Γενικά > Ενδιαφέροντα Links

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

<< < (10/11) > >>

Argirios Argiriou:
Από τον τοίχο στο facebook του Παιδίατρου Γεώργιος Τσόλας στις 24/03/2022:

Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2022.
Το νέο Εθνικό Πρόγραμμα  Εμβολιασμού  παιδιών και εφήβων 2022,  έχει  σημαντικές αλλαγές στην ανοσοποίηση κατά του HPV.
Ειδικότερα
⎯ Ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ενδείκνυται σε αγόρια και κορίτσια για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς επίσης και των καρκίνων του στοματοφάρυγγα, του πρωκτού και του πέους, όπως και καλοήθων νοσημάτων σχετιζόμενων με τον ιό. Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται εφόσον ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Στη χώρα μας διατίθεται το εννεαδύναμο (HPV9) εμβόλιο HPV.
⎯ Ο εμβολιασμός HPV συστήνεται για αγόρια και κορίτσια στην ηλικία 9–11 ετών. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την ηλικία των 18 ετών. Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο HPV αποζημιώνεται πλήρως σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15-18 ετών μέχρι 31.12.2023. Ο περιορισμός στην αποζημίωση δεν αφορά τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
⎯ Σχήμα εμβολιασμού με HPV (HPV9) ανάλογα με την ηλικία έναρξης του εμβολιασμού:
• Έναρξη εμβολιασμού <15 ετών: 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών (σχήμα 0, 6). Σε περίπτωση που οι 2 δόσεις γίνουν με μεσοδιάστημα μικρότερο από 5 μηνών απαιτείται και 3η δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά.
• Έναρξη εμβολιασμού ≥15 ετών: 3 δόσεις (σχήμα 0, 1–2, 6 μήνες).
⎯ Σε ειδικές περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου συνιστάται εμβολιασμός έναντι του HPV σε άτομα ηλικίας 9–26 ετών σε σχήμα 3 δόσεων (0, 1–2, 6 μήνες)
Ομάδες αυξημένου κινδύνου:
Πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής ανοσοκαταστολή με επηρεασμένη κυτταρική ή χυμική ανοσία, όπως ανεπάρκειες Β και Τ-κυττάρων.*
⎯ Λοίμωξη HIV.
⎯ Κακοήθη νεοπλάσματα.
⎯ Μεταμόσχευση.
⎯ Αυτοάνοσα νοσήματα.
⎯ Λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής.
⎯ Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.
* Στις ειδικές ενδείξεις δεν περιλαμβάνονται καταστάσεις όπως ασπληνία, άσθμα, χρόνια κοκκιωματώδης νόσος, χρόνια πνευμονική, νεφρική ή ηπατική νόσος, σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχές συμπληρώματος, καρδιοπάθεια, ανατομικά ελλείμματα ΚΝΣ.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:

Argirios Argiriou:
Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων, ανά ηλικιακή ομάδα, 2023:

Argirios Argiriou:
Του συνάδελφου Panagiotis Houpas από ανάρτηση στο τοίχο του στο facebook στις 11-02-2023:

Εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού ΕΝΗΛΙΚΩΝ.

Εκδόθηκε πρόσφατα (07 Φεβρουαρίου) το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων για το έτος 2023.

Όσον αφορά στον πνευμονιόκοκκο υπάρχει σημαντική τροποποίηση.
Πλέον συστήνεται ΜΙΑ και μοναδική ΔΟΣΗ με το νέο 20δύναμο συζευγμένο εμβόλιο, σε άτομα:
1) άνω των 65 ετών (αμιγώς ηλικιακό κριτήριο, ΔΕΝ χρειάζεται να συνυπάρχουν νοσήματα που να καθιστούν το άτομο ευάλωτο)
2) 18-64 ετών με υποκείμενα νοσήματα
Το νέο εμβόλιο (εταιρία Pfizer), έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ήδη από τις 15/02/2022 και κυκλοφορεί ή θα κυκλοφορήσει σε όλες τις χώρες της ΕΕ με την ονομασία APEXXNAR.
Περιέχει ό,τι και το 13δύναμο συζευγμένο εμβόλιο της ίδιας εταιρίας (PREVENAR 13) και επιπλέον τα συζευγμένα σε πρωτεϊνικό φορέα πολυσακχαριδικά αντιγόνα 7 ακόμη οροτύπων του πνευμονιόκοκκου. Με τον τρόπο αυτό, το συγκεκριμένο εμβόλιο καλύπτει το σύνολο σχεδόν των τύπων του μικροβίου που προκαλούν νόσο στον άνθρωπο και μπορεί να σταθεί μόνο του.
Θυμίζω ότι επειδή οι πολυσακχαρίτες της επιφάνειας του πνευμονιόκοκκου δεν είναι και πολύ ισχυρά αντιγόνα, οι ερευνητές σκέφτηκαν να τους «συζεύξουν» σε πρωτεΐνες, οι οποίες διεγείρουν άμεσα και έντονα το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι οι πολυσακχαρίτες εκτίθενται ευκολότερα στο ανοσοποιητικό και η ανοσιακή απόκριση εναντίον τους είναι καλύτερη. Στα συζευγμένα εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου (και όχι μόνο) ως πρωτεΐνη-φορέας χρησιμοποιείται η τοξίνη του βακτηρίου της διφθερίτιδας (αδρανοποιημένη φυσικά).
Οι πλήρεις οδηγίες έχουν ως εξής (Όπου PCV13 και PCV20 τα συζευγμένα εμβόλια, 13δύναμο και 20δύναμο αντίστοιχα, και όπου PPSV23 το απλό 23δύναμο εμβόλιο).
Ενήλικες ≥65 ετών
- Συνιστάται η διενέργεια μιας δόσης συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου PCV20. Μετά τον εμβολιασμό με PCV20 δεν συνιστάται να ακολουθήσει η χορήγηση PPSV23.
- Σε άτομα που έχουν λάβει μόνο μια δόση PCV13 συνιστάται να λάβουν μια δόση PCV20 τουλάχιστον 1 χρόνο μετά για να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους κατά του πνευμονιόκοκκου.
- Σε άτομα που έχει τυχόν προηγηθεί το PPSV23, ακολουθεί το PCV20 ένα έτος αργότερα.
- Σε άτομα που έχουν λάβει και το PCV13 και το PPSV23 δεν συνιστάται να ακολουθήσει η χορήγηση του PCV20.
Άτομα ηλικίας 18 ως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα
- Σε άτομα με ανοσοκαταστολή*, διαφυγή ΕΝΥ, κοχλιακό εμφύτευμα, χρόνια καρδιοπάθεια (εξαιρείται η υπέρταση), χρόνια ηπατική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια πνευμονοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, αλκοολισμό ή που είναι καπνιστές, πρέπει να διενεργείται μια δόση συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου PCV20. Μετά τον εμβολιασμό με PCV20 δεν συνιστάται να ακολουθήσει η χορήγηση PPSV23.
- Σε άτομα με ανοσοκαταστολή* ή διαφυγή ΕΝΥ ή κοχλιακό εμφύτευμα, που έχουν εμβολιαστεί με PCV13 και PPSV23 συνιστάται να ακολουθήσει μια δόση PCV20 τουλάχιστον 5 χρόνια μετά την τελευταία δόση πνευμονιοκοκκικού εμβολίου.
- Σε άτομα με χρόνια καρδιοπάθεια (εξαιρείται η υπέρταση), χρόνια ηπατική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια πνευμονοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, αλκοολισμό ή που είναι καπνιστές, που έχουν λάβει μια δόση PCV13 ή PPSV23 διενεργείται μια δόση συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου PCV20 ένα έτος αργότερα.
*Ως καταστάσεις ανοσοκαταστολής νοούνται: συγγενής ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας των B- και T-λεμφοκυττάρων, των ανεπαρκειών του συμπληρώματος, ανεπαρκειών της φαγοκυτταρικής λειτουργίας, λοίμωξης HIV), χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεφρωσικό σύνδρομο, λευχαιμία, λέμφωμα, νόσος Hodgkin, γενικευμένη κακοήθεια, ιατρογενής ανοσοκαταστολή (π.χ. φαρμακευτική θεραπεία ή ακτινοθεραπεία), μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, πολλαπλούν μυέλωμα, ανατομική ή λειτουργική ασπληνία (συμπεριλαμβανομένης της δρεπανοκυτταρικής νόσου και άλλων αιμοσφαιρινοπαθειών).
-- Πολύ περισσότερα και, νομίζω, πολύ ενδιαφέροντα για τον πνευμονιόκοκκο και την ανάγκη εμβολιασμού εναντίον του έχω γράψει πρόσφατα εδώ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
-- Τονίζω ότι η παρούσα ανάρτηση αφορά άτομα άνω των 18 ετών.
-- Λεπτομέρειες για την κυκλοφορία του σκευάσματος και τη συνταγογράφησή του δεν γνωρίζω
-- Το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού ΕΝΗΛΙΚΩΝ και το σκεπτικό της τροποποίησης μπορείτε να τα βρείτε εδώ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος...
και εδώ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος...
-- Περισσότερα για το συγκεκριμένο εμβόλιο εδώ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος...
Στην εικόνα μια πνευμονιοκοκκική πνευμονία όπως φαίνεται σε αξονική τομογραφία πνευμόνων.
Πηγή εικόνας (η επισήμανση της βλάβης με κόκκινο, είναι δική μου):

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Επισυνάπτεται.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση