Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 21:26:41

Αποστολέας Θέμα: Οι Μανόληδές μου (κι ο Χρήστος)  (Αναγνώστηκε 21723 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Δεκεμβρίου 2020, 23:22:34
Αναγνώστηκε 21723 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
29/12/2020 Του Δημήτρη Σκουρέλλου.

Στη Μαρίνα, που φρόντισε τον Κριαρά και μας έβαλε όλους στην αγκαλιά της

 

Μέρες χριστουγεννιάτικες θα έπρεπε  να ενώνουν. Τι Ντίκενς, τι Άντερσεν, τι Παπαδιαμάντης. Κι εγώ αυτό θα ήθελα. Νομίζω κι ο Παπαδιαμάντης. Τον έβαλαν οι δήθεν εστέτ στο στόμα τους. Την μπρουταλιτέ και το μπανάλ τού Μπαμπινιώτη σάμπως αντιμετωπίζουν.

            Συγγνώμη! Η κατάντια της εκπαίδευσής μας, η άγνοια και η ημιμάθειά σας απόλυτα πώς ταιριάζουν. Από πού και έως πού μπορούμε να μη χάσουμε τον Παπαδιαμάντη αρνούμενοι τους κανόνες; Πώς θα μάθαιναν ελληνικά Σολωμός και Καβάφης; Πώς χωρίς τις γραμματικές και τα συντακτικά ο Παπαδιαμάντης θα επινοούσε την γκροτέσκα γλώσσα του σε μετάφραση των δυτικών γλωσσών έτσι που το έβγαζε το ψωμί του ο μέγας; Από πού και έως πού είναι καθαρεύουσα η τεχνητή γλώσσα του Παπαδιαμάντη, το αμάλγαμα, τα κουήρ ελληνικά τού μεγάλου μας. Κουήρ όπως κουήρ και η ομηρική Kunstsprache, ακατανόητη στην εντέλειά της από πάσης φύσεως επαγγελματίες αοιδούς και ραψωδούς, ούτε αιολική, ούτε ιωνική, ούτε γεωμετρική ούτε παλιότερη, ετεροχρονισμένη.

            Χωρίς κανόνες; Γιατί; Πηγάζει η γλώσσα από γονίδια ή υπερφυσικές καταβολές; Σε τι διαφέρετε από τη βιβλιογραφία συζύγου αντιπροέδρου της κυβερνήσεως που υποστηρίζει αμαθώς ό,τι καταξιωμένοι φωτοσβέστες, βλ. Ξανθάκη κ.λπ. Στο ότι γνωρίζετε και το Συκουτρή; Έχουμε αναφερθεί από τον οικείο ιστότοπο στη δυστυχή ήττα του δημοτικισμού και την πνευματική μελάνη που έβαψε τις μάπες μας όλων και όλων. Επίσης, όμως έχουμε αναφερθεί στο πώς προετοιμάζεται ο άγνωστος, ο κομψευόμενος Έλλην Χάιντερ ή Φόρτουϊν, για να διαδεχθεί τη λούμπεν Χρυσή Αυγή, τους Καρατζαφέρηδες, τους κρυφοφανερούς χουντικούς, τον αγενή Βελόπουλο. Ταιριάζετε και στο γλωσσικό κύριοι/ες, φιλοτέχνες τής απανθρωπιάς.  Ένας Ροΐδης πώς θα σας έπρεπε!

            Χρηστικό λεξικό ονομάζεται αυτό της Ακαδημίας, Χαραλαμπάκη. Αξιοπρεπές, αμετροεπές και σίγουρα όχι χρηστικό. Του Μπαμπινιώτη δεν είναι καν λεξικό. Τα λεξικά φτιάχνονται βάσει του γραπτού (ή) και του προφορικού λόγου όχι βάσει μόνο λεξικών. Αν υφίσταται ένα άξιο λεξικό της ΝΕ αυτό υπάρχει εδώ και καιρό, για να το εξαφανίζουν  διευθυντές και διευθύντριες σχολείων και Ινστιτούτων, να το περιγελούν  φροντιστές και λογής άσχετοι: το ένα και μόνο, αυτό  που με μόχθο παρήγαγε το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη). Πάλιωσε. Ποιος παίρνει ρίσκο για μια επαρκή νέα προσπάθεια, όταν άλυτα παραμένουν τα ζητήματα του ψηφιακού λόγου, της αποδελτίωσης και της καταλογογράφησής του; Και είναι χρηστικό, γιατί ίντερνετ και ψηφιοποίηση άλλαξαν τους όρους τής χρηστικότητας, μετουσίωσαν μεγέθη όπως βάρος, όγκο, αριθμό σελίδων. Ιδού! Αυτό το Χρηστικό Λεξικό! Ελεύθερο δωρεάν, αφού άλλωστε με δημόσια χρήματα και δημοθοινίες προετοιμάστηκε επί έτη και έτη.

            Χρηστικό λεξικό υπήρξε στα ελληνικά μας και πριν την ψηφιοποίηση: αυτό του Εμμανουήλ Κριαρά, το οποίο για λόγους εκδοτικούς (που δε μου επιτρέπεται να σχολιάσω και σίγουρα δε βαραίνουν το συντάκτη του) δεν ευδοκίμησε στο μομέντουμ που επικέντρωνε. Οπώς επίσης υπήρξε και χρηστικό παράλληλό του (θα έλεγα αντίγραφο ή άλλα που χρήζουν  νομικής υποστήριξης και δεν είναι της παρούσης) το γνωστό και −ελλείψει Κριαρά από την αγορά− δικαίως επιτυχημένου Λεξικού Τεγόπουλου-Φυτράκη. Μπροστά στον Μπαμπινιώτη προτιμώ την εργώδη μονομανία Δημητράκου. Τουλάχιστον η ιδεολογία εκεί ανακατεύεται με τη γνώση, δεν εξαπατά.

            Εμένα οι ήρωές μου των Χριστουγέννων έφυγαν. Δεν είναι μόνον ο κορυφαίος Εμμανουήλ Κριαράς ούτε απλώς ο δύσκολος μαθητής του Χρήστος Τσολάκης. Άνθρωποι έντιμοι, με πόνο πρώτα για τον άνθρωπο και το συμπολίτη και μετά για τη γλώσσα. Σαν ποιητές κι αυτοί, στο παράδειγμα Σολωμού, Καβάφη. Είχαν στα χέρια τους το ισορροπημένο εργαλείο ενός Μανόλη, του Μανόλη Τριανταφυλλίδη και του μνημείου που συνιστά το επίτευγμα της νεοελληνικής γραμματικής του.

            Ρεβάνς λοιπόν στη μεταπολιτευτική μετριοπάθεια και σωφροσύνη που συμβόλιζαν και (κυρίως) η μεταρρύθμιση Ράλλη και η εισαγωγή τού Μονοτονικού λίγα χρόνια μετά από τους αντιπάλους τού μετέπειτα πρωθυπουργού. Τέτοια μιζέρια, ποιος στόμφος, τόση ανυποστασία, πόσος φθόνος, ΤΩΡΑ, που ο γραπτός μας λόγος έγινε επιτέλους κοινός, στην καλύτερη εποχή της εγγραμματοσύνης μας, ΤΩΡΑ που νέοι/ες πληκτρολογούν, διαμορφώνουν, δημιουργούν. Ευτυχώς, τέτοιες μέρες ήταν που ο  γενναίος Κριαράς ανέβαινε στο Ματαρόα. Να μας γλιτώσει και μαζί να γλιτώσει από μας έστω για λίγο. Να ήτανε το 21. Νάτο έρχεται: με Μακρυγιάννη αντί Παπαδιαμάντη.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Δεκεμβρίου 2020, 23:27:28 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Δεκεμβρίου 2020, 23:24:29
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Στο παραπάνω κείμενο δεν παίρνω θέση για το αν το λεξικό του Μπαμπινιώτη ήταν καλό ή όχι. Απλά το ανέβασα στο Φόρουμ γιατί κάνει μια καλή περίληψη των πιο γνωστών Λεξικών της Ελληνικής Γλώσσας που κυκλοφορούν.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
6 Απαντήσεις
10193 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Νοεμβρίου 2012, 11:55:07
από Harper
2 Απαντήσεις
6965 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Ιανουαρίου 2013, 17:28:14
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
21668 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Απριλίου 2020, 00:52:55
από Argirios Argiriou