Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
16 Απριλίου 2024, 20:24:33

Αποστολέας Θέμα: Γιατί η Ελλάδα δεν ανήκει στο Health 4 All ή στο Universal Health Coverage  (Αναγνώστηκε 33522 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Δεκεμβρίου 2021, 09:04:03
Αναγνώστηκε 33522 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Γιατί η Ελλάδα δεν ανήκει στο health 4 all μέσα από ένα σύνηθες κλασσικό καθημερινό περιστατικό:

Γυναίκα 45 ετών νοιώθει ένα πόνο στην αριστερή ωμοπλάτη. Αποφασίζει να επισκεφτεί ένα συμβεβλημένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ και ο καρδιολόγος της φαίνεται καλή επιλογή. Ο καρδιολόγος της δίνει εξετάσεις αίματος και κάνει και ένα υπέρηχο καρδιάς. Οι εξετάσεις είναι καλές και επειδή ο πόνος συνεχίζει (χωρίς φαρμακευτική αγωγή) στέλνει μια αξονική θώρακος για να αποκλείσει πνευμονική εμβολή: Αρνητική. Ο πόνος επιμένει να εμφανίζεται και τον αντιμετωπίζει ως στηθαγχικό, "βάση πρωτοκόλλου" κάνει αξονική στεφανιογραφία και είναι αρνητική. Όμως στην αξονική σε τομές που φαίνεται το ήπαρ, ανευρίσκεται μια κύστη και της συστήνει να επισκεφτεί γαστρεντερολόγο.

Ο κρατικός γαστρεντερολόγος κάνει μια αξονική άνω κοιλίας και βρίσκει ότι είναι μια απλή ηπατική κύστη, επειδή όμως κάτι τον ανησυχεί στα χολαγγεία, την βάζει να κάνει και μια μαγνητική RCP, η οποία είναι φυσιολογική.

Ο πόνος στην ωμοπλάτη συνέχιζε η γυναίκα αποφασίζει να επισκεφτεί το κλασσικό γιατρό της (γενικό ιατρό ή παθολόγο, δεν έχει σημασία) που συνήθως πηγαίνει για checkup και τον πληρώνει καθώς ο ΕΟΠΠΥ του έχει κόψει την σύμβαση πριν 3-4 χρόνια για να τον αναγκάσει να γίνει οικογενειακός με 12ευρώ το χρόνο ανά ασθενή.
Αυτός ο άτυχος γιατρός της, από το ιστορικό και την κλινική εξέταση της χορηγεί μια αγωγή με μυοχαλαρωτικό και αντιφλεγμονώδες των 10€ και οδηγίες για το πως να αντιμετωπίσει την μυική της θλάση που προέκυψε μετά από μια απότομη κίνηση που κρατήθηκε άγαρμπα για να μην πέσει. Η βελτίωση ήταν άμεση και η γυναίκα σε 20 ημέρες δεν ξαναείχε πόνο. Το παραπάνω είναι πραγματικό περιστατικό. Και σύνηθες.

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν τα παραπάνω, κάποιοι ανίκανοι και άσχετοι σε θέσεις λήψης αποφάσεων, σκέφτονται να μην αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τα φτηνά φάρμακα, να μπουν αυστηρές τιμωρίες στους γιατρούς γιατί η αγωγή κάποιου ασθενή κοστίζει ακριβά, να περικοπούν φάρμακα, εξετάσεις κλπ Το ότι η συγκεκριμένη γυναίκα έκανε εξετάσεις που αγγίζουν τα 600€ με επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ και της τσέπης της, δεν προβληματίζει κανένα. Την ίδια στιγμή, οι μεγάλοι υπουργοί Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ακόμη αναζητούν και δεν έχουν βρει ακόμη λύση για το πως τα πορίσματα πανάκριβων απεικονιστικών εξετάσεων θα εισάγονται στο ατομικό φάκελο υγείας του ασθενή.

Μην μιλάτε για Health4All στην χώρα των ηλιθίων. Χάνετε το σάλιο σας.

