Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Μαΐου 2021, 20:58:40

Αποστολέας Θέμα: Γηροκομείο Μητρόπολης Ηλείας: Δικαστήριο για τις απολύσεις εργαζομένων λόγω άρνη  (Αναγνώστηκε 3312 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Μαρτίου 2021, 22:29:46
Αναγνώστηκε 3312 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
09-03-2021

Γηροκομείο Μητρόπολης Ηλείας: Δικαστήριο για τις απολύσεις εργαζομένων λόγω άρνησης εμβολιασμού.

Τι είχε τονίσει ο μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός για την απόφαση της απομάκρυνσης των εργαζομένων - Νομικοί αναφέρουν ότι  εφόσον δεν έχει νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιασμού, δεν μπορεί η άρνηση του εργαζόμενου να καταλήγει αυτόματα στην απόλυσή του
«Πρόδηλα άκυρη και παράνομη» χαρακτηρίζει η πλευρά του φυσικοθεραπευτή που εργαζόταν σε γηροκομείο της Γαστούνης την απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας να απολυθεί επειδή αρνήθηκε, για δικούς του προσωπικούς λόγους, να εμβολιαστεί.

Η πλευρά του εργαζόμενου υποστηρίζει ότι «εφόσον δεν έχει νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιασμού κατά της μετάδοσης του COVID-19, δεν μπορεί η άρνηση του εργαζόμενου, οποιασδήποτε ειδικότητας και κατηγορίας να καταλήγει αυτόματα στην απόλυσή του και μάλιστα, κατόπιν εκδικητικής, προειδοποιητικής, εξαναγκαστικής λήψης άδειας αναψυχής, χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου».

Την περασμένη εβδομάδα, ο μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός απέλυσε δύο εργαζόμενους στο Άσυλο Αναπήρων – Γηροκομείον «Παναγία η Καθολική» της Γαστούνης, υπαγόμενο στην Ιερά Μητρόπολης Ηλείας, οι οποίοι αρνήθηκαν να εμβολιαστούν.

Ο σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στις απομακρύνσεις δύο εργαζομένων από το ίδρυμα «Παναγία Καθολική», είχε δηλώσει: «Ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος. Ήδη πρέπει να σου πω ότι απολύσαμε χθες δύο εργαζόμενους από ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως, από το Γηροκομείο "Παναγία η Καθολική" στην Γαστούνη. Τους απολύσαμε γιατί ενώ πήγε το κλιμάκιο να κάνει εμβόλιο αυτοί οι δύο εργαζόμενοι είπαν "εμείς δεν κάνουμε". Τους δώσαμε και 15 μέρες άδεια να πάνε για εμβολιασμό ή σε γιατρό να τους δώσει χαρτί ότι δεν ενδείκνυται εμβολιασμός αλλά οι εργαζόμενοι ήταν ανένδοτοι. "Εγώ δεν το κάνω ό,τι και να γίνει" είπαν. Δυστυχώς τους απολύσαμε για να μην κινδυνεύσει η υγεία των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων και των εργαζομένων».


Σύμφωνα με τον νομικό εκπρόσωπο ενός εξ αυτών, του Αλέξιου Κοροβέση, ο οποίος εργαζόταν με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου στο Γηροκομείο, μετά την άρνησή του να εμβολιαστεί εξαναγκάστηκε στη λήψη 15 ημερών άδειας-απουσίας από την εργασία του. Ταυτόχρονα, και ενώ ευρισκόταν στην εν λόγω άδεια, τού ανακοινώθηκε η απόλυσή του, η οποία και του κοινοποιήθηκε σήμερα, όταν και επέστρεψε στην εργασία του.

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος που χειρίζεται την υπόθεση σημειώνει ότι «Η επίμαχη καταγγελία της σύμβασής του είναι πρόδηλα άκυρη και παράνομη. Ανεξαρτήτως της αναγκαιότητας, κυρίως ηθικής, οι εργαζόμενοι, που παρέχουν υπηρεσία έναντι ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένοι, ασθενείς κ.τ.λ.) να εμβολιάζονται και να συμμετέχουν θετικά στο υπό εξέλιξη πρόγραμμα εμβολιασμού για τη νόσο covid-19, η διενέργεια του σχετικού εμβολιασμού δεν είναι υποχρεωτική νομοθετικά.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι το μέτρο του εμβολιασμού, καθ’ εαυτό, συνιστά σοβαρή μεν παρέμβαση στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και στην ιδιωτική ζωή του ατόμου και δη στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα αυτού, πλην όμως συνταγματικώς ανεκτή, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) ότι προβλέπεται από ειδική νομοθεσία, υιοθετούσα πλήρως τα έγκυρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά, ιατρικά και επιδημιολογικά πορίσματα στον αντίστοιχο τομέα και β) ότι παρέχεται δυνατότητα εξαίρεσης από τον εμβολιασμό σε ειδικές ατομικές περιπτώσεις, για τις οποίες αυτός αντενδείκνυται.

Εφόσον δεν έχει νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιασμού κατά της μετάδοσης του COVID-19, δεν μπορεί η άρνηση του εργαζόμενου, οποιασδήποτε ειδικότητας και κατηγορίας να καταλήγει αυτόματα στην απόλυσή του και μάλιστα, κατόπιν εκδικητικής, προειδοποιητικής, εξαναγκαστικής λήψης άδειας αναψυχής, χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου. Ο εργαζόμενος που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα αρνείται τον εμβολιασμό, π.χ. επειδή ανήκει σε μία ευπαθή ομάδα, ή για δικούς ψυχολογικούς ή συνειδησιακούς λόγους, δεν μπορεί να τιμωρείται από τον εργοδότη του με την εσχάτη του μέτρων, δηλαδή την απόλυση.

Αν με αυτό τον τρόπο ξεκινήσει η πρακτική των εργοδοτών, προφανώς θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις εργασιακής ζούγκλας. Εν προκειμένω, θα μπορούσε να προταθεί από τον εργοδότη η αλλαγή καθηκόντων του εργαζόμενου, η τοποθέτηση του σε θέση μη επαφής με το κοινό ή ακόμα και η θέση σε αναστολή – διαθεσιμότητα του εργαζόμενου από την εργασιακή του σύμβαση, χωρίς την πλήρη καταβολή του μισθού του».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Μαρτίου 2021, 08:31:16
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Νομικά μπορεί να έχει δίκιο ο Φυσικοθεραπευτής, επί της ουσίας έχει δίκιο ο Μητροπολίτης.

10/03/2021

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Μαρτίου 2021, 12:16:42
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

md


Ωστόσο όπως σημειώνει ο εργατολόγος «εν προκειμένω, θα μπορούσε να προταθεί από τον εργοδότη η αλλαγή καθηκόντων του εργαζόμενου, η τοποθέτηση του σε θέση μη επαφής με το κοινό ......


Δηλ.τι θέλει να πει ο εργατολόγος? Οτι ο φ/θ θα μπορούσε να ....φυσικοθεραπεύει ντουλάπες προκειμένου να μην έρθει σε επαφή με τους φιλοξενούμενους ή το κοινό??

12 Μαρτίου 2021, 15:00:35
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Γ Παπαγεωργίου


Να έδειχνε ο Μητροπολίτης την ίδια ευαισθησία και για τους ιερείς που προέτρεπαν τους αφελείς ηλικιωμένους να μην φορούν μάσκα εντός των ναών γιατί ο κορωνοιός δεν υφίσταται, να τον παραδεχτώ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

14 Μαρτίου 2021, 22:06:33
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Έχουν τιμωρηθεί, τουλάχιστον στην δικιά μου Μητρόπολη, αλλά όταν μέτρησα τουλάχιστον 5 άτομα σήμερα στην ενορία μου χωρίς μάσκα, και τον ιερέα να αναρωτιέται απλά πότε θα τελειώσει όλο αυτό, τι να κάνει ο Μητροπολίτης (όχι ότι δεν υπάρχουν αρνητές μητροπολίτες)

24 Μαρτίου 2021, 22:05:29
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
23/03/2021

Ιταλία: Αναστολή εργασίας και παραδειγματική δίκη για νοσηλευτικό προσωπικό που αρνήθηκε να εμβολιαστεί.

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Μηδαμινή ανοχή σε άρνηση στον εμβολιασμό. Αυτό είναι το μήνυμα που εστάλη σε 10 μέλη του υγειονομικού προσωπικού δύο οίκων ευγηρίας στην πόλη Βelluno της περιφέρειας του Veneto, οι οποίοι σύμφωνα με δικαστική απόφαση τέθηκαν σε αναστολή εργασίας.

Τα δέκα μέλη του προσωπικού είχαν αρνηθεί τον Φεβρουάριο να λάβουν το εμβόλιο της Pfizer και για αυτό το λόγο είχαν τεθεί σε αναστολή, από τους 2 οίκους ευγηρίας όπου εργάζονται, και μάλιστα δίχως να λαμβάνουν μισθό.

Ο δικαστής επιβεβαίωσε την απόφαση των εργοδοτών επειδή ‘το εν λόγω προσωπικό δεν μπορεί να διεξάγει σωστά την απαραίτητη εργασία’ και έτσι ορίζει τους 10 ως πλέον ‘ακατάλληλους’.

Μάλιστα οι δικηγόροι των οίκων ευγηρίας είχαν υπογραμμίσει πως το προσωπικό αλλά και οι φιλοξενούμενοι των δομών πρέπει να τεθούν σε ασφάλεια από τον εργοδότη, και η κίνηση άρνησης από το προσωπικό ήταν ένα ξεκάθαρο εμπόδιο σε αυτό.

Ο δικαστής επίσης τόνισε στην απόφασή του πως τα εμβόλια παρεμποδίζουν την αρνητική εξέλιξη του ιικού πεδίου, όπως φαίνεται και από τα δεδομένα που καταφθάνουν από τους οίκους ευγηρίας του Ισραήλ και που είναι αποτέλεσμα εκατομμυρίων εμβολίων που έχουν χορηγηθεί.

Η υπεράσπιση των αρνητών του νοσηλευτικού προσωπικού προσπάθησε να τεκμηριώσει πως δεν πραγματοποιήθηκαν αρκετά τεστ στα εν λόγω εμβόλια και πως υπάρχει υψηλό ρίσκο για τον εμβολιαζόμενο, όμως ο δικαστής έκρινε ανεπαρκή αυτή την γραμμή υπεράσπισης.

Να τονίσουμε πως το εν λόγω προσωπικό δεν απολύθηκε και απλώς κρίθηκε αναγκαίο ως μέτρο, να επανέλθουν κανονικά στην εργασία τους εφόσον παύσει ο υγειονομικός κίνδυνος.

Επίσης, πριν από λίγο, ένα συνδικάτο του νοσηλευτικού προσωπικού της Ιταλίας δήλωσε στο πρακτορείο ANSA πως στην χώρα το ποσοστό των νοσοκομειακών ιατρών που αρνήθηκαν το εμβόλιο ανέρχεται στο 2% του συνόλου, δηλαδή στο σύνολο 2280 άτομα, ενώ οι νοσοκόμοι που αρνήθηκαν είναι περίπου 100.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Απριλίου 2021, 07:07:59
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12/04/2021

Το Εργαστήριο Βιοηθικής του ΑΠΘ γνωμοδοτεί πως μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε γιατρούς και νοσηλευτές, με απομάκρυνση από την εργασία σε περίπτωση άρνησης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: υποχρεωτικό εμβολιασμό 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
3823 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιουνίου 2011, 12:28:29
από Denominator
21 Απαντήσεις
15073 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Δεκεμβρίου 2013, 22:58:41
από DrG
1 Απαντήσεις
3225 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Φεβρουαρίου 2012, 19:51:25
από mdpetros
48 Απαντήσεις
50120 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Ιανουαρίου 2019, 12:02:48
από Αρχίατρος
2 Απαντήσεις
5562 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Νοεμβρίου 2020, 14:52:19
από Argirios Argiriou