Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 02:37:12

Αποστολέας Θέμα: Το ελληνικό σύστημα υγείας ρίχνει το προσδόκιμο ζωής  (Αναγνώστηκε 4472 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

1 Νοεμβρίου 2009, 13:30:19
Αναγνώστηκε 4472 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Εκθεση του ΟΟΣΑ για το ΕΣΥ και τις δυσλειτουργίες του

Της Γαληνης Φουρα

Εως και τρία χρόνια ζωής θα κέρδιζε ο μέσος Ελληνας εάν η χώρα διέθετε ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό σύστημα υγείας, εφάμιλλο προηγμένων χωρών, όπως η Σουηδία και η Γερμανία.

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει η έκθεση του ΟΟΣΑ ειδικά για την υγεία στην Ελλάδα, που συνέταξε ο επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Υγείας, Μπάμπης Οικονόμου, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο του διεθνούς οργανισμού για τη χώρα μας Claude Giorgio. Η μη αξιοποίηση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων υποβαθμίζει συνεχώς το ΕΣΥ, που από την τρίτη θέση μεταξύ 30 χωρών-μελών το 1990, με βάση την κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας, «έπεσε» στη 12η θέση, ενώ στην κατάταξη με κριτήριο το ανθρώπινο δυναμικό βρέθηκε από την 5η στην 18η θέση. Το σύστημα υγείας κινείται περίπου ανεξέλεγκτα, επειδή δεν διαθέτει μηχανισμούς καταγραφής δεδομένων, που θα επέτρεπαν κάποιας μορφής έλεγχο και αξιολόγηση. Κανέναν δεν ξάφνιασε η εικόνα που περιγράφηκε και εξατομικεύτηκε στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», για εμπόριο κλινών, κατάργηση των διαδικασιών και ληστεία εις βάρος των ταμείων. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας δεν έχουν επαρκή στοιχεία για το προσωπικό των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, πολύ περισσότερο δεν γνωρίζουν τι γίνεται εκεί, π. χ. πόσες επεμβάσεις και ποιες, με τι αποτελέσματα και από ποιους γιατρούς!

Γι' αυτό και στις πρώτες εξαγγελίες της υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου το πρώτο συστατικό είναι η λέξη ηλεκτρονική. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ηλεκτρονικές προμήθειες, ηλεκτρονική κάρτα υγείας, ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς.

Η απουσία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή ελέγχων και έχει εκτοξεύσει τη φαρμακευτική δαπάνη στο 25% του κόστους υγείας (στη Γερμανία είναι το 15%, στην Αυστρία το 13% και στην Ολλανδία το 11%).

Σε ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία επίσημα στοιχεία, που πρέπει να ελεγχθούν για την εγκυρότητά τους, αναφέρουν ότι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2007 έφτασε το 40%. Περίπου το μισό χρέος των νοσοκομείων (3 δισ. ευρώ) αφορά προμήθειες φαρμάκων. Παρά το γεγονός αυτό, καθυστέρησε ανεπίτρεπτα η επιστροφή του 4% από τις φαρμακοβιομηχανίες που στοίχισε στα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το ΕΣΥ που αποτελεί «βορά» διαφόρων και ετερόκλητων συμφερόντων υποχρηματοδοτείται! Οι δημόσιες δαπάνες υγείας κυμαίνονται στο 5,6% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του ΟΟΣΑ πριν από το Μεξικό, την Κορέα, την Τουρκία και τη Σλοβακία. Η υλοποίηση της προγραμματικής δέσμευσης της κυβέρνησης για αύξηση των δαπανών κατά 1% μέσα στην τετραετία θα εξαρτηθεί από τη γενικότερη δημοσιονομική συγκυρία. Προς το παρόν, αναζητούνται πόροι μέσα από το «νοικοκύρεμα» και κυρίως τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και των προμηθειών. Σε αυτή την κατεύθυνση η υπουργός εξήγγειλε τη ρύθμιση του χρέους προς τους προμηθευτές, που εκτιμάται σε 6,2 δισ., ενώ εάν ληφθούν υπόψη και οι εξωσυμβατικές προμήθειες θα φθάσει στο τέλος του 2009 τα 7 δισ. ευρώ.

Επείγοντα χαρακτήρα έχει και η πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού (περίπου 3.000) για να ανοίξουν οι κλειστές μονάδες εντατικής θεραπείας και άλλα τμήματα των νοσοκομείων

Ακτινογραφία στο σύστημα

Ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει:

- Το 76% των αξονικών τομογράφων

- Το 84% των μαστογράφων

- Το 75% των μαγνητικών υπερηχογράφων

Σημ: Οι εξετάσεις αυτές πληρώνονται αδρά από τα ασφαλιστικά Ταμεία, διότι τα μηχανήματα του δημόσιου τομέα δεν επαρκούν και συνήθως είναι διαθέσιμα μόνο στο πρωινό ωράριο.

- Η χώρα έχει 136 νοσοκομεία και 2.500 κέντρα υγείας, στα οποία υπηρετούν περίπου 15.000 - 17.000 γιατροί και 20.000 νοσηλευτές.

- Ο συνολικός αριθμός των γιατρών εκτιμάται σε 64.000 (το 11% είναι άνεργοι και το 14% υποαπασχολούμενοι). Το 70% βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και εξυπηρετεί το 45% του πληθυσμού.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
30169 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Δεκεμβρίου 2016, 18:50:58
από Αρχίατρος
4 Απαντήσεις
3860 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Οκτωβρίου 2017, 14:46:42
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
3041 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Δεκεμβρίου 2017, 00:36:03
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
14322 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Ιουνίου 2022, 20:04:50
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
22229 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Ιουλίου 2022, 00:17:50
από Argirios Argiriou