Επίκριση:
1) Το ότι αυτή η γυναίκα επέλεξε και επισκέφτηκε ιατρική ειδικότητα με βάση κοινωνικά βιώματα και ευχέρεια προσβασιμότητας, χωρίς επιστημονική βοήθεια, δείχνει απλά πόσο ανεπαρκές είναι το σύστημα υγείας της Ελλάδος.
2) Ο καρδιολόγος, από την καρδιολογική σκοπιά το αντιμετώπισε άψογα. Αναρωτιέμαι βέβαια γιατί ένοιωσε σίγουρος για το θέμα της πνευμονικής εμβολής με μια αξονική θώρακος και ένα D-dimers και δεν ολοκλήρωσε τον έλεγχο, ούτε σκέφτηκε να το παραπέμψει σε πνευμονολόγο. Αντίθετα, ένοιωσε ανασφαλής με μια απλή ηπατική κύστη χωρίς συμπτώματα από το ΓΣ και την παρέπεμψε σε γαστρεντερολόγο.
3) Δεν κατηγορώ τον γαστρεντερολόγο που έστειλε την mRCP επειδή κάτι τον ανησύχησε στην αξονική άνω κοιλίας. Η ασφάλεια του ασθενή προέχει. Κατανοώ επίσης, την ψυχική πίεση, όταν ένας ασθενής σε επισκέπτεται στα απογευματινά ιατρεία, έχοντας πληρώσει 3 φορές σε κόστος την επίσκεψη σε σχέση με ένα παθολόγο, για να του πεις "Μια απλή κύστη είναι και δεν περιμένουμε να κάνει κάποια βλάβη στην υγεία σας"
4) Είναι εντυπωσιακό να διαβάσει κανείς τα σχόλια αυτής της ανάρτησης όταν δημοσιεύτηκε σε ιατρική ομάδα στο facebook για να παρατηρήσει τα εξής:
 - Ουδείς αναζήτησε τον πνευμονολόγο, η πιο πιθανή θανατηφόρα εκδοχή ήταν η πνευμονική εμβολή σε αυτή τη γυναίκα και όχι η στηθάγχη.
 - Η εστίαση δεν ήταν ασθενοκεντρική, για το πόσο ταλαιπωρήθηκε και μπήκε σε κίνδυνο η ασθενής, αλλά μια αντίθεση μεταξύ ειδικών και (γενικών-παθολόγων).
 - Την έλλειψη γνώσης για τα συστήματα υγείας και τις αλλαγές που σχεδιάζονται παγκοσμίως.
 - Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη συνάδελφοι που αναρωτήθηκαν γιατί δεν μπήκε πρώτη η κλινική εξέταση στη διαγνωστική.
5) Η αλήθεια είναι ότι ο οικογενειακός ιατρός (γενικός ιατρός ή και παθολόγος όπως πχ στις ΗΠΑ), δεν έχει κύριο ρόλο την περίθαλψη. Η συνεισφορά του στο να κάνει την πρώτη διαφοροδιάγνωση και να κατευθύνει τον ασθενή στο σύστημα είναι η πιο cost-effective παρέμβαση του. Αυτό επιχειρείται και με τους κοινοτικούς νοσηλευτές σε πολλές χώρες αλλά και από τις mobile apps στην Γερμανία σήμερα. Αυτό τον υγειονομικό παντού στον κόσμο, το κράτος δεν θέλει να το βλέπει ο ασθενής με οικονομικούς φραγμούς και εμπόδια. Αυτή είναι η λογική του health4all, του unified health access και πολλών άλλων ονομασιών.
ΥΓ. Αν σήμερα ήθελα να πάει ένας ασθενής σε καρδιολόγο και γαστρεντερολόγο, να είστε σίγουροι ότι με τους παραπάνω συναδέλφους θα ένοιωθα ασφαλής και θα ήθελα να πάει. Τα έκαναν για την ειδικότητα τους σωστά. Δεν τους κατηγορώ για το τι έκαναν, ήταν άψογοι για την ειδικότητα τους, και δεν ήταν η δουλειά τους να κάνουν διαφοροδιάγνωση σε όλα τα συστήματα.
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Δεκεμβρίου 2021, 09:25:02 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

17 Δεκεμβρίου 2021, 01:50:02
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Αν δεν έπαιρνε οιστρογόνα μία απλή εφαρμογή του perc rule ίσως να έκανε τη διερεύνηση της ΠΕ να σταματήσει εκεί. Αν δεν ήταν εφαρμόσιμο, και αν δεν είχε περάσει καιρός από την έναρξη του πόνου, ένα d dimer αρκούσε σαν δεύτερο βήμα. Όταν λέτε αξονική θώρακος φαντάζομαι εννοείτε αξονική αγγειογραφία, αν αυτή είπε ότι δεν υπάρχει ΠΕ, τι να τον κάνει τον πνευμονολόγο;

Κατά τα άλλα δεν μου κάνει εντύπωση το περιστατικό, δυστυχώς.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
4541 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Απριλίου 2009, 15:53:22
από Αγωνιστική Παρέμβαση
0 Απαντήσεις
4765 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Μαρτίου 2010, 18:13:41
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3426 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Σεπτεμβρίου 2012, 11:12:45
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
6055 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Φεβρουαρίου 2016, 21:45:27
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
7329 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Φεβρουαρίου 2021, 21:34:42
από Argirios Argiriou