«Σιωπηρή αποχώρηση»Η «σιωπηρή αποχώρηση» αφορά σχεδόν 6 στους 10 επαγγελματίες υγείας στην Ελλάδα. Ερευνητές του ΕΚΠΑ ανέπτυξαν για πρώτη φορά διεθνώς εργαλείο καταγραφής του φαινομένου, ρίχνοντας φως σε μια υπόγεια αλλά υπαρκτή κρίση στον κλάδο της υγείας.
Δεν υψώνουν τη φωνή τους. Δεν παραιτούνται. Δεν αντιδρούν ανοιχτά. Εκτελούν διεκπεραιωτικά μόνο τα απολύτως απαραίτητα, με τον ενθουσιασμό να έχει ξεφουσκώσει και τα κίνητρα να λείπουν.
Η «σιωπηρή αποχώρηση» – ή αλλιώς quiet quitting – δεν είναι ο κλασικός τρόπος αποχώρησης από τον εργασιακό χώρο. Πρόκειται για μια αθόρυβη, σταδιακή απόσυρση από την ουσιαστική συμμετοχή, την προσπάθεια στον επαγγελματικό τομέα.
Φαίνεται πως ενώ συμβαίνει αθόρυβα, είναι μια κατάσταση που βιώνουν μαζικά επαγγελματίες υγείας.
Ακριβώς αυτήν τη αφανή «σιωπηλή» αποσύνδεση επιχειρεί να καταγράψει και να μετρήσει η κλίμακα Quiet Quitting Scale – η πρώτη επιστημονικά σταθμισμένη μέθοδος καταγραφής του φαινομένου. Δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Κλινικής Επιδημιολογίας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και στηρίζεται σε εννέα απλές ερωτήσεις, οι οποίες αξιολογούν τρεις διαστάσεις: αποστασιοποίηση, έλλειψη κινήτρων και απουσία πρωτοβουλίας.
Η κλίμακα εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 1.760 επαγγελματίες υγείας στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα ήταν κάτι περισσότερο από αποκαλυπτικά: συνολικά σχεδόν 6 στους 10 επαγγελματίες υγείας δήλωσαν ότι βιώνουν υψηλό επίπεδο σιωπηρής αποχώρησης. «Το εύρημα είναι εντυπωσιακό, δεδομένου ότι πρόκειται για μια εντελώς καινούρια έννοια στον εργασιακό χώρο. Ταυτόχρονα, προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί είναι ένα βήμα πριν την οριστική αποχώρηση από την εργασία τους». Ειδικότερα, οι νοσηλευτές (67,4%) βιώνουν το υψηλότερο επίπεδο «σιωπηρής αποχώρησης», ακολουθούμενοι από τους ιατρούς (53,8%).
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος