Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 18:34:20

Αποστολέας Θέμα: Ψηφιακά εκδίδονται οι Ιατρικές Βεβαιώσεις – Διαθέσιμες στους πολίτες μέσω της εφ  (Αναγνώστηκε 8659 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

23 Σεπτεμβρίου 2021, 18:29:24
Αναγνώστηκε 8659 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
23-09-2021

Ψηφιακά εκδίδονται οι Ιατρικές Βεβαιώσεις – Διαθέσιμες στους πολίτες μέσω της εφαρμογής MyHealth

Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας

Ψηφιακά, απλά, γρήγορα και με ασφάλεια, γίνεται πλέον η έκδοση των ιατρικών βεβαιώσεων. Τη νέα υπηρεσία της ΗΔΙΚΑ παρουσίασαν το πρωί της Πέμπτης ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς και η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα.

Οι ιατρικές βεβαιώσεις αποτελούν την επίσημη πιστοποίηση από τον ιατρό ότι ένας πολίτης μπορεί να συμμετάσχει σε αθλητικές δραστηριότητες με ασφάλεια για τον ίδιο και τους συνανθρώπους του. Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα η βεβαίωση να εκδίδεται για οποιαδήποτε άλλη νόμιμη χρήση.

Η διαδικασία γίνεται αποκλειστικά από τον ιατρό κάθε πολίτη. Αρχικά, ο ιατρός καταχωρεί τον ΑΜΚΑ του πολίτη στην υπηρεσία «Ιατρικές Βεβαιώσεις» του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, επιλέγει τον τύπο της βεβαίωσης (κολυμβητήριο, γυμναστήριο, συγκεκριμένο άθλημα ή για κάθε νόμιμη χρήση) και τέλος διαλέγει ένα από τα προτυποποιημένα κείμενα. Η ιατρική βεβαίωση εκδίδεται αυτόματα και είναι διαθέσιμη στον πολίτη ως εξής:
•από το myHealth app, στην ενότητα «Ιατρικές Βεβαιώσεις»
•εφόσον ο πολίτης έχει ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, ο αριθμός barcode της ιατρικής βεβαίωσης αποστέλλεται με SMS και η πλήρης ιατρική βεβαίωση με e-mail σε μορφή pdf (αναλόγως τι έχει επιλέξει ο πολίτης ως κανάλι ενημέρωσης για την άυλη συνταγογράφηση)
•εάν ο πολίτης δεν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, η ιατρική βεβαίωση εκτυπώνεται από τον ιατρό.

Ο έλεγχος γνησιότητας των ιατρικών βεβαιώσεων από τους φορείς στους οποίους απευθύνεται γίνεται μέσω του myhealth.gov.gr/verify. Εκεί, ο παραλήπτης στον οποίο ο πολίτης απευθύνει προς χρήση την ιατρική βεβαίωση έχει τη δυνατότητα να την αναζητήσει με τον κωδικό barcode και να ελέγξει τα στοιχεία της, όπως το ονοματεπώνυμο, την ειδικότητα του ιατρού, τον τύπο και το κείμενο που αυτός έχει συντάξει. Επίσης, ανάλογα με την κατάσταση της ιατρικής βεβαίωσης εμφανίζεται ένα από τα παρακάτω μηνύματα:
•«Έγκυρη Ιατρική Βεβαίωση»
•«Ληγμένη Ιατρική Βεβαίωση» (Οι ιατρικές βεβαιώσεις για Κολυμβητήρια, Γυμναστήρια ή Συγκεκριμένα αθλήματα έχουν ισχύ ενός έτους)
•«Μη Έγκυρη Ιατρική Βεβαίωση»

Για τον έλεγχο μιας ιατρικής βεβαίωσης σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία, ο παραλήπτης εισέρχεται στην πλατφόρμα myhealth.gov.gr/verify με τους κωδικούς στο Taxisnet.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισήμανε: «Η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας και η καθημερινή μάχη με αυτή δεν μας εμποδίζει παράλληλα να υλοποιήσουμε τις πολιτικές, οι οποίες θα εξυπηρετήσουν τον πολίτη, ειδικά στον χώρο της Υγείας. Με τη συνδρομή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τα ηλεκτρονικές ιατρικές βεβαιώσεις προχωράμε σε ένα ακόμα βήμα που θα βοηθήσει πάρα πολύ τον πολίτη. Πρόκειται για μια δυνατότητα η οποία μαζί με μια σειρά από άλλες δράσεις θα οδηγήσουν την Υγεία σε ένα επόμενο στάδιο προς όφελος του πολίτη και είναι η συνέχεια δράσεων που έχουν γίνει έως τώρα και συνδυάζονται με την άυλη συνταγογράφηση και με τις εφαρμογές με SMS στα κινητά μας με στόχο την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και υποστήριξης που μας δίνει συνολικά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή δύναμη στην νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στη συνέχεια δήλωσε: «Σχεδιάζουμε από κοινού με τα στελέχη του Υπουργείου Υγείας και με της ΗΔΙΚΑ ένα πλήρες πρόγραμμα ψηφιοποίησης στον τομέα της Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει τόσο “μικρές νίκες” όσο και έργα πνοής και μακρόχρονου σχεδιασμού. Επιδιώκουμε ένα “πάντρεμα” ανάμεσα σε τεχνολογίες και πλατφόρμες με τη γνώση και την επιστήμη. Έτσι έγινε στο ψηφιακό σύστημα του εμβολιαστικού προγράμματος, έτσι προχωράμε και τώρα. Οι ιατρικές βεβαιώσεις που ανακοινώνουμε σήμερα εκδίδονται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την οποία έχουμε επεκτείνει υλοποιώντας την άυλη συνταγογράφηση. Οι βεβαιώσεις εμφανίζονται στην εφαρμογή myhealth που αποτελεί πρόπλασμα για τον ψηφιακό ιατρικό φάκελο, ένα οικοδόμημα που θα δούμε να υλοποιείται μέσα στους επόμενους μήνες».

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε: «Σήμερα, δίνουμε τη δυνατότητα έκδοσης ιατρικών βεβαιώσεων, ψηφιακά. Κάθε πολίτης θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια τις ιατρικές βεβαιώσεις που απαιτούνται για μια σειρά δραστηριοτήτων της καθημερινότητας του, μέσω της εφαρμογής MyHealth, που σχεδίασε η ΗΔΙΚΑ. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τους Υπουργούς Κυριάκο Πιερρακάκη και Θάνο Πλεύρη, συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε και να προσφέρουμε νέες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά την εξυπηρέτηση του πολίτη».

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα σημείωσε: «Οι ψηφιακές ιατρικές βεβαιώσεις συνιστούν άλλη μια υπηρεσία που ολοκλήρωσε η ΗΔΙΚΑ στο πλαίσιο της Ψηφιακής Μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας και ακολουθούν μια σειρά από άλλες ψηφιακές υπηρεσίες που έχουν υλοποιηθεί, με πιο πρόσφατη το MyHealth app. Η συνεχής πρόοδος στον τομέα αυτό τροφοδοτείται από το όραμα της ΗΔΙΚΑ και την εμπειρία των εργαζομένων της. Τα αποτελέσματα αναγνωρίζονται από τους Έλληνες πολίτες και ενισχύονται από την υποστήριξη τόσο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και του Υπουργείου Υγείας».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Σεπτεμβρίου 2021, 20:04:53
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Άλλη μια υπηρεσία από την ΗΔΙΚΑ που δεν δίνει Application Programming Interface (ΑΡΙ) στα συστήματα των γιατρών: Οι ιατρικές γνωματεύσεις. O γιατρός πρέπει να αφήσει όποιο σύστημα χρησιμοποιεί και να μπει σε μια ξεχωριστή σελίδα της ΗΔΙΚΑ, να ορίσει ξανά την μονάδα υγείας, να αναζητήσει ξανά τον ασθενή και να καταχωρίσει την γνωμάτευση. Όπως γίνεται μέχρι σήμερα με τις αναρρωτικές άδειες, το μητρώο covid, τα αναλώσιμα του διαβήτη, τις γνωματεύσεις για παροχές, κλπ

1.  Είναι καινοτομία η ηλεκτρονική γνωμάτευση;
    ΌΧΙ, δεν είναι τίποτα το καινοτόμο. Οι περισσότεροι από μας έχουμε στο κινητό μας δεκάδες έγγραφα σκαναρισμένα και η πραγματική καινοτομία για αυτή τη χώρα ήταν ο νόμος Ν. 2690/99 που όριζε ότι με μια υπεύθυνη δήλωση το οποιοδήποτε φωτοαντίγραφο είχε την ισχύ πρωτοτύπου. Άσχετο πως πήρε μια δεκαετία στους δημόσιους υπαλλήλους να μάθουν αυτό το νόμο. Κάποιοι μάλιστα τον αγνοούν ακόμη.

2.  Είναι η χρήση του ΑΡΙ κάτι το διαδεδομένο στο εξωτερικό; Τι προσφέρει;
    Η χρήση τέτοιων ΑΡΙ σημαίνει διαλειτουργικότητα μεταξύ των εφαρμογών. Μπορείς να παρέχεις ΑΡΙ και να έχεις μια web εφαρμογή ταυτόχρονα που να χρησιμοποιεί και αυτή το ΑΡΙ. Το ΑΡΙ εγγυάται ότι δεν δεσμεύεσαι σε ένα κατασκευαστή λογισμικού, μπορείς να έχεις διαφορετικά λογισμικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες της κάθε μονάδας υγείας και αξιοποιείς το χρόνο του χρήστη λιγοστεύοντας άχρηστες εναλλαγές μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών. Ταυτόχρονα με την χρήση των ΑΡΙ μπορείς να έχεις εφαρμογές που εξελίσσονται παράλληλα χωρίς να αχρηστεύονται οι παλαιότερες. Ο κόσμος της πληροφορικής αλλάζει ραγδαία, το ότι μια εφαρμογή windows, Mac, Android, iOS που φτιάχτηκε πριν 5 χρόνια συνεχίζει να τρέχει και σήμερα οφείλεται στο ότι όλα τα λειτουργικά συστήματα έχουν ενσωματωμένα ΑΡΙ που χρησιμοποιούνται από όλες τις εφαρμογές.

3. Είναι κάτι δαπανηρό ή πολύπλοκο να δώσεις ένα ΑΡΙ ώστε να μπορούν τρίτες εφαρμογές (πχ λογισμικού ηλεκτρονικού φακέλου ή ERP νοσοκομείου) να χρησιμοποιούν την υπηρεσία χωρίς να μπαινοβγαίνει ο ιατρός σε 10 εφαρμογές για 9 δουλειές;
    ΟΧΙ, χρησιμοποιοώντας το υπάρχον ΑΡΙ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που ήδη διαθέτει 210 κλήσεις, αρκούσαν 4 ακόμη κλήσεις ΑΡΙ (Αναζήτηση γνωματεύσεων, λήψη γνωμάτευσης, δημιουργία γνωμάτευσης, ακύρωση γνωμάτευσης) για να μπορεί να εκδίδεται γνωμάτευση από οποιοδήποτε λογισμικό και να είναι διαθέσιμο στο MyHealthdata

4. Είναι δύσκολη η δημιουργία του ΑΡΙ; Μήπως δεν έχουμε ανθρώπους να δημιουργήσουν προδιαγραφές για την δημιουργία τους;
    ΟΧΙ, έχουμε εξαιρετικά στελέχη που μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Και το αρχικό κόστος του ΑΡΙ αποσβένεται πολύ γρήγορα. Όμως όπου υπάρχουν ΑΡΙ ο εργολάβος του κράτους δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος ότι θα συνεχίσει στην θέση του. Και τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και αυτή η κυβέρνηση δεν έχουν δημιουργήσει και παραδώσει κανένα καινούργιο ΑΡΙ. Λέτε να νοιάζονται σοβαρά για τους εργολάβους τους;

    ΥΓ για όποιον θεωρεί ότι ο κ. υπουργός έδωσε ΑΡΙ στο gov.gr του αφιερώνω τα απαρχαιωμένα αποτελέσματα των κλήσεων του Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος 15 κλήσεις από τις 47 έχουν ενημερωμένα δεδομένα και οι περισσότερες από τις 15 δεν είναι από κρατικούς φορείς.
Να σημειώσω ότι αναγνωρίζω στον κ. Πιερρακάκη τις εξαιρετικές επιτυχίες του στο management: Κατάφερε να κάνει το ελληνικό δημόσιο να δεχτεί ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Η τεχνική υλοποίηση όμως των υπηρεσιών ακολουθεί λογική που ίσχυε στην πληροφορική πριν τουλάχιστον 20 χρόνια, στα νιάτα του.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

23 Σεπτεμβρίου 2021, 21:42:08
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

md


Εγώ πάλι που δεν ειμαι λατρης της τεχνολογιας αναρωτιεμαι το εξης....πως θα βεβαιωσει ο ιατρος οτι καποιος ειναι καταλληλος να παιξει πχ ποδοσφαιρο χωρις να τον εξετασει?Κι αφου για να τον εξετασει σημαινει οτι βρισκεται στο ιατρειο του για ποιο λογο να μη δωσει χειρογραφη γνωματευση?
Δεν ετυχε να δωσω μεχρι τωρα ηλ.βεβαιωση,αλλα υποτευομαι οτι θα ειναι πολυ πιο χρονοβορο και ενιοτε ψυχοφθορο απο τη χειρογραφη.
Επισης το να εκδωσει κανεις βεβαιωση για καθε νομιμη χρηση χωρις να διευκρινιζει για ποια ,ειναι κατι που μπορει να τον βαλει σε μπελαδες.
Προσωπικα διευκρινιζω παντα για ποια χρηση προοριζεται και γραφω οτι ζητηθηκε και παραδοθηκε στον ιδιο

ΥΓ.   ζητω συγνωμη για την ελλειψη τονισμου,αλλα οπως προειπα...δεν ειμαι λατρης της τεχνολογιας.Θεωρω το χειρογραφο πολυ πιο γρηγορο

24 Σεπτεμβρίου 2021, 21:10:47
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
... βεβαιωση για καθε νομιμη χρηση χωρις να διευκρινιζει για ποια ,ειναι κατι που μπορει να τον βαλει σε μπελαδες.
Προσωπικα διευκρινιζω παντα για ποια χρηση προοριζεται και γραφω οτι ζητηθηκε και παραδοθηκε στον ιδιο...
   Αυτό με τη νόμιμη χρήση είναι τουλάχιστον γελοίο. Υπάρχει περίπτωση να εκδοθεί γνωμάτευση για ...παράνομη χρήση; Πρέπει κάποτε να σταματήσει και πολύ σωστά, όπως λέτε, στις γνωματεύσεις να γράφεται πού απευθύνεται (όπως κάνω και κάνετε και εσείς στις χειρόγραφες).
   Στην εφαρμογή τύπο άλλο βεβαίωσης (εκτός κάθε χρήσης) δεν είδα (κάποια στιγμή έβγαλε κάτι για άθλημα αλλά δεν μπόρεσα να το επαναλάβω...) ούτε βρήκα προτυποποιημένα κείμενα.
   Θα συμφωνήσω ότι οι ηλεκτρονικές μοιάζουν πιο χρονοβόρες αλλά άμα έχεις κάποιο πρότυπο κείμενο που κάνεις επικόλληση μάλλον θα τελειώνουν πιο γρήγορα. Άσε που μπορείς να διορθώσεις και κάποιο λάθος χωρίς μουντζούρες. (δεν λέω για τα γράμματά μου που δεν διαβάζονται ενίοτε...). Μάλλον θα προτιμήσω τις ψηφιακές αν είναι καλά φτιαγμένες... Τις αντιγράφεις και ολόκληρες του χρόνου...

24 Σεπτεμβρίου 2021, 21:38:38
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Γιώργος Κανελλόπουλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εγώ πάλι που δεν ειμαι λατρης της τεχνολογιας αναρωτιεμαι το εξης....πως θα βεβαιωσει ο ιατρος οτι καποιος ειναι καταλληλος να παιξει πχ ποδοσφαιρο χωρις να τον εξετασει?Κι αφου για να τον εξετασει σημαινει οτι βρισκεται στο ιατρειο του για ποιο λογο να μη δωσει χειρογραφη γνωματευση?
Δεν ετυχε να δωσω μεχρι τωρα ηλ.βεβαιωση,αλλα υποτευομαι οτι θα ειναι πολυ πιο χρονοβορο και ενιοτε ψυχοφθορο απο τη χειρογραφη.
Επισης το να εκδωσει κανεις βεβαιωση για καθε νομιμη χρηση χωρις να διευκρινιζει για ποια ,ειναι κατι που μπορει να τον βαλει σε μπελαδες.
Προσωπικα διευκρινιζω παντα για ποια χρηση προοριζεται και γραφω οτι ζητηθηκε και παραδοθηκε στον ιδιο

ΥΓ.   ζητω συγνωμη για την ελλειψη τονισμου,αλλα οπως προειπα...δεν ειμαι λατρης της τεχνολογιας.Θεωρω το χειρογραφο πολυ πιο γρηγορο

Το ότι εκδίδεται άυλα, δεν σημαίνει πως δεν προηγήθηκε εξέταση. Άυλη συνταγή/παραπεμπτικό εκδίδω συνέχεια με τον ασθενή να είναι στο ιατρείο. Από την άλλη, για τους ασθενείς μου που τους ξέρω καλά, που είναι τυπικοί κι έχουν πρόσφατο check up, άνετα θα εξέδιδα πιστοποιητικό υγείας, εφόσον είναι καλά, χωρίς να τους ξαναδώ οπωσδήποτε από κοντά. Άλλο η τηλεϊατρική που κάνω με έναν άγνωστο ασθενή κι άλλο με έναν ασθενή μου.
Business coaching για επαγγελματίες υγείας

Mentoring σε νέους ιατρούς

Balint Group Leader

Προετοιμασία Γενικού Ιατρού για εργασία στην Ιρλανδία

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2610 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Μαρτίου 2017, 15:36:19
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4521 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Μαΐου 2018, 09:01:16
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
15800 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιουλίου 2019, 13:00:08
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
12281 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαρτίου 2021, 22:42:58
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
18417 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαρτίου 2022, 18:23:28
από Argirios Argiriou