ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Συνταγογραφηση βενζοδιαζεπινων απο γενικο Ιατρο

(1/1)

Φλωρα Κυριακου:
Εμπειρίες....
Καλημέρα,
Θα εκτιμούσα εμπειρίες πάνω στο θέμα.
Ασθενής σε θεραπεία με zanax 4 mg/ημερησιως και lexotanil 9 mg /ημερησιως για χρόνια από ψυχίατρο(μόνο συνταγογογραφούμενα απο την ίδια ψυχίατρο) για άγχος και κατάθλιψη ζητάει επανάληψη συνταγής λόγω απουσίας ψυχιάτρου.
Τα γράφετε η παραπέμπετε πίσω σε ψυχίατρο στον οποίο δε συμφωνεί να πάει για να μη πληρώσει.
Έρχομαι από εξωτερικό που οι κανόνες στη συνταγογράφηση βενζοδιαζεπινών είναι πάρα πολύ αυστηρή.
Θα εκτιμούσα γνώμες και εμπειρίες.
Ευχαριστώ,

Δ. Κουναλάκης:
Τέτοια υπερδοσολογία δεν εμπίπτει στο αντικείμενο του γενικού οικογενειακού ιατρού ακόμη και για προσωρινή αναπλήρωση.
Αν έχει γνωμάτευση από τον ψυχίατρο για τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορείτε να εκδόσετε συνταγή μηνός μόνο με αναφορά στην γνωμάτευση του ψυχιατρου (με το άμκα του ψυχιατρου και την ημερομηνία γνωμάτευσης) εφόσον δεν μπορεί να τον βρει.
Εναλλακτικά μπορεί να πάει σε άλλο ψυχίατρο.

Φλωρα Κυριακου:
Ευχαριστώ,
κλινική ένδειξη είναι άγχος και κατάθλιψη όπως φαίνεται στην ηλεκτρ. συνταγογράφηση αλλά  οι μεγάλες δόσεις δε με βρίσκουν σύμφωνη και με ανησυχούν.
Από ψυχίατρο παίρνει συνταγή ανά μήνα.
Δύσκολη ασθενής .... πήγε στο ΙΚΑ και της είπαν πως είμαι υποχρεωμένη να τα γράψω και δεν υπάρχει αντικαταστάτης ψυχίατρος(δωρεάν)
Εν τω μεταξύ η τελευταία συνταγή είναι μερικώς εκτελεσμένη.....άρα δε θα προχωρούσα με συνταγή με τις βενζοδιαζεπίνες ούτως η άλλως....

Γιώργος Κανελλόπουλος:
Αποφεύγω να συνταγογραφώ σε ασθενείς που δεν σκοπεύουν να παρακολουθούνται από εμένα, με το σκεπτικό της συνέχισης της φροντίδας. Επανάληψη συνταγής θα έκανα σε φάρμακα που έδωσα εγώ και παρακολουθώ εγώ την πορεία. Δύσκολους ασθενείς και drug seekers παραπέμπω αλλού. Όμως δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο, μπορείς να γράφεις, σε λογικά πλαίσια, ό,τι νιώθεις άνετα.

pzogr:
Νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο να εξηγήσεις την ιατρική ένδειξη σε κάποιο τρίτο για τη συγκεκριμένη συνταγή. Αυτό είναι το κριτήριο που χρησιμοποιώ προσωπικά. Σίγουρα θα ήταν δύσκολο να το δικαιολογήσεις αν - θεωρητικά - βρισκόσουν στη θέση της απολογούμενης προς τον ΕΟΠΥΥ για υπερσυνταγογράφηση.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση