ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Έλεγχος για Αφροδίσια Νοσήματα. Τι πρέπει να περιλαμβάνει;

(1/3) > >>

Argirios Argiriou:
Έλεγχος για Αφροδίσια Νοσήματα. Τι πρέπει να περιλαμβάνει;

Argirios Argiriou:
USPSTF Recommendations for STI Screening  Am Fam Physician. 2008;77(6):819-824


SORT: KEY RECOMMENDATIONS FOR PRACTICE

Clinical recommendation   Evidence rating   References

Screen sexually active, nonpregnant women at increased risk for chlamydia, gonorrhea, HIV, and syphilis infection.   A   2–5

Screen all pregnant women for hepatitis B, HIV, and syphilis; additionally, screen all pregnant women at increased risk for chlamydia and gonorrhea infection.   A   2–6

Screen sexually active men at increased risk for HIV and syphilis infection.   A   4, 5

Do not routinely screen women and men who are not at increased risk for sexually transmitted infections.   A   2–9

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Άρα ουσιαστικά μιλούμε για 5 ασθένειες:

Χλαμύδια (αυτό μπορεί να γίνει για τους άντρες είτε με ούρα είτε με σπέρμα. Σε περίπτωση που γίνει σε σπέρμα μπορεί να δει κανείς τότε και άλλες ασθένειες, εκτός δηλαδή από Χλαμύδια, και μυκόπλασμα αλλά και Ουρεόπλασμα. Το Ουρεόπλασμα όμως δεν το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και το πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του. Δείτε περισσότερα εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ). Φίλος Μικροβιολόγος που τον ρώτησα στις 20/01/2023 θεωρεί ότι η εξέταση σπέρματος δίνει πιο ακριβή αποτελέσματα. Το σπέρμα ο ασθενής το μαζεύει σε έναν ουροσυλλέκτη κλείνει το καπάκι του και τον πάει στον Μικροβιολόγο χωρίς να ξανανοίξει το καπάκι για να μην υπάρξει κίνδυνος επιμόλυνσης.

Γονόρροια ( Ο έλεγχος αυτός γίνεται από την ουρήθρα των αντρών ή των γυναικών και το επίχρισμα στην Ελλάδα το παίρνουν συνήθως οι Ουρολόγοι ή οι Γυναικολόγοι αντίστοιχα. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι Μικροβιολόγοι που όταν πρόκειται για άντρες ασθενείς το αναλαμβάνουν και οι ίδιοι. Φίλος Μικροβιολόγος που τον ρώτησα στις 20/01/2023 έλεγε ότι αν υπάρχει έκκριμα στην ουρήθρα είναι πιο εύκολο να πάρει δείγμα αλλιώς (αν η ουρήθρα είναι στεγνή) σχεδόν δεν παίρνει (παίζει μεγάλο ρόλο κατά την γνώμη μου ο Γιατρός να έχει την σωστή τεχνική). Πολλοί Ιατροί στην Ελλάδα συνηθίζουν να παίρνουν αυτό το τεστ μόνο σε αυτούς που έχουν έκκριμα από την ουρήθρα, αλλά όμως πρέπει να ξέρουν ότι είναι αρκετά συνηθισμένο με σιωπηλές λοιμώξεις, κυρίως στις γυναίκες. Το τεστ αυτό το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Το βρίσκει κανείς στα βιοχημικά ομάδα 1 και έχει ένα όνομα μακρυνάρι: "Μικροσκοπική εξέταση εκκρίματος για γονόκοκκο, για σπειροχαίτη, για μαλακό έλκος, για Nicolas Favre, για τριχομονάδες, για μύκητες, για χλωρίδες, για ελαστικές ίνες, κρυστάλλου Curghaman, ηωσινόφιλα, για άγκιστρα εχινόκοκκου, για Hansen, για Koch κατά παραγγελία.")

HIV ( "Αντίσωμα HIV, I και ΙΙ, απλή", είναι στην ομάδα βιοχημικών 2 )

Σύφιλη ( RPR στο αίμα το οποίο το βρίσκει κανείς στα βιοχημικά 1, με ένα όνομα μακρυνάρι: "Δοκιμασία αιμοσυγκολλήσεως του ωχρού τρεπονήματος ή έμμεση αιμοσυγκόλληση για σύφιλη (TPHA = TREPONEMA PALLIDUM HAEMAG LUTINATION ASSAY" )

Ηπατίτιδα Β ( "Αυστραλιανό αντιγόνο (HBsAg)", είναι στην ομάδα βιοχημικών 2 )

Γιώργος Κανελλόπουλος:
Αν θέλιουμε να κάνουμε εμείς τη λήψη του ουρηθρικού επιχρίσματος σε άντρες, παραγγέλνουμε τον ειδικό συρμάτινο στυλεό, προωθείται βαθιά και πονάει. Υπάρχουν εργαστήρια που κάνουν σε δείγμα ούρων στους άντρες και σε κολπικό thin prep στις γυναίκες PCR που περιλαμβάνουν τα κοινά ΣΜΝ που μας ενδιαφέρουν (συχνά είναι πακέτο με άλλα αδιάφορα μικρόβια όπως ουρεάπλασμα που μάλλον δεν έχει αξία η προληπτική ανίχνευση και ίσως ούτε η θεραπεία τους). Σε MSM κλείνω συχνά την επίσκεψη κάνοντας μια αναφορά και στην PrEP, που γίνεται αρκετά διαδεδομένη πλέον και προσβάσιμη.

Argirios Argiriou:
Αναλυτικές οδηγίες για το πως παίρνουμε δείγμα για εξέταση για χλαμύδια και γονόκοκκο, από ούρα, από κόλπο, από τράχηλο της μήτρας, από μάτια, από ουρήθρα, από πρωκτό, και/ή από τον φάρυγγα  στα Σουηδικά.

Με αντιγραφή - επικόλληση μπορεί να το μεταφράσει κανείς και στα Αγγλικά.


( Επειδή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο να γίνει η λήψη με σωστή τεχνική, για έναν ιδιώτη Γενικό Ιατρό στην Ελλάδα, που θέλει να είναι σίγουρος ότι το δείγμα θα ληφθεί όπως πρέπει, μια καλή λύση να παρακαλέσει ο Γενικός Ιατρός τον Μικροβιολόγο στον οποίο θα πάει ο ασθενής, να πάρει ο ίδιος ο Γενικός Ιατρός το δείγμα εντός του Μικροβιολογικού Ιατρείου. Πολλοί Μικροβιολόγοι το δέχονται).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση