Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
3 Δεκεμβρίου 2023, 03:55:33

Αποστολέας Θέμα: Η τραγική κατάσταση του ΕΣΥ  (Αναγνώστηκε 3074 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Αυγούστου 2023, 00:03:19
Αναγνώστηκε 3074 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μεταρρύθμιση, 27/08/2023
Νίκος Μπιλανάκης.



“Πολλά ήταν τα ψέματα

που είπαμε ως εδώ

ας πούμε και μια αλήθεια

κι ας πέσει στο γιαλό”.

Δ. Σαββόπουλος, Σημαία από νάυλον

Η άποψη μου βασίζεται στην 35χρονη εμπειρία μου ως γιατρός του ΕΣΥ, 14 από τα οποία τα πέρασα σε επαρχιακό γενικό νοσοκομείο ως Συντονιστής Διευθυντής. Δεν έχει σημασία αν το επαρχιακό αυτό γενικό νοσοκομείο βρισκόταν στο Άργος, στην Θήβα, στην Άρτα ή στις Σέρρες, αφού όλα τα επαρχιακά γενικά νοσοκομεία που βρίσκονται περιφερειακότερα των πέντε πανεπιστημιακών περιφερειακών νοσοκομείων (Ηρακλείου, Πατρών, Ιωαννίνων, Λαρίσης, Αλεξανδρούπολης) έχουν πανομοιότυπα λειτουργικά χαρακτηριστικά και τα διέπουν οι ίδιες οργανωσιακές αρχές. Συμπληρωματικά, η άποψη μου βασίζεται επίσης στις επιστημονικές γνώσεις που επί σειρά ετών μετήλθα ως διδάσκων του μεταπτυχιακού προγράμματος “Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας” γνωστού πανεπιστημίου.

Ας αρχίσουμε από “το κεφάλι” των νοσοκομείων- που “κάνει το ψάρι να βρωμάει”. Αποτελεί κοινό τόπο ότι όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων, διαχρονικά και παρά τα αντίθετα βαρύγδουπα που ακούγονται από τους πολιτικούς, επιλέγονται αποκλειστικά με βάση την κομματική νομιμοφροσύνη τους και τις “άκρες” που διαθέτουν στην κομματική νομεκλατούρα. Πρώην στρατιωτικοί, οδοντίατροι, μηχανικοί, βουλκανιζατεράδες και πλείστοι άλλοι, άσχετοι πάντως περί το νοσοκομειακό management και τις πολιτικές υγείας (health policies), αναλαμβάνουν διοικητές νοσοκομείων, πεπεισμένοι ότι θα κάνουν ότι επιβάλλεται για το καλό της κυβέρνησης, του τόπου και του νοσοκομείου (η σειρά των προταγμάτων δεν είναι τυχαία)! Και στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να εξυπηρετούν τις επιθυμίες του μεγάλου αφεντικού που τους διόρισε – που τις περισσότερες φορές είναι ο κυβερνητικός τοπικός βουλευτής. Έτσι, αποσπούν τον τάδε (που τυχαίνει ψηφοφόρος του βουλευτή) από την νοσηλευτική στην διοικητική υπηρεσία, φροντίζουν τον δείνα (που τυχαίνει συντοπίτης του βουλευτή) παρακάπτοντας την όποια λίστα αναμονής, εξυπηρετούν τον Χ προμηθευτή (που τυγχάνει γνωστός του βουλευτή) κατά παρέκκλιση κλπ. Και εκτελούν τις άνευρες εντολές ενός υπουργείου που από τη μία δεν εκχωρεί καμία ουσιαστική αρμοδιότητα στην περιφέρεια, ενώ από την άλλη δεν διαθέτει κανένα οδικό χάρτη για το που επιθυμεί να οδηγήσει το καράβι του Εθνικού Συστήματος Υγείας! Τελικά, τα νοσοκομεία καταλήγουν να διοικούνται με ένα απαρχαιόμενο και έντονα συγκεντρωτικό τρόπο, σε πλήρη εναγκαλισμό από την πλέον πελατειακή πτέρυγα του πολιτικού μας συστήματος. Και οι διοικητές των νοσοκομείων, ακόμα κι αν θα το επιθυμούσαν, δεν τους επιτρέπεται να ασχοληθούν ούτε με ζητήματα ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών του νοσοκομείου που διοικούν, ούτε με ζητήματα αξιολόγησης της παραγωγικότητας των εργαζομένων τους, ούτε βέβαια με ζητήματα ανάπτυξης των υπηρεσιών τους με σκοπό την μέγιστη ικανοποίηση των υγειονομικών αναγκών των ανθρώπων της κοινότητας!

Όσον αφορά τις διοικήσεις των ΥΠΕ, αυτές έχουν από καιρό μεταμορφωθεί σε απλούς θεατές της πραγματικότητας, σε υπηρεσίες χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες, χωρίς δυνατότητα διαχείρισης κονδυλίων, διορισμών, πειθαρχικού ελέγχου, σχεδιασμού και υλοποίησης μεταβολών του Χάρτη Υγείας. Στην πραγματικότητα έχουν ξεπέσει σε γραφειοκρατικές δομές που η ύπαρξη τους εκτός από το να εξυπηρετεί τα εκάστοτε “δικά μας παιδιά”, διευκολύνει την απόσβεση ή την καθυστέρηση αιτημάτων από την περιφέρεια και τον επιμερισμό της ευθύνης της κεντρικής εξουσίας.

Το ιατρικό προσωπικό ιδιαίτερα των επαρχιακών νοσοκομείων; Οι γιατροί συνολικά δεν προθυμοποιούνται να έρθουν να ζήσουν στην άνυδρη επαρχία μόνο και μόνο για να στελεχώσουν τις θέσεις των νοσοκομείων της. Αυτή η ελάχιστη διαθεσιμότητα των γιατρών οδηγεί τις θέσεις αυτές να καταλήγουν τις περισσότερες φορές στο να κηρύσσονται άγονες. Και πως να έρθουν οι γιατροί στο ΕΣΥ της επαρχίας αφού οι μισθοί τους παραμένουν ανυπόφορα χαμηλοί, οι (υποχρεωτικές) υπερωρίες μπορούν να ξεπεράσουν και τον μισό μήνα ενώ ο φόρτος εργασίας που επιβάλλουν οι τεράστιες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού είναι δυσβάσταχτος. Και αν κάποιοι ελάχιστοι γιατροί, εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις θέσεις αυτές, στην πλειοψηφία τους θα είναι γιατροί μειωμένων προσόντων, γιατροί που δεν θα μπορούν έτσι ή αλλοιώς να διεκδικήσουν θέση σε κεντρικότερο νοσοκομείο όπου οι συνθήκες ανταγωνισμού θα τους απέκλειαν. Γιατροί που από την πρωτη στιγμή της θητείας τους, θα αρχίσουν να αποψιλώνονται σταδιακά από την όποια επιστημοσύνη κατείχαν μέχρι τότε, γιατροί που θα αποκτήσουν -αν δεν διαθέτουν εξ αρχής- τις δεξιότητες εκείνες που θα τους επιτρέψουν να σταδιοδρομήσουν ως δημόσιοι υπάλληλοι, παραμένοντας δηλαδή επι μακρού αδιόρατοι έτσι ώστε να μην λείπουν ποτέ από κανέναν, ακόμα κι όταν υπάρξει η ανάγκη. Στο μεταξύ, οι υπάρχοντες καλοί και φιλότιμοι γιατροί (γιατί υπάρχουν και αυτοί), λαμβάνοντας ακριβώς τον ίδιο μισθό με τους ελλειματικούς συναδέλφους τους, θα συνεχίσουν να καλύπτουν το μερίδιο της δουλειάς τους αλλά και των υπολοίπων. Και βέβαια, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καούν (burn out). Ή θα φύγουν. Και τα κενά που θα δημιουργηθούν στο νοσοκομείο, θα επιχειρηθούν να καλυφθούν με την μετακίνηση άλλων γιατρών από άλλα λιγότερο ελλειμματικά νοσοκομεία. Αλλά οσο τα κενά θα παραμένουν, θα ανατροφοδοτούν τις δυσχερείς εργασιακές συνθήκες που θα εξαντλούν τους γιατρούς, απειλώντας την υγεία την δική τους όσο και των ασθενών τους. Και θα επιβάλλουν τη συνεχή παρουσία εισαγγελέων στα υποβαθμισμένα νοσοκομεία που θα ερευνούν για “ιατρικά λάθη” και αστυνομικών δυνάμεων για να αδρανοποιήσουν ένα πολύ ματαιωμένο και οργισμένο κόσμο που αναζητά εξιοπρεπείς συνθήκες εξυπηρέτησης!

Και ο κόσμος της επαρχίας; Οι συνήθως ηλικιωμένοι και έχοντες χρόνια νοσήματα και χαμηλό εισόδημα πολίτες της επαρχίας, εξ αιτίας της έλλειψης αναπτυγμένων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών και άλλων ειδικών υγειονομικών μονάδων, έχουν και τις μεγαλύτερες δυσκολίες πρόσβασης και χρήσης των υπηρεσιών υγείας του ΕΣΥ. Δυσκολίες που επιτείνονται ακόμα περισσότερο και από την άδικη για αυτούς κατανομή των νοσοκομειακών κλινών (που όμως υπεραφθονούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη). Όλα αυτά επιβάλλουν στους πολίτες της επαρχίας να μετακινηθούν κεντρικότερα, αναζητώντας φροντίδα για την υγεία τους και να βάζουν βαθειά το χέρι τους στην τσέπη για να τις καλύψουν, σε ένα περιβάλλον κατά τα άλλα δωρεάν ΕΣΥ.

Τα προβλήματα του ΕΣΥ που σας προανέφερα είναι ήδη γνωστά. Και οι απαιτούμενες αλλαγές που χρειάζονται είναι επίσης γνωστές και υποδεικνυόμενες από καιρό από την επιστήμη. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τον κ. Υπουργό και τον κ. Πρωθυπουργό! Ή θα επιχειρήσουν την ολική και πλήρη ανάταξη του ΕΣΥ (ανατρέποντας το πολιτικό παράδειγμα της μεταπολίτευσης και τους πολιτικούς εκείνους που το συντηρούν) ή θα περιοριστούν σε επιμέρους μπαλώματα και τακτικίστικους εξωραισμούς (που όμως δεν θα ανατάξουν το πρόβλημα). Στην πρώτη περίπτωση θα ευεργετηθεί ο κόσμος και εκείνοι θα κερδίσουν την υστεροφημία τους, στην δεύτερη πολύ φοβάμαι ότι μπορεί ακόμα και να οδηγήσουν σε βατερλώ τη κυβέρνηση τους!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Αυγούστου 2023, 08:20:06
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Το τεράστιο πρόβλημα του ΕΣΥ εχει αναδειχθεί πολλαπλώς το τελευταίο δίμηνο (αθρόες παραιτήσεις ιατρών, καθυστερήσεις ΕΚΑΒ) και ήταν κύριο θέμα της προεκλογικής κουβέντας.
Βέβαια στην Ελλάδα η προεκλογική περίοδος και τα μπάνια του λαού και των κυβερνώντων είναι ιερά. Περιμένουμε λοιπόν ποτε θα ανοίξουν τα σχολεία, για να πιάσουν δουλειά μετά από ένα τετράμηνο και βάλε και στο ΥΥ, μπας και τρέξει κάποιο θέμα, έστω κάποιος διορισμός βρε αδερφέ να σταματήσουν και οι γκρίνιες…..

30 Αυγούστου 2023, 15:02:37
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Πάντως απλά και μόνο μια ματιά στην επίσημη καταγραφή των ΔΥ από το apografi.gov.gr δείχνει ότι από  τους 94.164 υπαλλήλους του ΥΥΚΑ τον 1ο/2013 φθάσαμε  αισίως στους 71.952 τον 5ο/2023 (μείωση 23,5% ή σε απόλυτο νούμερο 22.212).
Αλήθεια πόσες φορές έχουμε όλοι ακούσει από επίσημα χείλη την τελευταία δεκαετία για την «ενίσχυση» του ΕΣΥ?
Ενδεικτικά και χωρίς διάθεση ουδεμιάς σύγκρισης, οι υπάλληλοι του Υπ. Άμυνας μειώθηκαν 6% το ίδιο χρονικό διάστημα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


8 Σεπτεμβρίου 2023, 13:20:28
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων ακολουθεί και η μείωση του ποσού για εφημερίες στα νοσοκομεία και στα ΚΥ.
Όμορφα και νοικοκυρεμένα πράγματα.

Παράθεση
Συνεπώς, μεταβάλλεται η κατανομή των ποσών των αντίστοιχων πιστώσεων των λογαριασμών του προϋπολογισμού του Υπουργείου
Υγείας και ειδικότερα ως εξής; στον 1015.203 Λογ. 2310203001 (Εφημερίες ιατρικού προσωπικού νοσηλευτικών δρυμάτων του Ε.Σ.Υ.) το ποσό μειώνεται κατά 1.506.840,00  ευρώ και στον 1015.204 Λογ. 2310303 (Εφημερίες ιατρικού προσωπικού των Κέντρων Υγείας-φορέων
Π.Φ.Υ.) το ποσό μειώνεται κατά 500.000,00  ευρώ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


27 Σεπτεμβρίου 2023, 16:11:53
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Καταγγελία ΣΟΚ από ειδικευόμενους χειρουργούς: «Παίρνουμε ειδικότητα χωρίς να μπούμε στο χειρουργείο»

Ζοφερό διαγράφεται το μέλλον για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου -ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Κρήτης και το 7ο σε επισκεψιμότητα ασθενών σε όλη τη χώρα- λόγω τραγικής έλλειψης προσωπικού, με έμφαση στην έλλειψη αναισθησιολόγων.

«Το Βενιζέλειο καταρρέει» προειδοποιούν οι ειδικευόμενοι χειρουργοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έφθασε πλέον η «ώρα μηδέν» για το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την καταγγελία τους, την οποία υπογράφουν ως «Πρωτοβουλία Ειδικευομένων Χειρουργικού Τομέα Β.Γ.Ν.Η» σήμερα στο νοσοκομείο απασχολούνται μόλις 5 αναισθησιολόγοι, οι οποίοι δεν επαρκούν για την κάλυψη των τακτικών χειρουργείων, ενώ μόλις και μετά βίας επαρκούν για την εξυπηρέτηση ακόμη και των επειγόντων.

Αδιανόητη είναι επίσης η μαρτυρία των γιατρών ότι πλέον εκπαιδεύονται στη χειρουργική χωρίς να μπαίνουν καν… στο χειρουργείο.

«Οι ειδικευόμενοι- εκπαιδευόμενοι ιατροί όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων του Βενιζελείου που θα αναλάβουν τις μελλοντικές χειρουργικές πράξεις μένουν ανεκπαίδευτοι, ανεπαρκείς σε επίπεδο χειρουργικών δεξιοτήτων, ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της υγείας της κοινωνίας μας».

«Κλινικές που δίνουν πλήρη ειδικότητα βγάζουν ανεκπαίδευτους και ανεπαρκείς τους αυριανούς χειρουργούς που θα στελεχώσουν τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά νοσοκομεία», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε αυτή την κατάσταση συνέτειναν «οι συνεχείς παραιτήσεις, οι συνταξιοδοτήσεις, η αδυναμία αντικατάστασης τους και η έλλειψη κινήτρων προσέλκυσης νέων αναισθησιολόγων».

Ως εκ τούτου το Νοσοκομείο αναγκάζεται να διακόψει τα τακτικά του χειρουργεία, ενώ όπως λένε οι ειδικευόμενοι ιατροί στον τοπικό τύπο (neakriti.gr), το Βενιζέλειο το οποίο προσέφερε υπηρεσίες σε μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού της Κρήτης, πλέον «μπορεί να χειρουργήσει μετά βίας τα επείγοντα περιστατικά».

Οι ασθενείς δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Βενιζέλειο Νοσοκομείο: Διπλοβάρδιες, εξόντωση του προσωπικού – Σε κίνδυνοι ασθενείς
Οι ίδιοι οι γιατροί δηλώνουν ότι βρίσκονται πλέον σε οριακή κατάσταση, καθώς τα τεράστια κενά στις οργανικές θέσεις φέρνουν διπλοβάρδιες, υπερεφημέρευση χωρίς ρεπό και άδειες, εξουθένωση και αύξηση της πιθανότητας ιατρικού λάθους.

Ταυτόχρονα με τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή των ασθενών, εντοπίζονται και ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ράντζα στους διαδρόμους, πολύωρες αναμονές στο Τ.Ε.Π.

«Οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε στα πρόθυρα παραίτησης καθώς η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη», τονίζουν και προσθέτουν πως οι υπεύθυνοι «για αυτή την κατάντια μοιάζει να έρχονται να διαχειριστούν το πρόβλημα και όχι να το λύσουν». 

Οι ειδικευόμενοι  ζητούν να στελεχωθεί το νοσοκομείο επαρκώς και να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, ώστε να σταματήσουν τα κενά να καλύπτονται μόνο με «εντέλλεσθε» και μετακινήσεις προσωπικού.

Τα περιφερειακά νοσοκομεία «απειλούνται πλέον με λουκέτα εάν όχι με υποβάθμιση σε Κέντρα Υγείας, ενώ νοσούν ακόμα και οι κεντρικές δομές υγείας», καταλήγουν οι ειδικευόμενοι χειρουργοί.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

31 Οκτωβρίου 2023, 21:00:11
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

GiEsy


Η τελευταία μόδα στο ΕΣΥ  είναι να κρατάνε με απανωτές παρατασεις ιατρούς προς συνταξιοδοτηση...καποιοι από αυτούς μετράνε 3 και 4 παρατάσεις στη σειρά και μάλλον έπεται και συνεχεια για αυτους...ωραίο εφευρημα ελέω Covid...αλλά από τη μια,δε μένουν όλοι οσοι ζητούν να μείνουν οπότε είναι μάλλον αδικο και ανισο...μόνο καποιοι εκλεκτοι??? ίσως.....απο την άλλη μέχρι πότε θα μείνουν  αυτοί οι κάποιοι στο ΕΣΥ που ενώ του γυρίζουν οι πλάτη οι νέοι και αδειάζει από γιατρούς ταυτόχρονα  γεραζει με την παραμονή τους;Δεν πρέπει να δοθεί χώρος και σε πιο νέους;Και πως να έρθουν άραγε οι πιο νέοι με όρεξη,όνειρα και φιλοδοξίες όταν οι κάποιοι παλιοί με ευλογίες ανωθεν έχουν κολλήσει στις καρέκλες τους πιθανώς μαζί με αναχρονιστικές νοοτροπίες και ιδιοκτησιακες αντιληψεις περι της καρέκλας τους ?Αλήθεια,τι εφημερίες και πόση εργασία μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του ένας 70αρης?Έρχεται άραγε κανονικά στη δουλειά και τηρεί τα ωράρια του,είναι παραγωγικός και τυπικός  η κάνει ο.τι θέλει και κανείς δε τολμάει να του μιλησει....Απλά αναρωτιέμαι...μπορεί να κάνω και λάθος...ας αναρωτηθούν όμως και άλλοι ...

20 Νοεμβρίου 2023, 20:49:41
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Νοσοκομείο Ξάνθης: Λειτουργεί χωρίς παθολόγο – Ιδιώτες καλύπτουν τις εφημερίες

Με δύο ειδικευόμενους και δύο ιδιώτες γιατρούς λειτουργεί το Νοσοκομείο Ξάνθης, το οποίο εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς εδώ και μήνες τελεί υπό κατάρρευση. Η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου δεν έχει μόνιμο παθολόγο.

Τα τελευταία χρόνια η υποστελέχωση και η υπερπροσπάθεια των γιατρών να ανταπεξέλθουν στα εξαντλητικά ωράρια τους ώθησαν σε παραίτηση. Αυτή τη στιγμή η παθολογική κλινική λειτουργεί μόνο με δύο ειδικευόμενους οι οποίοι τελούν σε παραίτηση ως το τέλος Νοεμβρίου. Όπως πληροφορούμαστε, τις εφημερίες καλούνται να καλύψουν δυο ιδιώτες Παθολόγοι, γιατροί από το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 και γιατροί από νοσοκομεία κοντινών περιοχών (π.χ. της Καβάλας).

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στα Κέντρα Υγείας του Νομού Ξάνθης η κατάσταση είναι επίσης αποκαρδιωτική με το σκηνικό να αποτελείται από συνεχείς μετακινήσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Ξάνθης που με τη σειρά τους επιφέρουν άλλα προβλήματα.

Ειδικότερα, τις τελευταίες μέρες μετακινήθηκαν με «εντέλλεσθε» δυο ιατροί από το ΚΥ Αβδήρων στο Νοσοκομείο Ξάνθης, και μια γιατρός στο ΚΥ Σαμοθράκης, ενώ ήδη το ΚΥ Αβδήρων κάλυπτε με 9 εφημερίες το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης. Οι εγκληματικές αυτές επιλογές οδηγούν σε πλήρη κατάρρευση την δημόσια υγεία, αφού το αποτέλεσμα είναι το Κέντρο Υγείας να αδυνατεί πλέον να καλύψει με δυο ιατρούς τις εφημερίες του Νοεμβρίου. Αν χρειαστεί να λείψει ο μοναδικός γιατρός, όπως σε περίπτωση διακομιδής, για τουλάχιστον μιάμιση ώρα το Κέντρο Υγείας θα στερείται παντελώς ιατρικής κάλυψης.

Επιπλέον, με κοινό δελτίο τύπου οι ιατρικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου , βλέποντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Νοσοκομεία της περιφέρειας:

1. Υπενθυμίζουμε , ότι μέγιστη ευθύνη της πολιτείας είναι η στελέχωση του Συστήματος Υγείας με ιατρικό προσωπικό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να αναβαθμιστεί το ιατρικό μισθολόγιο.

2. Η Ελλάδα έδιωξε χιλιάδες ιατρούς στο εξωτερικό και οδηγείται ολοταχώς σε ιατρική ερημοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας .

3. Προτείνουμε για πολλοστή φορά στο Υπουργείο Υγείας, να δώσει επιπλέον κίνητρα (φοροαπαλλαγές , στέγαση , μοριοδότηση , κλπ) έστω και την ύστατη στιγμή, για να γίνουν ελκυστικά τα Νοσοκομεία της ακριτικής περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Είναι υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας, της 4 ης ΥΠΕ, των Διοικητών των Νοσοκομείων, των εκλεγμένων βουλευτών και της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή ιατρική περίθαλψη στους πολίτες.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να συναντηθεί άμεσα με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Α.Μ.Θ. Στην αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας δεν μπορεί να απουσιάζει η ιατρική κοινότητα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
16945 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Οκτωβρίου 2014, 12:34:45
από medicus
191 Απαντήσεις
240978 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Οκτωβρίου 2023, 16:27:23
από GirousisN
15 Απαντήσεις
112745 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Αυγούστου 2016, 01:05:00
από Αρχίατρος
2 Απαντήσεις
32547 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Ιανουαρίου 2021, 11:51:26
από iceman
0 Απαντήσεις
5528 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Οκτωβρίου 2022, 17:12:02
από Argirios Argiriou