Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Απριλίου 2024, 03:44:53

Αποστολέας Θέμα: Το Ισραήλ της εποχής Μπάιντεν  (Αναγνώστηκε 5913 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Ιουνίου 2021, 01:05:51
Αναγνώστηκε 5913 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
22-06-2021
Του Αντώνη Τριφύλλη.
Ο Αντώνης Τριφύλλης είναι πρώην στέλεχος της Ε.Ε., μέλος της διαΝΕΟσις και ΕΛΙΑΜΕΠ


Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές τρία ερωτήματα αιωρούνται. Πόσο θα αντέξει αυτή η οκτωκομματική κυβέρνηση; Ποιες είμαι οι προοπτικές να ολοκληρώσει τη θητεία της; Ποιο είναι το μέλλον της συμμαχίας Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ;



Ας αρχίσουμε ως μάντεις με το ευκολότερο ερώτημα. Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ είχε συμμετάσχει μαζί με την Τουρκία στο πόλεμο κατά της Αρμενίας, η συμμαχία των τεσσάρων βασίζεται στα γερά θεμέλια της αντιπαλότητας με τους  Αδελφούς  Μουσουλμάνους και την υποστήριξη των Κούρδων μαχητών κατά του Ισλαμικού Κράτους. Πλην PKK. Όλοι αυτοί καθώς και η Χαμάς έχουν βρει πολυτελές καταφύγιο στην χώρα του Ερντογάν. Οι δεσμοί με το Ισραήλ της χώρας μας έχουν επεκταθεί σε πολλούς τομείς, όπως στους εξοπλισμούς, στις υπηρεσίες πληροφοριών και στις νέες τεχνολογίες. Κατά συνέπεια οι δεσμοί των τεσσάρων με την συμπαράσταση και των ΗΠΑ θα ενισχυθούν.



Στο δεύτερο ερώτημα η απάντηση είναι δυσκολότερη μια και η συνεργασία των κομμάτων από όλο το πολιτικό φάσμα-«συμμαχία των γενναίων»- κρέμεται από μια κλωστή. Τις επόμενες 100 ημέρες πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του Κράτους, διαφορετικά η Κνεσέτ διαλύεται και προκηρύσσονται νέες εκλογές, οι πέμπτες σε δυο χρόνια.



Ο νέος πρωθυπουργός Μπένετ, ο πρώτος υπερορθόδοξος, εκατομμυριούχος  και εθνικιστής πολιτικός, στενός συνεργάτης του Νετανιάου προβάλλει μια πολιτική ακόμη πιο σκληρή απέναντι στους Παλαιστίνιους. Δέχτηκε να συμμετάσχει στην «κυβέρνηση της αλλαγής» χωρίς να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και την συνέχιση του εποικισμού. Ο αρχιτέκτονας της συμμαχίας των «προθύμων» Λαπίντ, κεντροαριστερός,   έπεισε τους σχηματισμούς να συμμετάσχουν με στόχο όχι μόνο την αντικατάσταση του τέως πρωθυπουργού, αλλά και την τοποθέτηση στον πάγο των πολιτικών τους πιστεύω. Η συμμαχία βασίστηκε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας. Τα νοσοκομεία, η οικονομία, οι υποδομές κλπ βρίσκονται σε κακή κατάσταση που επέτεινε η πανδημία. Ένα μέρος της κοινωνία αντιμετωπίζει τους πολιτικούς σήμερα με δυσπιστία, καχυποψία και απόρριψη, ιδιαίτερα στην τελευταία περίοδο του Νετανιάου που εστιάστηκε στην αντιμετώπιση των δικαστικών εκκρεμοτήτων του- βλέπε Τραμπ-. Αυτά είναι θέματα που «ενώνουν» τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους, τους Άραβες Ισραηλίτες, τους αριστερούς του εργατικού κόμματος. Αλλά και η εξωτερική πολιτική βρέθηκε σε αδιέξοδο. Ο Λαπίντ, υπουργός εξωτερικών για την πρώτη διετία, κατέγραψε με μελανά χρώματα την σημερινή εικόνα της χώρας του στο διεθνές περιβάλλον. Ο σφιχτός εναγκαλισμός με τον Τραμπ αποξένωσε το Ισραήλ από παραδοσιακούς συμμάχους στις ΗΠΑ, αλλά και την Ε.Ε. Τώρα πρέπει να πείσει π.χ. τους νέους δημοκρατικούς βουλευτές ότι η χώρα του άλλαξε πορεία. Όμως παρά την αισιοδοξία αναλυτών για την σταθερότητα της κυβέρνησης, το πιο μικρό στραβοπάτημα μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση.



Η τελευταία ερώτηση που αφορά την μακροβιότητα της διακυβέρνησης της συμμαχίας και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από το νέο αστέρι της πολιτικής, τον Λαπίντ, θα εξαρτηθεί από παράγοντες που καθιστούν την πολυπλοκότητα της κατάστασης «χαοτική». Το Ιράν, για παράδειγμα, και τα παραρτήματά του στην περιοχή βρίσκονται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση, που παρόμοιά της δεν θυμάται ο πρώην πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αχμαντινετζάτ. Οι κυρώσεις για τα πυρηνικά  και η απουσία ξένων επενδύσεων φτωχοποίησαν και την μεσαία τάξη. Οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη αν καταλήξουν θετικά θα ανακουφίσουν και το Ισραήλ. Αν όχι, πολύ πιθανόν να αναβιώσουν τα δίκαια φοβικά ανακλαστικά του απειλούμενου με εξαφάνιση από τους εχθρούς του έθνους. 



Παρ όλα αυτά οι εξελίξεις άνοιξαν μια χαραμάδα αισιοδοξίας για το μέλλον του φίλου κράτους. Και για την σταθερότητα της φλεγόμενης περιοχής μας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Ιουνίου 2021, 01:17:41 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: Ισραήλ 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
10710 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Ιανουαρίου 2010, 08:17:23
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3305 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Ιανουαρίου 2021, 19:49:37
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
19482 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Οκτωβρίου 2022, 07:11:33
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2893 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Οκτωβρίου 2023, 23:35:43
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2786 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Οκτωβρίου 2023, 22:17:23
από Argirios Argiriou