Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Απριλίου 2024, 20:17:05

Ψηφοφορία

Όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, συμφωνείτε με:

Τη θέσπιση πλαφόν κατά απόλυτη τιμή
1 (3.7%)
Τη θέσπιση πλαφόν ανά ασθενή (κατά μέσο όρο)
2 (7.4%)
Τη θέσπιση πλαφόν ανά νοσολογική οντότητα (κατά μέσο όρο)
6 (22.2%)
Τον έλεγχο αυτής μόνο με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια
9 (33.3%)
Την απελευθέρωση αυτής κατά την κρίση του ιατρού
9 (33.3%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 27

Η ψηφοφορία έληξε: 6 Αυγούστου 2014, 20:28:32

Αποστολέας Θέμα: Πλαφόν Συνταγογράφησης (και παραπεμπτικών)  (Αναγνώστηκε 361084 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

1 Σεπτεμβρίου 2014, 14:45:21
Απάντηση #270
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
γράφοντας σήμερα εξετάσεις δεν έχω δει επί του παρόντος κάποιο κόφτη ή ενημέρωση....και οι μικροβιολόγοι της περιοχής το ίδιο....κάποια άλλη ιδέα για το τι ισχύει?
επίσης για κάποιο λόγο δεν τρέχει το πλαφόν μου...εκτελούνται συνταγές και αυτό μένει ακίνητο σαν ταφος
α) δεν ολοκλήρωσαν την εφαρμογη ακόμα. Θα γίνει λογικά τις επόμενες μέρες, δεν θα μας ξεχάσουν. Εξάλλου ο υπουργός μοίρασε υποσχέσεις βελτίωσης...
β) Το πλαφόνι αυτό των μέσων όρων αλλάζει στο τέλος της (κουραστικής) μέρας (η τώρα το μεσημέρι) και όχι συνεχώς. Υπομονή αύριο και δεν θα (το) χάσετε...

4 Σεπτεμβρίου 2014, 11:31:29
Απάντηση #271
Αποσυνδεδεμένος

Γ Παπαγεωργίου


Αριθ. Πρωτ.: 9024
Πάτρα: 4/9/2014

Προς
τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών
 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Δια νόμου, τίθενται σε εφαρμογή οι Υπουργικές αποφάσεις υπ’ αριθμόν ΦΕΚ 2243 Β και 2247 Β, που επιφέρουν μεγάλη αλλαγή στον τρόπο συνταγογράφησης και αποζημίωσης εξετάσεων και ιατρικών πράξεων. Στο παράρτημα Γ του ΦΕΚ 2243Β (σελ 28025) αναγράφεται το ανώτατο όριο συνταγογράφησης μέσω αποζημίωσης ΕΟΠΥΥ ανά κωδικό που αντιστοιχεί αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί:
 
01 ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
.......
.......
55 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ - 0% ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ
 
Η συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων εκτός ορίου κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ θα μεταφέρονται σε δεύτερο παραπεμπτικό που δεν θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ παρά μόνο στις δημόσιες δομές (ΠΕΔΥ, ΕΣΥ). Για τις εξετάσεις αυτές το παραπεμπτικό αναφέρει "δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτη πάροχο".
 
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών έχει προβεί σε έντονη διαμαρτυρία γραπτώς και προφορικώς για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που:

    εισάγουν συνταγογραφικές οδηγίες του παραρτήματος Β’ (ΦΕΚ 2243 Β’), οι οποίες χαρακτηρίζονται ως αναχρονιστικές και αντιεπιστημονικές. Από την τηλεφωνική επαφή με τον κ. Ρηγάτο Θεοφάνη, ο τελευταίος ανέφερε ότι είναι ενδεικτικές και όχι δεσμευτικές.
    προκαλούν περιορισμό ασφαλιστικής κάλυψης κατά τη συνταγογράφηση, ιδίως όσον αφορά τον απόλυτο αποκλεισμό κάλυψης των εξετάσεων (μηδενική δυνατότητα) που αναπτύσσονται στο παράρτημα Γ του ΦΕΚ 2243 Β’ και
     επιβάλλουν πολλαπλά «κουρέματα» στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων ιατρικών πράξεων και αναδρομικό πλαφόν από 01-01-2014.

 
Μετά από παρέμβαση της Προέδρου και συνομιλία με τον κ. Πλεύρη Αθανάσιο και με τον Πρόεδρο του ΠΙΣ, ο οποίος είχε την προηγούμενη Παρασκευή το μεσημέρι ιδιαίτερη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Βορίδη, ασκούνται συστηματικά πιέσεις για μεγάλες διορθώσεις της πρόσφατης νομοθεσίας:
 

    Αναφέρθηκε ότι η ραγδαία μείωση της ασφαλιστικής κάλυψης,  οφείλεται στην εξάντληση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και στην έλλειψη επαρκών πόρων χρηματοδότησης, καθώς και στο μεγάλο έλλειμμα του ταμείου.
    Ο απόλυτος αποκλεισμός της ασφαλιστικής κάλυψης του πληθυσμού  για ορισμένες ειδικότητες και ανά κατηγορία κωδικού ιατρικών εξετάσεων και πράξεων, δημιουργεί δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
    Επισημάνθηκαν οι αστοχίες των Υπουργικών αποφάσεων και διαμηνύθηκε στο Υπουργείο ότι δεν είναι εφικτή καμία εξυπηρέτηση ασφαλισμένου μετά τη συμπλήρωση του ανώτατου ατομικού ορίου, διότι οδηγεί σε clawback 100%.
    Αναδείχθηκαν λεπτομερώς τα παράδοξα της εφαρμογής των πολλαπλών «κουρεμάτων» (rebates) που οδηγούν στο να μη καλύπτεται το κόστος των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων. Το τελευταίο έγινε κατανοητό από το Υπουργείο, το οποίο δεσμεύτηκε σε άμεσες βελτιώσεις και τροποποιήσεις.
    Δεδομένου ότι ο κύριος όγκος των ασφαλισμένων απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα, εξετάζεται σοβαρά από το Υπουργείο το πάγιο αίτημα για αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το διαγνωστικό τομέα, με το ελάχιστο ποσό των 100 εκατομμυρίων. Ο Υπουργός παραδέχτηκε επίσημα για πρώτη φορά την ύπαρξη σοβαρής υποχρηματοδότησης του ταμείου.
    Υπήρξε εισήγηση για άμεση αποπληρωμή του Απριλίου του 2014 για τις ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, ώστε να ανατραπούν οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας όπου έχουν φέρει σε απελπιστική κατάσταση τους συνεργαζόμενους ιατρούς. 
    Έχουν εξαντληθεί τα όρια ανοχής στους χειρισμούς του Υπουργείου όσον αφορά τη συστηματική προσπάθεια υφαρπαγής δεδουλευμένων αμοιβών, λογιστικού περιορισμού της συνταγογράφησης και ανορθόδοξης παρέμβασης στο ιατρικό έργο.

 
Διευκρινίσεις δόθηκαν σχετικά με τα ακόλουθα ερωτήματα:

    Η συνταγογραφική δυνατότητα του κλινικού ιατρού δεν περιορίζεται με τα αριθμητικά ανώτατα όρια. Ο ιατρός θα συνταγογραφεί κατά την κρίση του, αλλά λόγω περιορισμένου κονδυλίου του ΕΟΠΥΥ, δε θα αποζημιώνεται όλο το εύρος των εξετάσεων από το ταμείο στον ιδιωτικό τομέα.
    Επισημάνθηκε ότι η εξυπηρέτηση ασφαλισμένων για την εκτέλεση ιατρικών πράξεων και εξετάσεων στον ιδιωτικό τομέα, μετά το ανώτατο ατομικό όριο είναι ουσιαστικά αδύνατη, για επιστημονικούς και οικονομικούς λόγους. Η άποψη του Υπουργείου είναι ότι με τους περιορισμούς στην ασφαλιστική κάλυψη της συνταγογράφησης από τους κλινικούς ιατρούς, πολλοί ασφαλισμένοι θα απευθύνονται στο δημόσιο τομέα και δεν θα εξαναγκαστούν οι συνεργαζόμενοι ιατροί του διαγνωστικού τομέα να υπεισέρχονται στη ζώνη του clawback.
    Διαμηνύθηκε η πρόθεση του Ι. Σ. Πατρών να προβεί σε ομαδικές αγωγές για τη διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που εκκρεμούν από το 2010. Δόθηκε η διευκρίνιση ότι το Υπουργείο έχει προβεί στην νομοθετική κάλυψη της ανάληψης υποχρέωσης και της αποδέσμευσης του υπόλοιπου ποσού που αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής που λήγει στις 31/12/2014.
    Απαιτητή είναι η άμεση ατομική προειδοποίηση για το ανώτατο όριο εκτέλεσης ανά πάροχο και η δημοσιοποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού του 2013 για τον κάθε νομό.

 
Μέχρι να ανακοινωθεί το ανώτατο όριο εκτέλεσης, αυτό θα υπολογίζεται περίπου στο 50% του περσινού αιτούμενου ποσού προς τον ΕΟΠΥΥ. Απαραίτητη για τον έλεγχο της μη υπέρβασης του ορίου από τη διαγνωστική μονάδα είναι η ημερήσια διαχείριση των ασφαλισμένων με ραντεβού, όπου θα υπολογίζεται η αξία του παραπεμπτικού, ώστε να ελέγχεται η υπέρβαση του πλαφόν.
Σημειωτέον ότι από το τρέχον μήνα, προβλέπεται από το νόμο να τεθεί σε εφαρμογή το ανώτατο όριο συνταγογράφησης στους κλινικούς ιατρούς, από την ΗΔΙΚΑ. Επομένως με την έναρξη της εφαρμογής, μερικά παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ δεν θα εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα, παρά μόνο με ιδιωτική δαπάνη ή εκτέλεση στο δημόσιο τομέα (ΠΕΔΥ, ΕΟΠΥΥ).
Η ενημέρωση του πολίτη για τη νέα κατάσταση από τους κλινικούς / κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς είναι απαραίτητη ώστε να μην προκύπτουν τριβές, λόγω της δυσαρέσκειας και της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.
 
Επισυνάπτεται σύντομη ενημέρωση από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών προς τους ασφαλισμένους που μπορεί να χρησιμεύσει και ως ανάρτηση στα ιατρεία και εργαστηριακές μονάδες.
 
Καθώς μπορεί να υπάρχουν βελτιώσεις ή διαφοροποιήσεις στην εφαρμογή του μέτρου, θα σας κρατήσουμε ενήμερους.
 
 

4 Σεπτεμβρίου 2014, 21:19:08
Απάντηση #272
Αποσυνδεδεμένος

Elisavet


Η συνταγογραφική δυνατότητα του κλινικού ιατρού δεν περιορίζεται με τα αριθμητικά ανώτατα όρια. Ο ιατρός θα συνταγογραφεί κατά την κρίση του, αλλά λόγω περιορισμένου κονδυλίου του ΕΟΠΥΥ, δε θα αποζημιώνεται όλο το εύρος των εξετάσεων από το ταμείο στον ιδιωτικό τομέα.
Αρα, δεν εχει καποια "κυρωση" η/ο ιατρος. Μπορει να συνταγογραφησει οτι κρινει, "απλα" (οχι απλα αλλα... καταλαβαινετε) ο ασθενης επιβαρυνεται περαιτερω. Σωστα το καταλαβα?

4 Σεπτεμβρίου 2014, 21:43:59
Απάντηση #273
Αποσυνδεδεμένος

evanvoul123


Μέχρι στιγμής το σύστημα δεν έχει κλειδώσει. Εκδίδονται λοιπόν κανονικά παραπεμπτικά. Το πρόβλημα είναι ότι εκδίδονται όλοι οι κωδικοί μαζί. Το ιδιωτικό εργαστήριο δεν μπορεί να εκτελεί όσες εξετάσεις είναι εκτός των αριθμητικών ορίων που έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ. Το ΦΕΚ έχει ισχύ απο 1/9/2014 οπότε από αυτή την ημερομηνία ξεκινούν τα προβλήματα. Είναι δυσκολο για τους εργαστηριακούς να εξηγήσουν στο κόσμο τι έχεί συμβεί, όπως είναι και δυσκόλο να τους κόβουμε προς το παρόν τις επιπλέον εξετάσεις. Πως θα βάλεις ένα ανθρωπο που δεν ξέρει να διαλέξει ποιές 9 βιοχημικές θέλει να κάνει? Όμως αν εκτελεστουν δεν θα αποζημιώνονται.
Αυτό που δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα είναι τα guidelines που έχουν εκδοθεί. Θα σας αναφέρω  μερικά για να καταλάβετε τι εννοω. T3 T4 καταργούνται, μονο TSH απο παθολόγους, παραπομπή για fT4 fT3 anti TG anti TPO μόνο απο ενδοκρινολόγο, PSA όχι στους <45 >75 και μόνο από ουρολόγο...έχει και άλλα, αλλα κανείς δεν έχει καταλάβει πόσο δεσμευτικά είναι για τους κλινικούς και αν θα υπαρχουν κυρώσεις.
Αν φτιάξουν το σύστημα εγκαίρως, τοτε ναι θα γράφει ό θεράπων ότι κρίνει αλλα ότι υπερβαίνει το αριθμητικό όριο που έχει τεθεί θα γίνεται μόνο σε δομές του ΕΟΠΥΥ. Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι ο ασφαλισμένος είτε θα κάνει καποιες  με συμμετοχή στα ιδιωτικά εργαστήρια και τις υπολοιπες θα τις πληρώνει, ή θα κάνει κάποιες με συμμετοχή στα ιδιωτικά εργαστήρια και τις άλλες στις δομές του ΕΟΠΥΥ ή θα τις κάνει όλες στις δομές του ΕΟΠΥΥ.
Αν θελετε την γνώμη μου μέχρι να κλειδώσει το σύστημα λίγη προσοχή τι γράφετε για να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής, να μην δημιουργούνται προστριβές και να δουμε τι θα συμβεί.
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Σεπτεμβρίου 2014, 21:47:21 από evanvoul123 »

4 Σεπτεμβρίου 2014, 22:47:58
Απάντηση #274
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Άντε και κάνεις όσες εξετάσεις σου αφήνει το σύστημα σε συμβεβλημένο ιδιώτη. Οι υπόλοιπες; Το να κάνεις μη προγραμματισμένες εξετάσεις σε δομές του ΠΕΔΥ και του ΕΣΥ το εκλαμβάνω ως ανέκδοτο τη στιγμή που η αναμονή στα ραντεβού στο νοσοκομείο της περιοχής μου ξεπερνά το 1 έτος. Επομένως βλέπω πιθανότερο με μια αιμοληψία να γίνονται αμφότερες οι εξετάσεις στο ιδιώτη με σημαντική επιβάρυνση της τσέπης του ασθενή στα πλαίσια της ψυχολογίας "Άντε να τελειώνουμε. Κομμάτια να γίνει. Που να τρέχω πάλι να με ξανατρυπάνε." Θα κάνουν και οι εργαστηριακοί μια καλύτερη τιμή στο πακέτο κι όλα καλά (για τους εργαστηριακούς και τον ΕΟΠΥΥ)

5 Σεπτεμβρίου 2014, 15:07:23
Απάντηση #275
Αποσυνδεδεμένος

Kyroula


Παράθεση
Αν θελετε την γνώμη μου μέχρι να κλειδώσει το σύστημα λίγη προσοχή τι γράφετε για να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής, να μην δημιουργούνται προστριβές και να δουμε τι θα συμβεί

Καταλαβαίνω την τοποθέτηση της συναδέρφου-μικροβιολόγου και την σέβομαι,απλά δεν είναι εύκολο να γίνει μέχρι να ενημερωθεί το σύστημα.Κοιτάζοντας τα λίγο,διαπίστωσα πως η tsh για παραδειγμα εντάσσεται στην κατηγορία ορμονολογικές-elisa(κατηγορία 16 και κατηγορία 48) και όχι στο απλό βιοχημικό(κατηγορία 13),η ποσοτική crp στην κατηγορία 13(βιοχημείας) και η ποιοτική  crp στην κατηγορία
15(μικροβιολογικές) όπως και η γενική ούρων.Είναι δύσκολο και πολύ χρονοβόρο (αν εφαρμοστεί με αυτόν τον τρόπο τελικά) να τα υπολογίζουμε.

5 Σεπτεμβρίου 2014, 15:21:00
Απάντηση #276
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μέχρι στιγμής το σύστημα δεν έχει κλειδώσει. Εκδίδονται λοιπόν κανονικά παραπεμπτικά. Το πρόβλημα είναι ότι εκδίδονται όλοι οι κωδικοί μαζί. Το ιδιωτικό εργαστήριο δεν μπορεί να εκτελεί όσες εξετάσεις είναι εκτός των αριθμητικών ορίων που έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ. Το ΦΕΚ έχει ισχύ απο 1/9/2014 οπότε από αυτή την ημερομηνία ξεκινούν τα προβλήματα. Είναι δυσκολο για τους εργαστηριακούς να εξηγήσουν στο κόσμο τι έχεί συμβεί, όπως είναι και δυσκόλο να τους κόβουμε προς το παρόν τις επιπλέον εξετάσεις. Πως θα βάλεις ένα ανθρωπο που δεν ξέρει να διαλέξει ποιές 9 βιοχημικές θέλει να κάνει? Όμως αν εκτελεστουν δεν θα αποζημιώνονται.
Αυτό που δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα είναι τα guidelines που έχουν εκδοθεί. Θα σας αναφέρω  μερικά για να καταλάβετε τι εννοω. T3 T4 καταργούνται, μονο TSH απο παθολόγους, παραπομπή για fT4 fT3 anti TG anti TPO μόνο απο ενδοκρινολόγο, PSA όχι στους <45 >75 και μόνο από ουρολόγο...έχει και άλλα, αλλα κανείς δεν έχει καταλάβει πόσο δεσμευτικά είναι για τους κλινικούς και αν θα υπαρχουν κυρώσεις.
Αν φτιάξουν το σύστημα εγκαίρως, τοτε ναι θα γράφει ό θεράπων ότι κρίνει αλλα ότι υπερβαίνει το αριθμητικό όριο που έχει τεθεί θα γίνεται μόνο σε δομές του ΕΟΠΥΥ. Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι ο ασφαλισμένος είτε θα κάνει καποιες  με συμμετοχή στα ιδιωτικά εργαστήρια και τις υπολοιπες θα τις πληρώνει, ή θα κάνει κάποιες με συμμετοχή στα ιδιωτικά εργαστήρια και τις άλλες στις δομές του ΕΟΠΥΥ ή θα τις κάνει όλες στις δομές του ΕΟΠΥΥ.
Αν θελετε την γνώμη μου μέχρι να κλειδώσει το σύστημα λίγη προσοχή τι γράφετε για να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής, να μην δημιουργούνται προστριβές και να δουμε τι θα συμβεί.

Με την υπουργική απόφαση από 1.9.2014 ορίζεται ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες που περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση στο άρθρο 3 πρέπει να τηρούνται από τους ιατρούς.
Θα ήθελα σας παρακαλώ να μου πείτε που ορίζεται ότι τα σχετικά όρια με τον αριθμό των εξετάσεων ανά κατηγορία και πριν υποστηρίξει κάτι τέτοιο το σύστημα εφαρμόζονται από την 1.9.2014.
Επίσης, που ορίζεται ότι αυτή τη δουλειά θα την κάνει ο μικροβιολόγος ή ο γιατρός και όχι το σύστημα όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση.

Προσωπικά, εάν σε ασθενή μου, μικροβιολόγος, ακτινολόγος, ή διαγνωστικό κέντρο αποφασίσει να θέσει όρια σε αριθμό εξετάσεων χωρίς είναι εμφανώς από το σύστημα κάτι τέτοιο στο παραπεμπτικό, ή αποφασίσει ότι κάποιες εξετάσεις δεν προβλέπονται από την ειδικότητα μου χωρίς αυτό να αναφέρεται ευκρινώς από τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες, θα τον καταγγείλω επώνυμα στον ΕΟΠΥΥ.

Αν νομίζετε ότι μπορείτε να στηρίξετε αντίθετη άποψη με τις υπάρχουσες υπουργικές αποφάσεις ή τον κανονισμό/εγκυκλίους του ΕΟΠΥΥ θα σας παρακαλούσα να το τεκμηριώσετε.
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Σεπτεμβρίου 2014, 15:39:31 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

6 Σεπτεμβρίου 2014, 19:58:49
Απάντηση #277
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Στην απενεργοποίηση από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συγκεκριμένων κωδικών εξετάσεων που αφορούν τουλάχιστον οκτώ ειδικότητες, προχώρησε ο ΕΟΠΥΥ, με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων.

Έπειτα από μελέτη του σχετικού καταλόγου κωδικοποίησης, ο οργανισμός «έβγαλε» από το σύστημα κωδικούς εξετάσεων, για τις οποίες έχει παρατηρηθεί ότι υπήρχαν συχνά διπλές καταχωρήσεις της ίδιας εξέτασης, κάποιες περιλαμβάνονται σε άλλες εξετάσεις, άλλες είναι παρωχημένες και δεν χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη ιατρική πράξη, ενώ αρκετές περιλαμβάνονται στην ιατρική επίσκεψη και δεν τιμολογούνται μεμονωμένα.

Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ στηρίχθηκε στο πόρισμα πενταμελούς επιτροπής, που συστάθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Ιατρών Βιοπαθολόγων- Κυτταρολόγων- Παθολογοανατόμων.

Επίσης, παρατηρήσεις και προτάσεις έγιναν και από επιστημονικές εταιρείες (Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών και Καρδιολόγων Ελλάδας, Ωτορινολαρρυγγολογική εταιρεία, Οφθαλμολογική εταιρεία, Ενδοκρινολογική εταιρεία, Νευρολογική εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας).

Οι πρωτοβουλίες του ΕΟΠΥΥ για τον εξορθολογισμό του πλαισίου αποζημίωσης διαγνωστικών εξετάσεων με την εισαγωγή κανόνων και οδηγιών θα συνεχιστούν, όπως ενημερώνει ο οργανισμός.

Οι διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο δεν θα αποζημιώνονται στο εξής, καθώς έχουν ήδη εξαιρεθεί από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Οι εξετάσεις που δεν καλύπτονται πλέον είναι οι εξής:

1 Αλκαλική φωσφατάση λευκών αιμοσφαιρίων 110000039 3,43

2 Δοκιμασία κατακρατήσεως αιμοπεταλίων 110000042 4,49

3 Εξέταση αίματος για μέτρο ερυθρών αιμοσφαιρίων 110000100 2,88

4 Εξέταση για συστολή θρόμβου και αιμοπετάλια ανά 110000102 2,26

5 Αρυλική σουλφατάση Α (λευκά) 110000113 9,51

6 Αρυλική σουλφατάση Β (λευκά) 110000114 14,23

7 THROMBOTEST 110000129 7,16

8 Ποσοτικός προσδιορισμός Fe (σίδηρος) στο ήπαρ, σπλήνα ανά 110000131 4,75

9 Ποσοτικός προσδιορισμός Vir C στα λευκά αιμοσφαίρια 110000132 2,23

10 Ποσοτικός προσδιορισμός ΑΤΡ ερυθρών αιμοσφαιρίων 110000136 581,07

11 Πρωτεϊνες οξείας φάσεως (νεφελομετρικά ανά πρωτεΐνη) 110000269 4,4

12 Βασική πρωτεΐνη μυελίνης στο ΕΝΥ 120000072 20,54

13 α-Μαννοσιδάση (λευκά) 130000021 5,02

14 Προσδιορισμός κινητικού ιξώδους 130000053 4,49

15 Εξέταση κοπράνων πλήρως δι" αμμωνίαν, οργανικά οξέα κ.λ.π. κατά Coipon 130000087 5,22

16 α-Mαννοσιδάση πλάσματος 130000130 11,89

17 Αρυλική Σουλφατάση Α ούρων 130000131 14,23

18 Αρυλική Σουλφατάση Α (πλάσμα) 130000132 11,89

19 Ποσοτικός προσδιορισμός βλεννοπολυσακχαριτών ούρων, μέθοδος σχηματισμού συμπλοκών με ALGIAN BLUE 130000163 123,26

20 Ποσοτικός προσδιορισμός Fe στα ούρα 130000192 4,75

21 Ηλεκτροφόρηση λευκωμάτων εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ENY) με συμπύκνωση 130000194 4,75

22 Δοκιμασία ούρων κατόπιν χορηγήσεως χρωστικών 150000011 2,88

23 Αναζήτηση σπειροχαίτης δι΄ υπερμικροσκοπίου 150000016 8

24 Εξέταση γάλακτος γυναικός συνήθης 150000035 2,88

25 Αντίδραση Zondek – Friedman 150000039 14,23

26 Ενοφθαλμισμός ζώων για κοινά μικρόβια εκτός της αξίας των μυών 150000040 5,22

27 Ενοφθαλμισμός ζώων για Koch εκτός της αξίας των μυών 150000041 8,01

28 Παρασκευή αυτεμβολίων 150000055 8,63

29 Για εξέταση κηλίδων σπέρματος, πύου, μηκωνίου κοπράνων, διαφόρων ιστών του σώματος 150000068 2,88

30 Για εξέταση κηλίδων αίματος δια των χρωματικών κρυσταλλογραφικών και φασματοσκοπικών μεθόδων για κάθε μια ξεχωριστά 150000069 7,63

31 Για εξέταση αίματος προς καθορισμό της φύσεως αυτού (Ulenbruhen Ricret κ.λ.π.) 150000070 1,76

32 Τιτλοποΐηση αντισωμάτων εγκύων 150000073 42,67

33 Waler Rose 150000080 4,17

34 Δοκιμασία Latex 150000086 7,16

35 Ames Ona 150000102 4,75

36 Prolk – m 150000103 3,43

37 DERMO TEST 150000105 8,28

38 Ιολογικός Έλεγχος 150000108 5,22

39 Ηλεκτροφόρηση αντίθετης φοράς για εχινοκοκκίαση 150000122 4,75

40 Ηλεκτροφόρηση αντίθετης φοράς για μηνιγγίτιδα 150000123 9,51

41 Ηλεκτροφόρηση αντίθετης φοράς για αντιγόνα σε υγρά σώματος 150000124 9,51

42 Αναζήτηση αντιγόνων με επισυγκόλληση 150000125 1,76

43 Β2 Μικροσφαιρίνη ούρων 120000496 9,51

44 Α1? Μικροσφαιρίνη ούρων 120000497 12,38

45 Οιστρόνη αίματος (E1) 160000097 12

46 Ελεύθερη τεστοστερόνη αίματος 160000127 9,51

47 Αντιμιτοχονδριακά αντισώματα (AMA ή ANTI-AMA) 120000097 8,28

48 Προσδιορισμός κατεχολαμινών ούρων 160000004 22

49 Προσδιορισμός αδρεναλίνης ούρων ή επινεφρίνη ούρων 24ώρου 160000007 12,38

50 Προσδιορισμός νοραδρεναλίνης ούρων ή νορεπινεφρίνη ούρων 24ώρου 160000008 41,03

51 Προσδιορισμός αλδοστερόνης ούρων (ALDO ) ανα δείγμα: 160000013 16,46

52 Ολικές γονοδοτροπίνες FSH ούρων 24ώρου 160000014 4,75

53 Ολικές γονοδοτροπίνες LH ούρων 24ώρου 160000015 10

54 Οιστρογόνα ή πρεγναδιόλη ούρων 24ώρου, ανά 160000039 15,85

55 Πρεγναδιόλη 160000043 12,38

56 Μελανοκυτταροτρόπος ορμόνη 160000051 12,38

57 Αγγειοτονίνη Η 160000053 6,66

58 Προσδιορισμός 17 κετοστερινοειδών στα ούρα απλή (17 HO) 160000063 10

59 Διαχωρισμός κλασματικός 17 κετοστερινοειδών 160000064 20

60 Προσδιορισμός των 11 οξυστερινοειδών ή των οιστρογόνων ή της πρεγναδιόλης και λοιπών ορμονών 160000065 6,66

61 Ανάστροφη τριιωδοθυρονίνη ορού (RT3) 160000067 18,99

62 Θυροξινοδεσμευτική σφαιρίνη ορού (TBG) (σφαιρίνη δεσμεύουσα την Τ4) 160000084 9,51

63 Υποθαλαμικός γοναδοτροπικός παράγοντας ορού (GNRH) 160000089 9,51

64 Αντιδιουρητική ορμόνη – ADH 160000093 28,47

65 Οπισθοβολβικές ενέσεις οινοπνεύματος κ.λ.π. 400000021 1,76

66 Κορεπραξία δια φωτοπηξίας 400000025 21,72

67 Εξέταση δι" Adaptometre προσαρμογή στο σκότος 400000035 4,49

68 Οφθαλμοδυναμομέτρηση 400000039 2,26

69 Τονογράφημα 400000041 2,26

70 Ηλεκτροτανογραφία 400000042 5,46

71 Τονομέτρηση (ΠΔ 157/74) 400000045 2,26

72 Οπτικός νυσταγμός 400000058 2,41

73 Ορθοπτική άσκηση 400000060 2,41

74 Προσαρμογή στο σκότος 400000062 3,17

75 Τεστ υδροποσίας 400000067 2,91

76 Λογοπεδική εξέταση 540043002 4,75

77 Εξαίρεση σιελογόνων ενδοστομικώς (σιελολιθεία) 540043006 6,63

78 Αφαίρεση αλλότριου σώματος φάρυγγας 540043007 2,88

79 Έλξη υπερώας και οπίσθια ρινοσκόπηση 540043008 2,88

80 Βρογχιακά συρίγγια 540046001 19,81

81 Τραχειοβρογχοσκόπηση 540046002 6,63

82 Βιοψία βρόγχων 540046005 8,01

83 Έμμεσος λαρυγγοσκόπηση μετά εξάλειψης αντανακλαστικών 540048001 2,88

84 Πλύση ωτός απλή 540050006 2,26

85 Εξαίρεση βύσματος μιας πλευράς 540050007 2,26

86 Εξαίρεση βύσματος εκατέρωθεν 540050008 2,88

87 Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) κατ" οίκον προ κόπωσης 220000002 5,22

88 Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) κατ" οίκον μετά κόπωση 220000003 5,22

89 Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) στο ιατρείο μετά κόπωση (με ή χωρίς Laser) 220000005 4,05

90 Ορθοδιάγραμμα καρδιάς 220000007 4,05

91 Βαλληστοκαρδιογράφημα 220000010 4,05

92 Φωνοκαρδιογράφημα 220000012 2,88

93 Σφυγμογράφημα 220000013 3,43

94 Κινηματοαγγειογραφία 220000016 12,33

95 Ανυσματοκαρδιογράφημα 220000026 5,02

96 Κορυφοκαρδιογράφημα 220000027 2,96

97 Καρωτιδογράφημα 220000028 2,96

98 Ψυχοθεραπεία: α) Ναρκοανάλυση 270000016 4,05

99 Ηλεκτροσόκ: α) Στο ιατρείο 270000018 4,05

100 Ηλεκτροσόκ: β) Στο σπίτι 270000019 4,05

101 Θεραπεία νόσου του Parkinson δια κρυοπηξίας 270000022 128,48

102 Υπνοθεραπεία 270000023 4,49

103 Κοιλιογραφία εγκεφάλου 270000025 5,46

104 Ηλεκτρομυογραφική εξετάση – Δοκιμασία DESMEDT: γ) Ηχοεγκεφαλογράφημα 270000030 5,46

105 Ρεογράφημα – Ρεοεγκεφαλοφράφημα 270000033 5,46

106 Ινσουλινοθεραπεία 270000034 4,49

107 Χαρτογράφηση εγκεφάλου 270000040 35,22

108 Ανάλυση μυϊκού έργου ισχύος 270000047 78,47

109 Ανάλυση κίνησης αυχενικής μοίρας 270000048 87,84

110 Ανάλυση κίνησης οσφυϊκής μοίρας 270000049 87,84

111 Αφαίρεση επιδέσμου μικρού 380000001 0,65

112 Αφαίρεση επιδέσμου μεγάλου 380000002 1,2

113 Τοποθέτηση γύψου Πυελο-Μηρο-Κνημο-Ποδικού 380007001 15,55

114 Συνεχής έκταση άμεση ή έμμεση 380007002 6,63

115 Τοποθέτηση γύψου Ωμο-Βραχιονο-Πηχεο-Καρπικού 380009002 5,22

116 Άμεση ή έμμεση συνεχής έκταση 380019002 5,22

117 Αναίμακτη θεραπεία καταγμάτων και παθήσεων οστών λεκάνης 380023001 8,01

118 Τοποθέτηση γύψινου στηθοδέσμου επί παθήσεων σπονδυλικής στήλης 380041001 12,97

119 Ανάταξη καταγμάτων κλειδός 380047001 6,63

120 Ανάταξη καταγμάτων ωμοπλάτης 380047002 8,01

121 Ανάταξη καταγμάτων πλευρών 380047003 2,88

122 Τοποθέτηση γύψου Θωρακο-Ωμο-Βραχιονο-Πηχεο-Καρπικού 380049001 5,22

123 Συνεχής έκταση επί καταγμάτων ωμικής ζώνης 380049002 4,05
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

7 Σεπτεμβρίου 2014, 17:24:43
Απάντηση #278
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στην απενεργοποίηση από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συγκεκριμένων κωδικών εξετάσεων που αφορούν τουλάχιστον οκτώ ειδικότητες, προχώρησε ο ΕΟΠΥΥ, με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων......
   Αυτό έχει γίνει απο διμήνου περίπου. Οι εξετάσεις αυτές (τουλάχιστον οι ορθοπαιδικές) δεν υπάρχουν στο esyntagografisi. Αν δεν κάνω λάθος είχε αναφερθεί και στο forum...

7 Σεπτεμβρίου 2014, 22:33:45
Απάντηση #279
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ως εκ τούτου, πολλοί ασφαλισμένοι θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη αν δεν πληρούν τα αυστηρά συνταγογραφικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις νέες συνταγογραφικές οδηγίες, το τεστ Παπανικολάου δεν δικαιολογείται σε γυναίκες μικρότερες των 21 ετών και σε γυναίκες άνω των 65 ετών, ενώ ενδείκνυται έλεγχος κάθε τριετία. Έως σήμερα, όλες οι γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής μπορούσαν να κάνουν τεστ και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.


Η δε εξέταση για καρκίνο του προστάτη δεν θα δικαιολογείται πλέον σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 και σε όσους έχουν βαριές συνυπάχουσες νόσους. Θα δικαιολογείται σε άνδρες άνω των 50 ετών, σε άνδρες μεταξύ 45 και 50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που έχει προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών και σε άνδρες 40 με 45 ετών εφόσον έχουν πολλαπλούς συγγενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών.

Πρώτη εξέταση σε κάθε περιπτωση χρόνιας αυχεναλγίας ακόμη και με ιστορικό κακοήθειας ή προηγηθείσας χειρουργικής επέμβασης ειναι η κλασσική ακτινογραφία και οχι η μαγνητική.

Η μαστογραφία δικαιολογείται σε γυναίκες άνω των 40 ετών μια φορά το χρόνο και για όσο δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διαφωνεί με αυτές τις συνταγογραφικές οδηγίες και τονίζει ότι είναι εκτός των κανόνων που επιτάσσει η σύγχρονη επιστήμη.

Το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνει και την υποβολή συγκεκριμένου ποσού ανά μήνα που θα δικαιολογεί το κάθε διαγνωστικό κέντρο και εργαστήριο, ανάλογα με τον πληθυσμό, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που είχε το προηγούμενο έτος.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ρωτούν τα διαγνωστικά κέντρα, αν μπορούν να τους δεχτούν ή αν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

7 Σεπτεμβρίου 2014, 23:08:48
Απάντηση #280
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Που βρίσκουμε σε ποιες ιατρικές πράξεις αντιστοιχούν οι κωδικοί (01), (02) κλπ του ΦΕΚ 2243/2014?
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

8 Σεπτεμβρίου 2014, 07:20:19
Απάντηση #281
Αποσυνδεδεμένος

KERASIDISN



8 Σεπτεμβρίου 2014, 12:49:55
Απάντηση #282
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Που βρίσκουμε σε ποιες ιατρικές πράξεις αντιστοιχούν οι κωδικοί (01), (02) κλπ του ΦΕΚ 2243/2014?
   Οι κατηγορίες είναι αυτές που ανέφερε ο KERASIDISN παραπάνω. Πάντως δεν έχει αξία ακόμα να "ψάχνετε" που ανήκει η κάθε εξέταση (η φεριτίνη είναι αιματολογική ή βιοχημική; η CRP είναι μικροβιολογική; κλπ) γιατί όπως λέει η ΥΑ η ΗΔΙΚΑ πρέπει να προσαρμόσει το σύστημα και όχι εμείς να μετράμε τις εξετάσεις. Συμμερίζομαι  την άποψη του κ. Κουναλάκη: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος αλλά, προσωπικά, προσπαθώ να μην επεκτείνομαι πολύ στις (λίγες βέβαια) εξετάσεις που συνταγογραφώ. Οι μικροβιολογοί είναι ιδιαίτερα πιεσμένοι (μιά γνωστή μου έδειχνε την Παρασκευή παραπεμπτικά με 15-20 εξετάσεις και με Β12-Τ3-Τ4 που δεν ήξερε τι να τα κάνει...) κα προσπαθώ να μην "τους φορτώνω άγχος" (μιλάω εκ τους ασφαλούς βέβαια γιατί σπάνια θέλω εργαστηριακά εκτός ακτινογραφιών). Στις ακτινογραφίες δεν κάνω οικονομία (γράφω πάνω απο 2) αφού περισσότερα παίρνουν απο τις "συμμετοχές" παρά απο το κρατικό τιμολόγιο...
   Και ακόμα φυσικά τπτ... ούτε πλαφόνι... (δεν ξέρω πόσο δύσκολο είναι προγραμματιστικά βέβαια).

9 Σεπτεμβρίου 2014, 18:33:57
Απάντηση #283
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Διαβάζοντας την ανάρτηση που έκανε ο συμφορουμίστας @Ορθοπαιδικός (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος), η οποία σωστά κατά τη γνώμη μου σχολιάζει τον περιορισμό στις ακτινογραφίες σε σχέση με τη μειωμένη τιμή, σκέφτομαι ότι δεν είναι δυνατόν το κράτος να θέλει να περιστείλει τον αριθμό των CT και MRI (ιδίως των δεύτερων) και να μην προχωράει σε δύο στοιχειώδη βήματα:
1) Την αναπροσαρμογή των τιμών στις οποίες αποζημιώνονται οι απλές ακτινογραφίες και
2) Τον αριθμό αυτών, ιδιαίτερα για ειδικότητες που τις χρησιμοποιούν ως καθημερινό διαγνωστικό εργαλείο.
Με την τωρινή κατάσταση και τα διαγνωστικά εργαστήρια να ζητούν συμπληρωματικά χρήματα για απλές ακτινογραφίες με διάφορες προφάσεις (δικαίως πρακτικά και αδίκως ηθικά), ο ασθενής καλείται να πληρώνει (η εναλλακτική είναι να πηγαινοέρχεται μεταξύ γιατρών και εργαστηρίων, περιμένοντας στο μεταξύ και τέσσερις ημέρες στην καλύτερη περίπτωση).
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

10 Σεπτεμβρίου 2014, 02:21:29
Απάντηση #284
Αποσυνδεδεμένος

elide


Στο συνημμενο (σ.σ. διαχειριστή: Μπορεί να βρει κανείς τις εξετάσεις ανά κωδικό)
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Σεπτεμβρίου 2014, 08:37:25 από Denominator »

Λέξεις κλειδιά: πλαφόν όριο Εμβόλια; 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
3684 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Απριλίου 2009, 19:53:04
από Πατρωνάκης Μάνος
1 Απαντήσεις
4945 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Ιουνίου 2010, 22:57:47
από Γ.Κτιστάκης
2 Απαντήσεις
8282 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιουνίου 2013, 20:21:17
από Gatekeeper
0 Απαντήσεις
5893 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Μαρτίου 2020, 10:49:20
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
2958 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Οκτωβρίου 2023, 14:08:36
από GirousisN