Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 04:24:32

Αποστολέας Θέμα: Διευκρινήσεις σε απορίες και ερωτήσεις για τον προσωπικό ιατρό  (Αναγνώστηκε 23721 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Ιουλίου 2022, 22:54:02
Αναγνώστηκε 23721 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Επειδή ακούω ερωτήματα για τον προσωπικό ιατρό, έγραψα το παρακάτω κείμενο, που εξηγεί τι γίνεται μετά την επιλογή του προσωπικού ιατρού:

Επέλεξα προσωπικό ιατρό, Τι περιμένω ως πολίτης από αυτόν;

1. Έχει κάποιο ωράριο που δέχεται ο προσωπικός ιατρός;
Ναι, ο ιατρός δηλώνει το ωράριο που δέχεται ανάλογα με το μέγιστο αριθμό πολιτών που μπορούν να τον επιλέξουν.

2. Πληρώνω την επίσκεψη ή κάτι άλλο στον προσωπικό ιατρό;
Όχι, ο προσωπικός ιατρός που επιλέξατε δεν επιτρέπεται να σας πάρει χρήματα για κανένα λόγο και για καμιά υπηρεσία. Μοναδική εξαίρεση που δεν είναι δωρεάν και ο ιατρός πληρώνεται από τον ασθενή, είναι αν σας επισκεφτεί για να σας εξετάσει στο σπίτι σας.

3. Πως επισκέπτομαι τον ιατρό που δήλωσα ως προσωπικό ιατρό;
Ξεκινάει από 1 Σεπτεμβρίου 2022 και μόνο κατόπιν ραντεβού, το οποίο κλείνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν θα μπορεί να κλείνει το ραντεβού και ο ιατρός για τον πολίτη.

4. Πόση χρονική διάρκεια έχει το κάθε ραντεβού;
Κάθε ραντεβού διαρκεί 15 λεπτά και πρέπει σε αυτό να γίνει ότι χρειάζεται καθώς ακολουθεί πάντα ένα επόμενο ραντεβού για τον επόμενο ασθενή.

5. Υπάρχει κάποιος περιορισμός στο πόσες φορές μπορώ να επισκεφτώ τον προσωπικό ιατρό το μήνα ή το χρόνο;
Όχι, δεν υπάρχει κανένας τέτοιος περιορισμός. Ωστόσο, τα διαθέσιμα ραντεβού ενός προσωπικού ιατρό ανά έτος είναι τόσα, ώστε να αναλογούν περίπου τρία ραντεβού ανά πολίτη το χρόνο (μέσος όρος).

6. Τι γίνεται αν έχω κάτι έκτακτο ή επείγον και δεν βρίσκονται άμεσα ραντεβού;
Η απάντηση του υπουργείου σε αυτό το ερώτημα είναι ότι ο προσωπικός ιατρός δεν βλέπει επείγοντα αλλά μόνο με ραντεβού. Αν κάτι επείγει ο ασθενής μπορεί να επισκεφτεί άλλο ιατρό ή τα επείγοντα του νοσοκομείου

7. Μπορώ να πληρώσω τον προσωπικό ιατρό που επέλεξα αν το επιθυμώ;
Όχι, ο ιατρός απαγορεύεται να πάρει χρήματα σε ασθενή που τον επέλεξε ως προσωπικό ιατρό ακόμη κι αν υπάρχει επιθυμία να εξεταστεί εκτός του ωραρίου.

8. Μπορώ να μιλήσω στο τηλέφωνο με τον προσωπικό μου ιατρό αν δεν βρίσκω ραντεβού;
Η σύμβαση που έχει υπογράψει ο προσωπικός ιατρός δεν καλύπτει τηλεφωνική ή άλλου είδους επικοινωνία με τον ασθενή και ο ασφυκτικός χρόνος των ραντεβού δεν επιτρέπει πρακτικά την όποια άλλη επικοινωνία. Άποψη του υπουργείου είναι ότι για επείγοντα θέματα ο πολίτης πρέπει να επισκέπτεται τα επείγοντα ή άλλο ιατρό.

9. Μπορώ να συνταγογραφήσω τα φάρμακα μου χωρίς να κλείσω ραντεβού;
Για κάθε υπηρεσία, ακόμη για την επαναλαμβανόμενη συνταγογράφηση απαιτείται να έχει κλειστεί ραντεβού και συνεπώς με βάση την νομοθεσία πρέπει να υπάρχει ραντεβού και για αυτό.

10. Αν επιλέξω να μην επισκεφτώ ποτέ τον προσωπικό ιατρό θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα;
Όπως έχουν δηλώσει και στελέχη του υπουργείου υγείας δημοσίως, ο προσωπικός ιατρός δεν έρχεται να αντικαταστήσει τις υπηρεσίες ΠΦΥ που μέχρι τώρα ελάμβανε ο Έλληνας πολίτης εξωνοσοκομειακά. Ο πολίτης μπορεί να δηλώσει ένα οποιοδήποτε προσωπικό ιατρό ακόμη και σε άλλο νομό της χώρας για να μην έχει επιπλέον συμμετοχή στις συνταγές και στα παραπεμπτικά. Αποφασίζει αν θέλει να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του ή μπορεί να συνεχίσει να επισκέπτεται όποιο ιατρό θέλει χωρίς κανένα πρόστιμο ή περιορισμό στις συνταγές του και στα παραπεμπτικά που μπορεί να συνεχίσει να τα εκδίδει οποιοσδήποτε ιατρός όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Τέλος, ο προσωπικός ιατρός δεν είναι το ίδιο με τον Οικογενειακό ιατρό που υπάρχει και σε άλλα κράτη στο εξωτερικό αλλά δεν υπάρχει θεσμικά και νομοθετικά στην Ελλάδα.
Υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας μέχρι τέλος του 2022 και πρέπει τουλάχιστον 5 εκατομμύρια πολίτες να δηλώσουν ένα ιατρό ότι τους παρακολουθεί και για αυτό γίνεται η όλη διαδικασία. Οι αμοιβές που δίνει το κράτος στους προσωπικούς ιατρούς για όλο το έτος είναι από 20€ έως 45€ ανά πολίτη που τον επέλεξε ανάλογα με την ηλικία του και ανεξαρτήτως αριθμού επισκέψεων σε αυτόν.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

20 Οκτωβρίου 2023, 15:10:09
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Αν κάποιος καταλάβει κάτι από το παρακάτω, παρακαλείται να μοιραστεί τις όποιες σκέψεις του.

Προσωπικός γιατρός υποχρεωτικής θητείας στη θέση του γιατρού υπαίθρου

Στην αναμόρφωση του τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την πρόληψη στο πλαίσιο της Δημόσιας Υγείας και την δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου με ένα ενιαίο δίκτυο όλων των μονάδων, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Έδωσε έμφαση στις αλλαγές που προωθούνται, ώστε να διευρυνθεί η δεξαμενή των γενικών γιατρών και παθολόγων και να επαναπατριστούν γιατροί. Θα δοθούν κίνητρα οι γιατροί να επιλέγουν την Ελλάδα για να εργαστούν. Ανακοίνωσε αλλαγές στον θεσμό της υπηρεσίας υπαίθρου και κίνητρα σε γιατρούς που θέλουν να αποκτήσουν ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας.

Τα δύο βασικά προβλήματα της ΠΦΥ σήμερα είναι οικονομικής και επαγγελματικής φύσεως. Αυτά τα δύο έρχεται να λύσει η μεταρρύθμιση που επιχειρείται.

Ειδικότερα στο σύστημα του προσωπικού γιατρού θα ενταχθούν οι γιατροί υπαίθρου, οι οποίοι θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες κατά 1.270. Η εκπαίδευση αυτών που θα επιλέξουν την ΠΦΥ θα γίνεται σε πανεπιστημιακές μονάδες ΠΦΥ.
:o
Μετά την υπηρεσία υπαίθρου σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στην ΠΦΥ με καθαρά έσοδα 30.000 ευρώ. Μέσα στο 2024 θα ενταχθούν στο σύστημα 2.500 νέοι γενικοί γιατροί και παθολόγοι. :o Ο στόχος των αλλαγών είναι να αυξήσουμε το ποσοστό των γενικών γιατρών και παθολόγων, ώστε να υπάρχει το δυναμικό για την ΠΦΥ και κανένας πολίτης να μην μείνει ακάλυπτος.

Μίλησε για συνολική αναμόρφωση του συστήματος και για αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στην ΠΦΥ. Το μοντέλο αλλάζει και ο προσωπικός γιατρός θα στηρίζεται στο έργο του από τον βοηθό συντονιστή, ο οποίος θα έχει την φροντίδα του εγγεγραμμένου πληθυσμού. :o

Στόχος, είπε, είναι η οργάνωση του δικτύου πρωτοβάθμιας Υγείας και η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, που τους τελευταίους μήνες έχει ατονήσει εξαιτίας της μικρής συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών. Ξεκαθάρισε ότι στο σύστημα, πέρα από γενικούς γιατρούς και παθολόγους, δεν θα ενταχθούν άλλες ειδικότητες γιατρών.

Στόχος όλων των αλλαγών είναι η αύξηση του ποσοστού γιατρών ΠΦΥ και από το 6% παθολόγων και γενικών γιατρών που έχει η Ελλάδα σήμερα στο σύνολο των γιατρών να πλησιάσουμε το 26% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος του έτους.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος





20 Οκτωβρίου 2023, 15:47:38
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

iceman


Καταρχας θα "βαφτιστουν" ολοι οι (κατα βαση ανειδικευτοι) αγροτικοι ιατροι ως ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ. Οπότε αυτοματα +1000-2000 προσωπικοι ιατροι στο συστημα ;D
Αλλα επειδη οι αγροτικοι πανε και ερχονται, με κινητρο τα 30000 ευρω το χρονο, θα προσπαθησουν να κρατησουν καποιους ως μονιμους αφου κανουν μια τυπικη εκπαιδευση σε νοσοκομεια αλλα ουσιαστικα θα ειναι ανειδικευτοι (ω, κατι μου θυμιζει....)
The winner takes it all........

20 Οκτωβρίου 2023, 16:16:08
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Bagus


Αυτοί που έχουν μπει στο θεσμό του οικογενειακου ιατρου θα αρχίσουν να φεύγουν κατά εκατοντάδες και μετά θα βάλουν το πληθυσμό που θα μείνει ξεκρεμαστος στον πάτο τους.

Όλη αυτή η ιστορία ήταν για να μας ανακοινώσουν ότι οι αγροτικοί θα λέγονται εφεξής προσωπικοί???

Οι άνθρωποι είναι πολύ επικίνδυνοι νομίζω.

20 Οκτωβρίου 2023, 19:19:00
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

silvertaur


1) Πως ακριβώς θα γεννηθούν και ενταχθούν 2500 γενικοί και παθολόγοι στο 2024;;; Είναι κάτι μεταφυσικό που δε γνωρίζω;;;

2)οι αγροτικοί σε περίπτωση που δε γνωρίζουν στο υπουργείο καλύπτουν ανάγκες της περιφέρειας και ιδιως σε πολύ μικρά πληθυσμιακά χωριά.Η ΑΤΤΙΚΗ που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα και κυρίως εκεί πάτωσε το ο θεσμος του προσωπικού πως ακριβώς θα καλυφθεί αφού δεν υφίστανται αγροτικοί;;;

3)Επιτρέψτε μου να ειρωνευτω τώρα..προτείνω να γίνουν ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ και οι γιατροί των πλοίων που είναι και αγροτικοί,γιατί όχι;;;

20 Οκτωβρίου 2023, 19:40:35
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Το έργο συνεχίζεται......

Όπως σημείωσε, η κα Αγαπηδάκη «η χώρα μας αντιμετωπίζει πρόβλημα με το ανθρώπινο ιατρικό δυναμικό που χάνει. Συμβαίνει σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αλλά σε εμάς βγαίνουν προσλήψεις αλλά καταλήγουν άγονες. Παράγουμε πολλούς γιατρούς αλλά δεν βλέπουν προοπτική για τη σταδιοδρομία τους... Δίνουμε τώρα ισχυρά κίνητρα για να δώσουμε δυνατότητα σε νέους γιατρούς να επιλέξουν την παθολογία και τη γενική ιατρική ως στόχο προορισμού και την πατρίδα τους να σταδιοδρομίσουν εδώ. Και να επιλέξουν 2 ειδικότητες που σπανίζουν (δεν έχουμε αρκετούς παθολόγους και γενικούς γιατρούς). Μόλις 6% των αποφοίτων επιλέγουν τις δύο αυτές ειδικότητες. Ο Μ.Ο. στην ΕΕ είναι στον 26%. Πάμε τώρα με κίνητρα να πιάσουμε τον μέσο όρο».

Το απαισιόδοξο σενάριο λέει, ότι με αυτή τη μεταρρύθμιση θα πάμε στο 10%, με το ρεαλιστικό θα πάμε στο 26% και με το αισιόδοξο θα πάμε στο 35%.
Θα εφαρμόσουμε στοχευμένο πρόγραμμα επαναπατρισμού από Κύπρο και Βρετανία παθολόγων και γενικών ιατρών (με μειωμένη φορολόγηση και 100.000 με 150.000 ευρώ το έτος για όποιον επαναπατρίζεται). :o
«Τώρα οι αγροτικοί γιατροί αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολες καταστάσεις μόνοι στα περιφερειακά ιατρεία. Το αλλάζουμε αυτό και τους δίνουμε εργαλεία, υποστήριξη και εποπτεία και θα γίνουν προσωπικοί γιατροί».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

21 Οκτωβρίου 2023, 09:55:25
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Bagus


Oι ανθρωποι ειναι τελειως γελοιοι.

Δεν εχουν καμια απολυτως συναισθηση του τι γινεται , δεν εχουν ιδεα απο ΠΦΥ.

Δεν μπορει να ειναι τοσο μα τοσο ασχετοι,ειναι τελειως παραλογο ολο αυτο που γινεται.

21 Οκτωβρίου 2023, 15:35:21
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Το έργο έχει και άλλο επεισόδιο…..

Ο προσωπικός γιατρός βάζει σε νέες περιπέτειες τους γιατρούς. Ήδη σε μεγάλη αναστάτωση βρίσκονται οι προσωπικοί γιατροί στα Κέντρα Υγείας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιά αλλά και των νησιών του Αιγαίου, αφού παραμένουν απλήρωτοι.

Έτσι ένα 24ωρο μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, πως θα θεσπιστούν νέα κίνητρα για την επανεκκίνηση του Προσωπικού Γιατρού στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας, πληροφορήθηκαν πρόσφατα από επίσημα χείλη ότι δεν πρόκειται να πληρώνονται πλέον κάθε μήνα, αλλά μόνο όταν θα γίνεται η εκκαθάριση των ιατρικών επισκέψεων. Το ποσό κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 700 ευρώ το μήνα.

Σήμερα στη χώρα υπάρχουν συνολικά 3.435 Προσωπικοί Γιατροί, εκ των οποίων οι 2.224 είναι των δημοσίων Μονάδων Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Πολυϊατρεία κ.λ.π.) ενώ 1.211 Ελεύθεροι Επαγγελματίες γιατροί που πληρώνονται μέσω ΕΟΠΥΥ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

23 Οκτωβρίου 2023, 13:40:07
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Karioap


Δεν έχω καταλάβει πραγματικά ως υποψήφιος για ην ειδικοτητα,εξισωνεται ουσιαστικά με τον πτυχιούχο ανειδικευτο; Το μπόνους ποτε ,σε ποιους θα δοθεί,για πόσο διάστημα; Επίσημη ενημέρωση από κάποιο θεσμικό όργανο των γενικών ιατρών υπαρχει;

23 Οκτωβρίου 2023, 19:42:14
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Επιτέλους άρχισε να ακούγεται και σοβαρή κριτική στο καινούργιο πυροτέχνημα του ΥΥΚΑ για τον προσωπικό ιατρό...

Για ακόμη μία φορά η αρμόδια για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού υφυπουργός ξεκινάει με ένα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πυροτέχνημα την δήθεν διαβούλευση για τον Προσωπικό Ιατρό.
Ποιοι λαμπροί νόες επιχειρούν να τοποθετήσουν Ιατρούς με μηδενική κλινική εμπειρία ως προσωπικούς στην θέση αγροτικών Ιατρών, ενώ οι Παθολόγοι έχουνε πέντε χρόνια κλινική άσκηση στην
Παθολογία, όπως και οι Παιδίατροι στην Παιδιατρική και οι Γενικοί Ιατροί πλέον ένα χρόνο στην Παθολογία και τρεις μήνες στην Παιδιατρική και συνολικά πέντε χρόνια με τα υπόλοιπα γνωστικά τους
αντικείμενα.
Με την κατάληψη αυτών των θέσεων από ανειδίκευτους Ιατρούς θα προκύψουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, η οποία κατά τη γνώμη μας θα βρίσκεται σε συνεχή απειλή.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

23 Οκτωβρίου 2023, 22:16:40
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Ο θεσμός του αγροτικού ιατρού αποτελούσε μια απέλπιδα προσπάθεια του Ελληνικού κράτους να προσφέρει το ελάχιστο των ιατρικών υπηρεσιών σε αγροτικές και απομονωμένες περιοχής της χώρας μας που δεν το είχαν. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο οικογενειακός ιατρός και γενικότερα ο ιατρός που απευθύνεται πρώτα ο πολίτης είναι ιατρός με ειδικότητα μετά το πτυχίο ιατρικής, συνήθως Γενικής-Οικογενειακής ιατρικής (ή και Παθολογίας σε κάποιες χώρες) . Μάλιστα, η ΕΕ με οδηγία της το 2005 θεσπίζει το πιστοποιητικό γενικής ιατρικής, ώστε όσοι ανειδίκευτοι ιατροί εργάζονταν μέχρι το 1995 στο σύστημα υγείας να μην κινδυνεύουν με απόλυση επειδή δεν ήταν ειδικευμένοι. Ιατροί χωρίς ειδικότητα, αλλά στο τελευταίο έτος της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής, έχουν χρησιμοποιηθεί και πάλι υπό επίβλεψη.

Ο παλιμπαιδισμός συνεπώς του υπουργείου Υγείας να θεωρεί ότι μπορεί να προσφέρει προσωπικό ιατρό στον Έλληνα πολίτη, υποχρεώνοντας νέους ιατρούς χωρίς ειδικότητα σε αυτό το ρόλο, στερείται κάθε επιστημονικής τεκμηρίωσης και λογικής. Γυρνάει την Ελλάδα 30 χρόνια πίσω. Αν μάλιστα, απαιτηθεί από την τρόικα στο τέλος του επόμενου έτους να κάνουν και gatekeeping για πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες των νοσοκομείων, τότε έχουμε και κινδύνους για την υγεία. Επίσης, δεν ξεχνάμε ότι οι μισοί Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, στην πλειοψηφία τους, δεν γνωρίζουν καν ποιος είναι αυτός ο ιατρός, καθώς τους έχει εγγράψει κάποιο φαρμακείο για να πληρωθεί από τα 30 εκατομμύρια ευρώ που έχει υπολογίσει ο ΕΟΠΥΥ για αυτή τη δουλειά.

Το Ελληνικό κράτος γνωρίζει και παρακολουθεί εδώ και χρόνια την πορεία και τον αριθμό των ιατρών κάθε ιατρικής ειδικότητας. Σίγουρα, δεν ανακάλυψε τώρα ότι έχει δυσανάλογα λιγότερους γενικούς οικογενειακούς ιατρούς και παθολόγους, ότι τους αμείβει με ψίχουλα και του έχουν γυρίσει την πλάτη. Εδώ και 10 χρόνια, γνωρίζει ότι οι θέσεις ειδικευόμενων σε αυτές τις δύο ειδικότητες αδειάζουν, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  πριν 2 χρόνια είχε ενημερώσει όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη ότι σύντομα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα λόγω έλλειψης γιατρών Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας. Η αντίδραση του προηγούμενου υπουργού υγείας κ. Πλεύρη ήταν να μάθει τι εισόδημα δηλώνουν στην εφορία αυτές οι ειδικότητες, μην τυχόν και τους πληρώσει πολύ παραπάνω στον προσωπικό γιατρό.

Το υπουργείο Υγείας και οι συμβουλάτορες του εθελοτυφλούν συστηματικά ενώ γνωστές και τεκμηριωμένες επιστημονικά αρχές είναι γνωστές από πολλές και διαφορετικές χώρες. Η άρνηση τους οδηγεί διαχρονικά στην αποτυχία του οικογενειακού/προσωπικού ιατρού:

  • Δεν μπορείς να απαιτείς η επίσκεψη του προσωπικού ιατρού να διαρκεί 15 λεπτά. Όπου υπάρχει αυτός ο χρόνος ραντεβού, υπάρχει ομάδα υγείας που προετοιμάζει τον ασθενή πριν τον ιατρό και συνεχίζει μετά το γιατρό, με διάρκεια για τον ασθενή πάνω από 30 λεπτά. Εδώ στους ιδιώτες προσωπικούς ιατρούς, δεν υπάρχει πρόβλεψη και χρηματοδότηση για ομάδα υγείας.
  • Κάθε προληπτική πράξη ή συμμετοχή σε προληπτικό πρόγραμμα είναι επιπλέον αμοιβή για τον οικογενειακό ιατρό. Οι εμβολιασμοί είναι ξεχωριστές πληρωμές. Στην Ελλάδα, ο φαρμακοποιός πληρώνεται περισσότερο από τον προσωπικό ιατρό ως κέρδος (margin) για τις εκτελέσεις των συνταγών των εμβολίων.
  • Ο αριθμός των 2000 πολιτών ανά προσωπικό ιατρό, δεν μπορεί να έχει ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Σήμερα, 1200 πολίτες ανά 7ωρο εργασίας ιατρού βάζουν οι ΗΠΑ και 1000 πολίτες/γιατρό οι Σκανδιναβικές χώρες. Και αυτό, ενώ έχουν και ομάδα υγείας. Τι περιμένουμε να καταφέρει ο έλληνας προσωπικός ιατρός μόνος του;
  • Η Κύπρος, από την οποία περιμένει το Υπουργείο Υγείας να γυρίσουν οι ιατροί, πληρώνει 90€-110€ ανά πολίτη τον αντίστοιχο προσωπικό ιατρό για να μπορεί να έχει και ομάδα υγείας. Εκεί ο προσωπικός ιατρός με 1200 πολίτες, έχει το ποσό που υπόσχεται το δικό μας υπουργείο. Πιστεύει κανείς ότι θα γυρίσουν να έχουν 2000 πολίτες για τα ίδια χρήματα; Η Κύπρος επίσης δίνει 40.000€ ανά γιατρό για να συνεργαστεί και να ανοίξει με άλλους πολυιατρείο και να έχει οικονομίες κλίμακας. Στην Ελλάδα, ο προσωπικός ιατρός απαγορεύεται να είναι σε πολυιατρείο. Φρούδες υποσχέσεις για τους ιθαγενείς ο επαναπατρισμός.
  • Η ιατρική βιβλιογραφία δείχνει ότι αν επιλέγεις ένα πρόσωπο σαν οικογενειακό ιατρό για χρόνια θα έχεις καλύτερους δείκτες υγείας, και αν είσαι ηλικιωμένος θα ζήσεις περισσότερα χρόνια. Εμείς θα τους αλλάζουμε κάθε χρόνο, θα είναι ανειδίκευτοι, και θα τους κάνουμε όσο πιο απρόσωπους γίνεται. Μάλλον το ασφαλιστικό θα λύσουμε.
  • Άλλες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα χαρακτηριστικά που δίνουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας στον οικογενειακό ιατρό είναι: η άριστη εκπαίδευση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση του, ως κίνητρο η πληρωμή του όχι με μηνιαίο μισθό αλλά με βάση τον αριθμό των πολιτών που τον επιλέγουν, η εισαγωγή πληρωμής του με βάση την απόδοση, και η απουσία "πολλαπλών ιατρών". Εμείς επιλέγουμε να τα κάνουμε όλα ανάποδα. Τι αποτελέσματα θα περιμένουμε άραγε;

Τελικά, τίποτα από όσα υπόσχεται το Υπουργείο Υγείας δεν επιβεβαιώνεται από την επιστημονική τεκμηρίωση που υπάρχει. Και σίγουρα, οι νέοι ιατροί δεν θα επιλέξουν ειδικότητα με βάση ένα bonus αλλά με βάση τις συνθήκες που θα έχουν μετά την ειδικότητα. Ποιος θα επιλέξει ειδικότητα Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας όταν ξέρει ότι τον περιμένει από 50 έως 100 ώρες εργασία την εβδομάδα με αμοιβή 4€ την ώρα και "εντέλλεστε" με εισαγγελέα για να μην μπορεί να αρνηθεί; Ακόμη κι αν την επιλέξει, μόλις τελειώσει θα φύγει στο εξωτερικό όπου οι μισθοί είναι πολλαπλάσιοι και θα γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι με τις ελλείψεις που μεγαλώνουν στην ΕΕ.

Στο ίδιο έργο είμαστε ξανά θεατές κ. Αγαπηδάκη και κ. Χρυσοχοϊδη, αυτό της αποτυχίας.

Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

Λέξεις κλειδιά: ΠΦΥ προσωπικός ιατρός 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
16 Απαντήσεις
72490 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Μαΐου 2008, 23:47:53
από Ν.ΔΗΜΟΥ
0 Απαντήσεις
17151 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Σεπτεμβρίου 2008, 00:04:16
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
8418 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Αυγούστου 2012, 13:59:44
από Richard
4 Απαντήσεις
63156 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Οκτωβρίου 2019, 00:15:15
από Αρχίατρος
1 Απαντήσεις
4957 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Οκτωβρίου 2023, 19:52:35
από MARIUS