Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 16:51:09

Αποστολέας Θέμα: Εφημερίες στο rotation  (Αναγνώστηκε 23008 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Αυγούστου 2022, 00:00:08
Αναγνώστηκε 23008 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Γνωρίζετε τι ισχύει με τις εφημερίες όταν ένας ειδικεύομενος κάνει 3-6μηνο rotation σε άλλη Κλινική/Νοσοκομείο ;

Γιατί στο πλέον πρόσφατο ΦΕΚ (2018) περί ιατρικών ειδικοτήτων δεν αναφέρεται, εντέχνως προφάνως, τπτ.

Κάποια ευφυολογήματα "συνεννόηση διευθυντών" είναι ανοησίες, όταν δεν υπάρχει αυτή, τι ισχύει ; Μπορεί ο διευθυντής της "μητρικής" Κλινικής να επικαλεστεί ανάγκες (εντός και εκτός εισαγωγικών) και να ζητάει να κάνει περισσότερες ο ειδικεύομενος ; Τύποις όταν εισαι στο rotation ανήκεις στην Κλινική που κάνεις rotation, έστω κι για λίγους μήνες, το ΦΕΚ ειναι σαφές σε αυτό.

Σε μια παλαιότερη πρόταση νόμου για τις ιατρικές ειδικότητες, το σωτήριο έτος 2012, ανέφερε σαφώς ότι ο ειδικεύομενος εφημερεύει στην Εκπαιδευτική Μονάδα που ειδικεύεται την δεδομένη στιγμή, αλλά το ΦΕΚ του 2018, το αφήνει μετέωρο, στην γκρίζα ζώνη, ώστε ο κάθε διευθυντής να ισχυρίζεται ό,τι θέλει !

Μήπως πρέπει να κατατεθεί μια ερώτηση από κάποιον δικηγόρο που εξειδικεύεται στο Ιατρικό Δίκαιο στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου ώστε να υπάρξει μια γνωμοδότηση και να τερματιστεί αυτό το απαράδεκτο καθεστώς διαστρέβλωσης της νομοθεσίας από κάποιους εξυπνάκηδες ;

Τα αναφέρω όλα αυτά, καθως όση καλή θέληση και να έχει κάποιος, ένα ΣΚ μπορεί κάλλιστα να καλύψει, αλλά τις καθημερινές είναι πρόβλημα, καθώς, ειδικά στις Χειρουργικές Κλινικές, δεν ειναι πάντα εύκολο να αναλαμβάνει εφημερία στις 15. Αν έρθει νωρίτερα, προφανώς δεν θα ευρίσκεται στο rotation και δεν θα εκπαιδεύεται, οπότε τίθεται παρεμπόδισης της εκπαίδευσης του ειδικεύομενου.

Ποιά είναι η άποψή σας.
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Αυγούστου 2022, 00:02:07 από Αρχίατρος »

23 Αυγούστου 2022, 22:15:46
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δείτε τώρα πως έχει η κατάσταση.

Απ το Υπουργείο σηκώνουν τα χέρια ψηλά, μου είπαν ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙ, τους έχουν ρωτήσει και στο παρελθόν, αλλά δεν υπάρχει κάποιο ΦΕΚ, κάποια σχετική νομολογία.
Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει, προφανώς για να μην δυσαρεστήσουν τους διευθυντές κι αποστερηθούν ειδικεύομενους που θα αναγκαστούν να εφημερεύσουν εκεί που ΤΥΠΟΙΣ (είναι γνωστό ότι πχ στις περισσότερες χειρουργικές ειδικότητες τα εξάμηνα γίνονται ΤΥΠΟΙΣ) ασκούνται.

Μπορεί να γίνει όμως μια επερώτηση, τότε θα αναγκαστούν να πάρουν θέση, κι πάλι όμως μπορεί να πετάξουν κάτι διπλωματικό του στυλ "αναλογα τις ανάγκες και των 2 τμημάτων", πράγμα ανέφικτο.

Να σημειωθεί ότι στις χειρουργικές ειδικότητες το να καλυφθεί η κλειστή εφημερία απ τις 1500, δεν ειναι πάντα εφικτό, ενώ πχ μπορεί στο rotation να μπει χειρουργείο το απόγευμα (όποιος γνωρίζει τις τεράστιες ελλείψεις σε αναισθησιολόγους στο ΕΣΥ, γνωρίζει ότι πολλά χειρουργεία μπαίνουν ως έκτακτα, μετά το κανονικό πρόγραμμα)


23 Αυγούστου 2022, 23:30:16
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

iceman


Θυμάμαι όταν είχα κάνει 6μηνο rotation σε Μονάδα Νεογνών (όπως και οι υπόλοιποι συνειδικευομενοι) έκανα εφημερίες ΚΑΙ στα δύο τμήματα (δεν ξεπερνούσαν τις 7-8/μήνα σύνολο) αλλά υπήρχε διάθεση συνεννόησης γενικά.
The winner takes it all........

24 Αυγούστου 2022, 01:06:14
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Μα αυτό γνωρίζω και εγώ ότι είθιστε, εξ ου και το έχουν αφήσει ρευστό στην νομοθεσία, απ την άλλη, αυτό που έχω παρατηρήσει:

- είναι στην διακριτική ευχέρεια του ειδικεύομενου το που θα τις βάλει, κι μιας κι η "μητρική" Κλινική θα του δώσει και το τελικό πιστοποιητικό, συνήθως δεν αποκόπτονται εντελώς οι γέφυρες

- υπάρχει κάποια συνεννόηση διευθυντών (όχι πάντα)

Απ΄την άλλη, όταν για τον χ-ψ λόγο, ένας ειδικεύομενος δεν επιθυμεί να κάνει εφημερίες στην μητρική Κλινική, ξεκόβει.
Σπάνια, αλλά έχει συμβεί.

Με βάση την δικιά μου τουλάχιστον ερμηνεία του νόμου, κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει κάποιον που κάνει rotation αλλού, να κάνει εφημερίες σε Κλινική που ΤΥΠΟΙΣ δεν υπάγεται πλέον.
Αυτό πρέπει να είναι σαφές και να μην αφήνεται στην διασταλτική ερμηνεία του εκάστοτε διευθυνταρά (όπως και το υπάγεσαι σε εμένα γιατί πληρώνεσαι από εδώ, όταν κανονικά στο rotation ο διοικητικός διευθυντής του ειναι ΤΟΥ rotation)

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1473 Απαντήσεις
692787 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Νοεμβρίου 2021, 19:26:09
από Πατρωνάκης Μάνος
16 Απαντήσεις
42358 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Ιουνίου 2018, 12:56:39
από Γ.Κτιστάκης
1 Απαντήσεις
69733 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαΐου 2008, 13:34:10
από D-Michalis
11 Απαντήσεις
10877 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαΐου 2010, 17:54:55
από Koterakis
6 Απαντήσεις
8405 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Ιουνίου 2015, 19:39:06
από deleteduser