Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 01:38:41

Αποστολέας Θέμα: Προτάσεις, σχόλια, σχετικά με το Β αναθεωρημένο Νομοσχέδιο.  (Αναγνώστηκε 43507 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Μαρτίου 2008, 18:43:52
Αναγνώστηκε 43507 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
''Ως οικογενειακός ιατρός, για την εφαρμογή του παρόντος, ορίζεται ο ιατρός που επιλέγει ο εκάστοτε ασφαλισμένος, από τις ακόλουθες ειδικότητες:
Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, Οφθαλμιατρικής, Γυναικολογίας, Οδοντιατρικής, Ορθοπαιδικής, και Παιδιατρικής. Με αποφάσεις του Υπουργού Υ.&Κ.Α.
μετά από γνώμη του ΚΕΣΥ, μεταβάλλονται οι ειδικότητες των ιατρών που ορίζονται ως οικογενειακοί ιατροί. (Αρθρο 5 παρ. 1, Β' Αναθεωρημένο προσχέδιο)
 Ας πούμε λοιπόν πως έχω πόνους στις αρθρώσεις στα χέρια. Θα μπορέσει ο συνάδελφος Γυναικολόγος, με το συμπάθειο, να καταλάβει αν πρόκειται
για Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, Ρευματοειδή αρθρίτιδα, ένα παλιό κάταγμα, ή οτιδήποτε άλλο φαντάζεται ο νους σας; Αν το Υπουργείο νομίζει ότι για
να δουλέψει η ΠΦΥ επαρκούν οι γνώσεις πτυχίου Ιατρικής, και πλατύ χαμόγελο ναι. Σε αυτό προτοτυπήσαμε διεθνώς.
 Πρέπει να χαιρόμαστε; Ειμαστε πρώτοι!
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Μαρτίου 2008, 21:21:54 από Πατρωνάκης Μάνος »

14 Μαρτίου 2008, 19:32:18
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Το "ειδικότητα Οδοντιατρικής" πάλι, τί σημαίνει;
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

14 Μαρτίου 2008, 20:03:13
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

eliastheod


δεν έχουν σημασία πλέον όλα αυτά, συνάδελφε (δια)κομιστή
γιατί είμαστε πλέον η "πρώτη και καλύτερη"....

14 Μαρτίου 2008, 21:26:33
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Προφανώς η οδοντιατρική είναι νέα ιατρική ειδικότητα που δεν υπήρχε όταν τελειώσαμε εμείς την ιατρική! Ατυχία!
Υποθέτω έχετε δει όλοι την αντιμετώπιση της οδονταλγίας από τη νέα αυτή ειδικότητα.

Εκτός από τις περιπτώσεις που οδηγούν σε εξαγωγή*, το (συνήθως τηλεφωνικό) πρωτόκολλο επί οδονταλγίας είναι: «Amoxil και Niflamol» ενώ για τα πιο σοβαρά περιστατικά είναι  «Augmentin και Mesulid»

Κάτι τέτοιο θα έχει στο μυαλό του (μυαλό του;;; Λέμε τώρα..) ο νομοθέτης όταν λέει ότι η αντιμετώπιση των παθήσεων θα γίνεται με πρωτόκολλα που θα εισηγηθεί το ΚΕΣΥ.

*Μετά την εξαγωγή ακολουθείται το πρωτόκολλο : «Amoxil και Niflamol» ενώ για τα πιο σοβαρά περιστατικά είναι  «Augmentin και Mesulid». (Έχετε δίκιο μοιάζει λίγο με το πρωτόκολλο της οδονταλγίας χωρίς εξαγωγή…)

14 Μαρτίου 2008, 21:44:01
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Η επιμονή του νομοθέτη να θεωρεί τον οδοντίατρο, ορθοπεδικό και οφθαλμίατρο ως οικογενεικούς ιατρούς έχει να κάνει με τη Σοφία του και τη βαθιά επιστημολογική γνώση της ιστορίας της ιατρικής.

Όπως ειναι γνωστό, οι Βαβυλώνιοι δεν είχαν καθιερώσει τις ιατρικές ειδικότητες, και η υγεία επαφίετο στη θεότητα Έα και το γιό της Μαρντούκ. Την αθλιότητα με τις ειδικότητες και τις εξειδικεύσεις την καθιέρωσαν οι αγνώστου ηθικής αξίας Αιγύπτιοι περίπου το 1600π.Χ.. Όπως διαπίστωσε και ο δικός μας Ηρόδοτος: "Ο Κύρος της Περσίας επισκέφτηκε την Αίγυπτο για ένα οφθαλμικό πρόβλημα. Εκεί διαπίστωσε το πρωτόγνωρο φαινόμενο να υπάρχουν ιατροί ειδικοί. Υπήρχε ειδικός για το μάτι, άλλος για το δόντι, άλλος για το αυτί".

Έτσι, ξεκίνησε η υπερεξειδίκευση και η αλλοτρίωση της Ιατρκής που γιγαντώθηκε στις ημέρες μας και το αναθεωρημένο σχέδιο Νόμου Β΄είναι μια ιστορική και επιστημολογική απάντηση στους άθλιους Αιγυπτίους.

14 Μαρτίου 2008, 23:06:15
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
γιατί είμαστε πλέον η "πρώτη και καλύτερη"....
Μου φαίνεται ότι τελικά είμαστε "kathepesikaikalitera"!
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Μαρτίου 2008, 10:45:29 από Ο (δια)κομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Μαρτίου 2008, 00:06:10
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

deleteduser


Μειώσαμε τις ειδικότητες από 39 σε 6!!!! Τι αλλαγή! Τι επιτυχία! Τι "ευεργετική επίδραση" είναι αυτή! Ας με συγχωρήσουν τα μέλη του Δ.Σ. (ούτως ή άλλως δεν ξέρω καν ποιοι το απαρτίζουν), αλλά βρίσκω την ανακοίνωση του συνδικαλιστικού μας οργάνου κακόγουστα αστεία. Έλεος.

15 Μαρτίου 2008, 21:52:52
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετές αλλαγές στο καινούργιο προσχέδιο που δεν είναι πάντα κακές. Παρατηρώ μάλιστα ότι κάποιες προτάσεις που είχε κάνει η Ένωση όπως αποτυπώνονται στο κείμενο που στάλθηκε ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) έχουν γίνει. Οι αλλαγές που έχει βασικά είναι:
α) είναι λεπτομερέστερο στην διοικητική οργάνωση της νέας διεύθυνσης
β) Ορίζει ανά ΔυΠΕ "υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας" για την λειτουργία των κέντρων υγείας.
γ) Η έννοια πρωτόκολλο λαμβάνει μια τελείως διαφορετική έννοια που μάλλον φέρνει στην έννοια της κωδικοποίησης των ιατρικών πράξεων και φαρμάκων και όχι το περιεχόμενο της ιατρικής πράξης, όπου απώτερος στόχος είναι περισσότερο η ταξινόμηση και η κωδικοποίηση για διοικητικούς και πληροφοριακούς λόγους. Αυτό βέβαια μπερδευέται στην διατύπωση παρακάτω.
δ) Εισάγεται κάτι για την σύσταση κέντρων υγείας πόλης -> γνωμοδότηση της Γενικής διεύθυνσης
δ) Τα κέντρα υγείας πόλης (πληθυσμός >50000) είναι αυτοδιοικούμενα και ανήκουν στις ΔυΠΕ. Τα κέντρα υγείας περιφέρεια διοικητικά ανήκουν στις ΔυΠΕ, αλλά οι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, και λοιπές ειδικότητες παραμένουν στην ευθύνη των νοσοκομείων με ότι ατασθαλίες αυτό συνεπάγεται, αλλά σε αποκεντρωμένες μονάδες, (εδώ θα πέσει πολύ ερμηνευτική εγκύκλιος).
ε) Τα πολυδύναμα ιατρεία γίνονται αποκεντρωμένες μονάδες των κέντρων υγείας, (με ότι αυτό συνεπάγεται και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε....)
στ) Το ΕΚΑΒ μας έμεινε στην πρωτοβάθμια....
ζ) Ο οικογενειακός ιατρός θα είναι ένας από την κάθε ειδικότητα ή ένας με μια από τις ειδικότητες που αναφέρονται στο άρθρο 5, παρ.1; Η διατύπωση δεν είναι και πολύ ξεκάθαρη και σίγουρα υπάρχει περιθώριο για πιέσεις ως προς την θέση της γενικής ιατρικής. Και φυσικά ο οικογενειακός ιατρός αποκτά ρόλο gatekeeper σε αυτή την έκδοση για όποιους δεν το κατάλαβαν...
η) Η ηλεκτρονική κάρτα καλά κρατεί...

Στην παρούσα μορφή μάλλον είναι πλέον εύκολο να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί. Δεν περιμένω να βρει καμιά αντίσταση από τους ιδιώτες ιατρούς και τους φαρμακοποιούς, ειδικά εάν στην διαδρομή γίνει πιο ξεκάθαρο ότι θα πληρώνονται αμέσως. Η υποχρεωτική ένταξη του ΙΚΑ εντός πενταετίας μάλλον θα έχει άμεσο ψηφοθηρικό αποτέλεσμα (οι ασθενείς του ΙΚΑ πάνε όπου θέλουν σε συμβεβλημένους ιατρούς που είναι κοινοί με το δημόσιο) και ούτε από εκεί θα βρει αντίσταση...
Εισάγει όμως για πρώτη φορά οικονομικά κριτήρια στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και εάν συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο ο δημόσιος τομέας το ΕΣΥ θα βουλιάξει....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

16 Μαρτίου 2008, 19:35:08
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
η αρχή έγινε, κάτι άλλαξε, κάτι αλλάζει, τί...?


ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ Β' ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ -άρθρο 4, παρ. 4(α)

Οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μπορούν να παρέχονται και από τους ακόλουθους ιδιωτικούς φορείς.....ιδιωτικά ιατρεία και πολυϊατρεία ιδίως στις ειδικότητες παθολογίας, φυσιατρικής, παιδιατρικής, οδοντιατρικής, καρδιολογίας, ορθοπεδικής, δερματολογίας, οφθαλμιατρικής, γυναικολογίας, ουρολογίας, ψυχιατρικής, νευρολογίας, γενικής ιατρικής, παιδοχειρουργικής, ωτορινολαρυγγολογίας, ρευματολογίας, ενδοκρινολογικής και γενικής χειρουργικής και κάθε άλλη ειδικότητα που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥ

« Τελευταία τροποποίηση: 16 Μαρτίου 2008, 22:05:48 από πρώτη και καλύτερη!! »

16 Μαρτίου 2008, 19:54:32
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ Β' ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ  σελ.9, υποσημείωση 1

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μελετά την ένταξη στους δημόσιους φορείς παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Συνεπώς, θα διαμορφωθεί ένα καινοτόμο πλαίσιο λειτουργίας στην ΠΦΥ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτό ο ασφαλισμένος κάτοχος της Κάρτας Πιστωτικής Υγείας θα μπορεί να αποτανθεί με ελεύθερη επιλογή ιατρού στις εξής δομές που απαρτίζουν την νέα ΠΦΥ:
α)Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων (συμπεριλαμβανομένων και των ιατρείων Λιπίδια Στα Ύψη, και Διαβητικής Καλτσοδέτας),
β)Δημόσια Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία,
γ)Ιδιωτικά Πολυ-Ιατρεία (που περιέχουν 18 από τις 39 ειδικότητες και με δυνατότητα να γίνουν 58 από τις 39 ειδικότητες όταν οριστεί από τον υπουργό Υγείας και εισηγηθεί το ΚΕΣΥ),
δ)Εξωτερικά Ιατρεία ταμείων,
ε)Ιδιωτικά Ιατρεία

Alma-Σαλ-Ata
 
ps. Τα νεότερα από την καταμέτρηση της κατάταξης λένε ότι το Ιατρείο Λιπίδια στα Ύψη θα απονεμηθεί στους Οδοντιάτρους, ενώ το Ιατρείο Διαβητική Καλτσοδέτα θα πάει στους Οφθαλμιάτρους. Οι Ορθοπεδικοί δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν το Ιατρείο Φαρμακογενών Σπίλων που το νέμονται και οι Μαιευτήρες-Γυναικολόγοι.
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Μαρτίου 2008, 22:06:38 από πρώτη και καλύτερη!! »

16 Μαρτίου 2008, 23:05:31
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

eliastheod


βρε παιδί μου
εκεί που είχα πιστέψει ότι είχαμε γίνει "η πρώτη και καλύτερη" .....

19 Μαρτίου 2008, 21:45:23
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Άρθρο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής 16 Μαρτίου, σελ 54-55, για το νομοσχέδιο.

Αν έχετε γρήγορη σύνδεση στο link είναι όλη η εφημερίδα σε μορφή pdf με μέγεθος 12Mb, αλλιώς επισυνάπτω τις "επίμαχες"σελίδες αν και δεν ξέρω αν μετέφερα καλά το κέιμενο από pdf σε word

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Πρώτοι και καλύτεροι (τροχονόμοι). (Έτσι μας χαρακτηρίζει το άρθρο)

Λέτε η σφυρίχτρα να αποτελεί μέρος του απαραίτητου εξοπλισμού για την ένταξη του οικογενειακού τροχονόμου (εεεεεε, συγνώμη γιατρού) στο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης;

19 Μαρτίου 2008, 23:32:57
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Αμείλικτα και βαριά ερωτήματα ζητούν ορθές απαντήσεις (ή αλλιώς, βραχύ test για την ειδικότητα οικογενειακής ιατρικής):

α) Οι ειδικότητες 1)γενικής ιατρικής, 2)παθολογίας, 3)οφθαλμολογίας, 4)γυναικολογίας, 5)οδοντιατρικής, 6)ορθοπεδικής και 7)παιδιατρικής είναι (σε ποσότητα) 6 ή 7 ?? (από τις 39 πάντα)
β) Ο ιατρός ενδοκρινολογικής χειρουργικής είναι χειρουργός με εξειδίκευση ενδοκρινολογίας ή ενδοκρινολόγος με εξειδίκευση χειρουργικής ??
γ) Τι σημαίνει Alma-Ata και σε τι είδους κείμενα-μπροσούρες-άρθρα-αναθεωρήσεις-τροπολογίες-καταστατικά πρέπει να εισάγεται ??

Με καμία ή 1 ορθή απάντηση: αναλαμβάνεις να συντάξεις το ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ Γ' ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ.
Με 2 σωστές απαντήσεις: περιμένεις να σε ορίσει οικογενειακό ιατρό η επόμενη υπουργική απόφαση μετά από σχετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, και συμμετέχεις στη δημόσια διαβούλευση.
Με 3 σωστές απαντήσεις: έχεις να παίρνεις το χρυσό σετ σφραγίδας και σφυρίχτρας οικογενειακού ιατρού.

σφρρρρ...

20 Μαρτίου 2008, 01:47:31
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Fadomas


Κατ’ αρχάς βρέ παιδιά, γιατί μας βάζει «πρώτους και καλύτερους»? Από πού προκύπτει αυτό? Επειδή αναφέρεται η Γ.Ι. πρώτη? Πρώτη θα ήταν αν αναφέρονταν «Γ.Ι. και ελλείψει αυτών, οι ….» Είδατε κάτι τέτοιο?
Αλλά και έτσι να είναι. Καμαρώνουμε που θα είμαστε πρώτοι σε ένα σύστημα που τους κλινικούς τους θέλει ως τροχονόμους (με μανδύα «οικογενειακού» και που επί της ουσίας σκοπεί 1ον στην  εξόφληση γραμματίων των μεγάλων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην ΠΦΥ (τρόπος του λέγειν ΠΦΥ δηλαδή) και 2ον στον περιορισμό των παρεχομένων υπηρεσιών με τάχαμ «σύγχρονα συστήματα χρήσης καρτών υγείας»?

Θου κύριε φυλακήν τω στόματί μου

Υ.Γ.: αν δεν μου δώσετε και 'μένα σφυρίχτρα, θα διαγραφώ από το forum
Φως, περισσότερο φώς

20 Μαρτίου 2008, 08:48:58
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Τ.Μαλλές


    Το Β' αναθεωρημένο νομοσχέδιο είναι προφανώς,περίπου τόσο απαράδεκτο όσο και η πρώτη εκδοχή του.Η Ένωση δείχνει σε γενικές γραμμές ικανοποιημένη(και ελαφρώς θριαμβολογούσα).
     Από την άλλη,η ενημέρωση μας για τις δράσεις της Ένωσης είναι προφανώς προβληματική όταν γίνεται με σποραδικές ανακοινώσεις χωρίς αμεσότερη ηλεκτρονική επικοινωνία.Απέχω πολύ (...περίπου όσο και το υπουργείο από  την ΠΦΥ...) από το να θεωρώ τον εαυτό μου γνώστη του πως στήνεις και λειτουργείς ένα φόρουμ στο διαδίκτυο.Αλλά πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να ξαναλειτουργήσει το φόρουμ που "δεν φιμώθηκε";;Γράφονται τόσα ενδιαφέροντα πράγματα σ'αυτό το φόρουμ.Κανείς από το Δ.Σ. της ΄Ενωσης  δεν μπορεί να συμμετέχει στο διάλογο που έχει ανοίξει;; Περιμένουν όλοι τη Γ.Σ.;;
     

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
16 Απαντήσεις
11039 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Ιουνίου 2011, 08:32:36
από flone
3 Απαντήσεις
4415 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Απριλίου 2010, 14:04:57
από timex
932 Απαντήσεις
678664 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Ιουνίου 2023, 17:07:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5610 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Δεκεμβρίου 2013, 18:16:27
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4924 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Ιουνίου 2015, 19:52:12
από Denominator