ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας -θέλω την άποψή σας...

(1/6) > >>

Harper:
Μου ήρθε πρόσφατα στο ιατρείο ασθενής που εδώ και 1,5-2 χρόνια ελάμβανε από ιδιώτη ιατρό θεραπεία για οστεοπόρωση.Bonviva και  Ideos.Μαζί της δεν έφερε το προγούμενο Τ-score(δεν έχω ιδέα πόσο ήταν) αλλά το πρόσφατο που εγώ της ζήτησα να κάνει όταν τη ρώτησα και μου ειπε πως έχει σχεδόν 2 χρόνια να επανελεχθεί.Αδύνατη και  καπνιστρια χωρίς κληρονομικό ή ατομικό ιστορικό κατάγματος.Οι εξετάσεις που μου έφερε αφορούσαν μέτρηση οστικής πυκνότητας σε ισχίο και ΟΜΣΣ  με τιμές -1,4 και 2,8 αντίστοιχα,δηλ οστεοπενία και οστεοπόρωση.Μου έχει τύχει και παλαιότερα να συναντήσω τέτοιες ανακολουθίες ενώ σε κάποιο συνέδριο αν δεν κάνω λάθος είχε ειπωθεί πως λαμβάνουμε υπόψιν την χαμηλότερη οστική πυκνότητα σαν δείκτη απόκρισης θεραπείας.Μπορώ να έχω την άποψη σας πως θα χειριζόσαστε αυτη την ασθενη?Ευχαριστώ!

Μαρία Χόρτη:
Δεν αναφέρετε την ηλικία και παίζει σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση της ασθενούς. Επίσης, υποθέτω πως δεν έχει άλλους παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση εκτός αυτών που αναφέρετε.

Νομίζω πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε είναι να έχει γίνει σωστά η DXA, μήπως λοιπόν η αναντιστοιχία αυτή οφείλεται σε κακή τεχνική ή ερμηνεία της εξέτασης. Κοιτάζουμε λοιπόν κλασσικά η μέτρηση στη ΣΣ να περιλαμβάνει Ο1-Ο4, το εμβαδο αυξάνει προοδευτικά απο Ο1 προς Ο4,εξαιρείται όποιος σπόνδυλος έχει >1 SD σε σχέση με τους γειτονικούς του και μας βοηθά και η μορφομετρία (αν την εχει κάνει). Στο ισχίο κοιτάμε neck και total. Απο τις 3 τιμές (ΣΣ, neck,total hip) εκτιμάμε τη χαμηλότερη τιμή.

Η συγκεκριμμένη γυναίκα εμφανίζει μεγαλύτερη οστική πυκνότητα στο ισχίο, ίσως θα έπρεπε (εφόσον αυτό είναι όντως έτσι) να ελεγχθεί το ενδεχόμενο πχ οστεοαρθρίτιδας ισχίου, η οποία εμφανίζει ψευδώς αυξημένη οστική πυκνότητα, με μια απλή α/α ισχίου. Αν έχει γίνει μορφομετρία, μπορεί ενδεχομένως κι εκεί να φαίνεται η ύπαρξη οστεόφυτων πχ.

Σημαντικό είναι πάντως για την αξιολόγηση της θεραπείας να έχουμε και την προηγούμενη μέτρηση, εγω πχ θα της ζητούσα να τη βρει και να τη φέρει. Θα ήταν ευχής έργον να γίνει αυτο, και μάλιστα οι δυο μετρήσεις να εχουν γίνει στο ίδιο ακτινολογικό εργαστήριο ώστε να βγάλουμε μια άκρη. Απ'ότι ξέρω, για τη σύγκριση μεταξύ των δυο εξετάσεων θα πρέπει να γίνει με βάση την BMD (gr/cm2) κι όχι το Τ-score.

D-Michalis:
Παρατήρηση: Οι τροποποιήσεις που φαίνεται ότι έκανα στα παραπάνω μηνύματα αφορούν τον ΤΙΤΛΟ και όχι το περιεχόμενο

Η ηλικία (και το ιστορικό) σημαντικότατα.
Αρχικά δεν πρέπει να διαφεύγει (αναφέρθηκε ήδη) η ύπαρξη ή μη οστεοφύτων ή οστεοαρθρίτιδας που παραπλανούν γιατί δίδουν συνολικές μεγαλύτερες πυκνότητες από τις πραγματικές, αν αυτά είναι παρόντα στην περιοχή ελέγχου (γι’ αυτό η απλές Α/ες και η μορφομετρία είναι απαραίτητα).
Προσωπικά ενστερνίζομαι τις συστάσεις που λένε να προτιμώ το ισχίο όπου αυτό είναι δυσκολότερο να σε παραπλανήσει (με οστεόφυτα, αν και η οστεοαρθρίτιδα ίσω σου την «κάνει» τη ζημιά).
Αν έχω ειδικούς λόγους μόνο καταφεύγω στην Σ.Σ.

Έπειτα, η προηγούμενη μέτρηση (ίδια περιοχή, ίδιο εργαστήριο) είναι καθοριστικής σημασίας, αφού έτσι μπορείς να ξέρεις αν δουλεύει (όσο δηλαδή θα μπορούσε να δουλεύει) η αγωγή σου.
Αν δεν έχεις, τότε είναι αποδεκτό να συνεχίσεις την αγωγή σου, αλλά σε 1-2 χρόνια να επαναλάβεις την ίδια εξέταση στο ίδιο εργαστήριο και να εκτιμήσεις αν έχεις θεραπευτικό όφελος.
Αν ναι, συνεχίζεις. Αν όχι τροποποιείς την αγωγή? Σταματάς?
Εδώ σηκώνει μεγάλη συζήτηση και παρακαλώ όσους έχουν πρόσφατα έγκυρα references να τα καταθέσουν.

Harper:
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.Το περίεργο είναι πως για την τελευταία DEXA την παρέπεμψα στο οικείο νοσοκομείο και  η γυναίκα (71 ετών με ελεύθερο ιστορικο,ατομικό και κληρονομικό κατάγματας,καπνίστρια,αδύνατη) μου έφερε 2 απαντήσεις η κάθε μία σε ξεχωριστό χαρτί, μία για το ισχίο και μία για ΟΜΣΣ,με Τ-score kai Z-score το καθένα και ένα συμπέρασμα στο τέλος,χωρίς τα χαρακτηριστικά διαγράμματα μορφομετρίας όπου φαίνονται καλύτερα η ανατομία των Ο1-Ο4 ΟΜΣΣ ούτε φυσικά του ισχίου.Ξέρω πως προτιμάμε τη χαμηλότερη οστική πυκνότητα για θεραπευτική απόφαση και κάποιοι προτιμούν επίσης το ισχίο απλά για να είμαι ειλικιρινής περίμενα να γίνει το αντίστροφο δηλ να είχε υψηλότερη οστική πυκνότητα στην ΟΜΣΣ από το ισχίο λόγω πιθανών οστεοφύτων.Πιθανολογώ λοιπόν χωρίς να έχω μορφομετρία ισχίου-ΟΜΣΣ πως μάλλον έχει οστεόφυτα ή οστεοαρθρίτιδα σε ισχίο για αυτό και είχε Τ-σκορ -1,4 στο ισχίο ενώ -2,8 στην ΟΜΣΣ.Έτσι όπως μου έφερε τα αποτελέσματα σε 2 κόλλες Α4 ,μία για τι ισχίο και μία για το την ΟΜΣΣ χωρίς μορφομετρία μπερδεύτηκα χειρότερα και φυσικά δε μπορώ να της ξαναζητήσω άλλη εξέταση.Τέλος πάντων!Εγώ της είπα να συνεχίσει την αγωγή λαμβάνοντας υπόψιν το χαμηλότερο Τ σκορ και επανεξέταση σε ένα χρόνο.Ελπίζω να έκανα καλά.Είναι από τις περιπτώσεις που λέω καμμιά φορά πως δρω θεραπευτικά αλλά με ελαφρά την καρδία...

Γ.Κτιστάκης:
Μην ξεχνάμε τον βασικό εργαστηριακό έλεγχο (που πολλές φορές δεν γίνεται) διερεύνησης χαμηλής οστικής μάζας.[PTH.TSH,Ca,TKE,25(OH) D3,ALP(οστική) κτλ]
Για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι βιοχημικοί οστικοί Δείκτες, εάν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα από εργαστήριο της περιοχής.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάποιο τυποποιημένο εργαλείο εκτίμησης κίνδυνου κατάγματος πχ.  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση