Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
17 Απριλίου 2024, 02:12:40

Αποστολέας Θέμα: Ο ΕΟΠΥΥ σκέφτεται να κουρέψει τις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων.  (Αναγνώστηκε 4072 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

8 Απριλίου 2015, 23:10:15
Αναγνώστηκε 4072 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τετάρτη 8 Απριλίου 2015.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου.



«Κουρεύει» τις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων ο ΕΟΠΥΥ! Τι θα γίνει με τις συμμετοχές των ασφαλισμένων;

Σε μείωση των τιμών των διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων προχωρά ΕΟΠΥΥ επιχειρώντας να κάνει την Ελλάδα…Ευρώπη. Έπειτα από μελέτη που πραγματοποίησε ο Οργανισμός συγκρίνοντας τιμές Ελλάδος-Γερμανίας- Σουηδίας αλλά μεταξύ άλλων και Βελγίου, διαπίστωσε πως οι τιμές στη χώρα μας σε κάποιες περιπτώσεις είναι υψηλότερες.

Βέβαια φαίνεται πως οι αρμόδιοι ξεχνούν πως στις συγκεκριμένες χώρες ο αριθμός των εξετάσεων είναι πολλαπλάσιος (ο αριθμός των εξετάσεων στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι πολλαπλάσιος ανά μικροβιολογικό εργαστήριο, γιατί εκεί έχει λίγα και μεγάλα μικροβιολογικά εργαστήρια που δέχονται μεγάλο όγκο ασθενών, όχι πολλαπλάσιος ανά ασθενή.) συνεπώς μπορούν να προσφέρονται και σε χαμηλότερες τιμές. Εκτός αυτού ο αντίστοιχος Γερμανικός ή Σουηδικός ΕΟΠΥΥ δεν αποπληρώνει τις οφειλές του με καθυστέρηση ετών…
Βέβαια αυτά φαίνεται πως και με την αριστερή κυβέρνηση είναι …ψηλά γράμματα. ( Πρέπει δηλαδή επειδή στην Ελλάδα έχουμε πολλά μικροβιολογικά εργαστήρια να πληρώσει τη νύφη ο ΕΟΠΥΥ και όλος ο Ελληνικός λαός; Έτσι την αντιλαμβάνονται κάποιοι την αριστερά; )

Αλλάζουν οι συμμετοχές με βάση ηλικία και συχνότητα;

Όμως αυτό που φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ είναι πως ανοίγει ο δρόμος ακόμη και για αύξηση της συμμετοχής τους στις διαγνωστικές εξετάσεις και ειδικά στις απεικονιστικές.
Στη μελέτη που πραγματοποίησε ο οργανισμός φαίνεται ξεκάθαρα πως γίνεται σύγκριση του τρόπου αποζημίωσης των εξετάσεων σε Ελλάδα και Βέλγιο όπου οι ασθενείς πληρώνουν περισσότερα ανάλογα με τον αριθμό των εξετάσεων που κάνουν.

Μάλιστα η συγκεκριμένη αναφορά περιλαμβάνεται και στις προτάσεις που εστάλησαν στους εμπλεκόμενους φορείς προς αξιολόγηση. Σημειώνεται χαρακτηριστικά από τον ΕΟΠΥΥ: «Στο Βέλγιο οι απεικονιστικές εξετάσεις κοστολογούνται σε σχέση με τη συχνότητα με την οποία γίνονται, δηλαδή οι συχνότερα συνταγογραφούμενες έχουν χαμηλότερη τιμή.

Παράλληλα η συμμετοχή του ασφαλισμένου σε αυτές αυξάνει ανάλογα με το πόσο συχνά επαναλαμβάνει εξετάσεις (υπάρχει και ηλικιακή διαφορά σε σχέση με το ποσοστό συμμετοχής)

Κατά τα άλλα με βάση την πρόταση για ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων που κάνει ο ΕΟΠΥΥ και τέθηκε υπόψη του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των τιμών, ώστε να υπάρχει έλεγχος της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων και να γίνει εξοικονόμηση πόρων «προκειμένου στο άμεσο μέλλον να εισαχθούν και νέες διαγνωστικές εξετάσεις στον κατάλογο των αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ ιατρικών πράξεων».

Στο άμεσο πλάνο πάντως για μείωση των τιμών είναι οι εξετάσεις βιολογικών υγρών καθώς κρίνεται ότι είναι υψηλότερα (μόνο; δείτε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) κοστολογημένες σε σχέση με τη Σουηδία και τη Γερμανία.

Αντίθετα οι απεικονιστικές εξετάσεις στην Ελλάδα διαπιστώνεται ότι έχουν περίπου αντίστοιχες με τη Γερμανία τιμές αποζημίωσης και κατά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τη Σουηδία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Απριλίου 2015, 01:05:35 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Φεβρουαρίου 2016, 10:25:47
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Μεγάλη πτώση παρουσιάζουν οι τιμές στο χρηματιστήριο των εργαστηριακών εξετάσεων!

Ενδεικτικά, στα Βιοχημικά 1, βλέπουμε το ΙNR από 12 ευρώ να έχει υποχωρήσει στα 5.64, τις τρανσαμινάσεις και τα καλιονάτρια να καταγράφουν μεγάλη πτώση πάνω από 50% της μέχρι τώρα τιμής τους ενώ η ουρία πλέον διαμορφώνεται στο 1.04!
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Φεβρουαρίου 2016, 11:02:42 από EzeΤΡΟΛ »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά: