Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 18:33:56

Αποστολέας Θέμα: 29/3/21 Θέμα Αστικής Ευθύνης για τις ΜΕΘ  (Αναγνώστηκε 31264 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

29 Μαρτίου 2021, 15:53:50
Αναγνώστηκε 31264 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
29/03/2021

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του γραμματέα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου του κου Ελευθερίου στην πρωϊνή εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη.Για το μείζον πρόβλημα του συνωστισμού πλέον (!) των διασωληνωμένων σε απλούς θαλάμους ή σε διαδρόμους των δημόσιων νοσοκομείων, που περιμένουν για μέρες να βρουν ένα κρεβάτι σε πολυδύναμη ΜΕΘ, μίλησε με αγωνία ο Γενικός  γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.Τις τελευταίες ημέρες το πρόβλημα γίνεται ολοένα και οξύτερο, όσο αυξάνει απειλητικά ο αριθμός των διασωληνωμένων, που ας σημειωθεί ότι ανήκουν σε νέες ηλικίες.

Πέρα όμως το ζήτημα της ζωής και θανάτου που ο τελευταίος επικρέμαται πάνω από την κεφαλή των ασθενών, προκύπτει παράλληλα μείζον ζήτημα αστικής ευθύνης.

Το υπουργείο επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στους θεράποντες νοσοκομειακούς γιατρούς, δημιουργώντας μάλιστα την εντύπωση ότι η αναπόφευκτη επιλογή – τρόπον τινά – του ποιος από τους διασωληνωμένους θα καταφέρει να βρει θέση σε μια κλίνη – από τις μη προς το παρόν υπάρχουσες – σε πολυδύναμη ΜΕΘ, γίνεται από τους γιατρούς.

Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός και είναι πλέον πασίγνωστο, ο θεράπων ιατρός είναι υπεύθυνος μόνο για την διασωλήνωση των ασθενών, η οποία γίνεται πάντοτε με αυστηρά ιατρικά κριτήρια και βάσει πρωτοκόλλου. Από κει και πέρα, τα στοιχεία του ασθενούς καταχωρούνται σε πραγματικό χρόνο σε ειδική πλατφόρμα, που έχει δημιουργηθεί ειδικά για  αυτό το σκοπό, και είναι ανοικτή σε δημόσια πρόσβαση.

Επομένως η διακίνηση των διασωληνωμένων παύει πλέον να είναι υπό τον έλεγχο και την ευθύνη του θεράποντος ιατρού, που έχει διενεργήσει τη διασωλήνωση.Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), έχει προσφύγει με έγγραφό της στον Άρειο Πάγο και όπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας, ο κος Ελευθερίου, ο ΠΙΣ, θα στηρίξει τις σχετικές ενέργειες της ΟΕΝΓΕ.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι ο ΠΙΣ είχε ζητήσει εδώ και πολύ καιρό, να καλυφθούν από άποψη νομικής ευθύνης και οι γιατροί που θα εντάσσονταν στο ΕΣΥ, ως εθελοντές, καθώς και εκείνοι που επιστρατεύθηκαν πρόσφατα, όπως είναι άλλωστε αυτονόητο.Οι αποκαλυπτικές δηλώσεις του κου Ελευθερίου, αποσαφηνίζοντας τα γεγονότα, αφήνουν για άλλη μια φορά εκτεθειμένο το Υπουργείο Υγείας, και συγκεκριμένα τον Υπουργό Υγείας τον κο Κικίλια.

Αλλά και ο Υφυπουργός Υγείας, τον κος Κοντοζαμάνης, έχει και εκείνος με τη σειρά του εκφραστεί κατά καιρούς με τρόπο, που προσβάλει τους νοσοκομειακούς γιατρούς, καθιστώντας τους υπεύθυνους για τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν πλέον περιέλθει οι ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι στα δημόσια  νοσοκομεία, ενώ το υπουργείο μέχρι μόλις πριν από λίγο χρόνο διαβεβαίωνε ότι η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη, με τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ να ανέρχεται περίπου στις 1400 !!!

Φαίνεται ότι κάποιοι αντιλαμβάνονται ότι  το ζήτημα της αστικής ευθύνης, λίαν συντόμως θα αποτελέσει μείζον ζήτημα και στη χώρα μας, όπως ήδη έχει συμβεί και σε άλλες χώρες της ΕΕ, και γι αυτό σπεύδουν να προλάβουν και να οχυρωθούν πριν οι καταστάσεις που θα δημιουργηθούν, γίνουν για τους ίδιους απειλητικές.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
26 Απαντήσεις
27595 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Ιανουαρίου 2013, 17:16:12
από anasm
0 Απαντήσεις
12343 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Ιουνίου 2019, 18:16:23
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
10496 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιουνίου 2021, 07:18:48
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
24151 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Δεκεμβρίου 2020, 14:11:50
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
3538 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Δεκεμβρίου 2021, 12:57:04
από Πατρωνάκης Μάνος