Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 16:50:28

Ψηφοφορία

Πρέπει να έχει συμμετοχή ο ασφαλισμένος στις ιατρικές υπηρεσίες ΠΦΥ;

Όχι
Ναι, όταν εξετάζεται ιδιωτικά
Ναι, σε κάθε περίπτωση

Αποστολέας Θέμα: Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.  (Αναγνώστηκε 409536 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

18 Μαΐου 2015, 23:41:38
Απάντηση #150
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ήμουν πρόσφατα στο Συνέδριο του ελληνικού τμήματος των Αμερικανών Χειρουργών στην Ελλάδα, όπου μίλησαν εξέχοντες Αμερικανοί Χειρουργοί, κι πραγματικά δεν θέλετε να ξέρετε τα guidelines τους και πότε αυτοί εκτελούν αξονικομαγνητικές, ακόμα και στο επείγον.

Φυσικά, κάποιοι θα πιπιλίσουν την γνωστή καραμέλα κατά του τρισκατάρατου ιδιωτικού συστήματος των Αμερικανών κτλ, αλλά νταξ, να ωφελείται ο ασφαλισμένος απ' την Δημόσια Υγεία κανείς δεν θα φέρει αντίρρηση, αλλά να κονομάνε κάποιοι... ???

Επειδή έχω μετεκπαιδευτεί στην Νέα Υόρκη μπορώ να σε διαβεβαιωσω πως σκανάρουν το σύμπαν, γνωστό ως Pan-Scan.
Αλλο το ένα άλλο το άλλο.  ;)
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Μαΐου 2015, 23:43:29 από Gatekeeper »
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

18 Μαΐου 2015, 23:51:34
Απάντηση #151
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Το θέμα είναι ότι αυτοί έχουν σαφέστατα guidelines που τους λένε πότε να scan-άρουν, ενώ εδώ π.χ κάνουμε αξονικές εγκεφάλου στο ΤΕΠ με μηχανισμό κάκωσης που δεν τις δικαιολογεί, χωρίς καμμία νευρολογική σημειολογία, περιτραυματική αμνησία, GCS15 κτλ.

19 Μαΐου 2015, 11:25:56
Απάντηση #152
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
18/05/2015. ΤΟ ΕΘΝΟΣ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
[spoiler]«Καθίζηση» στις μαγνητικές

Σε διόρθωση της υπερβολής με τις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες οδήγησε η οικονομική κρίση. Η Ελλάδα έχασε την πρωτιά και υποχωρεί συνεχώς στη διεθνή κατάταξη.

Το «φρένο» που έβαλε ο ΕΟΠΥΥ, μειώνοντας τις τιμές των εξετάσεων και βάζοντας «πλαφόν» ανά διαγνωστικό κέντρο, οδήγησε στον εξορθολογισμό μίας κατάστασης η οποία ήταν ομολογουμένως ακραία.

Πριν από την κρίση, οι Ελληνες κάναμε υπερδιπλάσιο αναλογικά αριθμό μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών, σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς λαούς. Ο ΕΟΠΥΥ πλήρωνε τότε 71 ευρώ για μία αξονική. Η δημοσιονομική πίεση οδήγησε σε μείωση της τιμής της αξονικής τομογραφίας, αρχικά στα 60 ευρώ και στη συνέχεια κάτω από τα 30 ευρώ.

Η υποχώρηση στις τιμές οδήγησε και σε μείωση του αριθμού των εξετάσεων, προφανώς επειδή τα διαγνωστικά κέντρα δεν είχαν επαρκή κίνητρα να κάνουν πολλές εξετάσεις. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι υψηλές τιμές αφήνουν πολλά περιθώρια για αύξηση της λεγόμενης «προκλητής» ζήτησης.

   Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες «ξεφούσκωσαν» στην Ελλάδα της κρίσης. Το 2008, αναλογούσαν 321,8 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους, αναλογία που το 2012 περιορίστηκε σε 180,3 αξονικές ανά 1.000 κατοίκους.

Μέσα σε μία τετραετία, δηλαδή, μειώθηκαν οι εξετάσεις κατά περίπου 44%. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις μαγνητικές τομογραφίες, οι οποίες από 98,3 ανά 1.000 κατοίκους το 2008, περιορίστηκαν σε 67,6 το 2012 (μείωση 31,23%).

Η καθίζηση αυτή οδήγησε την Ελλάδα σε σημαντική υποχώρηση στην κατάταξη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Η εξέλιξη είναι εντυπωσιακή: Το 2008, η Ελλάδα είχε τις περισσότερες αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Είχε σχεδόν διπλάσιες αξονικές από το δεύτερο στην κατάταξη Βέλγιο (321,8 έναντι 179,3). Το 2012, η χώρα μας υποχώρησε στην τέταρτη θέση, με 180,3 εξετάσεις ανά 1.000 κατοίκους, μετά την Εσθονία (393,3), τις ΗΠΑ (256,8) και το Λουξεμβούργο (205).

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση στις μαγνητικές τομογραφίες. Το 2008, η Ελλάδα ήταν πρώτη, με 98,3 εξετάσεις ανά 1.000 κατοίκους, με δεύτερες τις ΗΠΑ (93,4). Το 2012, η χώρα μας υποχώρησε στην έκτη θέση, μετά την Τουρκία (114,3), τις ΗΠΑ (104,8), τη Γαλλία (82), την Ισλανδία (79,3) και το Λουξεμβούργο (78,8).

Τα θετικά αυτά στοιχεία συνοδεύονται, ωστόσο, από την εξής ανησυχητική επισήμανση. Παρά τη θεαματική μείωση στον αριθμό των εξετάσεων, στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των διαγνωστικών μηχανημάτων.

Το 2008 αναλογούσαν 30,8 αξονικοί τομογράφοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Το 2012, η αναλογία διαμορφώθηκε σε 34,8 αξονικούς ανά εκατομμύριο κατοίκους (αύξηση 18,78%). Αύξηση καταγράφεται και στους μαγνητικούς τομογράφους, οι οποίοι αυξήθηκαν το 2012 σε 23,4 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, από 19,7 ανά εκατομμύριο το 2008 (αύξηση 12,98%).

Σε αριθμό μηχανημάτων, η Ελλάδα ανέβηκε θέσεις. Στους μαγνητικούς που είχε το 2008 την τρίτη θέση, έφτασε το 2012 στη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία. Στους αξονικούς τομογράφους έφτασε στην πρώτη θέση, από την έκτη που κατείχε το 2008.

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
Οδηγίες προς γιατρούς από ΕΟΠΥΥ

Με εφαρμογή «θεραπευτικών πρωτοκόλλων», επιχειρούν υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ να ελέγξουν τη δαπάνη για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες. Πρόκειται για συγκεκριμένες οδηγίες προς γιατρούς να συνταγογραφούν εξέταση ανάλογα με το πρόβλημα που παρουσιάζει ο ασθενής τους.

Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρέπεμψε το προεδρείο της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), προκειμένου να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Η Ακτινολογική Εταιρεία έχει διαθέσιμα τα πρωτόκολλα τα οποία προσαρμόζονται ήδη στη συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ», εξηγεί στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Εταιρείας, καθηγητής Ακτινολογίας, Κυριάκος Στριγγάρης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει τακτική επαφή μεταξύ της Ακτινολογικής Εταιρείας και της ΗΔΙΚΑ, ώστε να προσαρμοστούν τα στοιχεία στο σύστημα το συντομότερο δυνατό. Ο κ. Στριγγάρης εκφράζει, ωστόσο, ανησυχία σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον μεγάλο αριθμό αξονικών και μαγνητικών τομογράφων που διαθέτει η χώρα μας.

Το πρόβλημα
Το πρόβλημα -σημειώνει- προκλήθηκε από την απελευθέρωση της αδειοδότησης και κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων για λειτουργία νέων μηχανημάτων, που υπήρξε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο καθηγητής εκτιμά ότι από το 2012 έχουν αυξηθεί κατά 30% οι αδειοδοτήσεις και θεωρεί ότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση και των εξετάσεων.

Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία -τονίζει- έχει προσφύγει κατά της απελευθέρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εισηγήθηκε, δε, στον υπουργό Υγείας να διαμορφωθεί ένας «Τεχνολογικός Υγειονομικός Χάρτης», στον οποίο θα αποτυπώνονται οι ανάγκες για εξοπλισμό ανά περιοχή και θα δίνονται οι σχετικές άδειες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αντιγράφω από το facebook:

ΜΟΛΙΣ ΕΛΛΑΤΩΘΗΚΕ Η ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ, ΚΟΠΗΚΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΦΘΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΑΥΡΩΝ "ΠΟΣΟΣΤΩΝ"...
εξέλειψε και η "ανάγκη" αξονικών-μαγνητικών !
Απλά μαθήματα management στον Υγειονομικό Τομέα...
Υπάρχουν, βέβαια, και πιο προχωρημένα... Πολιτική βούληση δεν υπήρξε ποτέ !
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Μαΐου 2015, 16:15:44
Απάντηση #153
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Για το 2014 ο ΕΟΠΥΥ δίνει,   116 εκατ € για τους 5.500 συμβεβλημένους Ιατρούς, 94 εκατ € για τους 2.000 συμβεβλημένους Φυσικοθεραπευτές, και 2,6 δις € για Φάρμακα....



Στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ διαβίβασε ο Κουρουμπλής.

Στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ (>90 ημέρες), από την ίδρυσή του (1.1.2012), προς τους παρόχους υγείας έχουν ως εξής (τα ποσά είναι σε εκατομμύρια):

-συμβεβλημένοι γιατροί: 28,2

-διαγνωστικά κέντρα: 122,6

-φυσικοθεραπείες: 22,5

-ΜΤΝ-ΜΧΑ: 17,2

-Φαρμακευτικές εταιρείες: 284,8

-Ιδιωτικές κλινικές: 71,4

-Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας: 16,2

-Ψυχιατρικές κλινικές: 26,4

-Φορείς Υποστήριξης Αναπηρίας: 35,7

Σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών 625 εκατομμύρια ευρώ

Στο προαναφερθέν ποσό συμπεριλαμβάνεται ποσό περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά το αναλογούν rebate & clawback Β' εξαμήνου και το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει συμψηφιστεί. Η εν λόγω μείωση θα αποτυπωθεί λογιστικά στον Οργανισμό ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των συμψηφιστικών ενταλμάτων.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι ο Οργανισμός αποπληρώνει τις δαπάνες του με «πρόχειρο λογιστικό έλεγχο» στο 90% της αιτούμενης δαπάνης. Ως εκ τούτου στο παραπάνω συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών περιλαμβάνεται και το εναπομείναν ποσό του 10% το οποίο δύναται να αποδοθεί ύστερα από την πραγματοποίηση του τελικού ελέγχου και της τελικής εκκαθάρισης. Εκτιμάται ωστόσο ότι με την ολοκλήρωση του κλινικού ελέγχου θα επέλθει εξοικονόμηση πόρων για τον Οργανισμό με άμεσο αντίκτυπο την περαιτέρω μείωση των απλήρωτων και ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Υπογραμμίζεται δε ότι η διαδικασία αποπληρωμής των παρόχων του Οργανισμού έχει βελτιωθεί σημαντικά μέσω συγκεκριμένων διαρθρωτικών μέτρων, δράσεων και πρωτοβουλιών τα οποία αποσκοπούν στην περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού (από τη δημιουργία του) προς τα δημόσια Νοσοκομεία ανέρχονται στο ποσό των 3,8 δις (31/03/2015), «ποσό το οποίο δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο από την υστέρηση απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης στον ΕΟΠΥΥ», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο έγγραφο.

Αναφορικά με τις κρίσιμες κατηγορίες εσόδων του Οργανισμού, τόσο για το 2014 όσο και το 2015, αναφέρεται ότι οι μεταβιβάσεις από Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης το 2014 ανήλθαν σε 3.461 εκατομμύρια ευρώ και το 2015 (Μάρτιος) σε 627,8 εκατομμύρια. Η κρατική επιχορήγηση το 2014 ανήλθε σε 656 εκατομμύρια και το 2015 (Μάρτιος) σε 87,4 εκατομμύρια.

Οι δεδουλευμένες (accrual) δαπάνες του Οργανισμού για τους συμβεβλημένους παρόχους του Οργανισμού για το 2014 έχουν ως εξής:

Συνολικό ποσό υποβολών έτους 2014 (συνολικό ποσό τιμολογίων)

Ιατρικές Επισκέψεις: 116.969.712

Διαγνωστικές εξετάσεις: 609.089.108

Φυσικοθεραπείες: 94.470.692

ΜΤΝ-ΜΧΑ: 134.577.652

Ιδιωτικές κλινικές: 358.042.456

Κέντρο Αποκατάστασης & Αποθεραπείας: 96.947.325

Ψυχιατρική Κλινική: 78.171.105

Προμηθευτές Αναπηρίας: 65.334.778

Ασφαλισμένοι: 479.055.355

Δημόσια Νοσοκομεία: 575.569.387

Φαρμακευτική Δαπάνη: 2.673.932.592

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά περί της οικονομικής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Μαΐου 2015, 22:13:29 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Μαΐου 2015, 09:39:54
Απάντηση #154
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Για το 2014 ο ΕΟΠΥΥ δίνει,   116 εκατ € για τους 5.500 συμβεβλημένους Ιατρούς, 94 εκατ € για τους 2.000 συμβεβλημένους Φυσικοθεραπευτές, και 2,6 δις € για Φάρμακα....

Οι δεδουλευμένες (accrual) δαπάνες του Οργανισμού για τους συμβεβλημένους παρόχους του Οργανισμού για το 2014 έχουν ως εξής:

Συνολικό ποσό υποβολών έτους 2014 (συνολικό ποσό τιμολογίων)

Ιατρικές Επισκέψεις: 116.969.712
Φυσικοθεραπείες: 94.470.692

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το γεγονός ότι οι φυσικοθεραπείες αποτελούν το 80% της δαπάνης των ιατρ. επισκέψεων  >:( ΔΕΝ φαίνεται να απασχολεί κανέναν αρμόδιο -λέμε τώρα- του ΕΟΠΥΥ. Εκείνος ο νέος πρόεδρος τι να γίνεται άραγε ? Ο Κοντός είναι υπό παραίτηση και δεν ασχολείται πια ,όπως γίνεται ολοένα και πιο φανερό.

26 Μαΐου 2015, 22:03:55
Απάντηση #155
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αντιγράφω για να υπάρχει και στην ενότητα "Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς" ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που ανάρτησε σε άλλο σημείο του φόρου ο Denominator:


Κάπνισμα: Βαρύ το οικονομικό και υγειονομικό τίμημα που πληρώνει η Ελλάδα - Αναγκαία η αντικαπνιστική πολιτική

Το κάπνισμα εκτός από τις τεκμηριωμένες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, προκαλεί και σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις στα συστήματα υγείας. Το άμεσο και έμμεσο κόστος στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό κατά πολύ υψηλότερο απ' αυτό που αντιστοιχεί για παθήσεις, όπως η νοσογόνος παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Στην χώρα μας το 51,2% των ανδρών και το 25,7% των γυναικών παραμένουν καπνιστές.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31/5), ο πρόεδρος της, Πνευμονολόγος, συντονιστής διευθυντής στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», Μιχάλης Τουμπής, επεσήμανε ότι, «το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες επιβάρυνσης του φορτίου νοσηρότητας, διεθνώς. Με βάση στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 12% των θανάτων των ενηλίκων άνω των 30 ετών συνδέεται με το κάπνισμα, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με το κάπνισμα στο σύνολό τους υπερβαίνουν τα 6 εκατομμύρια, ετησίως. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το κάπνισμα οδήγησε σε περίπου 100 εκατομμύρια θανάτους, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΟΥ, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να εκτοξευτεί σε 1 δισεκατομμύριο θανάτους για τον 21ο αιώνα, εάν η υφιστάμενη τάση συνεχιστεί. Το κάπνισμα ευθύνεται για περίπου 90% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ 15 τύποι καρκίνου έχουν συνδεθεί άμεσα με το κάπνισμα (μεταξύ αυτών ο καρκίνος του οισοφάγου, στόματος, παγκρέατος και πνεύμονα)».

Αντιστοίχως, στην Ελλάδα, περίπου 18,1% των θανάτων σε ενήλικες άνω των 35 ετών που καταγράφονται, ετησίως, αποδίδονται στο κάπνισμα, ενώ συνολικά 19.094 άτομα πεθαίνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα κάθε χρόνο.

Σε ότι αφορά δε τα άτομα με ιστορικό οξέος στεφανιαίου επεισοδίου, όταν εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα έχουν κατά 61% αυξημένο κίνδυνο για επαναλαμβανόμενο καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των 30 πρώτων ημερών μετά τη νοσηλεία, σε σχέση με αυτούς που δεν εκτίθενται. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις χώρες που εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος σε 1,5 χρόνο, καταγράφηκε μείωση των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου από 10,3% έως 45%. Επίσης, στην Αγγλία μετά από 3 χρόνια εφαρμογής του νόμου οι εισαγωγές για σοβαρές παροξύνσεις άσθματος μειωθήκαν κατά 4,9%.

Στην Ελλάδα, σε παθητικό κάπνισμα εκτίθενται το 52,3% των ενηλίκων στους χώρους εργασίας, το 72,2% στα εστιατόρια, το 65,7% στο σπίτι και το 90% των νέων επίσης στο σπίτι.

Σύμφωνα με τον Κώστα Αθανασάκη, Οικονομολόγο Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), «το κάπνισμα επιβαρύνει με σοβαρό κόστος τα συστήματα υγείας αλλά και την κοινωνία εν γένει. Στις ΗΠΑ, το κόστος του καπνίσματος υπερβαίνει τα 289 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 133 δισ. αντιστοιχούν σε άμεσο ιατρικό κόστος, ενώ τα υπόλοιπα σχετίζονται με την απώλεια παραγωγικότητας. Στην ΕΕ οι δαπάνες που σχετίζονται με το κάπνισμα ανέρχονται στο 1-1,5% του ΑΕΠ των χωρών. Στην Ελλάδα, η δαπάνη υγείας για σχετιζόμενες με το κάπνισμα παθήσεις αναλογεί στο 14% της συνολικής δαπάνης υγείας, φτάνοντας περίπου στα 3,4 δισ. ευρώ, ετησίως. Η δαπάνη αυτή αντιστοιχεί στο 14,4% των συνολικών δαπανών υγείας, ποσό κατά πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο για παθήσεις, όπως η νοσογόνος παχυσαρκία (€1,2 δισ. ετησίως), ο διαβήτης (€2,3 δισ. ετησίως)». (πολύ ενδιαφέροντα νούμερα που έψαχνα καιρό να τα βρώ. Έτσι έμμεσα υπολογίζω ότι η συνολική δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα φτάνει τα 23,6 δις. Τί ακριβώς όμως περιλαμβάνει αυτή η συνολική δαπάνη Υγείας;)

Αύξηση της τιμής των προϊόντων καπνού προτείνουν οι ειδικοί

Υπό το φως των δεδομένων της νοσηρότητας αλλά και της «οικονομικής αιμορραγίας» που βιώνει το κράτος, οι ειδικοί προτείνουν μεταξύ άλλων μέτρων, την αύξηση της τιμής των προϊόντων καπνού, στο ευρύτερο πλαίσιο για τη μείωση του καπνίσματος.

Μελέτη του ΙΟΒΕ σχετική με τα έσοδα της φορολόγησης στην Ελλάδα, έδειξε ότι το σύνολο των φορολογικών εισπράξεων από προϊόντα καπνού κυμάνθηκε στα 3,2 - 3,8 δισ. ευρώ, ετησίως την περίοδο 2011-2013. (άρα όσα παίρνουμε από τους φόρους για τον καπνό τόσο περίπου ξοδεύουμε. Τα έσοδα από τον φόρο στον καπνό το 2012 ήταν γύρω στα 3,8 δις, δείτε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) μόνο που δεν καταλήγουν στον τομέα της Υγείας όπως θα έπρεπε. Μια αύξηση κατά 12,5% στην τρέχουσα τιμή των προϊόντων καπνού, θα έδινε επιπλέον έσοδα περί τα 455 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξάνονταν σε 1,1 δισ. ευρώ, αν καταπολεμάτο το λαθρεμπόριο στα προϊόντα καπνού.

Επιπλέον, μία αύξηση της τάξης των 2 ευρώ στην τιμή του πακέτου στην Ελλάδα, θα είχε ως αποτέλεσμα 460.000 λιγότερους καπνιστές, 150.000 λιγότερους νέους, που θα ξεκινούσαν το κάπνισμα, και 235.000 αποφευχθέντες πρόωρους θανάτους σχετιζόμενους με το κάπνισμα σε βάθος χρόνου.

Περαιτέρω, η αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, παράλληλα με τις προληπτικές παρεμβάσεις στα σχολεία, μπορεί να ενισχυθεί από την καλύτερη ενημέρωση του κοινού για τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργούν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Στοιχεία από πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Πνευμολογικής Εταιρείας, έδειξαν ότι οι καπνιστές δε γνωρίζουν τι είναι τα ιατρεία διακοπής και πώς μπορούν να τα προσεγγίσουν. Συγκεκριμένα μόνο το 20% όσων θέλουν να διακόψουν μπορεί να κάνει μια οργανωμένη προσπάθεια, η οποία όμως συχνά δε γίνεται με επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους, αλλά με ηλεκτρονικό τσιγάρο, βελονισμό, ύπνωση, τσίχλες κ.λπ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος να εμφανίζουν πτώση στην αναγνωρισιμότητα τους, η οποία στηρίζεται στη συζήτηση από στόμα σε στόμα.  Επιπλέον, επικρατούν λάθος αντιλήψεις για το κόστος της θεραπείας, τη διάρκεια της αλλά και την πλήρη άγνοια, πολλές φορές, για την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών επιλογών.

Αξίζει, πάντως να σημειωθεί ότι, τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος στην Ελλάδα, έχουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην Ευρώπη.

Τέλος, οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη αποζημίωσης του κόστους των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ως γνωστόν, αν και κατά καιρούς έχουν γίνει σχετικές εξαγγελίες από το πουργείο Υγείας, σήμερα τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος δεν αποζημιώνονται, αν και χορηγούνται μόνο για 2-3 μήνες.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες φαρμάκων πρώτης γραμμής: τα φάρμακα υποκατάστασης της νικοτίνης, η βουπροπιόνη, και η βαρενικλίνη. Η βαρενικλίνη αποτελεί το πιο αποτελεσματικό από τα τρία και δεν έχει καμιά αντένδειξη σε συγχορήγηση με άλλα φάρμακα, ενώ έχει δειχθεί ότι αποτελεί μια οικονομικά αποδοτική λύση από πλευράς κόστους-αποτελέσματος.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με φαρμακο-οικονομική μελέτη που ανακοινώθηκε στο συνέδριο της ΕΣΔΥ το 2014, η αποζημίωση ενός πλήρους κύκλου θεραπείας τριών μηνών με βαρενικλίνη (6 πακέτα σκευάσματος) θα κόστιζε 215 ευρώ, ανά άτομο. Η αποζημίωση για διακοπή καπνίσματος με βαρενικλίνη για 10.595 άτομα που προτίθενται να κόψουν το κάπνισμα (με βάση στοιχεία ιστορικών πωλήσεων, την περίοδο 2008-2010) θα κόστιζε σήμερα 2,3 εκατομμύρια ευρώ στο κράτος. Αυτό θα οδηγούσε στην επιτυχή διακοπή καπνίσματος 2.585 ασθενών, στην αποφυγή νοσηλειών και εξοικονόμηση δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η φαρμακευτική αγωγή με βαρενικλίνη ως μέρος ενός οργανωμένου προγράμματος διακοπής του καπνίσματος αποζημιώνεται από το Σύστημα Υγείας ή ασφαλιστικούς φορείς στην Αγγλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Ελβετία, Καναδά, και Αυστραλία.

Μαίρη Μπιμπή

Πηγή: health.in.gr (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Ιουνίου 2015, 00:21:51 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Μαΐου 2015, 08:42:47
Απάντηση #156
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Παλιό άρθρο, που όμως αναλύει καλά τα της συνολικής δαπάνης Υγείας και τα συστατικά της στοιχεία:

31/03/2014 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

ΕΛΣΤΑΤ : σοβαρή υποχώρηση στις δαπάνες υγείας.

Σοβαρά και κρίσιμα είναι τα στοιχεία που καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία αναφορικά με τις δαπάνες υγείας, οι οποίες εμφανίζουν σημαντική υποχώρηση το διάστημα 2009-2012.
Αποτέλεσμα της υποχώρησης αυτής, είναι για ακόμη μία φορά να ζημιώνονται οι πολίτες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, αναγκάζονται να διακόπτουν τις θεραπείες τους, εξαιτίας της πολύ ψηλής συμμετοχής στα φάρμακα, ενώ και τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν. Το μεγάλο βάρος για ακόμη μία φορά το σηκώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή οι ασφαλισμένοι.

Όπως βλέπουμε και στον Πίνακα η Συνολική Τρέχουσα Δαπάνη Υγείας (ΣΤΔΥ) μειώθηκε σε 17,708 δισ. ευρώ το 2012 από 23,186 δισ. ευρώ το 2009 ή 23,6%. Ομως στο ίδιο διάστημα η Συνολική Δημόσια Τρέχουσα Δαπάνη (ΣΔΤΔ) μειώθηκε κατά 25,3% (από 16,106 δισ. ευρώ το 2009 σε 12,033 δίσ. ευρώ το 2012). Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται και στην ποσοστιαία συμμετοχή της ΣΔΤΔ στη ΣΤΔΤ, που μειώθηκε από 69,5% το 2009 σε 68% το 2012. Στη ΣΔΤΔ περιλαμβάνονται τα κονδύλια γενικής κυβέρνησης (δηλαδή του κρατικού προϋπολογισμού) και των ασφαλιστικών ταμείων (και του διαδόχου τους ΕΟΠΥΥ). Από τα στοιχεία του Πίνακα προκύπτει ότι στη ΣΔΤΔ το μεγάλο βάρος το σηκώνουν τα ταμεία.

Με βάση τα στοιχεία του Πίνακα η κάλυψη της ΣΔΤΔ είχε την παρακάτω εξέλιξη: 2009 61,1%, 2010 60,5%, 2011 58,8% και 2012 57,8%. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία για τις δημόσιες δαπάνες της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, όπως φάρμακα, οπτικά, ορθοπεδικά είδη κλπ: Από 7,12 δισ. ευρώ το 2009 μειώθηκαν σε 4,815 δισ. ευρώ για το 2012. Δηλαδή μειώθηκαν κατά 32,4%. Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι πληρωμές των ιδιωτών προς τα νοσοκομεία (δημόσια και ιδιωτικά) αυξήθηκαν από 1,166 δισ. ευρώ το 2009 σε 1,387 δισ. ευρώ το 2012 ή 16%. Σοβαρή μείωση εμφανίζει και η Συνολική Ιδιωτική Τρέχουσα Δαπάνη (ΣΙΤΔ), που περιλαμβάνει τις άμεσες πληρωμές των νοικοκυριών και τις δαπάνες της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας. Και ενώ οι δαπάνες της ιδιωτικής ασφάλισης παρουσίασαν αύξηση κατά 2,2% την περίοδο 2009-2012, οι άμεσες πληρωμές των νοικοκυριών -την ίδια περίοδο- μειώθηκαν κατά 22,7%, στοιχείο που πιστοποιεί ότι οι λαϊκές οικογένειες ξόδεψαν «ό,τι είχαν στην άκρη για την ώρα της ανάγκης».

Στη γραμμή Λοιπές Δαπάνες (5) περιλαμβάνονται τα κονδύλια για τις ΜΚΟ, την Εκκλησία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίες μετά την πτώση του 2010 παρουσιάζουν και πάλι άνοδο. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ΣΤΔΥ ως ποσοστό του ΑΕΠ είχε την παρακάτω εξέλιξη (Στις παρενθέσεις το ΑΕΠ σε δισ. ευρώ): 2009 10,03% (236) , 2010 9,34% (224), 2011 9,67% (209) και 2012 9,16% (195).




Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Μαΐου 2015, 16:08:07 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Μαΐου 2015, 00:50:03
Απάντηση #157
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Παλιό άρθρο με κάποιες ενδιαφέρουσες όμως πληροφορίες:

09/05/2013 ΗΜΕΡΗΣΙΑ.
Της Ελένης Πετροπούλου.


ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2009 - 2011
Η συνολική Δαπάνη Υγείας μειώθηκε κατά 4,4 δισ. ευρώ.

Από μηχανή «ανάπτυξης» η Υγεία έχει μετατραπεί σε εργαλείο δημοσιονομικής εξυγίανσης με τις δαπάνες διαρκώς να συρρικνώνονται: Την τριετία 2009 - 2011, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 22,6 δισ. ευρώ (ή 9,8%), ενώ η Συνολική Δαπάνη Υγείας μειώθηκε κατά 4,4 δισ. ευρώ (ή 18,9%)!
Την ίδια στιγμή, τα νοικοκυριά πληρώνουν από την τσέπη τους την εξωνοσοκομειακή φροντίδα, που ανέρχεται σε 5 - 6 δισ. ευρώ. Από αυτά, η Κοινωνική Ασφάλιση, παρά την παρουσία του ΙΚΑ με τις δομές του, «σηκώνει» μόλις το 25% του συνολικού βάρους. Το μεγάλο μέρος της δαπάνης των νοικοκυριών είναι προς οδοντιατρεία, στα οποία κατευθύνονται περίπου 1,5 - 2 δισ. ευρώ ετησίως. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από το Σύστημα Λογαριασμών Υγείας (ΣΛΥ) το οποίο αποτυπώνει και αναλύει τη δαπάνη υγείας στην Ελλάδα, και παρουσίασε πρόσφατα ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος. Πιο αναλυτικά:



1. Η Εξέλιξη της Δαπάνης Υγείας σε Σύγκριση με το ΑΕΠ (2003-2011)

Την περίοδο 2005 - 2009, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 38,1 δισ. ευρώ, τα 7,2 δισ. ευρώ (ή το 18,9%), ήταν η αύξηση στη δαπάνη υγείας. Από αυτά, τα 6,8 δισ. ευρώ ήταν η αύξηση στη δημόσια δαπάνη υγείας, δηλαδή 17,8% της συνολικής αύξησης του ΑΕΠ. Είναι ενδιαφέρον ότι, ως προς το ΑΕΠ, το 2011 γυρίσαμε 5 χρόνια πίσω στο 2006. Η δαπάνη υγείας (τόσο η συνολική, όσο και η δημόσια) αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από ότι το ΑΕΠ.
Στο χρονικό διάστημα 2005 και 2009 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 19,7%, ενώ η Συνολική Δαπάνη Υγείας κατά 45% και η Δημόσια Δαπάνη Υγείας κατά 73%. Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν άλλος τομέας έχει δείξει παρόμοια συμπεριφορά.
Στο διάστημα 2009 - 2011, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 22,6 δισ. ευρώ (ή 9,8%), ενώ η Συνολική Δαπάνη Υγείας ΣΔΥ μειώθηκε κατά 4,4 δισ. ευρώ (ή 18,9%).
Έτσι, από μηχανή «ανάπτυξης», η υγεία μεταβλήθηκε σε εργαλείο δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αν η προηγούμενη διόγκωση οφείλονταν σε σπατάλη και διαφθορά, αυτή είναι καλή εξέλιξη. (σε σπατάλη και διαφθορά οφειλόταν). Αν όμως η μείωση της δαπάνης είναι «άρνηση υπηρεσίας» λόγω υποχρηματοδότησης, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αρνητικά για το επίπεδο της υγείας του ελληνικού λαού.

2. Η Εξέλιξη της Δαπάνης κατά Κατηγορία Υπηρεσιών Υγείας

Οι δύο κύριες κατηγορίες της δαπάνης υγείας είναι η ενδονοσοκομειακή και η φαρμακευτική με την πρώτη να υπερέχει σταθερά και με αυξητική τάση.
Μεταξύ του 2005 και του 2009, η διαφορά της ενδονοσοκομειακής δαπάνης από τη φαρμακευτική αυξήθηκε από 1 δισ. ευρώ σε περίπου 2 δισ. ευρώ, λόγω και της αύξησης ορισμένων ιατρικών μισθολογίων και κάποιων λειτουργικών δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία.
Αντίθετα, η εξωνοσοκομειακή φροντίδα (στην οποία περικλείεται και η διαγνωστική ? εργαστηριακή) δείχνει σαφή υποχώρηση. Ενώ το 2005 υπερέχει σε σχέση με τη νοσοκομειακή κατά 600 εκατ. ευρώ, το 2009 υστερεί κατά 2 δισ. ευρώ.

3. Η κατανομή της Δημόσιας δαπάνης κατά είδος υπηρεσιών (ευρώ και % ΑΕΠ)

Μεταξύ 2005 και 2009, η δημόσια ενδονοσοκομειακή δαπάνη αυξήθηκε κατά 79% από 3,9 δισ. ευρώ σε 7 δισ. ευρώ, σε μόλις τέσσερα χρόνια.
Μεταξύ 2008 και 2009, η δημόσια ενδονοσοκομειακή δαπάνη αυξήθηκε κατά 900 εκατ. ευρώ. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, αντίστοιχα αυξήθηκε από 3,6 δισ. ευρώ το 2006 σε 5,2 δισ. ευρώ το 2009, δηλαδή κατά 44%, προσθέτοντας 400 - 600 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η πτώση και των δύο μεγεθών μετά το 2009 είναι εμφανής, ενώ προβληματίζει η πτώση της εξωνοσοκομειακής δαπάνης, κατά 500 εκατ. ευρώ από το 2009 έως το 2011.
Επίσης, σταθερά ανοδική είναι η πορεία της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 0,2% του ΑΕΠ κάθε έτος από το 2005 έως το 2009. Μετά το 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,2% του ΑΕΠ, ενώ εντονότερη ήταν η μείωση και της δημόσιας ενδονοσοκομειακής κατά 0,5% του ΑΕΠ από το 2009 έως το 2011, ως αποτέλεσμα των δραστικών περικοπών που επιβλήθηκαν από την τρόικα και στις δύο κατηγορίες δαπάνης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Μαΐου 2015, 00:57:20 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Μαΐου 2015, 23:44:14
Απάντηση #158
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
26/05/2015
Περίληψη της εισήγησης του ομότιμου Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στην ΕΣΔΥ, κ. Γιάννη Κυριόπουλου στο συνέδριο Shaping the Future of Healthcare in Greece που έγινε στην Αθήνα.

Γιάννης Κυριόπουλος
Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας,  ΕΣΔΥ.

Στην ευκαιρία που φέρνει ο ερχομός μίας Κυβέρνησης με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό, για περισσυλογή, αξιολόγηση του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά και προσέγγιση της υγειονομικής μεταρρύθμισης μέσα από μία άλλη οπτική αναφέρθηκε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο ομότιμος Καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ( ΕΣΔΥ ), Γιάννης Κυριόπουλος. Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα αποτελέσματα των στόχων που ετέθησαν στην προσπάθεια να παραχθούν οι ίδιες ποσότητες υηπηρεσιών υγείας και να υπάρξει καθολική κάλυψη του πληθυσμού εν μέσω δημοσιονομικών δυσκολιών. Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως  βρισκόμαστε μπροστά σε ένα <<ιστορικό αρνητικό ανασφαλίστων>>, με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ να αναφέρουν πως το 21% των Ελλήνων είναι ανασφάλιστοι. Παράλληλα χαρακτήρισε ως <<ασυγχώρητη>> την απόκκλιση που κατεγράφη σε ότι οφορά τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ενώ αρχικά είχε διαπιστωθεί πως χρειαζόταν τουλάχιστον 7,9 δις για να λειτουργήσει, τελικά έλαβε χρηματοδότηση 35% χαμηλότερη από την προβλεπόμενη (5,3 δις €). Την ίδια ώρα, σε <<φιάσκο>> εξελίχθηκε, όπως είπε ο κ. Κυριόπουλος και η σκέψη να ελλατωθεί το νοσοκομειακό δίκτυο, κάνοντας υποκατάσταση υπηρεσιών προς την ΠΦΥ, αφού στην πράξη κατεγράφη αύξηση 28% των εισαγωγών στα νοσοκομεία, όχι λόγω αύξησης της νοσηρότητας, αλλά εξαιτίας της κατά 50% κατάρρευσης της ΠΦΥ. Ο ίδιος πάντως, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επεσήμανε πως <<δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να έχουμε τα 24 δις ευρώ του 2009>>, ωστόσο είναι άμεση ανάγκη να βρεθούν ακόμη 1 με 1,5 δις ευρώ για να ισορροπήσει το σύστημά μας. Τα χρήματα αυτά, όπως είπε, πρέπει να τα βρούμε από εναλλακτικές πηγές, όπως είναι η συμμετοχή στο κόστος, ανάλογα με το εισόδημα και την ανάγκη.
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Μαΐου 2015, 23:46:19 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Ιουνίου 2015, 22:52:53
Απάντηση #159
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
10/06/2015
του Βασίλη Βενιζέλου.

Δημήτρης Βαρνάβας: Ο κ. Λουράντος "ξεχνά" πολλά για τα ΜΥΣΥΦΑ...


Ορισμένες πολύ "σκληρές" όσο και "πικρές" αλήθειες σχετικά με τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα (και μη αποζημιούμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία) φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) υπενθυμίζει την Τετάρτη 10 Ιουνίου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δημήτρης Βαρνάβας στον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κώστα Λουράντο.
 
Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Βαρνάβας αναφέρει τα εξής σε ανάρτησή του στο ygeianet.gr:
 
"Απεργούν οι φαρμακοποιοί της χώρας, ζητώντας να παραμείνει στα φαρμακεία η διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ και να μην μεταφερθεί στα supermarkets.
Σωστό το αίτημα. Δυστυχώς, το πρώτο- ίσως και το μόνο- επιχείρημα των φαρμακοποιών είναι ο τζίρος των 800 εκατ. ευρώ που αναλογεί στα ΜΥΣΥΦΑ.
Ο κ. Λουράντος, τις τελευταίες μέρες υβρίζει χυδαία τον πρωθυπουργό και προστρέχει στις αγκάλες του κ. Βορίδη. Παραλείπει όμως να ενημερώσει την κοινωνία ποιος και πότε διόγκωσε τον τζίρο των ΜΥΣΥΦΑ.
Παραλείπει να ενημερώσει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση αφαίρεσε μέσα σε έξι μήνες 500 φαρμακευτικά σκευάσματα από τα υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα και αποζημιούμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία, μετακυλώντας το κόστος στους ασθενείς. Μάλιστα τα περισσότερα των ΜΥΣΥΦΑ είναι απολύτως αναγκαία για τους ασφαλισμένους και συχνά συνταγογραφούμενα από τους γιατρούς.
Μέσα λίγους μήνες λοιπόν η λίστα των μη αποζημιουμένων από τα ασφαλιστικά ταμεία φαρμάκων διογκώθηκε από τα 800 φαρμακευτικά σκευάσματα σε 1.300, πράγμα που οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αποσιωπούν.
Αίτημα λοιπόν της κοινωνίας είναι να καταργηθεί οριστικά η κατηγορία φαρμάκων που αποκαλούνται ΜΥΣΥΦΑ. Οι πολίτες ελάχιστα ενδιαφέρονται για τον τζίρο και τα κέρδη των φαρμακείων. Ενδιαφέρονται όμως τα μέγιστα για την εκτίναξη της συμμετοχής των ασθενών στην αγορά φαρμάκων από το 10 στο 30% μέσα σε λίγα χρόνια".

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Ιουνίου 2015, 06:17:41
Απάντηση #160
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή,  14/06/2015
της Πέννυς Μπουλούτζα.

Πόλεμος διαρκείας για την απελευθέρωση της αγοράς των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ φαρμακοποιών, υπουργείου Υγείας και δανειστών, με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις από το «μέτωπο», να φέρνουν όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο τα συγκεκριμένα σκευάσματα να φτάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η απελευθέρωση των καναλιών διανομής των ΜΥΣΥΦΑ περιλαμβάνεται μάλιστα στην ελληνική πρόταση προς τους δανειστές, ωστόσο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Υγείας η ελληνική πλευρά ψάχνει «πατήματα», προκειμένου είτε να καθυστερήσει αυτή την εξέλιξη είτε να περιορισθεί η λίστα των προϊόντων που θα πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ.

«Πιστεύω ότι δεν θα προκύψει όφελος για την αγορά και τον ανταγωνισμό, από την πώληση των ΜΥΣΥΦΑ και από τα σούπερ μάρκετ» δηλώνει στην «Κ» ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, επικαλούμενος έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που εκφράζει τις ίδιες επιφυλάξεις και την οποία προτίθεται να χρησιμοποιήσει η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Στην ερώτηση για ποιο λόγο προτάθηκε από την ίδια την κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα μετά από τέσσερις μήνες πιέσεων κατέθεσε πρόταση λαμβάνοντας υπόψη ό,τι είχε συζητηθεί στο παρελθόν». Ο κ. Κουρουμπλής αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση να κλείσει χωρίς να απελευθερωθεί η πώληση των ΜΥΣΥΦΑ, σημειώνει ωστόσο ότι σε περίπτωση που τελικά επιβληθεί το μέτρο αυτό, θα αναζητήσει δικλίδες ασφαλείας για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι φαρμακοποιοί, που υποστηρίζουν ότι η απελευθέρωση των καναλιών διανομής των ΜΥΣΥΦΑ σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της τιμής τους από 1/1/2016, θα επιβαρύνει τον πολίτη, αναμένουν με αγωνία την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Ο κλάδος άλλωστε, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης των τελευταίων ετών με τις μειώσεις των τιμών φαρμάκων έχει υποστεί «πλήγματα». Είναι ενδεικτικό ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2014 λειτουργούσαν 9.880 φαρμακεία σε όλη τη χώρα, έναντι 12.000 πριν από τέσσερα χρόνια.

Τζίρος 250 εκατ. ευρώ

Επιπλέον, τα ΜΥΣΥΦΑ προσφέρουν στα φαρμακεία άμεση ρευστότητα: ένα στα τέσσερα προϊόντα που πωλούνται πλέον από τα φαρμακεία είναι ΜΥΣΥΦΑ, ενώ ο ετήσιος τζίρος στην Ελλάδα από αυτά τα φάρμακα εκτιμάται στα 230-250 εκατ. ευρώ. ( τελικά πόσο είναι ο ετήσιος τζίρος των ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα; 230 ή 800 εκατ/έτος όπως γράφει Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος; ) Η λίστα των ΜΥΣΥΦΑ έχει διευρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, από περίπου 150 κωδικούς που ήταν το 2007-2008 εκτοξεύθηκαν σε 1.300 σήμερα. Η τάση ολοένα περισσότερα φάρμακα να χαρακτηρίζονται ΜΥΣΥΦΑ είναι διεθνής για λόγους μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, σχεδόν ένας στους δύο πολίτες (52%) που επισκέπτεται το φαρμακείο αγοράζει ΜΥΣΥΦΑ. Το 93% αγοράζει αναλγητικά και αντιπυρετικά, το 62% φάρμακα παθήσεως ρινός, το 59% αναλγητικά gel-αλοιφές, και ακολουθούν τα φάρμακα παθήσεως στοματοφάρυγγα (58%), φάρμακα τοπικών λοιμώξεων-δερματολογικά (39%) και πεπτικού συστήματος (58%).

Πάντως, από την τελική συμφωνία με τους δανειστές θα προσδιοριστεί το περιεχόμενο και ο χρόνος κατάθεσης στη Βουλή σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας με το οποίο θα ρυθμιστεί και το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων. «Το ωράριο δεν θα είναι όπως είναι σήμερα, αλλά ούτε θα επιστρέψουμε και στο προηγούμενο καθεστώς» διευκρινίζει ο κ. Κουρουμπλής, σημειώνοντας ότι η κατεύθυνση είναι να βρεθεί μία «χρυσή τομή» ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες, αλλά και να μπορούν να «σταθούν» τα φαρμακεία της γειτονιάς. Από το «αυστηρό» ωράριο που ίσχυε έως και το φθινόπωρο του 2011, τώρα ισχύει ελεύθερο ωράριο, όπου ο καθένας μπορεί να ανοίγει όποτε θέλει, και στο οποίο αντιδρούν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι. Η λογική ορίζει ότι εάν τελικά επιτραπεί η πώληση των ΜΥΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί θα θέλουν να μένουν τα φαρμακεία ανοικτά τα απογεύματα και το Σάββατο για να καλύψουν την αγορά.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

(η εναλλακτική ένα σκεύασμα να είναι ΜΥΣΥΦΑ και ΣΥΦΑ ταυτόχρονα ούτε μας περνά από το μυαλό εδώ στην Ελλάδα).
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Ιουνίου 2015, 06:23:13 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Ιουνίου 2015, 08:57:58
Απάντηση #161
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

(η εναλλακτική ένα σκεύασμα να είναι ΜΥΣΥΦΑ και ΣΥΦΑ ταυτόχρονα ούτε μας περνά από το μυαλό εδώ στην Ελλάδα).

Νομίζω ότι είναι το κλειδί για τη λύση: Ότι μπορεί να χαρακτηριστεί ταυτόχρονα ΜΥΣΥΦΑ και ΣΥΦΑ να μείνει στα φαρμακεία και να πάψει να επιβαρύνει τον ασθενή εφόσον συνταγογραφείται από γιατρό.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

8 Ιουλίου 2015, 21:31:13
Απάντηση #162
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
08/07/2015

Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο μεγάλος ασφαλιστικός Οργανισμός του Δημοσίου που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 σε τότε άρθρο μου με τίτλο «ΕΟΠΥΥ, Παρελθόν, Παρόν, υπάρχει Μέλλον; » είχα αναφέρει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο νεοσύστατος τότε Οργανισμός και είχα προβλέψει το δυσοίωνο μέλλον του. Όπως τώρα αποδεικνύεται ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια, που παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων σε αυτόν, η επιβίωση του καθίσταται λίαν δυσχερής. Και φυσικά πώς να μην συμβεί η κατάρρευση του όταν η χρηματοδότηση του από το κράτος που θα έπρεπε να είναι πάνω από το 1% του ΑΕΠ, ορίστηκε στο 0,6% και τώρα για το 2015 είναι στα 46.000.000 euro τον μήνα δηλαδή 0,3% του ΑΕΠ.

Στην παρούσα κατάσταση και σύμφωνα με εκτιμήσεις ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες προς τους παρόχους Υγείας χρειάζεται άμεσα 200.000.000. Την ίδια στιγμή από τον κρατικό προϋπολογισμό για το πρώτο πεντάμηνο δεν έχουν δοθεί 40.000.000 και φυσικά η δόση του τρέχοντος μηνός που σημαίνει ότι δεν έχει πάρει 86.000.000, από τα δε ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν δοθεί από την αρχή του έτους 700.000.000 λεφτά που μάλλον δόθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία για να καλύψουν άλλες ανάγκες ενώ έπρεπε να αποδοθούν στον ΕΟΠΥΥ για τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Σε συνδυασμό με την οικονομική ασφυξία των τελευταίων ημερών όπου κανείς δεν πληρώνει τίποτα και φυσικά οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ) δεν καταβάλουν την εισφορά των ασφαλισμένων τους στον ΕΟΠΥΥ αφού δεν εισπράττουν, καθίσταται πασιφανές ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι στα όρια του ΚΡΑΧ. Αν σύντομα δεν γίνει κάτι ο ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έστω και με καθυστέρηση όπως έτσι και αλλιώς γινότανε μέχρι σήμερα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει το 10% επισκέψεων και πράξεων από το 1/1/2012 έως και σήμερα, έχει κάνει Clawback 4 μήνες το 2013 και 5 μήνες από το 2014. Φυσικά υπάρχουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2011 και πριν, αλλά και του 2012 των ταμείων που μπήκαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012. Οι Ιατροί, τα Εργαστήρια και τα Πολυιατρεία έχουν πληρωθεί για τις δαπάνες του 2015 τους 2 πρώτους μήνες και μέσα στους πρώτους 7 μήνες του 2015 έχουν πληρωθεί 3 φορές και μάλιστα προκαταβολή το 90% (οι 3 αυτές πληρωμές αντιστοιχούν σε δαπάνες του Οκτωβρίου του 2014, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2015). Με όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω καθίσταται προφανές ότι δεν υπάρχει πιθανότητα πληρωμής το επόμενο διάστημα, που αυτό σημαίνει πλήρη κατάρρευση των Ιδιωτικών Εργαστηρίων και Πολυιατρείων και φυσικά όλοι αναρωτιούνται. Τι κάνουμε, ποιο είναι το μέλλον, ποια η σχέση μας με τον ΕΟΠΥΥ; Δυστυχώς η απάντηση δεν είναι εύκολη. Οι Ιατροί με αίσθημα ευθύνης από την αρχή της κρίσης έχουμε μετατρέψει τα Ιατρεία μας σε Ιατρεία Κοινωνικής Αποστολής όπου εξυπηρετούνται όλοι οι ασφαλισμένοι και εμείς πληρωνόμαστε όποτε μπορεί ο ΕΟΠΥΥ αφού εφαρμοστεί το clawback και rebate που ελαττώνει τις αμοιβές μας κατά 50%, αμοιβές που υφίστανται ίδιες από 20 ετίας. Η εύκολη λύση λοιπόν είναι να διακόψουμε την συνεργασία μας με τον ΕΟΠΥΥ αφού δεν μας πληρώνει σωστά και αυτό θα επιδεινωθεί. Από την άλλη όμως οι ασθενείς με τους οποίους πολλοί από εμάς έχουν προσωπική σχέση τι κάνουν; Ο Ιατρός και το Εργαστήριο πως επιβιώνει αφού πρέπει να πληρώνει μισθοδοσία, αναλώσιμα και εν γένει κόστος λειτουργίας χωρίς να πληρώνεται; Αγαπητοί συνάδελφοι η απόφαση είναι στον καθένα από εμάς με το χέρι στην καρδιά, στον όρκο μας αλλά παράλληλα και στην επιβίωση μας ως επαγγελματίες αλλά και οικογενειάρχες που πρέπει να ζήσουν τις οικογένειες τους. Τώρα είναι πλέον επίκαιρη η πρόταση για συλλογικές συμβάσεις μέσω των Ιατρικών συλλόγων υπό την αιγίδα του ΠΙΣ έτσι ώστε να υπάρχει μία ενιαία αντιμετώπιση των διαφόρων καταστάσεων που προκύπτουν. Μέχρι τότε ας βοηθήσουμε όπου μπορούμε αλλά και οι ασθενείς ας μας καταλάβουν ότι και εμείς πρέπει να επιβιώσουμε και για το δικό τους συμφέρον.

Φ.Ν Πατσουράκος

Καρδιολόγος – Αρχίατρος ε.α

Πρόεδρος ΠΟΣΚΕ- ΕΕΚΕ

Ταμίας ΙΣΑ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Ιουλίου 2015, 19:17:40
Απάντηση #163
Αποσυνδεδεμένος

GAD2


Και ξαφνικά από σήμερα στις συνταγές δεν αναγράφεται πουθενά ΕΟΠΥΥ, αλλά ΥπουργείοΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Νομίζω ότι κάτι ετοιμάζεται

29 Ιουλίου 2015, 23:03:45
Απάντηση #164
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
28/07/2015 Πρώτο Θέμα
Παναγιώτα Καρλατήρα.

ΕΟΠΥΥ: «Μαύρη τρύπα» 1,5 δισ ευρώ από τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων -Συμβεβλημένοι γιατροί ΕΟΠΥΥ: Είμαστε σε οριακά σημεία ρευστότητας

Μπρα ντε φερ μεταξύ ΕΟΠΥΥ και συμβεβλημένων γιατρών βρίσκεται σε εξέλιξη, με εγκλωβισμένους -ως συνήθως- τους ασφαλισμένους.
 
Για τους περίπου 5.500 κλινικούς και κλινικοεργαστηριακούς ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό για να δέχονται έως 200 επισκέψεις ασφαλισμένων τον μήνα η επίσχεση υπηρεσιών είναι μονόδρομος, στη διεκδίκηση των ποσών που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών (ΕΝΙ) ΕΟΠΥΥ, κ. Γιώργος Ελευθερίου θα εισηγηθεί στο ΔΣ της Ένωσης να αρχίσει η επίσχεση από την ερχόμενη Δευτέρα. Εάν γίνει η επίσχεση, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν για την επίσκεψή τους στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και θα καταθέτουν τις αποδείξεις για πληρωμή στον Οργανισμό.
 
Ο ΕΟΠΥΥ, από την πλευρά του, επικαλείται τις δυσχερείς όσο και πρωτόγνωρες καταστάσεις που ισχύουν στη χώρα, λόγω των capital control, αλλά και τις τεράστιες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων για την περίθαλψη, ύψους 700 εκατ. ευρώ μόνο για το τρέχον έτος, και ζητεί από τους συμβεβλημένους γιατρούς να επιδείξουν υπομονή προς τον Οργανισμό και κοινωνικό πρόσωπο και αλληλεγγύη προς τους ασφαλισμένους. Σημειωτέον ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει τις επισκέψεις αλλά και τις ιατρικές πράξεις από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι μηνιαίες οφειλές προς τους γιατρούς εκτιμώνται γύρω στα 8 εκατ. ευρώ.
Συμβεβλημένοι γιατροί ΕΟΠΥΥ: είμαστε σε οριακά σημεία ρευστότητας
 
«Όλοι οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ με αίσθημα ευθύνης εξυπηρετούμε τους πολίτες, απλήρωτοι από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι τρέχουσες αυτές οφειλές σε συνδυασμό με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2011 και τις απλήρωτες οφειλές του 10% των επισκέψεων από το 2012, έχουν φέρει τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε οριακά σημεία ρευστότητας» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ κ. Ελευθερίου.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο οι συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με τον Οργανισμό έχουν λήξει και ανανεώνονται σιωπηρά κάθε τρίμηνο. Μάλιστα, τόσο το θέμα των συμβάσεων όσο και της μη εξόφλησης έχουν τεθεί υπόψη του υπουργού Υγείας από την Ένωση Ιατρών, χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια απάντηση. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου ότι δεν έχει απαντηθεί το αίτημά τους για συνάντηση με τον υπουργό.
 
Μέσω των 5.500 κλινικών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών και των 2.500 εργαστηριακών γιατρών που έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό ουσιαστικά εξυπηρετείται το 90% των ασφαλισμένων, καθώς το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) ουσιαστικά δε λειτουργεί. Όλες οι μονάδες του πρώην ΙΚΑ, τα σημερινά πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, μεταφέρθηκαν το 2013 στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) στελεχωμένες με το ήμισυ του προσωπικού που διέθεταν, χωρίς όμως να ολοκληρωθεί η επάνδρωσή τους με γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Έτσι στην πράξη οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ απευθύνονται στο δίκτυο των ιδιωτών γιατρών του ΕΟΠΥΥ που από επικουρικό δίκτυο γιατρών έχει μετατραπεί στο βασικό δίκτυο γιατρών για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
 
«Η κατάσταση αυτή δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί άλλο, τα όρια αντοχής των ιατρών του ΕΟΠΥΥ έχουν εξαντληθεί προ πολλού» λέει ο κ. Ελευθερίου, εξηγώντας ότι «ειδικά το τελευταίο διάστημα λόγω των capital controls οι προμηθευτές μας απαιτούν άμεσα την πληρωμή όλων των αναλωσίμων. Κατόπιν αυτού η εξυπηρέτηση των πολιτών από τον ιδιωτικό τομέα της υγείας είναι σχεδόν αδύνατη. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της για τις σοβαρές παραλείψεις της».
 
ΕΟΠΥΥ: «μαύρη τρύπα» 1,5 δις ευρώ από τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων
 
«Ο ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλει τα οφειλόμενα στους γιατρούς για τον περασμένο Μάρτιο μέσα στην επόμενη εβδομάδα» διαβεβαιώνει μέσω του protothema.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Κοντός. Ζητεί όμως την κατανόηση των συμβεβλημένων γιατρών, δεδομένου ότι «γνωρίζουν όπως και όλοι οι πάροχοι ότι ο Οργανισμός δεν εξοφλεί εγκαίρως διότι δεν έχει καταστεί δυνατή η είσπραξη των ποσών που του αναλογούν από την κοινωνική ασφάλιση.
 
Μόνο για το τρέχον έτος ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να λάβει 700 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία, από τις εισφορές των ασφαλισμένων για την περίθαλψη. Ωστόσο, αυτά δεν αποδίδονται» λέει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Συνολικά οι οφειλές των ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ ξεπερνούν  το 1,5 δις ευρώ, με κάποια ταμεία μάλιστα να οφείλουν εισφορές από το 2012.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Ιουλίου 2015, 18:22:23 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
29 Απαντήσεις
111630 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:55:07
από glabu
3 Απαντήσεις
7310 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2013, 12:58:01
από ΑΡΗΣ
308 Απαντήσεις
328092 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2022, 09:32:24
από iceman
0 Απαντήσεις
3124 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2017, 11:09:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4069 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2018, 00:04:38
από Argirios Argiriou