Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 00:17:11

Αποστολέας Θέμα: Ο θάνατος του 49χρονου στη Πάτρα και η ΠΦΥ που δεν θα γίνει  (Αναγνώστηκε 23824 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

16 Ιουλίου 2022, 17:52:41
Αναγνώστηκε 23824 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Η αντίδραση του υπουργού στο θάνατο του ασθενή στην Πάτρα που πήγε στο νοσοκομείο αλλά δεν εφημέρευε, όπως και η σημερινή τροπολογία στο νόμο του προσωπικού δείχνουν ότι ΔΕΝ θέλουμε να φτιάξουμε ΠΦΥ σε αυτή τη χώρα.

Ούτε όλα τα νοσοκομεία μπορούν να εφημερεύουν κάθε μέρα, ούτε μπορεί ο γιατρός μιας κλινικής να απουσιάζει από την κλινική γιατί εμφανίστηκε κάποιος ως επείγον σε μια εφημερία. Δείχνει ωμά και κάτι πιο σοβαρό με κίνδυνο για την δημόσια υγεία: Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να έχουμε την νοσηλεύτρια να κάνει αξιολόγηση κινδύνου του περιστατικού ακόμη και για να αποφασίσει αν θα δει ή όχι τον γιατρό ένα περιστατικό. Συνεπώς τα νούμερα των 2000 πολιτών ανά γιατρό που βασίζονται σε χώρες με μεγάλη συμμετοχή των νοσηλευτών, είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστα και επικίνδυνα προς το παρόν και απαιτούν μια κουλτούρα που πρέπει να δημιουργηθεί σταδιακά. Ούτε η κοινοτική νοσηλευτική μπορεί να υπάρξει χωρίς να υπάρξουν μονάδες για την σωστή εκπαίδευση των νοσηλευτών.

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, δεκαετίες τώρα, που οι δικοί μας ιθύνοντες δείχνουν να αγνοούν; Οι Γενικοί ιατροί εκεί εργάζονται σε group practice. Είναι ένα αντίστοιχο πολυιατρείο με βάση τη δική μας νομοθεσία. Συνήθως, έχει 3-6 γιατρούς, βλέπουν τα τακτικά περιστατικά τους με ραντεβού, τα έκτακτα όμως δεν τα στέλνουν στο νοσοκομείο αν δεν έχουν ραντεβού όπως μας είπε ο ΓΓ ΠΦΥ κ Μάριος Θεμιστοκλέους στην ημερίδα του ΙΣΑ. Κάθε μέρα ένας γιατρός του πολυιατρείου εκ περιτροπής, δεν βλέπει με ραντεβού αλλά βλέπει έκτακτα των ασθενών όλων των γιατρών που πολυιατρείου. Αυτό είναι μόνο η αρχή και στην Ιρλανδία πχ, πολλές μονάδες τέτοιων group practice κάνουν κέντρα εφημερίας. Σε αυτές τις χώρες, το κράτος σέβεται τον γιατρό δεν τον πληρώνει για όλο το χρόνο όσο το κέρδος μιας συνταγής του φαρμακοποιού, και ο ασθενής δεν ψάχνει το εφημερεύον νοσοκομείο.

Υπάρχει ελπίδα να τους πλησιάσουμε; Μάλλον όχι. Ούτε οι ιθύνοντες μας έχουν ικανότητα να βλέπουν μακριά.
Η σημερινή τροπολογία για το προσωπικό γιατρό βάζει ταφόπλακα στα group practice καθώς πλέον πρέπει να είσαι μόνος γιατρός με άδεια ιατρείου και όχι πολυιατρείου (ακόμη και αν το πολυιατρείο δεν έχει συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήριο που υπάρχει ως πρόφαση). Πριν λίγες μέρες ακούσαμε ότι θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία στις αιτήσεις για γιατρούς που θα πληρώνονται με capitation και μετά δεν θα μπορείς να κάνεις αίτηση. Γελάνε οι ακαδημαϊκοί στο εξωτερικό μαζί μας. Στο σύστημα πληρωμής που θέλεις όσο το δυνατόν περισσότερους γιατρούς να μπουν, που θέλεις κάθε νέος γιατρός να μπει και που όσο περισσότεροι γιατροί υπάρχουν τόσο το καλύτερο για τον πολίτη χωρίς να κοστίζει ούτε 1€ παραπάνω για το κράτος ο κάθε επιπλέον γιατρός. Εμείς βάζουμε ημερομηνία λήξης για συμβάσεις, αποκλείουμε γιατρούς σε group practices-πολυιατρεία, κάνουμε ότι μπορούμε να απορρίψουμε αιτήσεις με την οποία δικαιολογία.
Μην τρέφετε ελπίδες για ΠΦΥ με αυτά που συμβαίνουν... Έχετε καλύτερα μια εφαρμογή στο κινητό να βγάζει άμεσα ποιο νοσοκομείο εφημερεύει.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

Λέξεις κλειδιά: ΠΦΥ 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
10585 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Οκτωβρίου 2009, 09:39:02
από Koterakis
8 Απαντήσεις
47638 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Δεκεμβρίου 2012, 15:46:11
από medicus
0 Απαντήσεις
7685 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Οκτωβρίου 2013, 10:20:36
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
11410 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαΐου 2022, 20:25:17
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
11206 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαρτίου 2023, 07:59:14
από Sofia Z