ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Θέματα Ειδικευομένων

Έναρξη ή Συνέχιση Ειδικότητας χωρίς αναμονή

(1/2) > >>

Αρχίατρος:
Αν κι το φόρουμ αφορά Γενικούς Ιατρούς, για τους οποίους υπάρχουν κενές θέσεις σχεδόν παντού, κρίνω σκόπιμο να αναφέρω μια τακτοποίηση "ημετέρων" που συντελείται αυτές τις μέρες και περνάει απαρατήρητη μέσα στον ορυμαγδό των ειδήσεων.

Στους περισσότερους  είναι γνωστό το ΦΕΚ του περσινού Απριλίου (20.3.2021 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) όπου όποιος ευρίσκεται σε λίστα αναμονής σε οποιαδήποτε Ειδικότητα, μπορεί να διοριστεί για 4 μήνες (εγγράφοντας αντίστοιχο χρόνο ειδίκευσης).

Η πρόθεση (τουλάχιστον έτσι έλεγαν) του νομοθέτη ήταν να εξασφαλιστούν "χέρια" για να την Υγειονομική Κρίση που περνάει η χώρα.

Πλέον όμως έχουμε εξελίξεις: όσοι διορίστηκαν με αυτό το ΦΕΚ, πήραν σταδιακά παράταση μέχρι 30.06.21, αλλά και ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ:

σύμφωνα με ΦΕΚ της 31.03.2021 (τεύχος Α'48), Άρθρο 8, δίδεται η δυνατότητα να συνεχίσουν την ειδίκευση τους ως ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ στις Κλινικές που ευρίσκονται τώρα. Αρκεί να υπάρχει κενή θέση ειδικεύομενου οπουδηποτε στο νοσοκομείο τους ή και σε άλλο νοσοκομείο (παντού υπάρχουν κενές θέσεις).

--- Παράθεση --- Άρθρο 8
Παροχή δυνατότητας ειδίκευσης σε ιατρούς που τοποθετήθηκαν, κατ’ εφαρμογή του τεσσαρακοστού έκτου άρθρου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου
1. Ιατροί που έχουν τοποθετηθεί σε κενές θέσεις ειδικευομένων κατ’ εφαρμογή του τεσσαρακοστού έκτου άρθρου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83) και οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν σε νοσοκομεία της χώρας, δύνανται, εφόσον δεν παραιτηθούν ενόσω βρίσκονται σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και πάντως έως τις 30.6.2021, να ολοκληρώσουν τον συνολικό χρόνο ειδίκευσης στα νοσοκομεία αυτά, ως υπεράριθμοι.
2. Οι ιατροί της παρ. 1, μετά από αίτησή τους στο νοσοκομείο στο οποίο έχουν τοποθετηθεί και με απόφαση του οργάνου διοίκησης του νοσοκομείου, δύνανται να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε στάδιο εκπαίδευσης/ειδίκευσης μέχρι την ολοκλήρωση του συνολικού χρόνου ειδίκευσης ως υπεράριθμοι, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, είτε για την έναρξη είτε για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της ειδίκευσής τους, ανεξαρτήτως αν η ανωτέρω αίτηση αφορά σε νοσοκομεία μερικής ή πλήρους άσκησης.

Σε περίπτωση πληρότητας του νοσοκομείου αυτού, οι εν λόγω ιατροί δύνανται να τοποθετηθούν με την ίδια διαδικασία σε άλλο νοσοκομείο
της επιλογής τους.
--- Τέλος παράθεσης ---
Προσοχή: έτσι ουσιαστικά καταργούνται πολύχρονες αναμονές σε ειδικότητες Ενδοκρινολογία, Δερματολογία, Πλαστική κτλ.

Δεν γνωρίζω ποιός συνέλαβε αυτή την ιδέα προκειμένου να ΠΑΡΑΚΑΜΨΕΙ  την πολύχρονη αναμονή σε συγκεκριμένες ειδικότητες, αλλά νομίζω ότι είναι μια δυνατότητα που πρέπει να γνωρίζουν ολοι οι συνάδελφοι ότι υπάρχει.

 Υ.Γ

Υπάρχει σαφέστατο πρόβλημα στις χειρουργικές ειδικότητες σχετικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης (αριθμό των χειρουργείων που πρέπει να κάνει κάθε ειδικεύομενος), αλλά φαίνεται ότι κάποιοι στο Υπουργείο σκέφτηκαν απλώς να βολέψουν τα δικά τους "παιδιά" και να μην περιμένουν, οπότε αυτά είναι λεπτομέρειες.

Denominator:
Πάντως το τετράμηνο δεν ισχύει πλέον, έτσι δεν είναι;

Αρχίατρος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠάντως το τετράμηνο δεν ισχύει πλέον, έτσι δεν είναι;

--- Τέλος παράθεσης ---
Όχι έχουν δώσει διαδοχικές παρατάσεις μέχρι 30.6.2021, κι όπως λέει και το παραπάνω ΦΕΚ, μέχρι να ολοκληρώσουν την ειδικότητα, ως υπεράριθμοι, σε ΟΠΟΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ !

schumifer:
Εγώ είχα καταλάβει ότι δεν υπήρχαν ειδικευόμενοι, τελικά υπάρχουν και περισσεύουν;

Αρχίατρος:
Δεν υπάρχουν σε ειδικότητες που είναι στα αζήτητα (και έχει κενές θέσεις=άμεσος διορισμός) όπως Αναισθησιολογία, Γενική Ιατρική, Μικροβιολογία κτλ. μπες στο EDMS και δες τα αθηναϊκά νοσοκομεία.

Σε Δερματολογία, Ενδοκρινολογία, Πλαστική, η αναμονή είναι από 5-9 χρόνια !

Ε, τώρα με αυτό το ΦΕΚ κάποιος εξυπνάκιας εκμεταλλεύεται την πανδημία για να παρακάμψει το σύστημα των αναμονών στις περιζήτητες ειδικότητες.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση