Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
23 Απριλίου 2024, 15:02:09

Αποστολέας Θέμα: Ευαισθητοποιημένος καταναλωτής  (Αναγνώστηκε 367415 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

27 Νοεμβρίου 2015, 23:46:45
Απάντηση #135
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Δεκεμβρίου 2015, 00:16:15
Απάντηση #136
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
27/11/2015.

Ερώτηση στη Βουλή για τις προμήθειες των Τραπεζών για τη χρήση των χρεωστικών καρτών.

Τους τελευταίους μήνες λόγω της επιβολής ελέγχου κεφαλαίων (capital controls) έχει καταστεί αναγκαία και κατά συνέπεια έχει αυξηθεί, η χρήση χρεωστικών καρτών στις εμπορικές συναλλαγές.
Οι επαγγελματίες καταβάλλουν προμήθεια στις τράπεζες για τη χρήση των χρεωστικών καρτών, που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 0,8% έως 1,2% επί της αξίας της συναλλαγής και ανάλογα με τον τζίρο της επιχείρησης. Το κόστος αυτό των τραπεζικών χρεώσεων είτε μετακυλίεται στον καταναλωτή, είτε όταν αυτό δεν είναι δυνατό λόγω της φύσης της εμπορικής δραστηριότητας, περιορίζει σημαντικά το συμπιεσμένο έτσι κι αλλιώς ποσοστό κέρδους των εμπόρων.
Με δεδομένο ότι στις 9 Δεκεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή ο νέος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει σημαντικές μειώσεις στις προμήθειες αυτές, ο Βουλευτής Ν.Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνυπέγραψε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να πληροφορηθεί αν έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία για την άμεση συμμόρφωση των τραπεζών στον Κανονισμό της ΕΕ.
 
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:
Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ:
Υπερβολικές προμήθειες τραπεζών για χρήση χρεωστικών καρτών
 
Τους τελευταίους μήνες λόγω της επιβολής ελέγχου κεφαλαίων έχει καταστεί αναγκαία και κατά συνέπεια έχει αυξηθεί η χρήση χρεωστικών καρτών στις εμπορικές συναλλαγές.
Εν μέσω αυτής της οικονομικής συγκυρίας και δεδομένης της σημασίας της χρήσης «πλαστικού χρήματος» στη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,  εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες για την χρήση χρεωστικών καρτών εξακολουθούν να είναι υψηλές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο μέσος όρος χρεώσεων κυμαίνεται από 0.8% – 1,2 % της αξίας της συναλλαγής ανάλογα με το τζίρο της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προμήθεια για την απλή αυτή τραπεζική υπηρεσία δεν ενέχει κανένα κίνδυνο επισφάλειας για τις τράπεζες.
Σημειώνεται πως το κόστος των τραπεζικών χρεώσεων για τη χρήση χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές συνήθως μετακυλίεται στον καταναλωτή. Σε ορισμένες περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατό λόγω της φύσης της εμπορικής δραστηριότητας περιορίζει σημαντικά το συμπιεσμένο ποσοστό κέρδους των εμπόρων.

Σύντομα (στις 9 Δεκεμβρίου 2015) θα τεθεί σε πανευρωπαϊκή εφαρμογή το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλλει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες. Ο παραπάνω Κανονισμός αφορά στα καταστήματα λιανικής και τις συναλλαγές σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μειώνει σημαντικά τις προμήθειες που καταβάλλονται από τους εμπόρους καθώς οι τράπεζες δεν θα μπορούν να  χρεώνουν τα καταστήματα πάνω από 0,2% της αξίας της συναλλαγής για την αποδοχή χρεωστικής κάρτας.
Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:
Έχει γίνει η σχετική ενημέρωση και η κατάλληλη προεργασία έτσι ώστε να υπάρξει άμεση συμμόρφωση των τραπεζών στον υποχρεωτικό αυτό Κανονισμό;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Δεκεμβρίου 2015, 00:23:09 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Δεκεμβρίου 2015, 11:27:31
Απάντηση #137
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Πέρα απ΄τις "κακές" Τράπεζες, υπάρχει η προμήθεια που καταβάλλεται στους διεθνείς οργανισμούς Visa κι Mastercard. Προσωπικά μου κάνει εντύπωση που οι γερμανικές Τράπεζες χορηγούν μόνο χρεωστικές Maestro.  Λογικά θα είναι λόγω μικρότερης προμήθειας, μιας κι οι Visa-Mastercard περνάνε παντού, στο εξωτερικό, σε ηλεκτρονικές αγορές κτλ.

Μήπως να το ξανάβλεπαν αυτό οι Τράπεζες μιας κι λόγω cc ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί τις χρεωστικές του εντός χώρας ; Απ' την άλλη έχουν εκδοθεί τόσες χιλιάδες χρεωστικές πλέον, που η αντικατάστασή τους δεν είναι εύκολη.

Πάντως λόγω της κατάστασης, οι πλέον "ψαγμένοι" κι τολμηροί χρήστες, έχουν ανοίξει on-line καταθετικό λογαριασμό στο εξωτερικό απολύτως δωρεάν, κι έχουν προμηθευτεί ξένες χρεωστικές κάρτες που περνάνε παντού.

Το πλέον τραγικό στις ελληνικές Τράπεζες είναι η "προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος", αν π.χ στείλεις έμβασμα από Πειραιώς--->Εθνική χρεώνεσαι 3€ (1€ Πειραιώς + 2€ η Εθνική) ενώ αν στείλεις Πειραιώς--->Τράπεζα του εξωτερικού, χρεώνεσαι ΜΟΝΟ 1€ ! ! ! Εδώ είναι καθαρά θέμα τιμολογιακής πολιτικής Ελληνικών Τραπεζών.
Βλέπετε κάποια λογική ; ; ;
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Δεκεμβρίου 2015, 11:29:43 από kopritis »

6 Δεκεμβρίου 2015, 18:30:39
Απάντηση #138
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ανάρτηση φίλου στο facebook στις 22/10/2015:

Έλαβα κι εγώ ενημέρωση από την Πειραιώς ότι κόβονται οι δωρεάν ειδοποιήσεις με email και πλέον η υπηρεσία θα χρεώνεται μέσω συνδρομητικών πακέτων. Ζητάνε λεφτά για το αυτοματοποιημένο email που φεύγει κάθε φορά που γίνεται κίνηση στον λογαριασμό σου. Πόση γυφτιά πια.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Και η ενδιαφέρουσα απάντηση ενός άλλου φίλου:

Επειδή επικοινώνησα με τη Τράπεζα υπάρχει η δυνατότητα καθημερινής/εβδομαδιαίας/μηνιαίας ενημέρωσης κίνησης των λογαριασμών δωρεάν με e-mail με τα εξής βήματα: Xαρτοφυλάκιο > Διαχείριση λογαριασμών > Τακτική αποστολή κινήσεων με e-mail. Δεν είναι ακριβώς alert αλλά κάτι είναι κι αυτό.
Aπό τη Τράπεζα Πειραιώς επικοινώνησαν εκ νέου μαζί μου αναφέροντας ότι το θέμα της χρέωσης των alerts θα επανεξετασθεί από τη Διοίκηση.
Δεν διαφωνώ να χρεώνονται τα sms σε περίπτωση που κάποιος επιλέγει να ενημερώνεται με αυτό το τρόπο, αλλά να χρεώνονται και τα e-mail για τη
κίνηση του λογαριασμού όντως πάει πολύ. Ασε ότι ο λογαριασμός winbank direct εμπεριείχε εξ αρχής στη σύμβαση τα δωρεάν alerts, ενώ τώρα αυτό
αναιρείται. Ιδωμεν.
Καμιά φορά λέμε μια εικόνα χίλιες λέξεις, παρακάτω η foto που ανάρτησα στο f/b σχετικά με το θέμα.

6 Δεκεμβρίου 2015, 20:26:48
Απάντηση #139
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Έχω web banking της Πειραιώς απ΄το μακρινό 2009. Τότε που πολλοί άκουγαν web banking κι έλεγαν "φτου κακά" (έχω γράψει για υπάλληλο στο κεντρικό της ΕΤΕ που μου είπε ότι είναι... επικίνδυνο). Όσες φορές το χρησιμοποίησα ήμουν ικανοποιημένος κι ασφαλής.

Τα emails τα είχαν απ΄την αρχή δωρεάν κι τα είχα εξαρχής ενεργοποιημένα για την μεταβολή υπολοίπου.
Οι γνώστες λένε ότι δεν τους κοστίζει ιδιαίτερα να έχουν έναν server να στέλνει αυτοματοποιημένα mails, όπως έκαναν μέχρι τώρα. Για τα SMS θα συμφωνήσω ότι είναι νέα υπηρεσία, κι λογικό είναι να χρεώνεται.

Και πάλι οι χρεώσεις που θέλουν να επιβάλλουν δεν συγκρίνονται με αυτές των άλλων Τραπεζών, π.χ χρησιμοποιώ την αντίστοιχη υπηρεσία της Alpha, πληρώνω 1€ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ κι αντίστοιχα της Εθνικής. Γιατί το κάνω ; Γιατί έχω πιστωτικές κι θέλω να είμαι ασφαλής, σε περίπτωση "ύποπτης" χρέωσης.

Ο τρόπος που πήγαν να επιβάλλουν την χρέωση των alerts απ΄την Τράπεζα Πειραιώς ΕΞΟΡΓΙΣΕ πολύ κόσμο, πελάτες τους, κι έπεσε το ανάλογο κράξιμο στην σελίδα τους, στο Facebook.

Απάντησαν με ένα ξερό "αναβαθμίσαμε την υπηρεσία κι αποφασίσαμε νέα τιμολογιακή πολιτική" και καθάρισαν.

Το πρόβλημα είναι το TIMING, σε μια περίοδο που θέλουν να στρέψουν τους πολίτες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αυτοί επιβάλλουν χρεώσεις σε κάτι που πριν παρείχαν δωρεάν, ενισχύοντας την γνωστή επιχειρηματολογία περί "κακών" Τραπεζών.

Έχουν πάρει καθόλου χαμπάρι όλοι αυτοί που τα σκέπτονται αυτά, ότι πλέον το άνοιγμα λογαριασμού στο εξωτερικό απέχει μόλις λίγα κλίκ, κι μπορούν να μεταφερθούν (έστω με εμβάσματα των 500€/μήνα) κι τα τελευταία μας Ευρώ στο εξωτερικό ώστε να μην μείνει ΟΥΤΕ ΣΕΝΤ σε ελληνική Τράπεζα ;

Π.χ προχθές η Number26 επέκτεινε κι στην Ελλάδα την δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμού στην Γερμανία, απ΄το Internet, με την διαδικασία ταυτοποίησης να γίνεται μέσω βιντεοκλήσης !
Συνεργάζεται με την φυσική Τράπεζα Wirecard Bank AG (οι λογαριασμοί ανοίγονται σ' αυτήν), κάτι που σημαίνει ότι ισχύει το ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ σύστημα εγγύησης καταθέσεων μέχρι 100,000€.
Άνοιγμα λογαριασμού μόνο με επίδειξη διαβατηρίου (την ώρα που οι ελληνικές σαπακοτράπεζες ζητούν λογαριασμό ΔΕΚΟ, εκκαθαριστικό κτλ.), μηδέν έξοδα, έκδοση χρεωστικής MasterCard που περνάει ΠΑΝΤΟΥ, web banking κι το βασικότερο ; Τραβάς ΟΣΑ θέλεις, απ΄όπου θέλεις, χωρίς να δεσμεύεσαι από capital controls !
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Δεκεμβρίου 2015, 20:34:59 από kopritis »

7 Δεκεμβρίου 2015, 09:04:47
Απάντηση #140
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...
Και πάλι οι χρεώσεις που θέλουν να επιβάλλουν δεν συγκρίνονται με αυτές των άλλων Τραπεζών, π.χ χρησιμοποιώ την αντίστοιχη υπηρεσία της Alpha, πληρώνω 1€ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ κι αντίστοιχα της Εθνικής. Γιατί το κάνω ; Γιατί έχω πιστωτικές κι θέλω να είμαι ασφαλής, σε περίπτωση "ύποπτης" χρέωσης.
...
Η χρέωση από την Alpha bank -για την Εθνική δεν ξέρω- για τα alert (sms+e-mail) είναι 1€ ανά μήνα ανά κάρτα, η ενημέρωση με e-mail για λογαριασμούς και μόνο παρέχεται δωρεάν.
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Δεκεμβρίου 2015, 09:14:56 από Πατρωνάκης Μάνος »

7 Δεκεμβρίου 2015, 11:30:31
Απάντηση #141
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η χρέωση από την Alpha bank -για την Εθνική δεν ξέρω- για τα alert (sms+e-mail) είναι 1€ ανά μήνα ανά κάρτα, η ενημέρωση με e-mail για λογαριασμούς και μόνο παρέχεται δωρεάν.
Όντως έτσι είναι, το 1€/τρίμηνο αφορά την ΕΤΕ:
Παράθεση
Το κόστος της Υπηρεσίας ανέρχεται σε €1,00 ανά πιστωτική κάρτα το ημερολογιακό τρίμηνο, ανεξαρτήτως πλήθους απεσταλμένων γραπτών μηνυμάτων (SMS) στο κινητό ή στα κινητά τηλέφωνα του Πελάτη. Η Υπηρεσία χορηγείται δωρεάν για πάντα για τους κατόχους Platinum MasterCard και για ειδοποιήσεις που αφορούν την κίνηση των καρτών Platinum MasterCard.

Απ' την 'αλλη το βασικό πακέτο των Alerts της Πειραιώς είναι στα 2,10€/μήνα !
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Δεκεμβρίου 2015, 12:07:38 από kopritis »

23 Δεκεμβρίου 2015, 01:00:17
Απάντηση #142
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
22/10/2015

Με δύο τρεις απλές κινήσεις και κοινή λογική, το αεροπορικό σας εισιτήριο δεν θα σας κοστίσει μια περιουσία…

Με το κόστος των καυσίμων να ανεβαίνει διαρκώς, τα αεροπορικά εισιτήρια δεν πρόκειται να φτηνύνουν. Μπορείτε, ωστόσο, να επηρεάσετε το κόστος του εισιτηρίου με μια σειρά απλές κινήσεις, που όχι μόνο θα αποτρέψουν να σας βγει το ταξίδι ξινό, αλλά θα έχετε και την ικανοποίηση πως αντί να σας τη φέρει η εταιρία την πιάσατε κορόιδο εσείς. Ιδού, λοιπόν, τι συμβουλεύει το save70.com: Οι αεροπορικές εταιρίες διαθέτουν συνήθως τα πιο φτηνά τους εισιτήρια την Τρίτη. Αυτή είναι η καλύτερη μέρα για να τηλεφωνήσετε στον ταξιδιωτικό σας πράκτορα και να ψάξετε ευκαιρίες. Προτιμήστε τις μέρες που δεν είναι τόσο φορτωμένες. Τρίτη, Τετάρτη και Σάββατο είναι οι λιγότερο δημοφιλείς μέρες για τους επιβάτες, πράγμα που αυτομάτως σημαίνει φτηνότερα εισιτήρια. Αν επιλέξετε πολύ πρωινή πτήση, το εισιτήριο θα φτηνύνει ακόμα περισσότερο γιατί οι πιο πολλοί δεν θέλουν να πετούν αξημέρωτα. Το να πάρετε μια πολύ πρωινή πτήση, αποτρέπει επίσης να σας στοιβάξουν σε ένα υπερφορτωμένο αεροπλάνο ή να φτάσετε καθυστερημένα στον προορισμό σας εξαιτίας άλλων καθυστερημένων πτήσεων ή μηχανικών προβλημάτων.

Επιλέξτε τη θέση σας αργότερα. Ορισμένες εταιρίες σας χρεώνουν όταν επιλέγετε τη θέση σας online, κάτι που ανεβάζει το κόστος του εισιτηρίου. Αν πάτε στο αεροδρόμιο αρκετά νωρίς την ημέρα της πτήσης σας μπορείτε να βρείτε τη θέση της αρεσκείας σας. Μερικές από τις καλύτερες θέσεις κρατιούνται από τις αεροπορικές εταιρίες μέχρι την ημέρα της πτήσης, εκτός αν κάποιος είναι διατεθειμένος να πληρώσει γι΄ αυτές έξτρα. Οπότε, όσο πιο νωρίς φτάσετε τόσο πιο καλές θέσεις θα βρείτε.
Αποφύγετε να πετάτε σε περιόδους διακοπών, γιατί τα εισιτήρια είναι εξαιρετικά ακριβά. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ημέρες κοντά στις αργίες. Αν, ωστόσο, δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά και πρέπει να ταξιδέψετε, τότε υπολογίστε και βάλτε στην άκρη ένα σεβαστό ποσό.
Μην περιμένετε να κάνετε κράτηση τελευταία στιγμή. Οι περισσότεροι επιβάτες αγνοούν πως υπάρχει μια ιδανική στιγμή για την κράτηση. Αν η κράτηση γίνει νωρίτερα ή αργότερα, κινδυνεύετε να πληρώσετε περισσότερα απ΄ όσα υπολογίζετε. Ο ιδανικός χρόνος είναι μεταξύ τριών μηνών και έξι εβδομάδων από την ημέρα που θέλετε να ταξιδέψετε.

Αποφύγετε τις έξτρα χρεώσεις

Στις μέρες μας οι αεροπορικές εταιρίες προσπαθούν να σας χρεώσουν ό,τι μπορούν. Κάποιες χρεώνουν ακόμη και τη χρήση των τουαλετών! Ολες αυτές οι επιβαρύνσεις ανεβάζουν το κόστος του ταξιδιού σας, δεν είσαστε όμως υποχρεωμένοι να πέσετε στην παγίδα τους. Ιδού τι πρέπει να κάνετε, ώστε από τη στιγμή που θα φτάσετε στο αεροδρόμιο να μη χρειαστεί να βάλετε το χέρι σας στην τσέπη:
Αποφύγετε την αλλαγή θέσης. Μερικές φορές η μεταφορά από την οικονομική στην α΄ θέση γίνεται δωρεάν, μπορεί όμως και να σας τη χρεώσουν ακριβά.
Πετάξτε μόνο με χειραποσκευή ή με ελάχιστα πράγματα. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες χρεώνουν το υπέρβαρο της αποσκευής ακριβά. Είναι εύκολο να πάρετε μαζί σας μόνο τα ρούχα εκείνα που θα χρειαστείτε, άλλωστε φοράμε πάντα εκείνα που έχουμε συνηθίσει και που μας βολεύουν. Πάρτε μαζί σας μόνο δύο ζευγάρια παπούτσια και σκεφτείτε πως αν χρειαστεί θα πλύνετε κάποια ρούχα στο ξενοδοχείο του προορισμού σας: έτσι θα σας έρθει φτηνότερα.
Προμηθευτείτε τα δικά σας σνακ. Εκτός κι αν η πτήση σας είναι διεθνής, σπάνια θα σας προσφέρουν δωρεάν γεύμα. Τα σνακ στα αεροπλάνα δεν είναι ούτε φτηνά ούτε υγιεινά. Προτιμήστε, λοιπόν, τα δικά σας, για να ξεγελάσετε την πείνα σας: σπιτικά κέικ, φρέσκα φρούτα, ένα σάντουιτς που θα φτιάξετε οι ίδιοι, είναι ό,τι πρέπει για να μην πετάξετε με άδειο στομάχι.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Δεκεμβρίου 2015, 01:06:17 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Δεκεμβρίου 2015, 23:54:16
Απάντηση #143
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 25/12/2015

• Είναι δυνατόν να υπαχθείτε σε φόρο κληρονομίας στο εξωτερικό εάν κληρονομήσετε κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα του εξωτερικού.

[spoiler]• Η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα: το δίκαιό της επιβάλλει, υπό προϋποθέσεις, φόρο κληρονομίας σε τραπεζικό λογαριασμό αλλοδαπού προσώπου που τηρείται σε λίρες και όχι σε ξένο συνάλλαγμα (π.χ. ευρώ). Γενικά στη Μεγάλη Βρετανία επιβάλλεται ποσοστό φόρου κληρονομιών 40% σε κινητά περιουσιακά στοιχείαπου ανήκουν σε αλλοδαπό και βρίσκονται εκεί κατά τον χρόνο θανάτου του.

• Στα εξαρτώμενα εδάφη Τζέρσεϊ και Γκέρνσεϊ, αντιθέτως, ισχύει πιο ευέλικτο φορολογικό καθεστώς σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής.

• Υψηλός φόρος κληρονομίας επιβάλλεται και στις ΗΠΑ, ο οποίος ανέρχεται στα επίπεδα του 55%, ενώ ανάλογα με την πολιτεία είναι δυνατόν να υποβληθείτε σε φόρο κληρονομίας ακόμη και αν είστε απλώς
συνδικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού. Επίσης, στις ΗΠΑ είναι αξιοσημείωτο ότι δεν υφίσταται καθεστώς υποχρεωτικής νόμιμης μοίρας, με εξαίρεση την πολιτεία της Λουιζιάνας, η οποία προβλέπει υποχρεωτική νόμιμη μοίρα υπέρ ανηλίκων.

• Η Ιταλία και η Γαλλία επιβάλλουν φόρο κληρονομίας στην κινητή περιουσία (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων) θανόντος που δεν είναι κάτοικος αυτών. Στη Γαλλία, ωστόσο, προβλέπεται αφορολόγητο ποσό ύψους 160.000 ευρώ περίπου, ενώ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής φθάνει σε ποσοστό 45%.

• Η Γερμανία ή το Λουξεμβούργο ακολουθούν άλλη τακτική: ο τραπεζικός λογαριασμός που διατηρεί κάποιος μη κάτοικος Γερμανίας δεν υπόκειται σε φόρο κληρονομίας. Το ίδιο ισχύει και στο Λουξεμβούργο, όπου δεν επιβάλλεται φόρος κληρονομίας σε κινητή περιουσία που βρίσκεται στο έδαφός του αλλά δεν ανήκει σε κάτοικο Λουξεμβούργου.

• Ο φόρος κληρονομίας που πληρώνεται στην αλλοδαπή εκπίπτει από τον συνολικό πληρωτέο φόρο κληρονομίας στην Ελλάδα  (παρόμοια με το tax credit που ισχύει στον φόρο εισοδήματος). Μεταξύ των προϋποθέσεων ισχύος αυτής της πίστωσης φόρου κληρονομίας είναι να μην καταβάλλεται ο φόρος στην αλλοδαπή για περιουσιακά στοιχεία που δεν φορολογούνται στην Ελλάδα (π.χ. ακίνητα αλλοδαπής) και να αφορά κινητή περιουσία στην αλλοδαπή που δεν απαλλάσσεται του φόρου κληρονομιών στην Ελλάδα.

• Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επιβάλει φόρο κληρονομιάς στην κινητή περιουσία Ελληνα υπηκόου που βρίσκεται στην αλλοδαπή, οπουδήποτε και αν αυτός κατοικούσε όσο ζούσε, εκτός αν ο κληρονομούμενος βρισκόταν στην αλλοδαπή για τουλάχιστον 10 συνεχή έτη, ανεξάρτητα αν αυτός βρισκόταν στην αλλοδαπή κατά την τελευταία περίοδο πριν από τον θάνατό του.

• Επίσης, η Ελλάδα φορολογεί την κινητή περιουσία αλλοδαπού υπηκόου στην αλλοδαπή εφόσον αυτός είχε κατά τον χρόνο θανάτου του την κατοικία του στην Ελλάδα.

• Σε αντίθεση με τη φορολογία εισοδήματος όπου έχει υπογράψει 57 συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας, η ελληνική φορολογική διοίκηση έχει υπογράψει μόνο τέσσερις συμβάσεις με άλλα κράτη όσον αφορά τη φορολογία κληρονομιών, και μάλιστα στο απώτερο παρελθόν (1910 έως 1964). Αυτές είναι με τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ και την Ισπανία.

• Σύμφωνα με το ν.δ. 1059/1971, «οι κάθε μορφής καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι απόρρητες (…)». Μάλιστα, «το τραπεζικό απόρρητο είναι αφενός ειδικό, γιατί καλύπτει μόνο τις τραπεζικές καταθέσεις, και αφετέρου απόλυτο, γιατί προβάλλεται έναντι πάντων και όχι μόνο έναντι του οικονομικού εφόρου» (Πλημμ. Πειρ. 390/2006). Ωστόσο σήμερα, η εν τοις πράγμασι κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη, αφού σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4174/2013 ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δικαιούται να ζητάει πληροφορίες ή έγγραφα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τον καθορισμό της φορολογικής υποχρέωσης του φορολογουμένου, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να απαντούν μέσα σε 10 ημέρες. Παράλληλα, τα τραπεζικά ιδρύματα υποχρεούνται να αποστέλλουν στις φορολογικές αρχές πληροφορίες για τις καταθέσεις των πελατών τους μία φορά τον χρόνο.

• Στο πλαίσιο της «παράκαμψης» του τραπεζικού απορρήτου φαίνεται να κινείται και η διάταξη που αφορά την άμεση δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των προσώπων με συνολική βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από 70.000 ευρώ. Τι θα συμβεί όμως αν κάποιο πρόσωπο έχει πάνω από ένα λογαριασμό και μάλιστα σε διαφορετικές τράπεζες; Θα δεσμεύει η κάθε τράπεζα τον λογαριασμό που τηρεί σε αυτήν, άρα συνολικά θα δεσμευτούν λογαριασμοί του φορολογουμένου, π.χ., σε τέσσερις τράπεζες, συνολικού ποσού τουλάχιστον 280.000 ευρώ, μέχρι να «διαλέξει» το Δημόσιο από πού θα πάρει τα χρήματα;

• Η είσοδος οργάνων της φορολογικής διοίκησης στην κατοικία φορολογουμένου με απλή εντολή του εισαγγελέα και χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού, για οποιονδήποτε λόγο και αν γίνονται αυτές και οποιονδήποτε σκοπό και αν εξυπηρετούν, κείνται εντός του πλαισίου της συνταγματικής μας τάξης σύμφωνα με ad hoc γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπ’ αριθμ. 6/14.10.2014.
[/spoiler]
Πηγή: Grant Thorton


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Ιανουαρίου 2016, 11:28:55
Απάντηση #144
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Η Τράπεζα Πειραιώς εν τέλει εφάρμοσε την δωρεάν αποστολή alerts με e-mail για τις αλλαγές λογιστικού υπολοίπου λογαριασμών.

22 Ιανουαρίου 2016, 11:34:25
Απάντηση #145
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Το παρατήρησα κι εγώ καθώς έκανα αγορά με την πιστωτική της Πειραιώς κι μου έστειλαν δωρεάν e-mail με ειδοποίηση για χρήση της κάρτας.

Πως κι δεν το ανακοίνωσαν ; Μάλλον δεν ήθελαν να δώσουν συνέχεια στο κράξιμο που έφαγαν.

Πρόσφατα χρησιμοποίησα την χρεωστική της Εθνικής για αγορά διανυκτέρευσης (παραδόξως με πιστωτική πλήρωνες +3€) σε γερμανικό ξενοδοχείο, κι περιέργως πέρασε.

25 Απριλίου 2016, 00:55:31
Απάντηση #146
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Έληξαν πριν λίγες ημέρες τα παλαιότερα alerts και για να έχει κάποιος πακέτο με ειδοποιήσεις πρεπει να ενεργοποιήσει κάποιο απ' τα κανούρια.
Το 1ο και βασικό πακέτο των alerts είναι μόνο με e-mails, και είναι δωρεάν.
Τα υπόλοιπα περιλαμβάνουν σταδιακά και περισσότερες υπηρεσίες και αντίστοιχες χρεώσεις.

Να υπενθυμίσω ότι στην αρχή σκόπευαν να χρεώνουν και τα e-mails, και προφανώς άλλαξαν γνώμη μετά την κατακραυγή (να δείτε κράξιμο σε φόρα και την σελίδα τους στο fb) ενώ απειλήθησαν αποσύρσεις καταθέσεων, όσων έχουν μείνει τέλοσπάντων σε ελληνικές τράπεζες.

9 Μαΐου 2016, 09:41:12
Απάντηση #147
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Στο ταμείο των ΕΛΤΑ σήμερα ανακάλυψα ότι για πληρωμή μιας συναλλαγής, συγκεκριμένα για μια αποστολή δέματος, θα χρεωθώ
με 0,35 € επιπλέον για τη πληρωμή με τραπεζική κάρτα.

14 Μαΐου 2016, 15:41:23
Απάντηση #148
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τώρα που σχεδιάζουν επιβολή 5% φορολογία στην σταθερή τηλεφωνία, είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε την αλλαγή, ελάτε στη Voip τηλεφωνία!

Γιατί να επιλέξετε την λύση του VoIP αντί ενός παραδοσιακού τηλεφωνικού αριθμού;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Ιουνίου 2016, 00:22:43
Απάντηση #149
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.