Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 21:05:28

Ψηφοφορία

Πρέπει να έχει συμμετοχή ο ασφαλισμένος στις ιατρικές υπηρεσίες ΠΦΥ;

Όχι
Ναι, όταν εξετάζεται ιδιωτικά
Ναι, σε κάθε περίπτωση

Αποστολέας Θέμα: Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.  (Αναγνώστηκε 409343 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

16 Νοεμβρίου 2015, 14:55:58
Απάντηση #195
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Διπλές καταχωρήσεις, ναι, γιατί πως αλλιώς θα γράψεις μια προληπτική μαστογραφία ρε σαϊνια ;

Βρε τι είναι τούτοι... ???

Πάντως οι ελεγκτικές εταιρείες έκοβαν κάθε πολλαπλό κωδικό, άσχετα αν ήταν δικαιολογημένη η χρήση του...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

16 Νοεμβρίου 2015, 16:14:58
Απάντηση #196
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015

Ενας ασφαλισμένος προκάλεσε ζημία 172.000 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.

Ασφαλισμένος χρησιμοποιούσε περισσότερα του ενός βιβλιάρια υγείας για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους, τα οποία ήταν άσχετα με τις παθήσεις του. Η ζημία για τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 172.000 ευρώ. Τα στοιχεία έχουν σταλεί στην Εισαγγελία. Γιατρός γυναικολόγος χρέωνε εικονικές επισκέψεις ασφαλισμένων και συνταγογραφούσε εξετάσεις που δεν εκτελούνταν για να αιτιολογεί τις επισκέψεις. Με τον τρόπο αυτό επιβάρυνε τον ΕΟΠΥΥ με 1.250 ευρώ. Κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 16.875 ευρώ και διεκόπη η σύμβασή του με τον Οργανισμό για ένα έτος. Ιδιώτης διώκεται ποινικά, αφού χρησιμοποίησε στοιχεία πέντε ασφαλισμένων, χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν, για να συνταγογραφήσει συγκεκριμένη δραστική ουσία χρεώνοντας τον ΕΟΠΥΥ με 38.217 ευρώ.

Αλλωστε, η συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων εν αγνοία των ασφαλισμένων είναι ο πιο συχνός τύπος παραβάσεων που καταγράφονται από τους ελέγχους της ΥΠΕΔΥΦΚΑ του ΕΟΠΥΥ (Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης). Μαζί δε με την έκδοση συνταγών από γιατρούς εκτός ειδικότητας και χωρίς αιτιολόγηση, την υπερσυνταγογράφηση, τις καταχρηστικές χρεώσεις νοσηλείων σε ασφαλισμένους από κλινικές και διαγνωστικά, βρίσκεται στο «πάνθεον» των παραβάσεων εις βάρος του ΕΟΠΥΥ. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 επιβλήθηκαν από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ σε 54 παρόχους υπηρεσιών υγείας (γιατρούς, φαρμακεία και κλινικές) χρηματικά πρόστιμα ύψους 452.670 ευρώ, ενώ σε 15 παρόχους ο ΕΟΠΥΥ διέκοψε προσωρινά τη συνεργασία. Πέρυσι, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα σε 115 παρόχους –η πλειονότητα αυτών είναι γιατροί– συνολικού ύψους 1.199.576 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι σε 75 γιατρούς επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 300.802 ευρώ. Στις σημαντικότερες υποθέσεις που διερευνήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 συγκαταλέγονται και οι εξής:

• 64 εικονικές συνταγές εκτελέστηκαν από 34 φαρμακεία της Βόρειας Ελλάδας. Η οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 7.398,77 ευρώ.

• Γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ έγραφε Triplex αορτής σε ασφαλισμένους χωρίς την προβλεπόμενη ιατρική ένδειξη. Η ΥΠΕΔΥΦΚΑ διερεύνησε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις καταχρηστικών χρεώσεων διαγνωστικών πράξεων από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς. Μάλιστα, το ύψος της ζημίας από τις υποθέσεις που διερευνήθηκαν προσεγγίζει τις 95.000 ευρώ.

Καταχρηστικές χρεώσεις του ΕΟΠΥΥ που προσεγγίζουν τις 500.000 ευρώ φαίνεται ότι έγιναν και για περιπτώσεις νοσηλείας ασφαλισμένων σε Κέντρα Αποθεραπείας Αποκατάστασης, ενώ στο στόχαστρο της ΥΠΕΔΥΦΚΑ βρέθηκαν και ιδιωτικές κλινικές συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ για καταχρηστικές χρεώσεις σε ασφαλισμένους με χρήση ΚΕΝ ή ημερήσιου νοσηλίου, ύψους 57.175 ευρώ και στον ΕΟΠΥΥ ύψους 129.244 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση των ελέγχων των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών στις ιδιωτικές κλινικές για υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ το 2013 υπέδειξε περικοπές ύψους 41 εκατ. ευρώ από τις υποβληθείσες χρεώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ. Για ποσό ύψους 12 εκατ. οι ιδιωτικές κλινικές έχουν δεχθεί τα σχετικά πορίσματα. Ωστόσο, για το υπόλοιπο ποσό οι κλινικές έχουν προσφύγει σε διαιτησία.

Καταγγελίες

Ο ΕΟΠΥΥ δέχεται και πληθώρα καταγγελιών από πολίτες, κυρίως για κακή συμπεριφορά γιατρών (άρνηση να κλείσουν ραντεβού) ή υπερβολικές χρεώσεις από διαγνωστικά. Πέρυσι έγιναν από το γραφείο του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ 342 κλήσεις σε παρόχους για γραπτές εξηγήσεις, ενώ τους πρώτους πέντε μήνες του έτους έχουν κληθεί σε γραπτή απολογία 68 πάροχοι.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Νοεμβρίου 2015, 18:02:39 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Νοεμβρίου 2015, 18:05:45
Απάντηση #197
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Αγαπητέ Αργύρη όλα αυτά ειναι δυσφημιστικά κολπάκια του ΕΟΠΥΥ!!

Εάν ο ΕΟΠΥΥ ήθελε να γίνει σωστή δουλειά θα έπρεπε ως τώρα να είχε δρομολογήσει :
1) ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς
2) ενσωμάτωση του ΔΑΠΥ στην ΗΔΙΚΑ
3) προσωπική ενημέρωση μέσω μεηλ ή μηνύματος στον ασθενή σε περίπτωση έκδοσης συνταγής - παραπεμπτικού στο ΑΜΚΑ του.
4) άνοιγμα των συμβάσεων σε όλους τους παρόχους δεδομένου πως ο προϋπολογισμός ειναι κλειστός .
5) ενδεικτικά ( και όχι δεσμευτικά ) θεραπευτικά & διαγνωστικά πρωτοκόλλου .
6) μετατροπή των συμβάσεων των ιατρών της Κεντρική Υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ σε πλήρους και αποκλειστικής .
7) πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για την εκτέλεση της αποστολής του ΕΟΠΥΥ. Δεν ειναι δυνατο αυτή τη δουλειά να την κάνουν αποσπασμένες μαίες !!
8) πλήρη αποσύνδεση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ απο το οργανόγραμμα του ΕΟΠΥΥ με προοπτική σταδιακής καταργησής της και αντικατάστασης της απο ιδιωτικά ελεγκτικά σώματα.
9) μετονομασία του ΕΟΠΥΥ (δεν έχει ρόλο πάροχου πλέον ) σε ταμείο αγοράς υπηρεσιών υγειας .
10) ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ πρέπει να ειναι η στατιστική ανάλυση , στρατηγική υπηρεσιών υγείας με μετρήσιμους στόχους και κατανομή κονδυλίων ανά Υγειονομική περιφέρεια .
11) οι συμβάσεις πρέπει να υπογράφονται με τις ΥΠΕ όχι τον ΕΟΠΥΥ.
12) δεν ειναι δουλεια του ΕΟΠΥΥ να ερευνά την συμπεριφορά του καθε ιατρού . Δουλεια του ειναι να υπολογίζει εάν πιάνονται οι στόχοι υγείας σε κάθε περιφέρεια . Η ποιότητα των υπηρεσιών ειναι δουλεια του πάροχου αφου σε μια ελεύθερη αγορά αυτός θα απολέσει την πελατειακή του βάση . Και φυσικά δουλεια των Ιατρικών Συλλόγων σε θέματα σχετικά με την ιατρική δεοντολογία !
13) τέλος οι χρήστες υπηρεσιών υγείας πρέπει να καταλάβουν πως οι υπηρεσίες του ιδιωτικου τομέα εχει κόστος που θα πληρώνεται απο την τσέπη τους (gap fee) πέραν απο την χρέωση του ΕΟΠΥΥ. Οποιος θέλει δωρεάν υπάρχει προς το παρόν το ΕΣΥ. Αν και αυτό σύντομα θα αλλάξει .
A 'gap' is the amount you pay either for medical or hospital charges, over and above what you get back from Medicare or your private health insurer.
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Νοεμβρίου 2015, 18:39:07 από Gatekeeper »
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

21 Νοεμβρίου 2015, 11:36:05
Απάντηση #198
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
20/11/2015
Την ώρα που ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία οφείλουν πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, ο προϋπολογισμός του 2016 θεωρεί ότι ευημερούν. Τα "πλεονάσματά" τους αυξάνονται με...μαγικό τρόπο και η κρατική χρηματοδότηση βαίνει μειούμενη.

Κανένα ενθαρρυντικό στοιχείο για ουσιαστική αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής δεν περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2016, που κατέθεσε την Παρασκευή η κυβέρνηση.

Οι πόροι είναι λιγότεροι, τα ελλείμματα νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ βαπτίζονται πλεονάσματα, ενώ κατά τι μικρότερη είναι η κρατική χρηματοδότηση προς τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.
Τα συνολικά έσοδα του ενοποιημένου κοινωνικού προϋπολογισμού (Ταμεία, νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ) προβλέπονται μειωμένα το 2016 σε σχέση με το 2015.
Στον αντίποδα, τα έξοδά του προβλέπονται αυξημένα κατά 823 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των λοιπών δαπανών ασθένειας, των προγραμμάτων απασχόλησης, των προνοιακών παροχών και των δαπανών που αφορούν προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία.

Η σημαντική υστέρηση στα έσοδα, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, προκαλεί μία σχετική κινητικότητα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, σημείο αναφοράς αποτελεί η προσπάθεια εξασφάλισης της ομαλής ροής μεταφοράς των προϋπολογισθεισών ασφαλιστικών εισφορών από τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ.
Στα νοσοκομεία, οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό περιορίζονται στο 1,51 δισ. ευρώ, έναντι 1,52 δισ. το τρέχον έτος.

Προβλέπονται, ωστόσο, (άγνωστο πώς θα υλοποιηθούν) αυξημένες μεταβιβάσεις από τα ασφαλιστικά Ταμεία (900 εκατομμύρια, έναντι 700 εκατομμυρίων το 2015).

Πληρωμές

Οι συντάκτες του προϋπολογισμού επισημαίνουν ότι στόχος είναι να εξασφαλιστεί η κανονικότητα στις προϋπολογιζόμενες πληρωμές του ΕΟΠΥΥ για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα δημόσια νοσοκομεία και προς του ιδιώτες παρόχους.
Την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ οφείλει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό γίνεται λόγος για ταμειακό πλεόνασμα 9 εκατομμυρίων ευρώ το 2015, έναντι πλεονάσματος 24 εκατομμυρίων που είχε προβλεφθεί. Με κάποιον...μαγικό τρόπο, το ποσό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα 367 εκατομμυρίων ευρώ. ( ?!!!! )
Για το 2016, εκτιμάται ότι θα υπάρξει έλλειμμα της τάξης των 139 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διαμορφωθεί (επίσης μαγικά) σε πλεόνασμα 787 εκατομμυρίων!
Οι στόχοι αυτοί βασίζονται στην προσδοκία για αυξημένα έσοδα, ως αποτέλεσμα της αύξησης του ποσοστού εισφορών κλάδου Υγείας από 4% σε 6% στις επικουρικές συντάξεις, η οποία αναμένεται να αποδώσει 711 εκατομμύρια το 2016 και 355 εκατομμύρια το τρέχον έτος.

Νοσοκομεία
Η "μαγεία" συνεχίζεται και στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), τα οποία αναμένεται να εμφανίσουν φέτος θετικό ταμειακό αποτέλεσμα 323 εκατομμυρίων ευρώ, παρά το ότι χρωστούν σε όποιον περνάει το κατώφλι τους...
Για τη συγκράτηση των δαπανών, προβλέπονται μία σειρά από μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:
Καθιέρωση μηχανισμού επιστροφών (claw – back) για το ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης που ξεπερνά τα 570 εκατομμύρια ευρώ.
Καθιέρωση θεσμικού πλαισίου για πλήρη υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και τη μείωση των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη. (αυτό είναι μέτρο για συγκράτηση των δαπανών;)
Αναμένονται προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού στις νοσοκομειακές μονάδες. (είναι και αυτό είναι μέτρο για συγκράτηση των δαπανών;)
Θα υπάρξει, επίσης, δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με χρήση πόρων από το ΕΣΠΑ. (κατά τα άλλα βρίζουμε τους Ευρωπαίους...)
Στον νοσοκομειακό χώρο αναμένεται αναθεώρηση και εξορθολογισμός του συστήματος προμηθειών, με αύξηση του ποσοστού αυτών που γίνονται κεντρικά. (μήπως τότε ο έλεγχος γίνει ακόμη πιο δύσκολος;)
Δ.Κ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Νοεμβρίου 2015, 11:45:19 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Νοεμβρίου 2015, 01:17:34
Απάντηση #199
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
....
Την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ οφείλει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό γίνεται λόγος για ταμειακό πλεόνασμα 9 εκατομμυρίων ευρώ το 2015, έναντι πλεονάσματος 24 εκατομμυρίων που είχε προβλεφθεί. Με κάποιον...μαγικό τρόπο, το ποσό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα 367 εκατομμυρίων ευρώ. ( ?!!!! )
...
  Μην περιμένετε (περιμένουμε) να πληρωθούμε άλλο από τον ΕΟΠΥΥΥΥ. Πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στη διαμόρφωση του πλεονάσματος για το 2015. Γενικά πάντως με το clawback, όπως είναι δομημένο (ανα μήνα, πρώτα αφαιρείται το ποσό, μετά γίνονται οι περικοπές στα υπόλοιπα απο τις ελεγκτικές, ρίχνεις και μερικά πρόστιμα) μπορείς να βγάλεις σχεδόν όσο πλεόνασμα θέλεις... Έτσι δεν κάναμε τόσα χρόνια με τη δημιουργική λογιστική;
   Τα ...προεκλογικά μέτρα στο τέλος (ίσως οργανωθεί και καμιά απεργία να τα στηρίξει) τι να τα σχολιάσω. Είναι πολύ σωστά αλλά μερικώς στη σφαίρα του φανταστικού.

23 Νοεμβρίου 2015, 23:42:06
Απάντηση #200
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
19/11/2015
του Βασίλη Βενιζέλου.


Μετρούν λανθασμένα την κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη μόνον επί της σχετικής δαπάνης του... ΕΟΠΥΥ!

"Η κατά κεφαλή δαπάνη για φάρμακα σημείωσε την τελευταία πενταετία μία μείωση της τάξης του 60%. Από τα 455 ευρώ το 2009 έπεσε στα 200 ευρώ το 2014. Στην ΕΕ η μείωση της δαπάνης ανήλθε στο 20% (από τα 340 ευρώ στα 285 ευρώ)".

Αυτά τα πλασματικά στοιχεία παρουσίασε για άλλη μία φορά ο πρώην γενικός γραμματέας Υγείας Νίκος Πολύζος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 4ο πανελλήνιο συνέδριο ασθενών, αυτά τα πλασματικά στοιχεία χρησιμοποιεί τώρα και η φαρμακοβιομηχανία προκειμένου να ισχυρισθεί ότι έχει καταρρεύσει η κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη στην χώρα μας...

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Νίκος Πολύζος και η φαρμακοβιομηχανία μιλούν μόνον για ένα μικρό μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης στην χώρα μας, μιλούν μόνον για την δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και επί αυτής υπολογίζουν την κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη για την χώρα μας, υπολογισμοί οι οποίοι είναι καταφανώς λανθασμένοι, καθώς η κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη στις χώρες του ΟΟΣΑ, άρα και στην Ελλάδα, υπολογίζεται επί της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Άλλωστε, και τα κέρδη και οι τζίροι της φαρμακοβιομηχανίας επί της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίζονται, εάν θέλουμε να είμαστε και ακριβείς και ειλικρινείς.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2013, όπως τα επεξεργασθηκε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, πρώτη στην κατα κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη είναι οι ΗΠΑ με 1.026 δολλάρια, δεύτερη η Ιαπωνία με 752 δολλάρια και τρίτη η Ελλάδα με 721 δολλάρια...

Ακολουθούν ο Καναδάς με 713 δολλάρια, η Γερμανία με 678 δολλάρια, η Ελβετία με 666 δολλάρια, η Ιρλανδία με 652 δολλάρια, το Βέλγιο με 603 δολλάρια, η Γαλλία με 596 δολλάρια και η Αυστραλία με 590 δολλάρια.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πάντα, οι αιτίες για το γεγονός ότι η κατα κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη διατηρείται σε αυτές τις χώρες σε τόσο υψηλά επίπεδα οφείλεται στην γήρανση του πληθυσμού, στην αυξανόμενη διαδοση των χρονίων νόσων και στην εισαγωγή νέων, καινοτόμων - και φυσικά ακριβών - φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Δεκεμβρίου 2015, 00:05:56
Απάντηση #201
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
07/12/2015

 Μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του διαβήτη στη χώρα μας, παρουσιάστηκε σήμερα σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τους εκπροσώπους του Τύπου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την MSD, γνωστή και ως Merck & Co., Inc., Kenilowrth, NJ, USA, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, που αποτελεί μια από τις ηγέτιδες εταιρείες στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη παγκοσμίως.  

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία πάθηση με εντεινόμενη νοσηρότητα, η οποία καθίσταται μείζον πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία. Η ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της μελλοντικής εξέλιξης της νόσου, της χρήσης υπηρεσιών Υγείας από την πλευρά του ασθενούς, και, φυσικά, του κόστους. Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, το 3% έως 6% των συνολικών δαπανών Υγείας, δαπανώνται κάθε χρόνο για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), το κόστος ενός μη ρυθμισμένου ασθενούς είναι κατά τουλάχιστον 50% υψηλότερο σε σύγκριση με το ετήσιο κόστος για έναν ασθενή ο οποίος επιτυγχάνει ρύθμιση εντός των θεραπευτικών στόχων.

Ο Οικονομολόγος Υγείας, Τομέας Οικονομικών της Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, κ. Κώστας Αθανασάκης, υπογράμμισε ότι το μέσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή (ανεξαρτήτως ρύθμισης) ανέρχεται σε 2.889 ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα της δαπάνης αφορά τις επιπλοκές της νόσου.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη, ένας σημαντικός παράγοντας που επιδρά στη ρύθμιση του ασθενούς εντός των θεραπευτικών στόχων είναι αφενός η πρόσβαση στην κατάλληλη αγωγή και αφετέρου, η συμμόρφωση σε αυτήν.

