Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Απριλίου 2024, 15:00:02

Αποστολέας Θέμα: Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.  (Αναγνώστηκε 3050 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

29 Οκτωβρίου 2009, 09:27:23
Αναγνώστηκε 3050 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 27/10/2009.

Τον συσχετισμό της παχυσαρκίας με την εμφάνιση ορισμένων συχνών μορφών καρκίνου αποδεικνύουν όλο και περισσότερες έρευνες, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, το 8%-10% των καρκίνων στις ΗΠΑ και τη Δ. Ευρώπη οφείλονται στα περιττά κιλά. Οι καρκίνοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία είναι κυρίως του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.
 Ειδικότερα στην Ευρώπη ένα εκατομμύριο θάνατοι ετησίως εκτιμάται ότι οφείλονται έμμεσα ή άμεσα στη νόσο. Δυστυχώς η παχυσαρκία σήμερα αφορά περισσότερους από 1 στους 3 Ελληνες... Υπολογίζεται ότι το 26% των αντρών στη χώρα μας είναι υπέρβαροι και το 41,1% παχύσαρκοι, ενώ στις γυναίκες το 18,2% και το 29,9% αντίστοιχα, σύμφωνα με πανελλαδικές μελέτες.

Οπως επισημάνθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα η παχυσαρκία αποτελεί μετά το κάπνισμα τον 2ο προβλέψιμο παράγοντα κινδύνου για τη δημιουργία καρκίνου, ενώ στο μέλλον ίσως εξελιχθεί σε κύριο παράγοντα.

Εκτός από τον καρκίνο η παχυσαρκία σχετίζεται στενά με περισσότερες από 20 άλλες παθήσεις (όπως σακχαρώδη διαβήτη, στηθάγχη, έμφραγμα, υπέρταση, υπνική άπνοια, υπογονιμότητα, ορισμένες μορφές καρκίνου και κατάθλιψη).

Τα στοιχεία έδωσαν χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος), αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρης Κιόρτσης και το μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Δημήτρης Παπάζογλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας όπως έχει οριστεί η 24η Οκτωβρίου.

Οπως υπογράμμισαν οι ομιλητές, «τα στοιχεία αρχίζουν να γίνονται άκρως ανησυχητικά αλλά περισσότερο ανησυχητική είναι η μη συνειδητοποίηση του μεγέθους και της έκτασης του προβλήματος από τους υπεύθυνους φορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ελάχιστα δυστυχώς διαθέσιμα εγκεκριμένα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας αντιμετωπίζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς σαν lifestyle σκευάσματα! Είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη η Πολιτεία με τη συνδρομή των επαγγελματιών υγείας να βοηθήσει αποτελεσματικά ώστε:

* Να καταγραφούν αναλυτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

* Να αναλυθούν τα αίτια της αυξημένης επίπτωσης της παχυσαρκίας στη χώρα μας και ειδικά στην παιδική ηλικία.

* Να σχεδιαστούν οι μέθοδοι παρέμβασης.

* Να οργανωθούν εξειδικευμένα κέντρα και μονάδες αντιμετώπισης.

«Είναι φανερό», τόνισαν οι ομιλητές, «ότι το γενικό μοντέλο παρέμβασης όπου λέμε απλά στον κόσμο ότι πρέπει να χάσει βάρος με δίαιτα και άσκηση δεν έχει από μόνο του την επιθυμητή αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται περισσότερο οργανωμένη και πολυπαραγοντική αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουν όλα τα άτομα την «ίδια» παχυσαρκία. Εως ότου ομαδοποιηθούν και κατηγοριοποιηθούν οι παχύσαρκοι, γεγονός που θα επιτρέψει την περισσότερο ορθολογιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι αναγκαία η εξατομίκευση της θεραπευτικής αντιμετώπισης». *


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Οκτωβρίου 2009, 13:41:13
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

aterpos


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ελευθεροτυπία, 27/10/2009.

Έχω την αίσθηση ότι έχω αρχίσει να "χάνω το μπούσουλα" με τα τρομολαγνικά δημοσιεύματα του τύπου.
Αναρωτιέμαι πώς τα εισπράττει ο μέσος πολίτης.

Ορισμένες φράσεις μου έκαναν μεγάλη εντύπωση και γι' αυτό μπήκα σε πειρασμό να γράψω μερικά "αιρετικά" σχόλια:

Παράθεση
Τον συσχετισμό της παχυσαρκίας με την εμφάνιση ορισμένων συχνών μορφών καρκίνου αποδεικνύουν όλο και περισσότερες έρευνες, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, το 8%-10% των καρκίνων στις ΗΠΑ και τη Δ. Ευρώπη οφείλονται στα περιττά κιλά.
Πάλι καλά που έχουμε αποδείξεις της αιτιώδους σχέσης των νεοπλασμάτων με την παχυσαρκία. Όλοι στη δίαιτα από αύριο.

Παράθεση
Ειδικότερα στην Ευρώπη ένα εκατομμύριο θάνατοι ετησίως εκτιμάται ότι οφείλονται έμμεσα ή άμεσα στη νόσο.

Δηλαδή το 20% των θανάτων στην Ευρώπη οφείλονται στην παχυσαρκία. Ευτυχώς που στη Μπιάφρα το έχουν λύσει το πρόβλημα και δεν πεθαίνει κανείς από παχυσαρκία. Αναρωτιέμαι από τί θα λέμε ότι πεθαίνουν οι άνθρωποι όταν βρεθούνε λύσεις για ασθένειες από το καρδιαγγειακό σύστημα, τα νεοπλάσματα, το διαβήτη κλπ.

Παράθεση
Δυστυχώς η παχυσαρκία σήμερα αφορά περισσότερους από 1 στους 3 Ελληνες... Υπολογίζεται ότι το 26% των αντρών στη χώρα μας είναι υπέρβαροι και το 41,1% παχύσαρκοι, ενώ στις γυναίκες το 18,2% και το 29,9% αντίστοιχα, σύμφωνα με πανελλαδικές μελέτες.
Βγάζει κανείς νόημα από τις 2 αυτές προτάσεις;
Δείγμα άλλης ανάγνωσης των 2 προτάσεων: Δηλαδή, το 33% των Ελλήνων (ανδρών και γυναικών) έχουν κάποιο πρόβλημα ή (έστω) κίνδυνο παχυσαρκίας ενώ υπολογίζεται ότι το 67,1% των ανδρών και το 48,1% των γυναικών είναι είτε είτε υπέρβαροι(ες) είτε παχύσαρκοι(ες). Εκτός αν θέλει να πει π.χ. ότι το 26% των ανδρών είναι υπέρβαροι και από αυτούς το 41,1% είναι παχύσαρκοι (που πάλι είναι ασαφές-υπερβολικό) ή εκτός και αν εννοεί ότι 26% είναι υπέρβαροι και 4,11% είναι παχύσαρκοι (πιο λογικό ακούγεται).   
[Σημ.: υπέρβαρος => ΔΜΣ 25-29,9 και παχύσαρκος => ΔΜΣ >30, όπου ΔΜΣ= βάρος σε κιλά/τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. ΔΜΣ = Δείκτης Μάζας Σώματος ή άλλως = "Δείκτης ΜάΣας" ]

Παράθεση
Οπως υπογράμμισαν οι ομιλητές, «τα στοιχεία αρχίζουν να γίνονται άκρως ανησυχητικά αλλά περισσότερο ανησυχητική είναι η μη συνειδητοποίηση του μεγέθους και της έκτασης του προβλήματος από τους υπεύθυνους φορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ελάχιστα δυστυχώς διαθέσιμα εγκεκριμένα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας αντιμετωπίζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς σαν lifestyle σκευάσματα!
........
........
«Είναι φανερό», τόνισαν οι ομιλητές, «ότι το γενικό μοντέλο παρέμβασης όπου λέμε απλά στον κόσμο ότι πρέπει να χάσει βάρος με δίαιτα και άσκηση δεν έχει από μόνο του την επιθυμητή αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται περισσότερο οργανωμένη και πολυπαραγοντική αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουν όλα τα άτομα την «ίδια» παχυσαρκία. Εως ότου ομαδοποιηθούν και κατηγοριοποιηθούν οι παχύσαρκοι, γεγονός που θα επιτρέψει την περισσότερο ορθολογιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι αναγκαία η εξατομίκευση της θεραπευτικής αντιμετώπισης».
Είπα κι' εγώ! Δημοσίευμα χωρίς διακύβευμα!
Νάτο το διακύβευμα. Λέξεις και φράσεις κλειδιά: "εγκεκριμένα φάρμακα" και "εξατομίκευση της θεραπευτικής αντιμετώπισης". Όσοι "χοντροί" προσέλθετε (πελατάκια μου).

Παράθεση
Είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη η Πολιτεία με τη συνδρομή των επαγγελματιών υγείας να βοηθήσει αποτελεσματικά ώστε:

* Να καταγραφούν αναλυτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Θέλει μια κάποια υπομονή. Όχι δα και ... "επιτακτική". Το καλό πράγμα αργεί.
Εδώ πέρασαν 42 χρόνια (από το 1967) και ακόμα η Πολιτεία δεν έχει καταφέρει να καταγράψει τα νεοπλάσματα.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2197 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Φεβρουαρίου 2011, 18:43:12
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
3373 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Σεπτεμβρίου 2012, 10:56:10
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3110 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2013, 23:42:26
από Loumakis
0 Απαντήσεις
2607 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Απριλίου 2014, 22:00:41
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8635 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Ιανουαρίου 2023, 07:26:27
από Argirios Argiriou