Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Εφημερίες ΕΣΥ -ΥΥ-ΚΑ και Ε.Ε.
Γ.Κτιστάκης:
Εφημερίες- 48ωρο- αποδοχές –ασφάλεια στην εργασία κτλ,κτλ .
Θεωρώ και νομίζω ότι πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά το τι ακριβώς διεκδικούμε. Νομίζω ότι συλλογικά δεν διεκδικούμε 48ωρο νέτα-σκέτα,ούτε περισσότερες αποδοχές νέτα-σκέτα, ούτε εφημερίες πλασματικές ,μα ούτε και εξουθενωτικές.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ δημόσια υγεία με αξιοπρέπεια και για τον πολίτη και για τον εργαζόμενο.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ αποτελεσματικό και υψηλού επιπέδου ΕΣΥ που θα καλύπτει τις ανάγκες του πολίτη χωρίς την εξουθένωση του εργαζομένου.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ σεβασμό από την πολιτεία και όχι κοροϊδία.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ υπεύθυνη στάση και σοβαρότητα από τον υπουργό στα θέματα υγείας .
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να τερματίσει εδώ και τώρα ο εργασιακός μεσαίωνας
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ………ΤΕΡΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ
Αυτά που ήξεραν ήρθε ο καιρός να τα ξεχάσουν και να καταλάβουν επιτέλους ότι ο ιατρικός κόσμος πλέον δεν χειραγωγείται από τους ξεπουλημένους και ξεφτιλισμένους.
Υπογραφή τις συλλογικής σύμβασης ΤΩΡΑ με τους όρους που έχουν τεθεί από το έκτακτο συνέδριο.(μισθολόγιο +προσλήψεις +++)+ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΦΥ.+++
ΔΕΝ δεχόμεθα δικαιολογίες του τύπου δεν υπάρχουν χρήματα, οικονομική κρίση, πολιτική κρίση, και άλλες τέτοιες γελοιότητες .
Εμείς και πρόταση έχουμε και εφικτή είναι.
Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά το υπουργείο και τον «άρχοντα» του.
Υ.Γ Νομίζω και πιστεύω ότι το θέμα του 48ωρου, όπως και τα θέματα με τις εφημερίες και την ασφάλεια στην εργασία και άλλα πολλά, βγήκαν στην επιφάνεια στην πορεία αυτής τις διεκδίκησης ή αλλιώς ήταν η αφορμή της αφύπνισης της μάζας των γιατρών και χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης (όπως και τα εξώδικα και οι μηνύσεις) ή ως «όπλα», για την επίτευξη των στόχων (εκτακτο συνεδριο) και όχι σαν στόχος των διεκδικήσεων ή αυτοσκοπός. Για αυτούς που έχουν διαφορετικές προτάσεις, ας τις καταθέτουν στις γενικές συνελεύσεις και να δοκιμάζονται , επιδοκιμάζονται ή αποδοκιμάζονται από την μάζα.
Όλα αυτά γιατί σεβόμαστε τον πολίτη ΑΛΛΑ και τους εαυτούς μας ….
Γ.Κτιστάκης:
Αγαπητέ iGP
Χρησιμοποίησα την έκφραση «νέτα-σκέτα» όχι γιατί είχα σκοπό να αφήσω αιχμή, αλλά μου αρέσει σαν έκφραση και δηλώνει αποφασιστικότητα. Συγγνώμη που «έκλεψα» την φράση σου αλλά μου αρέσει πολύ
Δεν κατέθεσα την άποψη μου προς ψήφιση, αλλά προσπάθησα να είναι πιο σφαιρική για τα προβλήματα που μας απασχολούν και να δώσω ένα τόνο αγανάκτησης.
Εάν δεις από την αρχή το συγκεκριμένο θέμα του φόρουμ «εφημερίες» θα δεις την εξέλιξη της κουβέντας εφημερίες –μισθολόγιο- κοινοτική οδηγία –48ωρο-ΟΕΝΓΕ- -έκτακτο συνέδριο-ελεγκτικό συνέδριο-εξώδικα –μηνύσεις κτλ. Κτλ
Η άποψη μου είναι ότι κουβεντιάζουμε όλα αυτά (και καλά κάνουμε) και από αυτήν την κουβέντα βγαίνουν πράγματα που βοηθάν όλους μας ατομικά, αλλά και τις συλλογικές διεκδικήσεις.
Πιστεύω ότι το θέμα αυτό που ξεκίνησε από την Vasiliki παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στον αγώνα και δεν είναι απλά μια κουβέντα.
Αναφέρθηκα συνολικά για όλα αυτά και όχι μόνο στο 48ωρο.
Πιστεύω ότι είναι πλέον καιρός να συνοψίζουμε τα πράγματα σε αυτό το θέμα και αυτό προσπάθησα να κάνω.
Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πλέoν και δανειζόμενος την έκφραση σου ξανά:
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΤΑ-ΣΚΕΤΑ
Αγωνιστική Παρέμβαση:
Εντολή Διοικητού...με Συναδελφικούς χαιρετισμούς. ;D
Διαβάστε τι λέει ο άνθρωπος! Προσέξτε εκείνο το " η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά στο θέμα της αποζημίωσής μας και όχι στον τρόπο εφημερίας"
Γιατρός, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας στις Σέρρες ???
EzeΤΡΟΛ:
Άρθρο για το εφημεριακό από τα Νέα:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
deleteduser:
Μερικές σκόρπιες επισημάνσεις γιατί το θέμα είναι τόσο πολύπλοκο που δεν μπορώ να τα βάλω όλα σε μία σειρά:
- Η κατάντια του ΕΣΥ, δηλ. οι άθλιες συνθήκες εργασίας και οι κακές παρεχόμενες υπηρεσίας, είναι αποτέλεσμα κρατικής πολιτικής και συνενοχής, συνεργασίας των γιατρών. Το πρώτο ενδιαφέρεται για την υποβάθμιση του ΕΣΥ και την κερδοσκοπία του ιδιωτικού τομέα. Οι δεύτεροι ενδιαφερόμαστε μόνο για τα φράγκα που θα μπουν στην τσέπη: μισθός, φακελάκια, προμήθειες από φάρμακα και φασόν, πλασματικές εφημερίες. Νετα Σκετα (μια που έγινε τς μόδας). Το κόμιστρο, δηλ, που έλεγε κι ο Πουλικάκος στο "Βίος και Πολιτεία". Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Τη στιγμή που οι μισοί εργαζόμενοι παίρνουν 700 - 1000 ευρώ οι μεγαλοαστικές καταβολές και το μεγαλοαστικό όνειρο του κλάδου (από την περίοδο της Θείας από το Σικάγο) μας οδηγούν στη διεκδίκηση πρώτου μισθού ειδικευομένου 1600 Ευρώ. Να εξαργυρώσουμε λέει το πτυχίο και τις σπουδές μας. Λες και μας το τάξανε όταν μπήκαμε στη σχολή ή λες και υπάρχει οικονομικό μοντέλο που σε αμείβει με βάση τα χρόνια σπουδών ή κάποια κοινωνική λογική που να το επιβάλει. Σήμερα δεν έχει σημασία τι κάνεις αλλά πόσα βγάζεις. Έτσι καθορίζει τις τάξεις ο σύγχρονος καπιταλισμός. Και αμείβει μόνο κάστες κερδοσκόπων. Ας το πάρουμε χαμπάρι. Για το οικονομικό σύστημα και για την κοινωνία είμαστε απλά εργαζόμενοι. Σε όποιον δεν αρέσει ας αλλάξει επάγγελμα.
- Δηλαδή πληρωνόμαστε καλά; Τι πα να πει καλά. Δεν υπάρχει αντικειμενική έννοια στο πόσο καλά ή όχι πληρωνόμαστε. Ο ειδικευόμενος εισπράττει 1000 Ευρώ και ο Επιμελητής Β 1400Ευρώ μισθό χωρίς τις εφημερίες. Πόσο και πώς δουλεύουμε για αυτά τα χρήματα; Η πλειοψηφία των ειδικευμένων και ένα σημαντικό κομμάτι των ειδικευομένων δουλεύει 4 - 5 ώρες την ημέρα. Οπότε τα χρήματα αυτά παραείναι καλά. (Ιντερμέδιο Όπως μου έχουν πει επανειλημμένα συνδικαλιστές - ειδικευόμενοι της ΑΡΣΥ: καλά είναι αυτά αλλά εγώ αν δε βγάζω 2000Ε το μήνα δε βγαίνω.Τι αριστερή λογική;) Ποιο είναι το πρόβλημά μας; Για όσους δε δουλεύουν απλά να βγάλουμε περισσότερα. Για όσους δουλεύουν να δουλεύουμε λιγότερο και να βγάζουμε περισσότερα.
- Και ας πιάσουμε και τις εφημερίες. Για όλους η εφημερία είναι αποζημίωση, συμπλήρωμα του εισοδήματος. Κάποιοι δεν τη "δουλεύουν" αυτή την αποζημίωση, κάποιοι άλλοι - κυρίως ειδικευόμενοι - τη δουλεύουν (και στόχος τους είναι να μη τη δουλεύουν. Πόσοι μπορούσαν να κάνουν πλασματικές εφημερίες και αρνήθηκαν. Ελάχιστοι ρομαντικοί ή ευθυνόφοβοι ή αυτοί που δεν θέλουν να κάθονται σπίτι).
- Και το 48ωρο τι είναι; Ένα μέσο πίεσης από τους συνδικαλιστές της διαπραγματευτικής ομάδας για να αναγκαστεί το υπουργείο να τους αναγνωρίσει ως εταίρους και να υπογράψουμε συλλογική σύμβαση με αύξηση μισθού. Και ζητάμε 1600 για να πάρουμε 1100. Μα ζητάμε και 5 ήμερο 6ωρο. Ε βέβαια. Ούτως η άλλως ο τρόπος που δουλεύουμε το πρωί δεν πρόκειται να αλλάξει. Περισσεύουν έτσι και 4 καθημερινές εφημερίες το μήνα (και με το ρεπό βγαίνει κι άλλη μια αργία). Όποιος μπορεί και θέλει θα παίρνει το ρεπό (που άτυπα ήδη γίνεται για πολλούς γιατρούς χωρίς στριμμένο διευθυντή και συναδέλφους), όποιος θέλει θα κάνει κι άλλες εφημερίες καθώς το 48ωρο δεν τον δεσμεύει. Θα ωφεληθούν μόνο όσοι δεν θέλουν να κάνουν πάνω από 5 πραγματικές εφημερίες και τους επιβάλλεται (αν έχουν τα κότσια να το διεκδικήσουν). Μικρό το κακό.
Και θα καταθέσω και τη δική μου ακραία άποψη:
- 5ήμερο 8ωρο. 8 ώρες εργασία - 8 ώρες - ανάπαυση - 8 ώρες ύπνος. Πολύ επαναστατικό; Το διεκδίκησαν οι εργάτες στο Σικάγο τον προ-προηγούμενο αιώνα. Κι αυτό υποχρεωτικά για όλους .Δεν μπορεί να είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής. Η κοινωνία χρειάζεται άτομα με ισορροπημένη ζωή ώστε να είναι αποδοτικά στην εργασία τους και δημιουργικά στην κοινωνική τους δράση.
- Μα πως θα δουλέψει το σύστημα: Καλύτερα
Βήμα 1ο ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ Ανά πληθυσμό και με βάση τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες (ορεινοί όγκοι, νησιά) πόσες και τι είδους δομές (ΤΕΠ, Αβάθμια, Ββάθμια, Γβάθμια), πόσους και ποιας ειδικότητας γιατρούς χρειαζόμαστε, πόσους νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοιν. λειτουργούς, διοικητικούς, τραυματιοφορείς κλπ;
Βήμα 2ο 8ωρη πραγματική πρωινή λειτουργία των μονάδων - ιατρική, εργαστηριακή, διοικητική.
Βήμα 3ο Χρήση υπερωριακής εργασίας (ο όρος εφημερία είναι παραπλανητικός. Το νοσοκομείο εφημερεύει, όχι ο γιατρός) μόνο για κάλυψη έκτακτων αναγκών (άδεια, αναμονή πρόσληψης κλπ) και με την αμοιβή της υπερωρίας βέβαια.
Ουτοπικά; Ίσως. Ας τα χρησιμοποιήσουμε όμως ως οδηγό για κατευθύνουμε τις διεκδικήσεις μας ή τουλάχιστον για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.
Advocatus Diaboli
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση