Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Απριλίου 2024, 07:36:33

Αποστολέας Θέμα: Κίνητρα (;) για άγονες νησιωτικές περιοχές  (Αναγνώστηκε 466908 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

7 Νοεμβρίου 2015, 13:14:29
Απάντηση #255
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αφού ο πραγματικός λόγος είναι η ανασφάλεια γιατί πριν 10 χρόνια δεν είχαν ερημώσει τα νοσοκομεία και τα αγροτικά των νησιών;
Τότε οι συνθήκες ήταν ασφαλέστερες;
Γιατί ο χρόνος αναμονής για ειδίκευση στα νοσοκομεία έφτανε και στα 10 χρόνια;
Γιατί οι νέοι γιατροί προτιμούσαν να περιμένουν χρόνια για να ειδικευτούν στην Ελλάδα δουλεύοντας στα Bodyline και δεν έφευγαν σωρηδόν στο Εξωτερικό;
Γιατί για μια θέση αγροτικού σε άγονο απομακρυσμένο νησάκι (με φουλ ανασφάλεια) υπήρχαν 30 αιτήσεις και τελικά τη θέση την έπαιρνε κάποιος με 30 και 40 μόρια;
Γιατί κάποιοι υποψήφιοι αγροτικοί έκαναν μέχρι και γάμους για να πάρουν κανένα μόρια παραπάνω για να πάρουν κανένα καλό αγροτικό;
Να θυμίσω ότι πηγαίναμε στο αγροτικό μετά τη σχολή (οι πιο "έμπειροι" μετά το στρατιωτικό) χωρίς να κάνουμε τρίμηνη εκπαίδευση και χωρίς να ξέρουμε, οι περισσότεροι, τίποτα από πρακτική άσκηση ιατρικής αφού δεν μαθαίναμε τίποτα απ' αυτά στη σχολή; (φάρμακα, δραστικές ουσίες και κυρίως εμπορικά ονόματα, δοσολογία και ενδείξεις, τρόπος συνταγογράφησης, ράψιμο, φλεβοκέντηση κ.α.)
Μάλλον ο συνάδελφος δεν το έθεσε σωστά ! Τα λεφτά είναι εξευτελιστικά λίγα για τα ρίσκα που παίρνεις, απλά δεν μπορούσε να το πει τόσο ωμά, για λόγους πολιτικής ορθότητας προφανώς.
Τα 900€ που τα βρήκε ; Προφανώς εννοεί με το επίδομα παραμεθορίου. Ο μισθός κανονικά είναι... 850€ ο υπόχρεος κι 700κάτι ο επί θητεία. Τα άλλα 100€ είναι το επίδομα παραμεθορίου κι προφανως δεν δίδεται σε όλα τα Ιατρεία. Γνωστός επί θητεία έπαιρνε 720€ μισθό ! Εντάξει, τι να πεις, ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ (στον προηγμένο κόσμο εννοείται) κι να ψάξεις δουλειά εκτός χώρας, ακόμα κι στο τελευταίο κ@λοχώρι να πας, ακόμα κι μη εκπαδευτική θέση να πάρεις, ο μισθός σου θα είναι πολλαπλάσιος. Με άλλου επιπέδου μέσα κι κάλυψη.
Ενώ εδώ καλείσαι με 7-8-9 κατοστάρικα να αναλάβεις τις ίδιες ευθύνες με κίνδυνο να σε τραβολογάνε για χρόνια...

Οι κίνδυνοι προφανώς κι είναι οι ίδιοι με πριν 5-10 χρόνια. Δεν... γέρασαν τωρα οι κάτοικοι της ελληνικής επαρχίας, τα ίδια προβλήματα είχαν να αντιμετωπίσουν κι τότε οι αγροτικοί, απλά τότε η αναλογία ρίσκου/οικονομικού οφέλους έκλινε δραματικά υπέρ του οφέλους.
Δεν είναι κι λίγο πράγμα να πιέζεσαι 1 χρόνο σε ένα ξερονήσι κι να φεύγεις έχοντας παντελονιάσει 20k (προηγούμενη ιατρός από μένα, στο ίδιο Ιατρείο).
Οπότε, ναι, τα χρήματα παίζουν μεγάλο ρόλο.

Όσον αφορά το εξωτερικό, αν κι off topic, σημαντική παράμετρος κι εκεί είναι τα χρήματα. Δεν είναι όλες οι χώρες κι όλα τα νοσοκομεία που πηγαίνουν οι Έλληνες ιατροί τόσο εκπαιδευτικά, το αντίθετο συμβαίνει, απλά κι εδώ η εναλλακτική της ειδικότητας στην Ελλάδα, όπου ούτε εκπαιδεύεσαι, ενώ την ίδια ώρα υποαμοίβεσαι, σου χρωστάνε κι λεφτά κι σου συμπεριφέρονται όπως όλοι ξέρουμε, κλίνει δραματικά υπέρ της μετανάστευσης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το ερώτημα είναι το εξής :
Στην Ελλάδα του 2015 είναι απαραίτητος ο θεσμός του αγροτικού ιατρού της δεκαετίας του 1950;
Μήπως το προγενεστερο σύστημα της κοντότας ήταν περισσότερο αποδοτικό ;
Με τον τρόπο που λειτουργεί τώρα, όπου νέοι ανεκπαίδευτοι ιατροί καλούνται να στελεχώσουν απομακρυσμένες Μονάδες, χωρίς Τηλεϊατρική κτλ. όχι δεν είναι.
Αφού δεν έγινε όμως η αναγκαία μεταρρύθμιση τις καλές εποχές, ας μην περιμένουμε να γίνει κάτι τώρα. Τώρα απλά προσπαθούν να μπαλώσουν τις τρύπες με διάφορα τεχνάσματα (οπλίτες-ιατροί, συνταξιούχοι, παροχή δωρεάν στέγης-σίτισης κτλ.)
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Νοεμβρίου 2015, 13:22:20 από kopritis »

7 Νοεμβρίου 2015, 18:44:55
Απάντηση #256
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Χθεσινή εκπομπή 60' Ελλάδα, αναφέρεται η εγκατάσταση στο ακριτικό νησί των Οινουσσών πλήρους εξοπλισμού Τηλεϊατρικής (φαίνονται τα μεγάλα monitors, η κάμερα κτλ.) αλλά στην άλλη άκρη της γραμμής, δεν υπάρχει εφημερεύον νοσοκομείο !

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (η αναφορά του συναδέλφου στο 29')

Κλασσική ιστορία, δαπανώνται κάποια χρήματα για να γίνει κάτι, αλλά δεν εξασφαλίζεται η λειτουργία του.

Ερώτημα αποτελεί κι η ποιότητα της video-κλήσης...

Στο συγκεκριμένο νησί, πριν από 2 χρόνια το internet ήταν τόσο αργό που η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είχε ρυθμούς αγανάκτησης. Φυσικά ούτε κουβέντα για παρακολούθηση κάποιου video online. Δεν ξέρω αν έχει γίνει καμιά σημαντική αναβάθμιση της γραμμής αλλά αμφιβάλω αν μπορεί να υποστηρίξει δεδομένα τηλεδιάσκεψης σε ικανοποιητική ποιότητα. Ο εξοπλισμός είναι πολύ high tech και υποθέτω θα στηρίζεται σε ανάλογες ταχύτητες internet.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν έχεις προσέξει το σημαντικότερο !!
Οι θέσεις που αδειάζουν λόγω παραίτησης ΓΙ δεν προκηρύσσονται ως θέσεις Β αλλά πηγαίνουν στην λίστα των αγροτικών.

Κατανοώ το "πονηρό" σκεπτικό που αποδίδεις στο υπουργείο, αλλά αφού δεν γίνονται πουθενά προκηρύξεις (νοσοκομεία, ΚΥ, Π.Π.Ι.) οι κενούμενες θέσεις από Γ.Ι. θα έμεναν κενές για όλα αυτά τα χρόνια μέχρι νεότερης άδειας προκήρυξης από τους "θεσμούς". Θετικό το βλέπω που βγαίνουν αμέσως για αγροτικούς. Άλλωστε κάποιος άλλος γενικός γιατρός μπορεί να πάρει ξανά τη θέση μέσω της προκήρυξης των αγροτικών.
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Νοεμβρίου 2015, 18:47:11 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

7 Νοεμβρίου 2015, 20:00:28
Απάντηση #257
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Σωστός .
Δεν βλέπω ωστόσο ιδιαίτερη σπουδή μονιμοποιήσης των ΓΙ που διορίστηκαν μέσω αγροτικών .
Τυχαίο άραγε ;
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

7 Νοεμβρίου 2015, 21:50:05
Απάντηση #258
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Η μονιμοποίηση γίνεται ύστερα από κρίση από τα συμβούλια των νοσοκομείων (αφού δεν έχουν ακόμη συσταθεί τα συμβούλια των ΥΠΕ για το ΠΕΔΥ). Στην περιοχή μου έχουν γίνει τέτοιες μονιμοποιήσεις.

9 Νοεμβρίου 2015, 11:19:06
Απάντηση #259
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Το ερωτήμα που πρέπει να μας απασχολήσει, δεδομένης της απουσίας μηνιαίας συνταγογράφησης πλέον (με την καθιέρωση 3-6μηνων συνταγών) είναι αν θα μπορούσε να υιοθετηθεί ένα σύστημα για τις άγονες περιοχές το οποίο θα περιλαμβάνει:

- την εκ περιτροπής (λέγε με rotation) κάλυψη των άγονων κι απομακρυσμένων περιοχών με κατάλληλα πιστοποιημένους Ιατρούς (Γενικούς, Παθολόγους, Καρδιολόγους κι όποιον θέλει να εργαστεί στην Πρωτοβάθμια έχοντας τις κατάλληλες πιστοποιήσεις ATLS, ALS κι εμπειρία) οι οποίοι θα αμοίβονται προφανώς με ειδικό μισθολόγιο.

- την ανάπτυξη κι ουσιαστική λειτουργία της Τηλεϊατρικής που θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στους ιατρούς που θα εργαστούν σε τέτοιες περιοχές.

- την οργάνωση ενός αξιόπιστου κι αποτελεσματικού συστήματος διακομιδών. Αν το σύστημα οργανωθεί σωστά, στην άλλη άκρη της γραμμής θα βρίσκεται κατάλληλα εκπαιδευμένος ιατρός που θα μπορεί να την οργανώσει κι όχι ανειδίκευτος, άπειρος, κι ανεκπαίδευτος φρέσκος απόφοιτος Ιατρικής που αγνοεί ακόμα κι τα βασικά.

Θεωρώ ότι αν λάβει κανείς υπόψιν το κέρδος:
1) απ΄το κλείσιμο των πλεονάζοντων Π.Ι (με μοναδικό φόρτο εργασίας την συνταγογράφηση) σε ημιαστικές περιοχές που μπορούν να καλυφθούν από Ιδιώτες Ιατρούς
2) τις αναίτιες κι άσκοπες διακομιδές που θα σταματήσουν

Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα καλύψουν σε μεγάλο ποσοστό την οργάνωση του συστήματος που προτείνω.

Στο φινάλε, δεν χρειάζονται μαγικές λύσεις, μπορεί κάλλιστα να γίνει αντιγραφή ενός ξένου μοντέλου (π.χ Σουηδίας).

Το βασικό είναι να απομακρυνθούμε απ΄την λόγική "κάθε χωριό κι γιατρός"...
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Νοεμβρίου 2015, 11:22:37 από kopritis »

7 Δεκεμβρίου 2015, 20:14:22
Απάντηση #260
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Παράθεση
Κίνητρα για άγονες – νησιωτικές περιοχές- Άγονο Ιατρείο

1. Η παράγραφος 4 του άρθρου 22 ν. 4208/2013 (Α΄ 252) τροποποιείται ως ακολούθως:
«Για την κατάληψη θέσης κλάδου ιατρού Ε.Σ.Υ ή την πρόσληψη στο Π.Ε.Δ.Υ. , η προϋπηρεσία του ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου ( υπόχρεου και επί θητεία ) στις νησιωτικές περιοχές και στις άγονες ή προβληματικές περιοχές, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και στα χαρακτηρισμένα ως άγονα Περιφερειακά Ιατρεία, αναγνωρίζεται και υπολογίζεται στο πενταπλό σε σχέση με την προϋπηρεσία των υπολοίπων ιατρών.

Για τους επί θητεία ειδικευμένους ιατρούς, η προϋπηρεσία στις παραπάνω περιοχές υπολογίζεται στο επταπλό».
Η παρούσα διάταξη έχει ισχύ από τις 18-11-2013, ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4208/2013 (Α΄ 252) για τους ιατρούς που αποφοίτησαν απ’ αυτήν την ημερομηνία και εντεύθεν και για τους ιατρούς που αποφοίτησαν πριν την ημερομηνία αυτή έχει ισχύ από τη δημοσίευση του νόμου.

Πλέον σε όλες τις προκηρύξεις θα προηγούνται οι υπόχρεοι:
2
Παράθεση
Το εδάφιο γ της παραγράφου 1 του άρθρου 8 «Κάλυψη θέσεων» του ν. 4316/2014 (Α΄ 252) τροποποιείται ως ακολούθως:
Μετά τις λέξεις «οι αιτούντες ιατροί » διαγράφονται οι λέξεις «κατηγορίας επί θητεία» και αντικαθίστανται από τις λέξεις « υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου».
Λογικό !
Αφού υποχρεώνουν τους νέους ιατρούς να εκπληρώσουν το αγροτικό για να διοριστούν στην Ειδικότητα, δεν θα υπάρχει το φαινόμενο των παραιτήσεων πριν το τέλος της θητείας τους.
Έτσι δεν έχουν τόσο ανάγκη τους επί θητεία οι οποίοι, λογικά, ήταν κι οι συνεπέστεροι με την εκπλήρωση του χρόνου της θητείας τους.
Κλασσικός ελληνικός τρόπος σκέψης.
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Δεκεμβρίου 2015, 20:21:17 από kopritis »

7 Δεκεμβρίου 2015, 21:57:01
Απάντηση #261
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
η προϋπηρεσία του ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου ( υπόχρεου και επί θητεία ) στις νησιωτικές περιοχές και στις άγονες ή προβληματικές περιοχές, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και στα χαρακτηρισμένα ως άγονα Περιφερειακά Ιατρεία, αναγνωρίζεται και υπολογίζεται στο πενταπλό σε σχέση με την προϋπηρεσία των υπολοίπων ιατρών.

Με αποφάσεις του Βορίδη (ΦΕΚ 2050/Β/2014) και του Ξανθού (ΦΕΚ 1078/Β/2015) έχει χαρακτηριστεί η μισή Ελλάδα ως άγονες και προβληματικές περιοχές. Αφού λοιπόν οι επιλογές θα είναι πολλές, οι πραγματικά άγονες και προβληματικές περιοχές θα συνεχίσουν να μένουν κενές!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αφού υποχρεώνουν τους νέους ιατρούς να εκπληρώσουν το αγροτικό για να διοριστούν στην Ειδικότητα, δεν θα υπάρχει το φαινόμενο των παραιτήσεων πριν το τέλος της θητείας τους.
Έτσι δεν έχουν τόσο ανάγκη τους επί θητεία οι οποίοι, λογικά, ήταν κι οι συνεπέστεροι με την εκπλήρωση του χρόνου της θητείας τους.
Κλασσικός ελληνικός τρόπος σκέψης.
Και οι θέσεις ειδικότητας ιδιαίτερα στα επαρχιακά νοσοκομεία θα παραμένουν κενές αφού θα πρέπει να τελειώσει το αγροτικό για να ξεκινήσει.
Άστε που θα ξεκινήσει η διαδικασία:
- Στέλνουν τα χαρτιά για έναρξη ειδικότητας σ' αυτόν που είναι πρώτος στη λίστα (βάλε 1-2 μήνες)
- Αν αυτός κάνει αγροτικό πρέπει να στείλει χαρτί ότι δεν έχει τελειώσει αγροτικό και να μπει πρώτος επιλαχών όταν τελειώσει.
- Στέλνουν τα χαρτιά στο δεύτερο στη λίστα για διορισμό (βάλε 1-2 μήνες)
- Αν κι αυτός κάνει αγροτικό η ίδια διαδικασία.

Τα χαρτιά λοιπόν θα πηγαινοέρχονται με γραφειοκρατικούς ρυθμούς και οι θέσεις θα παραμένουν κενές για μήνες.
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Δεκεμβρίου 2015, 22:16:48 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

7 Δεκεμβρίου 2015, 23:45:58
Απάντηση #262
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Μια διόρθωση καθώς παρέθεσα βιαστικά το link.

Ο νόμος διορθώνει τον νόμο Βορίδη κι μεταθέτει την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου εώς τις εξετάσεις της Ειδικότητας (δλδ δεν δικαούσαι να τις δώσεις αν δεν έχεις κάνει αγροτικό).

Κατά τα άλλα, όντως η προηγούμενη κατάσταση οδηγούσε σε απαράδεκτα σκηνικά, όπως να είναι κενές 4/5 θέσεις Χειρουργικής σε περιφερειακό νοσοκομείο που δίνει 2 χρόνια Γ/Χ, απ' αυτά που μέχρι πριν λίγα χρόνια περίμενες κιόλας...

8 Δεκεμβρίου 2015, 07:47:23
Απάντηση #263
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Όπως και να έχει είναι δίκοπο μαχαίρι.
Το υπουργείο φαίνεται ότι υπέκυψε στις πιέσεις των νοσοκομειακών που φώναζαν για τις άδειες θέσεις ειδικότητας και μετέθεσε την υποχρέωση ολοκλήρωσης του αγροτικού μέχρι τις εξετάσεις ειδικότητας.
Αφού όμως έδωσε προτεραιότητα στους υπόχρεους θα έχει ως αποτέλεσμα να μένουν κενά συνέχεια τα αγροτικά αφού θα ξεκινάει το αγροτικό ο υπόχρεος, θα του έρχεται ο διορισμός στην ειδικότητα και θα φεύγει από το αγροτικό χωρίς καμία κύρωση. Με το ρυθμό μάλιστα που προκηρύσσονται (2 φορές το χρόνο) για να μπει το κενό αγροτικό στην προκήρυξη μπορεί να περνάνε και 6 μήνες!

9 Δεκεμβρίου 2015, 22:13:10
Απάντηση #264
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Σε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος για το νομοσχέδιο προς διαβούλευση

6. Το δεύτερο εδάφιο της δεύτερης παραγράφου της περίπτωσης γ της παραγράφου 2 του άρθρου 21 του ν. 3580/2007 (Α΄134) αντικαθίσταται ως εξής: «Οι Ο.Τ.Α. και τα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών μπορούν να παρέχουν στον επικουρικό ιατρό και τον ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου της περιοχής τους, για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή της θητείας του, δωρεάν σίτιση, κατάλληλο κατάλυμα διαμονής ή χρηματικό επίδομα για την κάλυψη των αναγκών του αυτών.».

Όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα "Το δεύτερο εδάφιο της δεύτερης παραγράφου της περίπτωσης γ της παραγράφου 2 του άρθρου 21 του ν. 3580/2007 (Α΄134)" όμως αν ψηφιστεί θα αποτελεί σημαντικό επιχείρημα έναντι των ΟΤΑ που μέχρι τώρα ισχυρίζονταν ότι δεν είχαν νομικό υπόβαθρο ώστε να προχωρήσουν σε τέτοιες παροχές και σφύριζαν αδιάφορα.

« Τελευταία τροποποίηση: 9 Δεκεμβρίου 2015, 22:17:28 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

9 Δεκεμβρίου 2015, 22:54:15
Απάντηση #265
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ



Νόμος 3868/2010, Άρθρο 2
2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 21 του ν. 3580/2007 (ΦΕΚ 134 Α') αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«2.α. Στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τηρούνται ηλεκτρονικά δύο κατάλογοι εγγραφής επικουρικών ιατρών στους οποίους εγγράφονται κατά ειδικότητα, κατόπιν αιτήσεώς τους, ιατροί, που απέκτησαν ιατρική ειδικότητα κατά την τελευταία επταετία από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Ο πρώτος κατάλογος αφορά την κάλυψη αναγκών απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών που εντάσσονται στη Γ' Ζώνη κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 45 του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297 Α'), όπως και στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως άγονες και προβληματικές Α' κατηγορίας κατά τα προβλεπόμενα στο π.δ.131/1987 (ΦΕΚ 73 Α'), καθώς και στη Β' Ζώνη, πλην των πανεπιστημιακών νοσοκομείων που ανήκουν σε αυτήν. Ο δεύτερος κατάλογος αφορά την Α' Ζώνη, το Ε.Κ.Α.Β. ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής, το Κέντρο Δηλητηριάσεων και όσα νοσοκομεία της Β' Ζώνης εξαιρούνται από τον πρώτο κατάλογο.

Για την εγγραφή στο δεύτερο κατάλογο είναι απαραίτητη βεβαίωση υπηρεσίας τουλάχιστον ενός (1) έτους σε μονάδα υγείας από τις εντασσόμενες στον πρώτο κατάλογο, καθώς και των Κυθήρων. Εξαιρούνται από την προαναφερόμενη υποχρέωση προϋπηρεσίας όσοι επικουρικοί επιθυμούν να συνάψουν σύμβαση με το Ε.Κ.Α.Β. και το Κέντρο Δηλητηριάσεων.

Αν για θέση του δεύτερου καταλόγου δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για κάλυψη θέσης του από ιατρό με την απαιτούμενη προϋπηρεσία και συντρέχει επιτακτική ανάγκη κάλυψής της, επιτρέπεται, με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), η σύναψη σύμβασης χωρίς την ανωτέρω βεβαίωση.

β. Τουλάχιστον δύο (2) φορές το χρόνο, με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύστερα από εισήγηση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας και του Ε.Κ.Α.Β., καταρτίζονται και αναρτώνται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πίνακες των θέσεων που θα καλυφθούν για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για σύναψη συμβάσεων από τους καταλόγους των επικουρικών ιατρών. Οι ιατροί αυτοί, με αίτησή τους, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την ανάρτηση, μπορούν να επιλέγουν με απόλυτη σειρά προτεραιότητας έως δύο θέσεις, που επιθυμούν να καλύψουν.

Αν υποβάλλονται περισσότερες από μία αιτήσεις για συγκεκριμένη θέση, αυτή καλύπτεται με βάση: α) το διάστημα που υπηρέτησαν σε περιοχή του πρώτου καταλόγου, β) το χρόνο εγγραφής στον κατάλογο, με προτεραιότητα πάντοτε σε αυτόν που έχει υπηρετήσει περισσότερο χρόνο σε περιοχή του πρώτου καταλόγου. Ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης των επικουρικών ιατρών είναι υποχρεωτικά ένα (1) έτος και μπορεί να παρατείνεται για το ίδιο χρονικό διάστημα μόνον εφόσον η θέση προκηρυχθεί εκ νέου και δεν καλυφθεί.

γ. Ιατρός που αποποιείται διορισμό σε θέση Ε.Σ.Υ. ή ιατρός του Ε.Σ.Υ., που παραιτείται από τη θέση του, για οποιαδήποτε αιτία, δεν μπορεί να εγγραφεί στους καταλόγους για θέση επικουρικού ιατρού. Ομοίως, επικουρικός ιατρός παραιτούμενος ή ιατρός αποποιούμενος την επιλογή του για σύναψη συμβάσεως σε θέση επικουρικού ιατρού δεν δύναται να υποβάλει νέα αίτηση εγγραφής στον κατάλογο, πριν παρέλθει διετία από την παραίτηση ή την άρνησή του.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

9 Δεκεμβρίου 2015, 23:07:49
Απάντηση #266
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Νόμος 4325/2015

Άρθρο 34
1. Οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 2 του Ν.3868/2010 (Α΄ 129) αντικαθίστανται ως ακολούθως: «Η παρ. 2 του άρθρου 21 του Ν.3580/2007 (Α΄ 134) αντικαθίσταται ως εξής:
2.α. Στην κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας καταρτίζεται και τηρείται ηλεκτρονικός κατάλογος επικουρικών ιατρών ανά ειδικότητα. Σε αυτόν έχουν δυνατότητα εγγραφής, μετά από αίτησή τους, ιατροί οι οποίοι απέκτησαν τον τίτλο της ειδικότητάς τους κατά την τελευταία δεκαετία από την ημερομηνία της υποβολής της αίτησής τους και οι οποίοι: α) είναι Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κράτους−μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σύζυγοι Ελλήνων υπηκόων ή υπηκόων κράτους−μέλους της Ε.Ε. ή υπήκοοι τρίτων χωρών με δελτίο παραμονής επί μακρόν διαμένοντος ή κάτοχοι μπλε κάρτας της Ε.Ε. ή κάτοχοι δελτίου παραμονής δεύτερης γενιάς ή κάτοχοι δελτίου άδειας παραμονής ομογενούς, β) είναι κάτοχοι άδειας ή βεβαίωσης άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στη χώρα μας, γ) είναι κάτοχοι άδειας χρήσης τίτλου ιατρικής ειδικότητας στη χώρας μας και δ) δεν κατέχουν καμία άλλη έμμισθη θέση στο στενό ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ιατροί, οι οποίοι μετά την εγγραφή τους στον κατάλογο καταλαμβάνουν θέση στον στενό ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, υποχρεούνται με αίτησή τους να διαγραφούν από τον κατάλογο των επικουρικών. Τα ανωτέρω δεν αφορούν ιατρούς που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Οι ιατροί που εγγράφονται στον κατάλογο δεν μπορούν να παραμείνουν σε αυτόν περισσότερο από πέντε (5) έτη. β. Οι ιατροί καταχωρούνται στον κατάλογο ανά ειδικότητα και σύμφωνα με τον απόλυτο αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους, σύμφωνα με τον οποίο ορίζεται και η μεταξύ τους προτεραιότητα για κάλυψη θέσης. Με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/1986 η οποία υποβάλλεται μαζί με την κύρια αίτηση καταχώρησης στον κατάλογο, ο ιατρός έχει τη δυνατότητα επιλογής
τοποθέτησης: α) σε δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της προτίμησής του ή β) σε μια Υγειονομική Περιφέρεια και την ΚΥ του ΕΚΑΒ ή κάποιο παράρτημα αυτού ή γ) στην ΚΥ του ΕΚΑΒ ή κάποιο παράρτημα αυτού. Ιατρός που δεν αποδέχεται την τοποθέτησή του σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή αποκεντρωμένη οργανική μονάδα της Υγειονομικής Περιφέρειας ή την Κεντρική Υπηρεσία και τα παραρτήματα του ΕΚΑΒ που έχει επιλέξει, μεταφέρεται στην τελευταία θέση του καταλόγου της ειδικότητάς του. Ιατρός που αποποιείται την τοποθέτησή του για δεύτερη φορά ή παραιτείται από τη θέση πρόσληψής του, δεν έχει το δικαίωμα επανεγγραφής στον κατάλογο αν δεν παρέλθει διετία από την παραίτηση ή την αποποίησή του. Ομοίως, ιατρός που αποποιείται διορισμό σε θέση ΕΣΥ ή ιατρός του ΕΣΥ που παραιτείται από τη θέση του, για οποιαδήποτε αιτία, δεν μπορεί να εγγράφει στον κατάλογο για θέση επικουρικού ιατρού. Οι επικουρικοί ιατροί τοποθετούνται ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων με απόφαση του Υπουργού Υγείας κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών, των Διοικητών των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της χώρας ή του προέδρου του ΕΚΑΒ αντίστοιχα.

 γ. Ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης των επικουρικών ιατρών που τοποθετούνται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα υγείας, ΠΠΙ, ΠΙ, εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, δύναται να είναι έως και δύο έτη. Στους νομούς Αττικής, εξαιρουμένων των Κυθήρων, και Θεσσαλονίκης η διάρκεια της σύμβασης δύναται να είναι έως και ενός έτους.

Στις άγονες, νησιωτικές, προβληματικές και απομακρυσμένες περιοχές, η διάρκεια της σύμβασης δύναται να είναι έως και τρία (3) έτη. Οι Ο.Τ.Α. και τα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών μπορούν να παρέχουν στον επικουρικό ιατρό και τον ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου της περιοχής τους, για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή της θητείας τους, δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής.

Εάν τοποθετηθεί ως επικουρικός ιατρός σε άγονη, νησιωτική, προβληματική και απομακρυσμένη περιοχή ο ένας από τους συζύγους, ο/η σύζυγός του δικαιούται, κατά παρέκκλιση του καταλόγου, να τοποθετηθεί κατά προτεραιότητα σε θέση επικουρικού ιατρού της ειδικότητάς του. Τακτικός υπάλληλος και υπάλληλος Ι.Δ.Α.Χ. δημοσίων υπηρεσιών και Ν.Π.Δ.Δ., που κατέχει οργανική ή προσωποπαγή θέση και είναι σύζυγος επικουρικού ιατρού που θα τοποθετηθεί σε άγονη, νησιωτική, προ− βληματική ή απομακρυσμένη περιοχή επιτρέπεται να αποσπάται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων και κατά προτεραιότητα, σε υπηρεσία του στενού δη− μόσιου τομέα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή όπου υπηρετεί ο σύζυγός του.

Για την κατάληψη θέσης κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ., η προϋπηρεσία του επικουρικού ιατρού σε άγονες, νησιωτικές, προβληματικές ή απομακρυσμένες περιοχές θα υπολογίζεται εις διπλούν σε σχέση με την προϋπηρεσία στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας καθορίζονται οι άγονες, νησιωτικές, προβληματικές ή απομακρυσμένες περιοχές και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Δεκεμβρίου 2015, 23:11:51 από ΑΡΗΣ »
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

9 Δεκεμβρίου 2015, 23:31:28
Απάντηση #267
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Ευχαριστώ τον Άρη που μπόρεσε να διαλευκάνει αυτό τον χαμό αλλαγών και αντικαταστάσεων άρθρων και παραγράφων κλπ
Φτιάχνουμε ένα άρθρο σε ένα νόμο το 2007, το αλλάζουμε το 2010, το αλλάζουμε το 2015 και πάμε να το αλλάξουμε πάλι το 2016.
Βρίσκω το αρχικό άρθρο του νόμου αλλά δεν μπορώ να ξέρω πόσες φορές έχει αλλάξει και ποια είναι η τελική του μορφή!
Με τέτοιο δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο είμαστε άξιοι της τύχης μας.
Θυμίζω κάτι ανάλογο που ανάρτησε ο κος Αργυρίου Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στο θέμα των κινήτρων, η αλλαγή που προστίθεται είναι η δυνατότητα να δώσουν και χρηματικό επίδομα στους επικουρικούς ή αγροτικούς. Απορώ βέβαια πώς μπορεί να γίνει νομότυπα αυτό αφού δεν υπογράφεται καμιά σύμβαση μεταξύ ΟΤΑ και γιατρού, ο γιατρός δεν μπορεί να δώσει απόδειξη για το ποσό, οπότε δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί το ποσό και δεν θα το εγκρίνει ο επίτροπος του γενικού λογιστηρίου.
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Δεκεμβρίου 2015, 00:21:32 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

10 Δεκεμβρίου 2015, 00:59:05
Απάντηση #268
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Τελικώς πως γίνεται η αποπληρωμή του επιδόματος σίτισης, μαζεύοντας τις αποδείξεις από... ταβέρνα κι στέλοντάς τες στην Περιφέρεια ;

Αλλού ακούω ότι ο δ/ντής του Κέντρου Υγείας στέλνει λίστα με τους δικαιούχους στην Περιφέρεια.

Απαράδεκτοι στις τοπικές κοινωνίες που δεν φροντίζουν για την σίτιση των γιατρών, ειδικά κάτι χωριά που έχουν χρόνια να δουν γιατρό...
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Δεκεμβρίου 2015, 02:07:42 από kopritis »

10 Δεκεμβρίου 2015, 14:30:13
Απάντηση #269
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
58761 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαΐου 2008, 00:22:39
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
7399 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Σεπτεμβρίου 2008, 07:22:50
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8543 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαρτίου 2022, 17:46:28
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
6393 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Σεπτεμβρίου 2023, 20:16:35
από pan7
1 Απαντήσεις
4556 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Δεκεμβρίου 2023, 18:58:07
από Argirios Argiriou