχεδιάσει και θα αλλάξουν πλήρως το τοπίο στην αγορά φαρμάκου.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως προτίθεται να ορίσει κλειστό προϋπολογισμό για τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους, προϋπολογισμός όμως που θα είναι κουρεμένος σε σχέση με σήμερα, που κινείται από 600 έως 700 εκατ. ευρώ.

Και αυτό επειδή η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως λένε οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, θεωρεί πως τα χρήματα που δίδονται για τα λεγόμενα φάρμακα της «λίστας 3816», που αποτελούν Σκευάσματα Θεραπείας Σοβαρών παθήσεων και υψηλού κόστους, είναι πολλά και θα πρέπει να περιορισθούν.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να θέσει με λεπτομέρειες το θέμα στο νέο Δ.Σ του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) που θα εκλεγεί την Παρασκευή 20 Μαρτίου.
Ταυτόχρονα το υπουργείο Υγείας – αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr- δεν αποκλείεται να εφαρμόσει διαφορετικό claw back και rebate στα φάρμακα που παράγονται εγχώρια και σε εκείνα που εισάγονται. Κάτι όμως που επίσης αναμένεται να συζητηθεί τόσο με το ΣΦΕΕ όσο και με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Εκτός αυτού ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και το επιτελείο του μελετούν πώς να αφαιρέσουν από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη τα εμβόλια τα οποία σήμερα κυμαίνονται στα 200 εκατ. ευρώ (δηλαδή περίπου το 10% της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης που πρέπει να μην ξεπερνά τα 2 δις), ώστε να μπορέσει να ανασάνει η αγορά.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Μαρτίου 2015, 23:46:56 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Μαρτίου 2015, 23:23:39
Απάντηση #133
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Οι οφειλές της χώρας μας, ύψους 140 εκατ. ευρώ καθίστανται ληξιπρόθεσμες τον ερχόμενο Μάιο
Ποσό ύψους 140 εκατ. ευρώ οφείλει η Ελλάδα σε νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού για νοσηλείες πολιτών της την τελευταία 20ετία.

Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία είναι μερικές από τις χώρες που διεκδικούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την Ελλάδα για Έλληνες ασφαλισμένους που έλαβαν περίθαλψη σε νοσοκομεία τους βάσει της διαδικασίας έγκρισης του ασφαλιστικού τους φορέα και όχι για επείγοντα περιστατικά.

Οι οφειλές της χώρας μας καθίστανται ληξιπρόθεσμες τον ερχόμενο Μάιο και οφειλέτης, κατόπιν της ένωσης των ασφαλιστικών φορέων, είναι ο ΕΟΠΠΥ. Ο Οργανισμός αποτελεί πλέον το λεγόμενο Εθνικό Σημείο Επαφής για τις νοσηλείες στην αλλοδαπή, όπως ήταν μέχρι και το 2011 το ΙΚΑ.

Ανέκαθεν υπήρχε καθυστέρηση στην εξόφληση των νοσηλίων που ενέκριναν τα ασφαλιστικά ταμεία για τους ασφαλισμένους τους, όπως παρατηρούν στελέχη τους στο protothema.gr, ωστόσο την τελευταία τετραετία και λόγω κρίσης και λόγω γενικότερων αλλαγών στον ασφαλιστικό χάρτη της χώρας η κατάσταση εκτροχιάστηκε.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2012 η Ελβετία αποφάσισε και ανακοίνωσε στην Ελλάδα ότι θα δέχεται Έλληνες ασθενείς για περίθαλψη εφόσον προκαταβάλλουν τα νοσήλια είτε οι ίδιοι είτε ο ασφαλιστικός τους φορέας. Την περίοδο εκείνη τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία όφειλαν περίπου 10,6 εκατ. ευρώ σε ελβετικά νοσηλευτικά ιδρύματα για θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις ασφαλισμένων τους.

Στελέχη του ΕΟΠΥΥ επισημαίνουν ωστόσο ότι ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ διεκδικεί και η Ελλάδα από ασφαλιστικά ταμεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών για νοσηλείες πολιτών τους και ότι αντίστοιχες είναι και οι καθυστερήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να εισπράξει από τα ξένα ασφαλιστικά ταμεία.

Το θέμα του ελληνικού χρέους για νοσήλια όπως και των ελληνικών απαιτήσεων για τον ίδιο λόγο καθώς και το ενδεχόμενο του συμψηφισμού τους συζητήθηκε στο υπουργείο Υγείας με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Συμφωνήθηκε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία με τον ΕΟΠΥΥ να συνδράμεται και από το ΙΚΑ που είχε την τεχνογνωσία μέχρι πρότινος ώστε να διευθετηθεί η εκκρεμότητα.

ΠΗΓΗ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Μαρτίου 2015, 00:25:03
Απάντηση #134
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Από την άλλη βέβαια εμείς είμαστε αρκετά large ώστε να χαρίζουμε εκατομμύρια στις δεινοπαθούσες χώρες της Ευρώπης αφού δεν έχουμε καταφέρει να ενσωματώσουμε την αυτόματη έκδοση του ευρωπαϊκού εντύπου στα αντίστοιχα περιστατικά, αλλά επιμένουμε παραδοσιακά (βλέπε χειρόγραφα)...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
29 Απαντήσεις
111568 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:55:07
από glabu
3 Απαντήσεις
7308 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2013, 12:58:01
από ΑΡΗΣ
308 Απαντήσεις
327923 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2022, 09:32:24
από iceman
0 Απαντήσεις
3123 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2017, 11:09:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4066 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2018, 00:04:38
από Argirios Argiriou