Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 22:59:46

Αποστολέας Θέμα: Διασυνοριακή ιατρική περίθαλψη  (Αναγνώστηκε 7704 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Οκτωβρίου 2013, 11:11:55
Αναγνώστηκε 7704 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Αν και δεν είναι σχετικό με την ΠΦΥ αλλά μάλλον με τριτοβάθμια: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
της Paola Testori Coggi, γενικής διευθύντριας της ΓΔ Υγείας και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
   Οι Ευρωπαίοι πολίτες, ανεξαρτήτως του πού ζουν, έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τον τόπο θεραπευτικής αγωγής τους στην ΕΕ, καθώς και να ζητούν επιστροφή των σχετικών εξόδων. Το δικαίωμα αυτό προβλέπεται τώρα από την Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, η οποία τίθεται σε ισχύ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 25 Oκτωβρίου 2013.
   Με βάση την ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία, οι πολίτες καλύπτονται από το εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας τους σε περίπτωση που αρρωστήσουν ενόσω επισκέπτονται άλλη χώρα της ΕΕ. Ωστόσο, αν πρόκειται για προγραμματισμένη περίθαλψη σε άλλο κράτος μέλος, η νομοθεσία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλουν την υποχρέωση προηγούμενης έγκρισης, την οποία χορηγούν μόνον εφόσον ο ασθενής δεν μπορεί να λάβει θεραπευτική αγωγή στη χώρα του μέσα σε εύλογο από ιατρική άποψη χρονικό διάστημα.
   Η νέα οδηγία εισάγει τρεις σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τα δικαιώματα των ασθενών:
   Πρώτον, οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν είτε δημόσια είτε ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, με επιστροφή των σχετικών εξόδων.
   Δεύτερον, η προηγούμενη έγκριση για υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα της ΕΕ θα αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

   Τρίτον, οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για τις δυνατότητες θεραπείας πλήρως ενημερωμένοι. Συνεπώς, έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν κάθε σχετική πληροφορία από τα εθνικά σημεία επαφής που δημιουργούνται βάσει της νέας οδηγίας, καθώς και πληροφορίες απευθείας από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και θεραπευτικής αγωγής.
   Για να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας που εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ, η οδηγία συνιστά την αμοιβαία συνδρομή και συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, ιδίως με στόχο τη διαλειτουργικότητα των εργαλείων ηλεκτρονικής υγείας και την αξιολόγηση της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας. Επίσης, διευκολύνει την αναγνώριση των συνταγών φαρμάκων σε κάθε κράτος μέλος.
   Η οδηγία θα προβλέπει επίσης την ανάπτυξη ευρωπαϊκών δικτύων αναφοράς, προκειμένου να προωθήσει την ανταλλαγή γνώσεων και να επιτύχει την πλέον αποδοτική από άποψη κόστους χρήση των πόρων σε τομείς εξειδικευμένης υγειονομικής περίθαλψης, όπως η διάγνωση και η θεραπεία σπάνιων ασθενειών.
   Η νέα αυτή νομοθετική πράξη αποτελεί πραγματική καινοτομία για τους πολίτες της Ευρώπης. Όχι μόνο θα μπορούν να αποφασίζουν για την υγειονομική τους περίθαλψη, αλλά και οι ενώσεις των ασθενών θα μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας της περίθαλψης. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα συστήματα υγεινομικής περίθαλψης των χωρών της ΕΕ

ΥΓ: Αποκλείεται να εφαρμοστεί (τουλάχιστον μέχρι να γίνουμε πλήρως υπόδουλο γερμανικό κράτος ή έστω μετά απο πενταετία). Να δω ο ΕΟΠΥΥΥς να πληρώνει νοσηλεία στο εξωτερικό στις αντίστοιχες τιμές (των DRG κλπ εκεί).... Θα μείνει ως οδηγία και τίποτα άλλο (Ελληνικές καλένδες - του αγίου... κλπ). Όποιος έχει πρόβλημα ας προσφύγει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο (ίσως δικαιωθεί αλλά 'φράγκο' δεν θα πάρει).

22 Σεπτεμβρίου 2014, 00:03:28
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

Θέμα: Διοικητικές διαδικασίες για τη χρήση της διασυνοριακής υγειονομικής
περίθαλψης (άρθρο 9 του Ν. 4213/2013).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και πιο εκλαϊκευμένα:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: Ευρώπη ΕΕ εξωτερικό 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
8305 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Αυγούστου 2016, 18:48:33
από fanisgp
0 Απαντήσεις
13259 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Νοεμβρίου 2010, 20:34:39
από alfie
23 Απαντήσεις
15573 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Μαΐου 2014, 12:56:25
από Denominator
3 Απαντήσεις
3055 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Νοεμβρίου 2015, 00:06:57
από Denominator
0 Απαντήσεις
18912 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Οκτωβρίου 2022, 14:06:43
από Argirios Argiriou