Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα

22-3-21 Τι σημαίνει επίταξη υπηρεσιών – Ποιους ιδιώτες ιατρούς αφορά

<< < (2/3) > >>

Argirios Argiriou:
@pzogr Μόνο που εσύ είσαι Ιατρός. Δεν μπορείς να περιμένεις από έναν άνθρωπο του Δημοτικού (ή και του Πανεπιστημίου, αν πρόκειται για άσχετη σχολή) να φορά την μάσκα το ίδιο προσεκτικά όπως εσύ.

schumifer:
Η απολύτως σωστή χρήση μάσκας ενδέχεται να οδηγήσει σε γερή μείωση της πιθανότητας μόλυνσης, σε καμία περίπτωση δεν την αποκλείει.
Η γενίκευση ατομικών εμπειριών εξάλλου δεν παράγει συχνά επιστημονικά έγκυρη πληροφορία.
Στον αντίποδα των δικών σας εμπειριών, μπορώ  να αναφέρω τις δικές μου. Ναι εγώ δεν κόλλησα, αλλά οι περισσότεροι συνάδελφοί μου κόλλησαν. Με Μάσκα, το πλαστικό από το κούτελο μέχρι το λαιμό, πλαστική ρόμπα μιας χρήσης, γάντια, κλπ.
Οι δε ΜΕΘατζήδες μας είχαν από την αρχή tiki mask, ομοίως κόλλησαν σε μεγάλο βαθμό.

Όσο για περισσότερη επιβολή, νομίζω ότι οι αντιδράσεις θα κορυφωνόντουσαν κι άλλο. Δεν μπορείς να πείσεις τον ημιμαθή καν ότι υπάρχει ο ιός, ή ότι δε σχετίζεται με το 5g ή ότι τα εμβόλια πρέπει να γίνουν, θα τον πείσεις να φοράει ευλαβικά τη μάσκα του;

@Αργύρης
Από τη μία η ιατρική γνώση, αλλά από την άλλη και η βραχεία επαφή με τους ασθενείς που ενδεχομένως περιορίζει τους αποτελεσματικούς τρόπους μετάδοσης, η μεταδοτικότητα και το επίπεδο φορείας τη στιγμή της λήψης και σαφώς παράγοντες που ενδεχομένως έχουν να κάνουν με το αμυντικό σύστημα του συναδέλφου. Τα biases σε ατομικές εμπειρίες μπορεί να είναι περισσότερα από τον αριθμό Avogadro.

pzogr:
Δεν διαφωνώ με τις παρατηρήσεις σας τόσο ως προς την ικανότητα χρήσης της μάσκας όσο και ως προς τη γενίκευση ατομικών εμπειριών, απλά επί τόσο καιρό αναζητούμε το θαυματουργό εμβόλιο που μάλλον θα μας δώσει ένα 60%? 70%? 80%? προστασία (στην πράξη λέω, μακάρι να είναι και παραπάνω, αλλά και για πόσο καιρό πριν τις επόμενες μεταλλάξεις...). Και από την άλλη έχουμε τη μασκούλα, που είναι εύκολη, αν την εξηγήσεις σε έναν άνθρωπο με στοιχειώδη ικανότητα αντίληψης. ΟΚ, αρκετοί δεν θα καταλάβουν, αρκετοί δεν θα πειθαρχήσουν και κάποιοι θα ξεχαστούν. Εκεί είναι ο ρόλος του κράτους που αντί για ανούσια και δήθεν lockdown, που εφαρμόζονται στο 30%, αλλά στοιχίζουν στο 100% θα έπρεπε να κάνει έστω μια τυπική προσπάθεια. Μιλάμε για 700+ ανθρώπους σε ΜΕΘ μόνο από covid-19! Τι άλλο περιμένουμε;

Είμαι βέβαιος ότι αν απλώς έχουμε τη μύτη και το στόμα μέσα θα πέσει κατακόρυφα η μεταδοτικότητα και το ίδιο πιστεύει και το CDC (δεν είναι δηλαδή μόνο δικό μου το "όνειρο"). Το θέμα είναι ότι το lockdown είναι δύσκολο ενώ η μάσκα εύκολη.

Παρεπιπτόντως τη μάσκα τη φορούσα και προ covid-19. Ούτε που θυμάμαι από πότε έχω να αρρωστήσω ακόμα και από κοινό κρυολόγημα... παρ'ότι υπάρχει μελέτη που λέει ότι για το κοινό κρυολόγημα η μάσκα δεν προστατεύει. Μεγάλες κουβέντες να μη λέω και βρεθώ και σε καμια ΜΕΘ με το παλούκι στο λαιμό, αλλά νομίζω ότι μέτρο με την αξία της μάσκας δύσκολα βρίσκουμε στην ιατρική. πχ τι NNT έχει η διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή την οποία τόσο ευλαβικά τηρούμε (σε σχέση με τη μονή) μετά από τοποθέτηση stent ή τι ακριβώς κερδίζει ο διαβητικός που έχει 7% HbA1c σε σχέση με αυτόν που έχει 7,5 και πόσοι πρέπει να πάρουν αγωγή για να καρπωθεί ένας το όφελος; Ενώ η μασκούλα...

schumifer:
Σε real life η Pfizer έδειξε πάνω από 90%, ακόμη και η άστρα πάνω από 75% γενικά και 100% για βαριά νόσηση, δε νομίζω ότι είναι δόκιμη η σύγκριση εμβολιασμού και μάσκας. Είναι περισσότερο παράλληλα μέτρα.
Και το ότι δε νοσείτε τόσο εύκολα όπως είπαμε και πιο πάνω δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τη μάσκα σας.

Ο ecdc λέει ότι η Effectiveness of medical face masks for the prevention of COVID-19 in the community is Small to moderate
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

pzogr:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣε real life η Pfizer έδειξε πάνω από 90%, ακόμη και η άστρα πάνω από 75% γενικά και 100% για βαριά νόσηση, δε νομίζω ότι είναι δόκιμη η σύγκριση εμβολιασμού και μάσκας. Είναι περισσότερο παράλληλα μέτρα.
Και το ότι δε νοσείτε τόσο εύκολα όπως είπαμε και πιο πάνω δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τη μάσκα σας.

Ο ecdc λέει ότι η Effectiveness of medical face masks for the prevention of COVID-19 in the community is Small to moderate

--- Τέλος παράθεσης ---
Μακάρι να είναι 90%, αν και ο χαρακτηρισμός real life είναι σχετικός γιατί πχ ο πληθυσμός που μετρήθηκε δεν ήταν ακριβώς τυχαίος εκτός αν έχω πολύ κακή ενημέρωση. Έχω κάποιες αμφιβολίες που θα "κάτσει" το τελικό ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού και μην ξεχνάμε και τις εξελισσόμενες μεταλλάξεις...

Συμφωνώ ότι είναι παράλληλα μέτρα, δεν υπονόησα άλλωστε ότι το εμβόλιο δεν βοηθά ούτε ότι η μάσκα είναι πανάκεια και θα εκμηδενίσει το πρόβλημα. Ωστόσο η μάσκα είναι ένα εύκολο μέτρο, που δεν επηρεάζεται σημαντικά από τις μεταλλάξεις (σε αντίθεση με το εμβόλιο που προοδευτικά μπορεί να αχρηστευτεί), που σε τελική ανάλυση φαίνεται ότι κάτι προσφέρει, αλλά επιλέγουμε ως πολιτεία να το αγνοούμε.
Το εξωπραγματικό είναι ότι υποτιμούμε συστηματικά τη μάσκα με μελέτες στην καλύτερη περίπτωση ανεπαρκείς - όπως πχ αυτές που παρουσιάζονται στο κείμενο του ecdc. Η αλήθεια είναι ότι οι μάσκες δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Όμως ισχύει το ανέκδοτο με τη διπλή τυφλή μελέτη για το αλεξίπτωτο... Αφού φτάσαμε στο σημείο που πρέπει να εγκαταλείψουμε το αεροπλάνο, ας το φορέσουμε κι ας μην έχουμε τα πλήρη στοιχεία. Κακό δεν θα κάνει!

Για να αστειευτώ θα πω ότι ίσως είμαι highlander και δεν με πιάνει κορωνοϊός, παρότι πριν αρχίσω να χρησιμοποιώ τη μάσκα και κρυολογήματα κολλούσα και γρίπη και τα πάντα... Το θέμα είναι ότι και όσοι συνάδελφοι γνωρίζω, που τηρούν τα μέτρα προφύλαξης κι αυτοί δεν έχουν κολλήσει παρ'ότι εξετάζουν ασθενείς. Γι'αυτούς που κόλλησαν δεν θα σχολιάσω περιπτώσεις που δεν γνωρίζω. Επειδή όμως κόλλησαν και κάποιοι που γνωρίζω θα πω ότι κατά κανόνα ήταν εκείνοι που είχαν τη μάσκα στο πηγούνι... ή που δεν την φορούσαν καθόλου (υπήρχε και τέτοια περίπτωση, που νοσηλεύτηκε μάλιστα με πνευμονία από covid-19). Οι εφημερίες του ΕΣΥ ίσως είναι άλλη κατάσταση, καθώς με την πίεση του χρόνου, του κόσμου και της κόπωσης είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις λάθη που θα αυξήσουν την έκθεση στον ιό.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση