Θέματα Εργασίας > Εργασία στον ιδιωτικό τομέα (αυτοαπασχόληση)

Ακριβή η μισθωτή εργασία παρά τις μειώσεις εισφορών

(1/1)

Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 20/10/2022
Της Ρούλας Σαλτουρου.

Εισφορές αυξημένες κατά τουλάχιστον 70 ευρώ τον μήνα, σε σύγκριση με τη συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων που έχουν επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία των 220 ευρώ, καταβάλλει σήμερα ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι η μισθωτή εργασία στην Ελλάδα παραμένει πολύ ακριβή, παρά τις τελευταίες μειώσεις του μη μισθολογικού κόστους. Είναι δε χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, ότι ακόμη κι αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί εντός του 2023 –με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία– και φθάσει, για παράδειγμα, τα 750 ευρώ, οι καταβαλλόμενες στον ΕΦΚΑ εισφορές θα είναι υψηλότερες ακόμη κι από τις εισφορές που καταβάλλει σήμερα ένας ελεύθερος επαγγελματίας που έχει επιλέξει την 3η ασφαλιστική κατηγορία.

Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος 4670 του 2020, που έχει μείνει γνωστός ως ασφαλιστικός νόμος Βρούτση και ορίζει την αύξηση των εισφορών για τους 1,2 εκατ. μη μισθωτούς, από την 1η Ιανουαρίου 2023, κατά το ύψος του πληθωρισμού του 2022. Πρόκειται για αύξηση μεταξύ 7% και 9% στις 6 ασφαλιστικές κατηγορίες που ισχύουν για το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, αλλά και για τις αντίστοιχες κατηγορίες που ισχύουν για τους αγρότες.

Το οριστικό ποσοστό θα καθοριστεί στις αρχές του νέου έτους που θα ξεκαθαρίσει και το επίσημο ύψος του πληθωρισμού για το 2022, με τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων να πιέζουν για «πάγωμα» της διάταξης, επικαλούμενοι κατά κύριο λόγο την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την κυβέρνηση να δηλώνει επίσημα, διά στόματος υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ότι η αύξηση θα εφαρμοστεί, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι μελλοντικές συντάξεις των μη μισθωτών θα είναι πολύ χαμηλές. Με δεδομένο μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η «Κ», ότι από το 1.298.620 μη μισθωτούς, το 1.040.339, ήτοι το 80% του συνόλου των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, έχει επιλέξει να ασφαλιστεί στην 1η χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία, πληρώνοντας 220 ευρώ τον μήνα.

Παράλληλα βέβαια, όπως επισημαίνουν έγκριτοι οικονομολόγοι, εάν δεν υπάρξει αύξηση στο ύψος των εισφορών, όπως αυτές προβλέπονται στις 6 ασφαλιστικές κατηγορίες, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος υποκατάστασης της μισθωτής εργασίας από «μπλοκάκια», με στόχο τον περιορισμό του υψηλού ακόμη μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις. Κάτι που θα οδηγήσει σε δραματική απώλεια εσόδων το Δημόσιο και κυρίως τον ΕΦΚΑ.

Με βάση τα παραδείγματα που παρουσιάζει σήμερα η «Κ» με τη βοήθεια του φοροτεχνικού Νίκου Φραγκιαδάκη, CEO της NAF Accounting Tax Consulting, ένας μισθωτός που σήμερα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ, πληρώνει εισφορές (αυτός και ο εργοδότης του) 3.509,16 ευρώ τον χρόνο, που αντιστοιχούν σε 292,4 ευρώ τον μήνα (σε 12μηνη βάση). Οι πάνω από 1 εκατ. μη μισθωτοί που έχουν επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία για το 2022, καταβάλλουν εισφορές 220 ευρώ τον μήνα (155 ευρώ για κύρια ασφάλιση, 55 ευρώ για υγεία, συν 10 ευρώ υπέρ ανεργίας). Ακόμη κι αν υπάρξει αύξηση της τάξης του 8% με 9%, η κατηγορία δεν θα ξεπεράσει τα 240 ευρώ.

Αντίστοιχα, για έναν μισθωτό που λαμβάνει 750 ευρώ τον μήνα, το πιθανό δηλαδή ύψος του κατώτατου μισθού από τον Μάιο του 2023 και μετά, οι ετήσιες εισφορές ανέρχονται σε 9.839,56 ευρώ, ήτοι 319,9 ευρώ τον μήνα (σε 12μηνη βάση), όταν οι 33.815 μη μισθωτοί που έχουν επιλέξει την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία καταβάλλουν εισφορά 312 ευρώ τον μήνα (236 για κύρια ασφάλιση, 66 ευρώ για υγεία και 10 ευρώ για ανεργία). Εφόσον υπάρξει μια αύξηση κοντά στο 9%, τότε θα καταβάλει 336 ευρώ (η αύξηση δεν εφαρμόζεται στα 10 ευρώ που καταβάλλονται υπέρ ανεργίας).

Τέλος, μισθωτός που αμείβεται με 1.500 ευρώ μεικτά, καταβάλλει στον ΕΦΚΑ σε ετήσια βάση εισφορές (εργοδότη και εργαζομένου) της τάξης των 7.668,91 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 639 ευρώ τον μήνα. Σήμερα, οι 12.810 μη μισθωτοί που έχουν επιλέξει την ανώτατη, 6η ασφαλιστική κατηγορία, πληρώνουν 576 ευρώ τον μήνα, ενώ αν αυτή αυξηθεί κατά 9%, θα πληρώσουν από τις αρχές του 2023 627,84 ευρώ.

Από το κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για υπαναχωρήσεις στο θέμα και ότι οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν κανονικά, με βάση το τελικό ποσοστό του πληθωρισμού που θα «κλειδώσει» εντός του Ιανουαρίου. Οι πιέσεις βέβαια από τους επαγγελματίες, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, είναι έντονες, με τους εκπροσώπους τους να επισημαίνουν ότι οι πιέσεις του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τη μείωση του τζίρου, είναι δυσβάσταχτες και ήδη ένα 30% των μη μισθωτών δεν μπορεί να πληρώσει καν τις σημερινές υποχρεώσεις του.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση