ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Θέματα Ειδικευομένων
Γιατί οι νέοι γιατροί δεν επιλέγουν την Παθολογία.
pzogr:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑς επαναλάβουμε λοιπόν :
1) Να λειτουργήσει επιτέλους η ΠΦΥ στην χωρα μας ( αξιοπρεπείς απολαβές στους οικογενειακούς γιατρούς, που στην πράξη έχουν αναλάβει μία τεράστια ηλεκτρονική γραφειοκρατία και δεν προλαβαίνουν να εξετάσουν ασθενείς στα 15 λεπτά του ραντεβού).
2) Να σταματήσουν οι Παθπλογικες κλινικές του ΕΣΥ να νοσηλευουν ολα τα βαριά περιστατικά με συννοσηρότητες, που δεν επιθυμούν να νοσηλεύσουν οι «εξειδικευμένες», ( καρδιολογικές, πνευμονολογικές, νευρολογικές κ.α).
3) Λειτουργία αυτόνομων ΤΕΠ στα νοσοκομεία, ώστε να μπορούν οι παθολογικές κλινικές να ενισχύσουν τομείς που τώρα υπολειτουργούν (ενδοκλινικα και διακλινικά μαθηματα, τακτικά ΕΙ που τώρα ουσιαστικά ειναι ιατρεία συνταγογράφησης από ειδικευόμενους).
Χαρακτηριστικά συνάδελφος παθολόγος ,επαρχιακού νοσοκομείου πρόσφατα μου έλεγε ότι είναι αδύνατο να προγραμματίσει επανεξέταση σε ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο, γιατί απλά δεν προλαβαίνει.
4) Να σταματήσει η αποψίλωση αρμοδιοτήτων των παθολόγων από το Υπουργείο (σακχ. διαβήτης, παχυσαρκία).
5) Να σταματήσουν οι μετακινήσεις παθολόγων του ΕΣΥ με εντελλεσθαι σε άλλα νοσοκομεία για να καλύψουν κενά.
Το τελευταίο προϋποθέτει ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ( και ναι, για να πάει κάποιος νέος συνάδελφος στη Δράμα, τουλάχιστον στα 35 του και πιθανότατα με οικογένεια, θα χρειαστούν 2 αυτονόητα πράγματα : μεγαλύτερο οικονομικό κίνητρο από το τωρινό και ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες, με μέγιστο τις 6-7 εφημεριες).
Μπορείτε να προσθέσετε και οτιδήποτε άλλο μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή.
--- Τέλος παράθεσης ---
Ως προς το (2) ομολογώ ότι δεν κατάλαβα το νόημα. Ίσως η αναφορά είναι για κάποια συγκεκριμένη πρακτική; Καταλαβαίνω ότι δεν είναι καλό να νοσηλεύονται πχ χειρουργικοί ασθενείς επειδή "δεν μπορούν να χειρουργηθούν", αλλά οι συννοσηρότητες είναι υποτίθεται ακριβώς το αντικείμενο των παθολόγων: το περιστατικό που είναι δύσκολο γιατί έχει πολλά νοσήματα. Δεν εννοώ να έρχεται ο ασθενής με την καρδιακή ανεπάρκεια, που έχει απορρυθμιστεί και να νοσηλεύεται στο παθολογικό επειδή έχει και το Χ, Ψ νόσημα, που όμως δεν απασχολεί την τρέχουσα κατάσταση της υγείας του. Αν όμως χρειάζεται βοήθεια σε πολλά συστήματα γιατί όχι.
Για το (4) θα μπορούσα να προσθέσω (εκτός από τις αστείες ρυθμίσεις για το ΣΔ) και την απαγόρευση συνταγογράφησης διαφόρων σκευασμάτων όχι και τόσο εξειδικευμέων όπως πχ Prolia, PPI για ΓΟΠ (εκτός της αρχικής αγωγής), κτλ. Παλαιότερα που υπήρχαν οι θεωρήσεις θυμάμαι να γράφω αντιπυρηνικά αντισώματα και ο 'συνάδελφος' ελεγκτής να τα κόβει! Γενικά όμως υπάρχει η πεποίθηση και στον κόσμο αλλά δυστυχώς και στη διοίκηση ότι οι παθολόγοι είναι για τη λάντζα και δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα αποφάσεων.
Το πιο βασικό όμως είναι ότι πεθαίνεις στη δουλειά με αμοιβές (τουλάχιστον στο δημόσιο) εξευτελιστικές. Ειδικά για τη σημερινή εποχή και ακρίβεια είναι αδιανόητο να πάει κάποιος στην παθολογικά με προοπτική εργασίας στο δημόσιο εκτός αν η εργασία γίνεται μόνο για χόμπυ!
GirousisN:
Τα 2,3 στοχεύουν στην αποσυμφόρηση των παθολογικών κλινικών από περιστατικά που θεωρούνται ανάξια λόγου για τις υπόλοιπες, ώστε να διατίθενται πόροι (ανθρώπινοι και υλικοί ) σε τομείς που υπολειτουργούν.
Χαρακτηριστικά αναλογιστείτε : απορρύθμιση ΚΑ με ελάχιστα υψηλότερη του φυσιολογικού CRP , ισχαιμικό ΑΕΕ σε ασθενή 80 ετών, επιδείνωση ΧΑΠ.
Για δε το περιστατικό που αναφέρετε κατά 99% θα νοσηλευθεί σε Παθολογική κλινική, αφού ο ειδικευόμενος καρδιολόγος κληθεί και το εκτιμήσει στο ΤΕΠ.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση