Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
9 Απριλίου 2026, 07:48:59

Αποστολέας Θέμα: Περί φακέλου ασθενούς, πολιτ ορθότητας, νομικής ευθύνης, burn out, χάους, ελευθ  (Αναγνώστηκε 107 φορές)

1 Μέλος και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Χθες στις 07:09:52
Αναγνώστηκε 107 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Περί φακέλου ασθενούς, πολιτικής ορθότητας, νομικής ευθύνης, burn out, χάους, ελευθερίας κτλ.

του Αργύρη Αργυρίου, Γενικού - Οικογενειακού Ιατρού

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Δεν θα το κρύψω ότι ένα από τα πράγματα για τα οποία με γοητεύει η Ελλάδα είναι γιατί μου αποδεικνύει ότι μέσα στο χάος υπάρχει μερικές φορές και η ελευθερία.

Προσωπικά νιώθω ότι το ιδιωτικό αρχείο που κρατώ για κάθε ασθενή μου εδώ στην Ελλάδα, είναι πολύ πιο χρηστικό από το αρχείο που μου επιβάλει ο εργοδότης μου να κρατώ όταν δουλεύω στην Σουηδία.

Στην Ελλάδα, όπου για την ώρα δεν με ελέγχει κανείς, θα γράψω ακριβώς αυτά που χρειάζομαι εγώ για να θυμάμαι τον ασθενή μου και το τι έκανα. Μάλιστα επειδή γράφω το αρχείο μου εδώ στην Ελλάδα στα Σουηδικά και χρησιμοποιώ πολύ συχνά και συντομογραφίες, ακόμη και να χακάρει κανείς τον υπολογιστή μου δεν θα καταλάβει και πολλά πράγματα... Αντιθέτως στην Σουηδία, για λόγους προστασίας του ιατρικού απορρήτου, ο υπολογιστής μου με πετάει κάθε λίγο και λιγάκι έξω, και πρέπει να ξανακάνω log in για να συνεχίσω.

Στην Σουηδία πρέπει να ακολουθήσω συγκεκριμένα guidelines για το τι πρέπει να σχολιάσω σε κάθε επίσκεψη και αυτό μου παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο από ότι στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα υπάρχουν και άγραφοι κανόνες για το τι δεν πρέπει να σχολιάσω, με αποτέλεσμα μερικές φορές να γράφω σελίδες επί σελίδων αλλά μερικά ουσιαστικά πράγματα να τα παραλείπω γιατί δεν είναι πολιτικώς ορθά να τα γράψω.

Επίσης στην Σουηδία, επιτρέπεται να κάνει log in ο ασθενής στο αρχείο του και να διαβάζει τι έχω γράψει για αυτόν, οπότε είμαι αναγκασμένος να αυτολογοκρίνομαι κάθε φορά για να μην με παρεξηγήσει ο ασθενής.

Εντάξει, η Σουηδία είναι μια ακραία περίπτωση όπου για να περιγράψω μια συνηθισμένη επίσκεψη ασθενούς στο Κέντρο Υγείας πρέπει να γεμίσω, συχνά, μια Α4 σελίδα, αλλά η αίσθησή μου, είναι ότι προς τα εκεί πηγαίνουν όλες οι ανεπτυγμένες χώρες, και βλέπω και τάσεις να τις ακολουθήσει και η πατρίδα μας. Ένας σίγουρος δρόμος για burn out...

Καλός ο φάκελος του ασθενούς, αλλά να ξέρετε ότι μια μέρα των ημερών,

εμ θα αναγκαζόμαστε να γράφουμε κατεβατά ώστε να είμαστε καλυμμένοι αν στραβώσει η επίσκεψη και καταλήξει κανείς στα Δικαστήρια για ιατρικό λάθος (τέτοια δικαστήρια έχουν αρχίσει να αυξάνονται και στην χώρα μας, γιατί πρέπει να έχουν δουλειά και οι Δικηγόροι),

εμ δεν θα τολμούμε να γράψουμε εκεί όλη την αλήθεια γιατί κάποια πράγματα δεν είναι πολιτικώς ορθό να γράφονται...

Δηλαδή πολύς κόπος για το τίποτε.

Οπότε μην πανηγυρίζετε, αν μας επιτραπεί να συμπληρώνουμε τον επίσημο ιατρικό φάκελο των ασθενών μας.

Προτιμώ να γράφω το αρχείο του ασθενούς μου για μένα και μόνο, σε ιδιωτικό πρόγραμμα που έχω αποκλειστικά για το Ιατρείο μου, ώστε να μπορώ να κάνω την δουλειά μου όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά αλλά και εύκολα γίνεται, παρά να γράφω κυρίως για το θεαθήναι (πράγμα που συχνά μπορεί να δυσχεράνει την δουλειά μου). Επίσης στο ιδιωτικό μου αρχείο, μερικές φορές βάζω διάγνωση με ερωτηματικό, ενώ αν το κάνω αυτό στο επίσημο αρχείο του ασθενούς όλο και θα βρεθεί κάποιος να σχολιάσει ότι δεν ξέρω την δουλειά μου. Άντε να εξηγείς στον κάθε ημιμαθή ότι ο πυρήνας της Δυτικής Επιστήμης, είναι ακριβώς η αμφιβολία.

« Τελευταία τροποποίηση: Χθες στις 10:23:20 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Χθες στις 11:52:44
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Αργύρη μπερδεύεις κάποια πράγματα:
Υπάρχουν διαφορετικών ειδών "φάκελοι" που τα δείχνω σε κάθε σχεδόν ομιλία μου για να μιλάμε την ίδια γλώσσα και μάλλον πρέπει να τα ξαναγράψω και εδώ:
- Electronic Health Records (EHR) ή Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Είναι τα δεδομένα που βλέπει ο ασθενής και που είναι διαθέσιμα για πολιτική υγείας, για θέματα δημόσιας υγείας και για ανταλλαγή μεταξύ διαφορετικών μονάδων υγείας. Περιλαμβάνει στοιχεία νόσου και υγείας, πρόληψης, ακόμη και δεδομένα που ανεβάζει ο ασθενής. Είναι ένα είδος registry, κυρίως σε εθνικό επίπεδο ή σε επίπεδο ασφαλιστικού φορέα. Τροφοδοτείται από πολλά σημεία που δημιουργούν την πληροφορία αλλά όχι όλη την πληροφορία που παράγουν.
- Electronic Patient Records (EPR) ή Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενή: Είναι τα δεδομένα σε επίπεδο μονάδας υγείας (πχ νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, κλπ) ή σε επίπεδο μιας οντότητας (πχ μιας ΥΠΕ). Περιέχουν δεδομένα στους ασθενείς ή πολίτες που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες τους. Μπορεί να είναι ιατρικά, νοσηλευτικά, κλπ. Τροφοδοτεί τον EHR.
- Electronic Medical Records (EMR) ή Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος: Είναι αυτό που έχεις στο μυαλό σου και περιγράφεις. Είναι τοπικό, σε επίπεδο ενός ή περισσοτέρων επαγγελματιών υγείας, κυρίως ή σχεδόν αποκλειστικά ιατρών. Και αφορά τις υπηρεσίες που προσέφεραν σε ασθενείς ή πολίτες. Και αυτό τροφοδοτεί τον EHR.

Η Ελλάδα έχει πλέον EHR και ονομάζεται Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΕΗΦΥ). Πέρασαν 10 χρόνια για να τους πείσω ότι αυτό έχουν σε κάθε πολιτισμένη χώρα. Και μάλιστα πέρασαν τόσο στο άλλο άκρο που μου αρνιούνται ακόμη και την είσοδο πληροφορίας που δεν υπάρχει ήδη στον ΕΗΦΥ από το παρελθόν ή από χώρες εκτός Ελλάδας.
Ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) ήταν μια μορφή EPR και πιθανώς κάτι ανάλογο υπάρχει και στην Σουηδία από αυτά που λες. Ο ΑΗΦΥ προσπάθησε να γίνει το EMR των προσωπικών ιατρών και απέτυχε. Είναι ο λάθος τρόπος κατά την γνώμη αντιμετώπισης της ΠΦΥ με κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία όπου ο ιατρός είναι υπάλληλος και προφανώς όλα γίνονται όμοια και ο στόχος είναι η απρόσωπη προσφορά υπηρεσιών με ανταλλάξιμους ιατρούς.

Η δική μου οπτική και πολλων ακόμη ανά τον κόσμο είναι ότι η ΠΦΥ χρειάζεται μονάδες που να είναι προσαρμοσμένες στις τοπικές ανάγκες. Όχι όμοιες δομές ανά την επικράτεια. Φαίνεται ότι αυτό το κάνει η προμήθεια υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και πολλά χρόνια λέω ότι δεν περιμένω τίποτα για την ειδικότητα μας από τις κρατικές δομές. Σε επίπεδο λοιπόν μονάδας έχουν EMR το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες, στο προσωπικό, στον τρόπο λειτουργίας, στις υπηρεσίες που προσφέρει η μονάδα υγείας. Διασυνδέεται με τα EPR των τοπικών νοσοκομείων και τροφοδοτεί με τα δεδομένα που χρειάζονται (όχι όλα) τον EHR.

Με την δική μου οπτική, ο ΕΗΦΥ και τώρα το άνοιγμα του να μπορείς να δηλώσεις "Προσωπικός Ιατρός" για ένα ασθενή είναι βήματα μπροστά για την ειδικότητα μας. Θα δείξει όμως τώρα την γύμνια μας. Ποια επιστημονική εταιρεία ή σωματείο της ειδικότητας μας, μπορεί να σηκώνει ένα συμβόλαιο ιατρού-πολίτη για υπηρεσίες ΠΦΥ, ποια μπορεί να σηκώσει την ενημέρωση του πολίτη και την υποστήριξη των γενικών ιατρών; Εγώ προσωπικά το σκέφτομαι σοβαρά να μπω και να το προσπαθήσω. Αλλά δεν είμαι ο κανόνας.
« Τελευταία τροποποίηση: Χθες στις 11:57:05 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

Λέξεις κλειδιά:

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
4964 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Φεβρουαρίου 2010, 23:49:59
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
11716 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Αυγούστου 2013, 15:13:08
από Δ. Κουναλάκης