Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 10:30:46

Ψηφοφορία

Πρέπει να μπει φόρος υπέρ του ΕΟΠΥΥ στα τσιγάρα;

Ναι
Όχι

Αποστολέας Θέμα: Κάπνισμα.  (Αναγνώστηκε 436602 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

1 Απριλίου 2023, 16:26:08
Απάντηση #390
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 01/04/2023

Κάπνισμα χωρίς γεύσεις και με προειδοποιήσεις – Αυστηρότεροι κανόνες σε θερμαινόμενα προϊόντα

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Απριλίου 2023, 07:31:06
Απάντηση #391
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
The Guardian
13 December 2022

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Ιουνίου 2023, 07:27:05
Απάντηση #392
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
02/06/2023 Health Daily

KΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ: ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ  ΤΟ ΑΤΜΙΣΜΑ αλλά όχι ακίνδυνο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που εορτάστηκε πρόσφατα, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρεται στο άτμισμα και στους κινδύνους που ενδεχομένως εγκυμονεί για την Υγεία. Όπως αναφέρεται, έχει καλλιεργηθεί η άποψη ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα. Πρόσφατες όμως έρευνες δείχνουν ότι το άτμισμα ενέχει τους ίδιους κινδύνους με το κάπνισμα. Σε αντίθεση με τα απλά τσιγάρα οι συσκευές ατμίσματος δεν περιέχουν καπνό ούτε εκπέμπουν πίσσα, συμβάλλοντας έτσι στην άποψη ότι είναι λιγότερο βλαβερές για την υγεία. Το 2019 μια σημαντική αύξηση των τραυματισμένων πνευμόνων έκανε κάποιους να αναρωτηθούν αν το άτμισμα είναι στην πραγματικότητα πιο βλαβερό από το κάπνισμα.Σύμφωνα με τα CDC, ορισμένοι ειδικοί εξακολουθούν να θεωρούν το άτμισμα λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα τσιγάρων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το άτμισμα δεν είναι επιβλαβές. Τόσο το κάπνισμα όσο και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μοιράζονται κοινούς κινδύνους και ενδέχεται να προκαλέσουν καρδιακές, αναπνευστικές παθήσεις καρκίνους κ.ά. «Συμπερασματικά, αν και δεν είναι ακίνδυνο το άτμισμα, είναι γενικά λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το άτμισμα, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους εύρους των μακροπρόθεσμων κινδύνων για την υγεία τους.Επομένως το καλύτερο είναι οι καπνιστές να κόψουν εντελώς το κάπνισμα», σημειώνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Ιουνίου 2023, 14:19:55
Απάντηση #393
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 05/06/2023
Πεννυ Μπουλουτζα


Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν οδηγήσει σε μείωση του αριθμού εκείνων που προσφεύγουν σε βοήθεια απεξάρτησης

«Λαβωμένα» από την πανδημία αλλά και την ολοένα αυξανόμενη δημοφιλία των εναλλακτικών προϊόντων καπνού είναι τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος των δημόσιων νοσοκομείων στη χώρα μας.

Μέσα στην πανδημία τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος στην πλειονότητά τους είτε έκλεισαν προσωρινά είτε μείωσαν σημαντικά τη λειτουργία τους. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας το γεγονός ότι οι περισσότεροι πνευμονολόγοι δούλευαν σε κλινικές COVID, σε συνδυασμό με το ότι τα περισσότερα νοσοκομεία για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν αναστείλει τα τακτικά ιατρεία τους, οδήγησε στην πραγματικότητα στο να υπολειτουργούν ή και να πάψουν να λειτουργούν τα περισσότερα από τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος», επισημαίνει στην «Κ» η κ. Παρασκευή Κατσαούνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρώην πρόεδρος της ομάδας ελέγχου καπνού της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και υπεύθυνη του ιατρείου διακοπής καπνίσματος (Μονάδα Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας). Στο ίδιο πλαίσιο ο καθηγητής Πνευμονολογίας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, σημειώνει ότι «η μείωση της προσέλευσης στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος ήταν 70%-80% μέσα στην πανδημία. Τα ιατρεία αντιμετώπιζαν κυρίως ασθενείς που στέλναμε εμείς από τις κλινικές, δηλαδή καπνιστές που πέρασαν πνευμονία ή καπνιστές που είχαν διαγνωστεί με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια». Και προσθέτει ότι «μετά την πανδημία ο κόσμος δεν επέστρεψε. Σαν να έβγαλε από τη ζωή του την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος».

Την προσπάθεια διακοπής καπνίσματος υπονομεύει και η «μόδα» των εναλλακτικών προϊόντων καπνού. «Αν και δεν έχει μετρηθεί, βλέπουμε πλέον σημαντικό αριθμό ατόμων να καπνίζουν ηλεκτρονικό και θερμαινόμενο τσιγάρο. Σε αυτό συμβάλλουν τα κενά στη νομοθεσία και μια εξαιρετικά ενεργή διαφήμιση, με μηνύματα περί “ασφαλέστερου” προϊόντος σε σχέση με το κλασικό τσιγάρο, τη στιγμή που η λέξη “ασφαλές” δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται», σημειώνει η κ. Κατσαούνου. Και συνεχίζει: «Ξέρουμε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πωλήσεις φαρμάκων διακοπής του καπνίσματος μειώθηκαν και αντίστοιχα αυξήθηκε η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Μπορούμε να πούμε ότι οι καπνιστές, που φοβούνται τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, αντί να αναζητούν μια ιατρική βοήθεια για την πλήρη διακοπή του, κατέφυγαν σε εναλλακτικά καπνικά προϊόντα».

«Πειραματάνθρωποι»

Οι πνευμονολόγοι και οι αρμόδιες επιστημονικές κοινότητες, όπως η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία, είναι αντίθετες στη χρήση αυτών των προϊόντων. Οπως επισημαίνει ο κ. Γουργουλιάνης, «δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι τρόπος διακοπής καπνίσματος και επίσης είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ξέρουμε τις επιπτώσεις τους στην Υγεία. Για το κανονικό τσιγάρο χρειάστηκαν περίπου 400 χρόνια καπνίσματος για να μάθουμε ότι προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα. Μάλιστα στην αρχή υπήρχαν και δημοσιεύσεις ότι κάνει καλό στη φυματίωση και στον λάρυγγα. Επομένως από το 2011 που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα το ηλεκτρονικό τσιγάρο έως σήμερα δεν έχει περάσει επαρκές διάστημα για να πει κάποιος ότι υπάρχουν δεδομένα. Η στάση άλλωστε των πνευμονολόγων είναι ότι είναι λάθος δρόμος να εισπνέεις τοξικές ουσίες. Εμείς αγωνιζόμαστε για καθαρό αέρα χωρίς ρύπανση και καθαρό περιβάλλον. Υπό αυτή την έννοια είμαστε αντίθετοι στο ηλεκτρονικό και το θερμαινόμενο τσιγάρο».

Στο ίδιο πνεύμα η κ. Κατσαούνου τονίζει ότι «για τα καινούργια καπνικά προϊόντα, τα μακροχρόνια αποτελέσματα από τη χρήση τους δεν είναι γνωστά. Αυτό που γνωρίζουμε από μελέτες που έχουν γίνει κυρίως σε πειραματόζωα και σε κυτταροκαλλιέργειες είναι ότι είναι και αυτά βλαβερά και προκαλούν φλεγμονή, που είναι βασικός μηχανισμός που συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα. Φαίνεται ότι η βλάβη είναι μικρότερη σε σχέση με το κλασικό τσιγάρο, χωρίς όμως να γνωρίζουμε αθροιστικά ποιο νόσημα θα προκαλέσει και πότε. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όσοι χρησιμοποιούν τώρα αυτά τα προϊόντα είναι πειραματάνθρωποι». Η κ. Κατσαούνου εστιάζει και στον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται αυτά τα προϊόντα. Οπως λέει, «ίσως είναι το μοναδικό βλαβερό προϊόν, η χρήση του οποίου θεωρείται αποδεκτή από καταναλωτές –και παραγωγούς– επειδή όταν συγκρίνεται με το κλασικό τσιγάρο θεωρείται λιγότερο βλαβερό».

Ούτε η κ. Κατσαούνου ούτε ο κ. Γουργουλιάνης θεωρούν ότι το ηλεκτρονικό ή το θερμαινόμενο τσιγάρο είναι τρόπος διακοπής του καπνίσματος. «Ολα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν εισπνεόμενη νικοτίνη προκαλούν εθισμό. Οταν εισπνέουμε τη νικοτίνη, σε λίγα δευτερόλεπτα, μέσω της πνευμονικής κυκλοφορίας, συγκεντρώνεται σε υψηλά επίπεδα στον εγκέφαλο και προκαλεί εξάρτηση. Αυτός ο μηχανισμός είναι κοινός στο κλασικό, το ηλεκτρονικό και το θερμαινόμενο τσιγάρο», επισημαίνει η καθηγήτρια, ενώ ο κ. Γουργουλιάνης ξεκαθαρίζει ότι «στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος δεν προτείνουμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως τρόπο απεξάρτησης από το κάπνισμα. Αυτό που κάνουμε είναι να αξιολογήσουμε την εξάρτησή του και να ενισχύσουμε τα κίνητρα για τη διακοπή. Π.χ. εάν κάποιος είναι παντρεμένος σε μεγάλη ηλικία και έχει μικρά παιδιά, ένα ισχυρό κίνητρο είναι να του πεις ότι καπνίζοντας στερεί στα παιδιά του χρόνια με τον πατέρα τους».

Η λίστα για τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος σε μονάδες του ΕΣΥ, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας με στοιχεία του 2019, περιλαμβάνει 81 ιατρεία. Κάποια δεν λειτουργούν πλέον. Τα πιστοποιημένα από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ήταν πριν από την πανδημία 39. «Τα περισσότερα έχουν επανέλθει. Ομως ξέρουμε, π.χ., ότι το ιατρείο στο νοσοκομείο της Λαμίας έκλεισε γιατί παραιτήθηκε ο συνάδελφος», αναφέρει η κ. Κατσαούνου.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Σισμανόγλειο το ιατρείο διακοπής καπνίσματος δεν λειτουργεί πλέον. Στο νοσοκομείο Τρικάλων το ιατρείο έχει κλείσει, όπως και στο Κωνσταντοπούλειο Νέας Ιωνίας. «Εκλεισε πριν από ένα – δύο μήνες», διευκρίνισε ο υπάλληλος σε ερώτηση της «Κ». Η αναμονή έχει πλέον μειωθεί σε πολλά ιατρεία, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε πριν από περίπου μία δεκαετία, όταν στα περισσότερα έφθανε τους τρεις μήνες. Τη Δευτέρα 22 Μαΐου υπήρχαν ελεύθερα ραντεβού για το ιατρείο διακοπής καπνίσματος του νοσοκομείου Αγιος Σάββας ακόμη και εντός της εβδομάδας. Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης μπορούσε να κλείσει κάποιος ραντεβού μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας και στο νοσοκομείο Καρδίτσας ελεύθερο ραντεβού υπήρχε εντός 3-4 ημερών. Στο Ευγενίδειο, όπου λειτουργεί ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά ιατρεία διακοπής καπνίσματος, η μέση αναμονή είναι 2-3 εβδομάδες και στο Πανεπιστημιακό του Ρίου το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού ήταν για τις 19 Ιουνίου. Στον αντίποδα, στο Αττικόν δεν υπήρχαν κενά ραντεβού έως και το τέλος Ιουνίου και στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου μας είπαν ότι «μόλις ακυρώθηκε ένα ραντεβού για την προσεχή Δευτέρα. Το επόμενο ελεύθερο είναι για τον Ιούλιο. Το ιατρείο του Ευαγγελισμού –το μεγαλύτερο της Αττικής–, όπου υπεύθυνη είναι η κ. Κατσαούνου, είναι από τα ελάχιστα όπου η αναμονή παραμένει στους τρεις μήνες.

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Καπνίσματος (31 Μαΐου), οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη να ενταθεί το μήνυμα για τη διακοπή του καπνίσματος. «Να ξαναγυρίσουν οι καπνιστές στα ιατρεία διακοπής», όπως σημειώνουν. Η κ. Κατσαούνου τονίζει ότι «θα πρέπει να γίνει κεντρική ενημέρωση από την πολιτεία ότι τα ιατρεία λειτουργούν και να υπάρξει ενίσχυσή τους, γιατί οι άνθρωποι που τα λειτουργούν το κάνουν παράλληλα με την εργασία τους στις κλινικές, με δυσκολίες και πολλές ελλείψεις σε προσωπικό».

Τα ιατρεία διακοπής είχαν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, αλλά…

Ο Γιάννης Στουραΐτης, 70 χρόνων σήμερα, θυμάται την 29η Ιανουαρίου 2011 ως «την ημέρα που δεν κάπνισε». Ηταν η πρώτη ημέρα που έκοψε το τσιγάρο.

«Η ιστορία ξεκίνησε 12,5 χρόνια πριν», περιγράφει στην «Κ». «Είχα πάει στον “Ευαγγελισμό” με τη σύζυγό μου για να κάνει μια εξέταση. Είχα ακούσει από συναδέλφους ότι στο νοσοκομείο υπήρχε τμήμα διακοπής καπνίσματος και επειδή αντιμετώπιζα αναπνευστικό πρόβλημα, όσο περίμενα τη σύζυγο ρώτησα και έμαθα. Εκλεισα λοιπόν ραντεβού για κάποια Δευτέρα. Ακολούθησα ό,τι ακριβώς μου είπαν οι γιατροί. Γίνεται μια πολύ σωστή και προγραμματισμένη δουλειά στο ιατρείο. Θα έλεγα ότι η όλη διαδικασία ήταν συγκροτημένη. Το κάπνισμα δεν το έκοψα απότομα, αλλά σε στάδια, με φαρμακευτική αγωγή αρχικά και συνεχή παρακολούθηση. Και δόξα σοι ο Θεός, από τις 29 Ιανουαρίου του 2011 δεν το έχω ξαναβάλει στο στόμα μου».
Ο κ. Στουραΐτης άρχισε το κάπνισμα σε ηλικία 20 ετών, όταν πήγε φαντάρος. «Αλλά ξεκίνησα από βαριά τσιγάρα. Και οι δουλειές που έκανα δεν βοηθούσαν. Ημουν γκρουπιέρης στη γαλλική ρουλέτα στην Πάρνηθα. Μέσα στην αίθουσα κάπνιζαν, ήταν σαν να κάπνιζα κι εγώ. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν εξαερισμοί. Μετά ασχολήθηκα με λούστρα. Ολα αυτά επιδείνωσαν την κατάσταση των πνευμόνων μου», σημειώνει και προσθέτει: «Ανέβαινα σκάλα και στα πέντε πρώτα σκαλοπάτια σταματούσα για να ξεκουραστώ και να πάρω ανάσα». Στον «Ευαγγελισμό» διαγνώστηκε με ΧΑΠ. «Σε μεγάλο βαθμό. Το πνευμόνι μου δούλευε στο 36%», σημειώνει.

Πριν απευθυνθεί στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος της Μονάδας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στον «Ευαγγελισμό», είχε κάνει τουλάχιστον 5-6 προσπάθειες με διάφορες μεθόδους (βελονισμός κ.ά.) και είχε σπαταλήσει πολλά χρήματα για να κόψει το κάπνισμα. Μόνο σε μία περίπτωση, και εντελώς συμπτωματικά, είχε καταφέρει να το διακόψει για έξι μήνες.

Αυξημένες πιθανότητες
Ενας καπνιστής που προσπαθεί να απαλλαγεί μόνος του από το τσιγάρο τα καταφέρνει μόνο σε ένα ποσοστό 3%-5%. Αντιθέτως το ποσοστό αυτό, για την Ελλάδα, κυμαίνεται μεταξύ 40%-60% όταν η διακοπή καπνίσματος γίνεται με τη βοήθεια εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας στα ειδικά ιατρεία. Οπως τονίζει στην «Κ» η Παρασκευή Κατσαούνου, υπεύθυνη του ιατρείου διακοπής καπνίσματος του «Ευαγγελισμού», αναπλ. καθηγήτρια Πνευμονολογίας, «τα αποτελέσματα των ελληνικών ιατρείων διακοπής καπνίσματος είναι πολύ υψηλά. Το δικό μας ιατρείο έχει ποσοστά επιτυχίας πάνω από 60%, όταν στη διεθνή βιβλιογραφία είναι γύρω στο 35%-40%. Ο λόγος είναι ότι έχει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες, επειδή το σύστημα υγείας αμείβει ακριβά τις ώρες του γιατρού, λειτουργεί τα αντίστοιχα προγράμματα με νοσηλεύτριες, που όσο εξειδικευμένες και να είναι, μπορούν να χορηγήσουν μόνο θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης. Δεν μπορούν να χορηγήσουν άλλα φάρμακα ή να εφαρμόσουν ένα συνολικό θεραπευτικό πρόγραμμα και με ψυχολογική απεξάρτηση».

Ο κ. Στουραΐτης σήμερα δυσκολεύεται στην ανηφόρα, αλλά περπατάει. Δυσκολεύεται στο κολύμπι, αλλά πάει στη θάλασσα. «Δηλαδή, λειτουργώ. Δεν μένω στο σπίτι με οξυγόνο. Γι’ αυτό έχω μεγάλη υποχρέωση στους γιατρούς του “Ευαγγελισμού”». Στο τέλος της συζήτησής μας τον ρώτησα εάν θα είχε πρόβλημα να μεταφέρω επωνύμως τα όσα μου περιέγραψε. Μου απάντησε αβίαστα: «Ναι. Εάν είναι να βοηθήσουμε κόσμο, δεν έχω κανένα πρόβλημα».

Στην Ελλάδα το 2022
24,8% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω κάπνιζε καθημερινά.

30,4% των ανδρών ηλικίας 16 ετών και άνω.

18,4% των γυναικών ηλικίας 16 ετών και άνω.

Το κάπνισμα είναι η αιτία

25% των θανάτων μεταξύ ανδρών.

7,5% των θανάτων μεταξύ γυναικών.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Ιουνίου 2023, 14:30:47 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Ιουνίου 2023, 18:06:21
Απάντηση #394
Αποσυνδεδεμένος

Γιώργος Κανελλόπουλος


Και να έρθει κάποιος για διακοπή καπνίσματος, τι να τον κάνω; και το Champix και το Zyban είναι καιρό σε έλλειψη, σε κάποιες χώρες βρίσκεις να παραγγείλεις Zyban, αλλά ουσιαστικά μιλάμε για ευρωπαϊκή έλλειψη και των δυο.
Business coaching για επαγγελματίες υγείας

Mentoring σε νέους ιατρούς

Balint Group Leader

Προετοιμασία Γενικού Ιατρού για εργασία στην Ιρλανδία

14 Ιουνίου 2023, 00:49:57
Απάντηση #395
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Και να έρθει κάποιος για διακοπή καπνίσματος, τι να τον κάνω; και το Champix και το Zyban είναι καιρό σε έλλειψη, σε κάποιες χώρες βρίσκεις να παραγγείλεις Zyban, αλλά ουσιαστικά μιλάμε για ευρωπαϊκή έλλειψη και των δυο.

Είναι άραγε τυχαίο ότι με το που ξεκίνησαν να λανσάρονται δυναμικά τα νέα καπνικά προϊόντα (άτμισμα κτλ) εξαφανίστηκαν τα Champix και Zyban;
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Ιουνίου 2023, 22:48:00
Απάντηση #396
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12-06-2023 ertnews

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Ιουλίου 2023, 17:31:26
Απάντηση #397
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Δεκεμβρίου 2023, 07:45:07
Απάντηση #398
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Journal Watch

Smoking Cigarettes Now Is Less Common Than Vaping Nicotine in Young Adults #

Paul S. Mueller, MD, MPH, FACP, reviewing Sanford BT et al. JAMA Intern Med 2023 Nov 13

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Δεκεμβρίου 2023, 08:15:11
Απάντηση #399
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
"Tobacco Slave" is a new documentary by director Roy Maconachie, the Tobacco Control Research Group at the University of Bath in England and the STOP network:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Δεκεμβρίου 2023, 08:16:45 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Δεκεμβρίου 2023, 15:24:29
Απάντηση #400
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 15/12/2023
Δήμητρα Μανιφάβα

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Φεβρουαρίου 2024, 22:32:25
Απάντηση #401
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
ertnews.gr  15-02-2024

Το κάπνισμα αλλάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα ακόμα και χρόνια μετά τη διακοπή του

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Μαρτίου 2024, 21:24:40
Απάντηση #402
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
26-03-2024 ertnews
Νικόλ Παπαδοπούλου

Παν. Μπεχράκης: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο επικίνδυνο από το κανονικό και «ύποπτο» για ανάπτυξη όγκων – Με ταυτότητα στο περίπτερο για την αγορά του.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
5092 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Μαΐου 2009, 14:12:06
από orfeo
0 Απαντήσεις
5646 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιουνίου 2011, 22:10:47
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
42160 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαΐου 2015, 23:21:59
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3722 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιανουαρίου 2018, 22:18:22
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
11155 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Αυγούστου 2021, 00:53:07
από Argirios Argiriou