Παρουσιάζοντας στοιχεία από σχετική μελέτη της ΕΣΔΥ, ανέφερε ότι στην Ελλάδα μόλις το 62% των διαγνωσμένων ασθενών λαμβάνει κάποιου είδους θεραπεία και από αυτούς μόλις το 43% επιτυγχάνει τους θεραπευτικούς στόχους.

Ο κ. Αθανασάκης υπογράμμισε ότι η ορθή διαχείριση του ασθενούς και η πρόσβαση σε θεραπείες με αποδεδειγμένη κλινική αποτελεσματικότητα και οικονομική αποδοτικότητα (σχέση κόστους – οφέλους) μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τους πάσχοντες και το σύστημα Υγείας, σε όρους περιορισμού της νοσηρότητας αλλά και του οικονομικού φορτίου από τη νόσο.

 

Ο κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Eπίκουρος Kαθηγητής Παθολογίας με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, ΠΓΝ «Αττικόν», χαρακτήρισε την πάθηση ένα εντεινόμενο πρόβλημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο επιπολασμός του διαβήτη σε παγκόσμια κλίμακα είναι 7,9%. Αυτό σημαίνει ότι 387 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν, εκ των οποίων 46,3% είναι μη διαγνωσμένοι. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ασθενών με διαβήτη θα φτάσει παγκοσμίως τα 592 εκατομμύρια το 2035, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 53% από το 2014.

 

Στην Ευρώπη 52 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη, εκ των οποίων 33,1% είναι μη διαγνωσμένοι. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη ανέρχεται σε 585.000, αριθμός που αναμένεται να εκτιναχθεί στις 714.000 μέσα στην επόμενη εικοσαετία (αύξηση 22%).

 

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλές πλευρές στην πρόκληση που ονομάζεται διαβήτης, καθώς μεγάλο ποσοστό των πασχόντων (36,6%) παραμένουν αδιάγνωστοι και από τους διαγνωσμένους ασθενείς μόλις το 46% βρίσκονται εντός θεραπευτικών στόχων.

 

Ο κ. Haseeb Ahmad, Managing Director Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας της MSD, αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο της εταιρείας στον τομέα του διαβήτη και όχι μόνον. Η MSD – εξήγησε – επενδύει ετησίως 6,5 δισ. δολάρια και 25 νέα προϊόντα της βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Οι ερευνητές της πραγματοποιούν  έρευνες για νέα φάρμακα σε περισσότερες από 10 θεραπευτικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η ογκολογία, η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Ο κ. Ahmad υπογράμμισε ότι στον τομέα της αντιμετώπισης του διαβήτη, η MSD έχει συμβάλλει σημαντικά, κατέχοντας σήμερα ηγετική θέση παγκοσμίως. Φέτος, συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε η MSD παρουσίασε τον πρώτο αναστολέα του ενζύμου διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης 4 (DPP – 4). Η σιταγλιπτίνη αποτέλεσε σταθμό στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Το 2012, βραβεύτηκε ως το «Medicine of the Year 2012» από το «THE MAGAZINE OF PHARMACEUTICAL BUSINESS AND MARKETING». Το 2013 έλαβε διεθνή διάκριση ως “Brand of the Year” από το περιοδικό Pharmaceutical Executive.

 

Ταυτόχρονα, ο κ. Ahmad τόνισε ότι μόνο μέσω της συνεργασίας της Πολιτείας με εταιρείες σαν την MSD, που έχει να προσφέρει πάρα πολλά σε επίπεδο τεχνογνωσίας, μπορεί να σχεδιαστεί ένα νέο σύστημα υγείας, βασισμένο σε δείκτες κόστους – οφέλους, έτσι ώστε να μπορεί να είναι βιώσιμο. Οι καινοτομίες που μπορούν να προσφέρουν εταιρείες σαν την MSD, αποτελούν μονόδρομο για τη λειτουργία ενός συστήματος που θα προσφέρει ποιοτικές και αποδοτικές υπηρεσίες υγείας, πάντα με επίκεντρο τον ασθενή.

 

Ο κ. Λάζαρος Πουγγίας, MD, PhD, Ιατρικός Διευθυντής MSD Ελλάδας, ανέδειξε τη θεραπευτική αξία των αναστολέων διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης (DPP – 4) στον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη. Επεσήμανε ότι η MSD έχει μια μακρά και άκρως επιτυχημένη ιστορία στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ενώ παρουσίασε και τα νέα «όπλα» που αναμένεται να κυκλοφορήσει η MSD στο εγγύς μέλλον για την αντιμετώπιση της νόσου.

 

Από την πρώτη ημέρα εμπορικής διάθεσης της σιταγλιπτίνης το 2006, που αποτέλεσε τον πρώτο αναστολέα της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης στις ΗΠΑ, η MSD συνέχισε τις συνεργασίες της με τους εταίρους της από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ώστε να υπάρξει σύντομα πρόοδος στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών επιλογών.

Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν νέα δεδομένα κλινικής μελέτης φάσης 3 για την ομαριγλιπτίνη, τον αναστολέα της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης – 4 που χορηγείται μία φορά την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Πουγγία, η σιταγλιπτίνη αποτελεί σήμερα τον αναστολέα διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης με τη μεγαλύτερη κλινική εμπειρία, καθώς έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως περισσότερες από 72 εκατομμύρια συνταγές!

Ο ιατρικός διευθυντής της MSD έκανε λόγο για νέες θεραπείες κατά του διαβήτη, οι οποίες αναμένεται να κυκλοφορήσουν στο εγγύς μέλλον. Μέσα στο 2017 – είπε – θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα η ομαριγλιπτίνη και η γλαργινική ινσουλίνη.

Η ομαριγλιπτίνη (ΜΚ – 3102) είναι ένας άπαξ εβδομαδιαίως αναστολέας της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης – 4, ο οποίος χορηγείται κατά του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Το πρόγραμμα ανάπτυξής του περιλαμβάνει δέκα μελέτες φάσης 3, στις οποίες συμμετέχουν 8.000 ασθενείς.

Η γλαργινική ινσουλίνη (ΜΚ – 1293), είναι μία υπό ανάπτυξη ινσουλίνη για τη θεραπεία ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και μία μελέτη φάσης 1 για την ανάπτυξη ενός τύπου ινσουλίνης (smart insulin), για τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα με λιγότερες υπογλυκαιμίες.

Την ίδια ώρα, η MSD και η Pfizer έχουν συνάψει συμφωνία για συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο (με εξαίρεση την Ιαπωνία) για την ανάπτυξη και την εμπορική εκμετάλλευση της ερτουγλιφλοζίνης της Pfizer. Πρόκειται για έναν ερευνητικό, από του στόματος αναστολέα συμμεταφορέα γλυκόζης – νατρίου (SGLT2) για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Το εν λόγω σκεύασμα διερευνάται σε επτά μελέτες φάσης 3.

Σχετικά με την MSD

Η MSD (Merck Sharp & Dohme) ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2010 απασχολώντας σήμερα περισσότερους από 230 υπαλλήλους. Αποτελεί θυγατρική εταιρεία του πολυεθνικού Ομίλου Merck & Co, με έδρα το Kenilworth του New Jersey  που απασχολεί 74.000 εργαζομένους σε 140 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία λειτουργεί με την ονομασία Merck & Co., Inc., Kenilowrth, NJ. USA, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και με την ονομασία MSD στην Ευρώπη.

Στόχος της MSD (Merck Sharp & Dohme) είναι να εκπληρώσει τη βασική της αποστολή: να είναι ο κόσμος καλά. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Δεκεμβρίου 2015, 00:09:59 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Δεκεμβρίου 2015, 11:01:03
Απάντηση #202
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
09/12/2015
του Αιμίλιου Νεγκή.

Κλαίει και οδύρεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση ότι η τρόικα της φόρεσε την εφαρμογή clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα – ένα μέτρο που είναι δυνατόν να προκαλέσει κραχ στην περίθαλψη σοβαρών ασθενειών. Όμως, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έβγαλε μόνη της τα μάτια της με μια γκάφα ολκής!

Η γκάφα συνέβη ως εξής: Στις επαφές που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια με τους επιτελείς του υπουργείου Υγείας, η ελληνική πλευρά έθεσε ως θέμα ένα μέρος από τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους να μην δίνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά μόνο από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων.

Ως συνήθως, οι τροϊκανοί δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεν αντέδρασαν. Άλλωστε, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το κόστος και όχι ο τρόπος διανομής, θεωρώντας εύλογα ότι αν τα φάρμακα αυτά χορηγηθούν από το ΕΣΥ, τότε θα μειωθεί ανάλογα η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για το 2016.

Έλα όμως που όπως φαίνεται οι τροϊκανοί δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι η εν λόγω δαπάνη ύψους περίπου 250 εκατ. για το 2015 δεν συμπεριλαμβάνονταν στη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, αλλά ήταν ξεχωριστή. Πρακτικά, αποδεικνύεται ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν επιμελώς αποκρύψει τη δαπάνη αυτή!

Σας δίνω ορισμένους αριθμούς για να δούμε το μέγεθος της γκάφας. Ο προϋπολογισμός για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ είναι περίπου 1,945 δις ευρώ και συμπεριλαμβάνει περίπου 700 εκατ. ευρώ που αφορούν επίσης αρκετά φάρμακα υψηλού κόστους.

Πρόκειται για σκευάσματα των οποίων η χρήση δύναται να ξεκινήσει σε νοσοκομείο και να συνεχιστεί εκτός αυτού (παράγραφος 2- άρθρο 11 υπουργικής απόφασης 3457/16.01.2014). Η ίδια απόφαση όμως περιλαμβάνει στην παράγραφο 1 και άλλα σκευάσματα, τα οποία περιγράφονται ότι είναι μόνο για νοσοκομειακή χρήση. Αυτά τα τελευταία λοιπόν φαίνεται ότι είχαν μπει κάτω από το χαλί…

Από την άλλη, η δαπάνη των νοσοκομείων για φάρμακα είναι περίπου 500 εκατ. για το 2015, έναντι περίπου 570 εκατ. το 2014 και 660 το 2013, ενώ το 2009 είχαν ανέλθει σε 1,5 δις!

Το θέμα λοιπόν είναι ότι τώρα οι τροϊκανοί πίεσαν την ελληνική κυβέρνηση και πέρασε ως προαπαιτούμενο στο νόμο 4346, που ψηφίστηκε πρόσφατα, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 2 δις μια ρύθμιση, η οποία αναμένεται να προκαλέσει σοκ στα νοσοκομεία.

Η ρύθμιση προβλέπει ότι η δαπάνη των νοσοκομείων για φάρμακα θα είναι 570 εκατ. το 2016, 550 εκατ. το 2017 και 530 εκατ. το 2018, συμπεριλαμβάνοντας όμως τα φάρμακα της παραγράφου 1, η δαπάνη των οποίων για το 2015 είναι 250 εκατ.!

Η ίδια ρύθμιση προβλέπει ότι αν έχουμε υπέρβαση αυτού του κλειστού προϋπολογισμού, τότε αυτό θα επιστραφεί από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες (clawback). Αφήνω κατά μέρος προς στιγμή το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρά νομικά και πρακτικά προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου και έρχομαι στην ουσία: Αν του χρόνου οι δαπάνες παραμείνουν οι ίδιες, τότε υπάρχει πιθανότητα οι φαρμακοβιομηχανίες να επιστρέψουν 250-300 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ ήδη σε ετήσια βάση οι φαρμακοβιομηχανίες καλούνται να επιστρέψουν με διάφορα είδη εκπτώσεων και επιστροφών περίπου 700 εκατ. ευρώ στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Δηλαδή, με βάση όσα έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, θα έχουμε ένα σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης στο οποίο το Κράτος και ο ΕΟΠΥΥ θα προσφέρουν συνολικά 2,5 δις ευρώ και οι φαρμακοβιομηχανίες άλλο 1 δις. Ακόμη, σήμερα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη για φάρμακα είναι περίπου 1,3 δις ευρώ!

Πόσο βιώσιμο είναι ένα τέτοιο σύστημα; Αργά ή γρήγορα κάποιες επιχειρήσεις είτε θα πάψουν να φέρνουν στην Ελλάδα τα νέα τους φάρμακα, είτε θα φύγουν τελείως από τη χώρα! Για νέες επενδύσεις, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, ούτε λόγος…

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με δημοσίευση του κ. Αιμίλιου Νεγκή στο facebook στις 19/12/2015:

η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το έτος 2016, δεν μπορεί να υπερβεί τα 570 εκ. € από τα οποία 510 εκ. € αφορούν τα Δημόσια Νοσοκομεία και τα 60 εκ. € τον ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένου των φόρων.
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Δεκεμβρίου 2015, 15:12:02 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Δεκεμβρίου 2015, 22:16:47
Απάντηση #203
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Δεκεμβρίου 2015, 01:03:44
Απάντηση #204
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
16/12/2015
Χρήστος Μπόκας.


Ήταν απαίτηση των δανειστών παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας - Κατήγγειλε ότι »τα γαλλικά νοσοκομεία πληρώνουν επίθεμα με 1,5 ευρώ και τα δικά μας το ίδιο επίθεμα το πληρώνουν με 15 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ με 35 ευρώ»
Την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να βάλει τάξη στο ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης στην Βουλή υπερασπιζόμενος την διάταξη του νέου πολυνομοσχεδίου που επεκτείνει την πρακτική του claw back και στα νοσοκομεία.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η επέκταση του claw back  στην φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων ήταν απαίτηση των δανειστών και μάλιστα για «ποσά που κρίθηκαν παράλογα» και πρόσθεσε πως μετά από διαπραγμάτευση «καταλήξαμε ότι για τα νοσοκομεία η φαρμακευτική δαπάνη πάνω από την οποία θα εφαρμόζεται το claw back είναι τα 570 εκατ. ευρώ» σημειώνοντας ότι το ποσό είναι ρεαλιστικό καθώς για το 2015 τα νοσοκομεία πήραν 484 εκατ. ευρώ για φάρμακα.

«Ο διαχωρισμός σε 510 εκατ. ευρώ για  νοσοκομεία και 65 εκατ ευρώ για ΕΟΠΥΥ έγνε για να καλυφθούν φάρμακα υψηλού κόστους ασθενών που νοσηλεύονται σε κλινικές συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ» είπε σε άλλο σημείο.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «με αυτά που ετοιμάζουμε πιστεύουμε ότι το σύνολο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης δεν θα υπερβεί το ποσό των 570 εκατ. ευρώ. Αυτό γιατί θα δημιουργηθεί επιτροπή διαπραγμάτευσης φαρμακευτικής δαπάνης» και εξήγησε «υπάρχουν φάρμακα ακριβά που έχουν αποτέλεσμα και πρέπει να παρέχονται με αποζημίωση του ταμείου, στην Γερμανία κοστίζουν 70.000 ευρώ ο ΕΟΠΥΥ της Γερμανίας τα αποζημιώνει με 20.000 ευρώ! Εμείς που είμαστε κιμπάρηδες  τα αποζημιώνουμε με 70.000 ευρώ. Στήθηκε η αγορά, έφτιαξε το σύστημα της και εμείς πληρώναμε» ενώ προανήγγειλε υπουργική απόφαση που «θα προβλέπει εξαίρεση φαρμάκων που προμηθεύονται νοσοκομεία με εκπτώσεις και διαγωνιστική διαδικασία από claw back».

«Εκεί που μας χρώσταγαν θα μας πάρουν και το βόδι» επισήμανε ο κ. Πολάκης για να αναφερθεί και σε άλλο παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο «τα γαλλικά νοσοκομεία πληρώνουν επίθεμα με 1,5 ευρώ και τα δικά μας το ίδιο επίθεμα το πληρώνουν με 15 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ με 35 ευρώ. Αυτά κληρονομήσαμε και θα τα διορθώσουμε».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Δεκεμβρίου 2015, 23:43:08
Απάντηση #205
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
25/12/2015 Καθημερινή
της Πεννυ Μπουλουτζα.


Μια πολύ δύσκολη χρονιά για τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές προοιωνίζεται το 2016. Οι ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών υγείας δηλώνουν ότι αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν το «κούρεμα» μέσω του claw back, το οποίο φτάνει το 40%-50% του συνολικού κόστους, προειδοποιώντας για επερχόμενα «λουκέτα» που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο «συνωστισμό» ασφαλισμένων στο ΕΣΥ. Εως το τέλος του έτους, ο ΕΟΠΥΥ θα έχει αποπληρώσει τους επτά από τους δώδεκα μήνες υπηρεσιών που παρείχαν οι ιδιώτες συμβεβλημένοι σε ασφαλισμένους, καθώς οι υπόλοιποι πέντε μήνες παρακρατούνται εν ονόματι του claw back (αυτόματος μηχανισμός επιστροφής της υπέρβασης).

Το μέλλον φαντάζει ακόμη πιο δυσοίωνο, με δεδομένο ότι έχει «παγώσει» η αποπληρωμή των παλαιών –χρονολογούνται πριν από το τέλος του 2011– ληξιπρόθεσμων οφειλών και η οποία έως πρόσφατα έδινε ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Μόνο για διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές τα παλιά ληξιπρόθεσμα υπολογίζονται σε 250 εκατ. ευρώ. Σε πιο δεινή θέση φαίνεται ότι είναι τα διαγνωστικά κέντρα που εκτός από τις υποχρεωτικές «εκπτώσεις» θα πρέπει να διαχειριστούν το 2016 και το «ψαλίδι» στις τιμές των εξετάσεων.

«Για εφέτος έχουμε πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ για τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, καθώς και για Ιούλιο και Αύγουστο. Μάιος και Ιούνιος έχουν παρακρατηθεί υπέρ claw back. Τώρα πληρωνόμαστε τον Σεπτέμβριο. Και απ’ ό,τι φαίνεται “τελειώσαμε” για το 2015», δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός. Κάθε χρόνο, μέσω του claw back «κουρεύονται» σχεδόν τα μισά από τα νοσήλια ασφαλισμένων που χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ.

«Για τα έτη 2013 και 2014, το claw back έφτασε στο 48%, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2015 είναι στο 42%. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα οι γενικές κλινικές παρέχουμε υπηρεσίες σε ασφαλισμένους κόστους 28-30 εκατ. ευρώ, για τις οποίες εισπράττουμε 19,5 εκατ. ευρώ», σημειώνει ο κ. Σαραφιανός. Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις κλινικές ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 130 εκατ. ευρώ είναι παλιά χρέη που χρονολογούνται πριν από το 2012, για τα οποία υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να παραγραφούν στο τέλος του έτους, λόγω παρέλευσης πενταετίας.

«Οταν τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουμε πληρωθεί 18 μήνες, η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη», τονίζει ο κ. Σαραφιανός, που εκτιμά ότι το 2016 πολλές ιδιωτικές κλινικές θα κλείσουν. «Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το πρώτο εξάμηνο του 2016 εκτιμώ ότι 50-60 από τις περίπου 160 ιδιωτικές γενικές και ψυχιατρικές κλινικές θα κλείσουν. Δεν υπάρχει λύση», καταλήγει.

«Κούρεμα» ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ αναμένουν για εφέτος τα διαγνωστικά εργαστήρια, οι υπεύθυνοι των οποίων έχουν πληρωθεί τους επτά μήνες του 2015. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, Γιώργος Βουγιούκας, ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις ανέρχεται στα 309 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις των εργαστηρίων αναμένεται να φτάσουν έως το τέλος του έτους τα 510 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα «κουρευτεί» το 40% των απαιτήσεων.

Συνολικά, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αποπληρώσει απαιτήσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 120 εκατ. είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές της περιόδου 2008-2011. Πλέον τα διαγνωστικά κέντρα –ειδικά τα μικρά και μεσαία– έχουν να αντιμετωπίσουν άλλη μία απειλή: τη μείωση των τιμών των εξετάσεων με τις οποίες θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Οι μειώσεις είναι 43% μεσοσταθμικά στις 51 πιο «κοστοβόρες» για τον ΕΟΠΥΥ εξετάσεις (απορροφούν το 85% της δαπάνης) και 9% για τις υπόλοιπες.

«Θα καταρρεύσουμε όλοι. Πώς είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να λειτουργούμε;», τονίζει ο κ. Βουγιούκας. Εως και πέρυσι, παρά τα «κουρέματα», οι επιχειρήσεις του κλάδου είχαν καλύτερη ρευστότητα λόγω της αποπληρωμής των παλαιών ληξιπρόθεσμων (2008-2011). Εως και το τέλος του 2014 τα ποσά για την αποπληρωμή των παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών ήταν διαθέσιμα σε ειδικό κωδικό. Η προθεσμία έληξε, ο κωδικός καταργήθηκε και τα ποσά επέστρεψαν στο γενικό λογιστήριο του κράτους. Ετσι, οι εκπρόσωποι των συμβεβλημένων παρόχων σπεύδουν να καταθέσουν αγωγές και εξώδικα προς τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μην παραγραφούν λόγω παρέλευσης πενταετίας τα χρέη αυτά.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Δεκεμβρίου 2015, 23:49:32 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Ιανουαρίου 2016, 09:49:22
Απάντηση #206
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 03/01/2015
του Γιάννη Παπαδόπουλου.


Τρεις ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά μια γυναίκα επισκέφτηκε τα γραφεία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» στο κέντρο της Αθήνας. «Πήγα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο αλλά με έστειλαν εδώ», είπε διστακτικά και έβγαλε από την τσάντα της ένα άδειο κουτί Eviplera, φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον ιό του HIV. «Από χθες δεν έχω πάρει. Αισθάνομαι σαν να ζητιανεύω», είπε.

Από το φαρμακείο του νοσοκομείου την ενημέρωσαν ότι θα έχουν διαθέσιμα σκευάσματα ύστερα από δέκα ημέρες. Πρώτη φορά στα δέκα χρόνια διάγνωσής της αντιμετώπιζε αυτό το πρόβλημα: να μένει χωρίς χάπια, ενώ πρέπει να τα λαμβάνει καθημερινά. Παρουσία της «Κ», σε τηλεφωνική συνομιλία με εκπρόσωπο της «Θετικής Φωνής», υπάλληλος του νοσοκομείου προσπαθούσε να δικαιολογήσει την κατάσταση.

«Είμαι υπάλληλος, κύριε, δεν μπορώ να εξοικονομήσω εγώ χρήματα. Ρωτήστε τι αγώνα έκανα, έκανα τα πάντα», έλεγε. «Αφού δεν έχει λεφτά το νοσοκομείο, πώς θα πληρώσουμε τις εταιρείες;».

Οι ανάγκες της 68χρονης οροθετικής τελικά καλύφθηκαν με δανεικά. Ο εκπρόσωπος του συλλόγου κατάφερε να βρει επτά χάπια από άλλους ασθενείς που είχαν απόθεμα. «Οταν πάρετε το κουτί από το νοσοκομείο θα πρέπει να τα επιστρέψετε», της είπε για να τον ρωτήσει εκείνη: «Δεν μπορείτε να τα κάνετε δέκα τα χάπια;».

Τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφονται ανά τακτά διαστήματα ελλείψεις σαν κι αυτή σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Συχνά, μέχρι να εγκριθούν έκτακτα κονδύλια από το υπουργείο Υγείας, οι ασθενείς καταφεύγουν στον δανεισμό χαπιών μεταξύ τους. Το πρόβλημα λύνεται πρόσκαιρα, όμως κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα επανεμφανιστεί. «Σε εμάς έχουν απευθυνθεί δεκάδες άτομα τους τελευταίους μήνες», αναφέρει ο Γιώργος Τσιακαλάκης, υπεύθυνος επικοινωνίας της «Θετικής Φωνής».

«Εμείς οι γιατροί κάνουμε τεράστιο αγώνα για να πείσουμε τους ασθενείς να είναι συνεπείς, να μη χάνουν δόσεις, να μην παραβιάζουν τα ωράρια», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, Μάριος Λαζανάς. «Ο,τι οικοδομούμε, ξαφνικά, από τις ελλείψεις καταρρέει». Αν μείνουν οι ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς αγωγή μπορεί ο ιός να αναπτύξει αντοχή απέναντι στα φάρμακα.

Τα κονδύλια και τα κενά

Τα νοσοκομεία είναι η μόνη πηγή προμήθειας αντιρετροϊκών φαρμάκων στη χώρα. Το κόστος της αγωγής καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος για ασφαλισμένους, άπορους και ανασφάλιστους οροθετικούς και υπολογίζεται σε 7.500 - 8.000 ευρώ τον χρόνο ανά άτομο. Στον προϋπολογισμό κάθε νοσοκομείου ένα μεγάλο κομμάτι της φαρμακευτικής δαπάνης αντιστοιχεί σε αυτά τα φάρμακα.


Το HIV μοιάζει με μια δεξαμενή στην οποία διαρκώς προστίθενται νέα άτομα –καθώς δεν υπάρχει πλήρης ίαση–, ενώ παράλληλα λόγω κακής διαχείρισης σε κάποιες περιπτώσεις, και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, στενεύουν οι πόροι των νοσοκομείων. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μέχρι και τον Οκτώβριο του 2015 συνολικά 12.547 οροθετικοί βρίσκονταν υπό παρακολούθηση στη χώρα μας, αριθμός αυξημένος κατά 47% σε σχέση με το 2010. Από αυτούς περίπου οι 7.700 λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή βάσει των σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών.

Με διαρκείς παρεμβάσεις της, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ακόμη και εξώδικο στο Αττικόν στις 3/12/2014, η «Θετική Φωνή» προσπαθεί να πιέσει τις διοικήσεις νοσοκομείων, προκειμένου να μην προκύπτουν κενά στη χορήγηση φαρμάκων αυτών των ασθενών. Αντίστοιχες ελλείψεις είχαν παρατηρηθεί φέτος σε νοσοκομεία της Αθήνας και στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πάντως, σε ένα από τα νοσοκομεία μέρος της δαπάνης που εγκρίθηκε εκτάκτως και αποκλειστικά για αντιρετροϊκά φάρμακα χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη άλλων, λειτουργικών αναγκών.

«Κανείς δεν μου είπε ότι θα έχουμε φάρμακα την τάδε ημερομηνία. Ζούσα το μαρτύριο της σταγόνας, από μέρα σε μέρα έλεγαν ότι θα λήξει το πρόβλημα», λέει ο 41χρονος Δημήτρης. Οπως και άλλοι οροθετικοί που μίλησαν στην «Κ», ζήτησε να μη δημοσιευτεί το επώνυμό του. «Στο νοσοκομείο που πηγαίνω μου είπαν να επικοινωνήσω με συλλόγους ασθενών και να πιέσουμε το υπουργείο. Δεν το γουστάρω όμως αυτό.
Να διαπιστώνω ότι γίνομαι μπαλάκι», λέει.

«Χρησιμοποίησα γνωριμίες μου για φάρμακα»

Η αντιρετροϊκή αγωγή του Δημήτρη έληξε στις 30 Νοεμβρίου και όπως λέει ο ίδιος, πήρε ξανά φάρμακα στα χέρια του από το νοσοκομείο στις 21 Δεκεμβρίου. Στο κενό που μεσολάβησε απευθύνθηκε σε άλλους οροθετικούς ζητώντας χάπια.

«Χρησιμοποίησα τις γνωριμίες μου. Υπάρχουν όμως πολλά παιδιά που δεν μιλούν γιατί νιώθουν ότι έτσι στιγματίζονται», τονίζει. Από έναν γνωστό του δανείστηκε τρία χάπια, από άλλον τέσσερα. Συνολικά πέντε ασθενείς τον βοήθησαν.

Καμία επίσημη αρχή όμως και κανένας σύλλογος δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν τον αριθμό των οροθετικών που έμειναν χωρίς θεραπεία. Εκπρόσωποι των ασθενών αναφέρουν στην «Κ» ότι εντός του 2015 για πρώτη φορά αντιμετώπισαν το πρόβλημα των ελλείψεων σε αυτή την έκταση. Συμπληρώνουν όμως ότι στο υπουργείο Υγείας έβρισκαν το ίδιο διάστημα πάντοτε ανοιχτές πόρτες για διάλογο, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά συνεδρίασε στις 3 Δεκεμβρίου στη Βουλή η διαρκής επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων για θέματα HIV/AIDS. Ως λύση προτείνουν να εντάσσεται η δαπάνη των αντιρετροϊκών φαρμάκων σε ξεχωριστό κωδικό και να μην επηρεάζεται από τον υπόλοιπο προϋπολογισμό των νοσοκομείων.

Μετά την έγκριση των τελευταίων έκτακτων κονδυλίων η κατάσταση έχει βελτιωθεί στα περισσότερα νοσοκομεία. Ωστόσο κάποιοι οροθετικοί παραμένουν ανήσυχοι. «Είναι αγχωτικό», λέει ο 21χρονος Ανδρέας (ο οποίος ζήτησε να μη δημοσιευτεί το πραγματικό όνομά του). Εμεινε δύο ημέρες χωρίς αγωγή μέχρι να καλυφθεί από γνωστούς του. Δεν αποκλείει να μεταναστεύσει σε άλλο κράτος της Ε.Ε. για να εργαστεί και να λαμβάνει απρόσκοπτα τη θεραπεία του. «Είναι ακραία λύση, αλλά το έχω σκεφτεί», αναφέρει.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Ιανουαρίου 2016, 09:56:56 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Ιανουαρίου 2016, 11:31:55
Απάντηση #207
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Διορίζουμε τα πελατάκια-συγγενείς μας, ξανανοίξαμε την ΕΡΤ, δώσαμε αυξήσεις στους ΔΕΗτζήδες, ε, τα κουκιά, δεν φτάνουν για όλους, τι να κάνουμε ; ; ;  :-\

6 Ιανουαρίου 2016, 11:43:04
Απάντηση #208
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Οι δημοσιογράφοι που την έπεσαν στον Πολάκη για τον "Χιβ" ας μας εξηγήσουν τι σημαίνει "Το HIV στην Ελλάδα" στην εικόνα που παραθέτει ο συνάδελφός τους στο άρθρο.
Είναι το HIV ή ο HIV;

Ας συλλέξουμε κι άλλα μαργαριτάρια από το κείμενο:
Παράθεση
φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον ιό του HIV

Ο όρος "ιός" περιέχεται ήδη στο HIV οπότε είναι σαν να γράφει "τον ιό του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας"

Είναι προφανές ότι ο δημοσιογράφος θεωρεί το AIDS και τον HIV το ίδιο πράγμα. Κι όμως πήγαν να κάνουν μάθημα σε ένα γιατρό για το πως προφέρεται ο HIV.
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Ιανουαρίου 2016, 12:04:39 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

6 Ιανουαρίου 2016, 11:50:07
Απάντηση #209
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Απ' την στιγμή που παραθέτεις την αγγλική ονομασία, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως ουδέτερο, αφού τέτοιο είναι κι στην αγγλική και λες "the HIV", αλλά πως βάζεις ελληνικά χωρίς να χρησιμοποιήσεις το γένος στα ελληνικά ;

Το κωμικό (για τους κράζοντες) είναι ότι όντως "χιβ" προφέρεται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ο HIV.
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Ιανουαρίου 2016, 11:52:22 από kopritis »

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
29 Απαντήσεις
111571 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:55:07
από glabu
3 Απαντήσεις
7308 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2013, 12:58:01
από ΑΡΗΣ
308 Απαντήσεις
327939 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2022, 09:32:24
από iceman
0 Απαντήσεις
3123 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2017, 11:09:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4066 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2018, 00:04:38
από Argirios Argiriou