ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Τρόπος διάθεσης των αντι-ιικών φαρμάκων TAMIFLU® και RELENZA®
anastasios theodoridis:
Απόφαση 58520/7-8-2009
Τρόπος διάθεσης των αντι-ιικών φαρμάκων TAMIFLU (OSELTAMIVIR) της εταιρείας ROCHE HELLAS AE και RELENZA (ZANAMIVIR) της εταιρείας GLAXOSMITHKLINE AEBE
ΑΠΟΦΑΣΗ
Έχοντας υπόψη:
1. Το άρθρο 6, παρ. ΙΙ, εδ. 8 του Ν.1316/83 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 25 του Ν.3730/08(ΦΕΚ Α 262/2312.2008)
2. Την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης
3. Την ΚΥΑ ΔΥΓ3(α) 83657/2005 (ΦΕΚ Β 59/2006)
4. Την εισήγηση του Εθνικού, Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου (Συνεδρίαση 3η/4.08.09)
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Η χορήγηση των ανωτέρω φαρμάκων από τα φαρμακεία να γίνεται με Αιτιολογημένη Ιατρική Γνωμάτευση συνοδευόμενη από Συνταγή.
Υπόδειγμα της Αιτιολογημένης Ιατρικής Γνωμάτευσης επισυνάπτεται στη παρούσα απόφαση. Επίσης, το υπόδειγμα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ – Ενότητα «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ» (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος).
Η Αιτιολογημένη Ιατρική Γνωμάτευση και Συνταγή φυλάσσονται επί διετία στα φαρμακεία και είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή για έλεγχο.
Εφιστάται η αυστηρότητα στη συνταγογράφηση εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων. Τονίζεται ότι η χορήγηση των ανωτέρω φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή και αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση αποτελεί παράβαση της φαρμακευτικής νομοθεσίας.
Οι εταιρείες-υπεύθυνοι κυκλοφορίας των ανωτέρω αντι-ιικών φαρμάκων και οι φαρμακαποθήκες υποχρεούνται να ενημερώνουν σε εβδομαδιαία βάση τον ΕΟΦ (Τμήμα Παρακολούθησης Κατανάλωσης και Επάρκειας Προϊόντων-ΠΑΚΑΕΠ) στο φαξ 2106549500 για τις διατεθείσες ποσότητες αντι-ιικών φαρμάκων ανά προϊόν και ανά νομό.
Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τους υπευθύνους κυκλοφορίας των αντι-ιικών φαρμάκων ή από φαρμακαποθήκη υπερβολική ζήτηση των προϊόντων αυτών, να ειδοποιείται άμεσα ο ΕΟΦ.
Φωτοτυπίες των αιτιολογημένων ιατρικών γνωματεύσεων θα πρέπει να αποστέλλονται εβδομαδιαίως από τα φαρμακεία στο Γραφείο Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ στο φαξ 2105212106 (Πληροφορίες στα τηλ. 2105212101-104).
Με την εφαρμογή της παρούσας απόφασης παύουν να ισχύουν οι αποφάσεις ΕΟΦ 57757/3.8.2009, 57758/3.8.2009, 32401/5.5.2009 και 32805/6.5.2009.
Ο Πρόεδρος ΕΟΦ
Βασίλης ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ
Η απόφαση : Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Η αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση : Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
anastasios theodoridis:
Με συνταγή και γνωμάτευση τα αντιιικά για τη νέα γρίπη
Πεννυ Μπουλουτζα
Με απλή συνταγή, η οποία όμως θα συνοδεύεται από αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση και θα φυλάσσεται επί διετία στα συρτάρια των φαρμακείων, θα προμηθεύονται εφεξής οι ασθενείς αντιιικά φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί οφείλουν να ενημερώνουν σε εβδομαδιαία βάση το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχετικά με τις συνταγές για αντιιικά φάρμακα που εκτελούν, ενώ για τον έλεγχο της συνταγογράφησης και της διακίνησης των σκευασμάτων θα ενεργοποιηθούν ελεγκτές του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, καθώς και επιθεωρητές Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας. Αυτά προβλέπονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε απόφαση του ΕΟΦ που αναμένεται να εκδοθεί σήμερα, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για τη διάθεση των αντιιικών από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Την ίδια στιγμή ο ΕΟΦ αποστέλλει σε γιατρούς και φαρμακοποιούς οδηγίες για την αναφορά παρενεργειών των αντιιικών φαρμάκων και των αναμενόμενων πανδημικών εμβολίων. Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας είναι αναγκαίο να υπάρχει καταγραφή και επιτήρηση για ανεπιθύμητες ενέργειες, αφενός λόγω της ευρείας χορήγησης αυτών των προϊόντων και αφετέρου εκ του γεγονότος ότι πρόκειται για νέα φάρμακα». Ετσι, ο Οργανισμός εφιστά την προσοχή των επαγγελματιών υγείας να είναι σχολαστικοί και να ακολουθούν τη γνωστή διαδικασία, δηλαδή να συμπληρώνουν «κίτρινη κάρτα» και να την αποστέλλουν στον οργανισμό.
Εν τω μεταξύ, συνεχή βελτίωση παρουσίαζε -τουλάχιστον έως χθες αργά το απόγευμα- η κατάσταση της υγείας του 33χρονου, ο οποίος επί 18 ημέρες νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Θετικά είναι τα μηνύματα και για τον 42χρονο και τον 30χρονο, οι οποίοι επίσης νοσηλεύονται στο ΠΑΓΝΗ, και την 16χρονη Βρετανίδα που νοσηλεύεται στην Αθήνα. Διερευνώνται και οι περιπτώσεις 33 σπουδαστών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, που εμφάνισαν συμπτώματα της νέας γρίπης και εισήχθησαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης στη Σούδα. Οι δόκιμοι συμμετέχουν σε εκπαιδευτικό ταξίδι με το πλοίο υποστήριξης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Προμηθεύς».
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Chris123GR:
--- Παράθεση ---Η Αιτιολογημένη Ιατρική Γνωμάτευση και Συνταγή φυλάσσονται επί διετία στα φαρμακεία και είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή για έλεγχο
--- Τέλος παράθεσης ---
Γιατί άραγε ?
Chris123GR:
TAMIFLU is prescribed for treating adults and children 1 year and older with influenza (flu) whose symptoms started within the last day or two. TAMIFLU can also reduce the chance of getting the flu in patients 1 year and older. TAMIFLU is not a substitute for the annual flu vaccinations (you should still get the flu shot every year).
Before taking TAMIFLU, tell your doctor if you are pregnant or nursing, or if you have kidney disease, heart disease, respiratory disease, or other serious health conditions. Also, let your doctor know if you are taking any other medications or if you have received nasally administered influenza virus vaccine during the past two weeks.
If you develop an allergic reaction or a severe rash, stop taking TAMIFLU and contact your healthcare professional immediately, as it may be very serious. People with the flu, particularly children and adolescents, may be at an increased risk of self injury and confusion shortly after taking TAMIFLU and should be closely monitored for signs of unusual behavior. A healthcare professional should be contacted immediately if the patient taking TAMIFLU shows any signs of unusual behavior.
The most common side effects are mild to moderate nausea and vomiting.
ΠΗΓΗ : tamiflu.com
Γι'αυτο προσοχή τι δίνουμε και σε ποιον το δίνουμε ! ;)
Chris123GR:
Σύνδεσμοι σχετικοί με Tamiflu - Relenza :
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση