Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 19:17:31

Αποστολέας Θέμα: Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς στην Ελλάδα  (Αναγνώστηκε 2516 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Ιανουαρίου 2010, 15:20:57
Αναγνώστηκε 2516 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Προσθετική καρδιακή βαλβίδα νέας τεχνολογίας κατασκευασμένη από περικάρδιο αλόγου τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε δύο ασθενείς ηλικιών 82 και 67 ετών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης

Προσθετική καρδιακή βαλβίδα νέας τεχνολογίας κατασκευασμένη από περικάρδιο αλόγου τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε δύο ασθενείς ηλικιών 82 και 67 ετών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη ασθενής είναι μια 82χρονη από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έπασχε από στένωση αορτής και είχε ιστορικό πνευμονικών οιδημάτων. Ο δεύτερος είναι ένας 67χρονος από τις Σέρρες, ο οποίος έπασχε από βαριά καρδιακή ανεπάρκεια λόγω στεφανιαίας νόσου. Προς το παρόν και αι δυο νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με τη μέθοδο ανοιχτής καρδιάς στις 15 Ιανουαρίου στην Χειρουργική Κλινική Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων του Α.Π.Θ., από την ομάδα του διευθυντή της Κλινικής, καθηγητή Χρήστου Παπακωνσταντίνου σε συνεργασία με τον καρδιοχειρουργό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ραβί Πιλάι, ο οποίος έκανε τη σχετική κλινική μελέτη.

«Η νέα βαλβίδα χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση της αυτόχθονης αορτικής βαλβίδας και είναι αστήρικτη (stentless), δηλαδή δεν έχει σκελετό πάνω στον οποίο να στερεώνεται το υλικό κατασκευής των φύλλων της, δηλαδή περικάρδιο αλόγου που έχει υποβληθεί στην ανάλογη επεξεργασία.

Η διαφορά της από τις άλλες βαλβίδες δεν είναι μόνο ότι είναι αστήρικτη, αλλά κυρίως ότι η τοποθέτησή της είναι απλούστερη, ευκολότερη και ταχύτερη, με αποτέλεσμα όφελος για τον άρρωστο. Επιπλέον, έχει καλύτερη αιμοδυναμική συμπεριφορά, καθώς το άνοιγμά της είναι μεγαλύτερο, διευκολύνοντας τη δίοδο του αίματος από την καρδιά. Τέλος, αντί του συνήθους βόειου ή χοίρειου περικαρδίου, είναι κατασκευασμένη από περικάρδιο αλόγου», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Χειρουργικής Κλινικής Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων του Α.Π.Θ. με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα αρχίσει να χρησιμοποιείται και μια παρόμοια βαλβίδα, εξίσου αποτελεσματική, αλλά ακόμη ευκολότερη και ταχύτερη στην τοποθέτηση, χαρακτηριστικά που θα ωφελήσουν ιδιαίτερα τα ηλικιωμένα άτομα με συνοδά προβλήματα υγείας, ελαττώνοντας κατά πολύ το χρόνο επέμβασης.

Σημειώνεται ότι εδώ και δύο χρόνια, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ υπάρχει η δυνατότητα της διαδερμικής τοποθέτησης βαλβίδων στη θέση της αορτής.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
9899 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Σεπτεμβρίου 2009, 18:13:49
από anastasios theodoridis
2 Απαντήσεις
6843 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Φεβρουαρίου 2016, 09:49:10
από EzeΤΡΟΛ
0 Απαντήσεις
2429 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Δεκεμβρίου 2012, 09:31:21
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
12961 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Φεβρουαρίου 2017, 19:51:06
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4023 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Οκτωβρίου 2020, 15:49:57
από Argirios Argiriou