Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 03:53:55

Ψηφοφορία

Πρέπει να ανοίξει πλήρως το επάγγελμα του φαρμακοποιού στην Ελλάδα;

Ναι
Όχι

Αποστολέας Θέμα: Παρατηρητήριο ΦμΦ - Greek FmF Watch  (Αναγνώστηκε 768373 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

18 Αυγούστου 2015, 08:35:30
Απάντηση #1080
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αλλά όπως και να έχει, το ιδιοκτησιακό που παραμένει κατά 51% αποκλειστικά σε πτυχιούχους Φαρμακευτικής, είναι μεγάλη νίκη.

Να θυμίσω ότι οποιοσδήποτε μπορεί να βγάλει άδεια ιατρείου και πολυιατρείου στο όνομά του αρκεί να δηλώσει επιστημονικό υπεύθυνο γιατρό (των μερικών κατοστάρικων, υποθέτω) εδώ και 4 χρόνια (εφαρμοστική εγκύκλιος του Ν. 3911/2011).
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

18 Αυγούστου 2015, 09:36:55
Απάντηση #1081
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αλλά όπως και να έχει, το ιδιοκτησιακό που παραμένει κατά 51% αποκλειστικά σε πτυχιούχους Φαρμακευτικής, είναι μεγάλη νίκη.
Να θυμίσω ότι οποιοσδήποτε μπορεί να βγάλει άδεια ιατρείου και πολυιατρείου στο όνομά του αρκεί να δηλώσει επιστημονικό υπεύθυνο γιατρό (των μερικών κατοστάρικων, υποθέτω) εδώ και 4 χρόνια (εφαρμοστική εγκύκλιος του Ν. 3911/2011).
Μάλλον για ευχολόγιο των ΦμΦ φαίνονται τα περί διατήρησης του 51% των φαρμακείων από φαρμακοποιούς.

Όπως ορίζει άλλωστε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, θα πρέπει να υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών οικονομικών, υγείας και παραγωγικής ανασυγκρότησης με την οποία και θα καθορίζονται οι όροι που θα περιγράφουν τις αλλαγές που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Οι αποφάσεις εκτός απροόπτου αναμένεται να ληφθούν το επόμενο μήνα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

18 Αυγούστου 2015, 10:19:35
Απάντηση #1082
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Σταδιακή η άλωση του επαγγέλματος του φμφ - Δεν υπάρχουν περιθώρια για να την αποφύγουν.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   
Αφήνοντας συνειδητά να περάσουν μερικές ημέρες από την κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του Τρίτου Μνημονίου, θα επιχειρήσω ψύχραιμα μια αποτίμηση για  το τι έγινε στη Βουλή, τι ψηφίσθηκε, τι σημαίνει αυτό που ψηφίσθηκε και ποιο είναι το τελικό ισοζύγιο (θετικό – αρνητικό) για τον κλάδο.

    Για να είμαι συγκεκριμένος και σαφής πρέπει να υπενθυμίσω ότι από το 1991, δηλ. εδώ και 24 χρόνια, ισχύει ο Νόμος 1963 που στο πρώτο του άρθρο καθορίζει ότι «για την απόκτηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου απαιτείται ο αιτών να έχει πτυχίο φαρμακευτικής σχολής και άδεια ασκήσεως της φαρμακευτικής στην Ελλάδα».

    Αυτός ο Νόμος στα 24 χρόνια λειτουργίας του καθόριζε με απόλυτη σαφήνεια, χωρίς παράθυρα και με απόλυτη καθαρότητα ότι φαρμακείο δικαιούται να έχει μόνο ο φαρμακοποιός. Είναι αυτό που στην καθημερινή συζήτηση ονομάζουμε «ιδιοκτησιακό», διότι με αυτή τη διάταξη καθορίζεται ποιος μπορεί να είναι ιδιοκτήτης φαρμακείου, δηλ. μόνο ο φαρμακοποιός.

    Τι έγινε λοιπόν την περασμένη Παρασκευή. Στις 4.23 ξημερώματα Παρασκευής κατά την συζήτηση στη Βουλή του Τρίτου Μνημονίου κατατέθηκε από τον κ. Τσακαλώτο τροπολογία με την οποία «καταργείται το άρθρο 1 του Ν.1963/91» (που αναφέρουμε παραπάνω) και καθορίζεται  ότι «η διαδικασία και οι προϋποθέσεις σχετικά με την ίδρυση φαρμακείου θα ρυθμισθούν με Υπουργική Απόφαση.»

    Εύλογα προκύπτει το ερώτημα τι σημαίνει πρακτικά η αλλαγή αυτή;
    Κατ’ αρχήν η Υπουργική απόφαση και η κάθε Υπουργική απόφαση μπορούν να αλλάζουν οποιαδήποτε στιγμή, ανάλογα με τις διαθέσεις του κάθε Υπουργού. Η προετοιμασία και η υπογραφή οποιασδήποτε υπουργικής απόφασης γίνεται χωρίς δημοσιότητα, χωρίς έγκριση του κοινοβουλίου, εν κρυπτώ από τον εκάστοτε Υπουργό ή τους «συμβούλους» του και γίνεται αντιληπτή αρκετές ημέρες μετά την υπογραφή της όταν δημοσιεύεται στο ΦΕΚ. Η δυνατότητα τροποποίησης της Υπουργικής απόφασης μπορεί να αποτελεί  όπλο εκβιασμού του εκάστοτε Υπουργού. Μ’ άλλα λόγια ο κλάδος θα είναι εσαεί όμηρος του εκάστοτε Υπουργού Υγείας, ζώντας καθημερινά με το άγχος των πληροφοριών ή «πληροφοριών» περί αλλαγής της Υπουργικής απόφασης.

    Ας θεωρήσουμε όμως ότι και ο παρών και όλοι οι επόμενοι Υπουργοί, δεν θα κάνουν κατάχρηση ή κακή χρήση της δυνατότητας τροποποίησης οποιαδήποτε στιγμή της Υπουργικής απόφασης.     Τι μπορούμε να περιμένουμε λοιπόν ως προς το περιεχόμενο της Υπουργικής απόφασης; Περιμένουμε να επαναλαμβάνει ότι περιείχε και ο σχετικός νόμος (Ν1963/91);  Ασφαλώς όχι. Προς τι άλλωστε να γίνει όλη αυτή η φασαρία, εάν σκοπός του νομοθέτη ήταν να μην αλλάξει το παραμικρό. Επομένως στην καλύτερη περίπτωση, θεωρητικά, που η Υπουργική απόφαση επαναλάβει με άλλη διατύπωση τον καταργούμενο  Νόμο, θα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, με οποιαδήποτε αλλαγή που επιτρέπει από το παράθυρο ή από την πόρτα, λίγο ή πολύ, την παραβίαση της βασικής αρχής φαρμακείο=φαρμακοποιός, θα είμαστε σε χειρότερο επίπεδο.

    Δυστυχώς οι προθέσεις της Κυβέρνησης όπως διαπιστώθηκαν από την τροπολογία που διέρρευσε και εν συνεχεία αποσύρθηκε, σύμφωνα με την οποία δινόταν η δυνατότητα σε οιονδήποτε ΜΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ να ιδρύσει φαρμακείο με υπάλληλο φαρμακοποιό, αλλά και από την Κυβερνητική δέσμευση να υλοποιήσει την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

    Όπως επίσης δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδων η υποχρέωση της κυβέρνησης να ζητεί έγκριση από την Τρόικα και για κάθε Υπουργική απόφαση πολύ περισσότερο όταν αυτή συνδέεται με Μνημονιακό νόμο. Θα επιτρέψει επομένως η Τρόικα την έκδοση Υπουργικής απόφασης που αποτρέπει την άλωση του φαρμακείου; Το βλέπω πολύ δύσκολο :-*

    Θα μπορούσε βέβαια η κατάσταση να είναι πολύ χειρότερη καλύτερη, εάν η κυβέρνηση υλοποιούσε τον αρχικό σχεδιασμό της και ψήφιζε την διάταξη που είχε έτοιμη και επέτρεπε σε ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ να ιδρύσει φαρμακείο. Ασφαλώς η επιλογή αυτή ήταν ο ακαριαίος θάνατος. Τώρα τουλάχιστον δίνεται η δυνατότητα να προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο. Θα το πετύχουμε;  Δεν μπορώ να προβλέψω ούτε και να διαβεβαιώσω για το παραμικρό.

   Το κακό καλό είναι ότι το «ιδιοκτησιακό» που κατά τις προηγούμενες αξιολογήσεις είχε κλείσει ανώδυνα για τον κλάδο, τώρα επανήλθε στο τραπέζι, δεν ξέρουμε πως θα κλείσει και θα ζούμε μονίμως στην ανασφάλεια της Υπουργικής απόφασης.

Για την Αδέσμευτη Ενωτική Συνδικαλιστική Παράταξη



« Τελευταία τροποποίηση: 18 Αυγούστου 2015, 10:21:15 από Thug GP »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

18 Αυγούστου 2015, 17:28:09
Απάντηση #1083
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Βασική υποχρέωση της χώρας να περάσουν τα ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ-μάρκετ!
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

24 Αυγούστου 2015, 13:19:42
Απάντηση #1084
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Σαφής η προτίμηση του καταναλωτικού κοινού της Βουλγαρίας προς τις αλυσίδες φαρμακείων - Προσφέρουν ανώτερες υπηρεσίες, εκπτώσεις, προσφορές και καλύτερες τιμές.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Μικρά φαρμακεία Vs μεγάλες αλυσίδες. Επιστήμονες Μάγιστροι  ??? - φαρμακοποιοί[1] εναντίων εμπόρων υγείας. Ο πόλεμος για την επικράτηση στο φαρμακευτικό επιχειρηματικό πεδίο γίνετε όλο και πιο σκληρός λόγω του τεράστιου οικονομικού διακυβεύματος . Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας αναλύσεων IMS Health κοντά στα 2,3 δισ. Λέβα ( 1,176 δισ. €) είναι τα φάρμακα που πωλήθηκαν το περασμένο έτος από τα φαρμακεία.

Παρόλα αυτά ευχαριστημένοι μπορούν να είναι μόνο οι “μεγάλοι” όσο για τους “μικρούς” είναι υποχρεωμένοι να γίνουν “ελαστικοί” και επινοητικοί για να επιβιώσουν.

Στη χώρα λειτουργούν 3.600 φαρμακεία, μόνο που, πολλά από αυτά έχουν έλλειψη πελατών , μιας και κυριολεκτικά συνθλίβονται από την “αλυσιδωτή αντίδραση”.  Στη Βουλγαρία η αναλογία είναι, 1.982 πελάτες ανά φαρμακείο, όταν στην Ε.Ε. ο μ.ο είναι περίπου 3.600.

 Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι τα φαρμακεία κάνουν τζίρους από 35.000 Λέβα έως 625.000 λέβα το χρόνο. Μόνο που τα 2/3 του συνολικού τζίρου γίνονται από της αλυσίδες, και φυσικά για τα ανεξάρτητα ο κανόνας λέει: “ό,τι περισσέψει”.

Όπως σε πολλούς τομείς της οικονομίας η αγορά τείνει κι εδώ να συγκεντροποιείται, διότι οι μεγαλύτερες μονάδες λειτουργούν εξιδανικευμένα, παίρνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις και μάλιστα κάποιες από αυτές καθετοποιούν την αγορά, ξεκινώντας από τη παραγωγή και τη κυκλοφορία του προϊόντος και φθάνοντας έως και τη  λιανική πώληση των σκευασμάτων.

Οι αλυσίδες γίνονται όλο και πιο επιθετικές και καταλαμβάνουν τα καλύτερα σημεία πώλησης, στη Σόφια,τη Φιλιππούπολη,τη Βάρνα, τον Πύργο. Τα ανεξάρτητα φαρμακεία, παρά τη θέληση τους μεταφέρονται και “συνωστίζονται” στη περιφέρεια των πόλεων.

Για τον πελάτη οι επιλογές δεν είναι πολλές.

Η πρώτη επιλογή είναι να πάει στο συνοικιακό φαρμακείο που ναι μεν θα εξυπηρετηθεί καλύτερα και θα λάβει διεξοδικά την απαραίτητη συμβουλή, θα ενημερωθεί για τις όποιες εναλλακτικές έχει αλλά ο λογαριασμός θα είναι  5-10 λέβα παραπάνω [2].


Η δεύτερη επιλογή είναι να πάρεις την εκπτωτική κάρτα ;) και να πεταχτείς στο πλησιέστερο mall με το τεράστιο φαρμακείο, που όμως μοιάζει περισσότερο με καλλυντικάδικο, όπου νεαρές δεσποινίδες :P σε κοιτούν περίεργα αν αποφασίσεις να αναζητήσεις κάτι περισσότερο από μία ασπιρίνη.

 Εδώ και καιρό οι ειδήμονες εντοπίζουν ότι η αγορά έχει μοιραστεί άνισα. Υπάρχει υπερσυγκέντρωση στις μεγάλες πόλεις ενώ την ίδια ώρα δεν εξυπηρετούνται οι άνθρωποι στις μικρές πόλεις και τα χωριά. Είναι λοιπόν ξεκάθαρη  η ανάγκη για δημιουργία εθνικού χάρτη Φαρμακείων που θα μας δείξει τις πραγματικές ανάγκες,καθώς και η εισαγωγή κριτηρίων για το που θα δημιουργείτε νέο ή θα υπάρχει “μορατόριουμ” δημιουργίας νέων δομών... αλλά τίποτα τέτοιο δε συμβαίνει.[3]

Την ίδια ώρα οι αλυσίδες, πιο “δημιουργικές” ,μπαίνουν στα mall , αναρτούν καταλόγους προσφορών, οργανώνουν “χάπενινγκ” και σκαρφίζονται κάθε είδους εμπορικά τρικ, για να συγκεντρώσουν περισσότερους πελάτες. Πιο δυναμικά κινούνται στην Πρωτεύουσα λόγω των 2 εκατ. περίπου δυνητικών πελατών.

 Πολλά τα φαρμακεία που αναμετρούνται σε αυτό το “πεδίο” αλλά φαίνεται ότι τη “μερίδα του λέοντος” στη πίτα έχουν οι όμιλοι SCS Franchise (sanita – ceiba-κ.α.) , Марешки аптеки , SUBRA, MEDEA και REMEDIUM.

Δύσκολο να ειπωθεί πόσο κερδίζουν οι συγκεκριμένοι όμιλοι, μίας και οι οικονομικές εκθέσεις τους είτε είναι πολύ παλιές είτε δεν έχουν αναρτηθεί ,ως όφειλαν.  Αν όμως εμπιστευτούμε τα εξαγόμενα από τους αριθμούς συμπεράσματα ακόμη και σε αυτές (αλυσίδες) τα πράγματα δεν είναι ρόδινα.

Η S C S Franchise κατέχει περίπου 30 φαρμακεία στη Σόφια, σε θέσεις-κλειδιά, τόσο στα προάστια όσο και στο κέντρο. Επιπλέον, λειτουργούν φαρμακεία σε εμπορικά κέντρα, στα σούπερ μάρκετ  «Kaufland" και "Piccadilly" καθώς  και σε πολυκλινικές.[4] Τα Φαρμακεία τους είναι μεγάλα σε μέγεθος, προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα φαρμάκων και φαρμακευτικών καλλυντικών και κάνουν μεγάλους τζίρους. Σε εθνικό επίπεδο, οι δομές των " S C S Franchise" είναι περίπου 140 .

 Η εταιρεία ιδρύθηκε στα μέσα του 2007, ενσωματώνοντας τις εταιρίες φαρμακείων "Sanita", "Ceiba" και "Σόφια φαρμακεία» που είχαν οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με στοιχεία από τη Bulstat[5] ιδιοκτήτες της με ίσα μερίδια είναι η εμπορική εταιρεία "Sredets" και η "Donev Επενδύσεις" του “φαρμακευτικού BOSS”[6] Ογκνιάν Ντόνεφ.  Από τον τελευταία δημοσιευμένο ισολογισμό για το 2012. Είναι σαφές ότι η εταιρεία έκλεισε τη χρονιά με αδιανέμητα κέρδη των 219 000 λέβα, Τα οποία είναι αρκετά μέτρια για μια τόσο μεγάλη επιχείρηση.

Πολύ δύσκολο επίσης είναι να πιάσεις  “τους άσους στο μανίκι” του Βεσελίν Μάρεσκι , ο οποίος έχει πάνω από 200 φαρμακεία σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 30 στην πρωτεύουσα.

Ο “εργολάβος” [7]δουλεύει κυρίως με franchise και πουθενά στα έγγραφα δε φέρεται ώς ιδιοκτήτης. Ο ίδιος, έχει εδώ και καιρό κλείσει την εταιρεία  λιανικής πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων, "Mareshki-Βεσελίν Μάρεσκι", αλλά η απόδειξη πληρωμής από κάποιο φαρμακείο της αλυσίδας, οδηγεί στη "Farmtreyd Σόφια". Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας αυτής είναι η μητέρα του Μάρεσκι - Βέσκα, η σύζυγός του Σβετλάνα και τα δύο παιδιά του - Βεσελίν και Αλεξάνδρα.

Για το 2013 η "Farmtreyd Σοφία" έχει περισσότερα από 26,3 εκατ. Λεβα έσοδα εκμετάλλευσης, αλλά στη συνέχεια «χαράσσοντας μια διαχωριστική γραμμή»  αναφέρει  μόλις 12.000 λέβα κέρδος!!!
 Επίσης από τα έγγραφα, φαίνεται ότι η οικογένεια Μάρεσκι πουλά τα φάρμακα στη χ.τ. χωρίς σχεδόν καθόλου περιθώριο κέρδους...

Η εταιρεία "Subra Βουλγαρία», η οποία κατέχει τα φαρμακεία "Subra" στα έγγραφα ανήκει στη JSC "Subra" Λιχτενστάιν. Αλλά στη πραγματικότητα τα φαρμακεία είναι του Τόντορ Ντότσεφ, δημιουργού του διανομέα "Καλιμάν RT" και της αλυσίδας φαρμακείων "Ceiba". Είναι ένας από τους δημιουργούς της έννοιας "φαρμακείο σε mall” ,οι πρώτες του δομές, ήταν στην Βάρνα και το Μπουργκάς. Στη Σόφια η "Subra" έχει 13 φαρμακεία, τα οποία είναι γενικά μεγάλα σε μέγεθος,δεν έχουν όλα σύμβαση με τον ασφ. φορέα, αλλά είναι όλα σε κομβικά σημεία με υψηλή ροή πελατών και προσφέρουν μια ευρεία ποικιλία φαρμακευτικών καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής.

 Ένα από τα πιο κερδοφόρα είναι αυτό στο  «Επιχειρηματικό Πάρκο της Σόφιας ". Γενικά  η «Subra" έχει ένα καλό ηλεκτρονικό κατάλογο προϊόντων και προσφέρει κάρτα πελάτη με μέχρι και 15% εκπτώσεις στα προϊόντα τους.

Τα Φαρμακεία "Μήδεια" είναι "διαμοιρασμένα" ως ιδιοκτησία σε πολλές εταιρείες με την ίδια επωνυμία, «Медея Фармако", οι οποίες όμως έχουν διαφορετικούς αριθμούς (медея фармако 1,2 к.о.к.). Η αλυσίδα ιδρύθηκε από τον Ρώσο πολίτη Andrey Andreev και τους γιους του και είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες. Τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια, η "Μήδεια" έχει σχεδόν τριπλασιάσει τις εγκαταστάσεις της, οι οποίες είναι πλέον 33 σε Σόφια και μία στο Κιουστεντίλ. Η στρατηγική της «Μήδειας» είναι να αγοράζει το ακίνητο, από το οποίο πωλούν φάρμακά τους και οχι να ενοικιάζουν. Τα φαρμακεία τους είναι σε καλές θέσεις, κυρίως στο κέντρο της πόλης και στις περιοχές της πρωτεύουσας «Lozenets» και “Mladost”.

Ο κατάλογος των "μεγάλων" κλείνει με την "Remedium" του Νικολάι Κόστοφ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του “Συνδέσμου ιδιοκτητών φαρμακείων”. Αυτή είναι και η μόνη μεγάλη αλυσίδα που δηλώνει πάνω από 13 εκατομμύρια Λέβα ακαθάριστα έσοδα από πωλήσεις και 337.000 λέβα ετήσιων καθαρών κερδών. Οι δομές της οικογένειας της Τζούλια και του Νικολάι Κόστοφ ήταν οι πρώτες που εισήγαγαν την έννοια-μοντέλο "κατάστημα υγείας”, Η οποία περιελάμβανε, εκτός από τα φάρμακα και ακριβές σειρές καλλυντικών , συμπληρώματα διατροφής καθώς και προϊόντα για παιδιά.

Τα φαρμακεία τους επισκέπτονται πάνω από 90.000 πολίτες της Σόφιας το μήνα, η ιστοσελίδα του ομίλου υποστηρίζει online κατάστημα,με πλήρη κατάλογο τιμών των προϊόντων και  διαφημιστικών καταλόγων με προσφορές.

Στην αγορά της πρωτεύουσας πιθανότατα θα εμφανιστεί σύντομα ένας ακόμη  μεγάλος παίκτη μιάς και η εταιρία εκμετάλλευσης "Sopharma trading» βγήκε μπροστά με νέο “consept” για τα φαρμακεία με την επωνυμία “Sopharmacy”.[8]

 Θα βασίζεται σε εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί μεμονωμένα να συμβουλεύει και να ενημερώνει τους ασθενείς. Τα πρώτα δύο πιλοτικά καταστήματα έχουν δημιουργηθεί στη περιοχή "Lozenets» και στη Φιλιππούπολη .
]

* η ισοτιμία € - Лев  είναι 1 : 1.956

Φυσικά, οι στρατηγικές τιμολόγησης των φαρμακείων των αλυσίδων είναι μεν διαφορετικές,  αλλά σε γενικές γραμμές ισχύει η αρχή  που λέει ότι οι εκπτώσεις τους, ακολουθούν τις χαμηλές τιμές  στα ευρείας κυκλοφορίας φάρμακα αλλά όχι και στα ακριβά και ελιτίστικα καλλυντικά όπου σπάνια θα δει κανείς εκπτώσεις.
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Αυγούστου 2015, 11:25:50 από Thug GP »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

26 Αυγούστου 2015, 10:55:18
Απάντηση #1085
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Απίστευτο! Φμφ προπαγανδίζει υπέρ της διατήρησης του χαρατσιού 1 ευρώ ανά συνταγή επειδή -όπως μας αποκαλύπτει- αυτά τα ευρώ μένουν στο παντελόνι τους για 3 μήνες πριν αποδοθούν στον Εοπυυ, αυξάνοντας έτσι τη ρευστότητά τους!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ;

Τελικά δεν ήταν προεκλογική αλητεία.

Δεν ήταν ένα ακόμη ψέμα, μια ακόμη υπόσχεση για τα 11.000 φαρμακεία... συγνώμη 11.000 εκλογικά κέντρα.

Φυσικά και θα καταργηθεί. Είναι αντικοινωνικό μέτρο.
Τι και αν αποδίδει στον ΕΟΠΥΥ περί τα 70.000.000 ευρώ τον χρόνο, ( καλύπτει το 70% από έναν Αύγουστο της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης ) τι και αν αυτό είναι ένα ποσόν που βρίσκεται πάντα στα χέρια του φαρμακοποιού που του δίνει μια καλύτερη ρευστότητα την στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει?( αποδίδεται μετά από ένα τρίμηνο )
Φυσικά οι σημερινοί κυβερνητικοί φαρμακοποιοί είχαν σπεύσει να το καταραστούν, να το κυνηγήσουν και να αρνηθούν την εφαρμογή του.
Κάτι σαν τα ασφαλιστικά μέτρα που θέλουν να καταθέσουν για την περιφρούρηση του ιδιοκτησιακού!!!

Τελικά στα λόγια είμαστε πολύ μα πάρα πολύ καλοί.
Σε σημείο που θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν την αριστερίζουσα ρητορική της διχασμένης πλέον κυβερνητικής μειοψηφίας.
Καλούς δασκάλους έχουν.
Καλή παράδοση δεν έχουν.
Δυστυχώς για εμάς τους φαρμακοποιούς, θα μείνουμε να κοιτάμε τις χωρίς στόχο και όραμα λεκτικές παρεμβάσεις τους.

Γιατί από έργο... κάτι σαν την επτάμηνη διακυβέρνηση μου μοιάζει!
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

27 Αυγούστου 2015, 09:32:29
Απάντηση #1086
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σταθάκης: «Αντισταθμιστικά» μέτρα για την εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ -Στόχος η μείωση επιπτώσεων Από τον Οκτώβριο πρέπει να αρχίσει η εφαρμογή όσων προβλέπει το μνημόνιο και η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ για αγορές όπως τα φαρμακεία, το γάλα, τα αρτοποιία. Χωρίς γραφειοκρατία εισαγωγές μέχρι 20.000 ευρώ, μάχη για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Τι είπε ο Γ. Σταθάκης
 
Υπάρχουν περιθώρια για την προώθηση αντισταθμιστικών μέτρων ώστε περιοριστούν οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της «1ης Εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ που αλλάζει τα δεδομένα σε γάλα, φαρμακεία, αρτοποιία, κλπ, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια απολογιστικής συνέντευξης. Ο ίδιος τόνισε πως για ορισμένα θέματα, όπως το πλήρηες άνοιγμα της αγοράς φαρμακείων, εκκρεμούν κοινές υπουργικές αποφάσεις, ενώ υπάρχει περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο για την εφαρμογή της «Εργαλειοθήκης».
 
Ο Γιώργος Σταθάκης δεν έκρυψε τη διαφωνία του με πολλές από τις προβλέψεις της «Εργαλειοθήκης» αλλά ξέκοψε κάθε συζήτηση περί εφαρμογής ή μη του μνημονίου από την επόμενη κυβέρνηση (αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ) επισημαίνοντας πως «τα συμφωνηθέντα είναι συμφωνηθέντα».
 
Με την προτεινόμενη ρύθμιση για τα φαρμακεία καταργείται η υποχρέωση κατοχής πτυχίου φαρμακοποιού και άδειας άσκησης επαγγέλματος, καθώς και οποιουδήποτε άλλου περιορισμού, πλην του σχετικού με τα πληθυσμιακά όρια, ως προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων και δη αλυσίδων φαρμακείων.

Γιώργος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

αντι-φμφ
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Αυγούστου 2015, 09:39:40 από Thug GP »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

3 Σεπτεμβρίου 2015, 23:56:23
Απάντηση #1087
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Mε παλαιοκομματικές, ρουσφετολογικές μεθόδους προσπαθούν οι φμφ να βρουν λύση στα προβλήματά τους:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συναντηθούν αύριο το πρωί οι φαρμακοποιοί και συγκεκριμένα το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
  
Η επίσκεψη φυσικά σε μεγάλο βαθμό θα είναι εθιμοτυπική, ωστόσο οι φαρμακοποιοί, θα αδράξουν την ευκαιρία να μιλήσουν για όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και κυρίως να υπογραμμίσουν προς τον Ανώτατο Πολιτειακό Άρχοντα, τον σημαντικό τους ρόλο στην οικονομία, την υγεία και την κοινωνία.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς – το οποίο έχει πάρει παράταση για να εξετασθεί αργότερα, παρά το γεγονός ότι το 51% παραμένει στους φαρμακοποιούς- τα ΜΥΣΥΦΑ και οι αλυσίδες οι οποίες απειλούν τα φαρμακεία, ο ρόλος του φαρμακοποιού στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εξαιτίας της μειωμένης ρευστότητας και των οφειλών του ΕΟΠΥΥ αλλά και η ανθρωπιστική κρίση της ελληνικής κοινωνίας, στην οποία ο φαρμακευτικός κλάδος έχει βάλει τεράστια πλάτη, θα τεθούν επι τάπητος στην συνάντηση.

Όπως αναφέρει στο onMed ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος, είναι επιτακτική ανάγκη να υπογραμμίσουμε στον Ανώτατο Άρχοντα της χώρας, τα προβλήματα που βιώνουμε και τα οποία έχουν ενταθεί στα χρόνια της κρίσης. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην χώρα έχει λαβωθεί βαθειά όπως το ίδιο έχουν λαβωθεί οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι στα χρόνια των Μνημονίων, είδαν το επάγγελμά τους να συρρικνώνεται, να διαλύονται οι περιουσίες τους και να κινδυνεύει γενικότερα ο κλάδος να αλωθεί από επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το προεδρείο της ΠΕΦ θα στηλιτεύσει τον ρόλο των μεγάλων αλυσίδων (είτε ελληνικών, είτε ξένες) οι οποίες επιθυμούν να εξαγοράσουν φαρμακεία. «Δεν μπορούν οι φαρμακαποθήκες να πιέζουν τους φαρμακοποιούς να πληρώσουν και να κινδυνεύει όποιος φαρμακοποιός χρωστάει να εξαγοραστεί από αυτές», τονίζει με έμφαση ο πρόεδρος του ΠΦΣ. Το λέω επίσημα, ότι «υπάρχουν φαρμακαποθήκες που έχουν σε ομηρία φαρμακοποιούς», πράγμα αδιανόητο για  τα δύσκολα χρόνια που περνάμε, σχολιάζει ο κ. Λουράντος.

Τέλος, το προεδρείο του ΠΦΣ θα αναφερθεί και στην σημαντική Συνδιάσκεψη που οργανώνει ο Σύλλογος το Σάββατο στο Λαγονήσι, με την συμμετοχή 100 στελεχών από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από όλους τους Ευρωπαϊκούς Συλλόγους Φαρμακοποιών, μία εκδήλωση που έχει επιμεληθεί ο κλάδος εδώ και έξι μήνες.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

5 Σεπτεμβρίου 2015, 08:52:39
Απάντηση #1088
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ο ΠτΔ σε ρόλο κομματάρχη!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

5 Σεπτεμβρίου 2015, 09:00:16
Απάντηση #1089
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Συναδέλφισσες / συνάδελφοι,

Μετά τη σημερινή επίσκεψη μου μαζί με τον άλλο αντιπρόεδρο του ΠΦΣ κ. Βαλτά στον ΕΟΠΥΥ και το χθεσινό Δελτίο Τύπου του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, εισερχόμαστε σε μία περίοδο που επί της ουσίας ο ΕΟΠΥΥ έχει κηρύξει στάση πληρωμών.

Χωρίς να προχωρήσω σε βαθύτερη ανάλυση των οικονομικών ζητημάτων, οφείλω να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στην Αχαΐα ότι...

... πλην της πληρωμής του 50% συνταγών μηνός Μαΐου, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη, το υπόλοιπο 50% με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα δεν μπορεί να εκταμιευτεί πριν από τις 10 Οκτώβρη. Με το ρυθμό που ακολουθείτο έως σήμερα και ειδικά το τελευταίο τετράμηνο, γινόταν αγώνας να κλείσει το έτος με 11 πληρωμές. Αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα μιλούν για 10 πληρωμές, ενώ υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος για 9 ή 9,5.

Το όλο σκηνικό βέβαια που μας περιγράφεται από τις οικονομικές υπηρεσίες και το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, σαφώς και δεν συμβαδίζει με την εικόνα και την ενημέρωση που είχαμε 15 ημέρες πριν.

Με αυτό θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν αποκλείω να υπάρχουν και πολιτικά παιχνίδια τα οποία να εκπορεύονται και μέσα από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ για δημιουργία κλίματος ανασφάλειας που θα λειτουργήσει εκλογικά υπέρ κάποιου κόμματος, όπως ακριβώς έγινε και τον Μάη – Ιούνη του 2012. Θέλοντας να είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν μπορώ να διαχωρίσω σε τι ποσοστό υπάρχει οικονομικός κίνδυνος και σε τι ποσοστό πολιτικό παιχνίδι. Εκείνο που οφείλω να πω όμως, είναι ότι τα οικονομικά δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν αντέχουν για περαιτέρω καθυστέρηση πληρωμών όπως αυτή προδιαγράφεται και θα πρέπει οι συνάδελφοι να ξυπνήσουν από τη νιρβάνα και τη νηφαλιότητα του κούτσα-κούτσα πληρωμές και να δούμε την αλήθεια κατάματα. Με τετράμηνο και πεντάμηνο απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ και το ιδιοκτησιακό στο έλεος των κεφαλαίων του ιδιώτη, τα περιθώρια αντίδρασης που έχουμε είναι συγκεκριμένα, σας τα έχω αναλύσει και δεν χρειάζεται να ξανά-αναφερθώ.

Ένα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι πως μαζί με τα φαρμακεία θα καταρρεύσουν και οι αποθήκες, ιδιαίτερα οι συνεταιριστικές. Μόνο πολιτική παρέμβαση μπορεί να υπάρξει επί του θέματος, από την ώρα που οι συνδικαλιστικές αντιδράσεις, με ευθύνη όλων μας, έχουν απεμποληθεί εδώ και καιρό. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο πρώην υφυπουργός οικονομικών κ. Μάρδας, μιλώντας στο MEGA και σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως αν υλοποιηθεί η συνθήκη του ΟΟΣΑ για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων οι φαρμακοποιοί θα κάψουν τη χώρα ποιός τους έδωσε το δικαίωμα; δήλωσε με νηφαλιότητα «…οι φαρμακοποιοί όλο φωνάζουν, αλλά τελικά δεν κάνουν τίποτα…».

Συμπερασματικά:
Δεν αναμένεται άλλη πληρωμή εντός του μηνός, εκτός του 50% συνταγών Μαΐου. Σίγουρα θα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις και μάλιστα σύντομα.
Θα παρακαλούσα όλους σας, το περιεχόμενο του μηνύματος να μην διαρρεύσει, πριν γίνει επίσημη ανακοίνωση από τον Π.Φ.Σ., για ευνόητους λόγους.

Αντιπρόεδρος Π.Φ.Σ.

Πρόεδρος Φ.Σ. Αχαΐας
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Σεπτεμβρίου 2015, 13:38:28 από Thug GP »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

5 Σεπτεμβρίου 2015, 12:14:04
Απάντηση #1090
Αποσυνδεδεμένος

gas_fmy


Προς τους "κυρίους" συντονιστές ΔΗΜΟΣΙΩΣ,μήπως τα ΜΠΛΕ σχόλια θέλουν λίγο συμμάζεμα;
Προς ενημέρωση των συντονιστών ΔΗΜΟΣΙΩΣ (και όχι εν κρυπτω όπως η αλλαγή του Μπλε σχολίου που αφορούσε τον φράχτη με τα "καρύδια")έχει κρατηθεί αντίγραφο της σελίδας.
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Σεπτεμβρίου 2015, 13:59:26 από gas_fmy »

5 Σεπτεμβρίου 2015, 15:38:31
Απάντηση #1091
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Καλό είναι η συζήτηση να γίνεται σε κόσμιο περιβάλλον και με επιχειρήματα, κι αυτό είναι ευθύνη κυρίως του καθενός από μας που γράφουμε στο φόρουμ.
Είναι αλήθεια ότι όταν ανεβαίνουν οι τόνοι (δικαίως ή αδίκως), μπορεί να ακολουθήσει χιονοστιβάδα παρεξηγήσεων.
Δε θα καθήσω να αναλύσω τι ήταν πιο αιχμηρό, αυτό που είπε ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ ή ο συνάδελφος - άλλωστε κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα σε μια ήδη καμένη γη.
Παρεμπιπτόντως, οι συντονιστές δεν τα προλαβαίνουν όλα άμεσα, και προσωπικά μπορώ να αναλάβω το μερίδιο της ευθύνης.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

9 Σεπτεμβρίου 2015, 14:53:27
Απάντηση #1092
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Μαύρο στους Μαυρογιαλούρους!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Την απόλυτη κατανόηση και στήριξη και της υπηρεσιακής πρωθυπουργού κυρίας Βασιλικής Θάνου αλλά και του προέδρου της Ν. Δημοκρατίας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη είχαν χθες οι φαρμακοποιοί, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχαν μαζί τους.

Οι φαρμακοποιοί όλο το τελευταίο διάστημα, και παρά το γεγονός ότι έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση, πραγματοποιούν συνεχείς συναντήσεις, με στόχο να σηκώσουν ψηλά τα θέματα που τους ενδιαφέρουν, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον σημαίνοντα ρόλο τους στην υγεία και στην κοινωνία, αλλά και να αναδείξουν την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ.

Οι φαρμακοποιοί ειδικότερα, πληρώθηκαν τελευταία φορά τον Αύγουστο για τον μήνα Μάρτιο και επομένως εκκρεμεί τώρα η πληρωμή του Απριλίου περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι για την στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ μίλησαν χθες και οι Ιδιωτικές Κλινικές, οι οποίες αναφέρθηκαν στον μαρασμό που έχουν περιέλθει εξαιτίας των οφειλών του Οργανισμού, ζητώντας έκτακτη επιχορήγηση για οφειλές δύο μηνών για όλους τους παρόχους υγείας.

Εκτός από την δραματική κατάσταση της μειωμένης ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ, το προεδρείο του ΠΦΣ, έθεσαν στην κυρία Θάνου και τα άλλα ζητήματα του κλάδου, όπως το ιδιοκτησιακό, τα ΜΥΣΥΦΑ και την επόμενη ημέρα των φαρμακείων.

Το ιδιοκτησιακό επίσης αποτέλεσε και βασικό θέμα συζήτησης και με τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος, εκτός από την αμέριστη στήριξη προς τον κλάδο, τόνισε ότι τάσσεται και ο ίδιος υπέρ του γερμανικού μοντέλου, που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των φαρμακείων να ανήκουν στους φαρμακοποιούς και οι τελευταίοι να μην έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από τρία φαρμακεία. Οι προτάσεις αυτές δε, δεν αποτελούν όπως είπε προεκλογική δέσμευση, αλλά πάγια δέσμευση του κόμματος της Ν. Δημοκρατίας.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

9 Σεπτεμβρίου 2015, 19:52:05
Απάντηση #1093
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το ιδιοκτησιακό επίσης αποτέλεσε και βασικό θέμα συζήτησης και με τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος, εκτός από την αμέριστη στήριξη προς τον κλάδο, τόνισε ότι τάσσεται και ο ίδιος υπέρ του γερμανικού μοντέλου, που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των φαρμακείων να ανήκουν στους φαρμακοποιούς και οι τελευταίοι να μην έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από τρία φαρμακεία. Οι προτάσεις αυτές δε, δεν αποτελούν όπως είπε προεκλογική δέσμευση, αλλά πάγια δέσμευση του κόμματος της Ν. Δημοκρατίας.
   Το 3ο (και ...μεγαλύτερο+βαρύτερο) μνημόνιο με την ασάφεια (έκδοση ΥΑ) στα ΜΥΣΥΦΑ και στο ιδιοκτησιακό των φμφ, άρχισε ήδη να κάνει τη δουλειά του. Η επικείμενη ΥΑ αποτελεί ήδη πεδίο διαπραγμάτευσης.

13 Σεπτεμβρίου 2015, 09:43:45
Απάντηση #1094
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Πως ο ΣΥΡΙΖΑ τρολάριζε τον Γενάρη τους φαρμακοποιούς

Θυμηδία -αν όχι οργή- προκαλεί η άνευ προηγουμένου νομοθετική απραξία του ΣΥΡΙΖΑ για τους 7 μήνες που ήταν στην κυβέρνηση με πρώτο και καλύτερο το Υπουργείο Υγείας, ειδικά μάλιστα αν αναλογιστούμε την ακατάσχετη παροχολογία δια στόματος Ι.Μπασκόζου στο προεκλογικό τσίρκο που στήθηκε στον ΠΦΣ στις αρχές του έτους. Τελικά το μόνο που κατάφεραν οι φαρμακοποιοί -εκτός από το να πάρουν υποσχέσεις με τη σέσουλα- ήταν να μπουν ακόμα ένα μήνα μέσα στις πληρωμές και να πανηγυρίζουν που δεν έχασαν (;) ιδιοκτησιακό και ΜΥΣΥΦΑ από μια αριστερή κυβέρνηση.

Δείτε το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Σεπτεμβρίου 2015, 09:47:30 από EzeΤΡΟΛ »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά: παρατηρητήριο watch φαρμακοποιοί 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3567 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Φεβρουαρίου 2012, 15:46:13
από carlita
0 Απαντήσεις
4581 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Απριλίου 2012, 22:22:35
από carlita
0 Απαντήσεις
3953 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαΐου 2012, 11:11:40
από Ιορδάνης Καπάνταης
0 Απαντήσεις
8262 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Απριλίου 2019, 00:27:58
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
23909 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιουλίου 2019, 22:08:06
από Argirios Argiriou