Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
20 Νοεμβρίου 2025, 03:45:58

Ψηφοφορία

Πρέπει να μπει φόρος υπέρ του ΕΟΠΥΥ στα τσιγάρα;

Ναι
Όχι

Αποστολέας Θέμα: Κάπνισμα.  (Αναγνώστηκε 565727 φορές)

0 μέλη και 6 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

7 Ιουνίου 2025, 18:05:27
Απάντηση #420
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Ιουλίου 2025, 11:34:05
Απάντηση #421
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 20/07/2025
Σπυριδούλα Σπανέα


Snus: Η νέα… μόδα στον αθλητισμό οι κίνδυνοι που εγκυμονεί
Στο στόχαστρο αθλητικών αρχών ευρωπαϊκών χωρών έχουν μπει τα «στικάκια νικοτίνης», ευρέως γνωστά ως snus

Στο στόχαστρο αθλητικών αρχών ευρωπαϊκών χωρών έχουν μπει τα «στικάκια νικοτίνης», ευρέως γνωστά ως snus. Πρόκειται για προϊόντα που συγκαταλέγονται στις εναλλακτικές λύσεις για το κάπνισμα και περιέχουν αμπούλα νικοτίνης, αρωματικές ουσίες και άλλα συστατικά. Στον χώρο του αθλητισμού έχουν γίνει… μόδα καθώς χρησιμοποιούνται από κορυφαίους αθλητές αλλά η χρήση τους ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την απόδοση.

Ποδόσφαιρο, χόκεϊ επί πάγου, σκι, χάντμπολ, μπέιζμπολ, ιππασία, γκολφ, αμερικανικό ποδόσφαιρο. Το snus έχει… εισχωρήσει στα προαναφερόμενα αθλήματα και η χρήση του μοιάζει με… τάση μόδας. Η εικόνα ποδοσφαιριστών να κρατάνε στα χέρια τους ένα στρογγυλό κουτάκι που περιέχει τα «στικάκια», όπως κάποιοι άλλοι κρατούν τσιγάρα, ηλεκτρονικά ή μη, δεν προκαλεί καμία εντύπωση αλλά κάποιες αθλητικές αρχές άρχισαν να… χτυπάνε καμπανάκια. Στη Δανία ζήτησαν την απόσυρση των προϊόντων και προειδοποιούν για τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την απόδοση. Οι αθλητές κάνουν χρήση snus και κατά τη διάρκεια της προπόνησης αλλά και σε αγώνες. 

Η περιεκτικότητα νικοτίνης σε ένα snus συγκρίνεται με αυτή που περιέχει ένα τσιγάρο (15mg ανά προϊόν). Τα «στικάκια» μοιάζουν με ένα μικρό φακελάκι τσαγιού και, συνήθως, τοποθετούνται ανάμεσα στο άνω χείλος και τα ούλα και αυτά απελευθερώνουν τη νικοτίνη στο αίμα. Τα snus με καπνό σε κάποιες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι νόμιμα αλλά τα φακελάκια χωρίς νικοτίνη είναι. Η χρήση τους, σύμφωνα με έρευνες, έχει δείξει αύξηση του κινδύνου καρκίνου του οισοφάγου σε σχέση με τους μη καπνιστές, προβλήματα στα δόντια και κίνδυνο για καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Οι αθλητικές αρχές της Δανίας προέτρεψαν τους προπονητές και τους εργαζόμενους σε αθλητικές εγκαταστάσεις να μη χρησιμοποιούν snus προκειμένου να εξαλειφθεί η προβολή του προϊόντος που οδηγεί στο να το χρησιμοποιούν και νέα παιδιά. Στην Αγγλία έχει μετατραπεί σε τάση και η δημόσια χρήση του από είδωλα του ποδοσφαίρου αύξησε την κατανάλωση του προϊόντος στις νέες γενιές των φίλαθλων. Η Αστον Βίλα, σύμφωνα με το «The Athletic», επιβάλλει πρόστιμα σε παίκτες που πετάνε χρησιμοποιημένα «φακελάκια» στις εγκαταστάσεις του συλλόγου.

Snus και Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ

Το Snus δεν συγκαταλέγεται στις απαγορευμένες ουσίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ. Από την άλλη πλευρά όμως η νικοτίνη συμπεριλαμβάνεται στο «Πρόγραμμα Παρακολούθησης 2023» του Οργανισμού για χρήση εντός αγώνων ως διεγερτικό.
Σύμφωνα με έρευνες, η νικοτίνη δρα ως νευρορυθμιστικός παράγοντας και απελευθερώνει ντοπαμίνη. Σε χαμηλές δόσεις έχει διεγερτικές επιδράσεις και σε υψηλές προκαλεί αίσθημα χαλάρωσης. Σε ελέγχους αντιντόπινγκ που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία από το 2012 έως το 2020, το 22,7% εξ αυτών έδειξε ότι οι ελεγχόμενοι είχαν χρησιμοποιήσει προϊόντα νικοτίνης.

Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, σύμφωνα με μελέτη της Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (PFA), ένας στους πέντε επαγγελματίες παίκτες χρησιμοποιεί προϊόντα χωρίς καπνό και δύο στους πέντε τα έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά.

Στην Αγγλία, πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Loughborough, ανέδειξε ότι ένας στους πέντε επαγγελματίες παίκτες χρησιμοποιεί «φακελάκια νικοτίνης» για λόγους χαλάρωσης, πνευματικής συγκέντρωσης αλλά και για κοινωνικότητα. Από τους 628 άνδρες (από ομάδες της Premier League) και τις 51 γυναίκες (Women’s Super League) που συμμετείχαν στην έρευνα το 18% των ανδρών και το 22% των γυναικών χρησιμοποιούσαν τα προϊόντα ενώ το 42% και το 39%, αντίστοιχα, έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά ενώ το 50% από τους χρήστες ανέφερε πως επιθυμεί να το σταματήσει. Καταξιωμένοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Βίκτορ Λίντελοφ και ο Τζέιμι Βάρντι, έχουν αναφέρει ότι χρησιμοποιούν αντίστοιχα προϊόντα.

Ο… πρόγονος του snus

Το snus μπορεί να έχει γίνει ευρέως γνωστό τα τελευταία χρόνια αλλά έχει… ρίζες στις παρυφές 16ο αιώνα. Η βασίλισσα Αικατερίνη των Μεδίκων της Γαλλίας, ύστερα από σύσταση, εισέπνευσε σκόνη καπνού από τη μύτη για να θεραπεύσει τους πονοκεφάλους της με αποτέλεσμα το snus να γίνει δημοφιλές στους κύκλους της γαλλικής αυλής. Εκείνη την εποχή οι Σουηδοί άρχισαν να αναμειγνύουν φύλλα καπνού με αλάτι και νερό και να τα τοποθετούν πίσω από το άνω χείλος. Η χρήση snus σιγά σιγά θεωρήθηκε δείγμα αριστοκρατικής τάξης και σε κάθε σπίτι αριστοκρατών υπήρχε ένα κουτί κατασκευασμένο από πολύτιμα υλικά που περιείχε το προϊόν. Μάλιστα, αυτού του είδους τα κουτιά θεωρούνταν τα δημοφιλέστερα δώρα στους συγκεκριμένους κύκλους.

Η Γαλλική Επανάσταση σηματοδότησε το τέλος της αριστοκρατίας στη Γαλλία και μαζί της και το τέλος του snus. Η αστική τάξη που θα αναδυθεί τους επόμενους αιώνες προτίμησε τα πούρα. Στη Σουηδία όμως συνεχίστηκε η χρήση του με τους αγρότες που καλλιεργούσαν καπνό να διαθέτουν τις δικές τους μηχανές για τον θρυμματισμό των φύλλων. Κατά τη διάρκεια του 1800 οι εταιρείες της χώρας άρχισαν να παράγουν και ποικιλίες υγρού snus. Τα επόμενα χρόνια, οι Σουηδοί που μετανάστευσαν στην Αμερική ανάμεσα στις άλλες συνήθειές τους είχαν και αυτή της χρήσης του προϊόντος με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να αποκαλούν τους κεντρικούς δρόμους όπου έμεναν οι μετανάστες από τη Σουηδία «snus boulevards».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 20 Ιουλίου 2025, 11:38:06 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Ιουλίου 2025, 08:32:47
Απάντηση #422
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ertnews, 22-07-2025

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Ιουλίου 2025, 07:57:18
Απάντηση #423
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
30/07/2025


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Σεπτεμβρίου 2025, 23:15:13
Απάντηση #424
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Οκτωβρίου 2025, 23:46:33
Απάντηση #425
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ertnews 10/10/2025

Σχεδιάζεται σαρωτική αύξηση των τιμών στα καπνικά προϊόντα.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Χθες στις 16:33:21
Απάντηση #426
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ertnews, 19-11-2025

«Φρένο» σε αλκοόλ και τσιγάρα για ανηλίκους: Τα νέα ψηφιακά εργαλεία – Πώς θα επαληθεύεται η ηλικία

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργείων Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τρία νέα ψηφιακά εργαλεία που τίθενται σε εφαρμογή για την προστασία των ανηλίκων από την πώληση προϊόντων αλκοόλ, καπνού και άτμισης.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου πριν από μερικούς μήνες.

«Τα εργαλεία αυτά θα σώσουν τις ζωές των παιδιών μας, το ιερότερο πράγμα που έχει μια κοινωνία», είπε ξεκινώντας την παρουσίαση ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως «εμείς φτιάξαμε τον νόμο, το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης έφτιαξε τα εργαλεία και η αστυνομία θα τα εφαρμόσει».

«Από σήμερα θα υπάρχει μια ιχνηλάτηση για να γνωρίζουμε ποιος και πού έχει ευθύνη. Όσο αυξάνεται η επιτήρηση τόσο κάνεις κάποιον πιο προσεκτικό για την εφαρμογή του νόμου», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης σε άλλο σημείο της παρουσίασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τους παραβάτες θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις ενώ οι απαγορεύσεις ισχύουν «ακόμα και στις ιδιωτικές εκδηλώσεις». Αναλυτικότερα:

δεν επιτρέπεται η πώληση αλκοόλ ή καπνικών σε ανηλίκους
προβλέπονται ποινικές κυρώσεις με φυλάκιση έως 3 έτη και αυτόφωρο
επιβάλλονται πρόστιμα έως 10.000 ευρώ
σε περίπτωση υποτροπής προβλέπεται ανάκληση έως και οριστική αφαίρεση άδειας λειτουργίας
«Μέχρι σήμερα ήταν σε γκρίζα ζώνη οι έλεγχοι για εκδηλώσεις από συλλόγους γονέων, 15μελή ή φροντιστήρια» σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, προχωρώντας στην παρουσίαση των τριών ψηφιακών εργαλείων:

Πλέον οι επιχειρηματίες θα μπαίνουν στο events.gov.gr και θα δηλώνουν την επιχείρησή τους με κωδικούς Taxisnet, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet. Θα καταχωρούν το κατάστημα, τις ημερομηνίες της εκδήλωσης και τα στοιχεία του διοργανωτή με ΑΦΜ, ώστε να υπάρχει έγκριση από τον ίδιο. «Στην πραγματικότητα κάνουμε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μέσω gov.gr», σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου. Στο τέλος της διαδικασίας παράγεται QR code, το οποίο επιτρέπει στην αστυνομία να ελέγχει ότι η εκδήλωση έχει έγκριση, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους.»

Δεύτερο εργαλείο είναι το μητρώο καταστημάτων ψηφιακών και φυσικών για πώληση αλκοόλ, καπνικών προϊόντων ή άτμισης. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επισκεφθούν το alto.gov.gr μέχρι 31 Ιανουαρίου 2026 και δηλώνουν τα καταστήματα και τα προϊόντα που πωλούν.

Τέλος το τρίτο εργαλείο είναι η ψηφιακή επαλήθευση ηλικίας. Όποιος θέλει να αγοράσει αλκοόλ ή καπνό θα πρέπει να δείχνει τη νέα ταυτότητα και θα υπάρχει ενημέρωση στο Gov.gr wallet για να υπάρχει η επιλογή έλεγχος ηλικίας. Ο πωλητής δεν θα χρειάζεται να συνδεθεί. Βγαίνει ένα QR Code και αν κάποιος είναι ανήλικος θα βγαίνει ένα κόκκινο σήμα που θα δείχνει ότι ο υποψήφιος αγοραστής είναι κάτω των 18.

35.000 έλεγχοι σε 10 μήνες για την πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους – Πάνω από 200 δικογραφίες

Στις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ για την προστασία ανηλίκων αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Παναγιώτης Στάθης, υπογραμμίζοντας ότι η πύλη επιβεβαίωσης ανηλικότητας αποτελεί «σπουδαίο εργαλείο».

Όπως ανακοίνωσε, από τις 7 Ιουλίου έως τις 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν 35.018 έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν:

πάνω από 200 δικογραφίες
195 συλλήψεις
95 πρόστιμα
101 υποθέσεις πώλησης αλκοόλ σε ανηλίκους
Ο κ. Στάθης σημείωσε ότι στο ίδιο διάστημα οι βεβαιώσεις για παραμέληση ανηλίκου έχουν αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με το 2024, αγγίζοντας τις 1.680.

«Θα έχουμε μηδενική ανοχή σε όσους εκθέτουν ανήλικους σε βία και αλκοόλ», τόνισε.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
8433 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Μαΐου 2009, 14:12:06
από orfeo
0 Απαντήσεις
8236 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιουνίου 2011, 22:10:47
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
45535 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαΐου 2015, 23:21:59
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
6052 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιανουαρίου 2018, 22:18:22
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
13201 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Αυγούστου 2021, 00:53:07
από Argirios Argiriou