Γενικά > Γενική συζήτηση

"Ποιοτικά" κριτήρια για την αποζημίωση των μαγνητικών και των αξονικών.

(1/1)

Argirios Argiriou:
"Ποιοτικά" κριτήρια για την αποζημίωση των μαγνητικών και των αξονικών.

Argirios Argiriou:
Αντιγράφω σχετική συζήτηση από Ιατρική ομάδα στο facebook στις 03/01/2022:

- Σήμερα καθιερώνονται τα ποιοτικά κριτήρια για την αποζημίωση των μαγνητικών και των αξονικών.
Αύριο θα ισχύσουν τα ίδια και για τα μικροβιολογικά εργαστήρια.
Εν τω μεταξύ ότι μεγαλύτερη παλιατζούρα σε μηχανήματα και αναχρονιστικό σε λογισμικό θα το βρούμε στα δημόσια νοσοκομεία.
Αλλά εκεί δεν μας πειράζει.  Δεν πάνε να δουλεύουν τις μισές ημέρες του χρόνου οι μαγνήτες; Να μην έχουν προσωπικό ακόμη και για τους υπερήχους; Να έχουμε ελλείψεις αντιδραστηρίων;
Σε ένα δίκαιο σύστημα, η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να είναι η ίδια, καθώς η αποζημίωση αυτή δεν αφορά μόνο ένα on - off στο μαγνήτη, αλλά και το πόρισμα από τον ακτινολόγο. Αποζημιώνεις την εμπειρία του και τη γνώση του.
Σε ένα δίκαιο σύστημα, θα μπορούσε να υπάρχει κριτήριο ποιότητας  - παλαιότητας των απεικονιστικών μηχανημάτων και να αναρτιέται σε μια λίστα με αποζημίωση όμως ίδια σε όλους. Να μπορώ ακόμη και εγώ ο κλινικός ιατρός που ψάχνω το μικροαδένωμα υπόφυσης ή το μόρφωμα στο επινεφρίδιο να δω που υπάρχει καλύτερος μαγνήτης. Όμως ξέρω παράλληλα εγώ ως ενδοκρινολόγος  ποιος βλέπει καλά τα αδενώματα υπόφυσης, όπως ο ογκολόγος ξέρει ποιος βλέπει καλά μαστό ή πνεύμονα. Και ο συνδυασμός των δύο (μηχάνημα και εμπειρία) μου καθορίζει το να πω μια γνώμη στον ασθενή μου που μπορεί να πάει για καλύτερο αποτέλεσμα σε αυτό που ψάχνουμε.
Όμως η αποζημίωση να είναι η ίδια σε όλους
Η απόφαση του υπουργείου είναι ξεκάθαρα κοντόφθαλμη, ιατρικά απαράδεκτη και πολιτικά ατελέσφορη.

- Το ότι πλέον δεν χρειάζεται σε ένα διαγνωστικό να υπάρχει ο γιατρός όταν εκτελούνται οι εξετάσεις και ότι λειτουργούν τα διαγνωστικά και εκτός του ωραρίου λειτουργίας της άδειας τους προφανώς πριμοδοτεί μία παρανομία.. εγώ επίσης ξέρω όταν θέλω να κάνω έναν υπέρηχο στην Αθήνα έχω επιλογή από ανάμεσα από δύο-τρεις ακτινολόγους κορυφαίουςστον υπέρηχο πχ θυρεοειδούς , οι οποίοι όχι μόνο δεν δουλεύουν ως υπάλληλοι σε ένα διαγνωστικό κέντρο. , Αλλά έχουν τα δικά τους ιατρεία Και μάλιστα είναι και εκτός ΕΟΠΥΥ... Ένα μεγάλο όνομα σχεδόν αδύνατον να δουλεύεις ένα διαγνωστικό υπάλληλος, άντε να έχει μία εξωτερική σύμβαση εργασίας... Επίσης δεν βάλανε ως κριτήριο ότι δεν μπορείς ένα διαγνωστικό ακτινολόγος υπογραφει χίλιες ακτινογραφίες την ημέρα... Γιατί προφανώς δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν ούτε καν να τις κοιτάξεις..

- Σαφώς και δεν εχει λογική η θεσπιση των "ποιοτικων" γιατι δεν ειναι το μηχανημα ο βασικός παράγοντας της ποιοτητας μιας εξέτασης. Για παραδειγμα μια απλη αξονική τομογραφία ανω και κατω κοιλιας είτε γίνει με 16 είτε με 64 ειτε με 128 το αποτελεσμα θα ειναι ιδιο εαν χρησιμοποιηθει το σωστο πρωτοκολλο. Αντιθετα εαν για παραδειγμα η αξονική γινει με σωστους χρόνους και ποσοτητα σκιαγραφικου με τις 16 τομες και με τυχαιους χρονους στον 128 τομών η δευτερη θα ειναι μη διαγνωστική και η πρωτη αριστη. Το ιδιο ισχύει εμ την ηλικία του μηχανήματος γιατι η ποιοτητα εικόνας ελέγχεται τακτικά απο τον Δημόκριτο και μαλιστα αυστηρά ανεξαρτητως ηλικίας μηχανήματος. Αρα η ποιοτητα της εξετασεις εξαρταται απο την σωστη επιβλεψη απο τον ακτινολόγο την ωρα της εξετασης. Αυτο ειναι που δεν διαθέτουν τα μεγάλα διαγνωστικά. Ο νόμος επρεπε να ονομαστει κλείσιμο των μικρομεσαίων ακτινολογικών και υπαλληλοποιηση των ακτινολόγων.

- αξονικές μεγνητικες ακτινογραφίες στα μεγάλα μόνοι τους οι τεχνολόγοι χωρίς ακτινολόγο και στέλνουν ένα cd στο συνεργαζόμενο ακτινολόγο μετά για τη γνώμη του ..αλλά έχουν ωραίους καναπέδες

- Η απόφαση αυτή ευνοεί τους Ομίλους, που έχουν το ρευστό για συχνή αντικατάσταση των μηχανημάτων, είτε για MRIs, CTs, είτε για τα μικροβιολογικά εργαστήρια. Ηλίου φαεινότερον είναι, απορώ γιατί προβληματιζόμαστε για την «λογική» του Νόμου.
Δεν έχει σκοπό το ΥΥ να ευνοήσει τους μικρο-μεσαίους ιδιώτες, ούτε το ΕΣΥ. Το μεγάλο κεφάλαιο των Ομίλων ευνοεί και αυτό φάνηκε από την Πανδημία. Όσοι υπολόγιζαν διαφορετικά, έχασαν!

- Η επιμονή του υπουργείου να εφαρμόσει άμεσα τα «ποιοτικά» κριτήρια δείχνει ξεκάθαρα ότι δέχεται πιέσεις από κάποιους. Αυτοί οι κάποιοι προφανώς ειναι μεγάλοι όμιλοι και σίγουρα εταιρίες ιατρικών μηχανημάτων. Δε δικαιολογείται διαφορετικά η αρνηση αποδοχής όλων των πιστοποιητικών ! Ξαφνικά όλες οι αλλες εταιρίες που εμπορεύονται ακτινολογικα μηχανήματα έγιναν παράνομες ; Τη συναλλαγή δεν μπορούμε να την αποδείξουμε αλλά δε μπορεί να μας απαγορέψει κανένας να την υποψιαζόμαστε. Δεν εξηγείται αλλιώς τέτοιο πείσμα του υπουργείου παρα την αν αντιθετη γνώμη όλων των σχετικών φορέων.Οι τιμές που εμφανίστηκαν χθες στους υπολογιστές μας είναι άδικες και δε θα το αφήσουμε έτσι.

- όταν το συντονιστικό είχε τάχα εξασφαλίσει ότι θα γινόταν συζήτηση για τα ποιοτικά κριτήρια ,εν μια νυκτί αυτά είχαν αποφασιστεί..κι αν θυμάμαι καλά είχαν ερωτηθεί πως αποφασίστηκαν χωρίς συμμετοχή κανενός οργάνου κι αυτοί κάλεσαν τον υπεύθυνο μεγάλου ΔΚλξ απλα τα συμφώνησαν..αυτό ότι πρέπει να το αγοραζεις από συγκεκριμένη εταιρεία επίσης τραγ οι κα παράνομο...ειλ οι κρίμα δεν ξέρω ποιο κόμμα μας έχει φερθεί χειρότερα ..ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μέχρι στιγμής αρε τον ένα και χρυα τον άλλον

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση