Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαΐου 2023, 02:39:12

Αποστολέας Θέμα: Νέα παρέμβαση της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. για τα προβλήματα διάθεσης μορφίνης  (Αναγνώστηκε 17723 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Μαΐου 2022, 15:18:20
Αναγνώστηκε 17723 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Άλλη μια παρέμβαση της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. για το τραγικό πρόβλημα διαθεσιμότητας του υδατικού διαλύματος πόσιμης μορφίνης.
Ακολουθεί η επιστολή που στείλαμε (19/5/2022) στον υπουργό και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Αξιότιμοι/ες,
Βρισκόμαστε στην οδυνηρή θέση να σας μεταφέρουμε την απόγνωση που επικρατεί μεταξύ των ογκολογικών ασθενών της χώρας μας, των φροντιστών τους, των φαρμακοποιών και των γιατρών, λόγω του αποκλεισμού μεγάλου μέρους αυτών από το υδατικό διάλυμα πόσιμης μορφίνης με την μορφή του Oramorph drops oral solution 20mg/ml (πίνακας Β ναρκωτικών). Ζητάμε τις επείγουσες ενέργειές σας για την άμεση και απρόσκοπτη διάθεσή της προς όλους όσους την έχουν ανάγκη, σε κάθε γωνιά της χώρας μας, δεδομένου ότι αυτό, εκτός από ιατρικό καθήκον, αποτελεί και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
Αξιότιμοι κύριοι/ες, η Μορφίνη σε όλες τις μορφές συγκαταλέγεται στη λίστα των απαραίτητων φαρμάκων από τον Π.Ο.Υ. για τους ενήλικες (WHO list of essential Medicines, 2007 Geneva) καθώς και για τα παιδιά (WHO model list of essential Medicines for children, 2012 Geneva). Ωστόσο στην χώρα μας έχουν πρόσβαση στην πόσιμη μορφή της (Oramorph drops oral solution 20mg/ml), μόνο οι ασθενείς της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης κι αυτοί μόνο εφόσον μπορούν να το πληρώσουν καθώς παραμένει εκτός της λίστας αποζημιούμενων φαρμάκων. Το φάρμακο, έστω και ως μη αποζημιούμενο, απουσιάζει από τα φαρμακεία όλης της υπόλοιπης Ελλάδας λόγω του γεγονότος ότι παραμένει κρατικό μονοπώλιο κι επιτρέπεται η διάθεσή του μόνο σε τρεις χώρους σε όλη την χώρα. Το αποτέλεσμα για τους ασθενείς, τους φροντιστές και τους γιατρούς όλης της υπόλοιπης Ελλάδας όπως καταλαβαίνετε είναι κυριολεκτικά οδυνηρό, δεδομένου ότι το πόσιμο υδατικό διάλυμα άμεσης αποδέσμευσης Μορφίνης, είναι
απαραίτητο όπλο στην φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση του οξέος καρκινικού πόνου, καθώς και για την τιτλοποίηση των δόσεων και την αντιμετώπιση του παροξυσμικού πόνου. Σημειώνουμε ότι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που στην χώρα μας διατίθενται εκτός κρατικού μονοπωλείου πολύ πιο ισχυρά οπιοειδή.
Αξιότιμοι/ες, είναι ανάγκη να δράσετε επειγόντως προκειμένου α) να αποκαταστήσετε την άμεση και απρόσκοπτη διάθεση του Oramorph drops oral solution 20mg/ml του σε κάθε φαρμακείο της χώρας και β) να αρθεί άμεσα ο αποκλεισμός του από τα μη αποζημιούμενα φάρμακα από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Η υποτίμηση αυτής της αναγκαιότητας θα προσδώσει στο υφιστάμενο πρόβλημα τραγικές διαστάσεις.

Με εκτίμηση
Για το ΔΣ της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.
Η Πρόεδρος Αθηνά Βαδαλούκα
Η Γεν. Γραμματέας Ευνομία Αλεξοπούλου Βραχνού
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
8 Απαντήσεις
20358 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Ιανουαρίου 2020, 00:12:00
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
6547 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Αυγούστου 2009, 19:49:00
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4528 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Φεβρουαρίου 2011, 14:36:29
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
5708 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Ιουνίου 2016, 19:56:35
από Αρχίατρος
4 Απαντήσεις
9170 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Ιανουαρίου 2020, 22:05:03
από Αδαμάντιος Σκούφαλος