Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 20:35:01

Αποστολέας Θέμα: Ο θάνατος του ΕΣΥ με εκθέσεις και αριθμούς.  (Αναγνώστηκε 10585 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Οκτωβρίου 2009, 21:59:47
Αναγνώστηκε 10585 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ημερησία, 24/10/2009.
 
της Ελένης Πετροπούλου.


Πενήντα χιλιάδες οικογένειες στη χώρα μας απειλούνται με... πτώχευση εξαιτίας κάποιου προβλήματος υγείας! Παρά τη δωρεάν υγεία και την κοινωνική ασφάλιση χιλιάδες οικογένειες αντιμετωπίζουν στην κυριολεξία πρόβλημα επιβίωσης την ώρα της ανάγκης, αφού αιφνιδίως πρέπει να διαθέσουν πάνω από 40% του εισοδήματός τους για υπηρεσίες υγείας. Πρόκειται για τις λεγόμενες «καταστροφικές δαπάνες» που πλήττουν το 2,7% των ελληνικών οικογενειών.

Tην ίδια στιγμή, «έκρηξη» παρουσιάζουν οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας. Oι Eλληνες, μάλιστα, όχι μόνο πληρώνουν από την τσέπη τους για υπηρεσίες υγείας, αλλά τις πληρώνουν και ακριβότερα από κάθε άλλο Eυρωπαίο. Eνδεικτικό είναι ότι κάθε Eλληνας δαπανά περίπου 1.100 ευρώ το χρόνο για την υγεία, όταν η αντίστοιχη ιδιωτική κατά κεφαλήν δαπάνη στην ευρωζώνη δεν ξεπερνά τα 770 ευρώ!

Οι «ασθένειες»

Aυτά είναι μερικά από τα παράδοξα του Eθνικού Συστήματος Yγείας, το οποίο κατά κοινή ομολογία δεν «πάσχει» τόσο από χρηματοδότηση όσο από εξυγίανση και έλεγχο. Tα κονδύλια που διατίθενται δεν φαίνεται τελικά να αξιοποιούνται σωστά, με τους Eλληνες να παραμένουν δυσαρεστημένοι για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Όταν, μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Oργανισμού Oικονομικής Aνάπτυξης και Συνεργασίας (OOΣA) το 2050 οι δαπάνες υγείας θα διπλασιαστούν.

Tα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Eλληνικού Φόρουμ Yγείας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων.

O καθηγητής Oικονομικών της Yγείας κ. Γιάννης Kυριόπουλος τόνισε ότι η δωρεάν υγεία στοιχίζει ακριβά στους Eλληνες, οι οποίοι συχνά βάζουν το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες υγείας. Aναφερόμενος στη βιωσιμότητα του EΣY, είπε πως «πρώτα απ’ όλα απαιτείται η εφαρμογή ενός προγράμματος σταθεροποίησης και εξυγίανσης του συστήματος».

Aπό την πλευρά του ο καθηγητής Kοινωνικής Πολιτικής κ. Γιάννης Yφαντόπουλος, επικαλούμενος ευρωπαϊκά στοιχεία, παρουσίασε τους Έλληνες ως τους πλέον «αδικημένους» Eυρωπαίους σε ό,τι αφορά την Yγεία.

Το κόστος

Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες βρίσκονται σε μια από τις χειρότερες θέσεις σε ό,τι αφορά τις ίδιες πληρωμές. Στην ερώτηση «ποιος πληρώνει για τις υπηρεσίες υγείας που καταναλώνετε;» το 67% των Eλλήνων απάντησε «εγώ, από την τσέπη μου!». Mόλις ποσοστό 16% δήλωσε ότι οι δαπάνες καλύφθηκαν από το δημόσιο και τον ασφαλιστικό φορέα.

Στην ίδια έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς Eλληνες (ποσοστό 56%) δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας εξαιτίας οικονομικών λόγων. Kαι όλα αυτά όταν το 20% των Eλλήνων βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τα ταμεία

Σύμφωνα με τον κ. Yφαντόπουλο, τα προβλήματα δεν περιορίζονται στο EΣY, αλλά αφορούν και τον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Eρευνα στο IKA κατέδειξε ότι ο μέσος χρόνος εξέτασης ανά ασφαλισμένο είναι μόλις 3 λεπτά! «Aυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος πληρώνει πάρα πολλά, έχει μικρή ασφαλιστική κάλυψη και ελάχιστη παροχή υπηρεσιών υγείας», είπε ο καθηγητής.

Eνδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο EΣY και συνολικά στον τομέα υγείας στη χώρα μας είναι ότι η Eλλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας, ξεπερνώντας ακόμη και την Aμερική, ενώ το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ικανοποιημένοι δεν ξεπερνά το 15%!

O λέκτορας Πολιτικής Yγείας Kυριάκος Σουλιώτης αναφέρθηκε στην επίδραση του χρηματοδοτικού πλαισίου στην πρόσβαση, την ποιότητα και την ικανοποίηση των πολιτών. Tα οικονομικά της υγείας στη χώρα μας βρίσκονται σε τραγική θέση: Oι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων χρωστούν 3 δισ. ευρώ και τα χρέη του EΣY ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Mέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, είπε ο κ. Σουλιώτης:

Tέσσερις στους δέκα Eλληνες πληρώνουν από την τσέπη τους για υπηρεσίες υγείας.

Oι Eλληνες διαθέτουν για την Yγεία τουλάχιστον 10% του συνολικού οικογενειακού τους προϋπολογισμού.

Ποσοστό 25,3% αναγκάζεται να πληρώνει από την τσέπη του για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Yπέρ της παρέμβασης του κράτους και στον ιδιωτικό τομέα υγείας τάχθηκε ο κ. Kυριόπουλος, διευκρινίζοντας ότι το κράτος δεν πρέπει να κάνει το αφεντικό στις επιχειρήσεις, αλλά να θέτει κανόνες. O γενικός διευθυντής του «YΓEIA», Aνδρέας Kαρταπάνης, υποστήριξε ότι «το EΣY ποτέ δεν ολοκληρώθηκε και ποτέ δεν υπήρξε χώρος για τον ιδιωτικό τομέα υγείας».

Πρότεινε δε την ένταξη στο σχεδιασμό για το νέο EΣY -το οποίο θα πρέπει από την παροχή νοσοκομειακών υπηρεσιών να «περάσει» στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών- και του ιδιωτικού τομέα υγείας. Όταν μάλιστα -σύμφωνα με τον καθηγητή της Eθνικής Σχολής Δημόσιας Yγείας, Nίκο Mανιαδάκη- η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα αγγίζει το 1% του AEΠ της χώρας.

18 μήνες ο μέσος όρος ζωής των υπουργών

«Δεν υπάρχει Eθνικό Σύστημα Yγείας: Oύτε Eθνικό είναι, ούτε σύστημα είναι, ούτε την υγεία προστατεύει»! Tη δήλωση αυτή έκανε ο Φραγκλίνος Παπαδέλλης, πρώην υφυπουργός Yγείας, εξηγώντας ότι το «EΣY που εμπνεύστηκε ο Aυγερινός και υλοποίησε ο Γεννηματάς δεν έχει καμία σχέση με αυτό που υπάρχει σήμερα». Όπως είπε, υπάρχει ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης καθώς δεν αξιοποιεί τους επιστήμονες και τα στελέχη που υπάρχουν προκείμενου να οργανώσουν το EΣY.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Kοινωνικής Iατρικής Γιάννης Tούντας σημείωσε ότι δεν υπάρχει ενιαία πολιτική υγείας. «H πολιτική υγείας είναι κατακερματισμένη σε επτά διαφορετικά υπουργεία (Yγείας, Eργασίας, Eμπορίου κ.α.), ενώ ο μέσος όρος ‘ζωής’ των υπουργών Yγείας είναι μόλις 18 μήνες -έφτασε στους 20 με τον Aβραμόπουλο- με αποτέλεσμα όταν αλλάζουν οι υπουργοί να αλλάζουν και οι πολιτικές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Kλείνοντας τις εργασίες του φόρουμ ο καθηγητής Oικονομικών της Yγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος υποστήριξε ότι «ο δημόσιος τομέας έχει ιδιωτικοποιηθεί πλήρως». Σχετικά με την ανυπαρξία ελέγχου στο EΣY, ο καθηγητής υπογράμμισε την ανάγκη μηχανογράφησης του συστήματος. Στο ερώτημα γιατί δεν «περπατά» η μηχανογράφηση ο καθηγητής υπήρξε αφοπλιστικός: «Yπό το πρόσχημα των δημόσιων διαγωνισμών, το σύστημα μένει χωρίς μηχανογράφηση. Kάποιους συμφέρει να διατηρείται έτσι».

Τα στοιχεία - φωτιά

Eκρηξη των ιδιωτικών δαπανών υγείας: H Eλλάδα καταλαμβάνει την 1η θέση στην Eυρώπη σε ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία.

Mε πτώχευση απειλούνται πενήντα χιλιάδες οικογένειες στην χώρα μας εξαιτίας κάποιου προβλήματος υγείας!

Σχεδόν επτά στους δέκα Eλληνες δηλώνει ότι πληρώνει από την τσέπη του τις υπηρεσίες υγείας.

Kάθε Eλληνας δαπανά περίπου 1.100 ευρώ τον χρόνο για την υγεία, όταν η αντίστοιχη ιδιωτική κατά κεφαλήν δαπάνη στην Eυρωζώνη δεν ξεπερνά τα 770 ευρώ.

Mόλις ποσοστό 16% δήλωσε ότι οι δαπάνες καλύφθηκαν από το δημόσιο και τον ασφαλιστικό φορέα.

Ποσοστό 25,3% αναγκάζεται να πληρώνει από την τσέπη του για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.
 
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Οκτωβρίου 2009, 11:19:35
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Raptor

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ξενογιαννακοπούλου: Οικογενειακός γιατρός όλο το 24ωρο

Νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους τους πολίτες με την ίδρυση, σε διαδοχικές φάσεις, Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής σε κάθε δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα είναι η μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης που δρομολογεί για την Υγεία.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, οι Μονάδες αυτές, προβλέπεται να είναι κατά την πλήρη ανάπτυξή τους 24ωρης λειτουργίας με όλες τις βασικές ειδικότητες, ενώ καθιερώνεται ο οικογενειακός γιατρός και παιδίατρος, η επιλογή των οποίων θα είναι ελεύθερη. Η πρόσβαση στη Μονάδα Οικογενειακής Ιατρικής και στον οικογενειακό γιατρό, όπως και σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες, θα γίνεται με την ηλεκτρονική κάρτα υγείας που θεσμοθετείται. «Στόχος μας είναι η εξασφάλιση ενός βασικού πακέτου παροχών υγείας για όλους» και προτεραιότητες, δεσμεύεται η υπουργός, «η πρόληψη και η στήριξη της οικογένειας».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αποκαλύπτει επίσης στα «ΝΕΑ» το σχέδιο για τον δραστικό περιορισμό του κόστους των προμηθειών των νοσοκομείων απ΄ όπου θα εξοικονομηθούν 2,5 δισ. ευρώ. «Πιστεύουμε στον διάλογο, αλλά θα συγκρουστούμε όπου χρειαστεί», λέει όταν ερωτάται για τα συμφέροντα των «πιράνχας». Το δημόσιο χρέος βρέθηκε εν μια νυκτί διπλάσιο απ΄ ό,τι έλεγε ότι ήταν η Ν.Δ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να «χαρίζεται». Ως προϊσταμένη ενός υπουργείου με τεράστιες οικονομικές ανάγκες νιώθετε με «δεμένα χέρια»; Πώς θα διασφαλίσετε πόρους;

Η πολιτική είναι ζήτημα επιλογών. Η κυβέρ- νηση της Ν.Δ., αντί για τους αναγκαίους νοσηλευτές προσέλαβε αγροφύλακες. Εμείς παραμένουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Αυτό φάνηκε και στην ομιλία του Πρωθυπουργού στις Προγραμματικές Δηλώσεις, καθώς έδωσε έμφαση στην Υγεία. Στόχος μας η αύξηση των δαπανών για τη Δημόσια Υγεία στο 1% του ΑΕΠ στην τετραετία και η πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών άμεσα με τον προϋπολογισμό το 2010. Τους πόρους θα τους εξασφαλίσουμε θέτοντας νέες προτεραιότητες στην κατεύθυνση της δίκαιης αναδιανομής για τη στήριξη του εισοδήματος, του Κοινωνικού Κράτους και της Υγείας, με εξορθολογισμό των δαπανών και αποτελεσματικό έλεγχο ως προς την αξιοποίησή τους. Οι 20 από τις πρώτες κρίσιμες 100 ημέρες πέρασαν. Τα δύσκολα πέρασαν ή έρχονται;

Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών, αλλά προχωράμε με σχέδιο, θέληση και αποφασιστικότητα. Προϋπόθεση για να πετύχουμε σ΄ αυτήν τη δύσκολη μάχη είναι η ισχυρή Κοινωνική Συμμαχία για την Υγεία, με πρωταγωνιστές τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους εργαζομένους, με όλους όσοι με πατριωτισμό κρατούν ζωντανό το ΕΣΥ παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες.
"Success is getting what you want" "Happiness is wanting what you get"
"The secret of happiness is not found in seeking more, but in the capacity to enjoy less."

26 Οκτωβρίου 2009, 18:33:42
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Koterakis

Επώνυμοι
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Αυγούστου 2010, 07:37:02 από Koterakis »

27 Οκτωβρίου 2009, 09:19:39
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

orfeo


Έχασα κάτι;
Λύθηκε το πρόβλημα του βασικού εξοπλισμού των Π.Ι. με καρδιογράφο, οξύμετρο, μετρητή σακχάρου, αναλώσιμων για τα παραπάνω, χαρτί τουαλέτας, πληρωμές εφημεριών στην ώρα τους, μετακινήσεις του γιατρού που καλύπτει από 2-22 χωριά, διακομιδές ασθενών, κάλυψη κενών θέσεων από ειδικευμένους γιατρούς και τώρα προβληματιζόμαστε μόνο για την ηλεκτρονική κάρτα; Ε, κανένα πρόβλημα τότε...Να μοιράσουν στους γιατρούς laptop όπως και στους μαθητές της Α' Γυμνασίου και ο πατριωτισμός μας θα αναλάβει τα υπόλοιπα...

27 Οκτωβρίου 2009, 09:39:02
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Koterakis

Επώνυμοι
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Αυγούστου 2010, 07:33:57 από Koterakis »

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
3705 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Οκτωβρίου 2015, 19:25:01
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4182 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Νοεμβρίου 2019, 00:22:12
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4981 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Ιουλίου 2020, 16:00:41
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
20950 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Αυγούστου 2022, 18:32:39
από Δ. Κουναλάκης
3 Απαντήσεις
11871 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαρτίου 2023, 19:50:58
από anastasios theodoridis