Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 22:28:57

Ψηφοφορία

Πρέπει να ανοίξει πλήρως το επάγγελμα του φαρμακοποιού στην Ελλάδα;

Ναι
Όχι

Αποστολέας Θέμα: Παρατηρητήριο ΦμΦ - Greek FmF Watch  (Αναγνώστηκε 768314 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Οκτωβρίου 2014, 21:24:31
Απάντηση #870
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


ΤΕΛΟΣ!!

ΠΦΣ: Κατάργηση υποχρέωσης γνωμοδότησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου για χορήγηση άδειας ιδρύσεως



Αριθμ. Πρωτ. 2930           Αθήνα, 20/10/2014

ΠΡΟΣ  Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας

 Θέμα: «Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος»


 Σε απάντηση  σχετικών ερωτημάτων και προς ενημέρωση των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Χώρας, επαγόμεθα τα εξής:
Σύμφωνα με το άρθρο 216 παρ. 1 του Ν. 4281/2014 (ΦΕΚ Α΄ 160/08.8.2014) ορίζεται ότι «1. H παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1963/1991 (Α΄ 138) αντικαθίσταται ως εξής: «1. H άδεια ίδρυσης φαρμακείου χορηγείται, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας του φαρμακείου, με απόφαση του Αρμόδιου Περιφερειάρχη και κοινοποιείται στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο
Με το δε άρθρο 219 ορίζεται ότι «Η παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 1963/1991 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Με απόφαση του Αρμόδιου Περιφερειάρχη της έδρας των συστεγαζόμενων φαρμακείων δύναται να επιτραπεί η συστέγαση στο ίδιο κατάστημα περισσοτέρων του ενός (1) υπό ίδρυση φαρμακείων εφόσον χωροταξικά δεν παρακωλύεται η εξυπηρέτηση του κοινού και δεν έχει δηλωθεί στο συγκεκριμένο κατάστημα η λειτουργία νεοϊδρυόμενου φαρμακείου ή η μεταφορά φαρμακείου που ήδη λειτουργεί σε άλλη θέση…»
Δυνάμει των ως άνω διατάξεων καταργείται η υποβολή απλής γνώμης του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου κατά τη διαδικασία χορήγησης της άδειας ιδρύσεως φαρμακείου και της άδειας για συστέγαση φαρμακείων.
Στην περίπτωση όμως που η σχετική αίτηση για την χορήγηση της άδειας ιδρύσεως φαρμακείου ή της άδειας για συστέγαση φαρμακείων έχει υποβληθεί στην αρμόδια Περιφέρεια πριν την ημερομηνία δημοσιεύσεως του Ν. 4281/2014, ήτοι την 08.8.2014, ο οικείος Φαρμακευτικός Σύλλογος υποχρεούται να γνωμοδοτήσει σχετικώς (απλή γνώμη) επί της σχετικής αιτήσεως.    


            Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.



Με εκτίμηση


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ                                     ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

21 Οκτωβρίου 2014, 12:11:45
Απάντηση #871
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Αν και μάλλον πρέπει να ανησυχούν οι εταιρίες γιατί αυτές πληρώνουν CB: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Από Βασίλη Βενιζέλο
   Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν έχουμε να κάνουμε με την τρόικα και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ιδιαιτέρως όσον αφορά την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή! Πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, γιατί όλοι μας επαναλάβαμε αμάσητη την διαβεβαίωση των επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας και του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, σύμφωνα με την οποία το πλαφόν για την δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του 2015 παραμένει στα 2 δισ. ευρώ...
   Με άλλα λόγια, για το 2014 και το 2015 η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη παραμένει στο ίδιο ύψος, στα 2 δισ. ευρώ, και αυτό φαντάζει εκ πρώτης όψεως ως μία... παραχώρηση της τρόικας προς την δανειζόμενη χώρα μας! Εκ πρώτης όψεως, μόνον!
    Υπενθυμίζουμε ότι από τον Αύγουστο του 2014 ξεκίνησε η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του Μάκη Βορίδη περί πλήρους φαρμακευτικής περίθαλψης των περίπου 2 εκατ. ανασφαλίστων κατοίκων της χώρας μας, ενώ ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης έχει υπολογίσει την σχετική δαπάνη για το 2014 στα 150 εκατ. ευρώ και για το 2015 στα 340 εκατ. ευρώ.
    Δεδομένου ότι το πλαφόν των 2 δισ. ευρώ για το 2014, αλλά και για το 2015, στην δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη παραμένει ανέγγιχτο, εμείς οφείλουμε να αφιαρέσουμε τα 150 εκατ. ευρώ για το 2014 και τα 340 εκατ. ευρώ για το 2015 από το πλαφόν της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και να έχουμε πραγματικό πλαφόν για το 2014 στα 1,85 δισ. ευρώ και για το 2015 στα 1,66 δισ. ευρώ! Απλή αριθμητική...
    Πάμε παρακάτω: Για πρώτη φορά μέσα στο 2014 εντάχθηκαν τα εμβόλια του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών, τα οποία αφορούν την πρόληψη, εντός του πλαφόν της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, δηλαδή εντός των 2 δισ. ευρώ - συγγνώμη! εντός του 1,85 δισ. ευρώ για το 2014 και του 1,66 δισ. ευρώ για το 2015... (να ρωτήσω: τα εμβόλια που συνταγογραφούν οι παιδίατροι και αγοράζονταν απο τα φαρμακεία δεν υπολογίζονταν στην φαρμακευτική δαπάνη; Ή εννοεί τα άλλα που σχεδόν σταμάτησαν να γίνονται σε ΙΚΑ-ΠΙΚΠΑ και ήταν σαφώς πιο φθηνά; )
    Δεδομένου, και πάλι, ότι το πλαφόν παρέμεινε ανέγγιχτο κ.λπ., κ.λπ, οφείλουμε να κάνουμε άλλη μία αφαίρεση από το 1,85 δισ. ευρώ για το 2014 και το 1,66 δισ. ευρώ από το 2015. Οφείλουμε, λοιπόν, να αφαιρέσουμε άλλα 100 εκατ. ευρώ για κάθε έτος, γιατί σε αυτό το ύψος φθάνει το κόστος των εμβολίων του εθνικού προγράμματος εμβολιασμων.
    Μετά από τις δύο αφαιρέσεις, λοιπόν, το πραγματικό πλαφόν της δημοσίας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης πέφτει εκ νέου στο 1,75 δισ. ευρώ για το 2014 και στο 1,56 δισ. ευρώ για το 2015! Και πάλι απλή αριθμητική...
    Κι όμως! Χρειάζόμαστε και τρίτη, διαδοχική αφαίρεση από το συμπεφωνημένο πλαφόν για τα δύο έτη: Δεδομένου ότι οι προϋπολογισμοί των περισσοτέρων νοσοκομείων του ΕΣΥ για φάρμακα έχουν ήδη εξαντληθεί, έχουμε στη διάθεσή μας όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία μας δείχνουν ότι μεγάλη σειρά φαρμακείων νοοσκομείων του ΕΣΥ παραπέμπουν πλέον τους ασθενείς τους, τους εξωτερικούς - περιπατητικούς, αλλά και τους εσωτερικούς υπό παρακολούθηση ασθενείς τους στα... φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), προκειμένου οι τελευταίοι να προμηθεύονται τα αναγκαία φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία τους.
    Μάλιστα, ορισμένα φαρμακεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπως το φαρμακείο του νοσοκομείου της Αθήνας "Λαϊκό", παραπέμπουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ακόμη και για ΦΥΚ αποκλειστικής νοσοκομειακής χρήσης, ενώ άλλα φαρμακεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπως εκείνο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Χαϊδαρίου "Αττικόν" παραπέμπει στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μόνον τους εξωτερικούς - περιπατητικούς ασθενείς του, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ygeia360.gr η διοικήτρια του "Αττικόν" Ευαγγελία Γιαννκάκου.
    Εάν αφαιρέσουμε τώρα, για τρίτη διαδοχική αφαίρεση μιλάμε, τα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν το κόστος των ΦΥΚ (1**) αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης για ένα έτος, χμ, ας αφαιρέσουμε 50 εκατ. ευρώ για 6 μήνες κατ' έτος, καλύτερα, τότε το πραγματικό πλαφόν της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης πέφτει τώρα εκ νέου στο 1,7 δισ. ευρώ για το 2014 και στο 1,51 δισ. ευρώ για το 2015...
    Να προσέχουμε τι ακούμε και τι γράφουμε στο εξής, παιδιά!
 
 
Για το 1** απαντάει ο:  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   "Ουδεμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση προκύπτει για την δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από το γεγονός ότι τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ παραπέμπουν ολοένα και πιο ευρείες κατηγορίες χρονίων πασχόντων στα φαρμακεία του Οργανισμού, προκειμένου οι τελευταίοι να προμηθεύονται τα φάρμακά τους, τα οποία είναι φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ)".
    Αυτό υποστηρίζει την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στο ygeia360.gr ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, ο οποίος αναγνωρίζει ότι "εκείνο το οποίο σημειώνεται είναι μόνον μία μικρή ταλαιπωρία για τους ασθενείς των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Οι άνθρωποι, πράγματι, υποχρεώνονται να κάνουν μία βόλτα για να προμηθευθούν τα φάρμακά τους". (αν τους κερνούσατε και κανένα καφέ να τους γλυκάνετε; )
    Δεδομένου, όμως, ότι ο ΕΟΠΥΥ αποπληρώνει σπανίως οφειλές του προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, φαίνεται ότι η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για την δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και ίσως όχι για τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ να αποτελεί πραγματικό γεγονός.
    Μπορεί, όμως, να κάνουμε λάθος... (μάλλον δεν κάνετε λάθος, πιστεύω)

21 Οκτωβρίου 2014, 20:30:07
Απάντηση #872
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Αυτό δεν χάνεται!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σε ζωντανή σύνδεση από την ιστοσελίδα του ΠΦΣ και από τα φαρμακευτικά μπλογκς, ο νέος πρόεδρος του ΠΦΣ Κώστας Λουράντος, θα δώσει συνέντευξη τύπου stand up comedy και θα αναφερθεί σε όλα τα φλέγοντα θέματα του κλάδου σε μια προσπάθεια πλήρους ενημέρωσης των συναδέλφων αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωσή του:

Στις 23/10/2014 ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 το πρωί θα δοθεί συνέντευξη τύπου από τα γραφεία του Π.Φ.Σ . με θέμα ... «Η σημερινή κατάσταση στην φαρμακευτική περίθαλψη. Ασφαλισμένοι και φαρμακοποιοί στο επίκεντρο μιας υγειονομικής κρίσης».

Η συνέντευξη τύπου θα γίνει με την μορφή POWER POINT και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από το site του Π.Φ.Σ. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος , αλλά και από τα φαρμακευτικά blogs.

Και έχω να πω πολλά .... και για ΟΛΟΥΣ!!!

Για να μάθει ο Ελληνικός λαός την αλήθεια....
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Οκτωβρίου 2014, 10:02:11
Απάντηση #873
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

23/10/14
11:00 πμ
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Οκτωβρίου 2014, 12:02:14
Απάντηση #874
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

23/10/14
11:00 πμ

O πάμπλουτος (με κρατικοδίαιτο τρόπο) πρόεδρας δίνει ρεσιτάλ λαϊκισμού! Θέλει το κράτος να γεμίζει τις τσέπες του επικαλούμενος "την περίθαλψη του πολίτη", αλλά διαμαρτύρεται για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων! Τώρα δείχνει κάτι συνταγές και διαμαρτύρεται για την αύξηση των ποσοστών συμμετοχής που βλάπτει τον ασφαλισμένο, ενώ πριν από λίγο διαμαρτύρονταν για τη μείωση των Λ.Τ. των φαρμάκων, που ωφελεί τον ασφαλισμένο!

update: Tώρα μιλάει για τις ελλείψεις φαρμάκων και ουσιαστικά μας λέει το αυτονόητο, ότι ενός κακού (χρεοκοπία του κράτους), μύρια έπονται.
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Οκτωβρίου 2014, 12:25:05 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Οκτωβρίου 2014, 14:04:48
Απάντηση #875
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Eπιμένουν στη διατήρηση του μονοπωλίου των φαρμάκων, παρά τα όσα "δραματικά" οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι συμβαίνουν γύρω από το φάρμακο!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Λάβρος κατά πάντων ο Κ. Λουράντος στη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη θέση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Φαρμακεία που ανοίγουν και κλείνουν όποτε θέλουν, ελλείψεις φαρμάκων, εμβολίων ακόμη και γενοσήμων, άνεργοι και ασφαλισμένοι που πληρώνουν συμμετοχή για τα φάρμακά τους κατά 50% μεγαλύτερη κάθε χρόνο, φαρμακοποιοί που αγωνίζονται να εισπράξουν τα χρήματα τους από το....2011  και μια  Πολιτεία που κωφεύει στις φωνές συνεργασίας ακόμη και σε αυτή την επείγουσα κατάσταση με τον ιό του Έμπολα .
 
Αυτή είναι η δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Δημόσια Υγεία σήμερα.
Οι φαρμακοποιοί καθημερινά προσφέρουν υπηρεσίες που δεν κοστολογούνται. Αγωνίζονται καθημερινά να βρουν φάρμακα για τους ασφαλισμένους οι οποίοι, στο όνομα της δήθεν μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης που επέβαλε η πολιτεία, πληρώνουν  συμμετοχή τους στην αγορά φαρμάκων αυξημένη ακόμη και κατά 100%,  επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του  Πανελλήνιου Φαρμακευτικού  Συλλόγου σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου.  
«Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη  σήμερα, ότι το κράτος θα βοηθήσει τους ασφαλισμένους να πληρώσουν λιγότερα, έχει συμβεί το ακριβώς αντίθετο, με  αποτέλεσμα  οι συνταξιούχοι των 400 ευρώ να καλούνται να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, για να αγοράσουν τα φάρμακα τους» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος  Λουράντος, παρουσιάζοντας μάλιστα και συνταγές με παραδείγματα όπου φαίνεται ξεκάθαρα η αλματώδης αύξηση της  συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων.
 
Ο κ. Λουράντος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς την πολιτεία, τονίζοντας  ότι εδώ και καιρό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων, παιδικών εμβολίων, και μάλιστα για φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα μεγάλης ζήτησης, η έλλειψη  δεν έχει προηγούμενο.
 
«Μεγάλες ποσότητες φαρμάκων λόγω της χαμηλής τιμής τους ταξιδεύει στο εξωτερικό  Το φάρμακο ο πολίτης σε όλο τον κόσμο το χρειάζεται την στιγμή της θεραπείας του και ακόμη  και η παροδική έλλειψη που έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Πρόκειται για ανθρωπιστική, υγειονομική και κοινωνική κρίση», είπε χαρακτηριστικά.
 
Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν και στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη, που δείχνουν ότι θα ξεπεράσει τον προβλεπόμενο στόχο στο τέλος του 2014, όπως φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ.  Δηλαδή ενώ για το έτος 2013 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στα 2532,5 εκατομμύρια ευρώ, για το 2014 σύμφωνα με στοιχεία  του α΄ εξαμήνου, έχει ήδη φθάσει τα 1127,6 εκατομμύρια ευρώ.
 
 
Στο στόχαστρο της Πολιτείας οι Φαρμακοποιοί
 
 
«Η πολιτεία έχει στοχοποιήσει δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τους φαρμακοποιούς λες και φταίνε αυτοί για όλα τα δεινά της κρίσης» τόνισε ο κ. Λουράντος. Και συμπλήρωσε πως «Για ότι κακό συμβαίνει, με χειρουργική ακρίβεια κάθε χρόνο οι πολιτικοί,  βρίσκουν και κάτι να επιβάλλουν στους φαρμακοποιούς. Το πιο πρόσφατο είναι τα ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. Κάποιοι τα θέλουν στα σούπερ μάρκετ για να ... αυξηθεί η τιμή τους και η κατανάλωσή τους ξεχνώντας εντέχνως ότι είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα και όχι καραμέλες»!.
 
Αναφερόμενος σε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ τόνισε πως  η Έκθεση αυτή προβάλλει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την απελευθέρωση στα Φαρμακεία τονίζοντας ότι η άρση των ρυθμίσεων στη λειτουργία των Φαρμακείων μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών σε σχέση με αυτά που επιδιώκει να επιλύσει, ενώ επισημαίνει  ότι η απελευθέρωση της τιμής και διάθεσης των φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται υποχρεωτικώς (ΜΥΣΥΦΑ) δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις τιμές τους ή βελτιώνει την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά,
«Τα φαρμακεία είναι πολλά στην Ελλάδα αλλά .... περιέργως καταργούνται οι αποστάσεις, και όποιος θέλει μπορεί να έχει πολλά φαρμακεία!
 
Η φαρμακευτική δαπάνη μειώνεται δραστικά εις βάρος των υπηρεσιών και της ουσίας που είναι η περίθαλψη! Η ύλη του φαρμακείου μειώνεται δραστικά αφού ο καθένας μπορεί να ... τσιμπολογεί ότι του αρέσει εν ονόματι δήθεν του ανταγωνισμού!», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
 
Στη συνέντευξη τύπου το προεδρείο του Π.Φ.Σ. υπενθύμισε πως τα φαρμακεία έχουν διαθέσει φάρμακα και έχουν πιστώσει τα ασφαλιστικά ταμεία με 70 εκατομμύρια ευρώ από το 2011! Οι φαρμακοποιοί έχουν πληρώσει ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος για χρήματα που ΔΕΝ έχουν εισπράξει....
 
Ο κ. Λουράντος αναφέρθηκε ακόμη και στο ζήτημα του ωραρίου των φαρμακείων που σήμερα, μετά τις πρόσφατες ρυθμίσεις της πολιτείας έχει καταστεί ανεξέλεγκτο !
«Το ωράριο των φαρμακείων απελευθερώνεται εντελώς για την καλύτερη δήθεν εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά οι τράπεζες και όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι οργανισμοί έχουν αυστηρό ωράριο. Και αν κανείς μπορεί να ισχυριστεί ότι για τις τράπεζες αρκούν τα ΑΤΜ από τα οποία δύναται ο πολίτης να πάρει χρήματα, γιατί δεν επαρκούν αντίστοιχα τα εφημερεύοντα φαρμακεία για τα φάρμακα ανάγκης των πολιτών» ;
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, υπενθύμισε πως σήμερα οι φαρμακοποιοί επιτελούν σπουδαίο κοινωνικό ρόλο, αφού συμμετέχουν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και προχωρούν σε διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις ΧΩΡΙΣ υπερωριακές αμοιβές , αντίθετα με ό,τι συμβαίνει  σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Επίσης παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως την μέτρηση της  αρτηριακής πίεσης δωρεάν,  πραγματοποιούν εμβολιασμούς επίσης δωρεάν, πέρα από τον συμβουλευτικό τους ρόλο σε θέματα υγείας και πρόληψης  τσε καθημερινή 24ωρη  βάση χωρίς καμία αμοιβή.
Την ίδια ώρα υπηρεσίες και αγαθά αυξάνονται συνεχώς .Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από τον Ιανουάριο του 2010 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2014 παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες  αυξήσεις:
Πετρέλαιο θέρμανσης 111,4%, Ηλεκτρικό ρεύμα 60,4%, Φυσικό αέριο 60,1%, Αστικές συγκοινωνίες 40,2%, Γάλα 14,9%,Τρόφιμα 3,3%.
Στο διάστημα αυτό τα φάρμακα μειώθηκαν κατά 60% με το παράδοξο φαινόμενο  η συμμετοχή των ασφαλισμένων να έχει αυξηθεί κατά  100%.
Η Ελλάδα έχει σήμερα τα φθηνότερα φάρμακα σε όλη την Ευρώπη και την ακριβότερη φαρμακευτική περίθαλψη για τον ασφαλισμένο, πρόσθεσαν οι φαρμακοποιοί.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΠΦΣ υπογράμμισε:
“Tι φαρμακείο θέλουμε τελικά;
Να εξυπηρετεί  τον πολίτη ή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα;
Να υπηρετεί  την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ή τα ράφια των σούπερ μάρκετ;
Να δίνει φθηνά φάρμακα στον κόσμο ή να δημιουργήσει καρτέλ και στο φάρμακο;
Ας μας πει ή πολιτεία τι θέλει, γιατί ο κόσμος και οι ασφαλισμένοι ξέρουμε τι θέλουν:
To φθηνό Φάρμακο από τα χέρια των επιστημόνων Φαρμακοποιών, χωρίς κανένα αποκλεισμό”!
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Οκτωβρίου 2014, 19:05:54
Απάντηση #876
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δικαίωμα του καθενός είναι να λιβανίζει όποιον θέλει. Δεν είναι δικαίωμά του να παραποιεί την πραγματικότητα, όταν μάλιστα αυτή αποδεικνύεται με αριθμούς.
Είναι όμως χαρακτηριστικό των ολοκληρωτικών αντιλήψεων να παραποιούν ακόμα και αυτούς τους αριθμούς.
Ακούσαμε λοιπόν από τον κ. Σοφιανόπουλο (το εξ Αχαΐας εξαπτέρυγο του Προέδρου), κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης τύπου του κ. Λουράντου να «ενημερώνει» τους δημοσιογράφους ότι «ο κ. Λουράντος είναι μακράν ο πρόεδρος που έχει τη μεγαλύτερη αποδοχή των φαρμακοποιών».
Επειδή πέρασαν μόλις τέσσερις μήνες από τις εκλογές της 14ης Ιουνίου, όπου καταγράφηκε η επιλογή της βάσης μεταξύ ΟΛΩΝ των υποψηφίων που διεκδικούσαν τη διοίκηση του ΠΦΣ, του θυμίζουμε ότι στις εκλογές αυτές ο κ. Λουράντος προτιμήθηκε μόνο από το 18,5% των φαρμακοποιών της χώρας.

Πώς αργότερα έγινε πρόεδρος του ΠΦΣ;
Όπως π.χ μπορεί να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Κουβέλης, έστω κι αν το ποσοστό του κόμματός του είναι στα όρια του 1-2%. Δηλαδή αν αποφασίσουν να τον ψηφίσουν 3 ή 4 διαφορετικά κόμματα που κατά τα άλλα «σφάζονται» καθημερινά μεταξύ τους, αλλά έχουν άλλους λόγους για την επιλογή αυτή.

Δικαίωμα σεβαστό του κ. Σοφιανόπουλου να έχει οποιαδήποτε άποψη. Δεν είναι όμως δικαίωμά του να παραποιεί την πραγματικότητα, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας.
Ας το καταλάβει επιτέλους.
Οι εκλογές τελείωσαν. Οι φαρμακοποιοί περιμένουν επίλυση προβλημάτων κι όχι χιλιοειπωμένες περιγραφές.

Η συντακτική ομάδα του Pharma Team
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Οκτωβρίου 2014, 19:08:27 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

24 Οκτωβρίου 2014, 17:32:40
Απάντηση #877
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Σαρωτικός ο Βορίδης κονιορτοποιεί τον πρόεδρα: Πρώτοι σε διαφθορά στο χώρο της υγείας ...οι φμφ!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
Η εικονική εκτέλεση συνταγών φαρμάκων καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό υποθέσεων διαφθοράς που διαπίστωσαν οι έλεγχοι της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας), όπως προκύπτει από αναλυτικά στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ, Ασημίνα Σκόνδρα, για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς δημοσίου χρήματος στη δημόσια υγεία. Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι, από 2012 μέχρι και σήμερα, έχουν επιβληθεί από τη Γενική Επιθεωρήτρια της ΥΠΕΔΥΦΚΑ και έχουν γίνει καταλογισμοί πλέον των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, έχει λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην παραβατική συμπεριφορά και επικαλείται την περίπτωση ιδιωτικής κλινικής που μετά τον έλεγχο της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, η μηνιαία δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ μειώθηκε στο 1/3.

Όπως ειδικότερα προκύπτει, από το έγγραφο του κ. Βορίδη, από το σύνολο των επιβληθέντων ποινών σε φαρμακεία, ιατρούς, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά εργαστήρια, οι παραβάσεις σε ποσοστιαία εκτίμηση ήταν το 2013:

Παραβάσεις διαφθοράς

* Εικονική εκτέλεση συνταγών φαρμάκων 32%
* Συνταγογράφηση από ιατρούς εν αγνοία ασφαλισμένων 17%
* Συνταγογράφηση από ιατρούς σε πεθαμένους ασφαλισμένους 4%
* Συνεργασία φαρμακοποιών και γιατρών 3%
* Εκτέλεση συνταγών από φαρμακεία με ταινίες γνησιότητας κατασχεθέντων εμβαλαγίων ή χωρίς ταινίες γνησιότητας 2%

Διοικητικές παραβάσεις

* Εκτέλεση συνταγών με παρατυπίες από φαρμακεία 18%
* Ανεύρεση σε ελέγχους φαρμακείων εμβαλαγίων χωρίς ταινίες γνησιότητας και ταινίες γνησιότητας αποκολλημένες από τα εμβαλάγια τους 12%
* Υπερτιμολόγηση συνταγών φαρμάκων 1%

* Παράτυπη έκδοση συνταγών, διπλή εκτύπωση, εκτός ειδικότητας, εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων κατά τη συνταγογράφηση από ιατρούς 1%
* Παράτυπη θεώρηση από ελεγκτές ιατρούς 5%
* Λανθασμένη χρέωση παρακλινικών εξετάσεων σε ιδιωτικές κλινικές 2%
* Καταχρηστικές παρατάσεις νοσηλείας ιδιωτικών κλινικών και μακροχρόνιες νοσηλείες 2%
* Καταχρηστική χρέωση ασφαλισμένου από ιδιωτική κλινική 1%
* Λανθασμένη χρέωση ΚΕΝ, παρατυπίες κατά την έκδοση των εξιτηρίων από ιδιωτικές κλινικές 1%
* Παρακράτηση βιβλιαρίων από ιδιωτικές κλινικές 2%
* Αρνηση εκτέλεσης παρακλινικών εξετάσεων από διαγνωστικό εργαστήριο 1%

Στις περιπτώσεις που ο έλεγχος της ΥΠΕΔΥΦΚΑ κατέληξε στη διαπίστωση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών, από το σύνολο των πορισμάτων που αξιολογήθηκαν το 2013, αυτά απεστάλησαν στους αρμόδιους φορείς για την επιβολή σχετικών κυρώσεων.

Ειδικότερα:

* Η Γενική Επιθεωρήτρια ΥΠΕΔΥΦΚΑ ήταν αποδέκτης πορισμάτων που επέσυραν χρηματικά πρόστιμα και διακοπή σύμβασης για διοικητικές παραβάσεις σε ποσοστό 75%
* Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ήταν αποδέκτης πορισμάτων για περιπτώσεις που επέσυραν πειθαρχικές ποινές σε ποσοστό 5%
* Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθήνας ήταν αποδέκτης πορισμάτων για πειθαρχικές κυρώσεις σε ποσοστό 32%
* Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ήταν αποδέκτης πορισμάτων για περιπτώσεις που επισύρουν πειθαρχικές κυρώσεις σε ποσοστό 3%
* Ο εισαγγελέας ήταν αποδέκτης πορισμάτων για υποθέσεις που επισύρουν ποινικές ευθύνες σε ποσοστό 8%.

Διευκρινίζεται για τα παραπάνω ότι ο Γενικός Επιθεωρητής ΥΠΕΔΥΦΚΑ, επιβάλλει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, χρηματικές κυρώσεις και οριστικό ή προσωρινό αποκλεισμό από την εκτέλεση ή συνταγογράφηση και παραπεμπτικών ΕΟΠΥΥ ή προσωρινό ή οριστικό αποκλεισμό της σύμβασης στους ελεγχόμενους παρόχους υγείας, σε περιπτώσεις παράβασης νομοθεσίας. Στους δε γιατρούς που είχαν υπαλληλική σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, αρμόδιος να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις είναι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, για τους ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς αρμόδια είναι τα πειθαρχικά όργανα των συλλόγων τους ενώ για τους γιατρούς του ΕΣΥ το αρμόδιο πειθαρχικό τους όργανο.

Συνολικά από το 2012 έως και σήμερα, έχουν επιβληθεί από τη Γενική Επιθεωρήτρια της ΥΠΕΔΥΦΚΑ και έχουν γίνει καταλογισμοί πορισμάτων ελέγχου της υπηρεσίας, συνολικά πλέον των 2.230.517,93 ευρώ. Όπως αναφέρει στο έγγραφό του ο κ. Βορίδης, οι έλεγχοι της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δρουν ως τροχοπέδη στην αύξηση των δαπανών και της παραβατικής συμπεριφοράς αφού έχει διαπιστωθεί μείωση των δαπανών μετά τον έλεγχο. Χαρακτηριστική είναι περίπτωση ιδιωτικής κλινικής για την οποία ο υπουργός Υγείας ενημερώνει ότι μετά τον έλεγχο της ΥΠΕΔΥΦΚΑ η μηνιαία δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ μειώθηκε στο 1/3 περίπου.

Η ΥΠΕΔΥΦΚΑ κατά τα έτη 2013-2014 επέβαλε τις εξής κυρώσεις κατόπιν πορισμάτων:

Φαρμακεία

* Χρηματικό πρόστιμο σε 62 φαρμακεία συνολικού ύψους 601.652,91 ευρώ
* Προσωρινό αποκλεισμό σε 27 φαρμακεία (από 5 ημέρες μέχρι 1 έτος)
* Οριστικό αποκλεισμό σε 3 φαρμακεία για εικονική συνταγογράφηση

* Στο αρχείο τέθηκαν υποθέσεις για 7 φαρμακεία.

Ιατροί

* Χρηματικό πρόστιμο σε 31 ιατρούς 357.511,50 ευρώ
* Προσωρινός αποκλεισμός σε 2 ιατρούς (από 6 μήνες έως 1 έτος)
* Οριστικός αποκλεισμός σε 2 ιατρούς
* Στο αρχείο τέθηκαν υποθέσεις για 13 γιατρούς

Ιδιωτικές κλινικές

* Σε 7 κλινικές επιβλήθηκε πρόστιμο 64.000 ευρώ

Διαγνωστικά Κέντρα

* Σε 1 διαγνωστικό εργαστήριο επιβλήθηκε πρόστιμο 3.655,90 ευρώ

Συνολικά από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ σε 101 παρόχους επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα 1.026.820,30, προσωρινός αποκλεισμός σε 29 παρόχους, οριστικός αποκλεισμός σε 5 παρόχους και στο αρχείο τέθηκαν οι υποθέσεις για 20 παρόχους.

Από 1.1.2014 έως 31.7.2014, η ΥΠΕΔΥΦΚΑ επέβαλε τις εξής κυρώσεις

Φαρμακεία

* Χρηματικό πρόστιμο σε 15 φαρμακεία ύψους 82.194,58 ευρώ
* Προσωρινό αποκλεισμό σε 7 φαρμακεία (από 5 ημέρες μέχρι και 1 έτος)
* Στο αρχείο τέθηκαν υποθέσεις για 6 φαρμακεία

Ιατροί

* Χρηματικό πρόστιμο σε 34 ιατρούς 131.670,13 ευρώ
* Προσωρινός αποκλεισμός σε 31 ιατρούς (από 4 μήνες έως 1 έτος)
* Στο αρχείο μπήκαν 16 υποθέσεις

Κλινικές

* Χρηματικό πρόστιμο σε 5 ιδιωτικές κλινικές 225.000 ευρώ
* Στο αρχείο μπήκε υπόθεση για 1 κλινική
* Καταλογισμοί σε κλινικές λόγω καταχρηστικών χρεώσεων ΕΟΠΥΥ από πορίσματα κλινικών 300.000 ευρώ
* Καταλογισμοί σε κλινικές λόγω καταχρηστικών χρεώσεων σε 7 ασφαλισμένους
* Σε ένα πολυϊατρείο πρόστιμο 44.797,26 ευρώ
* Σε ένα διαγνωστικό εργαστήριο πρόστιμο 8.395,29
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Οκτωβρίου 2014, 17:49:09 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

24 Οκτωβρίου 2014, 18:20:32
Απάντηση #878
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Τρίχες !!
Στην δικαιοσύνη όλα αυτα στο τέλος καταπίπτουν.
Λοβερδιοι Γκεμπελισμοι σε επανάληψη ...
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

24 Οκτωβρίου 2014, 19:36:43
Απάντηση #879
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Σημασία για τους πολιτικούς έχει ο εκμαυλισμός της κοινής γνώμης, γι' αυτό και οι βορίδειες "αποκαλύψεις" ήρθαν μία μέρα μετά από την επικοινωνιακή επίθεση που επεχείρησε ο ΠΦΣ με τη συνέντευξη τύπου του πρόεδρα.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

24 Οκτωβρίου 2014, 19:41:37
Απάντηση #880
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Η αναφορά και μόνο σε παραπτώματα 50-60 γιατρών δε συνάδει με το θόρυβο που κατά καιρούς γίνεται σχετικά με υπερσυνταγογράφους και διεφθαρμένους γιατρούς.

Σε ενδεχόμενη μελλοντική επαναφορά του θέματος από τα ΜΜΕ, καλό θα ήταν να υπενθυμίζουμε τα στοιχεία της ίδιας της πολιτείας.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

24 Οκτωβρίου 2014, 20:29:53
Απάντηση #881
Αποσυνδεδεμένος


τι σημαίνει Εικονική εκτέλεση συνταγών φαρμάκων ;

24 Οκτωβρίου 2014, 21:07:56
Απάντηση #882
Αποσυνδεδεμένος


Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι η συνταγογράφηση και εκτέλεση των συνταγών αυτών ήταν εικονική. Οι ασφαλισμένοι σύμφωνα με τις δηλώσεις τους δεν ελάμβαναν τέτοιου είδους θεραπεία, δεν έπασχαν από τις νόσους που αναγράφοντο στις συνταγές και δεν ελάμβαναν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία στα οποία είχαν εκτελεστεί οι συνταγές αυτές. - See more at: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

ααααα.. και τις συνταγές ποιός τις εξέδιδε δηλαδή;

24 Οκτωβρίου 2014, 21:25:18
Απάντηση #883
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Συνήθως χρειάζονται δυο, αν οχι τρεις για να εκδοθεί και να εκτελεστεί μια εικονική συνταγή με στόχο το παράνομο κέρδος. Στις περιπτώσεις αυτές, απαραίτητος είναι ο φαρμακοποιός, όπως επίσης κι ο γιατρός, ειδικά τώρα, την εποχή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ο ασφαλισμένος μπορεί και να μην έχει σχέση, αν και τις περισσότερες φορές αφήνει το βιβλιάριο για "εξυπηρέτηση" στο γιατρό ή το φαρμακοποιό, με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για το λόγο αυτό, πρέπει να αξιοποιείται ως εργαλείο ελέγχου για όλους. Με τον τρόπο αυτό θα προστατευθούμε απο τους ελάχιστους που δυσφημούν τους κλάδους και επιβαρύνουν οικονομικά τους πάντες.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

27 Οκτωβρίου 2014, 22:25:36
Απάντηση #884
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

27/10/2014 17:37
  
Σημαντικές τροποποιήσεις στα εισοδήματά τους έχουν υποστεί από το 2009 οι φαρμακοποιοί, με ένα μεγάλο ποσοστό εξ'αυτών, να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο του reset, αφού το ισοζύγιο εσόδων και εξόδων τους, ( δαπάνες προσωπικού -λειτουργικά κόστη άλλες δαπάνες για ασφάλεια συντήρηση μάρκετιγκ), σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις των πληρωμών και τις υποχρεωτικές επιστροφές χρημάτων, αποτελούν προκλήσεις την λειτουργία του φαρμακείου τους.

Σύμφωνα με έρευνα  που έγινε από την εταιρεία IMS,  η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που αφορούσε την υγεία στη Θεσσαλονίκη και στοιχεία της δημοσιεύονται αποκλειστικά στο Healthview,  περίπου 3.200 φαρμακεία έχουν ετήσιο κέρδος μετά φόρων, ως 15.000 ευρώ, το 55% του συνόλου των φαρμακείων, κερδίζουν ως  2,2 χιλιάδες ευρώ το μήνα και το 65% των φαρμακοποιών κερδίζει λιγότερα από 1.800 ευρώ το μήνα.

Κάτω μάλιστα κατά 0,73%, είναι το περιθώριο του ποσοστού κέρδους των Ελλήνων φαρμακοποιών σε σχέση με το μέσο όρο των ευρωπαίων συναδέλφων τους με την ψαλίδα να μεγαλώνει στα φάρμακα αξίας έως 20 ευρώ.

Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για το μέλλον, αφού σύμφωνα με την IMS, οι φαρμακοποιοί εκτός από το ότι είδαν τα έσοδα τους να μειώνονται κατά 530 εκατομμύρια ευρώ από το 2009, αναμένεται το 2014, να έχουν επί πλέον απώλεια της τάξης των 172 εκατομμυρίων ευρώ. :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Οκτωβρίου 2014, 10:28:18 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά: παρατηρητήριο watch φαρμακοποιοί 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3566 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Φεβρουαρίου 2012, 15:46:13
από carlita
0 Απαντήσεις
4577 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Απριλίου 2012, 22:22:35
από carlita
0 Απαντήσεις
3953 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαΐου 2012, 11:11:40
από Ιορδάνης Καπάνταης
0 Απαντήσεις
8262 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Απριλίου 2019, 00:27:58
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
23908 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιουλίου 2019, 22:08:06
από Argirios Argiriou