Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Μαΐου 2025, 19:08:53

Αποστολέας Θέμα: «Καμπανάκι» για την λειψυδρία στην Ελλάδα.  (Αναγνώστηκε 16232 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Ιουλίου 2024, 10:52:54
Αναγνώστηκε 16232 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
18/07/2024 ertnews

Στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης λειψυδρίας βρίσκεται η χώρα μας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής κυρίως, η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην πλευρά της προσφοράς (μείωση βροχοπτώσεων) όσο και σε εκείνη της ζήτησης (αύξηση της κατανάλωσης για άρδευση και γενικές χρήσεις).

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του World Resources Institute (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) αλλά και από έκθεση της Deloitte για τη διαχείριση των υδάτων που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Η έκθεση, την οποία αποκαλύπτει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογραμμίζει το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ένας κίνδυνος, ο οποίος εντείνεται ασφαλώς, αν συνυπολογισθούν οι απώλειες από τα δίκτυα που πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, αναλυτικά η Ελλάδα:

Καταγράφει υπερδιπλασιασμό (+139%) των απολήψεων νερού για ύδρευση την περίοδο 2001-2022, εξαιτίας, μεταξύ άλλων λόγων, και της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Ο υπερδιπλασιασμός των απολήψεων νερού για ύδρευση οφείλεται αφενός στο συνδυασμό της αύξησης της τουριστικής κίνησης και της ανόδου τής κατά κεφαλήν κατανάλωσης αλλά και αφετέρου στις μεγάλες -της τάξης του 50%- απώλειες από τα δίκτυα διανομής. Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο σε περιοχές με αυξημένες τουριστικές ροές (όπως λόγου χάριν οι Κυκλάδες) όπου η κατανάλωση αυξάνεται ενώ η διαθεσιμότητα του πόρου είναι πολύ περιορισμένη. Πρόσθετο πρόβλημα δημιουργεί το γεγονός ότι η ζήτηση στους τουριστικούς προορισμούς κορυφώνεται κατά τους θερινούς μήνες, οπότε ανακύπτουν ήδη σε αρκετά νησιά θέματα επάρκειας ενώ καταπονούνται παράλληλα οι υποδομές.
Δαπανά τον μεγαλύτερο όγκο νερού ανά εκτάριο αρδευόμενης γης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τις συγκρίσιμες από άποψη κλιματολογικών στοιχείων μεσογειακές χώρες της ΕΕ. Παρά τη σημαντική μείωση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τα προηγούμενα χρόνια, οι απολήψεις υδάτων για άρδευση δεν έχουν μειωθεί σημαντικά, για τους εξής λόγους: αύξηση της θερμοκρασίας, μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό ανά καλλιέργεια, μεγάλες απώλειες των δικτύων -τα περισσότερα από τα οποία είναι άνω των 20 ετών- και καλλιέργεια ποικιλιών με μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό. Περαιτέρω, σημειώνεται στην έκθεση, οι πολιτικές στήριξης του αγροτικού τομέα μπορεί να οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια σε αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, άρα και της κατανάλωσης νερού.
Αντιμετωπίζει μείωση διαθεσιμότητας των επιφανειακών πόρων και αύξηση της χρήσης γεωτρήσεων με αποτέλεσμα την υφαλμύριση των υδάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) κατά την περίοδο 2000-2022 η άντληση υπόγειων υδάτων αυξήθηκε κατά 80%, από 3.453 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως σε 6.221. Αντίθετα, η χρήση επιφανειακών υδάτων μειώθηκε κατά 40% (3.852 εκατ. κ.μ. το 2022 έναντι 6.471 εκατ. κ.μ. το 2000). Η σημαντική αύξηση στην άντληση υπόγειων υδάτων, πιέζει τα αποθέματα στον υδροφόρο ορίζοντα και οδηγεί σε υφαλμύριση των υδάτων. Ενδεικτικό είναι, επίσης, ότι παρά τις αυξημένες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Τα φράγματα της ΔΕΗ χρησιμοποιούνται τόσο για την παραγωγή ενέργειας όσο και για άρδευση/ύδρευση. Έτσι, η μείωση των αποθεμάτων εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την επάρκεια νερού αλλά και για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Μαΐου 2025, 07:21:18 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Ιουλίου 2024, 18:10:40
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
30-07-2024 ertnews.gr
Ε. Λέκκας στο Πρώτο για αντιμετώπιση λειψυδρίας: Άμεσες λύσεις και άμεσος σχεδιασμός σε εθνικό επίπεδο

«Τώρα ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με λειψυδρία που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν μια κανονικότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Με άλλα λόγια, η λειψυδρία ήρθε και θα παραμείνει. Δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο, όπως γινόταν στο παρελθόν»

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Σεπτεμβρίου 2024, 11:11:09
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
29/09/224 ertnews

Λειψυδρία: «Η κατανάλωση με μέτρο ουσιαστική παράμετρος στην αντιμετώπιση του προβλήματος»

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Σεπτεμβρίου 2024, 17:30:06
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
29/09/224 ertnews
Λειψυδρία: «Η κατανάλωση με μέτρο ουσιαστική παράμετρος στην αντιμετώπιση του προβλήματος»
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πολλαπλασιάζονται τα άρθρα για τη λειψυδρία τελευταία. Το χαμηλότερο ετήσιο επίπεδο των λιμνών και ποταμών παρατηρείται τον Σεπτέμβριο.
Μάλλον ανατίμηση της τιμής του νερού προετοιμάζεται.
Κάτι ανάλογο δεν έγινε και με το ρεύμα?
Πριν 5 χρόνια η ΔΕΗ απειλούνταν με χρεοκοπία και η ενεργειακή επάρκεια της χώρας ήταν σε κίνδυνο.
Το χρηματιστήριο ενέργειας και η αύξηση της kwh ήταν τα επακόλουθα.

18 Δεκεμβρίου 2024, 12:30:26
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 18/12/2024
Γιώργος Λιάλιος

Κύρια αιτία είναι το πότισμα κήπων σε περιαστικούς δήμους της βόρειας και ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ

Παρά την ανομβρία των τελευταίων δύο ετών, η κατανάλωση νερού στην Αττική συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, αυτό δεν οφείλεται τόσο στις 15.000 νέες συνδέσεις που έγιναν το 2024, ήτοι 30% περισσότερες από το 2022, λόγω της ανόδου της οικοδομής, όσο στην αύξηση της χρήσης του νερού για πότισμα κήπων στους περιαστικούς δήμους της βόρειας και ανατολικής Αττικής. Οσον αφορά τα έργα μεταφοράς νερού από δύο ποταμούς της Ευρυτανίας στο φράγμα Ευήνου, η υπόθεση δείχνει να έχει «παγώσει» σε αναμονή νομοθετικής ρύθμισης.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης, η κατανάλωση νερού στην Αττική αυξήθηκε το 2024 κατά 6,4%. Και παρότι αυτό παρουσιάστηκε (και) ως θετικό γεγονός, αφού ενίσχυσε την κερδοφορία της εταιρείας, στην πραγματικότητα την προβληματίζει και σχεδιάζει νέα καμπάνια για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. «Ελπίζουμε να χιονίσει φέτος στα βουνά της Ναυπακτίας», ανέφερε ο κ. Σαχίνης, υπενθυμίζοντας ότι το έλλειμμα νερού το 2024 ήταν 291 εκατ. κυβικά μέτρα (καλύφθηκε με την ενεργοποίηση των γεωτρήσεων της ΕΥΔΑΠ στη Μαυροσουβάλα).

Πού οφείλεται όμως η αύξηση της κατανάλωσης; Η συνεχής άνοδος των αιτημάτων για νέες συνδέσεις δεν είναι, σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας, η κύρια αιτία. «Είχαμε περίπου 15.000 αιτήσεις για νέες συνδέσεις το 2024. Λόγω της ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας, ήταν φέτος περίπου 30% περισσότερες από ό,τι πριν από δύο χρόνια», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Καραγιάννης, γενικός διευθυντής Υδρευσης της ΕΥΔΑΠ. «Ωστόσο η αύξηση των νέων συνδέσεων κατά 30% δεν σημαίνει ότι αυξήθηκε ο πληθυσμός της Αττικής κατά 30%. Κατά την άποψή μου το κύριο πρόβλημα είναι η χαλάρωση της συμπεριφοράς των καταναλωτών, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία».

Μέσω της ανάλυσης των στοιχείων, η ΕΥΔΑΠ γνωρίζει ποιες περιοχές και ποιες περίοδοι είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση. «Κατ’ αρχάς ήταν μια πολύ ζεστή χρονιά. Τον Ιούνιο, πριν δηλαδή αρχίσει να φεύγει ο κόσμος από την Αθήνα για διακοπές, είχαμε διαδοχικές ημέρες καύσωνα, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να ανέβει σε 1,4 εκατ. κυβικά μέτρα. Δυσκολευόμασταν να διαχειριστούμε το μέγεθος της κατανάλωσης. Μέσω των στοιχείων των διαφορετικών διυλιστηρίων, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η κύρια αύξηση της κατανάλωσης παρατηρήθηκε στη βόρεια και ανατολική Αττική, κατά 20% από το τέλος της άνοιξης έως το φθινόπωρο. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη ανάγκη άρδευσης των κήπων. Αντιθέτως, σε περιοχές όπως η Αθήνα και ο Πειραιάς η μέση οικιακή κατανάλωση παραμένει σταθερή».

Κατά τα λοιπά, τα έργα για την αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος, που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. «Θα προχωρήσουμε με τη σύνδεση του Κρικελοπόταμου και του Καρπενησιώτη με το φράγμα Ευήνου – αφήνουμε για επόμενη φάση τη σύνδεση με τη λίμνη Κρεμαστών. Με το έργο αυτό θα εξασφαλίσουμε νερό στην Αθήνα για τα επόμενα 50 χρόνια», ανέφερε ο κ. Σαχίνης, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει ζητήσει νομοθετική ρύθμιση ώστε να προχωρούν με fast track διαδικασίες τα έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας. Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του έργου, ο κ. Σαχίνης δεν ήταν σε θέση να δώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Υπάρχει ήδη μια προκαταρκτική μελέτη. Κοιτάμε να δούμε πώς μπορούμε να πάμε γρήγορα στην ανάδειξη αναδόχου για το έργο. Θέλουμε να ανατεθεί μέσα στο 2025», είπε, σημειώνοντας ότι τα έργα αυτά είναι ευθύνη της πολιτείας (σ.σ. που έχει νομικά την ευθύνη παροχής νερού στην πρωτεύουσα) και όχι της ΕΥΔΑΠ.

Αφαλατώσεις

Για το θέμα των αφαλατώσεων, ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι εξετάζεται κατ’ αρχάς η δημιουργία μονάδας στην Ιτέα, δυναμικότητας 100.000 ή 200.000 κυβικών νερού ημερησίως. Στόχος είναι να αφαλατώνεται υφάλμυρο νερό και όχι θαλασσινό, καθώς αυτό κοστίζει 70% λιγότερο. «Στην Αττική είναι δύσκολο να χωροθετήσεις μονάδα αφαλάτωσης και να τη συνδέσεις με τα δίκτυα, γιατί η μεταφορά του νερού θα στοιχίσει πολύ, αφού δεν μπορεί να καταλήγει στα διυλιστήρια με τη βαρύτητα».

Ο κ. Σαχίνης σημείωσε ότι, σε περίπτωση που υπάρχει και φέτος πρόβλημα, η «λύση ανάγκης» θα είναι η μεταφορά νερού με τάνκερ από τις εκβολές του Αχελώου προς τα Ασπρα Σπίτια ή τη Θίσβη, ώστε να «εισαχθεί» από εκεί στο κανάλι μεταφοράς νερού από τον Μόρνο. Κατά τα λοιπά, ενημέρωσε ότι:

• Η ΕΥΔΑΠ πρόκειται σύντομα να εξυπηρετεί πλήρως από τηλέφωνο, κινητό ή υπολογιστή, ώστε να μην είναι απαραίτητη η παρουσία του πολίτη στα γραφεία της.

• Το έργο της κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού Σπάτων – Ραφήνας, που «σέρνεται» εδώ και μια δεκαετία, θα έχει ανάδοχο μέσα στον Ιανουάριο. Τον ίδιο μήνα θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τον βιολογικό στον Μαραθώνα.

Η ΕΥΔΑΠ συζητάει με πέντε από τους 15 δήμους της Αττικής που δεν έχουν ακόμα «περάσει» στη δικαιοδοσία της. Οι δήμοι αυτοί παίρνουν νερό από την ΕΥΔΑΠ, αλλά έχουν οι ίδιοι την ιδιοκτησία και τον έλεγχο των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Δεκεμβρίου 2024, 12:46:14 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Ιανουαρίου 2025, 16:29:54
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Μαρτίου 2025, 12:22:55
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ertnews 22/03/2025

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Μαρτίου 2025, 12:24:51 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Μαΐου 2025, 07:17:04
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ertnews, 18-05-2025

Στην 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα ως προς τον κίνδυνο ανεπάρκειας νερού

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: λειψυδρία 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
16200 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Σεπτεμβρίου 2009, 18:13:49
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
90700 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Μαΐου 2010, 19:07:06
από Argirios Argiriou
8 Απαντήσεις
48167 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Ιουνίου 2013, 16:15:54
από Argirios Argiriou
13 Απαντήσεις
83370 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιανουαρίου 2024, 23:58:21
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
5930 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Ιουνίου 2015, 11:19:37
από Denominator